A
fűszerkeverékekről
A
fűszereket vagy a növény gyökeréből, virágából, terméséből,
kéreg- és termésfalából, hagymájából nyerjük, vagy magát a
növény szárát, levélzetét használjuk zöld fűszerként. A
magyar piacokon sajnos nagyon kevés friss zöld fűszer kapható, de
a kiskertekben és a balkonládákban tudunk termeszteni. A nemzeti
konyhák a rájuk jellemző ízeit elsősorban nem az egyes fűszerek
adják, hanem az ottani ízlésvilágot tükröző fűszerkeverékek.
Tartalomjegyzék |
[szerkesztés]Arab ízesítők
A
magyar ízvilághoz hasonlíthatók az arab ízek. Híresebb
fűszerkeverékük a ras el hanout. Sokféle recept létezik, szinte
minden magára valamit is adó boltnak saját receptje van, néha
húsz vagy még annál is több összetevőből áll. Általános
összetevői: bors, koriander, kömény, szegfűszeg, kardamon,
kurkuma, fahéj, gyömbér, só, szerecsendió, chili, rózsaszirom.
[szerkesztés]Barbecue keverék
Nagyon
népszerűek az Észak-Amerikából ismert barbecue (barbekjú)
keverékek. Sütni való húsok kiváló fűszere, főleg ha a sütés
előtt 1–2 nappal már bekenjük vele a húst, és lefedve
hűtőszekrényben érleljük. A sokféle keverék közül álljon
itt egy kissé magyaros recept: zellermag, pirospaprika,
szerecsendió, csilipor, fokhagyma, só, majoránna, barna cukor,
bors, amit kiegészíthetünk még borókával is.
[szerkesztés]Barbacue
- 1 evőkanál barna cukor,1 evőkanál durva szemcséjű só,
- 1 evőkanál őrölt fekete bors,1 kávéskanál cayenne-i bors,
- 1 kávéskanál édes vagy erős pirospaprika,
- 2 kávéskanál fokhagymapor, 2 kávéskanál vöröshagymapor.
Egy
nagyobb tálba öntjük, és jól összekeverjük az összes
hozzávalót. Majd jól záródó üvegbe tesszük felhasználásig.
A maradék, hőtől, fénytől védve fél évig is eláll. Nagy
előnye, hogy marha-, sertés vagy szárnyas húsokhoz egyaránt jól
illik.
[szerkesztés]Cajun fűszerkeverék
Szárnyasokhoz
és halételekhez kiváló.
Összetevők: vöröshagyma,
fokhagyma, oregano, mustármag, só, bors, csili, fűszerpaprika,
köménymag, kakukkfű.
[szerkesztés]Csili por
Nagy
különbség van a sima szárított, őrölt vörös csili paprika
por és az igazi csili fűszerkeverék között, mellyel kedvenc
mexikói ételeidet ízesítheted. Ha előre készített
fűszerkeveréket vásárolsz, bizonyosodj meg róla, hogy tartalmaz
szurokfűvet, köményt, fokhagymát, sót és természetesen vörös
csili paprikát. Ha van hozzá kedved, magad is elkészítheted,
melyet aztán előételekhez és főételekhez is bátran
használhatsz.
Összetevők: szárított
csili paprika, fokhagyma, szurokfű, kömény, koriander és
szegfűszeg.
szerkesztés[]Chilis fűszerkeverék
Összetevők: Cayenni
bors, szegfűbors, szárított chili paprika, oregánó, fokhagyma.
[szerkesztés]Csípős fűszerkeverék
- 1 csilipaprika , 2 kávéskanál szemes fekete bors
- 1 kávéskanál köménymag , 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál mustármag , 1 evőkanál durva szemcséjű só
- 1 evőkanál enyhén csípős pirospaprika , 1 evőkanál barna cukor
- 2 kávéskanál szárított fokhagyma , 2 kávéskanál szárított vöröshagyma
- 2 kávéskanál szárított origano
Egy
teflonserpenyőt üresen előmelegítünk. Beletesszük a kettévágott
csilipaprikát (ki is magozhatjuk), majd a borsot, a kömény-, és
koriander-és mustármagot, és addig pörköljük, amíg illatozni
kezd (2 - 4 perc). Ha túlpirítjuk, megkeseredik! A fűszereket
hőálló tálba öntve hagyjuk kihűlni, majd (fűszer) darálóban
finomra őröljük. Végül belekeverjük a megmaradt hozzávalókat.
A megmaradt keverék szorosan záró tartályban, hőtől, fénytől
védve legalább fél évig eláll. Elsősorban marhahúsok (bélszín,
hátszín, szegy) fűszerezésére való.
[szerkesztés]Curry fűszerkeverék
Összetevők: Kurkuma,
kömény, curry, koriander, szárított chili paprika, és
szerecsendió. Szárnyas-, vad-, birkahúsokhoz.
[szerkesztés]Curry por
Az
igazi curry por friss és összetett, de a rengeteg hozzávaló,
melyet felhasználsz, hamar elveszítik erejüket. Az a legjobb, ha
közvetlenül felhasználás előtt őrlöd össze a fűszereket,
vagy ha – maximum néhány hónapra – légmentesen záródó
edénybe teszed. A fűszerkeverék hűen tükrözi az indiai konyha
jellegzetességeit, melyek: a kömény, koriander, kurkuma, bors és
csili paprika, de a lista kb. 20 fűszert tartalmaz. Kísérletezz
hát magad, hogy melyik variáció illik leginkább az adott
fogáshoz. A curry port mindenhol frissen őrlik, ám íze nagyban
függ a régió adottságaitól, illetve a felhasználási módtól.
Összetevők: kardamomum,
chili paprika, fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény,
édesköménymag, görögszéna, szerecsendió, piros és fekete
bors, mák, szezámmag, sáfrány, tamarind, kurkuma (utóbbi járul
hozzá a curry porral készített ételek jellegzetes sárga
színéhez).
[szerkesztés]Francia ízek
Érdekes
ízeket találunk a francia konyhaművészetben, ami olyan
különlegessé teszi ízvilágukat: fokhagyma, mustár, ánizs,
bors, vanília, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, szerecsendió,
petrezselyem, hagyma.
[szerkesztés]Fokhagymakrém
Hozzávalók:
- 1 nagy fej fokhagyma, 1 dl olajat, 1 tojássárgát, 2 főtt krumplit,
- paradicsom, petrezselyemzöld, citrom, só.
Elkészítés: A
nagy fej fokhagymát megpucoljuk, majd kevés olívával és sóval
turmixold le, amíg finom krémes állagú lesz. (a só azért kell,
hogy ne bebarnuljon túlzottan) A krémbe paradicsomot,
petrezselyemzöldet, esetleg citromlét teszünk. Kiskanállal
remekül adagolható, lángos kenegetéshez pl. vízzel kell
hígítani.
[szerkesztés]Garam Masala
Enyhén
édes és könnyű. A Garam Masala főként az Indiában elterjedt,
mely szó szerinti fordítása: „meleg fűszerkeverék”. A főzés
végén hozzáadva a legegyszerűbb zöldségeket és hüvelyes
növényeket is érdekesebbé, ízletesebbé varázsolja. Sok
változatban létezik, olykor akár 12 fűszert is tartalmazhat. A
Garam Masala ma már sok szupermarketben beszerezhető, ám otthon is
könnyedén elkészítheted.
Óvatos
légy, hogy csak kis adagokat készíts, hiszen frissességét
gyorsan elveszíti. Ahogy a többi fűszert, ezt is száraz, hűvös
helyen tartsd, kevesebb, mint 6 hónapig. Általában közvetlenül
a főzés befejezése előtt adjuk az ételhez.
Összetevők:
fekete bors, fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény, kardamomum,
szerecsendió, szárított chili paprika, édeskömény.
[szerkesztés]Garam masala
Indiai
fűszerkeverék: fahéj, babérlevél, kömény, koriander,
(zöld vagy fekete kardamom más néven kámfor) fekete bors,
szegfűszeg, őrölt szerecsendió virág. Húsokhoz, csirkéhez és
hagymaalapú mártásokhoz adjuk.
[szerkesztés]Halak fűszerkeveréke
Összetevők: Só,
mustármag, bazsalikom, kapor, fehérbors, rozmaring, curry, cayenne
bors, citrom.
[szerkesztés]Indiai ízesítők
A
legismertebb fűszerkeverék a currypor, amiről sokan azt hiszik,
egyetlen növényből készül. Hihetetlenül sokféle létezik
belőle, gyakorlatilag mindig más, érdemes tehát kipróbálni
többfélét is.
Alapvető
összetevői: chili, koriander, köménymag, görögszénamag,
mustármag, bors, kurkuma, gyömbér, curry, fahéj, szegfűszeg,
ánizs, kardamon. Az indiai ételek jellegzetes ízeit a curry
mellett a masala nevű keverékek adják. Ebből is sokféle létezik,
tájegységek szerint és felhasználás szerint. Alapvető
összetevői: koriander, görögszénamag, kardamon, fokhagyma,
szegfűszeg, kurkuma, gyömbér, menta, só, olaj, chili, mustármag,
alma- vagy borecet. Kaphatóak por alakban és paszta formájában.
Jellemzőjük, hogy általában csípősek.
[szerkesztés]Jamaikai fűszerezés
Jamaica
híres fűszeres, grillezett sertés-, vagy csirkehúsairól.
Kétféleképpen készíthető el: vagy bedörzsölik a húsokba a
fűszereket, vagy pácot készítenek (hagyma, kakukkfű, csípős
chili paprika, szegfűbors) belőle. Olyan más fűszereket adnak még
hozzá, mint fekete bors, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj és
gyömbér. Ebből vagy szószt készítenek vagy szárazon használják
fel. Ugyanezzel érhető el a karibi ízvilág is (húsok, halak,
levesek, stb.). Összetevői: hagyma, kakukkfű, csípős chili
paprika, szegfűbors, illetve fekete bors, szerecsendió, szegfűszeg,
fahéj, gyömbér.
[szerkesztés]Kerti ízek
Összetevői: Petrezselyem,
zellerlevél, vöröshagyma és kakukkfű összeőrölt keveréke.
Levesekhez, párolt húsokhoz.
[szerkesztés]Kínai ízesítők
A
kínai éttermekben, azonnal feltűnnek az érdekes illatok és ízek,
de nem árt megtudakolni egyes konyhatechnikai eljárást.
Legalapvetőbb ízesítőjük a szójaszósz és a
szezámolaj, az édes-savanyú mártások, stb.
Népszerűségükkel már csak az ötfűszer por vetekedhet.
Összetevői: szecsuani bors, kasszia, szegfűszeg, ánizs,
csillagánizs. Talán furcsa nekünk, de ezt az ételízesítőt
jellegzetesen sós húsételekhez használják.
[szerkesztés]Kínai ötfűszer-keverék
A
keverék tökéletes összhangot teremt a kínai konyha öt alapeleme
között: édes, savanyú, keserű, pikáns és sós. Hagyományosan
őrölt szegfűszegből, fahéjból, édesköménymagból,
szecsuani borsból és csillagánizsból készül. Ha nem tudunk
szecsuani borsot beszerezni, nyugodtan helyettesíthetjük sima
fekete borssal. Gyakran találkozhatsz még olyan hozzávalókkal,
mint a gyömbér, a narancshéj és a fahéj. Összetevők:
fahéj, szegfűszeg, édesköménymag, szecsuani bors, csillagánizs.
[szerkesztés]Olasz ízek
Az
olasz konyha titka, elsősorban a különleges, főleg zöld
fűszereket felhasználó ízesítés, amit minimális sóval
egészítenek csak ki: kapri, babér, bors, olajbogyó, kakukkfű,
bazsalikom, rozmaring, zsálya, oregano (szurokfű).
Olasz
fűszerkeverék Ha nincsen otthon előre bekevert olasz
fűszerkeverék, könnyedén elkészítheted magad is. A keverékből
készíthetsz szószokat és pácokat is, ha adsz hozzá egy kis
fokhagymát és hagymát.
Összetevők:
oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya, borsfű,
rozmaring.
[szerkesztés]Ötfűszer-por
A
kínai fűszerkeverék házi verziója: fahéj, szegfűszeg,
csillagánizs, édeskömény, édesgyökér, szecsuani vagy fekete
bors, gyömbér.
[szerkesztés]Pástétomfűszer házilag
Nevével
ellentétben korántsem csak pástétomok ízesítésére használható
a recept alapján keverhető fűszerszám. Nagyon jó mindenféle
májasba, húskrémbe és a komplex ízeket kívánó ételekbe.
Meglehetősen
sokféle összetevője van, nem is lehet akkora adagot keverni
belőle, ami reális idő alatt elfogy. Szépen becsomagolva
különleges gasztro ajándék, aminek értékét csak emeli, hogy a
kezünk munkája van benne, ha nem is verejtékes ez a munka.
- 1 mk bazsalikom, 0,5 mk boróka , 1 mk borsikafű, 0,1 rész kardamom,
- 0,5 mk citromhéj, 0,5 mk édesköménymag, 1 mk fodormenta,
- 1 mk kakukkfű, 1 mk koriander, 1 mk köménymag, 1 mk majoránna,
- 1 mk mustármag, 0,5 mk paprika, 1 mk szegfűbors, 1 mk szegfűszeg,
- 1 mk szerecsendió, 1 mk szerecsendió-virág, 1 mk zsálya,
A
fűszerek egy részét csak morzsolt állapotban kapjuk meg, ezeket
érdemes megőrölni. Én ehhez egy igazi retro kávédarálót
használok, talán a 60-as években vették Nagyapámék. Műanyag
házban fém tálka, abban forog a kés, az egészet plexi fedő
zárja le. Az alaposan kiszárított fűszereket nem nehéz
megőrölni, de lesz, amiben maradnak szárdarabok. Az ilyeneket
érdemes megszitálni. Nagyobbacska, hálós teaszűrőbe töltve és
a szűrőt kocogtatva áthullik rajta a finom por és csak a szálas
része marad fenn. Amikor mindegyikkel kész vagyunk, keverjük
alaposan össze és töltsük jól zárható, lehetőleg sötét
üvegekbe. Fénytől védett, száraz helyen tároljuk, ahogy
mindenféle fűszert illik. A fűszerek őrlése, keverése nem
mindennapi illatélményben részesít, már csak ezért is érdemes
nekiállni.
[szerkesztés]Philadelphiai fűszerpor
Barbecue
keverék vagdalthúsokhoz: Szegfűszeg, csilipor,
szerecsendió, babér, bazsalikom, kakukkfű, só.
[szerkesztés]Provance-i fűszerkeverék
Dél-Franciaország
legjellegzetesebb ételízesítője a provance-i fűszerkeverék.
Ugyan a régió jellegzetes fűszereit használják fel, ugyanolyan
jó szolgálatot tehet olasz ételek elkészítésénél is. A
keverék a világ minden táján beszerezhető. Kitűnően
használható húsokhoz, szárnyasokhoz és zöldségekhez.
Összetevők: bazsalikom,
köménymag, levendula, majoránna, rozmaring, zsálya, borsfű és
kakukkfű.
[szerkesztés]Sertésült fűszerkeverék
Összetevők: Só,
fokhagyma, kömény, paprika, koriander, bors. Sütés előtt
dörzsöljük be vele és 10-15 perc eltelte után süssük meg a
húst. Vajban sütés után, kellemes pecsenye levet készíthetünk.
[szerkesztés]Tengeri fűszerezés
Nagyon
pikáns lehet a rák, ha ezzel a fűszerkeverékkel készítjük el.
Ugyan csípős ízvilágú lesz, de mégsem nyomja el a rák-, vagy
más tengeri élőlények ízét. Mielőtt grilleznénk,
bedörzsölhetjük vele a húsokat, szárnyasokat vagy halakat is.
Összetevők: mustár,
zellersó (zellermagok és só összeőrölve), piros és fekete
bors, babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér,
szerecsendió, kardamomum, fahéj, fűszerpaprika.
Füszerkeverékek
Füszerkeverékek
A
fűszerrendszerező kapcsán kigyűjtöttünk néhány fűszerkeverék
jellemző alkotórészeit. Mindegyikre igaz, hogy a hazájukban is
rengeteg változatuk létezik, így saját ízlésünk szerint is
továbbfejleszthetünk. Erre tekintettel itt nem a recepteket írjuk
le, hanem a sajátos ízvilágot adó összetevőket. Amennyiben
szüksége van egy alapreceptre, szívesen segítünk. A leírásban
szereplő összetevők egy része könnyen elérhető szárított
formában, egy része kevésbé gyakori a boltokban, de otthon is
előállítható. És vannak (sajnos) olyan különleges, távoli
vidékekről származó fűszerek, amiket nehezebb beszerezni (ez
ügyben is tudunk segíteni, amennyiben szükséges).
A
házi készítésű fűszerkeverékek előnye, hogy a saját
ízlésünknek, igényünknek megfelelően alakítható ki és kicsit
nagyobb mennyiségben elkészítve, légmentesen záródó
fűszertartóban gyorsan hozzáadható a mindennapi főzés során.
Curry:
A
dél-ázsiai konyha fűszere; rengeteg változata létezik; jellemző
összetevői: koriander, kurkuma, kömény, görögszéna,
pirospaprika; gyakori
kiegészítő
még: gyömbér, fokhagyma, édesköménymag, köménymag, fahéj,
szegfűszeg, mustármag, zöld kardamom, fekete kardamom,
szerecsendió, feketebors.
Garam
masala:
Az
észak-indiai és dél-ázsiai konyha fűszere; a pandzsábi változat
összetevői:
fekete
és fehér borsszemek, szegfűszeg, malabar (lat. Malabathrum) levél,
szerecsendió, köménymag, fahéj, kardomom (fekete, barna, zöld),
ánizs, koriander;
kiegészítői
lehetnek még: chili, gyömbér, mustármag, fokhagyma,
szezámmag,
édeskömény, kurkuma.
Ötfűszer-keverék:
A
kínai konyha fűszere; több változata létezik, a közös bennük,
hogy a kínai filozófia alapján a jin és a jang között
egyensúlyára törekszik; összetevői: csillagánizs,
szegfűszeg, fahéj, szecsuáni bors (huajiao), őrölt
édesköménymag.
Bruscetta-keverék:
Az olasz fűszere;
összetevői:
fokhagyma, szárított paradicsom, bazsalikom,
durva
tengeri só, petrezselyem, oregánó.
All’Arrabiata-keverék:
Szintén
az olasz konyhából ismert;
összetevői:
durvára tört bors, fokhagyma, szárított paradicsom, répa,
zeller, só, petrezselyem, szárított gomba,
Olasz
fűszerkeverék:
Bazsalikom,
majoranna, oregánó, rozmaring, kakukkfű egyenlő arányú
keveréke.
Halas
fűszerkeverék:
Egy
változat a sok közül: petrezselyem, citromhéj, zellermag,
csombor,
kakukkfű,
majoranna, snidling, babérlevél (aprítva).
Pesto-keverék:
Az
olasz konyha jellegzetes szósza, alapja az összezúzott fokhagyma,
fenyőmag, babérlevél és só; ehhez adják parmezán sajtot és az
olívaolajat.
Steak-keverék:
Az
alap általában só, paprika, bors, hagyma, fokhagyma, cayenne bors,
koriander
és kurkuma keveréke, ami tetszés szerint variálható tovább.
BBQ-keverék:
Barnacukor,
paprika, hagyma, fokhagyma, kakukkfű, kömény, cayenne bors és só
keveréke a kiindulás általában, ízlés szerint tovább
fűszerezve.
Provence-i
fűszerkeverék:
Majoranna,
kakukkfű, csombor, babérlevél, rozmaring, zsálya, édesköménymag
keveréke.
Görög
fűszerkeverék:
Só,
oregánó, hagyma, fokhagyma, fokhagyma, feketebors, petrezselyem,
fahéj, szerecsendió a száraz keverék alapja.
Chimmichurri:
A
dél- és közép-amerikai konyhákban használják pácoláshoz
(olajjal és ecettel, balzsamecettel elkeverve); jellemző
alkotórészei: petrezselyem, fokhagyma, pirospaprika, bors;
kiegészítők
lehetnek még: oregánó, kömény, kakukkfű,
citromhéj,
babérlevél, szárított paradicsom.
Várjuk
az Önök receptjeit, javaslatait, ötleteit is!
Fűszerkeverékek, ízesítők...
© Bombadil
Toma
--------------------------------------------------
Gyros / döner-kebab fűszerkeverék
· Fél tk. egész bors , Fél tk koriander mag , 2 tk. szárított rozmaring
· 2 tk. szárított oregánó , 1 tk. szárított gyömbér
· 2 tk fokhagyma granulátum (bio-boltokban kapható)
· 1 ek. vöröshagyma-por (bio-boltokban kapható)
· 2 tk. őrölt fahéj , 1 csipet szárított citromhéj
A borsot és a koriandermagot egy kőmozsárban összetöröm, hozzáadom a többi alapanyagot is, és elkeverem.
(Ledarálhatjuk, egy tiszta kávédarálóban is a fűszerkeveréket.)
Egy légmentesen záródó dobozba, vagy üvegbe teszem, így három hónapig eláll.
Célszerű minden fűszert bio-boltban beszerezni. Lehetőleg, ellenőrzött bio-termékeket használjunk a fűszerkeverékünkhöz.
Ezt a keveréket, használhatjuk grillezéshez, a hús (csirkecomb, sertéstarja, saslik) pácoláshoz is, egy kevés olajjal és citromlével elkeverve.
----------------------------------------------------------------Sültcsirke fűszerkeverék
Gyros / döner-kebab fűszerkeverék
· Fél tk. egész bors , Fél tk koriander mag , 2 tk. szárított rozmaring
· 2 tk. szárított oregánó , 1 tk. szárított gyömbér
· 2 tk fokhagyma granulátum (bio-boltokban kapható)
· 1 ek. vöröshagyma-por (bio-boltokban kapható)
· 2 tk. őrölt fahéj , 1 csipet szárított citromhéj
A borsot és a koriandermagot egy kőmozsárban összetöröm, hozzáadom a többi alapanyagot is, és elkeverem.
(Ledarálhatjuk, egy tiszta kávédarálóban is a fűszerkeveréket.)
Egy légmentesen záródó dobozba, vagy üvegbe teszem, így három hónapig eláll.
Célszerű minden fűszert bio-boltban beszerezni. Lehetőleg, ellenőrzött bio-termékeket használjunk a fűszerkeverékünkhöz.
Ezt a keveréket, használhatjuk grillezéshez, a hús (csirkecomb, sertéstarja, saslik) pácoláshoz is, egy kevés olajjal és citromlével elkeverve.
----------------------------------------------------------------Sültcsirke fűszerkeverék
Hozzávalók:
· ½ tk koriandermag , 1 tk római kömény , 1 tk fehér bors (egész)
· 2 tk. fűszerpaprika (édes) , 2 tk kurkuma , 1 tk őrölt gyömbér
· 2 tk fokhagyma granulátum , 1-1 tk rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoranna , ½ tk cayennebors
Elkészítés:
A koriandert, római köményt, és fehér borsot, egy mozsárba teszem, és finomra töröm (lehet, kávédarálóban is megőrölni). Hozzáadom a többi hozzávalót, alaposan elkeverem, és egy légmentesen záródó dobozba, vagy üvegbe teszem.
Két-három hónapig használható.
A hozzávalókat, célszerű bioboltban beszerezni.
Grillcsirkéhez, csirkesülthöz használjuk.
Ez a fűszerkeverék, használható pácnak is. Egy púpos evőkanálnyi fűszerkeveréket, egy deci olívaolajjal, és egy citrom levével elkeverem. A húsra dörzsölve, minimum egy óráig hagyom a húst pácolódni.
----------------------------------------------------------------
Vaniliakivonat (esszencia) házilag
A házilag elkészített vaniliakivonat, kiválló alternatívája, az arnyárban mért bolti kivonatoknak. A vaniliás cukrot pedig, nem is említeném, ezzel egy oldalon...Hozzávalók:
. egy üveg, kiváló minőségű vodka
. 10 db. vanília hüvely (eredeti bourbon)
A vaníliát felhasítom, és beteszem a vodkás üvegbe. 3-4 hétig sötét száraz helyen tárolom. Az első hét után, naponta felrázom. Ha kész, szép borostyán színű lesz. Így önmagában nem jóízű de, az ételeknek fantasztikus ízt ad. Ahogy fogy, az alkohol és a vanília is folyamatosan utántölthető.(a receptet Chili és Vaniliától "loptam")
----------------------------------------------------------------
Cajun fűszerkeverék
Hozzávalók:
· 1 ek. római kömény, ek. Koriandermag ,1ek. szárított fokhagyma (granulátum), 2ek. Fűszerpaprika,· 1 ek. egész bors,1 ek. szárított kakukkfű, 1tk. szárított oregánó,2 ek. Só
· 1 ek. római kömény, ek. Koriandermag ,1ek. szárított fokhagyma (granulátum), 2ek. Fűszerpaprika,· 1 ek. egész bors,1 ek. szárított kakukkfű, 1tk. szárított oregánó,2 ek. Só
Elkészítés:
A
hozzávalókat, egyesével összetöröm a mozsárban, nem túl
finomra, majd összekeverem. De tehetjük kávédarálóba is az
összes hozzávalót, és azzal őröljük meg. Légmentesen záródó
üvegben tárolva, két hónapig megőrzi a minőségét.(forrás:
szakácsok könyve)
----------------------------------------------------------------
Gremolata
Hozzávalók:
· Egy csokor petrezselyem,1 citrom reszelt héja
· fél-egy gerezd fokhagyma,egy csipet durva tengeri só
A
petrezselymet apróra vágom, ráreszelem a citrom héját, és a
fokhagymát, megszórom egy csipet sóval, és alaposan
elkeverem.
…Ezt a fűszerkeveréket, hagyományosan az osso buco fűszerezéséhez használjuk, de bármilyen halételhez vagy főtt/párolt húsokhoz is remekül illik…
…Ezt a fűszerkeveréket, hagyományosan az osso buco fűszerezéséhez használjuk, de bármilyen halételhez vagy főtt/párolt húsokhoz is remekül illik…
----------------------------------------------------
Fokhagyma-gyömbér
mártás
Mivel
gyakran készítek kínai ételeket, szinte mindig van a hűtőben
ebből a "mártásból". Az ázsai konyha alapja a gyömbér
és a fokhagyma ezért ez mindig játszik.
Az
elkészítése pofonegyszerű:
Egyenlő
mennyiségű friss gyömbért és fokhagymát finomra lereszelek,
majd annyi mogyoróolajjal keverek el, hogy egy krémes állagú,
mártás sűrűségű anyagot kapjak. Légmentesen záródó csatos
üvegben hetekig eláll a hűtő ajtajában, így érdemes nagyobb
mennyiséget is
"legyártani".
--------------------------------------------------------------
Mexikói fűszerkeverék
--------------------------------------------------------------
Mexikói fűszerkeverék
Mexikói ételek, szószok, sültek fűszerezésére használatos keverék. Használható pácként is, ha kevés olajjal és citromlével vagy száraz fehérborral elkeverve sűrű péppé dolgozzuk. Ezzel megkenve a húsokat pár óráig pácolhatjuk.
Hozzávalók:
1 ek. egész római köménymag , 1 ek. szárított oregáno
1 tk. egész bors , 1 tk. durva tengeri só , 1 tk. egész koriandermag , 1 tk. fokhagyma granulátum (bio-boltokban kapható) , 1/2 tk. őrölt csili , 1/2 tk. cayennebors
1/2 tk. Fahéj , 2-3 szem szegfűszeg
1. Az egész borsot, római köményt, koriandermagot, szegfűszeget és a sót egy mozsárban porrá őrlök.
2. Hozzáadom a többi hozzávalót és az egészet összedolgozom finom porrá.
3. A fűszerkeveréket légmentesen záródó üvegbe töltöm, száraz, sötét helyen tartva 4-5 hónapig eláll.
-----------------------------------------------------------------
Chilis fűszerek |
|
Chilipor:
- Cayenni bors, szegfűbors, oregánó,
- szárított fokhagyma és esetleg egyéb egyéni szokások szerint választott fűszerek porított keveréke.
Chiliszósz:
- Paradicsomvelőt ecettel, hagymával, sóval, fekete borssal,
- cayenni borssal vagy más erős pirospaprikával összefőzünk.
Leszűrjük,
megcukrozzuk, és tovább főzzük, míg egészen besűrűsödik.
Készíthetjük
ízlés szerint enyhébben vagy nagyon csípősre.
Chiliolaj:
- Nagyon erős pirospaprikát kevés olajban lassú tűzön megsütünk, vagyis inkább megfőzünk, majd leszűrjük. Ha ehhez az olajat még meg is borsozzuk, kapjuk a forró chiliolajat.
Ötfűszer-por |
|
Kínai
fűszerkeverék, készen is kapható, de nagyon könnyen
elkészíthető házilag: egy-egy rész őrölt fahéj, szegfűszeg,
csillagánizs, valamint édeskömény, édesgyökér, szecsuáni
vagy fekete bors és gyömbér közül kettőnek a keveréke. (Ahány
forrás annyiféle variációban - Nyugodtan lehet a család
ízléséhez igazítani.)
Paprikakrém |
|
Cimkék:
paprikakrém, Erős Pista, Édes Anna, Piros Arany, VEGA
Édes,
gyengén csípős, nagyon csípős tűzpiros színű, durván
aprított vagy sűrű, krémszerű állományú, sós-édes vagy
sós-csípős ízű termék, amely megőrizte a friss beérett
paprika aromáját.
A
paprikakrém piros színű, a csumamentes, egész paprikabogyó
megdarálásával készített, konyhasóval tartósított, sűrű,
de kissé léelválásos állományú ételízesítő. A paprikahús
és a magdarabok jól felismerhetőek.
Ipari
termék A házi készítésű terméktől küllemi jellemzőiben
eltérő termék: kevésbé durván darált vagy más változatban
finom, pürésített állományú.
Pirosra
érett cseresznyepaprika, fűszerpaprika és (az iparilag
előállított terméknél) paradicsompaprika, konyhasó, valamint
az ipari változatban tartósítószer (kálium-szorbát), citromsav
és sűrítőanyag felhasználásával készül.
A
paprika (Capsicum annuum) a legjelentősebb magyar fűszernövény,
azonban a XIX. század derekáig csak családi gazdaságokban folyt
a termesztése. A dualizmus korában jelent meg az iparszerű
paprikatermesztés és -őrlés, amelyből kialakult a paprikakrém
készítése is. A paprikatermesztés nagyarányú fejlődése az
1850-es években, a vasút megjelenésével indult meg. Az egyre
jelentősebb paprikakereskedelem szervezését és lebonyolítását
a nagykereskedelem vállalta magára. A kereslet növekedése
magával vonta a technológiai és feldolgozási technika fejlődését
is. Míg korábban a törésre szánt paprika magját, csutkáját
és bőrét együtt törték - így nem tudták a csípős ízt
kikerülni -, a XIX. század közepétől a hüvelyeket letördelték
a csutkáról. Így jött létre a csemegepaprika, amely mellett
természetesen megmaradt a csípős is.
A
XIX. század végén már a paraszti gazdaságokban, háztartásokban
is készítették télre az ízes, sóval tartósított, összetört,
pépesített pirospaprika húsát. A kenhető formájú fűszert
ételek, húsok ízesítésére használták fel a paraszti és a
polgári háztartásokban egyaránt.
A
XX. században a megnövekedett kereslet miatt az ipari termelés
fokozódott. Ma az Univer cég gyártja a legismertebb
paprikakrémeket csemege és erős változatban.
A
paprikakrém először a háztartásokban, majd a vendéglői
asztalokon jelent meg az ételek utólagos ízesítésére. Ma
regionálisan termelt ipari termék, amelynek felhasználása és
kedveltsége országos. Ételek főzéskori ízesítésére,
fűszerezésére, elsősorban pörköltekhez, paprikásokhoz, a
csípős változatot utólagos ízkorrekcióra, a kellemes csípős
ízhatás elérésére alkalmazzák. Felhasználható még
hidegtálak, szendvicsek díszítésére, ízesítésére is.
Alkalmazásánál figyelemmel kell lenni aránylag magas, kb.
10%25-os konyhasótartalmára.
Házi
készítés a betakarított cseresznyepaprika és csípős
fűszerpaprika szárát letörik, majd a bogyókat 2-3 napos
utóérlelés (szikkasztás) után általában 3 mm lyuknagyságú
tárcsán keresztül húsdarálón ledarálják. Annyi konyhasóval
keverik el, hogy az összes konyhasótartalma ne legyen kevesebb
10%25-nál. Ezután cserépedénybe vagy üvegekbe rakva, lekötve
tárolják a felhasználásig.
Ipari
előállítás
A
cseresznye- és a fűszerpaprikát az utóérlelést követően, a
paradicsompaprikát magas víztartalma miatt a szedés után mielőbb
feldolgozzák. (A paradicsompaprika nem tárolható, a bogyó
belseje különösen hajlamos penészedésre, rothadásra.)
A
feldolgozás során a paprikabogyók csumarészét letörik, a
bogyókat kiválogatják, megmossák és ledarálják. Hozzákeverik
a konyhasót (pl. 78 kg darált paprikához 22 kg konyhasót) és az
engedélyezett mennyiségű tartósítószert. Ezután tartályokba
pumpálják, és 1-2 hónapig pihentetik. Ezalatt az időszak alatt
a sejtekben kiegyenlítődik a konyhasó-koncentráció, és a
rostos rész felúszik a tartályban lévő anyag felső
kétharmadába. Ezután azt az alsó 1/4 részt, amelyben már kevés
rostanyag van, lefejtik, és mivel aromája a jellegzetes friss
paprika aromájával azonos, más termékekhez használják fel.
Szükséges ez azért is, mert ha az ilyen magas konyhasótartalmú
anyagot a környezetbe kiengednék, súlyos károkat okoznának
vele. A rostos részhez beállítják a sókoncentrációt és a
sűrítőanyaggal a kívánt konzisztenciát. Egyik változathoz
kolloid malommal péppé aprítják a paprikát, másik változatban
megtartják eredeti darált formáját, majd összedolgozzák a
többi adalékanyaggal.
Alumíniumtubusokba,
illetve üvegekbe töltik, majd kifolyásmentesen zárják. Az
alumíniumtubusok litografáltak, az üvegeket a gyártó
emblémájával ellátott fedővel zárják, az üvegeket címkézik.
A nyersanyag betakarítása és feldolgozása augusztus vége és
október vége között történik, az időjárás függvényében.
Az ipari gyártást a tartályokba eltett darált, sózott félkész
termék egész évben lehetővé teszi.
A
vendéglők általában ma is maguk állítják elő házias
változatát, és szabad felhasználásra az asztalokra feltéve
kínálják. A régióban családi fogyasztásra számos háznál
készítik a paprikakrémet, olykor a piacon is megjelenik ez a
termék. Ipari előállításával két gyártó foglalkozik, a
termelt mennyiség évente kb. 2000 tonna. Ebből export a környező
országokba mintegy 500 tonna/év.
Szójamártás |
|
Szójabab
erjesztésével készülő, kínai eredetű fűszermártás; pontos
receptje üzleti titok. Sem helyettesíteni, sem házilag
előállítani nem tudjuk, de mostanában Budapesten mindig, vidéken
is tűrhetően kapható. A világos gyengébb, a sötét erősebb -
vörösre pácolt húsokat ezzel célszerű készíteni. A szósz
erősen sós, a szójamártással készült, vagy azzal tálalt
ételt általában nem kell sózni.
Pácokhoz,
ízesítésre, asztali szósznak, illetve azok alapanyagának is
használatos.
Tabasco mártás |
|
Mexikói
eredetű fűszermártás, főként cayenni borsból és chiliből
áll. A világ legerősebb mártásának mondják, nagyon óvatosan,
egy-két cseppenként szabad csak használni. Minden olyan ételhez
jó, amit csípősre akarunk készíteni.
Worchester mártás |
|
Csípős,
angol eredetű fűszermártás, fűszeres ecet, amelyet
pardicsompürével, esetleg szójababbal sűrítenek, és sokféle
fűszerrel (cukor, só, citrom, szegfűbors, szegfűszeg,
babérlevél, chili, fokhagyma, szerecsendió, koriander,
mogyoróhagyma, tamarindgyümölcs, rum, sherry) ízesítenek.
Pontos összetételét persze nem kötik a nyilvánosság orrára.
A
legkülönbözőbb levesek, mártások ízesítésére,
uránfűszerezésre, asztali fűszerként használatos.
Zöldségkeverék nyersen izesitőnek |
|
Hozzávalók:
- 1 kg petrezselyem gyökér, 1/4 kg zellergyökér , 1/4 kg karfiol
- 1/4 kg kelkáposzta , 1/4 kg sárga répa , 1/4 kg karalábe
- 5 drb pirospaprika , 5drb zöld paprika , 5 gerezd fokhagyma
- 2 maroknyi petrezselyem zöld , 2 maroknyi zeller levél , 1/2 kg só
a
zöldséget letisztítva mérjük, ledaráljuk, összekeverjük,
tömötten üvegekbe gyúrjuk és lekötözzük
4
liter sótlan leveshez 1 evőkanálnyit teszünk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése