torma vodka
Mivel
a mai nap semmi érdekeset nem hozott, gondoltam megosztom a házi
torma vodka receptjét, amit errefelé nagyon szeretnek
a népek, és tényleg egy jó kis ital.
Fog az
ember frissen kiásott tormát, amit megpucol, és felkockáz apró
kockákra (darálni nem jó). Beledobjuk egy dunsztos üvegbe, amiből
akkorát válasszunk, hogy a torma kb egynegyedéig töltse meg.
Vegyünk valami szagtalan vodkát
(azért kell minél szagtalanabb, mert az ital egyik
legfontosabb élvezeti értéke a torma illata), de szerintem
visszahigított tisztaszesz is jó,
és töltsük fel vele az üveget teljesen. Lezárjuk,
és bedobjuk egy napfénytől
védett helyre 7-10 napra. Többre nem szabad, mert
megkeseredik. Ezután elővesszük,
leszűrjük, és kiveszünk
belőle egy kis pohárnyit, amit felmelegítünk. Ebbe a
felmelegített cuccba elkeverünk 2-3 evőkanál (ez kb 2 literre
véve) mézet és visszaöntjük a többihez. Ezután már
ihatjuk is, de csak módjával, mert jó kis húsvéti felböfögésünk
lesz már 1 feles után is.
Csípős, könnyfakasztó, de egészséges
– A torma jótékony hatásai
12
okt. 2015 Horváth
Adrien
Hatalmas,
harsogó zöld színű leveleivel már messziről felhívja magára a
figyelmet a falusi kiskertek elmaradhatatlan növénye, a torma.
Vaskos, erős gyökere nemcsak kedvelt fűszer, hanem többféle
betegség kiegészítő kezelésére is alkalmas.
Közép-Európában
a középkor óta ismert, termesztéséről már 12. századi
krónikák is említést tesznek. A gyökeret kezdetben kizárólag
gyógyászati célra használták, sebeket gyógyítottak,
hólyaggyulladást kezeltek vele. Később alkoholos kivonatot
készítettek belőle gyomorgörcsök ellen, majd mézzel keverték
az aprított gyökeret, amit torokbántalmakra fogyasztottak.
Az aprított
gyökeret borogatásként is
használták reumatikus betegségek kezelésére.
A
torma reszelés
közben felszabaduló illóolaja antibakteriális hatású.
Csípőssége a benne lévő mustárolajnak köszönhető. Tartalmaz
még C-vitamint,
cukrokat,
különböző enzimeket, aszpargint, kobaltot, glutamint.
Hatóanyagai révén étvágyjavító, vizelethajtó, anyagcsere-serkentő, gyomorerősítő, hurutoldó, általános erősítő, reumaellenes hatással bír.
A gyökeret
nyersen fogyasszuk, lereszelve, kis adagokban. A
napi adag ne legyen több 25-50 grammnál. Így alkalmazva,
rövidtávon nem okoz mellékhatásokat, a hosszú távú
alkalmazástól azonban tartózkodjunk, ellenkező esetben erős
hányást okozhat.
A torma
megkönnyíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. Serkenti a
gyomor- és bélműködést. Alkalmas tavaszi fáradtság
megelőzésére, csökkentésére, immunerősítő és vértisztító.
Tavasszal salátákba felhasználhatjuk a tormát, keverhetjük
friss, tavaszi vadnövényekkel, például csalánnal,
gyermekláncfűvel, útifűvel, vadsóskával, turbolyával.
Légúti
hurutoldásra a frissen reszelt gyökeret használjuk. Lehetőleg
zárt térben végezzük a reszelést, hogy a hatás jobban
érvényesüljön. A csípősanyagoknak köszönhetően a hatás
gyors lesz, a légutak rövid idő alatt kitisztulnak. (Gyerekeknél
kerüljük ezt a módszert!) Készüljön
fel erős könnyezésre!
A frissen
reszelt gyökeret fekete nadálytőkrémmel, csalánkrémmel, vagy ha
rendelkezésünkre áll, friss csalánnal keverjük és a reumás
testrészeket kenjük be ezzel a keverékkel. Hatékonyan csillapítja
az izom-és ízületi fájdalmakat.
A népi gyógyászat tormapépet alkalmaz reumatikus fájdalmak csökkentésére. 1 egész lereszelt gyökeret liszttel és zsírral összedolgozunk. Olyan állagúnak kell lenni, hogy masszaszerűen fel tudjuk tapasztani a fájós testrészre. Addig hagyjuk a bőrön, amíg erősen nem kezdjük érezni a csípő hatást. A felpuhított bőr pórusain keresztül a torma illóolaja beszivárog a fájdalom helyére és ott kezdi kifejteni hatását, ami által a fajdalom jelentősen csillapodik.
Csokiszalámi | Mindmegette.hu
Göngyölt csirkmell-Karácsonyi menü
Göngyölt malackaraj
Fasírt készítése
Töltött káposzta recept videóval
Fasírt készítés
Sütőben sült “rántott hús” édesburgonya-cékla pürével (recepttel) -
Rántott hús
Házi csirkemell sonka
Ti
Küldtétek Recept
Adalékanyagmentes
házi csirkemell sonka receptek
Házi
csirkemellsonka Sándor Héditől
Házi
csirkemell sonka
|
Összetevők:
- 250 g csirkemell
- Ízlés szerint só, bors, fokhagyma, erős paprika vagy zöld fűszerek
Elkészítés:
- A csirkemellet összekockázzuk, egy magasabb falú tálba rakjuk és hozzáadjuk a kívánt fűszereket. Sót és borst mindenképpen érdemes beletenni, de ízlés szerint paprikával, zöld fűszerekkel vagy erős paprikával bolondítható.
- Az egészet botmixerrel pürésítjük és ha szép egyenletes, alufóliára rakjuk, összetekerjük, a végeit jó szorosan összetekerjük, hogy egy szép szoros és feszes rúd legyen belőle. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 30 percig
sütjük, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni, leszedjük az alufóliát és hidegen vékony szeletekre szeljük. A legegyszerűbb hűtő hidegen szelni.
************************
Húsmentes,
gluténmentes, vegán, VEGETÁRIÁNUS szalámit így tudtok
készíteni: RECEPT
ITT!
Ezeket
a képeket Ti készítettétek:
Sterbinszky
Emese elsőnek készítette el, és nézzétek mennyire szépen
sikerült neki is!
Daragó
Erika is elkészítette a házi csirkemell sonkát, a masszába
zsírszegény sajtot,
illetve
felkockázott kaliforniai paprikát tett:
Házi sajtos
csirkemell sonka
|
Kurucz
Gabriella is elkészítette a házi csirkemell sonkát, neki ilyen
lett: “Tegnap én is elkészítettem, a fokhagymapor, só, bors
mellé Szafi féle
Ördöghozta csirke fűszerkeveréket tettem hozzá és megforgattam őrölt
pirospaprikában. Nagyon – nagyon finom lett!!! Nincs többé bolti
felvágott!”
Ördöghozta csirke fűszerkeveréket tettem hozzá és megforgattam őrölt
pirospaprikában. Nagyon – nagyon finom lett!!! Nincs többé bolti
felvágott!”
Házi
csirkemell sonka
|
Juhász
Ibolya is elkészítette a házi csirkemellsonkát :)”Saját
készítésű, első pulyka- és csirkemellsonkák! Természetesen, E
betűk nélkül!!”
Házi
csirkemell és pulykamell sonka
|
– Tóthné
Márta: „Szia Szafi! Én még most kezdem az egész
életmód
váltást,első amit elkészítettem ez a nagyon finom csirkemell sonka,
aminek a receptje az oldaladról való.”
váltást,első amit elkészítettem ez a nagyon finom csirkemell sonka,
aminek a receptje az oldaladról való.”
– Erősné
Kolláth Beáta: „Már régóta szemeztem a házi
csirkemellsonkával.
Most nekiugrottam és elkészítettem. Próbáljátok ki, mert nagyon finom!!!
És nem is olyan pepecselős, mint gondoltam. ”
Most nekiugrottam és elkészítettem. Próbáljátok ki, mert nagyon finom!!!
És nem is olyan pepecselős, mint gondoltam. ”
– Mária
Vida-Iványi Simonné: „Nagyon köszönöm! Elkészítettem, és
isteni finom lett. :))”
– Andrea
Baranyi „fokhagymát raktam bele, és annyit változtattam hogy
egy evőkanál tökmagolaj is ment bele.. hát nekem nem száraz,
hajszálvékonyra szelhető és valami isteni az íze. Hálás köszönet”
egy evőkanál tökmagolaj is ment bele.. hát nekem nem száraz,
hajszálvékonyra szelhető és valami isteni az íze. Hálás köszönet”
– @niita_nita89:
”Házi csirkemellsonka, E-k nélkül, mindenféle adalékanyag
nélkül. :)”
Házi
csirkemell sonka
|
Ezt a képet
Varga Endre készítette:
HÁZI FELVÁGOTT CSABAI KOLBÁSZ
ÍZESÍTÉSSEL
Hozzávalók
(minden grammban, 10 gramm=1 dekagramm):
- 400 gramm darált csirkemell
- 8 gramm édes őrölt paprika
- 2 gramm csípős őrölt paprika (akinek nem lehet vagy nem szereti, annak ez is édes legyen)
- 6-9 gramm só (a só erőssége és ízlés szerint) (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 1-2 gerezd tört fokhagyma (ízlés szerint) a normál kisméretűből (Szafi Reformfokhagyma granulátum ITT!)
Ha
picit tévedünk a mértékekkel, nem baj, Csabán is ahány ház,
annyi szokás.
Elkészítés:
Az összetevőket alaposan elkeverjük egymással, szorosan betekerjük egy alufóliába vagy sütőpapírba (én téliszalámi vastagságúra készítettem), betesszük egy tepsibe, beleöntünk 1,5 deciliter vizet és 175 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Kitűnően szeletelhető.
Az összetevőket alaposan elkeverjük egymással, szorosan betekerjük egy alufóliába vagy sütőpapírba (én téliszalámi vastagságúra készítettem), betesszük egy tepsibe, beleöntünk 1,5 deciliter vizet és 175 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Kitűnően szeletelhető.
Házi
felvágott Bodnár Évától:
Házi
csirkemell sonka
|
Fél kg – minden hártyától
megtisztított – csirkemell filét aprítógépben (vagy kis lyukú
húsdarálón) pépesre őrlünk, hozzáadunk Himalája sót,
szárított metélőhagymát, friss petrezselyem zöldet, fehér
borst, 2-2 csipet oregánót és bazsalikomot, 2-3 cikkely
fokhagymát. Ezekkel a fűszerekkel jól átdolgozzuk, majd egy
kevés olvasztott kókuszzsírral megkent, dupla rétegű alufóliára
halmozzuk. Kezünkkel tömör rudat formálunk, majd feltekerjük a
fóliát, melynek két végét megsodorjuk. A művelet végén olyan
lesz, mint egy nagy szaloncukor.
Aki idegenkedik az alufóliától, az készítheti ugyan így sütőzacskóban is, de azt néhány helyen át kell szurkálni, mert a gőz szétnyomja.
Beletesszük egy tepsibe, melléöntünk 1 dl vizet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kibontva a burokból szeleteljük.
Pár napig eláll a hűtőben, így reggelire, vacsorára több napig fogyaszthatjuk.
Készíthetjük pulykamell filéből vagy szűzpecsenyéből is.
Aki idegenkedik az alufóliától, az készítheti ugyan így sütőzacskóban is, de azt néhány helyen át kell szurkálni, mert a gőz szétnyomja.
Beletesszük egy tepsibe, melléöntünk 1 dl vizet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kibontva a burokból szeleteljük.
Pár napig eláll a hűtőben, így reggelire, vacsorára több napig fogyaszthatjuk.
Készíthetjük pulykamell filéből vagy szűzpecsenyéből is.
Paprikás
csirkemell sonka Skita Anitától
Paprikás
csirkemell sonka
|
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 1 ek. méz
- 1 ek. só
- bors és fokhagymapor ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 2 ek. fűszerpaprika
- 1 tk. füstölt fűszerpaprika
Elkészítés:
A
csirkemell filéket félbe vágtam, de nem teljesen, hogy ki tudjam
hajtani, akár egy könyvet. Először mézzel kentem be, aztán
megszórtam sóval, borssal és fokhagymaporral. Beletettem egy
zacskóba és tettem mellé babérlevelet. Az így elkészült
csomagocskát betettem a hűtőbe 1 napra (legalább egy éjszakára,
de 1-2 napra is…). A pácolódós idő letelte után a filéket
hideg vízbe áztattam fél óráig, hogy a felesleges sót kivonjuk
belőle. Ezt követően megtörölgettem, sütőzacskóba tettem és
feltekertem, mint egy szaloncukrot (jó szorosan). A sütőzacskót
pár helyen kiszúrtam… 180 fokos előmelegített sütőbe toltam
és 40 percig sütöttem. Ezután kivettem a zacskóból és pár
perc pihenés után beleforgattam a paprikaporba. Betettem a hűtőbe
és pár óra múlva már lehetett is szelni. Nagyon vékony
szeleteket nem sikerült vágnom, de ez nem zavart senkit… smile
hangulatjel Ha valaki nem szereti a paprikát, nyugodtan
elhagyhatja vagy akár ízlés szerint beleforgathatja másba. Én
már készítettem chiliporral és pehellyel (páromnak), de
zöldfűszerekkel is.
Kapribogyós
csirkemell sonka Németh Melindától
“Házi
csirkemell sonka kapribogyóval, imádjuk!!!” (Melinda)
Házi
csirkemell sonka kapribogyóval
|
Ezt
a képet Alexa készítette:heart
hangulatjel
@pinteralexa: “Életem első házi csirkemell sonkája és kenyere! A sonkát fokhagymával, sóval, borssal és metélőhagymával fűszereztem, végül pirospaprikába forgattam. A végeredmény egy nagyszerű és mennyei sonka lett! Biztos gyakran fogom elkészíteni!
@pinteralexa: “Életem első házi csirkemell sonkája és kenyere! A sonkát fokhagymával, sóval, borssal és metélőhagymával fűszereztem, végül pirospaprikába forgattam. A végeredmény egy nagyszerű és mennyei sonka lett! Biztos gyakran fogom elkészíteni!
A
kenyér
receptje: http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2015/12/dietas-zabos-szenhidrat-csokkentett.html ”
Házi
csirkemell sonka
|
Kriszti
is elkészítette a házi csirkemell felvágottat, neki ilyen
lett
@szkriszta91: “A bolti elbújhat mögötte!” (forrás: Instagram)
@szkriszta91: “A bolti elbújhat mögötte!” (forrás: Instagram)
Házi
csirkamell sonka
|
Ezt
a képet Szász-Vadász Ünige készítette és elmondása szerint
mennyei lett ?
Ezen
a képen Dr. Horváth Csilla színes, saját készítésű
alapanyagokból összeállított reggelijét látjátok, amihez ezt
írta: „Nem is kell ennél jobb reggeli! Csirkemellsonka
házi #szafifree kenyérrel (RECEPT
ITT!), zöldségekkel!Így
csak jól indulhat a nap!”
Ezt
a képet Fábián Marianna készítette a házi mindenmentes
csirkemell sonkájáról:
Kuhinkó
Vivien is tesztelte a házi csirkemell sonka receptjét. Neki ilyen
lett:
@vis_italis_1
tesztelte, az Ő Instagram képét láthatjuk, ezt írta mellé:
„Házi csirkemell sonka. Soha többé boltit!!! Annyira egyszerű
és finom!!!”
Balaton
Betti is tesztelte a receptet, az övé ilyen lett:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése