Recept válogatás
Frankfurti
leves
Hozzávalók:
5o dkg kelkáposzta, 2 pár virsli, 1 db sárgarépa és 1 db zöldség
felkarikázva, 2-3 db nagyobb burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma,
majoranna, őrölt fehérbors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika.
Elkészítés:
A megtisztított kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd 2 liter
hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket,
zöldséget, sárgarépát. Amikor kicsit puhul már a káposzta,
belerakjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott
virslit. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük
a levesbe. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel kínálhatjuk.
Palócleves
Hozzávalók:
30 dkg karaj
,1 dl étolaj,1 fej vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma,2 evőkanál
pirospaprika,1 babérlevél,30 dkg burgonya,50 dkg zöldbab,3 db
sárgarépa karikákra vágva
2
dl tejföl + 1 dl tej,1 evőkanál liszt,1 evőkanál balzsamecet.
Fűszerek:
őrölt bors, őrölt kömény, só, 1 nagy csokor
tárkony, 2 szál lestyán.
Elkészítése:
Az apróra
vágott hagymát felhevített olajon megpirítjuk,
megszórjuk a pirospaprikával, belerakjuk
az apró kockákra vágott húst, sárgarépát, majd
megsózzuk, befűszerezzük, megpároljuk, felöntjük vízzel, és
puhára főzzük. Közben egy másik edényben sós
vízben megfőzzük a kockákra vágott burgonyát és az
összevágott zöldbabot. Az olajból és lisztből világos rántást
készítünk. Amikor a hús, krumpli, bab megpuhult, összeöntjük,
és berántjuk a fokhagymás
rántással, beletesszük a balzsamecetet. Ügyeljünk arra, hogy
a szokásos levesnél egy kicsit sűrűbb legyen! Egy tojással
és kevés rétesliszttel, + 1 csipetnyi sóval kikevert tésztából
galuskákat szaggatok bele.
A 2 dl
tejfölt és az 1 dl tejet kikeverjük, és a levesbe öntjük,
összekeverjük. Amint elkezd forrni, lezárjuk, és fedőt teszünk
rá.
Fenti
mennyiségek egy 4 literes fazékra vonatkoznak.
Sárgaborsó
krémleves
Hozzávalók:
25 dkg
sárgaborsó ,1 szál nagyobb sárgarépa , 1 lapos evőkanál só, 1
közepes fej vörös hagyma, Őrölt bors, őrölt szerecsendió,
kakukkfű ( 1-1 kis csipetnyi), 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 1
kávéskanál őrölt pirospaprika, 2 dl tejszín
1 kávéskanál
liszt, 3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
Az előző
este beáztatott sárgaborsót beleöntjük egy 3 literes fazékba, 2
liter vizet öntünk rá, és a karikákra felszeletelt megtisztított
sárgarépát, sót, az egészben hagyott vöröshagymát és a
fűszereket. Puhára főzzük.
Egy kis
lábosban rántást készítünk: Belerakjuk az étolajat, lisztet,
kicsit megpirítjuk, és az apróra vágott, sóban megtört
fokhagymát, majd levesszük a tűzről, beletesszük az őrölt
pirospaprikát, kevés hideg vizet keverünk bele, majd a
tejszínt is ráöntjük. Ezután a sárgaborsóba belekeverjük.
Egyet forralunk rajta. Kidobjuk belőle a vöröshagymát.
Levesszük a
tűzről, és botmixerrel alaposan krémmé mixeljük. Még egyszer
megmelegítjük, és lekapcsoljuk a gázt. Végül beleöntjük
a frissen szedett, apróra vágott petrezselymet.
Főtt,
szeletelt tojással tálaljuk.
Brassói
aprópecsenye (ahogy
én csinálom)
Hozzávalók:
60 dkg sertés karaj, 1 dl olaj, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 fej
fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors, só, fél dl fehér bor.
Elkészítése:
A húst kb. 1 cm-es kockákra vágom, a finomra aprított
vöröshagymát olajon üvegesre pirítom. Hozzáteszem a húst, és
a zúzott fokhagyma felét. Amikor a hús már a pirítástól
megfehéredett alá öntök egy kis vizet (maximum fél dl-t), sózom,
borsozom. Fedő alatt puhára párolom. Ha a víz elpárolgott, fél
dl bort öntök alá. Hozzáadom a zúzott fokhagyma másik felét. A
húst készre sütöm.
Köret:
Apró kockákra vágott, olajban sült burgonya.
A kész húst
és a sült burgonyát összekeverem, és 2 percig együtt pirítom.
Chilis
bab:
Hozzávalók:50 dkg darált hús, 30 dkg bab, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1 doboz kukorica konzerv, 2 dl paradicsomlé, 10 dkg apróra vágott zöldpaprika.
Fűszerek: só, pirospaprika, őrölt bors, oregano, kakukkfű és chili paprika.
Elkészítés: A darált húsból és a vöröshagymából pörköltet készítünk ( én tettem bele 1 milánói szósz alapot, ami nagyon jól megdobta!), a babot megfőzzük sós vízben. A húst, a babot és a kukoricát összekeverjük, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a fűszereket. Paradicsomlével és vízzel felengedjük, sűrűre főzzük.
Dagadóba
töltelék:
4
db zsemle (vízben megáztatni), 4 tojás, törött bors, só,
1 nagy csokor összeaprított petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma
dinsztelve, ételízesítő ízlés szerint. Tavasszal én +
teszek bele apróra vágott zöld fűszereket: tárkony, kakukkfű,
majoranna, oregano.
Töltött
hús elkészítése:
Egy szép (
kb. 50 dkg-os) dagadó közepét felszúrjuk A keletkezett nyílást
kitágítjuk, kicsit besózzuk, fűszerekkel megszórjuk, és zúzott
fokhagymával megkenjük. Ezután az összedolgozott
töltelékkel megtöltjük. A húst hústűvel, fogvájóval, esetleg
cérnával összevarrjuk, hogy a töltelék lehetőleg benne
maradjon. Majd pici vízzel és olajjal tepsibe helyezzük.
Előmelegített
sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 30 percig sütjük, majd
a fóliát levéve még kb. 50 percig pirosra sütjük a hús
nagyságától függően.
Én majonézes
krumpli salátával és rizs körettel tálaltam:
Krumplistészta
Hozzávalók:
5-6 evőkanálnyi étolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 púpos
evőkanál őrölt pirospaprika, 80 dkg krumpli, 40 dkg fodros
nagykocka tészta, 1 kávéskanál só.
Elkészítése: Egy
jénai tálba beleteszem az olajat, abba az apróra vágott
vöröshagymát, és mikróban megdinsztelem a legnagyobb
fokozaton, közben párszor megkeverem. Ha már megfonnyadt,
beleteszem a piros paprikát, az apróra vágott krumplit és
megsózom.
Folpackot
teszek a tetejére, 1-2 helyen kiszúrom. Párszor megkeverem, ha
megpuhult a krumpli kiveszem, és félreteszem.
Közben
megfőzöm a tésztát: Egy nagy fazékba teszek sót, és ha lobog a
víz, belerakom a tésztát, a forrástól még 2 percig főzöm,
majd lekapcsolom a gázt, és fedőt teszek rá. 10 perc állás után
leszűröm, és belekeverem a krumpliba.
Marinírozott
(ecetes) hal
- ahogy én
készítem:
Hozzávalók
egy 5 literes üveghez:
12-14 szelet
ponty, 8 darab közepes méretű vöröshagyma.
Panírozáshoz:
3 db tojás, liszt, tej, zsemlemorzsa.
Felöntő
léhez: ízlés szerint : víz, ecet, só, cukor, 6-8
db babérlevél, egész feketebors, mustármag, koriandermag.
Elkészítése:
A hal
szeleteket besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Majd bepanírozzuk, és
forró olajban kisütjük. Ezután elkészítjük a felöntő lét. 4
liter vízbe teszünk, kb. 4-5 dkg sót, 12 dkg cukrot, 6-8
babérlevelet, 1 evőkanál egész borsot, 1 evőkanál
koriandermagot, 1 evőkanál mustármagot, és kb. 1 dl ecetet...
(Mindenki a szokásos, a család által kedvelt salátalevet
készítse!) ... Ezután az egészet felforraljuk, és kéz melegre
lehűtjük.
Egy 5 literes
uborkás üvegbe alulra felszeletelt hagymát teszünk, rá
rántott halat, majd hagymát, és rétegenként ismételjük. A
tetejére vöröshagyma szeletek kerüljenek. A langyos felöntő
levet rámerjük. Ezt követően a tetejére egy műanyag savanyúság
leszorítót helyezünk. Két napra a spájzba tesszük, de közben a
maradék felöntő lével pótoljuk, mert a hal beszívja. A
tetején mindig lé legyen! 2 nap után már a hűtőbe helyezhetjük.
Néhány nap múlva a szálkák teljesen megpuhulnak, szinte
eltűnnek, és fogyasztható.
Rakott
kel
Hozzávalók:
60 dkg darált hús, 1 fej kelkáposzta, 50 dkg rizs, só, bors,
őrölt kömény (ízlés szerint), 1 fej vöröshagyma, kb. fél dl
étolaj, 5 dl tejföl, 1 db tojás.
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a darált húst
hozzáadva pörkölt alapot készítünk. A kelkáposztát leveleire
szedjük, sóval, borssal őrölt köménnyel ízesített forró
vízben a káposztaleveleket 2 percig blansírozzuk (rövid ideig
főzzük, nehogy nagyon összeessen!). Közben megfőzzük a rizst.
Egy kiolajozott tepsi aljába terítünk káposztaleveleket, rá a
főtt rizst, erre a pörkölt alapot, ezt mégegyszer megismételjük.
A tetejét 5 dl tejföllel és 1 tojásból készített mártással
kenjük le.
Én 38 x 22
cm-es tepsiben készítettem. Sütés előmelegített sütőben
200 fokon alufóliával letakarva 15 percig, majd takarás nélkül
kb. 15 percig pirítjuk ( én légkeveréssel pirítottam!).
Rakottkrumpli
Hozzávalók:
2
kg főtt krumpli, 10 db főtt tojás, 1 szál füstölt kolbász
karikára vágva, 4 dl tejföl, só ízlés szerint, őrölt bors,
bazsalikom, 1 szelet bacon szalonna csíkokra vágva, reszelt sajt.
Elkészítés:
Egy kb. 38 x 22 cm-es tepsit kikenek margarinnal. Belerakok 1 sor
karikákra vágott főtt krumplit, picit megsózom, rárakom a
karikára vágott főtt tojást és a felkarikázott füstölt
kolbászt Én kevés párizsi csíkot is teszek bele). Kevés
tejfölt is rakok közé, megszórom bazsalikommal és őrölt
borssal. Ráteszem a maradék felkarikázott főtt krumplit. Picit
megsózom. A tetejét lekenem tejföllel, ráreszelek sajtot. Végül
ráhelyezem a csíkokra vágott bacon szalonnát.
200 fokra
előmelegített sütőbe rakom kb. 30 percre. Ha kész, pirosodik a
teteje, kiveszem és alufóliával letakarom.
Nagyon jól
megy hozzá az endívia saláta!
Saláta
elkészítése: Az endívia salátát alaposan
megmossuk, majd rövid ideig vízben áztatjuk. Utána a vizet
leöntjük róla.
Öntet
készítése: 1 dl fehér bor, 1 dl hárs szörp ( 1 kanál mézzel
is helyettesíthető), 2 evőkanál tárkonyecet. Ezt alaposan
összekeverjük, és a salátára locsoljuk. Majd néhányszor
megforgatjuk benne a salátát:
Steak
krumpli
- ahogy én
készítem
Hozzávalók:
2 kg apró
szemű újkrumpli (alaposan megmosva, negyedekre vágva héjában),
ha csak régi krumpli van akkor meghámozva.
1 evőkanál
mustár, 3 evőkanál olvasztott vaj, 3 evőkanál olívaolaj, 1/2
citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál szárított
oregánó, 1 lapos evőkanál só, 2 teáskanál frissen őrölt
bors, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor apróra vágott kakukkfű,
3 rozmaring levél
Elkészítése:
A krumplikat jól megmossuk és negyedekbe vágjuk, majd félretesszük.
Összekeverünk
minden hozzávalót egy tálban, majd ráöntjük a krumplikra, jól
összeforgatjuk. Kibéleljük egy nagy gáztepsi alját sütőpapírral,
az oldalát pedig vajjal jól megkenjük. Ráterítjük a sütőpapírra
egy sorban a befűszerezett krumplit.
Előmelegített 220
fokos sütőben 60 perc alatt szép pirosra sütjük, közben
egyszer átforgatjuk.
Tojásropogós /
Ibolya
1 db nyers tojás, 2 db főtt tojás , 1 db beáztatott zsemle
1/2 vöröshagyma lepirítva, , só, bors, petrezselyem ízlés szerint. , zsemlemorzsa Elkészítése: A főtt tojást lereszelem és hozzáadom a nyers tojást, sót, borsot, petrezselymet összeaprítva, hagymát és az áztatott zsemlét. Jól kikeverem. Ha kicsit lágy lenne, akkor kevés zsemlemorzsát is rakok bele. Ezután kroketteket formálok belőle és a zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm.
Ez csak egy adag, de lehet többet is csinálni. Elég kiadós.
Franciasaláta
-ahogy én
készítem:
Hozzávalók:
20 dkg borsó, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 2 db alma, 10
dkg gomba, 10 dkg konzerv kukorica, 2 db ecetes
uborka.
Elkészítése: A fenti zöldségeket apró kockákra vágjuk, az alma és az uborka kivételével puhára főzzük, és szűrőn lecsepegtetjük. Az összevágott almát és uborka darabokat a leszűrt zöldséghez hozzákeverjük. Ezután az alábbi mártással leöntjük és összekeverjük:
Mártás: 1 evőkanál mustár, 1 dl étolaj, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 csipet só, 450 gramm tejföl. Mindezt fokozatosan simára keverjük.
Elkészítése: A fenti zöldségeket apró kockákra vágjuk, az alma és az uborka kivételével puhára főzzük, és szűrőn lecsepegtetjük. Az összevágott almát és uborka darabokat a leszűrt zöldséghez hozzákeverjük. Ezután az alábbi mártással leöntjük és összekeverjük:
Mártás: 1 evőkanál mustár, 1 dl étolaj, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 csipet só, 450 gramm tejföl. Mindezt fokozatosan simára keverjük.
Sonkatekercs
Hozzávalók:
10 dkg
gépsonka,( vagy csemege karaj), 1 evőkanál majonézes torma, 10
dkg ömlesztett sajtkrém, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 csokor
apróra vágott snidling, egy kiskanál borsikafű.
Elkészítés:
Majonézes
tormát teszünk a sajtkrémhez, majd jól elkeverjük.
Hozzáreszeljük a füstölt sajtot, a snidlinget, borsikafűvet és
ismét elkeverjük. A sonkaszeleteket egyenként megtöltjük vele,
és feltekerjük. Salátalevélen, paprikával, paradicsommal
díszítve tálaljuk.
Svéd
gombasaláta
50 dkg gombát
alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy nagy
fej apróra vágott vöröshagymát, és 4 evőkanál étolajon, fedő
alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha túl száraz a
gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá egy kis vizet,
hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, hagymás gombához
tegyünk 2 dl sűrű paradicsomlevet, 1 teáskanál szőlőcukrot, 1
teáskanál sót, fél mokkáskanál őrölt babérlevelet, egy
teáskanál friss kakukkfüvet, egy teáskanál borsfüvet, (ha nincs
őrölt borsot) és egy evőkanál citromlevet, egy fél citrom
reszelt héját, 2 szál petrezselymet apróra vágva.
Végül
öntsünk rá 2 - 3 dl vizet, és jól összekeverve lassan forraljuk
fel. Hűtőszekrényben másnapig érleljük.
Hidegen
tálaljuk. Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk, és
vékony citromkarikákkal, kakukkfűvel díszítjük.
Téli
vitaminsaláta
Hozzávalók:
50 dkg
savanyú káposzta, 1 darab közepes sárgarépa
2 darab
kisebb lilahagyma, 1 darab kisebb zeller, 1 darab kisebb fekete
retek, 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
A
zöldségféléket vékony csíkokra vágjuk. A lilahagymát vékonyan
felkarikázzuk. Egy salátás tálban az egészet összekeverjük a
savanyú káposztával.3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, majd
ismét összekeverjük. Ezután hűtőbe tesszük néhány órára
összeérni.
Megjegyzés:
Sózni, borsozni, fűszerezni nem kell, mert a savanyú
káposzta megoldja.
Tojáskrém
12 db kemény
tojást felkarikázok, 2 nagy vöröshagymát apróra vágok.
Fűszerezem sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel, oregánóval és
egy kis ételízesítővel. Rakok bele 1 evőkanál bazsalikomot,
2 evőkanál mustárt, és egy 450 grammos tejfölt. Mindezt
merülő mixerrel jól összepépesítem. A végén megszórom egy
marék apróra vágott snidlinggel.
Tormakrém
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 2
evőkanál simaliszt, 1 kávéskanál rétesliszt
4 dl tej, 1
kávéskanál só, 5 evőkanál ecetes reszelt torma
1 teáskanál
őrölt fehér bors, 1 kávéskanál porcukor
fél citrom
leve
Elkészítése:
A vaj felét
felolvasztjuk, belerakjuk a sima, illetve réteslisztet, és
kicsit összemelegítjük. Majd a tejet hozzáöntve sűrű péppé
főzzük. Belekeverjük a sót, és hideg vízbe téve langyosra
hűtjük. Ekkor hozzákeverjük a vaj másik felét, a tormát, és a
többi hozzávalót is. Jó alaposan kikeverjük. Kis időre a
hűtőbe tesszük.
Szendvicsekhez,
hidegtálakhoz kitűnően felhasználható finom krém.
Én most
sonkás szendvicshez használtam.
Tzatziki
saláta
Hozzávalók:
1 nagyobb kígyóuborka , 1 nagy pohár sűrű tejföl
1 szál póréhagyma , 5 gerezd fokhagyma ,1 csokor kapor
1 evőkanál oliva olaj, pár szem olajbogyó, só , őrölt bors
Elkészítés: Az uborkát durvára reszeljük, vagy vékony csíkokra gyaluljuk, lesózzuk, és hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Az uborkát jó alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, a tejfölt egy kis fehérborsot, az olajat, olajbogyót, apróra összevágott kaprot. Jól átkeverjük. Letakarva 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Hűtőben maximum 2-3 napig eláll.
Dobálós
savanyúság /Pannika
-ahogy
én csinálom:
5
l víz, 6 dl 20%-os ecet, 80 dkg cukor, 2 kávéskanál feketebors, 2
kávéskanál szalicil, 2 mokkáskanál borkén
3 evőkanál só, 1 db kapros savanyító tartósító
1 kávéskanál mustármag
3 evőkanál só, 1 db kapros savanyító tartósító
1 kávéskanál mustármag
Az alapanyagokat összekeverjük a 25 literes, zárható tetejű műanyag vödörben, és ebbe dobáljuk az alaposan megmosott uborkát, vagy vegyesen bármi mást, ki mit szeret ízlésének megfelelően. Közben többször kevergetni tiszta fakanállal.
Gezemice
( csalamádé ) ( győri finom!)
Hozzávalók:
1,5
kg káposzta,, 1 kg uborka, 1,5 kg paprika, 0,5 kg hagyma,
40
dkg cukor, 8 dkg só, 4 dl 10%-os ecet, 1 mokkás kanál borkénpor,
fűszerek.
Mindezt
összekeverni, 2 napig pihenjen. Ezután a kifacsart saját levével
felönteni, rá 2 kanál ecet, lekötni, és kész!
Lecsó
- natur /
Smajdika
Paprika mindig a duplája legyen a paradicsomnak, ha 4 kg a paprika akkor a paradicsom 2 kg.
A paprikát
megpucolom a magházától, és felkarikázom. A
paradicsomnak lehúzom a héját, (forró vízbe dobom és úgy
könnyebb). Félbe vagy negyedbe vágom, egy széles lábosba
felrakom főzni és mihelyt egyet forr, bele öntöm a paprikát és
azzal is az első forrásig főzöm. Forrón üvegekbe rakom szalicil
a tetejére, csavarom rá a tetejét és száraz dunsztba rakom.
Amikor télen
előveszem, akkor úgy készítem mintha friss paradicsom és paprika
volna. Kevés olajon az összevágott vöröshagymát megdinsztelem,
majd ráöntöm, sózom és fűszerezem ízlés szerint.
Sajtkészítés
- házilag
Hozzávalók:
5
l tej, 4 evőkanál só, 0,5 dl 10 %-os ecet
1
kávéskanál őrölt kömény
Elkészítése:
A
tejet felforraljuk. Belerakjuk a 4 csapott evőkanál sót, az
ecetet, az őrölt köményt ( aki a köményt nem szereti, natúr is
készítheti, vagy helyette tehet bele őrölt borsot, vagy
ízlés szerint akár más fűszert is), és összekeverjük. Ezután
még néhány percig forraljuk. Ahogy csapódik ki a tej, a sűrűbb
anyag jön a tetejére, a savó pedig az alján marad. Néhányszor
megkeverjük. Ezután egy tüll ruhára öntjük, és lecsorgatjuk.
Kicsit megnyomkodjuk, hogy a benne maradt savó nagy része
eltávozzon. Amikor már jó gumis állagú, beleöntjük egy préselő
edénybe.
A
préselő edényt legegyszerűbben úgy készíthetjük,
ha egy ételhordó műanyag edény alját és oldalát kifúrjuk
vékony lyukakkal, a tetejét pedig lecsiszoljuk körben akkorára,
hogy beleférjen az edénybe, ugyanis ezzel fogjuk lenyomatni.
Körülbelül
1 kilós súlyt helyezünk rá, és betesszük egy nagyobb
edénybe, majd felöntjük 1 liter víz és 2 evőkanál só
keverékével, úgy, hogy ellepje a sajtot. Egy éjszakára így
hagyjuk. Másnap kivesszük a préselő edényből. Egy-két órára
rácsra tesszük, utána mehet a hűtőbe. Trappista jellegű sajtot
kapunk.
Ebből
a mennyiségből körülbelül 50 dkg sajt lesz!
Szilvamustár
- ahogy
én csináltam:
Hozzávalók:
1 kg
kimagozott szilva, 2 db vöröshagyma, 5 dkg gyömbérgyökér
lereszelve, 2 gerezd fokhagyma összevágva
15 dkg
kristálycukor, 3 evőkanál mustár, 2 dl száraz vörösbor
(legjobb a Bikavér), 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 citrom reszelt
héja, 1 citrom leve
Elkészítése:
A
hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és melegítjük. A
forrástól számított 10-12 percig főzzük, közben többször
megkeverjük. Ezután botmixerrel pépesítjük. Ezt követően 2-3
percig még összefőzzük. Takaréklángra tesszük, és üvegekbe
merjük. Mindegyik üveg tetejére teszünk egy kis késhegynyi
szalicilt, légmentesen lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba
tesszük. ( Egy nagy lábost kibélelünk konyharuhával, szorosan
belerakjuk az üvegeket. Jól betakargatjuk, és abban hagyjuk
kihűlni!) Utána a helyére rakható!
Ebből a
mennyiségből 1,2 liter lett.
Megjegyzés:
Vörös húsból és fehér húsból készült ételekhez is kiváló
kísérő!
Kókusztej
házilag:
3 dl tejszín,
2 dl tej, 6 dkg kókuszreszelék (lehetőleg bio)
1 evőkanál
méz
A tejet és a
tejszínt összemelegítjük egy lábasban, hozzáadjuk a kókuszt,
és a mézet. Gyakran kevergetjük, mielőtt forrni kezdene
lekapcsoljuk és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, merülő mixerrel
pépesítjük, leszűrjük, és kinyomkodjuk. Hűtőben 3-4 napig
eláll.
Bajor
perec (laugenbrezel) /Benkő
Gábor
- ahogy
én csináltam kenyérsütő gép segítségével.Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
4 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz
1 kávéskanálnyi kristálycukor
50 dkg finomliszt
4 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz
1 kávéskanálnyi kristálycukor
1
kávéskanálnyi (finom) só
2 dkg vaj
2 dkg vaj
1 liter
víz
2 evőkanálnyi szódabikarbóna
1/2 evőkanálnyi durva só
2 evőkanálnyi szódabikarbóna
1/2 evőkanálnyi durva só
Elkészítése: A
lisztet, élesztőt, 3 dl vizet, cukrot, sót és vajat beleteszem a
kenyérsütő gépembe, és gyors programon bedagasztatom sima
tésztává. Amint leáll a gép (nálam 30 perc múlva), kiveszem a
tésztát, 12-felé vágom, az egyes darabokat hurkává formálom,
kb. 70 cm-re, majd tekerek belőlük pereceket. Ezután kelesztem 15
percig.
Közben
felforralom a szódabikarbónát a liter vízzel. A megkelesztett
pereceket belemártom 20-30 másodpercre ebbe a lébe.
Majd
lecsorgatva belehelyezem az előzőleg margarinnal jól kikent
tepsikbe. Majd 30 percig pihentetem hideg helyen.
Végül 200 °C-ra előmelegített sütőben sütöm 15 percig. Ha kész, még forrón megkenem vízzel, és meghintem a durva sóval.
Végül 200 °C-ra előmelegített sütőben sütöm 15 percig. Ha kész, még forrón megkenem vízzel, és meghintem a durva sóval.
Bajor
zsemle (laugenbrötchen)
A fenti perec
receptből zsemle formázással készült:
Pontosan úgy
kell csinálni, mint a perecet! Ebből a mennyiségből én 9 darab
zsemlét formáztam, és el is fér egy gáztepsi méretű tepsiben!
A forró szódabikarbónás vízben 30 másodpercig kell hagyni a
zsemléket, és közben locsolgatni is a tetejét. Utána jól
lecsepegtetni, és a margarinnal, vagy vajjal jól kikent tepsibe
tenni 30 percre hideg helyre. Én a spájzba tettem. Utána lehet
sütni az előmelegített sütőben 200 fokon. Kb.15-16 percig.
Kivéve a sütőből még forrón lekenni vízzel, és durva sóval
megszórni.
Chilis
kifli
Hozzávalók:
40 dkg
finomliszt
15 dkg
rétesliszt
2 dkg vaj
1 egész
tojás
2,5 dkg friss
élesztő
1 evőkanál
só
1 mokkáskanál
porcukor
1 kávéskanál
sikér
220 ml
langyos tej
20 dkg főtt,
összetört krumpli
1 kávéskanál
10 %-os ecet
Töltelék:
2 nagy fej
lilahagyma apróra vágva
20 dkg sonka
kis kockákra vágva
3 evőkanál
étolaj
2 nagy
chilipaprika apróra vágva
2 kávéskanál
chilipor
Elkészítése:
A
hozzávalókat beteszem a kenyérsütő gépbe. Elindítom a normál
programot, ami nálam 3 óra 20 perces program. Dagasztás után 45
perc múlva leáll a gép, ekkor még hagyom benne kelni a tésztát.
De 20 perc múlva kikapcsolom a gépet, és még hagyom körülbelül
10 percig kelni benne a tésztát.
Majd
kiveszem, ha már majdnem felér a gép tetejéig. Lisztezett deszkán
kettévágom, 2 cipót gyúrok belőle. Kisodrom jó vékonyra kör
alakúra, és mindegyik cipóból 12-12 cikket vágok ki.
Közben a
töltelék hozzávalóit gázon megdinsztelem, és a csikkekre
ráhalmozom. Feltekerem, a nagyobbik felétől a kifliket.
24 db kifli
lesz ebből a mennyiségből.
Ezután 36 x
34 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, és a kifliket rárakom.
Hagyom még ott is 20 percig kelni. A másik tepsibe ugyanígy
megcsinálom a kifliket.
Végül
lekenem 1 egész tojás és 2 tojás sárgája keverékével, amibe
egy kis mokkáskanálnyi tejet is teszek. Megszórom köménymaggal,
és reszelt sajtot teszek rá.
Előmelegített
sütőben 200 fokon 20-22 percig sütjük.
Croissant
Hozzávalók
- a
tésztához:
40
dkg liszt
1 evőkanál
búzacsíra
1 db
tojás
1 kávéskanál
só
1 dl kefir
0,8 dl
langyos tej
1 mokkáskanál
cukor
0,5 dl étolaj
1
mokkáskanál sikér
1 kávéskanál
10 %-os ecet
Kenéshez:
12 dkg puha
vaj
1 kávéskanál
só
10
dkg reszelt trappista sajt
8 dkg füstölt
sajt (16 db rúdra vágva)
Tetejére:
1 felvert
tojás
reszelt sajt, vagy megszórhatjuk szezámmaggal illetve köménymaggal.
reszelt sajt, vagy megszórhatjuk szezámmaggal illetve köménymaggal.
Elkészítése:
A tészta
hozzávalóit berakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom a gyors
programot. Ha a gép leállt a dagasztással hagyom még benne
a tésztát kelni a duplájára. ( De 20 perc után
kikapcsolom a gépet, hogy ne kezdje el sütni a tésztát!)
Ha szépen
megkelt a tészta, kiveszem, két cipót formálok, és alaposan
kilisztezett gyúródeszkán kör alakúra kisodrom, körülbelül
40 cm-es átmérőjűekre.
A 12 dkg puha
vajat kikeverem az 1 kávéskanál sóval. Majd rákenem az
egyik kisodort tésztára. arra rászórom a 10 dkg lereszelt sajtot.
Utána ráhelyezem a másik kisodort tésztát. Ezután a két
tésztát még sodrófával kicsit összelapítom, nyújtom. Utána
16 egyenlő részre vágom.
Minden rész
vastagabb végére ráhelyezek 1 kis rúd füstölt sajtot. Ezután
feltekerem a vastag felétől, és egy sütőpapírral kibélelt
gáztepsibe belerakom. Egy felvert tojással lekenem a
tésztákat, megszórom kevés reszelt sajttal.
Előmelegített
sütőben 170 fokon 28 perc alatt pirosra sütöm. A 2
cipóból tehát 16 darab croissant lett:
A fenti
receptből 4 bucira osztva 32 darab corissant lesz:
Dagasztás
nélküli fehér kenyér
Hozzávalók:
50 dkg
BL_80-as liszt
1
evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1
evőkanál olívaolaj
1
lapos evőkanál méz
2
teáskanál só
2
teáskanál szárított élesztő
2
evőkanál lenmag
390 ml nem
buborékos ásványvíz
Elkészítése:
Robotgéppel
jól összekevertem a hozzávalókat egy jó nagy edényben (
Legalább 5 literes legyen!), kézzel kicsit átgyúrtam.
Megszórtam egy kevés rétesliszttel a tetejét, letakartam egy
konyharuhával, és kb. 22 fokos szobahőmérsékletre tettem
pihenni.
15
-16 óra múlva kivettem az edényből. Rátettem egy lisztezett
deszkára. Kicsit ágygyúrtam, áthajtogattam. Utána hosszúkásra
formáztam. Zsilettpengével a tetejét bevagdostam, és meleg vízzel
lekentem. Ezután beletettem egy sütőzacskóba, és egy sütőformába
raktam. Kb. fél óra múlva zacskóval együtt belehelyeztem a 24
cm-es hosszúságú jénaiba. Ott hagytam kelni, kb. 1,5 - 2 óra
hosszáig, hogy jól megteljen vele.
210
fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütöttem 9 percig,
majd 180 fokra levettem, és még 38 percig sütöttem légkeveréssel.
Amint
kivettem, óvatosan kibontottam a sütőzacskót, mert forró gőz
jön ki belőle, és kiborítottam a kenyeret, és alulról jól
szellőző rácsra helyeztem.
Megjegyzés:
Szükség
esetén (lehet a liszt minőségétől, illetve fajtájától
függően) tehetünk bele + kevés vizet, hogy a szokványos
kenyértészta állagánál lágyabb tésztát kapjunk.
Édes
zsemle:
40
dkg BL55 finomliszt
10
dkg BFF55 rétesliszt
2,5
dkg élesztő
300
ml tej
5
dkg cukor
5 dkg
vaj ( vagy margarin)
1
késhegynyi só
Mindezt a
tésztaprogramon összedagasztatni, kicsit kelni hagyni, és a gépből
kivéve 9 db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét
keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és mákkal
megszórni.
Majd
előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon
kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig
sütni.
Focaccia
- ahogy én
csináltam:
Hozzávalók:
230 g B L80-as kenyérliszt, 1 lapos mokkáskanál só, 1 lapos
mokkáskanál szárított oregano, 1,5 evőkanál olíva olaj, 1 dl
langyos víz, 1, evőkanál tejszín (ha nincs tej is jó!), 5 g
friss élesztő, egy késhegynyi aszkorbinsav és sikér keveréke.
Tetejére: kb.
1 evőkanál olíva olaj (annyi, hogy teljesen le lehessen kenni!) ,
2 gerezd fokhagyma felszeletelve.
Elkészítés:
A hozzávalókat berakom a kenyérsütő gépbe a gyors programra,
ha leáll a dagasztással, még hagyom benne kb. 25 percig kelni.
Majd kiveszem a tésztát, kör alakúra kisodrom akkorára, hogy a
26 cm-es átmérőjű sütőpapírral kibélelt tortaformába
elférjen. Akkor a felszeletelt 2 gerezd fokhagyma darabokat
belenyomkodom fogpiszkálóval, és huzatmentes helyre teszem (pl:
mikróba) kelni hagyom kb. 30 percig. Közben bekapcsolom a sütőt
175 fokra.
Ha megkelt
szépen a tészta, akkor megkenjük olíva olajjal, hogy mindenhova
jusson a tetejére, majd berakom sütni, légkeveréssel kb. 30-35
percig sütöm.
Miután
kivettem még forrón lekenem a közben elkészített sóban
összetört, majd vízben áztatott fokhagymás lével, melybe tehető
egy csipet friss rozmaringlevél is.
Fokhagymás
fűszeres zsemle
Hozzávalók:
45
dkg finomliszt
12
gerezd fokhagyma
3,5
dl tej
1 db
tojás
1 evőkanál
só
2 dkg
friss élesztő
1 teáskanál
szárított fűszerkeverék ( majoranna, bazsalikom, oreganó,
kakukkfű)
2 evőkanál
étolaj
1 mokkáskanál
sikér
1 kávéskanál
10 %-os ecet
Tetejére:
1 egész tojás felverve + 1 mokkáskanál víz
Elkészítése:
A hozzávalókat
a tej és a fokhagyma kivételével berakom a kenyérsütő gépbe.
Közben a tejet a fokhagymával körülbelül 10 percig
forralom, botmixerrel pépesítem, és langyosra hűtve beleteszem a
többi hozzávalóhoz a gépbe. Elindítom a gyors programot.
30 perc után leáll a gép a dagasztással, ezután 20 perc után
kikapcsolom a gépet, de hagyom még körülbelül 50 percig kelni
a tésztát benne. Akkor kiveszem és átgyúrom, majd lisztes
deszkán elosztom 8 részre, és zsemle alakúakra formázom. A
tetejét bevágom kereszt alakúra. Majd
egy kivajazott gáztepsi méretű tepsibe helyezem a 8
zsemleformát letakarom, és 15 percig kelni hagyom még. Utána egy
tojást felverek, 1 mokkáskanál vizet hozzákeverek, és ezzel
lekenem a zsemléket. Megszórom köménymaggal és lenmaggal.
Előmelegített
sütőben 200 fokon 18 perc alatt szép pirosra sütöm.
Amikor
kiveszem, langyos vízzel lekenem a forró zsemléket.
Fruzsika
legjobb fehér kenyere
- ahogy
én csináltam
Példa a gépi
dagasztásra és a sütőben való kenyérsütésre:
Hozzávalók:
80
ml langyos tej
220
ml langyos víz
55
dkg BL-80 kenyérliszt
1
evőkanál burgonyapehely
1
evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1
csapott mokkáskanál aszkorbinsav
0,5
evőkanál sikér
1
evőkanál vaj, vagy margarin
3
mokkáskanál só
2,5
dkg friss élesztő
Belerakom a
gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál
programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces). 38 perc
múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a
gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom
lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a
mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.
Kb. 40 perc
múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól
átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vízzel, és
belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a
kelesztő formába.
1 óra múlva
óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a
tepsibe.
Végül
előmelegített sütőbe rakom 200 fokra, és légkeveréssel sütöm.
10 perc múlva leveszem 180 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig
még sütöm.
Ha megsült,
azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával
letakarom.
Hamburger
zsemle
Hozzávalók:
50 dkg
BL-80-as liszt
10 dkg
simaliszt
6
dkg puha vaj
1
dl langyos tej
1
dl kefir
2
evőkanál tejföl
2
lapos evőkanál kristálycukor
1
lapos evőkanál só
2,5
dkg friss élesztő
1
tojás
1
evőkanál burgonyapehely
1
kávéskanál 10%-os ecet
1
kávéskanál sikér
Tetejére: 2
tojássárgája + 1 evőkanál tej keveréke, szezámmag.
Elkészítése:
A
kenyérsütő gépbe belerakjuk a hozzávalókat. Elindítjuk a
normál programot. A dagasztás befejezése után még 30 percig
hagyjuk benne kelni. Akkor kivesszük a tésztát és 9 cipót
formálunk belőle.
Egy 30 x 35
cm-es tepsi aljára sütőpapírt teszünk, és belerakjuk a cipókat
kelni, körülbelül 50 percre. Ha szépen megkeltek, lekenjük a
tojássárgája és tej felvert keverékével, és megszórjuk
szezámmaggal.
Előmelegített
sütőben 180 fokon sütjük 18 percig, ekkor papírt teszünk rá,
és még 4-5 percig sütjük.
Hot
dog kifli
Hozzávalók:
50 dkg
finomliszt
1,8
dl tej
1,5 dl kaukázusi kefir
1 lapos teáskanál kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
0,5 dl olaj
1 púpos teáskanál só
2 evőkanál burgonyapehely
1,5 dl kaukázusi kefir
1 lapos teáskanál kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
0,5 dl olaj
1 púpos teáskanál só
2 evőkanál burgonyapehely
Tésztára: 2
dkg vajat kenni.
Tetejére: 1
felvert tojás
Elkészítése:
A
kenyérsütő gépbe belerakjuk a hozzávalókat. Elindítjuk a
normál programot. A dagasztás befejezése után még 30 percig
kelni hagyom benne a tésztát.
Kivesszük a
gépből, és lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát. 5 egyforma
részre osztjuk, mindegyiket négyzet formára nyújtjuk úgy, hogy a
négyzet átlója körülbelül 26 cm-es legyen (nem az oldalai!),
és a tetejére elkenjük a 2 dkg vajat. Egyik sarkától kezdve
feltekerjük átlósan, majd középen kettévágjuk.
Sütőpapírral
bélelt tepsiben 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Felvert
tojással lekenjük.
Előmelegített
sütőben 180 fokon 22 perc alatt pirosra sütjük.
Még melegen
egy fakanállal lyukat fúrunk a kiflikbe, és rácsra helyezzük
kihűlni.
Húsvéti
sós kalács
Hozzávalók
a tésztához:
40
dkg finomliszt
2
dkg élesztő,
2
dl langyos tej,
1
mokkáskanál cukor,
2
tojássárgája,
1
kávéskanál só,
4
dkg puha vaj,
2
evőkanál étolaj
1
mokkáskanál sikér
1
kávéskanál 10 %-os ecet
1
kávéskanál búzacsíra
1
kávéskanál lenmagpehely
2
evőkanál pirított szezámmag
Megjegyzés:
A
2 dkg élesztő helyett : 1 dkg élesztőt tettem bele + 10 dkg
kovászt!
|
Töltelékhez:
1csokor
petrezselyem,
1
evőkanál pirospaprika,
fél
vastag húsú paprika kockára vágva
1
kávéskanál őrölt bors,
3-4
dkg reszelt füstölt sajt.
Lekenéséhez:
1 egész tojás felverve
Tetejére:
1 kávéskanál pirított szezámmag
|
Elkészítése:
A tészta
hozzávalóit berakjuk a kenyérsütő gépbe. Elindítjuk a normál
programot. Ha a gép leáll a dagasztással, még hagyjuk benne
a tésztát kelni 1 óra hosszáig.
Utána
kivesszük, 3 részre osztjuk, egyenként téglalap alakúra
nyújtjuk. Az elsőt a finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk,
majd feltekerjük ahogyan a bejglit szoktuk. A másik tésztát a
pirospaprikával, valamint a kockára vágott paprikával, a
harmadikat a borssal és a sajttal szórjuk meg. Utána ezeket is
feltekerjük.
Ezután
hármas fonással összetekerjük, tepsibe helyezzük. Letakarjuk
konyharuhával, és 30 percig még kelni hagyjuk meleg helyen.
Lekenjük
a felvert tojással, és megszórjuk a szezámmaggal. Majd
előmelegített sütőben 180 fokon 25-percig sütjük. Ekkor papírt
teszünk rá, és még 5 percig sütjük szép barnára.
Ebből egy
hatalmas nagy kalács lesz.
Kifli
- margarinos, sajtos
/Böbsi
-
ahogy én csináltam:50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2,5 kávéskanál só
1 tojás
220 ml tej
150 g főtt, összetört krumpli
margarin a kenéshez
reszelt sajt a szóráshoz
Az hozzávalókat összegyúrni, és fél órát pihentetni. A kelt tésztát kétfele osztani, egyesével kerek lappá nyújtani, és 12 cikkre vágni, megkenni olvasztott margarinnal, és a szélesebb felétől felsodorni. Így 24 db kifli lesz.
A tepsin letakarva még 30 percet pihentetni, sütés előtt tojással kenjük meg és szórjuk meg reszelt sajttal. ( A sajt helyett, aki jobban szereti sós, köménymagos változatban is elkészíthet.)Előmelegített sütőben, 200 fokon 25 perc alatt pirosra sütjük.
2,5 dkg élesztő
2,5 kávéskanál só
1 tojás
220 ml tej
150 g főtt, összetört krumpli
margarin a kenéshez
reszelt sajt a szóráshoz
Az hozzávalókat összegyúrni, és fél órát pihentetni. A kelt tésztát kétfele osztani, egyesével kerek lappá nyújtani, és 12 cikkre vágni, megkenni olvasztott margarinnal, és a szélesebb felétől felsodorni. Így 24 db kifli lesz.
A tepsin letakarva még 30 percet pihentetni, sütés előtt tojással kenjük meg és szórjuk meg reszelt sajttal. ( A sajt helyett, aki jobban szereti sós, köménymagos változatban is elkészíthet.)Előmelegített sütőben, 200 fokon 25 perc alatt pirosra sütjük.
Kovászos
bagett
Hozzávalók:
50 dkg
finomliszt
5 dkg
puhított vaj
1 dkg friss
élesztő
20
dkg kovász
fél evőkanál
kristálycukor
1 lapos
evőkanál só
2 dl langyos
tej,
1 dl tejszín
5 dkg főtt,
tört krumpli
1 mokkáskanál
sikér,
1 kávéskanál
10 %-os ecet
Elkészítése:
A
hozzávalókat beleteszem a kenyérsütő gépbe. Elindítom a
normál programot, ( nálam 3 óra 20 perc). Ha a gép
leállt a dagasztással, ez nálam 45 perc, még hagyom benne a
tésztát 40 percig kelni.
Utána
kiveszem, átgyúrom, és elosztom 8 részre. Kisodrom kb. 30x18-as
téglalapokra, majd feltekerem bagett formára.
Egy 30x35
cm-es tepsibe sütőpapírt teszek. Ráhelyezem hézagosan a
bagetteket, ferdén zsilettpengével bevágom, és letakarva újabb
40 percig kelni hagyom. Végül először óvatosan langyos vízzel
lekenem, majd tojássárgája és + kevés langyos víz keverékével
lekenem.
Előmelegített
sütőben 190 fokon 22-24 percig sütöm.
Ugyanezzel
a recepttel sütök 2 db francia kenyeret. Ilyenkor a tészta
mennyiségét a dagasztás, majd az első 40 perces kelés után
pontosan 2 felé vágom, és formázom. Majd beleteszem a sütőpapíros
tepsibe kelni újabb 40 percre. Utána lekenem a tojássárgás
langyos víz keverékével. Ezt a 190 fokon 26 percig sütöm:
Gyors
kovász készítése: /Lia
30
dkg finomlisztet 2 dkg
friss élesztővel, 1 kávéskanál mézzel, és körülbelül 1,5 dl
langyos vízzel robotgéppel kikeverem nokedli sűrűségű tésztává.
Meleg helyre (én a konvektor mellé) teszem letakarva
konyharuhával. körülbelül 2 óra alatt meg is kel rendesen.
Ezután már lehet is használni belőle.
Miután
vettem el belőle, teszek hozzá 10 dkg finomlisztet és még 1 dl
langyos vizet, jól összekeverem hagyom egy kicsit állni, és mehet
be a hűtőbe. Mindig ebből használok és utána pótolok.
Kőrözöttes
kelt
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg
rétesliszt
30 dkg
finomliszt
2,5 dkg friss
élesztő
0,5 evőkanál
só
0,5 evőkanál
kristálycukor
1 tojás
0,5 dl étolaj
1 kávéskanál
10 %-os ecet
1 mokkáskanál
sikér
5 dkg főtt,
összetört burgonya,
2,5 dl tej.
Töltelékbe:
25 dkg túró
3 dl
tejföl
1 kávéskanál
só
1 lapos
mokkáskanál őrölt bors
1 evőkanál
őrölt kömény
1 lapos
evőkanál őrölt pirospaprika
1 kis csokor
snidling összevágva.
Mindezt jól
összekeverem.
2-3 dkg
reszelt trappista sajt.
Tetejére:
2 tojás sárgája+ 2-3 evőkanál tej felverve.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit én a kenyérsütő gépbe rakom gyors
programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc),
még hagyom benne, kb.30 percig kelni. Utána kiveszem a tésztát.
Majd sodródeszkán kisodrom jó vékonyra. Utána megkenem a
jó alaposan összekevert töltelékkel. ( Gazdagíthatjuk apróra
vágott főtt sonkával is). Megszórom a lereszelt
sajttal, és ezután feltekerem, mint a bejglit, és kb. 3 cm-es
darabokra felszelem. A felszelt tésztát egy negyed
fordulattal visszahajtom, kettévágom és az oldalára húzom, hogy
ne folyjon ki a töltelék.
Kikenek egy
12 db-os szilikonos muffin formát jó alaposan margarinnal, és
belerakom a tésztákat úgy, hogy felül tészta legyen.
Lekenem a tojássárgája + tej keverékével. Tetejét sajt
szelettel gazdagítom.
Előmelegített
sütőben 200 fokon 22 percig sütöm.
Ebből a
mennyiségből 24 darab lett.
Kukoricás
sajtos kiflik
Recept a
megmaradt tojásfehérje hasznosítására!
Hozzávalók:
10 dkg
kukorica liszt
5 dkg
kukorica pehely ( Corn flakes )
10 dkg búza
finomliszt
10 dkg puha
vaj
1,5 dkg friss
élesztő
1 mokkáskanál
kristálycukor
1 kávéskanál
só
1 dl langyos
tej
1 lapos
evőkanál sikér
1 kávéskanál
10 %-os ecet
Töltelékhez:
6 darab
tojásfehérje 1 csipet sóval kemény habbá verve
10 dkg
reszelt füstölt sajt
1 evőkanál
pirított szezámmag
Elkészítése:
A tészta
hozzávalóit berakom a kenyérsütő gépbe. ( Robotgéppel,
de kézzel is be lehet dagasztani!). Elindítom a gyors programot. 30
perc után leáll a gép a dagasztással, még utána hagyom 20
percig kelni a gépben a tésztát. A lényeg, hogy szépen
megkelljen! Akkor kiveszem, 2 cipót formálok belőle,
és alaposan lisztezett deszkán kör alakúra jó vékonyra
kisodrom. Majd a tölteléket fakanállal óvatosan
összekeverem. A tölteléket elosztom a kisodort tésztákon.
Mindegyiket 12 cikkre vágom. Ezután a szélesebb felétől
felcsavarom. A tetejét is megszórhatjuk egy kis szezámmaggal.
Egy gáztepsi
méretű tepsit kivajazok, és rárakom a kifliket.
Előmelegített
sütőben 200 fokon 20 percig sütöm. Majd a sütőből
kivéve langyos vízzel lekenem a kifliket.
Lenmagpelyhes
zsemle
Hozzávalók:
30 dkg
BL-80-as kenyérliszt
20 dkg
finomliszt
3 dl langyos
víz
5 dkg
lenmagpehely
2,5 dkg
élesztő
1 lapos
evőkanál só
1 dl étolaj
1 mokkáskanál
cukor
1mokkáskanál
sikér
1 kávéskanál
10 %-os ecet
Elkészítése:
A
hozzávalókat berakom a
kenyérsütő gépbe. Elindítom a gyors programot. 30 perc
után leáll a gép a dagasztással, ezután 20 perc után
kikapcsolom a gépet, de hagyom még körülbelül 50 percig kelni
a tésztát benne. Akkor kiveszem és átgyúrom, majd lisztes
deszkán elosztom 8 részre, és zsemle alakúakra formázom. A
tetejét bevágom kereszt alakúra. Majd
egy kivajazott gáztepsi méretű tepsibe helyezem a 8
zsemleformát letakarom, és 30 percig kelni hagyom még. Utána egy
tojást felverek, 1 mokkáskanál vizet hozzákeverek, és ezzel
lekenem a zsemléket. Megszórom lenmaggal.
Előmelegített
sütőben 200 fokon 18 perc alatt szép pirosra sütöm.
Amikor
kiveszem, langyos vízzel lekenem a forró zsemléket.
Sajtos
bagett
Hozzávalók:
60 dkg
finomliszt, 3,5 dkg élesztő, 12 dkg füstölt sajt, 8 evőkanál
olaj, 2 csipet só, 2,5 dl langyos tej, 2 késhegynyi aszkorbinsav, 1
mokkáskanál sikér ( de ez kihagyható), 1 mokkáskanál cukor, 2
evőkanál langyos víz.
Elkészítése:
Mindezt
bedagasztani. Én a kenyérsütő gépem gyors programját indítottam
el, és 30 perc múlva, amikor leállt a dagasztással, kivettem a
tésztát. Megmértem, és 10 egyenlő részre vágtam. Kisodortam
kb. 22-16 cm-es téglalapokra. Mindegyikre trappista sajtot
reszeltem, kb. 1 jó evőkanálnyit, majd feltekertem, mint a
beiglit. A tetejét srégen bevágtam végig, és langyos
vízzel megkentem. A tepsibe sütőpapírt tettem, és
beleraktam hézagosra bagetteket, ott hagytam 40 percig kelni.
Utána 1 tojás sárgájába kevés langyos vizet tettem, és ezzel
kentem le a tetejét.
Előmelegített
sütőben 190 fokon 22 percig sütöttem, 30 x 35 cm-es tepsiben.
A fenti
tésztát lehet ízlés szerint megtölteni sajt helyett, kolbásszal,
dinsztelt hagymával, amit apróra vágott chili paprikával
ízesíthetünk, a tetejét megszórhatjuk a sajton kívül
köménymaggal, sóval.
Ebben pedig
dinsztelt hagyma és dió a töltelék:
Sajtos-sonkás
csiga
Hozzávalók:
0,5 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 0,5 evőkanál só, 0,5 evőkanál
kristálycukor, 0,5 dl olaj, 1 egész tojás, 1 késhegynyi
aszkorbinsav, fél mokkáskanál sikér, 2 dkg főtt, összetört
burgonya, 2,5 dl tej.
20 dkg
magyaros sajtkrém, 20 dkg sonka felkockázva.
Elkészítése:
A hozzávalókat a 2,5 dl tejjel összedagasztani a sajtkrém és a
sonka kivételével. Én a kenyérsütő gépembe rakom gyors
programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc),
még hagyom benne, kb. 25 percig kelni. Utána kiveszem a tésztát.
Majd sodródeszkán kisodrom, és 12 darabba csíkokra
felvágom. Utána megkenem a sajtkrémmel, és megszórom a sonka
darabokkal.
Feltekerem,
és margarinnal kikent muffin formába teszem. Kb. 15 percet még
pihentetem, és végül megkenem 1 tojás sárgája + kb. 0,5 dl tej
keverékével. Még kevés sajtot ráreszelek, vagy szezámmaggal,
köménymaggal megszórom.
Előmelegített
sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.
Megjegyzés:
Elég nagy
csigák lesznek, ha 12 darabra osszuk el a tésztát. Én mivel már
sikerült vennem + egy 6 darabos muffin sütőformát is, most
már mindig 18 darab csigát sütök belőle!
Tejfölös
buci
Hozzávalók:
50 dkg
finomliszt
5 dkg friss
élesztő
1 kávéskanál
kristálycukor
1 púpos
kávéskanál só
2,5 dl
langyos tej
1 dl étolaj
2 kávéskanál
burgonyapehely
1 kis
késhegynyi aszkorbinsav ( ez el is maradhat)
1 mokkáskanál
sikér.
Kenéshez:
2-3 dkg vaj, 3-4 kanál tejföl, 4 dkg reszelt sajt.
Tetejére:1
egész tojás felverve, 1 kávéskanál tej, 2 dkg reszelt sajt,
köménymag,
Elkészítése:
A
hozzávalókat én a kenyérsütő gépbe tettem, és beindítottam a
gyors programot. Amikor a dagasztás után leállt a gép, hagytam
még 30 percig kelni a gépben a tésztát. Utána kivettem, és 6
egyenlő részre vágtam. Majd körülbelül 1 mm-re sodortam
ki téglalap alakúra. Rákentem vajat, erre tejölt és egy kevés
reszelt sajtot. Majd felsodortam. Kivajazott tepsibe helyeztem
hézagosan.
Ezután 40
percig kelesztettem letakarva meleg helyen. Utána vízzel lekentem,
és még 10 percig hagytam kelni. Ezután 1 egész, felvert tojással,
amibe 1 kávéskanál tejet is tettem lekentem. Újabb 10 perc után
megint lekentem a tojással. Végül megszórtam reszelt sajttal és
köménymaggal.
Elmelegített
sütőben 190 fokon 24 percig sütöttem 36 x 34 cm-es tepsiben.
Tejfölös,
sajtos kifli
Hozzávalók:
0,5 kg
simaliszt, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál étolaj,
2 mokkáskanál kristálycukor, 3,8 dl langyos tej, +2 evőkanál
rétesliszt.
Mindezt a
gépbe teszem, ha leáll a dagasztás, akkor kiveszem és 4 cipót
csinálok belőle. Jó vékonyra, kör alakúra kisodrom, és
cikkekre vágom ( háromszög alakúra, tetszés szerinti méretben).
Aztán
megkenem vajjal, vagy margarinnal. ( Kb. 10 dkg vaj kell a
kenéshez). Teszek mindegyikre egy kávéskanál tejfölt, és
reszelt, füstölt sajtot. Feltekerem, majd a sütőpapírral
kibélelt 36 x 33 cm-es tepsibe rakom. Ott 1 órát
hagyom kelni. Utána lekenem langyos vízzel, majd mielőtt berakom
sülni lekenem 1 egész felvert tojással, amibe egy pici tejet is
teszek.
Előmelegített
sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütöm, szép pirosra.
Megjegyzés:
Tetszés szerint lehet tölteni akár pizzára készített,
fűszerezett darálthús keverékkel is, vagy kolbásszal
...stb.
Töltött
kifli:
/Dóra Mónika receptje alapján
-ahogy
én csináltam:50 dkg liszt
7,5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2.5 dl langyos tej
1 dl olaj
fél evőkanál só
7,5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2.5 dl langyos tej
1 dl olaj
fél evőkanál só
A hozzávalókat én a kenyérsütő gépbe tettem, és beindítottam a gyors programot. Amikor a dagasztás után leállt a gép, 30 perc múlva, kivettem a tésztát, és 4 egyenlő cipóra osztottam. Eztán meleg helyen 20 percig pihentettem. Majd kör alakúra nyújtva háromszögekre vágtam. Tetszés szerint lehet tölteni. Én darált dió + cukor + citromhéj és kevés tej keverékével töltöttem, és nutella krémmel. De lehet ízlés szerint mák, túró, lekvár, kockacsoki, füstölt sajt, szalámi, vajpizza krém, ... stb-vel is.
Ezután
felcsavartam kifli alakúra, tojás sárgája és tej
keverékével kentem le.
Elmelegített
sütőben 180 fokon 20 percig sütöttem. Ebből az adagból 2
gáztepsi méretű tepsivel lesz.
Megjegyzés:
Most én 16 db nagyobb méretű kiflit sütöttem, de ha 5 cipót
csinálok, és kisebb cikkekre vágom, akkor több kisebb lesz
belőle. Szezámmaggal, lenmaggal is meg lehet szórni.
Töltött,
vajas hajtott zsömlebuci
Hozzávalók:
50 dkg
finomliszt
5
dkg puha vaj
0,5
evőkanál kristálycukor
0,5
evőkanál só
3
dkg friss élesztő
2
dl langyos tej
0,8
dl tejszín
2
kávéskanál burgonyapehely
1
mokkáskanál sikér
1
késhegynyi aszkorbinsav (helyette lehet 1 evőkanál 10 %-os ecet
is)
Töltelék:
6 dkg vaj
10 dkg apró
kockára vágott sonka
5 dkg reszelt
sajt
Tetejére:
1 egész
tojás felverve + 1 mokkáskanálnyi tej
reszelt sajt,
szezámmag, köménymag (ízlés szerint]
A kenyérsütő
gépbe belerakom a hozzávalókat, elindítom a gyors programot, és
ha a gép leáll, a dagasztás után még benne hagyom a
tésztát 30 percig kelni.. Ezután
kiveszem a megkelt tésztát, és sodródeszkán hüvelykujj
vastagságúra kinyújtom. Ezután egy kb. 10 cm átmérőjű
pohárral (akinek van ekkora pogácsaszaggatója, azzal is
lehet). Majd egy éles
késsel bevágom a tésztadarabokat egyenként, mintha félbe akarnád
vágni. Aztán a kezem segítségével helyet csinálok a
tölteléknek. Ezután megtöltöm puha vajjal, sajttal és a
sonkadarabkákkal. Összenyomom az
ujjammal.
Ezután
sütőpapírral kibélelt gáztepsi méretű tepsibe rakom.
Lekenem langyos vízzel, és hagyom kelni kb. 15-20 percig. Majd
ecsettel alaposan megkenem 2-szer a felvert tojással, és megszórom
magokkal, és reszelt sajttal. Előmelegített sütőbe
200 fokon 22 percig sütöm.
Túrós
batyu:
50
dkg BL55 finomliszt
2
db tojás sárgája
50
ml olaj
300
ml tej
5
dkg élesztő
1,5
ek cukor
Mindezt
belerakni a gépbe tésztaprogramra. Dagasztás után kivenni,
kisodorni, kb. 10X10 cm-es darabokra vágni. Majd ezután megtölteni
tojással, cukorral, citromhéjjal, mazsolával ízesített túróval
ízlés szerint. Összefogni, batyukat formálni.
Hideg sütőbe
tenni. Majd ott 200 fokon kb. 25 percig sütni.
Túrós
batyu 2.
Hozzávalók:
30 dkg simaliszt, 20 dkg rétesliszt, 2,8 dl langyos tej, 6 dkg
margarin, 1 evőkanál étolaj, 6 dkg kristálycukor, 1 csomag
vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg friss élesztő, 1
citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 1 késhegynyi aszkorbinsav,
és 1 fél mokkáskanál sikér.
(Az
aszkorbinsav és sikér kihagyható, de jó, ha van benne, mert az
állagát, kezelhetőségét javítja!)
Elkészítése:
A hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütő gépbe
teszem, és normál programon beindítom a gépet. Ez a program nálam
3 óra 20 percig tartana... DE csak a dagasztásra, és kelesztésre
használom ki a gépet. Ezért 1,5 óra múlva kikapcsolom, és
kiveszem a tésztát, kisodrom kb. 2 mm vastagságúra, és négyzet
alakúra felvágom a tésztát. Majd megtöltöm az alábbi
töltelékkel:
Töltelék: 0,5
kg túró, kb. 12 dkg kristálycukor, 5 db tojás sárgája, 1 csomag
vaníliás cukor, kevés citromhéj, 1 jó nagy marék mazsola.
Mindezt jól összekeverem, végül hozzáadom az 5 db tojás
felvert habját óvatosan fakanállal. A batyukat kirámázott
tepsibe teszem. Ott még kb. 20 percig kelesztem. Utána megkenem 2
tojássárgája + 1 kis tej keverékével.
Hideg sütőbe
teszem, és 170 fokon légkeveréssel 20 percig sütöm, ekkor 1 dl
langyos, vaníliás cukorral elkevert tejjel meglocsolom, és még 4
percig sütöm szép pirosra.
Vajas
kifli
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg
rétesliszt
1
tojás
2,5 dkg
friss élesztő
2,5
kávéskanál só
1 mokkáskanál
porcukor
1 kávéskanál
sikér
220 ml
langyos tej
15 dkg főtt,
összetört langyos krumpli
1
mokkáskanál 10 %-os ecet
Tölteléknek:
kb. 8 dkg olvasztott vaj, 10 dkg reszelt sajt
Tepsi
kikenéséhez: vaj
Tetejére: 1
egész felvert tojás, amibe 1 mokkáskanál tejet is teszek, arra
reszelt sajt, szezámmag, esetleg köménymag, lenmag.
Elkészítése:Az
hozzávalókat a felsorolás szerint sorban belerakom a kenyérsütő
gépbe, és elindítom a gyors programot. Ha leáll a gép a
dagasztás után, még fél órát pihentetni benne hagyom a tésztát.
Ha szépen
megkelt, kiveszem, majd két cipót csinálok belőle. Egymás
után kerek lappá sodrom, kb. 45 cm-es átmérőjűvé, és 12
cikkre vágom. Ezután megkenem a cikkeket az olvasztott vajjal, rá
reszelt sajtot teszek. Utána a szélesebb felétől felsodorom. A 2
cipóból összesen 24 db kifli lesz.
A kivajazott
30 x 35 cm-es tepsibe teszem a kifliket jó hézagosan, és letakarva
még 30 percet pihentetem. A sütés előtt a felvert tojással,
amibe 1 mokkáskanál tejet is keverek megkenem a kifliket. Megszórom
a tetejét reszelt sajttalés a
kívánt magokkal
Előmelegített
sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt pirosra sütöm
Zsemle,
kifli
Hozzávalók:
0, 5 kg liszt, 6 dkg ráma (vagy 5 dkg zsír), 2,5 dkg élesztő, 1
dkg só, 3 dl tej, 2 kockacukor.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50 percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200 fokra állítva a sütőt.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50 percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200 fokra állítva a sütőt.
A fenti
recept bucinak elkészítve egy fél mokkáskanál
aszkorbinsav, 1 mokkáskanál sikér és 1 kávéskanál
burgonyapehely hozzáadásával készült. Ekkor csak 5 darabot
készítünk:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése