2020. április 2., csütörtök

Műhelyépítés 25.




















Műhelyépítés 25.


Rugós kés fából




 2016. június 06. - kgl
rugos_kes.jpg
Gyerekként sokat játszottam egy indián tőrrel, ez annyira kedves játékom volt, hogy több mint 50 év elteltével is megvan a kés. John Heisz úgy látszik egy rugós késsel szeretett játszani, mert most fából készített egyet magának. Majdnem teljesen fából van, csak a rugó és a rugó kengyele van fémből. Teljesen élethűen működik a késpenge elővarázslása a nyélből, ez annyira jól sikerült, hogy csak 8 szoros lassított felvételen tudta megmutatni a működését. 
Fából rugóskés

How To Make A Wooden OTF Switchblade



olasz rugóskés

Olasz stílusú váltólapát késkészlet



olasz rugóskész 2

Olasz stílusú váltólapát késkészlet 2. része




Építési és OTF automatikus késdarab 3



Hogyan készítsünk egy körvágó szerszámot a routerének barkácsolás



szálkereszt készítése

Hogyan készítsünk Line lézer modult, DIY, DIY, Y 改造 改造 Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~




Gyors kioldású satu készítése



 2019. december 07. - kgl
gyorskioldasu_satu.jpg
Az asztalos satuk általában igen tág határok között állíthatóak, hogy vékony és vastag anyagokat is be lehessen fogni, ezért viszont igen sokat kell tekerni a satu menetes orsóját. Ezt el lehet kerülni ha egy gyors kioldású satut készítünk. A kioldó mechanika elég egyszerű, könnyen kezelhető és stabilan záródik ha szükséges. Ha elkopik netán akkor gyorsan javítható. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. 

Gyorskioldású satú

Hogyan készítsünk gyorskioldású fahelyiséget (könnyen elkészíthető!)




Laura Kampf ihlette Benc-top "hordozható" munkapad - 1. rész



Laura Kampf ihlette Benc-top "hordozható" munkapad - 2. rész



Laura Kampf ihlette „Hordozható” pad-top munkapad - 3. rész (utolsó rész)



X

Mini munkapad (bővíthető) - Scrapwood Challenge Ep18





Készítsen kézzel kézi gyalút Scrapwood Challenge ep34





X
sarok csapoló készülék


X
sarok csapozó készülék

A Guía para reforzar egyesíti az ingleteket





Összecsukható fabak építés




 2019. november 02. - kgl
fabak.jpg
Egy műhelyben időnként szükség van ideiglenesen több asztal felületre, ezt a legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, ha van egy pár összecsukható fabakunk amire csak feldobunk egy tábla anyagot és már kész is az ideiglenes asztal. A fix fabakok is jók, de sok helyet foglalnak amikor nincsen szükség rájuk, ezért az összecsukható verzió megépítését javaslom. A vastagabb tetőlécekből vagy Bramac lécekből, de bontott raklapok anyagából is el tudjuk készíteni a bakokat. Összecsukva kevés helyet foglalnak, így könnyen tárolhatóak. 


Egyszerűen összecsukható fűrészlovak a raklapból és a hulladékból

X

Építsd ezeket a szuper erős fűrészbakokat



Nagyon hasznos vezető egy körfűrészhez!




 2019. október 14. - kgl
vezeto_korfureszhez.jpg
Egy körfűrésszel derékszögben vágni egy talpas derékszöggel is lehet, de mert vékony a derékszög hosszú szára, nehéz vezetni mellette a fűrész talpát. Ráadásul elég kicsi a felfekvési felület egy keskeny léc vágása esetén, amire a körfűrész talpa fel tud ülni. Ha elkészítjük ezt a vezetőt, sokkal könnyebb lesz a munkánk. Az elkészítéséhez elég kevés faanyag kell, akár hulladék darabokat is felhasználhatunk hozzá. 


Nagyon hasznos eszköz, egy körfűrészhez





Állítható tolófa




 2018. október 02. - kgl
A körfűrész gép használatakor szükségünk van egy tolófára, ha nem akarjuk elveszteni pár ujjunkat  a kezünkről, elég egy fél másodperces kihagyás, és máris megvan a baj. A biztonsági szabályok értünk vannak, ezért mindig tartsátok be. Most egy olyan tolófát láthattok amely keskeny csíkok vágásához beállítható így nem kell többféle tolófát használni. Ötletes és biztonságos megoldás.


A legjobb tolóoszlop, amit valaha készítettem





Kör kivágása felsőmatóval


 2014. december 13. - kgl
kor_kivagas.jpg
Egy nagyon egyszerű sablon segítségével tökéletes kör alakot tudunk kivágni felsőmaró géppel. A sablont is nagyon gyorsan el tudjuk készíteni. 

Hogyan készítsünk egy körvágó szerszámgépet a router számára

X

Hogyan készítsünk egy körvágó szerszámot a router számára

X

Hogyan készítsük el a nagy körvágó útválasztót





X

DIY vastagsági többfunkciós maróasztal



X
szögbe vágó sablon

Szokatlan asszisztens egy látta, hogy egy műhelyben!







Lebegés teszt




 2016. május 16. - kgl
lebeges_teszt.jpg
Sokan nem tudják, hogy a szalagfűrészük szalagját mennyire feszítsék meg. Nem akarják túlhúzni sem, mert félnek attól, hogy elszakad a szalag, de lazán sem jó hagyni a szalagot mert akkor nem lehet vele egyenesen vágni. Még két egyforma szalag esetén is eltérés lehet a megfeszítés mértékében, ezért a gépeken megtalálható feszítés mutató csak tájékoztató jellegű. Az adott fűrész szalagnak a megfeszítését a lebegés teszttel tudjuk nagyon pontosan beállítani. A teszt alapján beállított gép sokkal pontosabb munkára használható, kevésbé fog oldalra elsodródni a vágás, és a vágási felület is sokkal simább lesz. Munka végeztével amikor már nem akarjuk használni a szalagfűrészt, ne felejtsük el fellazítani a szalagot, így nem terheljük feleslegesen a gép szerkezetét, csapágyait és a szalagot sem. 


A csapkodási teszt







Kicsi maróasztal építése




 2019. december 13. - kgl
mini_maroasztal.jpg
 A latin hobbiasztalos barátunk egy kis méretű maróasztalt készített ami kis műhelyekben is elfér. A maróasztalt rétegelt lemezből készítette, 4 kis kihúzható polccal és egy nagyobb lapos fiókkal. Egy olyan felsőmaró gépet épített az asztalba amelyen menetes mélységállítás lehetősége van így nem kínlódás a marási méretek pontos beállítása. Az asztalra egy állítható elszívós stellert készített, ami hatékonyan tudja elszívni a forgácsot. A marógép ki és bekapcsolását egy kapcsoló és egy biztonsági kapcsolóval oldotta meg. A kicsi maróasztalt az asztal szélére tudja rögzíteni két szorítóval.
X

Hogyan készítsünk egy maróasztalot?



X

Munkaasztal az ékszerész 2. részéhez





Paletten şifonyer yapımı / Szekrény készítése raklapokból / Diy szekrény raklapokból / Fa szekrény



X
oszlopos fúró ,köszörű, csiszoló szekrény

ÚJ HŰTŐTÍPUSOK Házának







Dönthetős maróasztal


 2019. február 27. - kgl
dontehtos_maroasztal.jpg
A házi készítésű maróasztalok nagyon sok feladatra használhatóak, de szinte minden műveletre más formájú marófejet kell vásárolnunk. Pár marófejet megspórolhatunk ha nem csak a magasságot tudjuk állítani a maróasztalon hanem a marófejet meg is tudjuk dönteni 45 fokig. így például 45 fokos letöréshez nem kell külön marófej, ehhez használhatjuk az egyszerű ujjmarót is. A maróasztal döntéséhez egyszerű zsanéros megoldás is elég, de a beállított szög rögzítését erősre kell elkészítenünk, hogy a rezgésektől ne tudjon elállítódni munka közben a beállított szög. 


Cưa bàn tự chế (phần 4) - Házi asztali fűrész, (4. rész)









X

V2 asztalfűrész - 2. RÉSZ: Csúszó asztallap készítése és a TESZT teszt

Chế Máy Ca Bàn V2 - PHẦN 2: Ne tedd be a TEST Thử



X

Y Tools 를 닮은 목공 목공 목공 Y Y Y Y Y Y Y ris ris ris Ferris kerék szerszámok tárolása csavarhoz







Mini maróasztal




 2019. január 19. - kgl
mini_maroasztal.jpgHa egy felsőmarót beépítünk egy asztalba, akkor sokkal kényelmesebben és biztonságosabban tudunk dolgozni. Aki egyszer használta már így a marógépét, az hamar rá fog szokni. A gond csak az, hogy egy maróasztal elkészítéséhez sok faanyag és sok hely kell a műhelyben. Patrick Sullivan ezt a gondot úgy oldotta meg, hogy egy mini maróasztalt készített, amit akár egy szekrény polcára is el tud rakni ha nincs rá szüksége. Szépen megoldotta a maróasztal elkészítését, porelszívás és vezetősínt is épített az asztalba. A maróasztal terveit itt osztotta meg velünk. 


X
Mini maróasztal
6 lapból áll, és el van mentve a 722848....4a ig




X

Zsebfurat készítés: nincs szükség fúrásra !!













Hogyan dolgozzunk pontosan a maróasztalon


 2018. december 27. - kgl
maroasztal_oktatas.jpg
 Aki már épített maróasztalt annak a következő lépés az, hogy megtanulja, hogyan lehet pontosan dolgozni vele, Megfelelő segítség nélkül ez nehéz feladat annak aki még nem dolgozott maróasztalon. Young Je egy nagyon jó oktató videót készített, praktikus és olcsó ötletét érdemes megtanulni és kipróbálni. Csak egy vékony rotring ceruza és vékony hulladék darab fa kell a maróasztal pontos beállításához és máris tudunk szép csapolásokat készíteni az ötletével.
X

Hogyan kell pontosan dolgozni az útválasztó asztaloknál.





X

Vonalzó-jelölő mérőeszköz : : ー キ ン グ ゲ ゲ ー ー



X

Jelzőmérő készítése



X

Hogyan készítsünk JAPANESE SERRUCHO * házi készítést *

X
japán fűrész

JAPÁN SZERRÁCIÓK, TÍPUSOK VÉGZIK?



X

Régi gitt kés a Kiridashi-ba | Kéziszerszám-átalakítás



X

Készítsen jelölőkést



Egy egyszerű jelölő kés készítése





Körfűrész beállítása


 2018. augusztus 08. - kgl
furesz_beallitas.jpg
Egyetlen újonnan vásárolt gépünktől ne várjuk el, hogy gyárilag minden pontosan be van állítva rajta. A használt gépeinket is időnként ellenőrizni kell a beállításokat Az asztali körfőrészen a vezető horony és a fűrészlap párhuzamosságát és a steller párhuzamosságát kell ellenőriznünk egy mérőórával. Akkor kell állítanunk a gépen, ha 0.1-0.2 mm-től nagyobb eltérést mérünk a fűrészlap megjelölt pontján elöl és átfordítva hátul. 
A fűrészlap párhuzamossága minden gépen beállítható de van amelyiken ez nagyon nehéz, mert csak akkor lehet hozzáférni a motorhoz, ha felfordítjuk a gépet a feje tetejére, oldalára, vagy alámászunk ha lehet így viszont nem tudunk közben mérni is. A fűrészlapunk ütését is ellenőrizzük.  A méréshez olyan olcsóbb mérőóra is megteszi amely csak 0.1 mm pontossággal tud mérni, de az ügyesebbek akár egy tolómérővel is meg tudják mérni az értékeket. A fűrészlap döntésének végállásait is ellenőrizzük 45 és 90 foknál. 
X

Az asztali fűrészlap igazítása // Woodshop tippek

X

A pengét az asztalomon igazítva láttam.







Kombinált gyalugép karbantartás


 2019. február 18. - kgl
kombinalt_gyalugep.jpg
A legtöbb olcsó barkács használatra készített kombinált gyalugép vezetője nagyon silány minőségű, vékony anyagból készítik így nem eléggé merev és stabil, továbbá nem lehet beljebb állítani a gyalukések fölé. Már annak is külön örülhetünk ha steller eleje és vége is derékszögben áll az asztalra. Ha egy karbantartást tervezünk a gépre, akkor feltétlenül készítsünk neki egy jobban használható stellert. A gyalukések élezéséhez és a beállításukhoz is kapunk jól használható ötleteket. 
X

Házi dönthető kerítés az olcsó Jointer-Planer kombómhoz





Dobozolás, összeszerelés és az Cutech 8 "csatlakozó első használata









Kombinált gyalugép steller




 2018. szeptember 15. - kgl
gyalugep_steller.jpg
A legtöbb barkács kategóriás kombinált gyalugépnek a stellere nem elég merev, vékony lemezből préselt alkatrészekből áll. Ez még talán nem lenne olyan nagy hiba de az már igen, hogy nem állíthatóak a kés hossza mentén, így mindig csak a fix steller tövében tudunk vele élgyalulást végezni. Ha ott elkopott az éle a késeknek, akkor sem tudjuk máshol használni a kés élét megvezető nélkül. Viszonylag egyszerűen tudunk készíteni egy sokkal jobb stellert a gépünkre, aminél ezeket a hibákat ki tudjuk küszöbölni.  A kések élezésére is kapunk ötletet a videóban. 


Házi dönthető kerítés az olcsó Jointer-Planer kombómhoz





Gyalukés élező


 2018. december 01. - kgl
gyalukes_elezes.jpg
Az életlen gyalukést megfelelő eszközök használatával  szép élesre és sík élűre meg tudjuk élezni otthon is. Most egy sokak által használt és már jól bevált élező módszert tanulhattok meg. Egy nagyon egyszerű élezősablont kell készítenünk, ebbe fogjuk be a gyalukéseket, majd egy üveglapra, márványlapra ragasztott különböző szemcsenagyságú csiszolópapíron tudjuk az élezést elvégezni. Ha vizes csiszolópapíron éleztek akkor nem tömődik el a csiszolópapír, így sokszor használható marad a csiszolópapír.
X

Élesítse és telepítse az egyesítő pengéket - szerszámok készítése és használata







Készítsd el ezt a gyalukések élező szerszámot





Fióksínes szerszám élező


 2018. augusztus 23. - kgl
szerszam_elezo.jpgA hónap elején már mutattam nektek egy görgős élező készítését, de ma egy sokkal praktikusabb élezőt láthattok. Ez golyós fióksínekre épül és emiatt nem tud megbillenni oldalra semmit, így teljesen sík élet tudunk élezni a vésőinkre vagy a gyalukésünkre. Hatalmas előnye ennek a megoldásnak, hogy az élező követ több pozícióba tudjuk mozgatni, így egyenletesen fog kopni. Keressük meg a legszélesebb élesítendő szerszámunkat és attól szélesebbre készítsük el az élező sablont. 



X

Formon kúpos útmutató





Kikapcsolható állandó mágnes - 2 videó




 2019. augusztus 16. - kgl
kikapcsolhato_magnes.jpg
 Az állandó mágnesek nagyon sokat fejlődtek ez elmúlt időben, egyre erősebbek és közben egyre kisebbek lettek. Egy érdekes fizikai jelenséget kihasználva az állandó mágnesek mágneses terét zárni illetve oldani tudjuk, így olyan eszközt tudunk készíteni, aminek ki és be tudjuk kapcsolni a tapadását a vashoz. Ezt a kis eszközt felhasználhatjuk vas asztallapon rögzítésre vas tárgyak felemeléséhez stb.. Andrew Klein egy ilyen kis eszköz építését mutatja meg. Ha érdekel a fizikai háttere is, hogy miért képes így működni akkor nézd meg a második videót is.
 Első videó a kikapcsolható mágnes építéséről :
X

Hogyan állítsunk be egy kapcsolható mágnest



X

3D nyomtatás egy mágneses kapcsolóval és annak működésével



X

Emelő mágnes, neodímium mágneses emelő.







Mágneses szalagfűrész vezető




 2019. augusztus 17. - kgl
szalagfuresz_vezeto.jpg
 A tegnapi posztban mutatta meg Andrew Klein hogyan lehet készíteni kikapcsolható állandó mágneses eszközt. Most ezt az eszközt felhasználva készít egy szalagfűrész vezetőt. A vezető apró csapágyakkal vezeti a munkadarabot amit apró rugók nyomnak neki, A vezető csapágyai egyenként állíthatóak. Nagyon hasznos ez a vezető, de csak vas asztallapú szalagfűrészen használható. 
X

Mágneses kapcsoló birtokában lévő pontkerítés és tollas tábla



X
másoló marótól a zsákfuratkészítésig

Hűvös ötletek házi készítésű termékekhez. Érdekes gépek és tartozékok + VERSENY.











Ovális marósablon készítése




 2019. március 08. - kgl
ovalis_maras.jpg
Ovális  tárgyakat, például asztallap, agancs felakasztásához alátét lemeznek és még pár célra készítünk. Többször is alkalmazhatnánk, mert esztétikailag szinte mindenhez illik, A marósablon elkészítése buktatókat is rejt, például elakad a csúszó fadarab a kereszteződésben ha túl rövidre vágtuk a fadarabot. A marási magasságból veszítünk, ha vastag anyagot használunk a sablon talpához. Egy 1-2 mm vastag alulemez is tökéletesen elég oda, akkor nem kell a marógép talpára magasítót szerelni.
 Ha vastagabb munkadarabot szeretnénk kimarni, akkor nem biztos, hogy elég hosszú lesz az ujjmarónk. Ilyenkor marjunk be vele az anyagba ameddig csak tudunk, majd fűrészeljük körbe a marás külső széle mentén a munkadarabot. Utána egy csapágyas másolómaróval már be tudjuk fejezni a pontos kivágást.
C

Hogyan készítsünk egy ovális vágógépet (elliptikus útválasztó szerszámgép) famegmunkálás





(hogyan lehet elkészíteni) router jig-et ellipszis készítéséhez







Csúszó asztalos körfűrész




 2019. december 25. - kgl
csiszo_asztalos_korfuresz.jpg
Egyszerűen elkészíthető csúszó asztalos körfűrészt épített Amazing Woodworking Techniques. A körfűrész lelke egy nagyobb körfűrész és a csúszósínek amelyek lineáris csapágyak. A gép váza fém négyszög profil és fa összeépítve, a pontos méreteket a videóban megtalálod. A gép állítható stellerrel és munkadarab leszorítóval is rendelkezik, így biztonságosan lehet rajta dolgozni. A porelszívást mindenki a körfűrészéhez igazodva készítse el. 
X

Projekt csúszó asztali fűrész - legjobb barkácsolásos famegmunkáló gép terv



X

Házi nagy famegmunkáló központ - Famegmunkáló barkács otthon - Famegmunkálási technikák



X

Pad fordított tupia számára felvonóval / Router lifttel

X

TUPIA TÁBLÁZAT ELEVátor RENDSZER (2/2) - Felvonó rendszer az útválasztó asztalhoz



X

Tupia ágy / router emelő

X

TUPIA ELEVAÇÃO-val BEFEKTETT. (fordított útválasztó magassággal)



X

Tupia de bancada com elevação - hogyan lehet az útválasztót megemelni





Asztalfűrész 1. hangolása: A penge igazítása







2 az egyben gép




 2019. október 03. - kgl
2_az_1_ben.jpg
A  kicsit rejtélyes cím egy körfűrész és egy marógép ami egy asztalban kapott helyett. Nagyon egyszerű módszerekkel és igen gyorsan készült el. Egy kezdő hobbiasztalosnak sokáig meg fog felelni egy ilyen kettős gép. Az elkészítési költsége sem túl magas. A gépek zajosak, de fülvédővel még elviselhető. Nagy előnye ennek a 2 az egyben gépnek, hogy gyorsan elkészíthető, nagy munkaasztalként is használható és a két géphez csak egy közös stellert kell készíteni. 


2in1 쏘 쏘 és 쏘 테이블 라우터 리프트



X

Házi készítésű hordozható 3 az 1-ben asztali fűrész beépített útválasztóval és kirakós asztal 1. részével



X

Házi router asztal





Összecsukható körfűrész bővítés




 2018. május 20. - kgl
koruresz_asztal.jpg
Joung Je sok videóját megnéztük már, a nagyon precíz és szép munkákat készített. Most egy viszonylag egyszerű körfűrész asztal bővítést készített ami szükség esetén összecsukható, hogy kisebb helyet foglaljon. A bővítő asztal vázát építőipari fából készítette, és az asztallapnak egy MDF lapot használt. Az asztallap tetejére egy vékony dekorit lapot ragasztott fel kontakt ragasztóval, hogy könnyebben csússzon rajta a fa, és könnyebb legyen takarítani is.

X

Készítsen összecsukható táblát





X

Módosított olcsó asztalfűrész Einhell / Tischkreissäge aufgepimt



X

Asztali fűrész: DIY rip kerítés + extrák magának felépítéséhez









Építsd meg ezt a forradalmi keresztezett szánkót kezdőknek!



X

DIY Szuper pontos sarokbilincs készítése darabka rétegelt lemezből





Ragyogó ötlet !!! Ha férfi vagy, csináld.

https://www.youtube.com/watch?v=Tea8wmEkhK





C

Házi készítésű esztergagép







Mélységmérő körfűrészre


 2014. július 25. - kgl
melysegmero.jpgEgy nagyon egyszerű és szinte semmibe sem kerülő mélységmérőt készíthetünk az asztali körfűrészre pár perces munkával. A videón colos értékekkel készül, de természetesen a metrikus rendszer szerint is elkészíthetjük például 2 vagy 5 mm-es lépésekben.


Könnyű asztali fűrész mélységmérő





Recéző készlet használata


 2014. július 29. - kgl
recezo.jpgA faiparban egy elég ritkán használt szerszám a recéző, más néven cápázó készlet. Azért használják ritkán, mert rendkívül időigényes a használata, nagyon biztos kezet és nagy gyakorlatot kíván a használata. Ez egy igazi kézműves szerszám. Mégis mire használják a recézőt? Nézzétek meg a videót. 


Fegyverzet - Kézi ellenőrző eszközök - Mik azok és hogyan kell használni őket







Nád szék szövése 7 lépésben




 2016. június 12. - kgl
nad_szek_szoves.jpgEgy régebbi posztunkban már bemutattuk a nád székek szövését ahol a megszőtt szék ülőlap teljesen zárt, nem átlátható lett. Most egy olyan szövési technikát mutatunk, ahol a szövés nyitott, légiesen áttetsző. A szövéshez itt cukornádból hasított szálakat használnak, mert a cukornád akár 6 méter magasra is megnő, így kevesebb szálat kell használni. Ez a szőtt minta nagyon szép, talán az egyik legszebb minta. A videó a teljes szövési folyamatot megmutatja.


Cukornád szövés a 7 lépéses módszerrel







Függőágy állvány


 2016. június 24. - kgl
 
fuggoagy_allvany.jpg
A függőágy lehet a kertben de lakásban ritkán látni, mert nincs mihez kikötni rendesen. Egy függőágy állvány elkészítésével akár a lakásban is lehet már függőágyunk. Nagyon szép munka, minőségi kivitelezés. Ha nem akarunk róla nagyot esni akkor ne a fűre állítsuk fel, hanem rakjunk a lábai alá betonlapokat, vagy hozzá illő fa alátét  lapokat.

Függőágy állvány



Épület egy fából készült függőágy állvány





Asztali körfűrész beszabályozása






korfuresz_beszabalyozasa.jpg 2020. január 11. - kgl
A hobbi kategóriás asztali körfűrészeket olcsón állítják elő, ezért nem fektetnek nagy hangsúlyt a gyártók arra, hogy a gép tökéletes pontos és szép felületű vágást készítsen. Emiatt szinte minden körfűrész üt egy picit, amit sok esetben csak akkor látjuk, ha mágnestalpas mérőórával ellenőrizzük az ütést. A fűrész tengelyen lévő fixen rögzített laptámasz korrigálásával jelentősen tudunk javítani a vágás minőségén. A videóban szereplő gépen 0.04 mm ütése volt, majd a beszabályozás után gyakorlatilag nulla volt az ütés. Természetesen a fűrészlap is üthet, de ezt könnyen tudjuk cserélni jobb minőségűre. 






Asztalfűrész igazítása a tökéletes tisztításhoz





Fogantyúkészítő szerszám - Hogyan készítsünk szerszámfogantyúka





X
vonókés pad

Borotválkozó ló a 2X4-éktől



X
összecsukható változat

Összecsukható borotvált ló tervek







Puha ülés kocsicsatlakozóval (capitone) (ülés párnázott széken. Chesterfield. Kézzel készített)





Asztali körfűrész tisztítás


 2020. január 10. - kgl
gepkarbantartas.jpg
Az asztali körfűrész az egyik legfontosabb gépünk, ez időnként alapos karbantartásra szorul amit el kell végeznünk, ha sokáig szeretnénk használni még a gépet. A fűrészpor beragad a belsejébe, és megszorul az állító mechanika, a motor szellőző nyílásai is eltömődnek amitől leéghet a motor. A fűrészlapra is ráég a faanyag azt is le kell tisztítanunk. Egy kis WD40-es olajozás után szinte megújul a gépünk. A végén ellenőrizzük a gép pontos beállításait is, szükség esetén állítsunk rajta.


Az asztalfűrész tisztítása テ ー ブ ル ソ ー の







A legjobb rejtett csavarozó


 2020. január 09. - kgl
rejtett_csavarozo.jpg
A rejtett csavarozókból sok féle egyszerűbb és olcsóbb kivitelt lehet vásárolni, de a faanyag rögzítésére is alkalmas csúcs készülék ára már elég borsos. Olyho56 ezt a készüléket készítette el, pár darab maradék faanyag felhasználásával. Ha meg szeretnéd építeni te is akkor tervrajz sem szükséges, mert olyan részletes a mai 2 darab videó az építéséről. 
zsákfuratozó

Pocket Hole Jig 1, 1. és 1. pont

zsákfuratozó

DIY Pockethole jig 2 木製 治 具 2









Álványos fúrógép





 2019. november 11. - kgl
furogep.jpg
Kézi fúrógéppel nagy gyakorlat kell ahhoz, hogy valaki közel derékszögben fúrjon át egy anyagot. Az álványos fúrógépnek ez nem probléma. Az álványt nem nehéz elkészíteni, egy pár jó minőségű szélesebb golyós fióksín kell vásárolnunk és egy kevés faanyagot, ami lehet az olcsó MDF lap is. Az álvány elemeinek összeszerelésekor ügyeljünk a pontos munkavégzésre, mert csak így fog derékszögben is fúrni majd a gépünk. Akkus fúrógépet és hálózati fúrógépet befoghatunk az álványba, de a gép hátsó végének rögzítését esetleg másként kell megoldanunk.


Álványos fúrógép

FÚRÓ HÁZTARTÓ BANK IDEA BRIGHT - HOMEMADE FÚRÓ NYOMÁS







Lézeres szálkereszt


 2019. június 18. - kgl
lezer_celzas.jpg
A modern és igényesebb gépeken már szinte kivétel nélkül van valamilyen lézeres megvezetés vagy pozicionálás. Sokszor hallani azt a kifogást, hogy semmire sem használhatóak, pontatlanok, csak szemfényvesztés a használatuk, pedig ha jól vannak beállítva, akkor nagy segítség lehet a kevésbé gyakorlott hobbiasztalosnak is. Ma már annyira olcsóak a különböző lézer mutató egységek, hogy régebbi gépekre vagy a saját készítésű gépeinkre is rakhatunk lézert. Itt van egy jó példa rá a mai videóban.

Csatlakoztasson egy DIY lézerjelzőt az oszlopfúróhoz : 自 作 ラ イ ン レ ー ー を ボ





DIY készítése mágneses fúró útmutató





6 az egyben fúróprés (fúróállvány) készítése, 2. rész



Kézi fúró állvány


 2019. május 13. - kgl
furo_allvany.jpg
A kézi fúrógéppel pillanatok alatt tudunk furatokat készíteni vagy akár menetet vágni a fába. De néha nagyon fontos, hogy tökéletesen derékszögben fúrjunk, ezt nehéz megcsinálni, mert az emberi szem csak egy irányból képes kontrollálni azt hogy nagyjából derékszögben fúrunk. Egy egyszerű fúró állvány már nagy segítség, ha jól van elkészítve az állvány, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy ferdén fúrunk a fába. Az állvány elkészítéséhez csak pár darab alkatrészre lesz szükségünk. Fontos, hogy a vezető fém pálcák elég merevek legyenek, a fém perselyek pedig kotyogás mentesen és akadás mentesen tudjanak rajtuk csúszni, továbbá a talp is elég mereven tudja megtartani a pálcákat. 


Félelmetes házi fúró útmutató // The Yapımı Matkap Kılavuzu v2.0



DIY hordozható fúróvezető / útválasztó merülő talpa





álítható csepozó szerszám

Making an ADJUSTABLE Doweling Jig for Joinery



























Mit tegyek a serceg, perceg a szú a fában ?






 2019. november 24. - kgl
sza-ropnyilasok.jpg
Kitör a pánik ha a sercegő, percegő vagy kopogó hangok mellett faliszt port találunk a lakásban, majd egy kicsit jobban utánanézve észrevesszük az apró lyukakat a fa felületén. Ilyenkor persze egyből mindenki arra gondol, hogy szú van a fában. Ilyenkor jogos a riadalom, mert egyrészt nagyon zavaró például hallgatni folyamatosan ezeket a zajokat, főleg éjszaka amikor csendnek kéne lennie, ezek a zajok pedig szinte az agyunk mélyére hatolnak. De sajnos az emberek keveset tudnak ezekről a farontó bogarakról, így hibásan mindenki a szú ténykedésére gondol. De akkor mi is okozza ezt és hogyan akarunk védekezni az ellen amit nem is ismerünk.
 A fa egyik legnagyobb károsítója valami bogár féle, amitől azért retteghetünk, mert belülről zabálja fel a fát, meggyengítve azt, tönkretéve mindent ami fából készült. Nem kíméli a tetőtérben a gerendákat, a képkereteket, a fából készült bútorokat, a régi faszobrokat, ajtókeretet, mindent tönkretesznek, elcsúfítanak ezek az igazi zabáló gépek. Ahhoz, hogy eredményesen tudjunk védekezni ellenük, ismernünk kell egy kicsit ezeket a farontó bogarakat, életciklusukat. 
fig_2.jpgKözös jellemzőjük ezeknek a farontóknak, hogy lárvaként kezdik az életüket a fa belsejében, rengeteg járatot rágva a fába táplálkoznak és növekednek. A környezeti tényezőktől függően ezek akár 2-20 évig is elvannak a fa belsejében és csak zabálnak és zabálnak, más dolguk sincs. Majd egyszer eljutnak abba az állapotba amikor már kifejlődnek, és átalakulnak a lárva állapotból rovar állapotba, ilyenkor kirágják magukat a fából, csúnya lyukakat hagyva a fa felületén, és párosodnak, majd a petéket lerakják a fába rágott lyukakba, és kezdődik elölről minden, csak most már nem 1-2 lárva fogja zabálni a fát, hanem nagyon sok. Amikor zabálnak, akkor a fa elporlik, és egy por szerű anyag marad utánuk a járataikban és abból kihullva is. Sokszor csak ezt vesszük észre. 
Amíg a felületi, például mechanikai elváltozások szembetűnők, addig a bogarak károsítása általában alig észlelhető. Amikor már a táplálkozásukkor keletkező, finom furatlisztet (nevezhetjük „rágalomnak” is) látjuk a tárgy körül, vagy kirepülőnyílásokon át távozott bogarakat találunk, addigra felszín alatt már általában komoly, gyakran visszafordíthatatlan károk keletkeztek.
Nézzük meg egy kicsit jobban hogy milyen bogarak rontják a fát. 
alszufelek.jpg1 = közönséges múzeumbogár (Anthrenus museorum), 2 – hosszúszőrű törpeszúfarkas (Korynetes caeruleus), 3 – barna falisztbogár (Lyctus brunneus), 4 – apró kislisztbogár (Tribolium madens), 5 – kis kopogóbogár (Anobium punctatum), 6 – nagy álszú (Xestobium rufovillosum), 7 – dohányálszú (Lasioderma serricorne), 8 – közönséges tolvajbogár (Ptinus fur), 9 – szűzporva (Reesa vespulae) (fotó: Németh Tamás)
A legjellemzőbb farontók az álszúfélék (Ptinidae), a csuklyásszúk (Bostrichidae), a gyászbogarak (Tenebrionidae) és a cincérek (Cerambycidae) családjából kerülnek ki. A nem megfelelően kezelt faanyagban könnyen megtelepedhetnek, így veszélyes kártevővé válhatnak. Más bogárcsaládok, például a múzeumbogarak (Dermestidae) lárváinak fejlődéséhez állati eredetű táplálék szükséges. Köztük sok faj könnyen válhat raktári kártevővé, különféle ragasztók felhasználásával készült könyveket, szőnyegeket vagy például a festővásznat is károsíthatják.
vorosnyaku_szufarkas.jpg



A szúfarkasok (Cleridae) egyes fajai viszont a száraz fában fejlődő bogarak lárváira és kifejlett formáira, azaz imágóira vadásznak. Kárt ugyan nem okoznak, de jelenlétük más fajok előfordulását bizonyíthatja.
 
 
 
 A kereskedelemben számtalan rovarirtószer kapható az aktív rovarfertőzés megszüntetésére, esetleges megelőzésére, ezeket azonban nem restaurátorok és műtárgyakkal foglalkozó szakember számára fejlesztették ki. Az elérhető szerek általában komoly vegyi anyagok, amelyek kémiai kölcsönhatásba léphetnek az egyes műtárgyalkotókkal. A kezelések utáni leggyakrabban előforduló elváltozás a fémek korróziója, a festékek elszíneződése, a kötőanyagok és lakkok megpuhulása, oldása, gyengülése. Ha tisztában vagyunk ezekkel a következményekkel, akkor már megfontoltabban foghatunk hozzá a kártevő-mentesítéshez.
Szerencsére nem reménytelen a helyzet. Világszerte kísérleteznek alternatív eljárásokkal. Ezek közül az oxigénelvonásos módszer bizonyult a legmegfelelőbbnek. Ez a rovarok irtása mellett az oxigénre érzékeny anyagok hosszútávú tárolására is kiváló megoldás jelent. A körülöttünk lévő levegő 21 százalékban tartalmaz oxigént. A terjedőben lévő módszer lényege, hogy olyan zárt teret alakítsunk ki, ahol huzamosabb ideig ennél sokkal alacsonyabb, körülbelül 0,5-0,1 százalék között tudjuk tartani az oxigénszintet. Megfelelő anyagokat használva és néhány szempontot figyelembe véve ez az a módszer, amely biztonsággal alkalmazható műtárgyak esetén is.
oxigen_elvonas.jpg
Oxigénelvonás a gyakorlatban (forrás: MuseumPests.net) 
Három különféle eljárást különböztethetünk meg az ún. anoxiás kezeléseknél. Az elsőnél olyan gázokkal öblítik át a zárt teret, amik kémiai reakciókban nem vesznek részt – ilyenek a nitrogén és az argon. A másik eljárásnál valamilyen oxigént abszorbeáló anyagot, legtöbbször vasport használnak, ami kémiai reakciók során megköti a levegőben lévő oxigént. A harmadik módszer az előbbi két eljárás keveréke. Ott először átöblítik a teret, amíg elég alacsony nem lesz az oxigénszint, majd a fennmaradó oxigént abszorbensekkel megkötik.
De miért is fontos tudnunk, hogy a kislisztbogár a tettes, avagy dohányálszúval van dolgunk? A különböző bogárfajoknak más és más az ellenálló képessége az oxigénszegény környezettel szemben, amit erősen befolyásol a hőmérséklet is. 15°C alatt nem is érdemes ezen a módszeren gondolkodni, mivel ekkor a bogarak inaktív állapotba kerülnek, és így nagyon hosszú időt kibírnak az oxigénszegény helyen. Az ideális kezeléshez 20–25°C szükséges, ennél magasabb hőmérséklet már a műtárgyakat károsíthatja. Viszont jó tudni, hogy minden 5°C emelkedés 50 százalékkal csökkenti az időtartamot, ameddig a kártevő elviseli az alacsony oxigénszintet.
Az eltérő tűrőképességgel is számolnunk kell. Jó példa erre a német csótány, ami ugyan nem bogár, de 20°C mellett 5 napig bírja, míg pl. a dohányálszú ugyanilyen alacsony oxigénszintnél 22 napig marad életben. Miután a kártevő kilétét kiderítettük, további tényezővel is kalkulálnunk kell: mennyi idő kell, amíg a műtárgyon belül is kialakul az oxigénszegény környezet. A szakirodalomból ismert adatok szerint ehhez a legtöbb esetben két nap elegendő. A pontos diagnózis a módszer gyakorlati alkalmazásakor lesz jelentős. Nem mindegy ugyanis, hogy egy apró faszobrot vagy egy több méter magas faoltárt mennyi ideig, milyen hőmérsékleten, és mennyi hatóanyag felhasználásával kezelünk. 
xilamon.jpg



Xylamon szúölő és megszüntető favédőszer
Rovarölőszert tartalmazó oldószeres impregnálószer. Valamennyi fakárosító rovart megbízhatóan elpusztítja.

Teherhordó faszerkezetek, gerendák, tetőszerkezetek és más hasonló faanyagok mentesítése és védelme mindenféle fakárosító rovaroktól, szuvasodástól. Nem használható élelmiszerrel, evőeszközzel, fehérneművel, ágyneművel, takarmánnyal érintkező fafelületek kezelésére, illetve gyerekjátékokra. Átfesthető: 4 hét után. 
Felhasználási útmutató:
Felhordás: Ne hígítsa ! Felhordható ecsettel, rövid idejű mártással vagy elárasztással. Szórásos felhordást csak arra feljogosított ipari üzemek végezhetnek. Teherhordó faszerkezeteket injektálással bárdoló faragás után háromszor kiadósan át kell festeni a szerrel. Összekötő és falazati gerendák és egyéb vastag faanyagok esetén furatképzéses impregnálás szükséges.
Száradási idő: A levegő és fa hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függően a kezelt fa kb. 24 óra elteltével munkálható meg, legkorábban 4 hét után festhető át. A teljes átszáradás 8 naptól több hónapig terjedhet, ezalatt az idő alatt a környezet nem kap biocid terhelést, csak szaghatással kell számolni. A kezelt bútorokat javasolt néhány hétig fedél alatt szabadban szellőztetni.
Nem alkalmazható: Játékok, méhkasok, hajtató- és üvegházak faszerkezeteinek valamint élelmiszerekkel, takarmánnyal közvetlenül érintkező faanyagok védőkezeléséhez. Nem használható olyan bútorokhoz, melyben élelmiszert, evőeszközt, fehérneműt vagy ágyneműt kívánnak tárolni..
jobeck.jpg



Jobeck : A német Jobeck cég ezért fejlesztette ki évszázados tapasztalatok és a legújabb tudományos ismeretek felhasználásával aktív faanyagvédő szereit. E termékekben kizárólag természetes növényi hatóanyagok gondoskodnak a károsítók elleni védelemről és a faanyag tartós konzerválásáról.
A szer, amelynek összetételét a Német Szabadalmi Hivatalnál is levédették, különböző fenyőtűkből, tömjénből, szegfűből, télizöldből és egyéb növényekből kivont éterikus olajokból áll. Így maga a természet biztosítja a hatékony alapanyagot a faanyag rovarok és gombák elleni védeleméhez. A Jobeck aktív faanyagvédő konzerválás ideális megoldást biztosít a fa szerkezetének természetes és tartós megőrzéséhez. A speciális impregnálószer összetétele és hatóanyagai révén azonnal és mélyen beszívódik a fába. Alkotóelemei aktívan működnek és rövid időn belül megsemmisítik a faanyagban már benne lévô szút és más rovarkárosítókat, ugyanakkor hosszan tartó védelmet is biztosítanak a további szú, rovar- és gombakárosítással szemben. Az éterikus olajak víztaszítóak, s kültérben is védelmet nyújtanak a gombásodás ellen. A faanyagvédő szer nem tartalmaz a szervezetre káros, mérgező, egészségre káros összetevőket. A növényi kivonatok intenzív illatot árasztanak, ezért a kezelt faszerkezeteket és a helységet az impregnálás után ki kell szellőztetni.
A szalmiászesz a régi bútor asztalosok kedvelt szere volt. Szúrós szagú anyag, amely mélyen behatol a fába. Beltéri alkalmazását nem ajánljuk az erős szaga miatt. Benzin és terpentin amit még lehet használni, de ezek nagyon veszélyesek, rendkívül könnyen meggyulladnak, a szaguk is igen tartós. 
EMBALAN HAUSBOCK BV (P-11): Oldószeres, 10% hatóanyagú favédőszer farontó rovarok ellen. Megelőző és megszüntető védelmet ad. Felhordás mázolással, bemártással, bemerítéssel, fürösztéssel, áztatással, telítéssel, injektálással, szórással. Bútorok és műtárgyak kezelésére kiválóan alkalmas
EMBALIT PC (P-19): Vizes és oldószeres változatban - ,10% hatóanyagot tartalmazó, megelőző és megszüntető védelmet nyújtó favédőszer. Különösen alkalmas farontó gombák, kékülést okozó gombák és farontó rovarok ellen kül- és beltérben. Felhordható mázolással, bemártással, merítéssel, telítéssel és szórással - Színtelen felületet ad. Átvonható diszperziós festékekkel, minden lakkal és lazúrral, 8 napos száradás és próbafestés után.
A mikrohullámú sütő is alkalmas a farontó bogarak ellen kisebb tárgyak esetén. A száraz fát nem károsítja 1-2 perces használattal. Viszont a bogarak, lárvák, bábok testnedvei 80-100 C fokra felhevülnek, így elpusztulnak. 

Farontó bogár irtása utólag




Jövőkép 6 Dr Raffay Ernő A szétdarabolt magyarság jövője



X

Ember- és környezetkímélő kertművelés



X

Hús , szalonna és sajt hideg füstölése a Pabenor smokerben, füstölőben

X

Szabályozható hideg füst generátor füstöléshez , hazifustoles.hu, füstölő generátor, füstgenerátor


X

Hentes Praktikák #7- Húsfüstölés 2. rész


X

Hentes Praktikák #8 - Füstölt csülök főzése


gyalú padba építése

Készítsen egy Benchtop csatlakozót




Hogyan juthat el ingyenes internethez / INGYENES Internethez bármilyen SIM-kártyán, bárhová is mehet, 100% -ban dolgozik


X

Ingyenes Internet Data Sim 100% - Korlátlan internethozzáférés ingyen 2019




Új 2020 Hogyan lehet 100% -ban ingyenes internetet kapni Ingyenes internet otthon


X

100% ingyenes energiagenerátor, önműködően mágneses, 220v izzóval



Leghatékonyabb ingyenes energiagenerátor 220 V-nál


X

Pakisztáni igények az ingyenes villamos generátor feltalálására, 2. rész




Hogyan készítsünk szabad áramtartó energiagenerátort |



legjobb ingyenes energiagenerátor 2019 Könnyű energia


X
mini eszterga

MINI TORNO CASERO DIY // TORNO a MADERA készítéséhez




3 az 1-ben házi készítésű esztergagép. 1. rész - Fúróval működtetett fa eszterga




Fűrészelés mesterfokon Ryoba Nokogiri fűrésszel



 2018. szeptember 18. - kgl
fureszeles.jpg
Az egyik legjobb asztalos fűrész a Ryoba Nokogiri azaz a kétoldalas japán húzófűrész, de ezzel is meg kell tanulni fűrészelni. A húzófűrésszel szép egyenes vonalban lehet fűrészelni, mert a húzás során megfeszül a fűrészlap és így nem hajlik el oldalra mint a toló fűrészek. Azt is el kell dönteni, hogy a kisebb vagy a nagyobb fogú oldalát használjuk a vágásra a fűrésznek. A faanyagot forgatni kell például hosszvágás esetén, hogy ne térjünk el a vágási vonaltól. A következő két videóban jól látni, hogy hogyan kell mesterfokon fűrészelni ezzel a profi fűrésszel. 


A Ryoba Nokogiri használata Hogyan lehet használni a Ryoba Nokogiri-t?



Újra feldolgozás ryoba nokogiri -vel - japán fűrész.


A pontos asztalosmunka előállításának technikái


X

Hogyan készítsünk egy körvágó szerszámot a router számára [barkácsolás]



Házi nagy famegmunkáló központ - famegmunkálás barkácsolás otthon - famegmunkálási technikák


X

Házi készítésű csúszó körfűrész keresztmetszeti útmutató - DIY famegmunkáló szerszám otthon



X

Tökéletes csúszó körfűrész daraboló állomás Új tervezésű lineáris csapágyak-rétegelt lemez vágógép


oooooooo
X
körfűrész , szúrófűrész , és felsőmaró vezető egyben

Hogyan készítsen 3 az 1-ben körfűrész, puzzle és útválasztó szúrófűrész / Ahşap İşleme Kesim İstasyonu


X
körfűrész , szúrófűrész , és felsőmaró vezető egyben

Hogyan készítsen 3 az 1-ben körfűrész, puzzle és útválasztó szúrófűrész / Ahşap İşleme Kesim İstasyonu


ooooooooo


X

#mobil eszköza körfűrészhez


X

Házi körfűrész keresztmetszetű szerszám




Pormentes derékszög vágás kézi körfűrésszel




korfuresz_vagas.jpg
A kézi körfűrész sokan nem szeretik használni, mert nem tudnak vele derékszögben vágni és nagyon porol még akkor is ha rácsatlakoztattuk a porszívót. A porolást nagyon könnyen meg lehet szüntetni, ha egy kiegészítő légterelőt készítünk a fűrészgépre. A derékszögű vágáshoz meg készíthetünk egy nagyon egyszerű kalodát, amiben pontosan tudunk derékszögben vágni. 

Hogyan készítsünk egy körfűrész keresztmetszetű szerszámgépet - Pt 2




Építsd meg ezt a forradalmi keresztezett szánkót kezdőknek!




Biztonsági tolóasztal készítése körfűrészhez






 2013. december 08. - kgl
biztonsagi toloasztal.jpgSzinte minden asztalos és hobbiasztalos műhelyben megtalálható valamilyen asztali körfűrész és a házilag hozzá készített tolóasztal amivel könnyedén tudunk derékszögben fűrészelni. Ha még nincs ilyen tolóasztalunk akkor készítsünk egyet gyorsan és egészítsük ki egy biztonsági retesszel is, ami megakadályozza a túltolás esetén a balesetet.

Készítsen Awesome biztonsági funkcióval egy asztalfűrészt.



apró tárgyak tárolója

Ne takarítson meg pénzt, egyébként nem is vásárolhatja meg! A mesterek nagyra értékelni fogják!



X
derékszögelő szorító

Elegáns eszköz a hulladék! Nem rosszabb, mint a gyár!




Helytakarékos bakok




 2016. július 10. - kgl
bak.jpg
Minden hobbiasztalos műhelyben a szabad helyből van legkevesebb. Ezért törekednünk kell a műhely berendezéseinek kialakításakor, hogy azok a lehető legkevesebb helyet foglalják, ha használaton kívül vannak. Fontos az is, hogy megfelelően stabil és biztonságosak legyenek. Nagyon hasznos tud lenni pár darab olyan bak amelyet össze lehet csukni, felállítva viszont sokféle módon tudunk használni. Ilyen bakokat el tudjuk készíteni magunknak viszonylag kevés faanyag felhasználásával. 


Sawhorse "The Ultimate Folding Sawhorse" Shopdog




Multifunkciós munkapad - 1 rész




 2019. március 30. - kgl
munkapad_1.jpg
 A multifunkciós munkapad Paoson WoodWorking meghatározásában azt jelenti, hogy a munkapadja ötvözi a fűrész állomást, szerelő asztalt és a rengeteg tároló helyet a gépek számára. Ez a robusztus munkapad olyan műhelybe való, ahol középen tudják elhelyezni a munkapadot és így körbe lehet járni. A munkapad vázának alapanyaga több réteg rétegelt lemezből készült, a különböző méretű csíkokra vágott anyag miatt a csapolásokat az összeragasztáskor készíti el. A munkapad nem a hagyományos körfűrész beépítéses lesz, előre nem lövöm le az ötletet, szerintem remekül használható fűrészeléshez is majd. De ezt majd a holnapi részben tudjátok meg.

Nagy kapacitású, többfunkciós munkapad felépítése / 1. rész



Rip Cut Guide / Workbench Build 2. rész



Holdfast Clamps & Bench Dogs/ Workbench Build Part 3



High Capacity Multi Function Workbench Build / Part 4




Láncfűrészes művészet


 2013. június 29. - kgl
lancfureszes muveszet.jpgA fa szobrászatot már ősemberek is művelték, a kor haladtával folyamatosan változtak az elkészítési módok és szerszámok. Ma már külön művészeti ággá fejlődött ki a láncfűrészes művészet, ahol egy láncfűrész esetleg egy sikító (sarokcsiszoló) segítségével alakítják ki a szobrokat. Dőljünk hátra, és gyönyörködjünk ezekben a remekművekben.


Láncfűrészelés Ridgway láncfűrész Rendevous 2012.wmv




3D-s szögvonalzó




 2016. augusztus 03. - kgl
3d-s_szogvonalzo.jpg
Valószínűleg te  is belefutottál már abba az előrajzolási hibába, hogy ha egy léc mind a négy oldalára fel akarsz rajzolni egy vonalat körbe, akkor az utolsó oldalon meghúzott vonal nem érintkezik a legelső vonal végével. Az ilyen előrajzolásra a csapok készítésénél van elsősorban szükség. Nehezíti a helyzetet, ha mondjuk 45 fokos csapot akarsz előrajzolni, szinte biztos, hogy elsőre nem fog sikerülni tökéletesen a berajzolás. Izzy Swan egy nagyon egyszerűen elkészíthető 3D-s szögvonalzót készített amivel egy beállítással lehet a léc 3 oldalára felrajzolni a vonalat, a negyedik oldali vonal ezek után már nagyobb valószínűséggel fog szépen találkozni. Hatalmas ötlet az a vonalzó, nagyon meggyorsítja a munkát, mert csak egy oldalon kell felmérni és bejelölni a vonal helyét, így a további mérési hibákat elkerülhetjük. 

Hogyan készítsünk egyszerű Straddle Square-t!



Házi fúróasztal





90 és 45 fokos vonalzó a körfűrészhez




 2019. október 08. - kgl
vonalzo.jpg
A kézi körfűrésszel nagyon gyorsan lehet pontosan a berajzolt vonal mellett fűrészelni 90 és 45 fokos szögben, ha van erre a feladatra készített vonalzónk. A gyári vonalzók nem minden esetben pontosak, és nincs rajtuk távolság tartó amit a bejelölt vonalhoz tudunk illeszteni. Készítsünk egy olyan vonalzót ami tökéletesen használható a kézi körfűrészhez


90 fokos 45 fokos vonalzó az elektromos körfűrészhez



90,45 fokos gyorsgörgő 90,45


X

Két, a kerítést csúszó berendezés



Házi router asztal




Sarokcsiszoló csúszó vágógép


gépi satú

Fából készült fúrógép préselési szöge készítése - INGYENES PDF terv letöltés


X

 NAGYON HASZNOS és KÉPESSÉGES :) Hogyan készítsünk házi készítésű fa GRAMIL-ot ácsmunkához | Vonalzó jelző mérő





Nagyon hasznos vezető egy körfűrészhez!




 2019. október 14. - kgl
vezeto_korfureszhez.jpg
Egy körfűrésszel derékszögben vágni egy talpas derékszöggel is lehet, de mert vékony a derékszög hosszú szára, nehéz vezetni mellette a fűrész talpát. Ráadásul elég kicsi a felfekvési felület egy keskeny léc vágása esetén, amire a körfűrész talpa fel tud ülni. Ha elkészítjük ezt a vezetőt, sokkal könnyebb lesz a munkánk. Az elkészítéséhez elég kevés faanyag kell, akár hulladék darabokat is felhasználhatunk hozzá. 

Nagyon hasznos eszköz, egy körfűrész!



Szánjon rá időt vásárolni! Csináld magad készülék!



csapozó sablon

Csináld Magad, és ne pazarold a pénzt! TOP 6 DIY eszközök kézművesek!





csapozás

ÚTMUTATÓ a TARUGOS CASERA-hoz DOWEL JIG DIY


csapozás

Ne rohanjon vásárolni! Csináld magad! VER 3.0

outube.com/watch?v=_Mn5XpnbLjk


Ne rohanjon vásárolni! Csináld magad! VER 2.0



Zsebfurat készítés: nincs szükség fúrásra !!




Szalagfűrész vezető




 2019. október 30. - kgl
szalagfuresz_vezeto.jpg
Nagyon sok faanyagot tudunk készíteni magunknak lefűrészelt ágakból, kivágott fából, fatuskóból egy szalagfűrész segítségével. A nehézség az, hogy ezek hengeres formájúak, könnyen elfordulnak fűrészelés közben, így hullámos lesz a vágott felület. Egy V alakú vezetővel sokkal könnyebb egyenesen vezetni az anyagot és a vágás is egyenesebb lesz. Készíthet

Egy szalagfűrész szán, mint senki más. // Újraraktározás, metszés: Soha nem láttam még soha ezt a sok irányítást!



Biztonsági kézi tolóblokk az asztali fűrészhez



gérvágó fűrész fából 1.

Házi készítésű Mitre Saw Build 1. rész // Mitre Saw Making 1. rész


gérvágó fűrész fából 2.

Házi készítésű Mitre Saw Build 2. rész // Mitre Saw Making 2. rész



Könnyített tolóasztal





 2019. augusztus 29. - kgl
toloasztal.jpg
 A tolóasztal nagyon meg tudja könnyíteni a munkánkat, de ezen asztalok minél nagyobbak annál nehezebbek is. Nagyobb munkadarabok vágásához nagyobb tolóasztal kell, így a súlya is nagyobb. Készíthetünk belőle könnyített változatot aminek súlya kb 30-40%-al kisebb. Az alapanyaga vékony rétegelt lemez lehet, amelyre mindkét oldalt 3 mm vastag bútor hátlapot ragasztunk a jobb csúszás és merevítés érdekében. 
Könnyített tolóasztal

Cross Cross szán, mint senki más







Szalagcsiszoló állvány





 2020. január 21. - kgl
szalagcsiszolo_allvany.jpg
A kézi szalagcsiszoló gép szinte minden hobbiasztalos műhelyben megtalálható alapgép, de nem mindenkinek van hozzá megfelelő gyakorlata, hogy azzal szép felületet tudjon csiszolni. Élek csiszolásához sem tökéletes a kézben tartott gép, könnyen ferdére csiszolhatjuk vele az éleket. Ezért jó ötlet, egy állványt készíteni a gépnek, nagy segítség az, ha van egy tárgyasztal is amire rá lehet fektetni a munkadarabot és így derékszögben tudjuk az éleket megcsiszolni.Az állványt el tudjuk könnyen készíteni bármelyik kézi szalagcsiszolóhoz, kevés faanyag felhasználásával. Mivel ezeknek a gépeknek van forgács elszívó csatlakozója, így akár a gyári porzsákkal vagy egy porszívót rácsatlakoztatva is tudjuk használni a porelszívásra csiszolás közben.


x

átalakítani az övcsiszolót asztali csiszolóvá




x

Sarokcsiszoló csúszó vágógép




4 funkciós szalagcsiszoló




 2018. augusztus 28. - kgl
szalagcsiszolo.jpg
A kicsi műhelyekben nem biztos, hogy van hely többféle csiszológépre, Egy egyszerű kézi szalagcsiszoló gépből egy olyan átalakítható gépet készíthetünk ami akár vastagsági csiszoló gépként is használható Így csak egy gép fogja a helyet foglalni a műhelyben és csak egy géphez kell a porelszívást kiépíteni. Ennek a megoldásnak az előnyei mellett hátrányai is vannak, át kell szerelni a gépet, a másik funkcióra ami időveszteséggel jár, illetve ha meghibásodik a gép akkor egyik funkciót sem tudja használni. Arra is számítani kell, hogy a megnövekedett géphasználat miatt hamarabb is fog meghibásodni a gépünk. 
X

"FANTASZTIKUS" FELHASZNÁLÓ ÖSSZENNYEZŐ STAND




Vízszintes él és orsócsiszoló HOGYAN KÉSZÍJEN videót




Állítható szalagcsiszoló




 2018. augusztus 04. - kgl
szalagcsiszolo_talp.jpg
A csiszolásra sokan a szalagcsiszoló gépüket rögzítik az asztalhoz, és így használják, de ennek az a nagy hátránya, hogy a szalag csak egy keskeny sávban kopik, a többi része nincs kihasználva a teljes szélességében. Egy orosz hobbiasztalos, Vladimir Zhilenko egy liftes állítású asztalt készített a gép állványára, így teljes szélességében ki tudja használni a szalagot. Egy vezető csúszóasztal is készített rá, amivel be tudja állítani az asztal és a szalag közötti távolságot. A szalagcsiszológép rögzítése is nagyon egyszerű, így pillanatok alatt le illetve fel tudja szerelni a gépet a talpra. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag bármilyen szalagcsiszoló gépet le lehet rögzíteni, még azt is amelyiken gyárilag nincs rögzítője.
X

Csiszológép a Makita 9404 darálóból. Csiszológép a MAKITA 9404 darálóból.




X

Csináld Magad, és ne pazarold a pénzt! TOP 6 DIY eszközök kézművesek!




16 HÁLÓZATOS KEZDŐLAPOK A SZÖVEG KÖNNYEZETT FELTÉTELEI / 2020



Több funkciós szalag és tárcsacsiszoló építés - 1 rész





 2019. július 28. - kgl
kombi_csiszolo_1.jpg Egy több funkciós gépet kitalálni és megépíteni nem kevés fejtörést igényel, de ez a szép benne. JSK-koubou egy tönkrement mosógépnek a teljesen épp motorjához tervezte meg a csiszoló gépet. Először a terveket készítette el CAD programban utána kezdett neki az építésnek. A tervezés során arra törekedett, hogy a gépet több funkciósra készítse el, a szalagcsiszolót lehet fektetve, eldöntve és állítva is használni. Az építést két videóban mutatta be, az első részben a gép vázat és a tárcsacsiszoló részt készíti el. Holnap folytatjuk.

X

Készítsen szalagcsiszolót @ Mosógép motorja 1. rész



X

Készítsen szalagcsiszolót @ Mosógép motorja 2. rész



X

Ipari stílusú számítógépes íróasztal - Forme Industrious




 Fiókos ipari szekrény - Forme Industrious





Fémvágó kézi szalagfűrész készítése




 2019. március 18. - kgl
kezi_szalagfuresz.jpg
 A hobbiasztalos elsősorban a fát szereti megmunkálni, de van aki a fémet is szereti, vagy ha nem is szereti, de néha azt is meg kell csinálnia. Az egyik legfárasztóbb munka a fűrészelés, ezért sokan inkább flexel vágják a fémet. A flexel csak egyenes vágásokat tudunk végezni, de egy kézi szalagfűrésszel akár íves vágásokat is. egy ilyen kézi szalagfűrészt fából is el tudjuk készíteni. Javaslom, hogy először a fémvágó fűrész szalagot szerezzük be, és ehhez méretezzük a gépet. A gép meghajtására egy erősebb akkus fúrógép is elég. 
X

DIY fémvágó szalagfűrész // Hordozható szalagfűrész készítése (fúróval működtetett)




X

Jigsaw Cutting Station - Jigsaw vágógép




Hogyan készítsünk kirakós asztali gépet || DIY kirakós asztal JSK



Szalagfűrész fából





 2019. július 30. - kgl
szalagfuresz.jpg
 Minden gépnek megvan a maga feladata, amiben a legjobban ki lehet használni a képességeit. A szalagfűréssel fel tudunk vágni rönköt pallónak, deszkának, tüzelőt tudunk rajta vágni, íves és egyenes vágások gyors elvégzésére alkalmas. A gépet el tudjuk készíteni fából is, a méretét az igényeinkhez kell szabni. Egy jól elkészített favázas géppel ugyanazokat tudjuk elvégezni, mint a fémből készült géppel. Gökmen ALTUNTAŞ egy 12 colos kerekű gépet készített rétegelt lemezből. A kerekek bandázsolására használhatunk parafát vagy gumit a jó tapadás érdekében. 
X

Házi szalagfűrész építése // Nagy szalagfűrész - keményfa építés




Toló asztalos fűrész állvány







 2019. augusztus 27. - kgl
tolo_asztalos_alvany.jpg
Ritka szép megoldást láthatunk tolóasztalos fűrész állvány készítéséről. Az asztali körfűrész és a vastagsági gyalugépet egy olyan asztalba építette bele egy német hobbiasztalos amelyen egy lineáris csapágyakon csúszó tolóasztal is van a fűrészgép mellett. Látszik, hogy alaposan megtervezte és gyakorlott kezekkel építette meg az állványt. A tolóasztallal természetesen szögvágásokat is lehet végezni. a tolóasztal alatt még fűrészlapok tárolását is meg tudta oldani. 

Fűrész asztal csúszó kocsi





X

BRIGHT IDEA - KARTALFŰRŰ // BRIGHT IDEA - KARTALFŰRŰ

Asztali körfűrészhez tolóasztal



Mini maróasztal





 2019. január 19. - kgl
mini_maroasztal.jpgHa egy felsőmarót beépítünk egy asztalba, akkor sokkal kényelmesebben és biztonságosabban tudunk dolgozni. Aki egyszer használta már így a marógépét, az hamar rá fog szokni. A gond csak az, hogy egy maróasztal elkészítéséhez sok faanyag és sok hely kell a műhelyben. Patrick Sullivan ezt a gondot úgy oldotta meg, hogy egy mini maróasztalt készített, amit akár egy szekrény polcára is el tud rakni ha nincs rá szüksége. Szépen megoldotta a maróasztal elkészítését, porelszívás és vezetősínt is épített az asztalba. A maróasztal terveit itt osztotta meg velünk. 


Tervei itt

X

Mini router asztal



X

3 az 1-ben munkapad. Hogyan készítsünk munkapadot. Asztalfűrész, Router asztal, Jig fűrész asztal. DIY. Műhely.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése