csalántea
A csalántea hatása az egészségre
Tibetben
sok más hasznos, természet adta lehetőség között a csalánt is
kiemelt gyógyhatású növényként emlegetik. Leveleit kiszárítva
hasznosítják teaként, amelyet csodaszerként tartanak számon. A
csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztító
kúrákhoz, böjtökhöz használják.
A
csalánlevélből készült tea feloldja az anyagcseréből származó
salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét
fokozottabb vízkiválasztásra készteti. Tisztítja a
vizeletkiválasztó rendszert és fokozza a szervezet
védekezőképességét.
A
vesekő- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak különösen
ajánlott rendszeresen fogyasztani csalánteát, mert segítségével
a homok még időben kiválasztódik. Tisztító hatása érvényesül
gyomor- és bélhurut esetén is. Teája élénkítő hatású,
sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A
csalántea ajánlott napi mennyisége 3-5 csészényi (1,5 dl)
(8-12g). A tea folyamatosan akár fél évig is fogyasztható, de az
ajánlott napi mennyiséget nem szabad túllépni.
Fontos:
-
A csalántea nem alkalmas szívelégtelenség következtében
kialakult ödéma elmulasztására.
-
Várandósok óvatosan alkalmazzák, mert méhösszehúzódásokat
okozhat.
-
Gyógyszerként nagyobb mennyiségben ne használjuk a diabétesz
terápiájában vagy magas, illetve alacsony vérnyomás esetében,
de ilyen esetekben az ajánlott dózisú alkalmazás előtt is
szükséges egyeztetni a kezelőorvossal.
- Vérvizelés vagy akut vizeletretenció esetén mindenképpen keressük fel az orvosunkat.
- Vérvizelés vagy akut vizeletretenció esetén mindenképpen keressük fel az orvosunkat.
Mikor
és hogyan alkalmazható?
Ízületi bántalmak
Ízületi bántalmak
Vizelethajtó,
emésztésserkentő és keringésjavító anyagai csökkentik a vér
húgysavszintjét, ezért teája hatékonyan alkalmazható köszvény,
ízületi gyulladások, ill. reumatikus megbetegedések kezelésére.
Urtikáció
A
reumás testrészek megcsapkodása csalánnal. Ősi gyógymód, mely
különösen isiász és lumbágó esetén hatásos. Órákon át
melegérzést okoz. Ilyenkor a bőr erősen kipirul és megduzzad.
Ekkor a bőrszövet sok vért kap, így a reumatikus fájdalmakat
okozó lerakódások, gyulladások belülről szüntethetők meg.
Fontos, hogy a csalánozás után ne érje hideg víz a bőrt, mert
a melegérzet égésbe megy át.
Allergia
Vértisztító
hatása miatt enyhíti az allergiás tüneteket (ekcémát,
szénanáthát, asztmát, csalánkiütéseket).
Bőrbetegségek
Eltünteti
a pattanásokat, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl.
övsömör, ekcéma).
Menstruáció
Csökkenti a premenstruációs tüneteket, mivel csökkenti a szervezet folyadékvisszatartását.
Menstruáció
Csökkenti a premenstruációs tüneteket, mivel csökkenti a szervezet folyadékvisszatartását.
Szépségápolás
-
Fiatal leveleinek összehúzó hatása miatt ezek főzete
arcgőzölésre ajánlott.
-
A belőle készült krém bőrtisztító hatású, zsíros bőrre
különösen jó hatással van.
-
Levelei üdévé teszi a leheletet.
-
Serkenti a fejbőr vérellátását, erősíti a hajhagymákat.
Gyorsabban nő tőle és szép fényű lesz a haj.
Vérzéscsillapítás
A
felső hajtásokat leszedve, műanyag zacskóba téve pépesítjük
ezeket (tiszta kővel vagy kalapáccsal). A pépet ruhára tesszük
és ráhelyezzük a vérző sebre. A vérzésnek perceken belül el
kell állnia.
Fájdalomcsillapítás
Vénás
végtag fájdalma esetén az előbb leírt eljárással enyhíthető
a fájdalom. A csalánlé-borogatás is ezt a célt szolgálja. Mind
a pépes, mind a csalánléből készült borogatás csillapítja az
ütéssel járó fájdalmakat is, így borogathatjuk vele az ütés
után megdagadt testrészeket.
Hajmosás
Egy ötliteres edényben 4-5 maréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután 5 percig állni hagyjuk. Ha gyökeret használunk, egy jó maréknyit áztassuk hideg vízbe egy éjszakán át, másnap forraljuk fel, és 10 percig hagyjuk állni. A fejmosáshoz ilyenkor natúr szappant használjunk.
Egy ötliteres edényben 4-5 maréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután 5 percig állni hagyjuk. Ha gyökeret használunk, egy jó maréknyit áztassuk hideg vízbe egy éjszakán át, másnap forraljuk fel, és 10 percig hagyjuk állni. A fejmosáshoz ilyenkor natúr szappant használjunk.
Forrás: http://tudnodkell.info/
Csalán
(Urtica dioica)
(Urtica dioica)
Eredet,
botanikai leírás
Egyike
azon növényeknek, melyet szívesen nyilvánítunk haszontalan
gyomnövénynek, haragszunk rá, mert összecsípi kezünket, lábunk
szárát kirándulás közben. A veteményes kertben is szívesen
megtelepszik, elágazó gyökere szívósan kapaszkodik a földbe, ki
sem lehet irtani, mérgelődünk. Pedig ez a növény évezredek óta
gyógyít is bennünket.
A
csalánnak kb. 80 faja ismert szerte a világon, Magyarországon
a legismertebb a nagycsalán.
Méter magasra is megnő, lágyszárú, évelő, a csalánfélék
(Urticaceae)
családjába tartozó növény. A leveleken és a száron sajátos
mirigyszőr, az ún. csalánszőr fejlődik. Ennek feji része törik
le és fúródik a bőrbe és okoz égető, csípő fájdalmat,
bőrpírt, hólyagokat.
Hatóanyagai
A
levél hatóanyagai a hisztamin, vitaminok, szerves savak, flavonoid,
kálcium, kálium, vas, cserzőanyagok, illóolaj, nyálka,
szénhidrátok, ásványi anyagok. A gyökér fitoszterolban gazdag.
Története
Neve
az “urere” égni latin szóból származik,
a bátorság és az erő szimbóluma. Ovidius a Szeretet művészete
című munkájában egy olyan szerelmi bájitalról beszél, melyben
a csalán is szerepel. Dioszkoridész az i.e. I. században ajánlotta
fertőzött sebekre, levét orrvérzésre, teáját menstruáció
megindítására. Tápláló eledel már az antikvitásban is készült
belőle. A II. világháborúban más zöldféle híján a csalánból
erőt adó levest főztek, mely növelte a túlélés esélyét.
Gyűjtése
Levele (Urticae
folium)
tavasztól őszig gyűjthető, a hajtásokról frissen lefosztott
leveleket szárítjuk.Gyökereit
(Urticae
radix)
októbertől áprilisig gyűjtjük.
5
kg friss levélből, 3 kg friss gyökérből kapunk 1 kg száraz
drogot.
Gyógyhatásai
Felsorolni
is sok számos gyógyhatását. Egyik legjobb vértisztító
növény,
feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja
a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra
serkenti, csökkenti
a vér húgysavszintjét,
ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi
gyulladások, reumatikus
megbetegedés kezelésére.
A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss
hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra,
vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.
A
vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes
rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még
idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának
gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő
hatású, sok
vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A
gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes
növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a
vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukor szintet
csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló
képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.
Felhasználása
Gyógyteát
forrázással készítünk a levélből, főzéssel a gyökérből.
Tavasszal
és ősszel végezzenek 6 hetes vértisztító csalántea kúrát
napi egy csészével reggel.Vese-
és hólyaghomok hajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg
kell inni (egy liter víz + egy púpozott evőkanál teafű).
Vízhajtásra reggel igyanak egy csészével, ha intenzívebb kúrára
van szükség, egy hétig minden délelőtt igyanak meg egy fél
liter teát. Az első csészével reggel, étkezés előtt egyszerre,
a második csészével a délelőtt folyamán elkortyolgatva.
Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyák, utána iktassanak be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyák folyamatosan. Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével étkezések között. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével 3-4 napon keresztül. Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével.
Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyák, utána iktassanak be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyák folyamatosan. Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével étkezések között. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével 3-4 napon keresztül. Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével.
Csalánlé
Gyümölcscentrifugában
préseljék ki egy tálkányi friss csalánhajtás levét, keverjék
össze egy pohár vízzel. Naponta kétszerre igyák meg étkezés
előtt. Ekcéma, pikkelysömör gyógyítható vele. Ezekre még
ihatják a csalán, orvosi veronika, zsálya, zsurló egyenlő arányú
keverékéből készült teát napi egy csészével.
Külsőleg
Torokgyulladás
esetén gargarizálásra (fél
liter víz, egy púpos evőkanál szárított csalánlevél és egy
evőkanálnyi szederlevél) többször a nap folyamán. Igen jó
köptető is.
Ülőfürdőként aranyérre vagy reumára, borogatóként pedig bőrkiütésekre használhatják. Lemosókénthajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. Kovasav tartalma erősíti a hajhagymákat, a kötőszöveteket, a körmöket. A fiatal leveleit pattanásos arcgőzöléséhez használják. Friss leve csillapítja a viszketést, rovarcsípésre csaláncsípést.
Ülőfürdőként aranyérre vagy reumára, borogatóként pedig bőrkiütésekre használhatják. Lemosókénthajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. Kovasav tartalma erősíti a hajhagymákat, a kötőszöveteket, a körmöket. A fiatal leveleit pattanásos arcgőzöléséhez használják. Friss leve csillapítja a viszketést, rovarcsípésre csaláncsípést.
Kutatások
Tudományos
tények: a levél reumára, húgyúti panaszokra ajánlott. Csökkenti
a reumás fájdalmakat.
Kivonat Lopes-Szabó
Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című
könyvéből
Csalánlevél
(Urtica dioica)
Az áru a
csípős vagy nagycsalán száráról lefosztott, eredeti zöld
színében megszárított levelekből álljon.
Gyűjtés:
május-szeptember
Hozam: 5 kg
lefosztott nyers levélből lesz 1 kg száraz áru
Egyéb
minőségi követelmények, megengedett eltérések: Megsötétedett
vagy kifakult színű levél max. 10 %
Szárrész, virágzat összesen max. 8 %
Homok
és más idegenanyag max. 3 %
Nedvesség tartalom max. 12 %
Diófalevél
(Juglandis folium)
Az áru fáról
gyűjtött, a közös levélnyélről lefosztott, eredeti zöld
színűre megszárított, ép, egészséges levelekből álljon.
Gyűjtés:
június-július
Hozam: kb. 4
kg friss levélből lesz 1 kg száraz áru
Egyéb
minőségi követelmények, megengedett eltérések: Gombafoltos vagy
állati kártevőktől
megtámadott levelek max. 10 %
Elvénhedt,
színét vesztett, kifakult levél max. 5 %
Levélnyél max. 2 %
Homok
és más idegenanyag max. 2 %
Nedvesség tartalom max. 12 %
Tartósítószer nélküli finomságok - lekvár, szörp
2008,
szeptember 5 - 18:02 — Antal
Vali
Szeretnéd
a nyári gyümölcsök ízeit megőrizni? Nem kell mást tenned mint
a finom gyümölcsöket befőzni vagy szörpöt készíteni!
Tartalom:
Hiszen
nincs is annál finomabb, mint saját kézzel, otthon elkészíteni
az íncsiklandozó finomságokat. Magunk fűszerezhetjük, sőt,
tartósítószer, színezék, adalékok, és – a közhiedelemmel
ellentétben – cukor
hozzáadása nélkül is előállíthatunk szörpöt vagy
lekvárt, hisz
pár száz éve, amikor még nem ismerték a cukrot, minden lekvár
és szörp csak a színtiszta gyümölcs befőzésével készült -
természetesen tartósítószer nélkül. Mindehhez
csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.
Ha
mégsem találod elég édesnek a lekvárt, akkor felbontás után
mézzel keverheted ízlés szerint.
Már
az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell
fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több
órás munkákat és rengeteg finomságot tehetnek tönkre;
igyekezzünk tehát érett, de még nem erjedő gyümölcsöt
vásárolni, szedni. Érdemes a szezon végén hozzálátni a
munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb a cukor- és
vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk. Ha mindenképpen
valamiféle "édesítőszerrel" szeretnénk elkészíteni
a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a
finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet vagy
finomítatlan bio nádcukrot, de ezt inkább utólag add hozzá,
amikor fogyasztás céljából felbontod az üveget, ugyanis az
állás során időarányosan édesedik a lekvár. Az antalvalis
bionomközösség véleménye szerint, ha megfelelően érett
gyümölcsöt használunk, akkor semmilyen édesítőszerre nincs
szükség, hisz a gyümölcsben a befőzés közben koncentrálódik
a természetes cukortartalom.
Sokan
úgy gondolják, hogy a tartósítószer nélküli lekvárokba azért
kell sok cukor, a cukor nélküli lekvárokba pedig azért kell sok
tartósítószer, hogy elálljanak Nos, ezt szeretném megcáfolni,
ugyanis évtizedek óta cukor és tartósítószer nélkül teszem
el a lekvárokat, és soha nem romlottak meg egyik sem! A bolti
lekvárok nagy százaléka is tartósítószerrel és egyéb káros
adalékokkal készül (zselésítő, kocsonyásító, sürítő,
savanyúságszabályozó, szintetikus antioxidáns, stb.), pedig
elkészíthetők lennének anélkül is.
A
titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében és a kész lekvárok
légmentesítésében rejlik.
Tehát
ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot
kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg
alkohollal), majd grépfruitmag kivonattal és/vagy ezüstkolloiddal
történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek
hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására több
órás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat. Nagyon
lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó
befőttesüvegeket mosószerrel (lehetőleg környezetbaráttal!)
mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk
vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább
negyed óráig. Majd spricceljük be őket ezüstkolloiddal
vagy GrapeVital oldattal,
hogy minden káros mikroorganizmus elpusztuljon. A fertőtlenítés
befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne
jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is
belekerülhetnek.
Fontos,
hogy a lekvárt mindig forrón merjük az üvegekbe, amelyeket
tegyünk olyan tele, amennyire csak tudjuk, majd azonnal csavarjuk
rá a tetejét, és fordítsuk fejre. Így légmentesen záródnak
az üvegek, és évekig elállnak. Felbontás után viszont hamar
romlanak, hiszen semmilyen tartóüsítószer nincs bennük. Ezért
érdemes sok apró dzsemesüveget használni,
hogy a felbontott lekvár pár nap alatt elfogyjon.
Eper-málnalekvár
Hozzávalók: 1,4 kg eper, 0,6 kg málna, 0,3 kg nádcukor vagy méz(elhagyható)
Elkészítése: Az epret vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a málnát és a mézet/nádcukrot majd keverjük össze. Állandó kevergetés mellett forraljuk (lassú lángon) majd forrás után főzzük még három percig utánna töltsük befőttes üvegekbe és azonnal zárjuk le, fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.
Cseresznyelekvár
Hozzávaló: 1 kg cseresznye, 20-30 dkg nádcukor vagy méz(elhagyható)
Elkészítése: A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk ki. A kimagozott cseresznyéket vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze. Keverjük össze a mézzel/nádcukorral, és állandó kevergetés mellett (lassú lángon) forrástól számított 4 percig főzzük, végül töltsük a sterilizált befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.
Ribizlilekvár
Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 0,5 kg nádcukor vagy méz (elhagyható)
Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, és addig főzzük, míg a szemek szétfőnek (lassú lángon). Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 30 dkg nádcukrot/mézet tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe, és másnap, miután kihűlt, és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.
Meggylekvár
Hozzávalók: 1 kg magozott meggy 20-30 dkg nádcukor/méz(elhagyható)
Elkészítése: A meggyet turmixoljuk össze keverjük bele a nádcukrot/mézet, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Majd forrástól számítva mintegy 4 perccel kezdjük a befőttesüvegekbe tölteni amit azonnal zárjunk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.
Egy-egy
pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs
zamatát, illatát, s élvezhetjük kedvező élettani hatását is.
Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen
készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása
már nem is feltétlenül szükséges, mert a szörpnek való
gyümölcsök magas cukortartalma és sterilizált tárolóedények
mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.
A
nyers változat során a gyümölcsöket egy speciális
gyümölcsdarálóval (a magokat különválasztja) daráljuk le. Ha
nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan
használhatjuk a paradicsomdarálót is, (de ebben az esetben aki
nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a
kész levet). A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk
0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcs fajtánként 1
kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Minél
édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot/mézet kell
hozzáadni. Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha
kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük
sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a
két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót
(így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag
benne marad és még télen is élvezhetjük.
A
főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de
érdemes összetörni (hogy lecsökkentsük a „főzési időt”).
Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet
és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva
0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Utána lassú tűzőn forraljuk fel, és
forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a sterilizált
üvegekbe tölteni a szörpöt. Melyet az üveg eredeti fém (nem
műanyag) kupakjával zárjunk le. Érdemes 5 percig a feje tetejére
állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd
száraz dunsztba helyezni.
Kiválóan
lehet kombinálni őket, különféle gyümölcsökkel, a variációk
száma szinte végtelen. Annyiféle gyümölcsöt kombinálunk
össze, amennyit csak jólesik, úgy ízesítjük, fűszerezzük,
ahogy nem szégyelljük.
Véleményem
szerint a szörpkészítés legegyszerűbb módja a fagyasztás.
Ebben a formában marad meg a gyümölcs tápanyag és vitamin
tartalma a leginkább, ellentétben a főzött és cukrozott
szörpökkel.
Turmixoljuk
össze és csöpögtessük ki, vagy préseljük, centrifugázzuk ki
a gyümölcsöt. Fagyasszuk le jégkockakészítőbe (lehet kapni
előre gyártott jégkocka készítő zacskókat, ez a
legpraktikusabb), amelyből ízlés szerint adagolhatunk a
poharunkba 1-3 kockányit, amit felengedünk vízzel. Ha nem elég
édes, akkor utólag frissen keverhetünk bele mézet, xilitet,
steviát, juharszirupot, ki mit szeret jobban.
Ajándékötletek - házi ételízesítő
2009, november 5 - 07:14 — Varga
Nikoletta
Itt
az október vége, a nagy multi áruházláncok hamarosan karácsonyi
díszbe öltöztetik üzleteiket, kikerülnek a polcokra az
ajándékok… és beindul a Nagy Karácsonyi Dömping Bevásárlás…az
ajándékozás manapság gyakran csak arról szól, hogy tehetünk
egy pipát annak a neve mellé, akinek megvettük az 523. nyakkendőt
vagy az előre csomagolt – csöppet sem méreganyagmentes –
kozmetikai pakkot
…
pedig
másról kellene szólnia. A Föld kozmikus ritmusában újra és
újra elérkezünk Karácsony misztériumához. Álljunk a
világegyetem bármely pontján, lehet bármilyen vallásunk,
világnézetünk, a lényeg, hogy az Örök Szeretet megszülethessen
bennünk, a Cselekvő Szeretet elve. A keresztény világban
Krisztus születése a bűneik megváltását, a Szeretetet, a
Reményt, a Fényt jelenti. Megvalósult a Csoda, amire várakoztunk,
ami után vágyakoztunk. Több mint kétezer éve a decemberi
éjszakán erre a csodára emlékezik a keresztény világ. Ilyenkor
a családokban melegebbek lesznek a szívek, szeretetteljesebbek
a szavak,türelmesebbek
a gesztusok, s a kisgyermekek kipirult arcú izgalma átragad a
szülőkre, nagyszülőkre is. Elnézőbbek és megértőbbek
leszünk tágabb környezetünkkel is, most talán még azokat is
szeretjük, akiket egyébként kevésbé … Arra a néhány napra
elhallgatnak a fegyverek is. …
No,
de ismét elkalandoztam, messze kerülve attól, amiért ez a
bejegyzés íródik. Az előző évhez hasonlóan szeretnénk
összegyűjteni a saját kezűleg készített, finom és hasznos
ajándékokat, amikkel kedveskedhetünk szeretteinknek a szeretet
ünnepén, aminek nem a forintban kifejezhető értéke számít,
hanem az,
hogy érezze a másik, hogy FONTOS!
Kezdésnek
ajánlom figyelmetekbe a házilag készíthető „befőtt-jellegű” vegeta
receptjét. Egy saját elgondolással, kedvünk szerint díszített
üvegben csodás ajándék lehet… ha ki is fogy belőle az
ételízesítő, az üveg továbbra is visszaidézi a Szeretet
meghittségét …
- 2 kg sárgarépa , 2 kg fehérrépa ,
- 30 dkg karfiol , 3 szem paradicsom , Zeller zöldje , 1 nagy darab zeller
- 30 dkg petrezselyem zöldje ,
- 30 dkg paprika , 30 dkg vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 karalábé, de csak akkor, ha zsenge
A
zöldségeket megtisztítjuk, húsdarálón ledaráljuk, vagy
aprítóval felaprítjuk. Megmérjük
és kilónként 20 dkg sóval ízesítjük, tartósítjuk.
Este, majd rákövetkező reggel is jól megkeverjük és üvegekbe
töltjük.
Ha
valaki úgy érzi, hogy számára a
konyha világa távol áll, de örömmel díszítene
üvegcséket, csak nem tudja mivel is tölthetné meg, akkor
egyszerű és nagyszerű megoldásként ajánlom a házi készítésű
curryport vagy a provence-i fűszerkeveréket.
Fűszerkeverékek
A fűszernövények emeljék ki, erősítsék az étel karakterét, de nem nyomhatják el azt. ...
Az alább látható receptek a mi ízléslünk szerint lettek alakítva. Ezeket variáljátok nyugadtan a saját ízvilágotok szerint! Vegyétek őket "alapreceptnek"...
Először kezdjük a legegyszerűbbel:
Provence-i keverék
A fűszernövények emeljék ki, erősítsék az étel karakterét, de nem nyomhatják el azt. ...
Az alább látható receptek a mi ízléslünk szerint lettek alakítva. Ezeket variáljátok nyugadtan a saját ízvilágotok szerint! Vegyétek őket "alapreceptnek"...
Először kezdjük a legegyszerűbbel:
Provence-i keverék
- 1 evőkanál bazsalikom , 1 evőkanál majoránna
- 1 evőkanál zsálya , 1 evőkanál kakukkfű
- 1 evőkanál rozmaring , 1 evőkanál római kömény
Én
szárítottal készítettem... Alaposan összekutyuljuk, és már
mehet is az előre kidíszített, elmosott, kiszárított
üvegcsébe.
Ha valaki kedveli az indiai konyhát, megajándékozhatjuk Garam masala keverékkel is...
Garam masala
Ha valaki kedveli az indiai konyhát, megajándékozhatjuk Garam masala keverékkel is...
Garam masala
- 4,5 dkg római kömény , 3,5 dkg egész bors
- 3,5 dkg kardamom (fekete) , 1,2 dkg édesköménymag
- 2 dkg kardamom (zöld) , 1.5 dkg koriandermag
- 1 dkg szegfűszeg , 10 rúd 2,5 cm fajéh
- 1 dkg őrölt szerencsendió , 1 dkg fekete rőmai kömény
- 1 dkg szárított rózsaszirom , 1 dkg babérlevél
- 1 dkg reszelt gyömbér
Mozsárban
finomra zúzzuk... az összetevők ázsai boltokban
megvásárolhatók. Légmentesen, hűvös helyen sokáig eláll.
Szárazon
szokták megpirítani ezt a "meleg" fűszerek illatos
keverékét. Az Ayurvéda leírja, hogy a "meleg" fűszerek
növelik a test belső melegét, míg "hideg"
fűszerek segítenek csillapítani ezt a belső meleget. A garam
masala a hűvösebb éghajlatú Észak-Indiából származik.
Általában a főzés vége felé adják az ételekhez.
Hogy
Indiánál maradjunk, nézzük a currypor/fűszerkeveréket:
Sokatokban
biztos felvetődött a gondolat, hogy curry fűszerkeverék? Hiszen
a curry maga a fűszer, egy Délkelet-Ázsiában honos fa fényes,
sötétzöld levele, amit főként zöldségételek és levesek
ízesítésére használnak... de én itt arról a keverékről
írnék, amit anno a brit hazatelepülő gyarmatosítók
fejlesztettek ki, hogy magukkal vihessék, hogy otthonukban is
megteremthessék az indai ízvilágot... Persze, ennek is számtalan
változata van, mondhatni "ahány ház, annyi szokás"...
Currypor
– fűszerkeverék
- 4-5 zöld kardamom , 2 kiskanál szemes bors
- 1 kiskanál római kömény , 1 kiskanál kömény
- 2 evőkanál görögszénamag , 1 kiskanál reszelt szerecsendió
- 2 evőkanál kurkuma , 1 kiskanál sáfrányos szeklice
- 2 kiskanál csilipor , 2 evőkanál koriandermag
- 2-3 szegfűszeg , 1 kiskanál fahéj , 1 evőkanál curry
- sok helyen tesznek bele mustármagot is.
Összetörhetjük
mozsárban, mint az a garam masalánál is írva vagyon, vagy úgy
ahogy van,
száraz
serpenyőben megpirítjuk kis tűzön, addig amíg nem lesz illatos,
ez kb. 1 perc! És utána
kávédarálón ledaráljuk. Már mehet is az üvegekbe.
Halkan
megjegyzem, előre darálva kb. 2 hétig őrzik meg az
intenzitásukat... később is lehet használni, ugyanúgy,
mint a bótti (sicc!) fűszerőrleményeket, csak akkor már nem az
igazi, mint ahogy a bóttiak sem, aromazáró tasak ide vagy oda.
Sok
szeretettel ajánlom:
Niki
Niki
u.i.:
írok még fűszerolajakat is, csak egy kis türelmet kérnék...
hamarosan érkeznek.
Várjuk
az ötleteiteket, osszátok meg velünk!
Szeretettel,
Niki
Lilahagyma – lekvár
2010, november 11 - 13:00 — almadigy
Bevallom,
nem vagyok egy nagy lekvár rajongó, de ez a lilahagyma - -
lekvár megragadta a fantáziámat. Annyira különleges lehet az
ízvilága, hogy ki kell próbálnom. Úgy látom, meglesz a hétvégi
programom. ,
úgyis megyek szombaton a piacra. Egyébként is nagyon szeretem a
lilahagymát, de eddig főleg salátákba tettem, és nyersen
fogyasztottam. Nagyon kíváncsi vagyok erre a lekvárra.
/verebedit/
Hozzávalók:
- 1/2 kg lilahagyma
- 2 evőkanál méz (vagy aki még nem tudott lemondani a cukorról, annak 1 evőkanál méz és 1 evőkanál Rapadura - nyers, barna nádcukor vagy Kókuszvirágcukor)
- csipet himalája só, szegfűszeg, fahéj, gyömbér (a fűszerekből én csak 1 csipetnyit tettem bele, de ez természetesen ízlés dolga)
- 2 evőkanál balzsamecet
Elkészítése:
- A lilahagymákat meg kell pucolni, és vékony csíkokra felszeletelni.
- A mézzel, a sóval és a fűszerekkel 2 órára állni kell hagyni. Eközben ereszt egy kis levet.
- Kis lángon, fedő nélkül kb. 5 percig kell főzni. Ekkor jöhet a balzsamecet, ezzel csak rotyog egyet, és már kész is.
- Forrón befőttesüvegbe kell tölteni, és mehet 2-3 napra a meleg paplan alá pihenni.
Csináltam
már úgy, hogy tettem bele mazsolát, aszalt szilvát vagy vörös
áfonyát. Sült hússal vagy pirítós kenyérrel szoktuk enni.
Gyomorégés - reflux otthoni kezelése
Gyomorsav túltengés elleni tea recept Szabó Gyuri bácsi - a bükki füvesember ajánlásával
Ez
egy enyhe nyugtató, gyomorsav, valamint
gyulladáscsökkentő teakeverék. A fő alkotóeleme
az orbáncfű, amifeszültségoldásban, emésztés
megsegítésében egyaránt jeleskedik. A gyomoridegesség
miatti savtúltengésre ez a keverék nagyon jó. A cickafark
gyulladást csökkent és gátol, szelet hajt, görcsöket old.
antibiotikus és sebhámosító hatású, étvágyjavító és
emésztést serkentő.
A lándzsás útifű alkalmas az irritált nyálkahártyák bevonására és szintén gyulladáscsökkentő hatással is bír. A fehér árvacsalán erősen csökkenti a gyomorsav termelődését. A csalánlevél a gyomor hurutos megbetegedéseiben, gyomorgörcsök és - fekélyek, bélfekélyekre is egyaránt javasolt.
A lándzsás útifű alkalmas az irritált nyálkahártyák bevonására és szintén gyulladáscsökkentő hatással is bír. A fehér árvacsalán erősen csökkenti a gyomorsav termelődését. A csalánlevél a gyomor hurutos megbetegedéseiben, gyomorgörcsök és - fekélyek, bélfekélyekre is egyaránt javasolt.
A teakeverék összetevői és azok arányai:
Orbáncfű 10
egység , Cickafark 6
egység Lándzsás
útifű 6
egység , Fehér
árvacsalán 4
egység Csalánlevél 4
egység - az egység lehet gr vagy kanál is.
Elkészítési módja és adagolás:
A
keverékből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 15
perces állás után szűrjük le.
A teakeverékből naponta 1-3 csésze fogyasztható. Ne ízesítsük!
Teáink a FITODRY Gyógy- és Fűszernövény Feldolgozó Kft. termékei.
A teakeverékből naponta 1-3 csésze fogyasztható. Ne ízesítsük!
Teáink a FITODRY Gyógy- és Fűszernövény Feldolgozó Kft. termékei.
Kapcsolódó termékek:
Ezerlevél,
mely ezer bajra gyógyír, különösen a nők számára
Feloldja
az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a
szervezetből a mérgeket, a legerősebb vértisztító növény, a
csalán!
Felső
légúti betegségek – főként a száraz, nehezen felszakadó
hurutok, ingerköhögés – kezelésében eredményesen
alkalmazhatod!
Teája
főként idegeskedés, stressz, depresszió és alvászavarok ellen
hatásos, de alkalmazhatod bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek
kezelésére is
Az
útifűvek közismerten a torok gyógynövényei - rekedtség, száraz
köhögés esetén nélkülözhetetlen természetes háziszer
Rózsás-habos babaápoló krém
2015,
március 19 - 17:53 — Mártu
Ez
egy nagyon egyszerű recept, ami nálunk tökéletesen bevált
popsikrémnek. Eredetileg csak sima sheavajat
használtam erre a célra, de kicsit nehezen kenődött el, ami egy
türelmetlen babánál nem túl jó pont. Így hát kifejlesztettem
a kenhetőbb verziót.
Hozzávalók:
- 50ml (fél tégely) shea vaj
- 10 ml rózsaszirom-olaj
A shea
vajat
felolvasztottam egy bögrében, majd hozzáöntöttem az olajokat. A
kész folyadékot bögréstül egy nagyobb vízzel teli tálba
helyeztem, majd betettem az egészet a hűtőbe. Amikor láttam,
hogy már kezd dermedni, kivettem az egészet és habverővel
szilárdulásig vertem a krémet (pár perc volt csak). A kész
kencét visszakanalaztam a shea
vaj tégelyébe.
Újszülött
kortól használható, sőt az anyuka kezére is kiváló. Szerintem
ajándéknak is klassz, ha a családban kisbaba születik.
Egy
adag ára 1870 Ft-ra jött ki nekem és két hónapra elegendő
volt.
Jól bevált krém ekcémára, pikkelysömörre, neurodermatitiszes bőrre
2014, április 7 - 13:50 — Henn
Mónika
Sokaknak
bevált már ez az ekcéma, pikkelysömör tüneteit enyhítő
nagyon egyszerűen elkészíthető házi krém. Kis változtatásal
pedig akár hatékony gomba ellenes krémet is kreálhatunk a recept
alapján.
Összetevők:
- 2-2 csepp teafa és rózsageránium illó (utóbbi kettő elhagyható, akkor levendulából tehetünk annyival többet, vagy helyettesíthetjük rózsa illóval).
Elkészítés:
A sheavajat
gőzfürdőn felolvasztjuk, hozzáadjuk a másik két bázisolajat,
majd belecseppentjük az illókat is. Egy telt, kellemes illatú,
hosszan hidratáltság-érzetet biztosító, bőrnyugtató krémet
kapunk, mely enyhíti a kellemetlen tüneteket.
Ha
a ligetszépe és lenmagolajat neemolajjal helyettesítjük,
egy nagyon hatékony gombaellenes krémet, testápolót kapunk, ami
kiválóan alkalmas például napgomba kezelésére is (amellett,
hogy az ekcémás, pikkelysömörös tüneteket is enyhíti).
Neemolaj - 132 véleménnyel és felhasználási javaslatokkal (Konzol)
|
Termék elérhetősége: Raktáron (16 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
740Ft
kiszerelések: *
SHEAVAJ a Vevőink kedvence! - Több mint 500 véleménnyel és felhasználási javaslatokkal (Konzol sheavaj)
|
Termék elérhetősége: Raktáron ( több mint 20 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
kiszerelések: *
Ligetszépeolaj - Oenothera biennis (Farfalla), kbA - Probléma ellenes olaj a száraz, hámló és problémás bőrre
|
Termék elérhetősége: Raktáron (10 db)
Májusi akció!
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
2.580Ft
Kiszerelések: *
Lenmagcsíraolaj (Aby), 100 ml
|
Termék elérhetősége: Raktáron (3 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
Kiszerelések: *
Levendulaolaj kompozíció, 12 ml
|
Termék elérhetősége: Raktáron ( több mint 20 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
Kiszerelések: *
Teafa illóolaj - Melaleuca alternifolia (Farfalla), wkbA
|
Termék elérhetősége: Raktáron ( több mint 20 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
Kiszerelések: *
Geránium (rózsamuskátli) illóolaj - Pelargonium graveolens (Farfalla), bd, 5ml
|
Rózsageránium
illóolaj - Pelargonium graveolens (Farfalla), bd*, 5 ml
Az
illatanyaga hasonlít a rózsáéra, ezért a mai napig nem ritka,
hogy az értékes rózsaolajat hamisítják vagy hígítják vele.
Hiszen míg 1 kg geránium olaj előállításához 500 kg friss
növényre van szükség, és a teljes növény felhasználható
az olajkészítésre, addig 1 kg rózsaolaj előállítása
esetében csak a szirom alapanyag mennyisége ennek akár
tízszerese is lehet.
Hatás:A
rózsageránium amellett, hogy parfüm összetevő, kitűnően
használható kozmetikai alapanyagnak is: kiegyenlíti a bőr
faggyútermelését, így mind a száraz mind pedig a zsíros bőrt
helyrehozza. Horzsolások, kisebb égési sebek és ekcéma
kezelésére is ajánlott.
A
belőle készült olaj a bőrbe felszívódva szabályozza a
hormontermelést, emiatt gyakran kezelik vele a klimax tüneteit,
de a menstruációs görcsöket is enyhíti. Nyirokrendszerre
gyakorolt jótékony hatása miatt használható toroköblítőnek
torokgyulladás esetén, és mivel fokozza a vérkeringést,
vizelethajtó hatása is jelentős. A szervezet tisztításán túl
relaxációs és bőrfrissítő hatása miatt is kedvelik.
Nyugtatja és frissíti az elmét és a testet.
Illatharmónia:
Majdnem minegyik illóolajjal harmonizál
Illat:
Virágos, meleg, puha
Tulajdonság:
Kiegyenlítő, nyugtató, harmonizáló, védő, nőies
*:
bd = demeter (biodinamikus) termesztésből származó
Gyártó:
Farfalla
Essentials AG
Cikkszám: BFA-103
Rózsa, Bolgár-, illóolaj 10% (90% Alk.) - Rosa damascena (Farfalla), Sel., 5ml
|
Termék elérhetősége: Raktáron (3 db)
Kézbesítés ideje: 2015-05-28 (csütörtök)
*:
Sel: hagyományos
termesztésből a legjobb válogatás
A
„virágok királynője”. 30 – 50 rózsavirágból 1 cseppnyi
olaj készül! Ápolja a száraz, érzékeny bőrt. Ez a 10%-os
higított változat nagyon jól használható illatlámpába
párologtatni vagy magában parfümnek.
Hatása: Kiváló
bőrlágyító és hidratáló, főleg érett bőrre jó és
minden gyulladáson segít. Hatékony bedörzsölőszer lehet
övsömör és ekcéma ellen. Testápoló alkotórészeként
növeli a nemi vágyat. Jó hatással van a női ivarrendszerre,
csökkenti a változókori tünetek kellemetlen hatásait. Óriási
segítséget nyújt szomorúság, lesújtottság és érzelmi
traumák esetén. Illatlámpában oldja a depressziót, békés,
bensőséges hangulatot teremt, segít elfelejteni a
féltékenységet, irigységet.
Illatharmónia: Szinte
minden illóolajjal
Illat: Meleg,
édes, virágos, titokzatos.
Tulajdonság: Harmonizáló, nőies, afrodiziáló, kényeztető, gyulladásgátló, sebgyógyító, sejtmegújító, menstruációszabályozó. Depresszióra, kötőhártyagyulladásokra, gyomorpanaszokra, máj-, és epemegbetegedésekre, herpeszfertőzésekre, ekcémára, gombás megbetegedésekre, a nemi szervek összes megbetegedéseire alkalmazzák.
Tulajdonság: Harmonizáló, nőies, afrodiziáló, kényeztető, gyulladásgátló, sebgyógyító, sejtmegújító, menstruációszabályozó. Depresszióra, kötőhártyagyulladásokra, gyomorpanaszokra, máj-, és epemegbetegedésekre, herpeszfertőzésekre, ekcémára, gombás megbetegedésekre, a nemi szervek összes megbetegedéseire alkalmazzák.
Gyártó:
Farfalla
Essentials AG
Cikkszám: BFA-099
Kapcsolat
Ügyfélszolgálat
(Hétfőtől - Péntekig 10-18 óráig):
Telefon: +36
70 704 8843
Email: shop [kukac] bionom.hu
Email: shop [kukac] bionom.hu
Bionom
Biobolt üzemeltetője:Válogatott
Bionom Termékek Kft.
Adószám: 23055032-2-41
Cégjegyzékszám: 01-09-993539
Adószám: 23055032-2-41
Cégjegyzékszám: 01-09-993539
Számlavezető
bank: MKB Bank Zrt.
Címe: 2120. Dunakeszi, Fő út 16-18.
Számlaszám: 10300002-10606103-49020015
IBAN: HU 16 10300002-10606103-49020015
SWIFT: MKKBHUHB
Címe: 2120. Dunakeszi, Fő út 16-18.
Számlaszám: 10300002-10606103-49020015
IBAN: HU 16 10300002-10606103-49020015
SWIFT: MKKBHUHB
Nyitva
tartás:
- hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 8-18 óra között
- szerda: 8-20 óra között
A
helyszín csak átvételi pont, vásárlás és / vagy fizetés a
helyszínen csak internetes fizetésre alkalmas bankkártyával
lehetséges (terminál nincs)!
Így
nézünk ki az udvarban:
Reumára, kenőcs házilag.
Mivel
előálltak a téli időszak betegségei, így a reumás fájdalmak,
megosztok veletek egy jó reuma kenőcs receptet. Ez volt nekem az
első kenőcsöm amit elkészítettem. Szabadalmaztattam mind
találmány is és 30 féle gyógynövényt főztem egy hétig a krém
alapba. Pirosló hunyor levelet, gyömbérgyökeret, kőrisfa
levelet, szegfűszeget, fahajat, levendula virágot, menta levelet,
boróka bogyót, tujafa levelet, fekete nyárfa rügyet, tejoltó
galajt.
Ez a reuma kenőcs hatásos: krónikus reumára, köszvényre, ízületi gyulladásra, paralízisre, lábszár görcsre. Be kell keni a fájós test részt ahányszor szükséges.
Ez a reuma kenőcs hatásos: krónikus reumára, köszvényre, ízületi gyulladásra, paralízisre, lábszár görcsre. Be kell keni a fájós test részt ahányszor szükséges.
Hozzávalók
50
g Kamillavirág (Matricaria chamomilla)
50 db. Körömvirág (Calendula officnalis)
50 db. Cickafarkkóró virág (Achillea millefolium)
100 g Csípős csalán levél (Urtica dioica)
10 g Feketenadály gyökér (Symphytum officinale)
10 g Ragadós galaj föld feletti része (Galium aparine)
10 g Árnika virág (Arnica montana)
20 g Piros csípős paprika (Capsicum annuum)
20 g Babér levél (Laurus nobilis)
20 g Orbáncfű föld feletti része (Hypericum perforatum)
20 g Korpafű föld feletti rész (Lycopodium clavatum)
50 db. Körömvirág (Calendula officnalis)
50 db. Cickafarkkóró virág (Achillea millefolium)
100 g Csípős csalán levél (Urtica dioica)
10 g Feketenadály gyökér (Symphytum officinale)
10 g Ragadós galaj föld feletti része (Galium aparine)
10 g Árnika virág (Arnica montana)
20 g Piros csípős paprika (Capsicum annuum)
20 g Babér levél (Laurus nobilis)
20 g Orbáncfű föld feletti része (Hypericum perforatum)
20 g Korpafű föld feletti rész (Lycopodium clavatum)
MARICA
KOMPLEX reuma kenőcs
Elkészítés
A
fenti gyógynövényeket jól felaprítsuk, száraz vagy friss
növényeket használunk. Ezt a keveréket 1 hétig főzzük 1 kg
disznózsírban, ameddig serceg.
Vagy krém alapba: 250 ml olíva olaj, 200 g vaj és 50 g méhviasz (de a felolvasztott méhviaszt amikor kész van akkor keverjük a készítményhez, persze leszűrjük először a gyógynövényeket). Mindennap felmelegítjük olvadáspontig, és jól összekeverjük egy héten keresztül, utána felolvasszuk és leszűrjük. Én egy fémszűrőt (teaszűrő féle) használok. Még meleg, folyékony állapotban megfelelő üveg, műanyag edényekbe öntjük.
Vagy krém alapba: 250 ml olíva olaj, 200 g vaj és 50 g méhviasz (de a felolvasztott méhviaszt amikor kész van akkor keverjük a készítményhez, persze leszűrjük először a gyógynövényeket). Mindennap felmelegítjük olvadáspontig, és jól összekeverjük egy héten keresztül, utána felolvasszuk és leszűrjük. Én egy fémszűrőt (teaszűrő féle) használok. Még meleg, folyékony állapotban megfelelő üveg, műanyag edényekbe öntjük.
Ez
a kenőcs hatásos: krónikus reumára, köszvényre, ízületi
gyulladásra, paralízisre, lábszár görcsre. Evvel a kenőccsel
bekenjük a fájós testrészt, ahányszor szükséges (fáj).
Forrás:
Márkus János, ro.Aiud, Erdélyből
Majonéz diétásabban
Egyszerűen
elkeverem a tejfölt úgy, mintha meglenne a tojássárgával
kikevert olajos alap.
1 nagy pohár tejföl
1 kanál mustár
pár tekerésnyi bors
pár evőkanál friss citromlé
pici só
pici cukor, de ez a kettő elhagyható, mert nem fontos
Jól kikeverem, és pont olyan.
Ha olyanom van, akkor tojássárgáját is keverek bele, de őszintén szólva sokszor elfelejtem.
A gyerekeknek bejön, nekem is, pedig nagy majonéz pusztító voltam.
1 nagy pohár tejföl
1 kanál mustár
pár tekerésnyi bors
pár evőkanál friss citromlé
pici só
pici cukor, de ez a kettő elhagyható, mert nem fontos
Jól kikeverem, és pont olyan.
Ha olyanom van, akkor tojássárgáját is keverek bele, de őszintén szólva sokszor elfelejtem.
A gyerekeknek bejön, nekem is, pedig nagy majonéz pusztító voltam.
Egyszerű sajt házi tejből
A
receptet innen
vettem,
nagyon megtetszett már olvasva is. Majd mikor elkészítettem még
inkább. Annyi lehetőséget látok benne, nagyon jó variációkat
látok benne.
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 1 l zsíros házi tej, 6 dkg vaj,
50 dkg tehéntúró, 1 l zsíros házi tej, 6 dkg vaj,
1 db tojás ( én tojás nélkül
csináltam), 1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 púpozott kávéskanál só
A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szűrőn leszűrjük. Majd lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük.
Állandó keverés mellet 10
percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. Egy
kisebb, kiolajozott tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni. Ha
kihűlt tálra tesszük és hagyjuk másnapig a hűtőben, kamrában
száradni. Frissen is nagyon jó, én vacsorára pár barackkal
ettem, másnap pedig még reszelhető is, ment is a salátába.
Tojás kihagyás miatt próbáltam kurkumával színezni, de az összeállt sajtba már késő volt beletenni. Javaslom a hasonló ötletek végrehajtása még folyékonyabb állapotban történjen.
Amire
gondoltam mint ízesítésre:
-
durvára tört dióval keverve
-
egy 10 dekás camembert sajttal összedolgozva
-
kerek lapokat önteni belőle, és kidolgozott sajtkrémmel
sajttorta készítése
-
különböző, fűszeres ízesítésű sajtok készítése
Főzős sajt
Az
előző bejegyzés végén említettem, ma kipróbálom.Őt.
Sajnos lefotózni nem tudtam, mivel egy óra alatt elkészült, és reggelire meg is ettük.
Szóval 2 liter tejet felforraltam, majd 5 evőkanál friss citromlét tettem bele. Ettől szépen összeugrott a sűrűje, amit ízesítés után már csak le kellett szűrni.
Én balga módon őrölt köménnyel ízesítettem, meg egy pici sóval.
Ehelyett eleve bazsalikomot és kicsivel több sót kellett volna, akkor nem utólag kell rászórnom, mint a mozzarellára.
Mert nagyon erősen hasonlít a mozzarellára szűrés után.
Így utólagos bazsalikomozás és sózás után paradicsommal ettük meg, de kivétel nélkül mindenkinek ízlett.
2 liter tejből lett kb. 40 deka. Ez ha azt számolom, hogy a tej 300 forint, a többi költség elenyésző, és ebből lett 40 deka fincsi házi mozzarellaféle sajt, akkor nagyon megéri.
Sajnos lefotózni nem tudtam, mivel egy óra alatt elkészült, és reggelire meg is ettük.
Szóval 2 liter tejet felforraltam, majd 5 evőkanál friss citromlét tettem bele. Ettől szépen összeugrott a sűrűje, amit ízesítés után már csak le kellett szűrni.
Én balga módon őrölt köménnyel ízesítettem, meg egy pici sóval.
Ehelyett eleve bazsalikomot és kicsivel több sót kellett volna, akkor nem utólag kell rászórnom, mint a mozzarellára.
Mert nagyon erősen hasonlít a mozzarellára szűrés után.
Így utólagos bazsalikomozás és sózás után paradicsommal ettük meg, de kivétel nélkül mindenkinek ízlett.
2 liter tejből lett kb. 40 deka. Ez ha azt számolom, hogy a tej 300 forint, a többi költség elenyésző, és ebből lett 40 deka fincsi házi mozzarellaféle sajt, akkor nagyon megéri.
ketchup
Szóval:
kb. 7 kg paradicsom
kb. 2 kg paprika
három kávéskanál só
egy marék zeller zöld a szára nélkül
két nagy fej vöröshagyma
egy fej fokhagyma
10 dkg barna cukor
fűszertartóba zárva:
kiskanálnyi mustármag
pár babérlevél
A paradicsomot, mielőtt rádobálnám a többi cuccot, kézzel nagyjából összenyomkodom, hogy legyen leve.
Majd összefőzöm a többi dologgal, lassú lángon, időnként megkeverve, addig, míg a paprika és hagyma meg nem puhul.
Akkor botmixerrel átturmixolom, a fűszertartó nélkül, majd még rotyog egy-két órát a fűszerekkel együtt.
Közben belekerül fél deci 20% ecet.
Meg kell kóstolni, és cukrozni-ecetezni ha szükséges.
Mivel a mustármag nem helyettesítette, egy kis mustárt is nyomtam bele.
Ugyanis ez minden receptben ott van. Én pedig nem hiszem, hogy az alapreceptekben is mustár van, viszont a mustármagtól, ha eltúlozzuk, akkor csípős lehet. Ezért inkább maradt a kevés mustármag és a kész mustár.
Majd megint alaposan turmixoltam, és üvegekbe tettem, mivel tökéletes lett.
Lehet passzírozni, ha valakinek ez a mániája, de annyira elenyésző ami egyben benne maradt részecske, hogy szerintem tök felesleges időpazarlás.
Még
jól is néz ki az a pár apró zeller, meg magocska.
Szép
lett és finom is.
Megjegyezném, hogy xilittel (nyírfacukorral) édesítheti aki cukorbeteg vagy candida diétázik.
Egyébként a tartósításra visszatérve.
Volt pár adag lekvár, amibe nem raktam semmi tartósítószert, próbaképp.
Figyelem őket, nincs velük semmi gond, nem forrtak fel. Ha nem állna el, akkor ennyi idő alatt már felforrt volna.
Ami miatt rakok bele csipet szalicilt, az az, hogy kibontás után se legyen kötelező megenni azonnal, illetve pár nap alatt.
Szóval mivel a paradicsom jelentős mennyiségben fogy a gyerekek által, fogok még venni befőzésre, mert ez a ketchup jó.
Megjegyezném, hogy xilittel (nyírfacukorral) édesítheti aki cukorbeteg vagy candida diétázik.
Egyébként a tartósításra visszatérve.
Volt pár adag lekvár, amibe nem raktam semmi tartósítószert, próbaképp.
Figyelem őket, nincs velük semmi gond, nem forrtak fel. Ha nem állna el, akkor ennyi idő alatt már felforrt volna.
Ami miatt rakok bele csipet szalicilt, az az, hogy kibontás után se legyen kötelező megenni azonnal, illetve pár nap alatt.
Szóval mivel a paradicsom jelentős mennyiségben fogy a gyerekek által, fogok még venni befőzésre, mert ez a ketchup jó.
Fenyőméz
Itt
olvastam róla,
csak idő kérdése volt, hogy csináljak.
Téli köhögős időszakra, miért ne. Még egy természetes gyógymód, ami érdemes a bevezetésre
Téli köhögős időszakra, miért ne. Még egy természetes gyógymód, ami érdemes a bevezetésre
Lényege,
hogy egy nagy marék friss fenyőhajtást megmosva üvegbe rakunk,
majd valamilyen folyékonyabb mézzel (nem repce vagy napraforgó)
leöntjük, és 1-2 hónapra napos helyre rakjuk.
Akkor most egy vagy kettő? Nem mindegy az hónapokból.
Gondolom naposabb idő esetén elég az 1 hónap, skandinávosabb nyáron, mikor hiába rakod a legdélibb helyre, csak felhő jut, akkor 2 hónap is kell, hogy a nap megdolgozza az üvegünk tartalmát.
Egy héten egyszer kézbe vehetjük, kicsit megforgatni az üveget, hogy átmozgassuk kicsit a fenyőrügyeket.
Mikor letelt a hónap átszűrjük egy másik üvegbe, és kész.
Láttam ám a neten, cukorral megdolgozott fenyőrügyet, ott ki volt emelve a C vitamin tartalom, és nem értem. Nem értem, hogy hiheti el akárki, hogy a cukor mellett megél a C vitamin? Mint a nagyipari savanyú káposzta, egy nagyon jó, téli vitaminforrás, só helyett ecettel. Ami szintén vitamingyilkos.
Bár mindegy nekem igazából, ki mit hisz el, amíg engem nem akar baromságokról meggyőzni.
Az én fenyőmézem garantáltan bioméz a faluból, a fenyőhajtás pedig az ovi udvaráról van, szmogmentes helyről.
Akkor most egy vagy kettő? Nem mindegy az hónapokból.
Gondolom naposabb idő esetén elég az 1 hónap, skandinávosabb nyáron, mikor hiába rakod a legdélibb helyre, csak felhő jut, akkor 2 hónap is kell, hogy a nap megdolgozza az üvegünk tartalmát.
Egy héten egyszer kézbe vehetjük, kicsit megforgatni az üveget, hogy átmozgassuk kicsit a fenyőrügyeket.
Mikor letelt a hónap átszűrjük egy másik üvegbe, és kész.
Láttam ám a neten, cukorral megdolgozott fenyőrügyet, ott ki volt emelve a C vitamin tartalom, és nem értem. Nem értem, hogy hiheti el akárki, hogy a cukor mellett megél a C vitamin? Mint a nagyipari savanyú káposzta, egy nagyon jó, téli vitaminforrás, só helyett ecettel. Ami szintén vitamingyilkos.
Bár mindegy nekem igazából, ki mit hisz el, amíg engem nem akar baromságokról meggyőzni.
Az én fenyőmézem garantáltan bioméz a faluból, a fenyőhajtás pedig az ovi udvaráról van, szmogmentes helyről.
házi "nutella"
A
holnapi tortához készítettem a krémet.
250 ml tejszínt felmelegítettem, alaplángon kevergetve beleolvasztottam 20 deka étcsokit. Nem tortabevonót, hanem a Lidl-ből egy aránylag olcsó de jó minőségű csokit. majd mikor a csoki felolvadt, akkor 20 deka vajat is elkevertem benne. Kihűlt, ment a hűtőbe teljesen lehűlni.
Mikor kivettem, hogy dolgozzak vele, rá kellett döbbennem, hogy állagra egy kenhető de szilárd krémet kaptam, ami nagyon jó ízű. Simán lehetne kenyérre kenni, mint a mogyorókrémet.
Szerintem ha legközelebb csinálok ilyet, beledolgozok 10 deka darált török mogyorót vagy diót.
Édesíteni nem kellett egyáltalán, mert ebben a csokiban azért van némi cukor, de ha teljesen keserű csokival készülne, akkor kerülne bele valami édesítő szer. Nálunk méz.
De ez az alapkrém teljesen jó lesz karácsonykor szaloncukornak is, több módon ízesítve.
250 ml tejszínt felmelegítettem, alaplángon kevergetve beleolvasztottam 20 deka étcsokit. Nem tortabevonót, hanem a Lidl-ből egy aránylag olcsó de jó minőségű csokit. majd mikor a csoki felolvadt, akkor 20 deka vajat is elkevertem benne. Kihűlt, ment a hűtőbe teljesen lehűlni.
Mikor kivettem, hogy dolgozzak vele, rá kellett döbbennem, hogy állagra egy kenhető de szilárd krémet kaptam, ami nagyon jó ízű. Simán lehetne kenyérre kenni, mint a mogyorókrémet.
Szerintem ha legközelebb csinálok ilyet, beledolgozok 10 deka darált török mogyorót vagy diót.
Édesíteni nem kellett egyáltalán, mert ebben a csokiban azért van némi cukor, de ha teljesen keserű csokival készülne, akkor kerülne bele valami édesítő szer. Nálunk méz.
De ez az alapkrém teljesen jó lesz karácsonykor szaloncukornak is, több módon ízesítve.
- A csalánkrém
Itt
az idő, nő a csalán.
Mi mindenre jó?
Ha teaként iszod a forrázatát, elsősorban kúraszerűen idd, 4-6 hétig, mert hosszútávon megbetegíthet. Ugyanis kimossa a létfontosságú ásványi anyagokat a szervezetből. Merthogy erős vértisztító hatása van. Tehát teáját csak kúraszerűen lehet inni , tartós fogyasztásra nem ajánlott. De egy-egy méregtelenítő kúra fontos része lehet, mert fokozottan oldja a salakanyagokat, tisztítja az emésztőcsatornát, a vizeletkiválasztó rendszert, és erősíti az immunrendszert. Ismétlem: 4-6 hétig, napi 3 csésze (6-7 dl) csalántea méregtelenítő kúra részeként.
Ellenben a levele turmixolva, feltölti a szervezetünket ásványi anyagokkal, nem is akárhogy, mert rendkívül bő forrása a létfontosságú ásványi sóknak, vasnak
A konyhás-oldalamon igen sokszor adtam már közre recepteket, milyen ételekbe lehet belecsempészni a csalánt.
Most nem erről akarok szólni.
Hanem arról a felhasználásról, ami mindenkinek elérhető, aki tud szedni pár zsenge csalánhajtást. Amit lemosás után, aprítva, kis vízzel összeturmixolunk, majd leszűrünk. Szappanosok lúgoldó alapnak használhatják hajszappanokhoz, gyógyszappanokhoz. Fürdővízhez lehet adagolni, illetve fejbőrbe masszírozva hajpakolásként alkalmazható. Célja a hajhullás csökkentése.
Bővebben a csalán felhasználásról itt, és itt is olvashatsz.
Amit most én készítettem, az a csalánkrém, bőrre kenhető változatban.
A csalán felső, zsenge részét szedtem le, a 4. levélig. 10 ágat, kb. egy maréknyit, ami mérve 35 gramm volt. Megmostam, aprítottam. Itt jön egy trükk, mert a csalán frissen csíp. Benne hagyom a vödörkében és ollóval aprítom fel. Majd vízfürdőbe állított lábosba tettem, és felöntöttem olajjal. A recept ugyan olívaolajat írt, de nekem most csak mogyoróolajam van. Így azt tettem rá, annyit amennyi ellepte. Ebben a formában melegítettem egy órán át. Azaz a víz forrongott alatta, a meleg olajban pedig kioldódott a csalán hatóanyaga. Fél óra melegítés után kicsit levettem hűlni, nehogy túlmelegedjen, és botmixerrel aprítottam még egy kicsit a csalánon, majd tovább folytattam a melegen tartást. Mikor letelt az óra, dobtam még rá 35 gramm shea vajat, és ugyanennyi méhviaszt. Ezzel összeolvadt, és kihűtötte annyira, hogy egy rongyon át lehetett szűrni. A sűrű részt külön üvegbe tettem, ez jó lesz akár szappanba, akár csípésekre, valamire :)
Mi mindenre jó?
Ha teaként iszod a forrázatát, elsősorban kúraszerűen idd, 4-6 hétig, mert hosszútávon megbetegíthet. Ugyanis kimossa a létfontosságú ásványi anyagokat a szervezetből. Merthogy erős vértisztító hatása van. Tehát teáját csak kúraszerűen lehet inni , tartós fogyasztásra nem ajánlott. De egy-egy méregtelenítő kúra fontos része lehet, mert fokozottan oldja a salakanyagokat, tisztítja az emésztőcsatornát, a vizeletkiválasztó rendszert, és erősíti az immunrendszert. Ismétlem: 4-6 hétig, napi 3 csésze (6-7 dl) csalántea méregtelenítő kúra részeként.
Ellenben a levele turmixolva, feltölti a szervezetünket ásványi anyagokkal, nem is akárhogy, mert rendkívül bő forrása a létfontosságú ásványi sóknak, vasnak
A konyhás-oldalamon igen sokszor adtam már közre recepteket, milyen ételekbe lehet belecsempészni a csalánt.
Most nem erről akarok szólni.
Hanem arról a felhasználásról, ami mindenkinek elérhető, aki tud szedni pár zsenge csalánhajtást. Amit lemosás után, aprítva, kis vízzel összeturmixolunk, majd leszűrünk. Szappanosok lúgoldó alapnak használhatják hajszappanokhoz, gyógyszappanokhoz. Fürdővízhez lehet adagolni, illetve fejbőrbe masszírozva hajpakolásként alkalmazható. Célja a hajhullás csökkentése.
Bővebben a csalán felhasználásról itt, és itt is olvashatsz.
Amit most én készítettem, az a csalánkrém, bőrre kenhető változatban.
A csalán felső, zsenge részét szedtem le, a 4. levélig. 10 ágat, kb. egy maréknyit, ami mérve 35 gramm volt. Megmostam, aprítottam. Itt jön egy trükk, mert a csalán frissen csíp. Benne hagyom a vödörkében és ollóval aprítom fel. Majd vízfürdőbe állított lábosba tettem, és felöntöttem olajjal. A recept ugyan olívaolajat írt, de nekem most csak mogyoróolajam van. Így azt tettem rá, annyit amennyi ellepte. Ebben a formában melegítettem egy órán át. Azaz a víz forrongott alatta, a meleg olajban pedig kioldódott a csalán hatóanyaga. Fél óra melegítés után kicsit levettem hűlni, nehogy túlmelegedjen, és botmixerrel aprítottam még egy kicsit a csalánon, majd tovább folytattam a melegen tartást. Mikor letelt az óra, dobtam még rá 35 gramm shea vajat, és ugyanennyi méhviaszt. Ezzel összeolvadt, és kihűtötte annyira, hogy egy rongyon át lehetett szűrni. A sűrű részt külön üvegbe tettem, ez jó lesz akár szappanba, akár csípésekre, valamire :)
A szűrt krém pedig pattanásos, ekcémás, rozáceás, allergia-kiütéses bőrre, rheumatikus és ízületi fájdalmak helyi kezelésére. A csalán sejtmegújító, regeneráló hatását a mogyoróolaj mély hidratáló hatása egészíti ki.
Illata kellemes csalán illat, amit én személy szerint szeretek. Érezni rajta persze a méhviaszt, shea vajat is.
A shea vaj kihagyható, elég az olívaolaj és a méhviasz is. Ellenben a jó hatás fokozásáért lehet a csalánnal megegyező mennyiségű körömvirággal kiegészítve készíteni.
Az eredeti recept forrása itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése