2019. február 9., szombat

Finom falatok








Finom falatok





Káposztás bab gazdagon

Hozzávalók:
  • 15 dkg füstölt szalonna, 60 dkg savanyú káposzta
  • 1 szál füstölt kolbász, 1 vastagabb szelet füstölt sonka
  • 1 vastagabb szelet császárszalonna
  • 30 dkg fehér vagy tarka bab
  • 1 csokor friss kapor, 3 dl tejföl
A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, erre rétegesen egy kerámia edénybe helyezzük a savanyú káposztát, a füstölt kolbász karikákat, a császárszalonna darabokat, a füstölt sonka kockákat és az előző nap megfőzött babot.
A végén a bab főzőlevével felengedjük az ételt, majd berakjuk a kemencébe másfél órára. Amikor elkészült, frissen vágott kaporral bekevert tejföllel gazdagítjuk.




TOROSKÁPOSZTA MAGYAROSAN




HOZZÁVALÓK

  • 60 dkg sertéslapocka
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 ek paprika
  • A rántáshoz:
  • 1 ek liszt
  • 2 dl  tejföl
  • 2 ek olaj

ELKÉSZÍTÉS

    1. A lapockát megmossuk, és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinsztelve hozzáadjuk a húskockákat. Sóval, borssal fűszerezzük, összekeverjük. Ezután megszórjuk pirospaprikával.
    2. Felöntjük 1 dl vízzel, és hozzáadjuk a babérleveleket. Kis tűzön 3 percig főzzük. A savanyú káposztából kinyomkodjuk a levét (kimosni nem kell), majd kicsit összeaprítjuk.
    3. A húshoz hozzáadjuk a káposztát, felengedjük 2 dl vízzel, és jól átkeverve addig főzzük, amíg meg nem puhul (kb. 1 óra). Tálaláskor tejföllel kínáljuk.




TOROS KÁPOSZTA OLDALASSAL




HOZZÁVALÓK

  • 1 kg oldalas
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 ek pirospaprika
  • 3 db babérlevél


ELKÉSZÍTÉS



    1. A húst nagyobb darabokra vágjuk. A füstölt szalonnát és a hagymát apróra vágjuk. A káposztát - ha túl savanyúnak találjuk - átmossuk.
    2. A szalonnát kipirítjuk, rátesszük a hagymát, megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, 8-10 percet pároljuk, majd megszórjuk a paprikával, és kevés vizet aláöntve félpuhára főzzük. Beletesszük az átmosott káposztát, babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és készre főzzük. Tálaláshoz tejfölt és friss kenyeret kínálunk mellé.



Zsiványkáposzta

  • kedvelés

Ez saját kútfőből van, kb. 30 éve csináltam először.


Hozzávalók




  1. 4 kg csülök (két hátsó)
  2. 3 kg savanyú káposzta
  3. ízlés szerint bors
  4. 3 dl furmint
  5. ízlés szerint tejföl
  6. 1 fej nagy vöröshagyma
  7. 1 fej fokhagyma
  8. ízlés szerint babér
  9. ízlés szerint só
  10. ízlés szerint fűszerpaprika
  11. ízlés szerint őrölt kömény
  12. ízlés szerint lecsó

Elkészítés




  1. A két sertés hátsó csülköt, a frisset és a füstöltet megpirítjuk, tisztítjuk, majd kicsontozzuk. Ha szikkadt állagú lenne a füstölt, estére beáztatjuk. Felhasználás előtt nagyobb darabokra vágjuk, 6-8 darabba őket, majd összekeverjük. A 2,5-3 kilónyi savanyú káposztát picit összevágjuk, ha nagyon savas, átmossuk.


  1. Nagyobb fazék aljára (én 8 literest használtam) tesszük a csontokat, majd erre soronként apró káposzta, húskeverék. A rétegek közzé megy a nagy fej vöröshagyma vágva, fejnyi zúzott fokhagyma.


  2. Bors, babér, só, fűszerpaprika, kömény, és lecsó. Felöntjük a káposzta levével és annyi száraz fehérborral, hogy ellepje. Felrottyantás után a tüzet pötyögősre állítjuk és óvatos rázogatások mellett, hogy a darabos húsok ne törjenek, 3-4 óra alatt puhára főzzük. Vékony, fokhagymás, paprikás rántással befogjuk, óvatosan átkeverjük, és ferottyantjuk. Tálaláskor, megtejfelezve, foszlós kenyérrel kínáljuk.




Paradicsomos káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej káposzta
  • 6 dl paradicsomlé
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál só
  • bors
  • zsír
  • őrölt kömény
Recept idők
  • előkészítési idő: 20 perc 
  • elkészítési idő: 40 perc


Elkészítés:

A káposzta külső leveleit és a torzsát távolítsd el, majd mosd meg, és vágd vékony csíkokra. A hagymát pucold meg, aprítsd fel, és a káposztával együtt tedd fazékba vagy lábosba. Önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, és főzd körülbelül 30 percig. Közben sózd, add hozzá a borsot és a köményt.
Ha a káposzta megpuhul, készítsd el a rántást. A zsírt olvaszd fel, tedd bele a lisztet, és kis lángon folyamatosan kevergesd, amíg zsemleszínű nem lesz. Akkor engedd fel a paradicsomlével, majd öntsd a káposztához. Addig kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Körülbelül tíz percig főzd még, közben cukrozd ízlés szerint. Feltéttel kínáld.





Paradicsomos káposzta recept



Hozzávalók:
  • 1 kisebb fejes káposzta
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 üveg sűrített paradicsom
  • 3 ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 1 tk pirospaprika
  • cukor (v. édesítőszer)


Elkészítése:
A káposztát és a vöröshagymát szép vékonyra felvágjuk, majd felöntjük annyi paradicsomlével, hogy jól ellepje. (A sűrített paradicsomot előzőleg simára keverjük a vízzel.) Ezután sózzuk, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral ízesítjük.
Felforraljuk, majd a hőfokot mérsékeljük, és puhára főzzük a káposztát.
A lisztből és az olajból világos zsemle színű rántást készítünk, majd levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a pirospaprikát.
Ezután a rántást kicsit hűlni hagyjuk, majd felengedjük a káposzta levével. Simára keverjük, majd állandó keverés mellett a káposztára öntjük. Kevergetve addig főzzük, amíg teljesen sima állagú szószt kapunk. Ezután pár percig még főzzük, és ha kell utána ízesítjük.
Tálaláskor a paradicsomos káposztát sült oldalassal vagy más hússal, esetleg fasírozottal kínáljuk.



Köményes rántott leves

Ez a rántott leves hihetetlen gyorsan készen van, szinte semmi nem kell hozzá és egyszerűen mennyeien finom! Kiváló rántott leves recept!  Varga Gábor (ApróSéf)
Varga Gábor (ApróSéf)


Hozzávalók

- 2 adagra +
  1. 4 evőkanál étolaj
  2. 2 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55)
  3. 1 teáskanál római kömény - egész
  4. 1 gerezd fokhagyma
  5. 1 teáskanál fűszerpaprika
  6. 1 L víz
  7. 1.5 csapott teáskanál só
  8. 1 db leveskocka
  9. 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Elkészítés

20 perc
  1. A lábasban hevítsd fel az étolajat. Forró legyen, de ne túlhevített!


  1. Tedd bele a köménymagot, fokhagymát, lisztet és alaposan keverd el.


  1. Ha a liszt sima és felhabzott, azonnal mehet hozzá a pirospaprika. Ezzel is keverd el és azonnal öntsd fel a vízzel.


  1. Most add hozzá a sót és a leveskockát. 10 percen át főzd a levest.


  1. Míg fő a leves A tojásokat kevers ki egy tálban.


  1. Ha készre főtt a leves, folyamatos keverés közben vékony sugárban csugasd bele a tojást. Ezzel kész is a leves.


  1. A kész levesbe tehetsz zsemlekockákat is, de anélkül is mennyei íze van!
















Fűszeres házi felvágott :)



Sziasztok ,ez a felvágott sem tartalmaz semmilyen tartósítószert éppen ezért csak kisebb adagot érdemes készíteni, természetesen ahol népesebb a család ott a duplája is hamar elfogy .Vettem a hentesnél 50 dkg vegyes darált húst ami kb ,60 százalékban hús és negyven százalékban szalonna ,vettem még zöld maszlinát ami a magjától már meg volt szabadítva , szemes borsot ,szemes szegfűborsot ,fokhagymát és paradicsom paprikát .Azzal indítottam hogy a húst betettem a fagyasztóba 35 percre hogy jó keményre lehűljön , ugyanis nagyon lényeges hogy keverés alatt ne melegedjen fel a massza . Amikor az idő odatelt akkor kivettem a fagyasztóból  összekevertem a mozsárban darabosra tört bors és szegfűbors keverékével , megsóztam belereszeltem 3 cikk fokhagymát , szórtam rá egy leheletnyi édesnemest és a turmixgépemben szépen elkezdtem turmixolgatni amíg egy sima masszát nem kaptam .Ebbe raktam  bele az egész maszlinákat és a kockákra vágott paprikát ,jól elkevertem hogy egyenletesen oszoljon szét a zöldség a masszában .Ezután a masszát kiborítottam egy lapítóra beraktam 20 percre a fagyasztóba, kivettem és vizes kézzel egy kb. 10 cm vastagságú henger alakura formáltam ,és szorosan beletekertem alufóliába , az alufóliát beraktam egy sütőzacskóba és így raktam bele egy fazék hideg vízbe és takaréklángon tartottam a tűzön 3 órát ekkor levettem  a tűzről és kitettem a hidegbe ,reggelig feléje sem néztem .Reggel behoztam kicsomagoltam beleforgattam pirospaprika és apróra vágott petrezselyemzöld keverékébe és fogyasztásig betettem a hűtőmbe :)

Lapító –vágódeszka

Maszlina – olajbogyó

Zamatos házi  vékony felvágott :)

Ismét hoztam nektek egy házi felvágottat amely nagyon zamatos és a fűszerezése miatt nagyon eteti magát természetesen ez is mentes a mindenféle betűktől viszont ez bélbe van töltve ezért  akinek lehetősége van rá hogy megfüstölje az még finomabb és tartósabb felvágottat fog kapni .

A mészárszékben vettem 70dkg disznóhúst 20 dkg szalonnát és 50 dkg marha hátszínt valamint még 3 méterhosszú és  4 centi átmérőjű műbelet ,hazavittem szépen a húsdarálóval ledaráltam az egészet egy nagyobb keverőtálba tettem és beleszórtam 10 gr csombort ( borsikafű ), 3 gr örőlt borsot , 6 cikk fokhagymát belereszeltem .tettem  2,5 % sót ,jól összegyúrtam és lefedve beraktam egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

Másnap kivettem még egyszer jól összegyúrtam ,a műbelet meleg vízbe tettem hogy lazuljon ( akinek van otthon borjúbél vagy vastagabb disznóbél abba is töltheti ) ,és szépen jó szorosan beletöltöttem a bélbe hogy ne maradjon levegő ,majd araszonként elkötöttem spárgával , hideg vízzel lemostam megszárítottam és ment is be a hűtőbe még egy éjszakára . Reggel kivettem a hűtőből , egy edénybe tettem 1 evőkanál sót ,hideg vizet , beleraktam a delikvenseket és fedő alatt takarékon de nagyon odafigyelve mert nincs hőmérőm és a víz ha kezd lobogni azonnal kihasadnak , a víznek csak aprón szabad gyöngyöznie  ,kb. 2,5-3 órát tartottam majd levéve a tűzről hagytam a lében kihűlni .Füstölve lenne az igazi de mivel most nincs rá lehetőségem ezt hanyagolom de aki teheti az füstölje meg mert még finomabb lesz . A hűtőben tárolom amíg el nem fogy :)



Házi felvágott diós burokban :)





Meg szeretném veletek osztani ennek a nagyon finom házi felvágottnak az elkészítési módját . Ugyanis ebbe nem kell semmilyen vegyszer, adalékanyag színező ,ízfokozó ,salétrom vagy szója és mégis nagyon egyszerűen elkészíthetitek ,nem igényel különösebb szaktudást . Akkor fogjunk is neki tehát szükségetek lesz 50 dkg őrölt disznóhúsra a hentestől , 15 dkg füstölt szalonnára , és opcionális de szépen mutat és ízet is ad a kaliforniai paprika apróra vágva benne ebből elég 5 dkg bele ,valamint só és bors, plusz 5 cikk fokhagymára , valamint 10 dkg őrölt dióra .Egy keverőtálba beleteszem az őrölt húst , a füstölt szalonnát egy lapítón kockákra vágom így adom hozzá az őrölt húshoz , a fokhagyma cikkeket hámozom és belereszelem a sajtreszelővel , beledobom a kockákra vágott paprikát sózom borsozom ízlés szerint és jól összegyúrom majd beteszem a fagyasztóba 30 percre .Nem kell megijedni nem fog megfagyni viszont nagyon jól formálható massza lesz így belőle . Amikor odatelt az idő akkor kivesszük egy lapítóra kiborítjuk és kétfele osztjuk .Elővesszük az alufóliát es ebbe csomagoljuk , vagyis két henger alakú csomagot készítünk jó szorosan tekerjük az alufóliát legalább háromszor kőrbe a massza körül majd a végeit összesodorva beletesszük egy nagyobb lábas hideg vízbe és fedő alatt takarékon a legkisebb lángon ,a víznek nem szabad főnie kb. 3 órát tartjuk .Ekkor levesszük a kályháról ,hideg helyre tesszük de nem fedjük ki hanem így tartjuk amíg teljesen kihűl . Én a teraszra  szoktam kitenni este és reggelre tökéletesen kihűl . Akkor kivesszük a vízből kicsomagoljuk belehempergetjük az őrölt dióba és a hűtőben tároljuk amíg el nem fogy  :)


Házi fokhagymás csirke parizer :)

Ez egy házilag könnyen elkészíthető E mentes , parizer vagy nevezhessük párizsinak is , tehát egy recept ami könnyen elkészíthető , nem kell hozzá sok minden és pénztárca kímélő is . Természetesen friss húsból kell készíteni , a fagyasztott az nem jó erre a célra
Én egy 1,40 dekás jércét daraboltam fel és csontoltam ki erre a célra , a bőrét is lehúztam ez nekünk nem kell ide csak a szép tiszta hús
Először a húst kockákra vágtam és betettem a fagyasztóba 30 percre , ennyi idő kell neki hogy meg se legyen fagyva viszont jól lehet darálni .Előkészítettem 20 deka füstölt szalonnát is és a hússal együtt ledaráltam apró lyukú rostélyon kétszer egymás után . Ezután pedig hozzáadtam 1,5 dl hideg vizet és turmix géppel simára turmixoltam . Egy nagyobb keverőedénybe tettem sóztam borsoztam ,adtam hozzá őrölt szegfűborsot ,és raktam bele 6-7 cikk fokhagymát ,

a cikkeket csak kettőbe vágtam és így kevertem bele .Az egészet jól elkavartam ,majd alufóliába csomagoltam henger alakura formázva , az alúfóliát pedig sütőzacskóba csavartam ,jól lekötöttem hogy víz ne menjen bele és így tettem oda egy nagy fazék hideg vízbe a kályhára ,ahol kb 2,5 órát tartottam közepes lángon.A víznek nem szabad lobogni csak max gyöngyöznie kell . Amikor megfőtt levettem a kályháról és hideg helyre tettem a fazakat ,így hagytam kihűlni kb 5 órát .Ekkor kivettem a vízfürdőből kicsomagoltam , megszórtam pirospaprikával és tettem is be a hűtőszekrénybe . Majd innen fogjuk elővenni , szendvicsekhez , reggelihez , uzsonnához . :)



Fuszulykás zakuszka :)



Recept :-        3,5 kg paradicsompaprika (gogos)
-        1 kg hagyma
-        1,5 liter zsenge fuszulyka ( szemes bab)
-        60 dkg murok (sárgarépa)
-        1 liter házi paradicsomlé
-        só, bors, babérlevél
-        ½ liter olaj
A fuszulykát odateszem főni hideg vízben a murok felével sóval és 3-4 babérlapival.
A hagymát a maradék murokkal együtt ledarálom húsdarálóval, és az olajban egy nagy edényben dinsztelem. Addig a paprikát is megpucolom és ledarálom húsdarálóval és a megdinsztelt hagymához adom így dinsztelem még 15 percet akkor hozzátöltöm a paradicsomlevet megsózom dobok bele 4-5 babérlapit és sűrűn  kevergetem ,így főzöm még 40 percet .Amikor megfőtt a fuszulyka leszűröm és félreteszem hűlni de a levét nem öntöm el mert az még jó lesz pótolni a paradicsom levét ha szükséges .A meghűlt fuszulyka felét és a megfőtt murkot  a húsdarálóval ledarálom hozzáadom paprikához a maradék ép fuszulykával együtt elkeverem ,ha szükséges akkor pótolom a félretett lével ,közepes lángon folytonosan kevergetem így főzöm még kb 30 percet .adok hozzá borsot sót ha még kell teszek bele nátrium benzoátot hagyom még 10 percet ,majd mehet az üvegekbe .A jól záródó üvegeket száraz dunsztba teszem kb 2 napra és mehet is a kamrába .






KENŐMÁJAS házilag. Korábban is olvashattatok recepteket Boros Valériától. Továbbra sem hagyott fel jó szokásával és meg örvendeztet minket továbbra is azokat a receptekkel, amelyeket házi alapanyagokból készít és tartósítószer és különböző adalékanyagok nélkül.

KENŐMÁJAS HÁZILAG



Hozzávalók:
35 dkg máj én csirkemájat használtam
• 35 dkg dagadó ledarálva
• 10 dkg szalonna, darálva
• só,
• fehér bors,
• fokhagymasó,
• hagymasó,
• magyaros fűszerkeverék
Először a májat raktam az aprítóba alaposan megforgattam benne, ezután hozzáadtam darált húst, ezzel is jól összekevertem. Jönnek sorban a fűszerek kivéve a só… erre a szalonna… ezeket újra megforgattam az aprítóval… a végén ment bele a só kb. 1,5 dkg… azzal megint összedolgoztam… ekkor kibéleltem egy püspökkenyér formát folpackkal… beleöntöttem a masszát betakartam vele… és egy tepsi forró vízbe állítottam.
Majd ment a sütőbe… a legkisebb fokon 2 óra alatt megabárolódik…ezután kihűteni és lehet szépen szeletelni.




 kenőmájas

Csülök felvágott!!!!


Ma készítettem!
Variálom a felvágottakat...volt itthon egy füstölt és egy friss csülök, de ezek sok lenne a présbe, hát össze kötöttem a kellmeset a hasznossal, főztem egy jó nagy fazék káposztás paszuly levest is és a csülköket ami nem ment a présbe ebbe raktam... de itt most a felvágott a lényeg...

Külön külön kell megfőzni nagyon finom puhára mind a két csülköt, a füstölthöz semmit nem tettem, de a frisset azt pár cikk fokhagyma és só pár szem bors lében főztem...
Mikor mind a két csülök megfőtt, fel vágtam csíkokra őket, a bőrt azt nem tettem bele és viszonylag kevés zsiradékot is, de egy kevés kell bele... 4-5 cikk fokhagyma amit nagyon pépesre reszelek, fehér bors, só és 2 dl a füstölt abaléből keverek hozzá.. alaposan össze forgatom, majd rakom a présbe...ekkor 25-30 percet 80 fokon abálom... majd lehűtöm... és még mindig a présben hagyva... berakom egy éjjelre a hűtőbe...majd kiveszem a présből...




Bejegyezte: Szabó Vali 


Csirkehús krém!!!!


A májkrémen felbuzdulva, elkészült ez a húskrém, de lehet pástétom is.. a nevek nem olyan fontosak, de az íze, na az nem semmi, fantasztikus lett.
Azt hiszem ez is gyakori vendég majd ezután nálunk!!!

Mivel most készült először kis adagban csináltam.

2 db egész csirkecomb, egy pecsenye sütő serpenyőbe raktam, kapott 2 fej hagymát 3-4 cikk fokhagymát, alá zsírt raktam, megszórtam csirke fűszerkeverékkel,
fehér bors és sóval...
Kérget sütöttem rá, mind két oldalára, majd apránként mindig kicsi vizet hogy süljön... lassú lángon, egészen addig kell sütni amíg, gyakorlatilag szét nem esik... akkor kihúztam a csontokat, a húst széttépkedtem a kezemmel...hozzá téve a sült hagymát és fokhagymát is... ekkor újra fűszerezem só fehér bors, teszek hozzá csirke zsírt és egy botmixel összedolgozom...
sterilizált üvegbe teszem, majd 2 órát abálom 75-80 fokon.
Száraz dunsztba kihűtöm és mehet a polcra, nem igényel hűtést csak ha már fel van bontva, gyakorlatilag a hőkezelés tartósítja.
Ezután fogok még több fajta ilyen husikat elrakni...

Felbontáskor kenyérre kenve vagy finom pirítósra tökéletes reggeli vagy vacsora!!!




Bejegyezte: Szabó Vali 



Hagyma lekvár!!!!



Annyit hallottam róla, de még soha nem kóstoltam, de ugye mindent el kell valamikor kezdeni... sok receptet átböngésztem, aztán csak neki álltam én is, elégedett vagyok vele, sok fog még készülni belőle!!!

10 kisebb lila hagyma és kettő vörös hagyma...ezeket kevés olajon elkezdtem dinsztelni, lefedtem és nagyon kicsi lángon hagytam magára, többször megkevergettem.
Mikor már teljesen elfőtte a nedvességet alóla, sóztam és az összetört rózsa bors is hozzá adtam...ekkor öntöttem rá egy dl száraz vörös bort és 2 evőkanál balzsam ecetet...
ezt alaposan leforraltam róla, majd adtam hozzá 2 evőkanál mézet, nagyon sűrűre főztem folyamatos kevergetés közt, a legvégén kb 3 dkg vajat és egy teáskanál kakukkfű adtam még hozzá... elfőztem és kész ....

meglepően finomság lett belőle, azt hiszem sokszor fogok még készíteni...



Bejegyezte: Szabó Vali 


Instant leves házilag!!!



Jelentem sikerült.
Néha jól esne egy bögre valami meleg leves amikor nem kell nagyon tartalmas, ezekre az alkalmakra pont jó egy instant leves, de ugye a bolti azt nem tudom miből van.
Lementem a kertbe és szedtem egy fej brokkoli egy fej karfiolt.
Most próbából csak a felet csináltam, de fog még készülni ilyen ezután is.

tehát a hozzávalók:
fél fej karfiol, vagy brokkoli
3 szállestyán
egy pár szál petrezselyem levél
egy fél evőkanál keményítő
egy evőkanál tejszín
nekem került bele só is de, nem szabad sózni, mert most mikor instant lett nagyon sós, tehát a só majd mikor esszük akkor kerüljön bele.

Feldaraboltam a karfiol vagy a brokkolit...kevés vízben felrakom főni , hozzá tettem a lestyánt a petrezselyem leveleket is, mikor teljesen megfőtt, botmixerrel teljesen lepépesítettem, ekkor tttem hozzá a keményítőt és a pici tejszínt is, ezzel is elkevertem,
Ekkor az aszaló tálcára vágtam sütőpapírt arra kanalaztam a pépet, ment a gépbe 60 fokon száradni.
Mikor teljesen megszáradt akkor porrá őröltem.
Vizet forraltam és a porhoz tettem egy kávéskanál tejport is, felöntöttem a vízzel.
Készen van a finom forró iható Instant levesem.

Van még hasonló ötletem .. például instant tea a gyerekeknek gyümölcsből és mentából vagy kamillából, de levesből is lehet sima zöldség levest is pont így.










Bejegyezte: Szabó Vali 



Káposzta savanytás!!!!


Pár éve már ezt is magunknak készítjük, mert a piacon hiába mondják, hogy nem ecettel savanyítják, mégis mindig érzem benne az ecet ízét, persze nekik nincs türelmük kivárni az érés időt... szóval meg kell csinálni, nem nagy tudomány, gyakorlatilag a só a legfontosabb, ezt azért írom, mert az elsőt pár éve úgy elsóztuk, ehetetlen volt, de már tudom a pontos és kipróbálta rányokat, ezt meg is osztom itt a blogomon, na akkor vágjunk is bele.

20 kg gyalult káposzta, arra figyeljünk már téli káposztát kell vásárolni, mert tavaly én is ráfáztam a nyáriból készült a sajátomból.. és bizony ellágyult, azért írok le mindent, hogy aki neki áll, minden hibát amit én elkövettem tudjon és ő ne kövesse el.
40 dkg adalékmentes só, ez is fontos, mert a só eltudja rontani... jódmentes legyen.
40 gramm szemes fekete bors,
4 birs alma hámozva szeletelve
4-6 torma gyökér ez hámozva szeletelve
2 cs babérlevél
10 fej közepes hagyma szépen szeletelve
10-20 db csípős paprika, azért írom így, mert mi szeretjük benne, de aki nem az csak párat rakjon bele.

A kifertőtlenített és alaposan kimosott hordót, mi műanyag 30 literest használunk...tehát a hordó aljára káposzta kerül és minden fűszert teszünk rá.. aztán folyamatosan rétegezzük, de minden réteget alaposan ledöngölünk, vagy egy steril zacskó a lábra és lehet taposni, régen így csinálták,
az utolsó az káposzta legyen.. ekkor mi tettünk rá egy lapos tányér lefordítva és arra raktuk a lenyomó követ... ez pont annyira lement, hogy még a tetőt is rátudtuk rakni.
Most a kamrába van és szépen várjuk amíg teszi a dolgát, ha nagyon erősen felhabzik akkor egy szűrőkanállal leszedem róla a habot.
mi türelmesek vagyunk kivárjuk a 6 hetet, de 4 hét után már lehet enni.


Bejegyezte: Szabó Vali 

Kovászolt káposzta!!!!



szeretjük nyáron hűsítő salátának, de én télen is megcsinálom a fűtőtest közelébe, van mikor ebből készül a székely káposzta !!!


Kovászolt káposzta
a káposztát legyaluljuk... az üveg aljára raktam ….kapor 2 cikk fokhagyma , 1 vörös hagyma felszeletelve... elkezdtem belerakni és a felénél tettem rá kaprot, 1 cikk fokhagyma, 1 kis fejvöröshagyma  a tetejére is kapor, fokhagyma, hagyma,  kenyér, ahány liter viz megy hozzá annyi lapos evőkanál sót kell bele tenni, egy kistányérral le takarjuk..pár nap és ehetjük!!!




Bejegyezte: Szabó Vali 




Káposztás paszuly leves, Szabolcsi módra!!!!



Ez egy teljesen tipikusan szabolcsi étel...ezt itt nálunk minden háznál ismerik és főzik is...
Nálunk mivel imádjuk a babot elég sűrűn készül.
Amit én gondolok róla, sokan túl dimenzionálják ennek az elkészítését, de ez pont  egy tál étel aminek az a lényege, mindent bele és had főzzük...nagyszüleink azért szerették ezt készíteni, mert odarakták és közbe tették a dolgukat, néha ránéztek, de nem kell mellette állni, ez tökéletes fő magának.
Ami viszont nagyon lényeges ezt nem lehet kis adagban készíteni.. nálam mindig a 10 l-es fazékban fő, másnak is tökéletes finomság, sőt mi akár hidegen is simán megesszük.


Ahogyan én és sok más ember készíti ezen a vidéken.

1 kg bab, nálam fejtős főleg ilyenkor, de ha száraz azt előző nap be kell áztatni, nekem rengeteg fejtős van fagyasztva én mindig azt használok, így biztos lehetek benn, hogy sosem zsizsikes.
1 kg savanyú káposzta
1 szép nagy húsos hátsó csülök, itt megszeretném jegyezni, hogy én friss csülköt használok, de ugyan olyan tökéletes füstölt hússal is.. ez már tényleg csak ízlés kérdése.

Mivel nekem a fejtős paszuly viszonylag gyenge nem azzal kezdem a főzést, aki szárazat használ az egy időben rakja oda a hússal, ha füstölt a hús nagyon óvatosan kell bánni a sóval, de  mint én friss csülköt vettem azt raktam oda előbb főni, pár darab babér levelet és ehhez elsőre 3 teás kanál sót rakok, félig megfőtt a csülök akkor hozzá adom a babot.. ezzel együtt szinte készre főzöm... ezután adom hozzá a savanyú káposztát, és itt egy percre álljunk meg...nagyon sok receptben azt írják mossuk ki a káposztát, én soha nem mosom ki, ennek az ételnek fontos része a savanyú íz érzése, ha kimossuk akkor abból minden finom ízt kimosunk, szóval hozzá teszem a káposzta... kóstolom, ha kell utána sózom,... ekkor készítek egy rántást amibe a végén tejfölt is keverek, teljesen jó tejföl nélkül is, de mi így szeretjük, beleteszem a rántást, amit én mindig szűrön engedek bele, így biztosan nem lesz csomós.
Rántással együtt főzöm még pár percet és lehet tálalni.
Mint írtam nagyon egyszerű étel, de nagyon tartalmas és laktató.
Aki elkészíti , Jó étvágyat hozzá!!!



Bejegyezte: Szabó Vali 


Mogyoró krémes keksz!!!!



Nagyon szuper lett!!!

35 dkg liszt
20 dkg tea vaj
5 dkg cukor
1 tojás sárga
 ezeket a robotgépbe raktam és alaposan elkevertem ... hagytam 10 percet pihenni...majd kinyújtottam és keksz pecsétekkel kiszúrtam... 200 fokon 5-6 perc alatt megsütöttem.. mikor kihűlt saját mogyoró krémmel megtöltöttem...

nagyon finomság...







Vaníliás keksz!!!!





Szeretem a kekszet, de csak amit én készítek, hamarosan jönnek sorba sokfélét csinálok!!!


Vali Vaníliás keksze
18 dkg liszt
14 dkg vaj
4 dkg cukor
1 vanília cukor
½ sütőpor
½ pudingpor
ha van egy kanál vanília kivonat … elhagyható
tehát a hozzá valókat egybegyúrni… kis gombócokat tépkedni belőle… villával lenyomkodni…
15 perc alatt 200 fokon megsütni… kb 30 darab van belőle...

 A képen látható tálcán dupla adagból készültek.
 Pár darabhoz kevertem kókuszt, és párhoz csokikat is raktam!!!


Bejegyezte: Szabó Vali


Kapros krémsajt!!!





Mindig is szerettem a krémsajtokat, de ez kultúrával készíteni csak minimum 5 liter tejből érdemes, az meg sok... szóval keresni kezdtem valami egyszerűbb és elkészíthetőbb variációt...

1/2 l saját friss házi joghurt
 1 dl 30 %-os teszín...
2 kávéskanál só..
egy tiszta direkt erre tartogatott, és általában túróhoz használt textil pelenkába raktam a joghurt hozzá a tejszínt, bele a sót.... alaposan elkevertem,
felkötöttem a pelenkát és hagytam 12-16 órát csöpögni.. meglehet tapogatni.. ha elég kemény de még nem nagyon akkor a kevesebb idő is elég.. nekem pontosan 14 órát csöpögött..
kivettem és aprított kaprot kevertem bele... de a fűszerezés akármi lehet amit a család szeret... fogok újhagymást, fokhagymást, snidlingest, de akár kolbászost is lehet.





Bejegyezte: Szabó Vali 


Kapros, póréhagymás krémsajt!!!





Krémsajtot sem veszek a boltban.. minek is vennék amikor csoda finomat lehet magunknak készíteni szinte semmi pénzből...

Egy nagy pohár 20%-os tejfölt egy kendőbe felkötök...hagyom 2 napig csepegni...
mikor kibontom, sózom fehér borssal ízesítem, kapor és póréhagymával összekeverem, de lehet snidlinggel, vagy lila hagymával.. sok fajta fűszernövénnyel lehet ízesíteni...

Bejegyezte: Szabó Vali 




Májkrém készült!!!!





Nagyon finom májkrémet sikerült összehoznom.
Teljesen elégedett vagyok.

Májkrém:
40 dkg csirkemáj
3 közepes fej hagyma
15 dkg vaj
1,5 teáskanál majoranna
1 teáskanál fehér bors
2 teáskanál só
2 teáskanál mustár.. ez is saját...

A hagymát fél karikákra vágtam és 10 dkg vajon pároltam, rádobtam a májakat, rózsa színig pirítottam, tettem rá majoránna, bors és só ... ekkor egy botmixerrel elkezdem pürésíteni... bele dobtam kockázva  a maradék 5 dkg vajat és a mustárt is... alaposan lekrémesítettem...sterilizált üvegekbe rakom... lezárom, és 70 fokon 2 órát abálom..., majd én még ki is dunsztolom szárazon.



Bejegyezte: Szabó Vali 




Medve sajt/ ömlesztett sajt/!!!





Barátom a MEDVE  sajt!!!!
Régen sokat vásároltunk, mert egy kiflivel simán megvolt a reggeli vagy az uzsonna, ma már nem nagyon vásárolok meg semmit, mert nem megbízható a felhasznált alapanyag.
Mint mindent ezt is meg kell csinálnom magamnak!!!


Fél liter házi tej, és fél kg túró... ezeket együtt felraktam a tűzre... folyamatos kevergetés mellett alaposan összeforraltam... mikor felforrt tettem hozzá egy kávéskanál szódabikarbóna, és egy teás kanál sót is... folyamatosan kell kevergetni ekkor nagyon fog habzani...teljesen el kell főzni róla a szódát...ez elég sokáig fog tartani... de végig keverni kell....eleinte darabossá fog esni a túró, de egyszer csak szépen kezd majd össze állni...gyakorlatilag addig kell kevergetve főzni amíg nyúlósan folyós marad.. ekkor én levettem a tűzről és még melegen egy botmixerrel egyneművé dolgoztam, kóstolgatni kell, ne maradjon benne semmi darabos...mikor már egyáltalán nincs benne semmi darabos akkor lehet formákba tálkákba tenni, de lehet muffin formába is rendesen papírral.. és már csak várni kell hogy alaposan lehűljön, de én most csaltam kicsit beraktam a fagyóba vagy 10 percre...




Bejegyezte: Szabó Vali 




Mustár készült!!!!





Szeretjük a mustárt, eddigi próbálkozásom nem igen volt sikeres, de ez most tökéletesre sikerült... mindig csak azt osztom meg amit nyugodt szívvel merek ajánlani mindenkinek...

3 evőkanál mustármagot egy jénaiba raktam .. felöntöttem fehérbor ecettel el kell lepje teljesen... pár óra múlva teljesen felszívta .. ekkor felöntöttem szénsavmentes ásványvízzel úgy, hogy 1 újjnyi legyen rajta a víz... ebben hagyom 2 napot...
ekkor egy botmixerrel elkezdtem pürésíteni, de én a víz egy részét leöntöttem róla, és mikor szükséges volt öntöttem hozzá... ha mindet rajta hagyjuk akkor nagyon híg lesz...
kapott egy fél evőkanál mézet és kb fél teáskanál sót .. egy kávéskanál kurkumát .... ezzel mixeltem tovább.. kóstolni kell, mert kinek milyen a szája íze...
Mikor már többször mixeltem , akkor egy nagyméretű tea szűrön átpasszíroztam.. jó alaposan.. ez volt a legnehezebb része a dolognak.
Tulajdonképpen ennyi a munka folyamat, nekem így teljesen tökéletes lett, de ha valaki szereti tehet hozzá reszelt tormát, esetleg almát.
Mindenképpen egy klasszikust szerettem volna.. a párom szerint a bolti sehol nincs a nyomában.






Bejegyezte: Szabó Vali 




Paradicsomkrém!!!





Mivel paradicsom szezon van, sok fajta módon rakok el, mindnek meg van a maga funkciója, ez most egy nagyon finom natúr krém lett, de készítek belőle fűszereset is.

.A paradicsomot feldaraboltam odaraktam főni, mikor már elég puha akkor forrón átpasszíroztam.
ezután vissza raktam a tűzre és kis lángon néha megkeverve teljesen elfőztem a levét, ekkor kapott egy csipet sót.. és sterilizált üveg raktam, nagyon finom paradicsom krémet kaptam, amelynek a felhasználása igen sokrétegű, a legközelebbit oregánó, kakukkfű és bazsalikommal fogom fűszerezni, az még pikánsabbá teszi.




Bejegyezte: Szabó Vali




Paradicsom eltevése Vali módra!!!





Mivel télen nincs a csodás kertemben termett paradicsomból, ki kellett találnom több fajta eltevési módot,ez is egy verzió, hozok majd még.


A frissen szedett paradicsomokat megmostam, és turmix gépbe pakoltam, alaposan megjárattam a gépben, egy mérőpohárba öntöttem aminek csúcsod a szája.
Ezután szilikonos jégkocka tartóba csorgattam, mikor teljesen megfagyott akkor kiütögetem, és simító záras zacskóba pakolom.
Télen mikor főzéskor szükségem van rá az ételbe dobok pár kockát és ott van a hamisítatlan eredeti paradicsom íz.
Több éve készítek ilyet, tehát senkitől nem hoztam a recept, konkrétan magamtól találtam ki.



Bejegyezte: Szabó Vali 




Friss zöld fűszeres koktél paradicsom saját levében!!!!





Ez is egy saját találmány, a sok finom fűszernövénytől mennyei illata van...

A sterilizált üvegbe rakom a megmosott koktél paradicsomokat, ... közé rakom a fűszereket, oregáno, bazsalikom, kakkukfű...
A lét a szokásos módon készítem .. ezek is koktél paradicsomból készültek.... leturmixoltam és felraktam főni.. mikor már jó főtt akkor átpasszíroztam és újra felfőzte, ekkor öntöttem az egész paradicsomokra.... a maradékot paradicsomlének tettem el, de minden üvegbe raktam fűszert...







Bejegyezte: Szabó Vali 






Piros aranykrém!!!! Minden adalék és ízfokozó nélkül!!!!





Szerettem mindig a piros arany krémet , de a boltiban egyáltalán nem bízok, muszáj volt megcsinálni ezt is....ebben tudom mi van... de amit még nem is mondtam... ezeket az alapanyagokat magamnak termelem meg... soha nem voltak permetezve, csak locsolni szoktunk a kertben.... szerves trágyát használunk csak... tehát ez már majdnem BIO...

Piros arany Vali módra... tartósító nélkül
2 kg szép piros paprika én KÁPIA paprikát használtam szép bordót és jó húsost..
1-3 db csípős... ki hogy szereti
4 fej hagyma
5 db szép piros érett paradicsom
1,5 dl olaj
1 ek só
ezeket mindet feldarabolva egy nagyobb lábosba teszem... alaposan szét főzöm... botmixerrel mixelem... jó krémessé teszem... mehet vissza a tűzre... most már tenni kell rá egy fedőt mert fröcsög...felfőzőm... megint mixelem alaposan... mikor jó krémes mehet vissza a tűzre... addig főzöm kevergetve míg el nem érem a kívánt sűrűséget...mostanában még le is passzírozom, így tényleg tökéletes....... kifőzött üvegekbe rakom...nekem a kamrába vannak... felbontás után hűtőbe kell tárolni...




Bejegyezte: Szabó Vali 




Uborka, és paprika savanyítás hidegen tartósitó nélkül!!!!





Nem szeretek tartósítót használni inkább nagyon figyelek a steril környezetre mikor befőzök...ez is úgy készült, ha tartósítóval lehetne csak akkor én hozzá sem kezdenék, mert olyat a boltban is lehet kapni.

Uborka hidegen Vali módra
ez egy db 7 dl üvegre van kiszámolva
2 evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
3 cl 15-20 %-os ecet
1 mokkás kanál citromsav, egy fél mokkás kanál borkősav
víz a felöntéshez, én ásványvizet használok, mert a csapvizet semmire nem használom csak mosni és mosogatni fürödni
 teszek az üveg aljára… pár szem fekete bors, mustármag, koriandert… egy pár karika hagyma, kapor és én teszek 2 db babér levelet is… az üvegeket én előtte kifőzöm… és ebbe rakom  az uborkát… hideg vízzel engedem fel
és ezzel készen is van...
Üvegek sterilizálása az én módszeremmel:
Az üvegeket én úgy szoktam kifőzni, hogy egy nagyobb lábosban vizet forralok, de mielőtt beleraknám az üvegeket, azokat a csapból jövő forró vízzel felengedem.. így átveszi a hőt és nem csattan el mikor belerakom a forrásban lévő vízbe az üvegeket, meg a tetőt is... ezután már csak csipesszel teszem bele a belevalókat...
ez már 7 hónapos

itt frissen elrakva
ez az első a szezonban

itt is frissen készültek
itt is 7 hónap telt el az elrakástól

Bejegyezte: Szabó Vali




Csabai csípős, és Téli szalámi!!!!





Szoktam minidig csinálni szalámikat is, de ezek a lehető legjobbak lettek...


szóval csak így tudom leírni, 11,60 kg a hús...lapocka és comb.. ehhez tettem 4,5 kg szalonna.. ezeket egybe kevertem.. majd 5 kg -- 5 kg.-- 6 kg elosztottam... az 5 kilósok lettek a szalámik a 6 kiló a kolbász... a téli szalámit még egyszer átdaráltam a kis juku tárcsával...kapott egy darab szerecsendiót lereszelve... 10 szem szegfűbors...amit kávédarálóval leőröltem... 5 cikk fokhagyma amit teljesen pépesre reszeltem...egy csomag fehér bors... egy teáskanál őrölt paprika, 3 marék sót.. ezeket alaposan elkevertem.. és bő fél órát hagytam az ízeket összeérni... aztán marha vastag bélbe töltöttem
Csabai csípős… az 3 marék só,  1 cs fehér  bors, 1 fej  kevés fokhagyma, 1 marék fűszerpaprika, majd fél evőkanál csípős paprika, 1 kávéskanál  cayen bors,  tűzes só.. ezt kuláréba töltöttem





Bejegyezte: Szabó Vali 








Szilva lekvár, cukor és tartósító nélkül!!!!





 Szilva lekvár a gyerekkori szép emlékeket idézi nálam, szeretem csinálni a szedéstől a végéig....sokféle van.. ez amit én készítek a legegyszerűbb, mondhatjuk klasszikus...

A frissen leszedett szilvát megmostam, kimagoztam... majd egy aprítóval kicsit összevágtam... ekkor kiöblítek ecettel egy nagyobb lábast ami befér a sütőbe vagy egy tepsit.. kinek mi van.. én most lábasba raktam...ezután gyakorlatilag semmi dolgunk vele be kell tenni a sütőbe, 100 fokon hagyni végezze a dolgát... a képen látható reggel 9 órától este fél hatig volt a sütőbe .. ekkor feltettem a gáztűzhelyre és még fél órát folyamatosan kevergetve főztem..akkor jó ha a kanálról amivel keverjük, nem folyik le... olyan kemény.. ez a fajta lekvár évekig eláll a polcon...

Mint mindent én ezt is sterilizált üvegekbe rakom... nem szoktam dunsztolni... rögtön mehet a polcra.. mikor kihűlt még keményebb lett.
most pár napi folyamatosan készül, sok van a fán, ilyenkor kell elrakni amit lehet, mert a szilva olyan egyik évben sokat terem másikon kevesebbet.







Bejegyezte: Szabó Vali 






Spagetti szósz!!!!





Nagyon régóta készítek spagetti szószt, igaz eddig csak frissen csináltam, de azt nem minidg lehet pontosan kiszámítani, sőt télen csak fagyasztott hozzávalókból tudom.
Most megcsináltam és üvegekbe raktam, mikor szeretnénk enni csak vajon pirítani egy kis darált húst vagy gombát, vagy húsgombócokat, és ezt csak rá kell önteni, összeforralni és mehet a frissen főtt tésztára, pillanatok alatt meg van a finom étel.

3 kg paradicsom, nálam koktél paradicsom
5 fej hagyma
1 fej fokhagyma
5  db kápia paprika
1 dl olaj
só, fehér bors szájíz szerint
2 evőkanál cukor
egy szép nagy csokor bazsalikom, oregánó, kakukkfű

A paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, feldarabolva felraktam főni, hozzá az olaj és a só, fehér bors...
alaposan összefőztem mindent, hozzá adtam a fűszernövényeket, ezzel is főztem pár percet, nem kell sokat, mert akkor elmegy az ízük ha túl főzzük, max 10 perc főzést kell a növényekkel végezni.
Ezután az egészet átpasszíroztam, újra visszatettem főzni.
Ekkor kóstoltam meg és ha szükséges mehet hozzá a cukor, ez általában paradicsom függő, ha nagyon savas akkor akár több cukor is kelhet, ezt mindenki magának alakítsa ki.
 Addig kell főzni míg egy viszonylag sűrű szószt kapunk, nem kel túl sűrűnek se lennie, mert mikor evés előtt foglalkozunk vele akkor is fog főni.
Ha meg van a kellő állag, akkor sterilizált üvegekbe szedjük, és lezárjuk, majd fejre szoktam állítani 10 percre, aztán száraz dunsztba hagyom kihűlni.
Ezután mehet a polcra.
Ebből az adagból a képen látható 4 üveg lett, de egyet a mai ebéddel megettünk, tehát 5 ilyen kis üveg készült összesen.






Bejegyezte: Szabó Vali 




Tarja felvágott!!!!





A felvágott készítés nagy szerelem lett, ezeket próbálom a magam agyától kitalálni és akkor kerül ide amikor már szó szerint tökéletes, igen voltak kudarcok.. na nem volt rossz csak nem olyan amit én elképzeltem, de ez már teljesen tökéletes.

Vettem egy szép darab tarját, egyben.
Alaposan körbe sóztam, nekem Erdélyi adalékmentes só van.
Egy tálba teszem és mehet be a hűtőbe, itt hagyom 4-5 nap... kell neki ennyi idő, hogy átvegye a sót alaposan, minden nap megforgatom.
Ezután készítek egy vizes pácot, került bele egy marék szemes bors, 8 cikk fokhagyma szétnyomva, pár babérlevél, ebbe helyeztem a sós húst, lefedtem.. és 8-10 napot ebben tartom a hűtőben és időnként forgatom is benne.
Mikor letelt az idő a présbe raktam, ezzel együtt 24 órát a hűtőbe tartom, onnan kivéve egy fazékba rakom ami felöntök vizzel egészen addig amig a hús van a présbe, 80 fokon 4,5 órát abálom.
Mikor letelt az idő lehűtöm a prést és még egy éjjelre a hűtőbe rakom, másnap reggel veszem ki belőle, és szépen lehet szeletelni.
Aki elkészíti nem fogja megbánni a macerát.





Bejegyezte: Szabó Vali d












Ice Tea gyümölcsízben!!!!





Régen sok Ice tea ittam, de rájöttem a gyümölcs helyett csak aroma van bennük, ebben valódi gyümölcs van... érdemes elkészíteni .


Legelőször a gyümölcsöt kell elkészíteni, mert ahhoz mérjük a teát.
a képen éppen cseresznye van, a cseresznyét kimagoztam és gyümölcscentrifugán lenyomtam, kaptam egy lét, ezt lemértem, nekem 6 dl lett belőle.
Feltettem 6 dl vizet felforraltam és tettem hozzá egy filter fekete tea, nem túlsokáig áztattam, ekkor még melegen hozzá tettem 2 evőkanál cukor egy fél citrom leve, majd a gyümölcslét, ekkor újra felforraltam, és sterilizált üvegekbe töltöttem.
Száraz dunsztba hagyom kihűlni.
Ezt bármilyen friss gyümölcslével lehet variálni, de a héten készül eper ahhoz még teszek pár menta ágat is, majd málna szeder, és barackból is fogok csinálni, de például a szilvához, zöld tea a finomabb.

Akinek nincs gyümölcs centrifuga, arra leírom hogyan is jó.
A gyümölcsöt le kell turmixolni, és egy szűr szitán át kell nyomni, hogy a rost fent maradjon, és csak a lét kell a teához adni.
Bejegyezte: Szabó Vali




Trappista sajt oltóval és kultúrával, házi tejből!!!!





Mivel szeretjük a sajtokat, de mint már sokszor leírtam a boltban kapható műanyag sajtokat mi nem esszük meg, tehát mindenképpen el kell készítenem magamnak ezt is...mit mondjak az eredmény önmagáért beszél, fantasztikus sajtokat szoktam készíteni.

TRAPPISTA sajt

10 liter tejből készül...
a tejből egy decit meglangyosítok  ebbe rakom az egy kapszula MEZOPHIL KULTÚRA...hagyom teljesen feloldódni.. ez kb 15 perc... a tejet 32 fokra melegítem ebbe öntöm a feloldott kultúra...15 perc pihentetés... ekkor beoltom CHY-MAX PLUS, vagy PREMIUM NATUREN.. folyékony tejoltóval  10 ml kerül bele.. 20 perc alvadás következik...ekkor én a habverővel felvágom a megalvadt tejet... 2*2 cm méretre van felvágva...ekkor leszedek kb 2 liter savót róla... egy edénybe ugyan ennyi vizet melegítek 43 fokra... ezt hozzá keverem és elkezdem utó melegíteni... kis lángon kevergetve 43 fokra melegítem ... mikor meg van én hagytam 10 percig magára...most fogtam egy szűrőkanalat és ennek segítségével leszedem róla a savót.. mikor már nem tudtam többet leszedni akkor az alvadékot szedem a szűrőbe és alaposan kinyomkodom, majd rakom a formába.. mikor már mind a formákba van lesúlyozom... én szoktam forgatni 15-20 percenként... egy napig van súly alatt, aztán készítek egy 20%-os só fürdőt.. ebben hagyom 24 órát... aztán teszem a kamra polcra... ott 3 napig naponta forgatom.. és eztán lekenem a sajtviasszal...30-40 napig viszem a pincébe érni...
az oltó és a kultúra beszerzési helye: www.hazisajtkeszites.hu























Bejegyezte: Szabó Vali 




Túró és vaj készült!!!





Mivel nem veszek bolti élelmiszert, hát ezt is meg kell csinálnom magamnak....
nem olyan nagy tudomány, de én itt leírom a pontos menetet... és képekkel illusztrálom hozzá.

10 liter valódi friss házi tejből készítem.
Leteszem egy lábosba a tejet a 24 fokoskonyhámban aludni... semmi dolgom nincs vele, ezt szombat este tettem le és hétfőn estére már munkára fogtam.
Első dolgom , mikor meg van aludva, hogy egy kanál segítségével az egybe függő szint és főlt  leszedem. Ez a vaj alapanyaga... ezt felteszem a tűzre és felforralom, ezzel meg is van a pasztörizálás, ezt azért csinálom, hogy a vaj tovább eltartson...ezt hagyom kihűlni, és egy éjjelre a hűtőbe rakom.
A megaludt tejet felteszem a tűzre, 40 fokig hevítem, de nem kavargatom ne törjön össze.
Hagyom egy fél órát pihenni, én egy sűrű teaszűrön keresztül leszedtem a savót... és mikor már nem tudtam többet akkor öntöttem a túrót a kendőbe, amit felkötöttem és minimum 12 órát hagyom lecsöpögni...aztán kibontom és tálba szedem... kész a túró.
A lehűlt színt egy turmixba, vagy mint nekem s késes aprítóba teszem és addig verem amíg kicsapódik a vaj... akkor lelehet szűrni és mehet a tégelyekbe, de csináltam már formákba is...
nagyszerű dolog saját kezem munkáját nézni és fogyasztani... javaslom próbáljátok ki.



itt dolgozza a tejszínt

Túró már felkötve



tejszín forralása





ilyen mikor leszedem a tejről



a megaludt tej.. látszik rajta az egybefüggő zsír réteg

Bejegyezte: Szabó Vali 




Uborka saláta télire üvegbe!!!!





Mindenki csinál a neten egy uborka salátát.. nem is én lennék ha nem saját ízlésre formáznám...

Legyalultam az uborkát, kb 80 dkg.. ehhez 20dkg hagymát is... így lett egy kiló... alaposan egybeforgattam.. én egy csokor kaprot is vágtam közé...

Tehát a hozzávalókat egy kiló uborkához adom meg.. mindig leszoktam mérni mielőtt, belerakom a dolgokat...

1 dl 15%-os ecet
10 dkg cukor
3 dkg só
 ezeket az uborkával jó alaposan egybeforgattam...

ha reggel csinálom akkor estére enged annyi levet, hogy lehet az üvegekbe rakni...
sterilizálom az üvegeket, belerakom az uborkát és felöntöm a lével...pont annyit enged, hogy elosztva elég minden üvegbe... ekkor egy csipet borként és egy fél kávéskanál citromsavat teszek minden üveg tetejére... lezárom és mehet a polcra,.... nekünk annyira ízlett, hogy sokat teszek még így el...





  


Bejegyezte: Szabó Vali 


Vegyesvágott Vali módra!!!!



Nálunk ez az egyik legnagyobb kedvenc...


Vegyes vágott Vali módra: egy fél fej káposzta, 6 sárgarépa, 10 zöld paradicsom, 10 paprika... ami van megérve olyan,  pár fej hagyma... uborka nekem most 20 darab ment bele... mindent legyalultam... alaposan összekevertem... lemértem ez 3 kg ... de én a hozzávalókat Kg.ra írom... szóval kilónként 1 dl ecet 20%-os, 10 dkg cukor, 3 dkg só... ezeket mindet belerakom alaposan megkeverem... és magára hagyom 4-5 óra hosszt... ezután sterilizált üvegekbe teszem... és a saját levével teszem üvegekbe...minden üvegre teszek fél kávéskanál citromsavat és egy csipet borkősav, már csak ezeket használom mindenhez ...lezárom és kész... ja igen én tettem egy csokor apróra vágott kaprot is közé.






Bejegyezte: Szabó Vali

Zöldséges bableves, tört paszuly hagymával!!!!





Ez egy tipikusan Szabolcsi étel... gyerekkoromtól esszük, elég sok babot termelek minden évben, hogy kitartson amíg az új termés megérkezik... mindig gyenge szemesen szedem le.. és megy  kifejtve a fagyasztóba...sokkal hamarabb fő mint a száraz és ráadásul sosem lesz zsizsikes.

Felteszem a szemes babot főni saját vegetával és sóval ...30 percet főzöm majd hozzá teszem a zöldségeket, sárgarépa petrezselyem, karalábé... együtt főzöm.. ha kell utána sózom.. mikor a bab megfőtt kiszedem a 3/4-ét.. ebből fog készülni a tört paszuly...ezt a levest egy fokhagymás rántással kell berántani...kevés zsiradékon 3 cikk reszelt fokhagymát kicsit megpirítok... teszek rá lisztet ... majd felengedem hideg vízzel... és elszoktam keverni habverővel szép simára és egy szűrőkanálon engedem a levesbe... felforr.. és teszek bele reszelt tészta vagy csipetke, de lehet szaggatni bele nokedlit is... készre főzöm...








zöldséges bableves








a tört paszuly:... a levesből kiszedett megfőtt babhoz teszek egy keveset a levesből, még akkor mikor kiszedem... ezzel együtt botmixerrel összepépesítem... vissza teszem a tüzre és kicsit forralom... de állandóan kevergetem, mert hamar lekap...
hagymát félkarikákra vágok... és zsiradékon megfuttatom... sózom... egy csipet fűszerpaprikát teszek hozzá és lepirítom.. ezt teszem a tört paszulyra..




Bejegyezte: Szabó Vali 

Disznósajt!!!!! Fele présben és fele műbélbe készült!!!





Ezt is nagyon szeretjük, de jót és olyat amiben tudom mi van csak akkor ettem mikor apukám még élt és akkor csináltunk disznóvágáskor... most már ez sem gond .

1/2 fej, 3 nyelv, egy marék bőr... ezeket én odatettem főni,  mikor megfőtt..vékony csíkokra vágtam... só, fehér bors, reszelt fokhagyma, szemre fűszerpaprika egy merőkanál aba lét is tettem hozzá... ezt töltöttem a présbe, ami nem fért azt a műbélbe... 30-40 percet abáltam őket és mentek hűlni... a bélbe töltöttet azt le is súlyoztam és úgy hagytam hűlni







Bejegyezte: Szabó Vali 




Ételízesítő!!!!





Soha nem veszek boltban ilyet, csak só meg ki tudja mi minden van benne... ezt is magamnak csinálok, saját magam termelte vegyszermentes zöldségekből... nyáron amit megtermelek, mindig annyi készül, hogy a következőig kitartson... sok mindenbe használok, pont ezért sokat is csinálok.

Ételízesítő  Vali módra:
előre bocsátom a recept nem Szent írás.... tehát el lehet térni tőle...én mindent rakok bele ami a kertben van...
2 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem a zöldje is kell
1 karalábé
1 zeller a zöldje is kell
pár szál lestyán levél
1 karfiol
1 brokkoli
1 kelkáposzta
1 fejes káposzta
4-5 hagyma
1 fokhagyma
4-5 paradicsom
5-6 paprika
ezeket aprítóval összevágom.






... mind mehet az aszalóba... nagyon kopogósra ki kell szárítani.....ha minden kiszáradt akkor porrá kell őrölni... teszek hozzá 2-3 evőkanál sót amit ugyanúgy porrá őröltem ... szoktam még őrölt kurkumát meg sáfrányt adni...
Bejegyezte: Szabó Vali 




Fogkrém készült nálam!!!!



Igen így fluorit mentes fogkrémet használhatunk !!!!
Ezzel a méreggel a vizeinket is mérgezik , és csodálkozunk , hogy elkerül a gyermek áldás !!!
A só azt is mérgezik káliummal keverik , így az ember só háztartása felborul . A kálium sejtméreg a hatalom kedvenc gyilkolási módszere kimutathatatlan , mert halálkor felhalmozódik a testben , és senki sem mondja meg , hogy gyilkosság volt !!!
Sajnos a bolti fogkrémekben fellelhető olyan vegyi anyag amit én nem szeretnék a számban érezni, ezért sok mindent elolvastam ami a neten található...és készítettem egyet, de nem az utolsót, fogok még más ízestéssel is!!!

Fogkrém

2 lapos kávéskanál  fehér agyag por, 
2 lapos kávéskanál szódabikarbóna, 
2 kávéskanál kókuszolaj.. ha nincs olíva is jó,  
 1 kávéskanál őrölt szárított menta levél, 
5 csepp menta illó olaj, 
 kevés őrölt erdélyi  só. 
 Jól összekeverni és kész….. ha szükséges egy két kávéskanál vizet hozzá hogy összeálljon




Bejegyezte: Szabó Vali 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése