A leggyengébb biológiai
láncszem
az ember
Étel vagy ürülék? Esetleg mindkettő?
Időkjelei:
Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy Görögországban
mostantól hivatalosan is árusíthatók a lejárt szavatosságú
élelmiszerek. Az intézkedéssel kapcsolatban sok vita alakult ki,
azt azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy a legtöbb esetben
a manapság sajnos inkább túlzásba vitt tartósítási
eljárásoknak köszönhetően, ezek az ételek nem igen különböznek
a még le nem járt áruktól. Az alábbi cikk az ételekkel
kapcsolatos másik, komolyabb problémával foglalkozik, és bár a
cikk írója ennek inkább amerikai vonatkozásait járja körbe,
tudjuk, hogy kis hazánkra nagyon is igaz, hogy az Európa nyugati
országaiban kapható, jobb minőségű élelmiszerekkel szemben, ide
inkább az olcsó és éppen ezért sokszor kevésbé egészséges
import ételek kerülnek, tehát az alábbi információk sajnos
Magyarországra is igazak.
Forrás: The
American Dream
Tilápia
haltenyészet Thaiföldön
A
legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy rendszeresen fogyaszt
ürüléket. Van, akit ez nem érdekel, de azért a legtöbb ember,
ha tudna róla, elkerülné az ilyen ételeket. Amellett, hogy
gusztustalan, az emberi és állati ürülék számos veszélyes
baktériumot is tartalmaz. Sajnos az árak alacsonyan tartásáért
folytatott állandó harc miatt egyre több az import élelmiszer a
polcokon és nem mindenhol olyan szigorúak az élelmiszerbiztonsági
szabályok, mint az Egyesült Államokban [vagy Európában és
Magyarországon]. Sok ázsiai országban közvetlenül ürülékkel
etetik az állatokat, mert ez a legolcsóbb. Az Ázsiából importált
halak és szárnyasok például nagy eséllyel disznóürüléken
nőttek fel. Az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági hatósága,
az FDA, sok ezer Ázsiából érkező élelmiszerszállítmányt
utasított vissza az elmúlt években, mert túl sok ürüléket
tartalmaztak. Az FDA azonban csupán az importszállítmányok
kevesebb, mint 3 százalékát vizsgálja. Vajon mi lehet a maradék
97 százalékkal?
A Bloomberg
cikke az
„Amerikai fogyasztók számára jóváhagyott sertésürülékkel
táplált tengeri ételekről” például a következőket írta:
Az Egyesült Államokban kapható tengeri ételek 27 százaléka Kínából származik. Az FDA által megvizsgált ilyen szállítmányok gyakran szennyezettek. A hatóság az importált élelmiszerek átlag 2,7 százalékát vizsgálja meg. 2007 óta az FDA 1380 tonna Vietnámból érkezett tengeri ételszállítmányt utasított vissza, mert szalmonella baktériummal vagy egyéb szennyeződéssel voltak fertőzöttek. Szintén 2007 óta 820 kínai szállítmányt utasítottak vissza, amiből 187 tilápia hal volt.
Michael
Doyle,
a Georgia Egyetem mikrobiológusa szerint Ázsiában nagyon gyakori,
hogy a halakat és a rákokat ürülékkel etetik. Sok hal és rák
egész életét gusztustalan, inkább szennyvíztárolónak nevezhető
tavakban tölti.
Az Egyesült Államokba importált élelmiszerek esetében a legtöbb panasz az élelmiszerek ürülékkel való szennyezettsége miatt van. A csoport elmondta, hogy Thaiföldön például a sokszor egyszerre 20.000 csirkének otthont adó ketreceket egyenesen a hal és ráktenyészetek fölé építik, így a tavakban élő állatok csirkeürüléken növekednek.
A kínai élelmiszertermelők pedig sokszor használnak kezeletlen emberi ürüléket és állati hulladékot a tenyésztett halak táplálására illetve a földeken trágyaként.
„Az ürülék például a Kínában tenyésztett tilápia hal fő tápláléka,” mondta.
Mindenkinek
megjött az étvágya?
Az ENSZ
Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO)
szerint a sertéstrágya gyakran szolgál a szárnyasok és birkák
takarmányaként dél-kelet Ázsiában.
A dél-kelet Ázsiára annyira jellemző sertés-zöldség-hal-kacsa láncban a sertéstrágya nagyon fontos összetevő. A kínai gazdák régóta alkalmazzák ezt az integrált rendszert.
A sertéstrágya több mint 20% nyers proteint tartalmaz. Éppen magas proteintartalma miatt, a szárított nyers sertéstrágyát számos szárnyasoknak készült kísérleti takarmányban is alkalmazzák és semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak a húsban vagy a tojásokban. Ugyanezt a terméket használták már sertéstakarmányokban is, maximum 15%-os arányban, birkatakarmányban pedig maximum 40%-os arányban, nagyon jó eredménnyel.
Azt
mondják az ember az, amit eszik.
Tényleg
olyasmit akarunk enni, ami nagyrészt sertésürüléken nevelkedett?
Persze
nem minden gazda ad ürüléket az állatainak. Vannak,
akik cukorkával
és lejárt szavatosságú élelmiszerekkel etetik
őket.
Vajon
mennyi idő kell ahhoz, hogy közvetlenül nekünk, embereknek is
ürüléket akarjanak „felszolgálni”?
Sajnos
ez a nap közelebb van, mint sokan gondolnák. Japánban már
dolgoznak azon az eljáráson, aminek segítségével „húst”
lehet előállítani az emberi ürülékből.
A Tokiói Szennyvízszolgáltató 13 millió ember szennyvízéről gondoskodik egy 2200 négyzetkilométeres területen. A cég egy különleges problémával kereste meg Mitsuyuki Ikedát, az Okayama Laboratórium kutatóját: túl sok „szennyvíz üledék” (közérthetőbben fogalmazva emberi ürülék) gyűlik össze náluk.
Tudvalevő, hogy az emberi ürülék nagyon sok baktériumnak szolgál táptalajként, így Ikeda úr szokatlan megoldással állt elő: gyártsanak ételt az ürülékből. (Lásd az erről készült videót: ITT)
A folyamat első fázisában megfőzik az anyagot, hogy a baktériumok elpusztuljanak, majd különböző technológiákkal kinyerik a belőlük származó fehérjét. Ízjavítóként szójafehérjét adnak a keverékhez, ami ezt követően egy „reakció erősítőn” megy át (ami valamiféle kémiai reaktor lehet), ahol a hús szerkezetét utánzó állagot kap, majd végül egy „robbantón” sajtolják át.
Az ízletes „hússzelet” végül kap egy kis piros ételfestéket, hogy színe bizalomgerjesztőbb legyen. Ikeda úr szerint az első kóstolók alapján a legtöbb ember a marhahúshoz hasonlónak mondta a terméket.
Ki
enne ilyen steaket?
Az ENSZ újabb élelmiszerválságra figyelmeztet
Időkjelei:
A mai korban az élelmiszerárakat sok tényező befolyásolja, és
sajnos az időjárás mellett ezek közé tartozik az emberi
kapzsiság is, ami leginkább az utóbbi évek tőzsdei
manipulációibannyilvánul
meg. (LINK)
Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy sokak
szerint az egyre fejlettebb időjárás
befolyásoló technikáknak is
szerepe lehet a több helyen tapasztalt aszályok kialakulásában.
Bármi okozza is a rossz termést, Jézus előre
figyelmeztetett, hogy az utolsó időkben „lesznek éhínségek”.
(Máté 24:7) Azt nem mondta el tanítványainak, hogy ezeket mi
okozza majd, csupán azt, hogy erre számíthatunk.
Forrás: Guardian.co.uk
- A globális gabonatartalékok veszélyesen alacsony szinten vannak
- A szélsőséges időjárás miatt kiszámíthatatlan a klíma
- Az emelkedő élelmiszerárak miatt éhséglázadások és tüntetések várhatók
A
világ gabonatartalékai olyan veszélyesen alacsony szinten vannak
jelenleg, hogy az Egyesült Államokban és egyéb fontos exportra
termelő országokban tapasztalt szélsőséges időjárás jövőre
igazi éhségválságot okozhat, figyelmeztet az Egyesült Nemzetek
Szervezete.
Az
Egyesült Államokban, Ukrajnában és egyéb országokban tapasztalt
rossz termés miatt a tartalékok az 1974 óta eltelt időszak
legalacsonyabb szintjére estek. Az Egyesült Államok, ahol rekord
erős hőhullámok és aszály sújtotta a legtöbb gabonatermő
vidéket 2012-ben, a jövő évben szükséges kukoricamennyiség 6,5
százalékával rendelkezik tartalékként. Az országban még soha
nem volt ilyen kevés kukoricatartalék, mondja az ENSZ.
„Nem
termeltünk annyit, mint amennyit elfogyasztunk. Ezért fogynak a
készletek. A rendelkezésre álló tartalékok nagyon szűkösek az
egész világon, ami azt jelenti, hogy egy előre nem látható
eseményt jövőre már nem tudunk kivédeni,” mondta Abdolreza
Abbassian, az ENSZ Élelmezési Hivatalának (FAO) vezető
közgazdásza. Mivel a fogyasztás az elmúlt 11 évből 6 során
magasabb volt, mint a termelés, mindenhol leapadtak a tartalékok. A
tíz évvel ezelőtti 107 napnyi tartalékoz képest, most 74 napnál
tartunk.
A
fő gabonák, mint a búza és a kukorica ára megközelítették a
25 országban éhséglázadást kiváltó 2008-as szintet. A FAO egy
hete kiadott adatai szerint a világon jelenleg 870 millió ember
alultáplált. Az élelmiszerválság a közel-keleten és Afrikában
súlyosbodik leginkább. Az idei búzatermés 5,2 százalékkal múlja
alul a 2011-es szezont és a többi gabona is, a rizs kivételével,
hasonló helyzetben van, közölte az ENSZ.
Az
adatok azután kerültek nyilvánosságra, hogy a világ egyik
legismertebb környezetvédője a globális élelmiszerellátás
összeomlására figyelmeztetett, ami milliók számára jelentene
igazi éhezést, számos országban pedig éhséglázadásokhoz és
kormányok bukásához vezetne.
Lester
Brown, a washingtoni Earth Policy Kutatóközpont elnöke szerint a
világ élelmiszerhálózata összeomlóban van.
A
helyzetet tovább rontják a spekulánsok akciói, akik több millió
hektár földet vettek meg olcsón, miközben az élelmiszerárak tíz
év alatt megduplázódtak, a tartalékok pedig kiapadtak.
„Az
emelkedő élelmiszerárak és az egyre terjedő éhezés korszakába
léptünk. Mindenhol egyre kevesebb mennyiség áll rendelkezésre és
lassan a termőföld lesz a legkeresettebb árucikk a földön, ahogy
a világ az élelmiszer bőség korszakából a hiány korszakába
lép,” mondja Brown. „Az élelmiszerek geopolitikája mellett
fokozatosan elhalványul az olaj geopolitikája.”
„A
helyzet nem átmeneti. Egyre gyakrabban leszünk ilyen események
tanúi. Az időjárás szempontjából már nem létezik ’normális’.
Új fejezethez érkeztünk. Egyre több helyen fognak éhséglázadások
kitörni.”
A Barclays milliárdokat keresett az élelmiszerválságon
A bank nagyszabású spekulációi komoly felháborodást keltettek, miközben újabb milliókra vár éhezés
A
Barclays hozzávetőlegesen 500 millió fontot (180 milliárd
forintot) keresett két év alatt búza, szója és hasonló
gabonákkal folytatott spekulációkkal, kiérdemelve a vádat, hogy
a bankok hasznot húznak a globális élelmiszerválságból.
A
brit Barkleys bank folytatja a legkomolyabb élelmiszerkereskedelmet
az Egyesült Királyságban, de a globális élelmiszerpiacon is a
harmadik legnagyobb játékosnak számít, a Goldman Sachs és a
Morgan Stanley amerikai bankóriások mellett.
A
múlt hét során a Glencore kereskedőházat érték komoly
támadások, miután „jó üzletei lehetőségként” jellemezte a
globális élelmiszerválságot.
A
Barclays szerepe az élelmiszerspekulációkban azután derült ki,
hogy a Világbank nyilvánosságra hozta a júliusi élelmiszerárakat,
amelyek sajnos minden eddigi rekordot megdöntettek, mivel a gyenge
amerikai és orosz termés példanélküli, 10 százalékos
áremelkedést eredményezett a gabonaárakban egyetlen hónap alatt.
Az
a tény, hogy egyetlen bank spekulációs tevékenysége is ilyen
komoly hatással van az agrárpiacra, tovább erősíti az
aggályokat, hogy az árnövekedés miatt lassan az alapvető
élelmiszerek is megfizethetetlenné válnak a szegényebb
országokban, ahol így éhséglázadások indulhatnak.
Mindeközben
az Egyesült Királyságot sem kerülték el az emelkedő
élelmiszerárak. A brit Statisztikai Hivatal adatai szerint az
elmúlt hét év során az élelmiszerárak átlag 37,9 százalékkal
emelkedtek a szigetországban. A zsír és az olajtermékek ára 63,
a halé 50,9, a kenyéré 36,7, a húsé 34,5, a zöldségeké pedig
41,3 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.
A
Világfejlesztési Mozgalom jelentése szerint a Barclays
hozzávetőlegesen 529 millió font (189 milliárd forint) nyereséget
könyvelt el 2010-es és 2011-es élelmiszeripari spekulációinak
köszönhetően.
A
Barclays és más bankok által a búza, kukorica, kávé, kakaó és
egyéb élelmiszereken keresett haszon mértéke valószínűleg
növekedni fog idén és az árak természetesen most is emelkedőben
vannak. A kukorica ára 45, míg a búzáé 30 százalékot ugrott
tavaly június óta.
A
Barclays leginkább árutőzsdei alapok felállításával és
kezelésével tudott nyerni spekulációs befektetésein. Ezek az
alapok nyugdíjalapok, biztosítótársaságok és gazdag
magánszemélyek pénzét fektetik agrártermékekbe, bizonyos
díjazás és jutalék fejében. A bank saját állítása szerint
saját vagyonát nem fekteti árutőzsdei termékekbe.
Az
ilyen alapok létrehozása a szigorú szabályozás 2000-ben történt
feloldása óta lehetséges. Az amerikai Árutőzsdei Felügyelet
adatai szerint 2000 óta a Barclays és hasonló intézmények
összesen 126 milliárd fontot (45 ezermilliárd forintot) fektettek
agrártermékekbe.
A
Barclays vezető szerepe az árutőzsdei kereskedelemben nagyrészt
egykori vezetőjének, Bob Diamond-nak köszönhető, aki a múlt
hónap során kénytelen volt lemondani pozíciójáról
a LIBOR-botrány miatt.
A Barclays vezetőjeként (és a legjobban fizetett brit
bankvezetőként) jelentősen növelte a bank árutőzsdei
befektetéseinek volumenét.
Utódjának,
a múlt héten kinevezett Antony Jenkinsnek, meg kell majd küzdenie
az elődje által hátrahagyott hírnévvel és a bankról a botrány
kapcsán kialakult előítélettel.
Christine
Haigh, a Világfejlesztési Mozgalom kampányfelelőse és a
szervezet egyik elemzője szerint „nem kétséges, hogy a
legnagyobb brit árutőzsdei játékos azt reméli, idén még jobban
teljesít majd és busás hasznot húzhat az emelkedő
élelmiszerárakból. A bank viselkedése tovább növeli a
spekulációs lufit, amellett, hogy hozzájárul a milliókat sújtó
éhezés és szegénység súlyosbodásához.”
A
bankok és fedezeti alapok általában azzal érvelnek, hogy a
spekuláció kevés vagy semmilyen hatással sincs az
élelmiszerárakra és azok volatilitására, illetve, hogy ezt eddig
még senki sem tudta bebizonyítani, ami igaz. A Barclays nem kívánta
kommentálni, hogy mekkora összeget tervez agrártermékekbe
fektetni.
A
bank azzal védte magát, hogy szerinte a határidős ügyletek (egy
bizonyos mennyiségű termék adott időben és adott áron történő
eladására illetve megvásárlására tett megállapodás) segítenek
a feleknek, mint mondjuk a gazdáknak vagy pékeknek, hogy megvédjék
magukat az áringadozásokkal szemben. „Az ügyfeleink közé
befektetési cégek, élelmiszertermelők és fogyasztók is
tartoznak, akik azért fordulnak hozzánk, hogy segítsünk nekik
kockázataik kezelésében.”
Időkjelei:
Az alábbi cikk részletesebben elmagyarázza milyen hatással volt
az árutőzsdei szabályok megváltoztatása az élelmiszerárakra,
illetve mi lehet a lépés hátterében: Az
egyiptomi gyújtódoboz: Avagy hogyan éheztetik a bankok és a
befektetők a harmadik világot
Az élelmiszerek történelme 1991-ben, egy olyan pillanatban, amikor éppen senki sem figyelt, ominózus fordulatot vett. Ez volt az az év, amikor a Goldman Sachs úgy döntött, hogy napi kenyerünk kitűnő befektetésnek bizonyulhat…
Sok rabló tőzsdebáró, aranyvadász és nagytőkés régi álma volt, hogy végre olyasmi felett uralkodhassanak, amire minden embernek szüksége van, majd visszatartva a készleteket, a kereslet növekedésével felverjék az árakat.
A hatóságok lázongásoktól tartanak az egyre emelkedő élelmiszerárak miatt
Tudjuk,
hogy az élelmiszerárak emelkedésében fontos szerepet játszanak a
nagybefektetők által végzettspekulációs
ügyletek,
más szóval az emberi kapzsiság, de azt is tudjuk, hogy az
éhínségeket magaJézus is
az idők jelei közé sorolta (Máté 24:7). Szegények és éhezők
mindig is voltak, de számuk az utóbbi években soha nem látott
magasságokba szökött.
„Ami
egy szegény embernek egy darab kenyér, a gazdag ember számára
értékpapír eszközállomány.” – Ann Berg, határidős
befektető
A
globális élelmiszerárak harmadik hónapja folyamatosan emelkednek
és ez még nem a folyamat vége, nyilatkozta az ENSZ élelmezésügyi
hivatala múlthét csütörtökön, hozzátéve, hogy ezzel erősödik
az éhínségek és társadalmi zavargások veszélye a szegényebb
országokban.
A
rekord gabonaárak is hozzájárultak a tavalyi arab tavasz
felkelésekhez a közel-keleten és Afrikában és a világ más
területein is éhséglázadásokat eredményeztek.
Az
árak, a 2011. februári rekordot követő rövid csökkenés után,
ebben az évben is emelkedtek.
A
havi árváltozásokat egy élelmiszerkosár alapján mérő FAO
index 215,9 pont körüli átlagot mutatott márciusban a februári
215,4 pontos átlaghoz képest.
Bár
ez az érték alacsonyabb, mint a 2011. februári 237,9-es rekord,
még mindig magasabb, mint a 2007-2008-as globális vészhelyzetet
okozó élelmiszerválság idején mért átlag.
„Az
élelmiszerválságnak azóta sincs vége,” mondja Emilia Casella,
az ENSZ élelmiszerprogramjának szóvivője. „Az árak aggasztóak.
Az emberek nem tudják lesz-e mit enniük és állandó
bizonytalanságban élnek.”
Abdolreza
Abbassian, a FAO vezető közgazdásza és gabona elemzője a
Reuters-nek nyilatkozva elmondta, hogy az év első felében további
áremelkedések várhatók, főleg a kukorica és a szója árában,
ami viszont a búza árát is felverheti.
A
magas élelmiszerárak magasabb importkiadásokat jelentenek azoknak
a szegény országoknak, amelyek nem tudnak elég élelmiszert
termelni saját szükségleteik kielégítésére.
„A
növekvő élelmiszerárak extra nyomást helyeznek a törvényhozókra
mindenhol a világon egy olyan időben, amikor eleve kevesebb pénz
áll rendelkezésre,” mondta Larbi Sadiki, Észak-Afrika szakértő.
„Észak-Afrikában
az élelmiszertámogatás jelenti azt a bizonyos átléphetetlen
vörös vonalat, különösenTunéziában
és Egyiptomban,”
mondta. „Az emberek az utcára mennének, ha a támogatást
csökkentenék.”
Az
olajár
A
magas olajárak is inflációgerjesztő hatásúak. A márciusi
fogyasztói árak a 17 eurózóna tagországban 2,6%-kal voltak
magasabbak a tavaly márciusi értékhez képest.
„Az
élelmiszer árindex és az olajárak között rendkívül szoros
összefüggés van. Az olajárak emelkedésével nehéz lesz
megakadályozni, hogy az élelmiszerárak ne kövessék ezt a
tendenciát,” mondja Nick Higgins, a Rabobank International
árutőzsdei elemzője.
Kiszámított
készletek
A
FAO 2,344 milliárd tonnáról 2,343 milliárd tonnára módosította
a 2011-es globális gabonatermés mennyiségét, ami megerősíti a
korábbi 1,4%-os búzatermés visszaesésre vonatkozó előrejelzést
2012-re, a 2011-es
rekord 690 millió tonnához
képest.
Abbassian
szerint a kukoricakészlet sem egészen kielégítő. A durva gabonák
készlete, amibe a kukorica is beletartozik, akár 3 millió
tonnával, 171,3 millió tonnára is csökkenhet a 2011/2012-es
szezon végére, ami a legalacsonyabb érték 2008 óta.
Az
amerikai kormány a vártnál alacsonyabb gabonakészletről és
csökkenő szója- és búzavetésről számolt be, ami tovább
növeli a globális gabonaellátás miatti aggodalmakat és
ugrásszerű növekedést eredményezhet a gabona határidős
ügyletek volumenében.
Az
Európai Unió gabonakészletei négyéves mélypontra csökkenhetnek
a 2011/2012-es kampány végére, és a csökkenő terméskilátások
miatt jövőre további esés várható az kereskedők és elemzők
szerint.
A
legfőbb termelő országokban tapasztalt időjárás változások
miatt óriási áringadozások várhatóak. Ezt a tendenciát
erősítené az is, ha az amerikai gazdák a magasabb hozamok
reményében több szóját ültetnének ebben a szezonban, mondja
Abbassian, amire nagy az esély.
A
globális élelmiszerárak csökkenhetnek az év második felében,
mivel az új termés enyhít a piaci feszültségen és az egész
évre vonatkozó átlagot a 2011-es rekord alá viheti.
Mindenesetre
a tartósan magas árak folyamatosan a törvényhozók figyelmének
központjában állnak.
„2015-re
7,2 milliárdan leszünk és 2011-ben több mint 1 millió ember halt
éhen. A helyzet nem fog javulni, sőt ennek az ellenkezője
várható,” mondta Pierre Reuland, az Interpol különleges EU
nagykövete az európai biztonsági szakemberek januári gyűlésén.
„A szegények számára az életért folytatott harc nem válik
könnyebbé.”
Tehát
mi okolható az éhezők számának növekedéséért? A rossz
termés? A fenti cikk is rekord búzatermésről ír 2011-ben. Mi
akkor hát a probléma? Ez a rövid rajzfilm erre próbál választ
adni:
Időkjelei: Nyilván
óriási különbségek vannak egyes országok élelmiszerválságai
között, hiszen, ami egy nyugati országban csupán az asztalra
kerülő étel mennyiségét és/vagy minőségét érinti, az sok
fejlődő országban az életben maradást döntheti el. Figyelembe
véve azonban, hogy milyen komoly problémát okozhat egyetlen nem
várt krízishelyzet is, mint például az Egyesült Államok északi
partját ért Sandy hurrikán, az élelmiszerkészletek ilyen mértékű
csökkenése új jelentőséget kap.
Forrás: libertyblitzkrieg.com
Az
alábbi Reuters cikket olvasva érdemes elgondolkozni, hogy vajon
milyen helyzetben lehet az Egyesült Államok élelmiszerellátása
az alapvető cikkek tekintetében. Az idei aszály eredményeként a
szövetségi kormány a szokásosnál kevesebb élelmiszert vásárolt.
A szegény családokat ezekből a készletekből látják el a
szükséges élelmiszerrel így az eleve alacsony készletek és a
rászorulók növekvő száma miatt előfordulhat, hogy a kormánynak
nem lesz miből biztosítania a hiányzó ételt. Ez komoly gondot
okozhat 2013-ban és fokozhatja az eleve negatív hangulatot és
elégedetlenséget.
Az
elmúlt ötven év legsúlyosabb aszálya alaposan meggyengítette az
élelmiszerhez nehezen jutó 50 millió rászoruló amerikai számára
fenntartott biztonsági hálót. Az amerikai élelmiszerbankok
megkongatták a vészharangot a közeledő ünnepek előtt.
Az
Egyesült Államokban található legnagyobb élelmiszerbankok attól
tartanak, hogy nem lesznek képesek lépést tartani a megnövekedett
igényekkel, amíg az ország lakossága nem talál jobban fizető
állásokat. Az egyre apadó amerikai bevételeket illusztrálja az a
tény, hogy 2012 augusztusában 47,1 millió amerikai részesült
élelmiszertámogatásban az év eleji 45,8 millióhoz képest.
A
Los Angelesi Regionális Élelmiszerbank készletei a 2010-es rekord
3,3 heti ellátmányhoz képest mostanra kétheti készlet alá
estek, ami rekord alacsony szintnek számít, Michael Flood, az
élelmiszerbank elnök-vezérigazgatója szerint.
A
múlt nyár óta csökkenő készletek miatt az élelmiszerbank
kénytelen volt várólista rendszert bevezetni, mert nem képes
ellátni a felügyelete alá tartozó 640 ügynökséget. Jelenleg
565 nonprofit szervezet van a listán.
A
kormány által biztosított áruk egykor az amerikai
élelmiszerbankok 90%-át magába tömörítő és évente 37 millió
amerikai élelmiszerellátásért felelős Feeding America (Amerika
etetése) hálózat készleteinek 28%-át tették ki. Ma csupán
ellátmányuk 17%-át kapják a kormánytól.
A
Second Harvest Élelmiszerbank északnyugat Carolinában azt közölte,
hogy a TEFAP (vészhelyzet élelmiszertámogató program) által
évente biztosított ételmennyiség a korábbi 500 ezerről 170
ezerre csökkent, ugyanakkor állami támogatásukat is
megfelezték.
Az élelmiszerválság súlyosbodik az elmúlt 35 év legnagyobb, Észak-Európát sújtó aszálya miatt
Forrás: The
Australian
Bernard
Maquis tehenei az évnek ebben a szakaszában, normális esetben
friss füvet legelnének a réten a közép-franciaországi Limousin
régióban. Idén azonban a zsenge fű helyett kénytelenek a hideg
téli napokra szánt szénával beérni, mivel a hónapok óta tartó
szárazság miatt a fű mindenhol elszáradt.
Bernard
Maquis a tehenek eladását fontolgatja, akár áron alul is, hiszen
így könnyen takarmány nélkül találhatja magát ősz végére.
„Már aludni sem tudok. Nem tudom mi lesz,” panaszkodik.
Bernard
Marquis nincs egyedül. Észak-Európában 1976 óta nem volt ekkora
aszály, a politikusok pedig gazdatüntetésekre, vásárlói
elégedetlenségre és megemelt költségvetési terhekre számítanak
a rossz időjárás következményeként.
A
harmadik világ országai is a tüntetések számának növekedésére
számíthatnak, ahogy az európai hőhullám hatására az árak
egyre magasabbra szöknek, újabb tömegeket taszítva szegénységbe.
„Válsággal
állunk szemben, a válságot pedig kezelni kell,” mondja Nathalie
Kosciukso-Morizet, francia környezetvédelmi miniszter asszony.
A
meteorológusok szerint Észak-Európában a szokásosnál 50%-kal
kevesebb eső esett az elmúlt két hónapban, míg a hőmérséklet
4 Celsius fokkal volt magasabb az átlagnál.
Franciaországban
vízhasználati korlátozásokat vezettek be az ország több mint
felében és az aszályt már most az 1976-os szárazsághoz
hasonlítják, amikor az ország búzatermésének java tönkrement.
Michele
Blanchard, a francia meteorológiai intézet, a Meteo-France
klimatológiai osztályának mérnöke szerint a különbség az,
hogy „1976-ban a hőhullám júniusban, nem pedig áprilisban
érkezett.”
Németországban
a napsütéses órák száma a szokásos kétszerese volt a tavaszi
hónapokban, egyes vidékeken pedig a várt csapadékmennyiség 5%-a
esett mindössze. „Kétségbeesetten várjuk az esőt,” mondta
Andrea Adams, a Rhineland-Palatinate tartomány gazdaszövetségének
szóvivője.
Elmondta,
hogy a búza már most elsárgult, a cukorrépa alig nőtt valamit, a
rozs pedig összekunkorodott és halódik.
Bernard
Maquis a franciaországi Limousin régióban azt mondta, hogy a
kukoricának, amivel a teheneit télen etetni szokta, ilyenkor úgy
20 cm magasnak kellene lennie. „Idén csak vegetál a termés,”
mondta, hozzátéve, hogy minden jel szerint kénytelen lesz
takarmányt vásárolni. „A takarmány viszont olyan drága, hogy
nem éri meg. Egyszerűbb felszámolni a gazdaságot.”
Franciaországban
egyre több gazda adja el állatait, a hangulat pedig egyre forróbb.
Délnyugat Franciaországban a gazdák úttorlaszokat állítottak,
több órára megbénítva a forgalmat a múlt héten, mert nem
kaptak engedélyt, hogy ideiglenesen vizet vegyenek a folyókból.
A
francia kormány már hónapokkal ezelőtt 948 millió eurós segélyt
kért Brüsszeltől, de a gazdák azt követelik, hogy a kormány
garantáljon kamatmentes hitelt a mezőgazdaságnak, hogy
átvészelhessék az idei nyarat.
Belgiumban
a flandriai regionális tanács azt mondta, hogy saját
költségvetéséből biztosítana EU-s segélyt a gazdáknak, majd a
kifizetett összegeket visszakövetelné Brüsszeltől. A 332 millió
euró előteremtése azonban nem egyszerű feladat.
Franciaországban
a pékek 5 euró centes (kb. 13 forint) drágulásra számítanak a
bagett árában, míg Észak-Rajna-Vesztfáliában a paradicsom
26%-kal lesz drágább idén. A kormányzó pártok mindkét
országban attól tartanak, hogy a drágulás kormányellenes
hangulatot ébreszt majd az emberekben, amit a szélsőséges
mozgalmak kihasználhatnak.
Mivel
az aszály Kínát és az Egyesült Államok déli részét is
sújtja, az ENSZ élelmezésügyi hivatala, a FAO éhséglázadásokra
számít a szegényebb országokban.
Az
illetékesek elmondták, hogy a gabonafélék globális ára 71%-kal
emelkedett az elmúlt 12 hónap alatt és bár Moszkva ígérete
szerint felemeli a búza, árpa, rozs, kukorica és liszt exportjára
bevezetett tilalmat, ez csak átmeneti megoldást nyújthat a
problémára.
Európa
több atomerőműve is jelezte, hogy az alacsony vízszint miatt több
folyóparti erőműnél kényszerszünet elrendelése válhat
szükségessé.
A
pezsgő-szőlőt termelő gazdák jelezték, hogy idén nagy
valószínűséggel szeptember helyett augusztusban lesznek
kénytelenek leszüretelni a termést.
Az utolsó antibiotikum
Forrás: NaturalNews.com
Az
antibiotikumok kora lejárt. Nincs több fejlesztés alatt álló,
vegyi úton előállított antibiotikum. A gyógyszeripari cégek
felhagytak az antibiotikum kutatással, sorsára hagyva az
emberiséget az általuk létrehozott gyógyszerrezisztens
baktériumok okozta betegségekkel.
A
gyógyszeripar listáján csupán egyetlen szer szerepel ezek ellen:
acolistin,
egy toxikus vegyi anyag, amit még 1949-ben izoláltak és 1959-ben
kezdtek használni a kórokozók elpusztítására.
A
colistin képes lehet elpusztítani a gyógyszerrezisztens
kórokozókat is, azonban komoly vesekárosodást okoz. A beteg így
választhat, hogy a fertőzésbe vagy a gyógymódba rokkan vagy hal
bele.
Az
elmúlt 34 év során a nagy gyógyszeripari cégek mindössze két
új antibiotikum típussal álltak elő, amelyek közül egyik sincs
már használatban és már nem is fordítanak pénzt újabb
kutatásokra.
„A
Pfizer a tavalyi év során bezárta Connecticut állambeli
antibiotikum kutatóközpontját, 1200 alkalmazottat bocsátva el
állásából,” írja a Washington
Post.
„A cég Shanghaiba költözteti kutatóegységét… azonban a
Pfizer komoly nehézségekbe ütközött kínai létesítményének
megnyitása során és nem igazán tervezi az antibiotikum üzletág
fenntartását.”
Mint
kiderült a merevedési zavarok és a kopaszodás elleni vagy a
koleszterinszint csökkentésére kifejlesztett készítmények
sokkal többet hoznak a házhoz, mint az antibiotikumok.
Eközben
a rezisztens kórokozók miatti halálesetek száma vetekszik a
háborúban elesettek számával. Az amerikai járványügyi hivatal
tíz évvel ezelőtti adatai szerint a gyógyszerrezisztens kórokozók
évi 1,7 millió amerikait fertőznek meg és ebből 99
ezren halnak
bele a fertőzésbe. Ez hozzávetőlegesen kétszer annyi ember, mint
ahányan életüket vesztették a Vietnámi háborúban és ráadásul
tízéves adatokról beszélünk. A rendelkezésre álló számok
alapján a jelen helyzet sokkal rosszabb, mint tíz évvel ezelőtt.
Az újszülöttek között az ilyen jellegű fertőzések például 300
százalékkal emelkedtek
ebben az időszakban.
Dr.
Margaret Chan,
a WHO vezérigazgató-helyettese is elismerte a helyzet súlyosságát.
„Ott tartunk, hogy egy torokgyulladás vagy lehorzsolt térd is
gyilkos betegséggé alakulhat,” mondta az Egészségügyi
Világszervezet Koppenhágában tartott gyűlésén. „Az
antimikrobás szerekkel szembeni rezisztencia egyre gyakoribb
Európában és a világ sok más területén. Elveszítettük első
védelmi vonalunkat… A gyógyszerrezisztens kórokozók által
okozott fertőzések esetében a halálozási arány 50 százalékkal
emelkedett,” mondta.
„Számos egyéb patogénban is rezisztencia alakult ki, bizonyos esetekben minden gyógyszerrel szemben. A kórházak az MRSA, ESBL, CPE és hasonló gyógyszerrezisztens kórokozók melegágyai lettek, növelve a kockázatot, hogy a kórházi kezelés gyógyítás helyett öl. Itt olyan patogénekről van szó, amelyek az utolsó védelmi vonalnak számító antimikrobás szerekkel szemben is rezisztensek.
Amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, könnyű megjósolni a jövőt. Egyes szakemberek szerint az antibiotikum előtti korba lépünk vissza. Ez lesz a poszt-antibiotikum kor és nincs új felfedezés a láthatáron. Üres a szekrényünk. A poszt-antibiotikum kor a modern orvoslás végét jelenti.”
A
modern orvoslás és a gyógyszeripar gyógymódokat ígér, miközben
gyógyszerre rezisztens kórokokozat teremt, gyógyszerfüggőséget,
mérgezést és autizmust okoz. A kemoterápia agykárosodást, a
vakcinák vesekárosodást, a fájdalomcsillapítók pedig a
kábítószer függőség új formáját eredményezik.
A
nagy gyógyszeróriások állítása, hogy milliárdokra van
szükségük új gyógyszerek kifejlesztésére, csak újabb
bizonyíték ennek az iparnak a profitorientáltságára és
értelmetlenségére. Miért? Mert a természetben számos olyan
hatóanyagot találunk, ami képes legyőzni ezeket a
szuper-kórokozókat, csakhogy a gyógyszeripar nem támogatja őket,
hiszen szabadalmaztatásuk, tehát monopolizálásuk nem lehetséges,
így nem éri meg nekik.
A
fokhagyma például a legtöbb ismert gyógyszerrezisztens kórokozót
képes elpusztítani. Azt is kimutatták, hogyha a kórházak rézzel
borítanák a kezelőfelületeket a fertőzések számát 97
százalékkal csökkenthetnék. Amerikai kutatók arra is rájöttek,
hogy nagyobb adag B3
vitaminnal felerősíthetik
a szervezet saját immunrendszerét, ami így képes legyőzni az
antibiotikummal nem gyógyítható fertőzéseket. Olyan rezisztens
kórokozóval sem találkoztam még, amelyik túlélt volna egy
oregánókivonat kúrát.
A
legfontosabb tehát, hogy éljünk egészségesen, töltsünk időt a
szabadban, kerüljük a kórházakat és tartsuk be az alapvető
higiéniás szabályokat.
Szinte
valamennyi MRSA kórokozóval fertőzött ember legyengült
immunrendszerrel és számos más, krónikus táplálkozási
problémával rendelkezett a fertőzéskor. A gyógyszerrezisztens
kórokozóknak nincs sok esélye a túlélésre egy egészséges
szervezetben.
Az Armageddon vírus – Miért félnek a szakértők az állatról emberre terjedő betegségektől?
(Joseph
Candel) Máté evangéliumában olvashatunk azokról a jelekről,
amikre Jézus figyelmeztette
tanítványait. Elmondta, hogy visszatérése előtt „nemzet támad
nemzet ellen, és ország ország ellen; és lesznek éhségek és
döghalálok (járványok), és földindulások mindenfelé.” (Máté
24:7) Sajnos manapság egyre nyilvánvalóbb, hogy ezeknek a
csapásoknak jelentős részéért maga az ember a felelős.
Függetlenül attól azonban, hogy az egyre nagyobb számban
megjelenő új betegségek és vírusok honnan erednek, mindenképpen
figyelmeztetésül szolgálnak számunkra, hogy „zivatar lesz; mert
az ég borús és veres”. Jézus azonban nemcsak figyelmeztet,
hanem bátorít is bennünket:
„Békességet
hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én
néktek, amint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se
ne féljen!” – János 14:27
Forrás: Daily
Mail
A
tünetek hirtelen jelentkeznek. A beteg először erős fejfájást,
magas lázat, ízületi és gyomorfájdalmat, majd erős hányást
tapasztal. A betegség előrehaladtával a betegeken zúzódásra
hasonlító foltok jelentkeznek és erős, megállíthatatlan vérzés
indul meg. Az esetek 30 százalékánál a Crimean-Congo vírusos
vérzéses láz halálos kimenetelű. Így történt ebben a hónapban
is annak a 38 éves Glasgow-i szerelőműhely tulajdonosnak az
esetében is, aki bátyja esküvőjére utazott Afganisztánba. Ő
volt a kullancsok által terjesztett betegség első, hivatalosan
megerősített angol áldozata.
A
betegség nagyon gyakori Afrika és Ázsia házi és vadállatai
között és azon fertőzések közé tartozik, amelyek képesek
voltak áttörni a fajok közötti korlátokat, az embert is
megfertőzve a halálos betegséggel. A fent leírt eset azonban nem
az egyetlen, amikor egy külföldi vírus az európai szigetországban
betegített meg valakit.
Múlt
hónapban egy 49 éves férfi került kórházba Londonban súlyos
lázzal, erős köhögéssel és légzési nehézségekkel. Minden
jel a SARS vírus felé mutatott, ami 1000 ember halálát okozta
2003-ban. A vérvizsgálat azonban cáfolta az elsődleges feltevést.
A súlyos betegséget, nem a SARS vírus idézte elő. A problémát
az jelentette, hogy semmilyen más, az orvostudomány számára
ismert vírus sem volt okolható. A helyzetet súlyosbította, hogy a
légzési nehézségekkel és magas lázzal küzdő beteg állapota
egyre romlott, a veséi kezdtek leállni.
Miközben
az életéért küzdöttek, az orvosokban súlyos kérdések
fogalmazódtak meg. A beteg nemrég érkezett haza Katarból. Vajon
mit szedhetett össze utazása során? Másokat is megfertőzött
már? A legmodernebb génazonosító technológiák segítségével
az orvosok megpróbáltak minél több információt összeszedni a
most már mesterségesen életben tartott beteg szövetmintáiból.
A
vírus a SARS-szal megegyező családba tartozik, de szerkezete
teljesen eltérő. Nem embertől, hanem állattól származik.
Legközelebbi rokonait ázsiai denevérekben azonosították. A
kutatók azt is felfedezték, hogy a vírus már korábban is ölt. A
globális orvosi adatbázisokat átkutatva azt találták, hogy
ugyanez a rejtélyes vírus júliusban egy 60 éves férfi halálát
okozta Szaúd-Arábiában.
Amikor
a múlt hónapban az Egészségvédelmi Hivatal figyelmeztette a
világot az új vírus felbukkanására, a szakemberek között
felmerült a kérdés, hogy vajon nem ez a kórokozó fogja-e
kiváltani az új madárinfluenza vagy akár a spanyolnátha
járványt. A vírus ezekben a korábbi járványokban is egy
állattól származott. A kutatók jelenleg úgy gondolják, hogy az
1918-19-es spanyolnátha járványt elindító vírus egy
vízimadártól eredt. Az állatokról emberre terjedni képes
vírusok azért veszélyesek, mert váratlanul támadnak és
rendkívül gyorsan képesek terjedni, amikor az ember a legkevésbé
számít rá.
John
Oxford professzor, a University of London-hoz tartozó Queen Mary
kórház szakorvosa, vezető brit virológus és járványügyi
szakértő, arra figyelmeztet, hogy öt éven belül várható egy
állattól eredő globális járvány kirobbanása, ami
katasztrofális következményekkel járna az emberiség számára.
Véleménye szerint egy rendkívül fertőző influenza szupervírus
okozhatna ilyen komoly bajt, ami Ázsiának vagy Afrikának
valamelyik elmaradott vidékéről származhat és elég, ha egyetlen
ember elkapja egy vadonélő vagy háziállattól.
Mire
az első áldozaton megjelennek a betegség első tünetei már
tovább is adta családtagjainak és környezetének a veszélyes
vírust. Sűrűn lakott, globális világunkban a betegség könnyen
körbejárhatja a földet mire diagnosztizálják és az orvosszakma
vezető elméi elkezdhetnék megfejteni a betegség genetikai
összetételét. Még arra sem lenne idő, hogy elnevezzék.
A gyógyszer rezisztens mikrobák eddigi legveszélyesebb formája jelent meg Indiában
Forrás: NaturalNews
Ma
már nem titok, hogy a gyógyszer rezisztens mikrobák egyre nagyobb
számban és gyorsabb ütemben bukkannak fel és terjednek szerte a
világon az antibiotikumok túlzott és helytelen használata miatt,
a gyógyászatban és a mezőgazdaságban egyaránt. Most úgy tűnik,
hogy ezeknek a rezisztens törzseknek a kialakulásáért felelős
gének is elkezdtek terjedni, halálos gyilkossá változtatva az
egyébként ártalmatlan betegségeket, mint mondjuk egy
torokgyulladást is.
Az
NDM-1, azaz Új Delhi metallo-beta-laktamáz-1 névre keresztelt
gének, a plazmid nevű mobilis DNS molekulákkal utazva különböző
baktériumokhoz próbálnak kapcsolódni. A végeredmény, hogy a
baktérium parazitaszerű megszállásával a relatív ártalmatlan
mikrobák is rendkívül fertőzővé és a legmodernebb
antibiotikumokkal szemben is rezisztenssé válnak.
„A
torokgyulladás vagy egy lehorzsolt térd is gyilkos betegséggé
válhat,” mondta Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet
(WHO) vezérigazgatója, a közlemúltban ez ügyben Koppenhágában
tartott megbeszélésen. „A jelenség miatt egy csípőprotézis
műtét, a szervátültetések, a kemoterápia vagy a koraszülöttek
kezelése sokkal komplikáltabbá és túl veszélyessé válhat.”
A
Bloomberg riportja szerint az NDM-1 és egyéb antibiotikumokkal
szemben rezisztens baktériumok terjedése olyan mértéket öltött,
hogy már a probiotikumként vagy az emésztőrendszer
mikroflórájaként ismert, hasznosnak tartott baktériumokat is
érinti. Sajnos azonban, amíg az antibiotikumokat továbbra is a
mostanihoz hasonló gondatlan módon használják, a helyzet csak
romlani fog és egyre több korábban ártalmatlan fertőzés válhat
halálos kimenetelű betegséggé.
„Ha
az NDM-1 egyszer felüti a fejét a kórházainkban, semmit sem
tehetünk megállítására,” mondja Donald E. Low, a torontói
közegészségügyi laboratórium vezetője. „Nagyobb pusztító
erőt rejt magában, mint bármilyen más organizmus.”
Hogyan
harcolhatunk az antibiotikumokkal szemben rezisztens
szuper-baktériumokkal szemben
A
problémával kapcsolatos tudatosság növelése és az
antibiotikumokkal való visszaélés megszüntetése mellett jelenleg
nem sokat tehetünk a gyógyszer rezisztencia terjedésének
megakadályozására. Van azonban néhány egyszerű lépés, amit
mindenki megtehet saját maga és családja védelmében.
Húsvásárlásnál
próbáljunk természetes, nem pedig nagyüzemi körülmények között
nevelt állatoktól származó terméket választani (ami
Magyarországon kétszeres árat jelent, így sok ember számára
megfizethetetlen), mivel a nagyüzemi állatokat agyon
antibiotikumozzák.
Betegség
esetén kerüljük az antibiotikum kúrát és próbáljunk
alternatív módszerekhez, illetve a természetes antibiotikus hatású
készítményekhez folyamodni. Ahelyett, hogy minden apró-cseprő
fertőzésre antibiotikum szednénk, próbáljunk ügyelni
egészségünk megőrzésére és immunrendszerünk erősítésére.
Hívjuk
fel környezetünk figyelmét a túlzott antibiotikum használat
veszélyeire. Sok ember egyszerűen nem tudja, mennyire visszaélnek
manapság a mezőgazdaságban és a gyógyászatban az
antibiotikumokkal és nem ismerik az alternatív megoldásokat.
A
cikkhez használt források:
Minden gyógyszerrel szemben rezisztens tuberkulózis Indiában
Forrás: NewScientist.com
Az
indiai Mumbaiban egy minden létező gyógyszerrel szemben rezisztens
tuberkulózis ütötte fel a fejét a lakosság körében.
„Eddig
12 megerősített esetről tudunk, akik közül hárman haltak meg
idáig,” mondja Zarir Udwadia, a Hinduja kórház orvosi
kutatóközpontjának vezetője Mumbaiból, aki annak az orvos
csoportnak is a vezetője, amely négy esettel kapcsolatos
diagnózisát a napokban jelentette meg.
A
betegség felbukkanása egy ilyen sűrűn lakott városban komoly
aggodalomra ad okot, mivel ilyen körülmények között a betegség
nagyon gyorsan képes terjedni.
„Tudjuk
például, hogy az egyik beteg megfertőzte a saját lányát,”
mondta Udwadia a New Scientist-nek. „A becslések szerint egyetlen
tuberkulózisos beteg 10-20 másik embert fertőz meg egy év alatt
és nincs okunk azt feltételezni, hogy ez a törzs kevésbe lenne
ragályos,” figyelmeztet a kutató.
A
betegek kilátásai nem túl jók. „A teljes karantént leszámítva,
tehát megvárni, amíg a betegek már nem fertőznek, ami sajnos nem
praktikus és nem is kivitelezhető megoldás, semmit sem tehetünk a
továbbfertőzés megakadályozására,” mondja Udwadia.
A
legfőbb aggodalmunk az, hogy továbbterjedve a tuberkulózis ismét
gyógyíthatatlan betegséggé válik és a betegeknek nem lesz más
választásuk, mint gyógyszerek helyett saját immunrendszerükben
bízni a betegség leküzdésére, mint száz évvel ezelőtt.
India „bio-kalózkodással” vádolja a Monsantot
Forrás: Activist
Post
Indiai
tüntetők a Monsanto genetikailag módosított padlizsánjának
felhasználása ellen tiltakoznak
India
is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek ellenállnak a
biotechnológiai óriás Monsanto által képviselt mezőgazdasági
korrupciónak, és jogi lépéseket tett a cég által elkövetett,
az indiai hatóságok által „bio-kalózkodásnak” nevezett
igencsak megkérdőjelezhető eljárások miatt.
Az
indiai hatóságok azzal vádolják a Monsantot, hogy egy helyi
padlizsánfajtát saját genetikailag módosított fajtájának
kifejlesztésére használt fel, ami a hírhedt Monsanto Bt
rovarirtót is tartalmazza. Ez a rovarirtó olyan komoly
veszélyt jelent a
környezetre és az emberi egészségre, hogy India a tettet
bio-kalózkodásnak minősítette.
India
Országos Biodiverzitás Hatósága (NBA) példanélküli döntést
hozott, ami hivatalos
nyilatkozatábanis
olvasható, csatlakozva az agráróriás tevékenységének
korlátozása és határon kívülre szorítása érdekében fellépő
más országokhoz, mint például Magyarországhoz és Peruhoz.
Magyarország
az elsők között volt, ahol több ezer hektár genetikailag
módosított Monsanto kukoricatermést pusztítottak el, a cég
elleni közvetlen intézkedés keretein belül. Peru is komoly
lépéseket tett a Monsanto ellen, tízéves tilalmat rendelve el
minden GMO gabona és élelmiszeripari összetevő ellen.
„Egy
indiai kormányhivatal úgy döntött bepereli a genetikailag
módosított padlizsán kifejlesztőjét Indiának a Biológiai
Diverzifikációról szóló 2002-es törvénye alapján. Az indiai
Országos Biodiverzitás Hatóság vádjai szerint az ország első
genetikailag módosított terményének kifejlesztője, a Maharashtra
Hybrid Seeds Company (Mahyco) a St. Louis-i Monsato és számos helyi
egyetem partnereként helyi fajtákat használtak fel a
transzgenetikai termény kifejlesztésére, amihez nem kértek
engedélyt.”
Kiszivárgott
dokumentumok szerint az intézkedés miatt India célponttá válhat
Vajon
érheti-e Indiát támadás az Egyesült Államok és partnerei
részéről a genetikailag módosított termények miatti
ellenállásért? Bizonyos kiszivárgott dokumentumokból az derül
ki, hogy az Egyesült Államok kemény kereskedelmi háborút
indíthat, és egyéb intézkedéseket kezdeményezhet a Monsanto
genetikailag módosított „alkotásainak” ellenálló nemzetek
megbüntetésére. 2007-ben például Craig Stapleton, az Egyesült
Államok akkori franciaországi nagykövete és George W. Bush üzleti
partnere, az javasolta, hogy az Európai Uniót és a GMO terményeket
ellenző országokat büntessék meg.
A
volt nagykövet egyértelműen „célzott ellentámadásra”
szólított fel azokkal a nemzetekkel szemben, akik ellenállnak a
Monsanto féle GMO kukoricának, annak ellenére, hogy egyre több
kutatás állapítja megegészségkárosító
hatását.
Fel kell tegyük tehát a kérdést, hogy az Egyesült Államok
valóra váltja-e fenyegetését a kilátásba helyezett
„büntetésekkel” kapcsolatban a Monsantonak ellenálló Indiával
vagy más országokkal szemben. Ennek csak az idő lesz a
megmondhatója, mindenesetre jó látni, hogy egyre több nemzet és
egyén áll ellen az agráróriásnak.
Újabb bizonyíték, hogy a GMO-k meddőséget okoznak
Forrás: Natural
News
Az
orosz „Védelem a környezeti veszélyekkel szemben” legújabb
tanulmánya, más hasonló eredményeket produkáló kísérletek
után, rámutatott, hogy a genetikailag módosított organizmusok
(GMO) fogyasztása súlyosan negatív hatással van a szervezetre. Az
Oroszország Hangja szerint az orosz Génbiztonsági Intézet és az
Ökológiai és Evolúciós Problémákkal foglalkozó Intézet
tudósai kimutatták, hogy a génmódosított táplálékkal etetett
állatok viszonylag rövid idő alatt teljesen meddővé válnak.
Nem
ez az első kísérlet, ami hasonló eredményre jutott a GMO-k és a
meddőség közötti kapcsolat tekintetében. Mivel a kutatást a
biotechnológia ipartól teljesen függetlenül végezték, az
eredmények egészen más képet mutattak, mint a GMO fogyasztás
védelmében végzett tesztek.
A
kísérlethez használt hörcsögök étrendjét genetikailag
módosított szójával egészítették ki és azt tapasztalták,
hogy először az állatok lassabban érték el a nemi érettséget,
majd az idő múlásával teljesen meddővé váltak.
„Az
állatokat több csoportra osztottuk, a csoportokat pedig
elkülönítettük egymástól,” magyarázza Dr. Alexej Surov, a
tanulmány egyik szerzője. „Az első csoport az addig megszokott
táplálékot kapta. A második csoport étrendjét természetes,
genetikailag módosított összetevőket NEM tartalmazó szójával
egészítettük ki. A harmadik csoport étrendjéhez genetikailag
módosított táplálékot is adtunk, a negyedik csoportnál pedig
komolyabb mennyiségű GMO terméket adtunk az étrendhez.”
A
tanulmány során Dr. Surov és csapata megfigyelte a születő
hörcsögöket, azok növekedési ütemét, a szaporodás
gyakoriságát, ütemét és ezeket az adatokat összevetették az
állatok étrendjével. Néhány generáció elteltével a GMO-val
kiegészített étrenden felnőtt hörcsögök teljesen meddővé
váltak.
„Komoly
változást tapasztaltunk azoknál a hörcsögöknél, akiket
összepárosítottunk és folytattuk a korábbi étrendet,” mondta
Dr. Surov. „A pár lassabban növekedett és lassabban érte el a
nemi érettséget. A kölykeikből új párokat alkottunk. Ez volt a
harmadik generáció és ők már egyáltalán nem voltak képesek
szaporodni. Tehát ezek a GMO-val táplált egyedek teljesen meddővé
váltak.”
Vajon
az egyre inkább terjedő GMO termékek az emberek jövő generációit
is meddővé teszik?
Egy
osztrák tanulmány hasonló eredményre jutott genetikailag
módosított kukoricával táplált egereivel. Az első szembetűnő
változás az ő esetükben is az volt, hogy a kifejlett egyedek
kisebb súlyúak voltak a normálisnál és kevesebb kölykük
született. Három vagy négy generáció alatt a GMO táplálékon
felnőtt szülőktől származó egerek teljesen
meddővé váltak.
A
gazdák az Egyesült Államokban is arról számoltak be, hogy a
genetikailag módosított takarmánnyal táplált disznók és
tehenek meddővé váltak. Indiában pedig egy kutatócsoport
feltárta, hogy a genetikailag módosított gyapotmaggal etetett
bivalyoknál komoly meddőségi és egyéb súlyos problémák
alakultak ki.
A
cikkhez használt egyéb források:
Related
/ Kapcsolódó:
Az organikus termelőkre akarják hárítani a GMO fertőzések okozta károkat
Forrás: NaturalNews.com
Az
amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) fennhatósága alá
tartózó és a biotechnológia ipar agráróriásai és akadémikusai
által dominált bizottság úgy döntött, hogy javaslatcsomagot
állít elő az illetékes hatóság számára arra vonatkozóan,
hogy az organikus terményeket előállító gazdák biotermékeinek
GMO-val történő megfertőzéséből eredő anyagi károk az
organikus termelőket terheljék.
Az
USDA Tanácsadó Bizottsága Biotechnológiai és XXI. Századi
Mezőgazdasági ügyekben (közismertebb nevén AC21) úgy gondolja,
hogy a két mezőgazdasági tábor békés egymás mellett élése
azt jelenti, hogy az organikus gazdáknak kell fedezni a saját
földjeikben a GMO fertőzés miatt keletkezett károkat. A bizottság
által nemrég kiadott tanácsadói jelentés szerint ez azt jelenti,
hogy az organikus gazdák kötelesek biztosítást kötni a
génmanipulált fertőzésből eredő potenciális károk ellen.
„A
javaslat azt jelenti, hogy a biotechnológia ipar nem vállalja a
felelősséget a GMO fertőzés megakadályozásáért, miközben a
fertőzés áldozatait kötelezi a genetikai fertőzésből eredő
károk megfizetésére,” áll az amerikai Országos Organikus
Koalíció (NOC) közleményében.
A
bio és hagyományos technológiákat alkalmazó gazdáknak régóta
meg kell küzdeniük a közelben elterülő GMO földekről érkező
génmanipulált magok és pollen jelentette fertőzésveszéllyel. A
múltban ezeknek a gazdáknak, akiknek a kárára a fertőzés
történt, le kellett nyelniük a fertőzésből eredő károkat, sőt
egyes esetekben bírósági pert is indítottak ellenük azok a
cégek, akiktől a magok a gazdák földjeire tévedtek.
A
GMO-k és organikus termények közötti igazi békés egymás
mellett élés lehetetlen
A
földek megfertőzése olyannyira problematikus, hogy több szervezet
is próbált már valamilyenfajta szabályrendszert felállítani,
ami lehetővé tenné a GMO, a hagyományos és az organikus termések
békés egymás mellett élését. Aki azonban egy kicsit is ért a
GMO növényekhez tudja, hogy a GMO magok terjedésének
megakadályozása tulajdonképpen lehetetlen.
Ezt
figyelembe véve az AC21 tisztában van vele, hogy a GMO magok és
pollen terjedése, így a hagyományos vagy organikus földek
megfertőzése elkerülhetetlen. Az általuk javasolt megoldás pedig
még véletlenül sem a GMO-k korlátozása, hanem inkább szabadon
engedése, az organikus termelőkre hagyva a takarítás
felelősségét. Ugyanezt az álláspontot képviseli az amerikai
kormány is, ami, nem törődve a következményekkel, újabb és
újabb GMO termékeket szabadít a lakosságra, mint például a
nemrégiben jóváhagyott genetikailag módosított Monsanto
lucernát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése