2020. április 3., péntek

LEVESEK
























LEVESEK


Rántott leves recept


Hozzávalók:
  • 3 jó púpos ek liszt , 4 ek olaj ,
  • 1 csapott tk fűszerpaprika , 1 liter víz , 1 tk házi ételízesítő , 1 púpos kk őrölt köménymag , 0,5 kk só
  • 4 szelet kenyér


Elkészítése:
Egy kisebb fazékban a lisztet simára keverjük az olajjal, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk.
A tűzről lehúzva rászórjuk a paprikát, fokozatosan adagoljuk a vizet, közben csomómentesre keverjük.
Ízesítjük a fűszerekkel és sűrűsödésig főzzük.
Közben a kenyérszeleteket apró kockára vágjuk és 200 fokos sütőben pár perc alatt megpirítjuk.
A levest melegen, a kenyérkockákkal kínáljuk.

Tipp:

Van úgy, hogy összegyűlik pár szelet már nem olyan friss kenyér. Ilyenkor, ha nem bundás kenyér lesz belőle, akkor ehhez az egyszerű leveshez használom fel. Olcsó, hisz alig szükséges hozzá pár dolog.
Gyorsan meg is van, nem kell vele sok időt eltölteni a konyhában.



Bableves reszelt tésztával recept


Hozzávalók:
  • 3 db közepes sárgarépa , 1 db közepes fehérrépa
  • 1 babkonzerv , 1 ek napraforgó olaj
  • kis csokor petrezselyemzöld , só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint , 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 2 csapott ek finomliszt , víz , 1 közepes vörös hagyma , 2 gerezd fokhagyma , 1 tk ételízesítő
  • 1 zöldségleves kocka (nagyon finom ízt ad minden levesnek) , 1 paprika , 1 db paradicsom
A reszelt tésztához:
  • 1 db tojás , liszt

Elkészítése:
Kevés étolajon a felszeletelt répákat, hagymákat fedő alatt megpároljuk, ízesítjük borssal, ételízesítővel és  1 leveskockával.
Felengedjük 2 liter körüli vízzel, amikor forr, beletesszük a konzerv babot, a feldarabolt paparikát és a paradicsomot is.
Étolajon zsemleszínű rántást készítünk a liszttel, majd hozzáadjuk a vágott petrezselyem zöldet, megszórjuk piros paprikával és egy kis vízzel felengedjük.
Csomómentesre keverjük és a levesbe öntjük.
A tojást annyi liszttel összegyúrjuk, hogy jó kemény legyen, könnyen bele tudjuk reszelni a levesbe.
Ha a leves elkészült, belereszeljük a tésztát. Amikor feljött a tetejére a tészta, el is zárhatjuk alatta a gázt.



Zöldborsós húsgombócos leves recept



Hozzávalók:
Leves:
  • 50 dkg zöldborsó , 4 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa , 1 kis karalábé
  • 1 nagy fej vöröshagyma , 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál finomliszt , 3 l víz , 1 ek olívaolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika , só ízlés szerint
Húsgombóc:
  • 30 dkg darált sertéshús , 1 db tojás
  • 0,2 nagy fej vöröshagyma (1 ek a levesnél felaprított, pirított hagymájából)
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 0,2 csokor petrezselyem (1 ek a levesnél felaprított petrezselyemből) , 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 késhegynyi füstölt pirospaprika (elhagyható vagy sima pirospaprika is lehet) , só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint


Elkészítése:
A leveshez megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a vöröshagymát, a karalábét és petrezselyemgyökeret. Aprítsuk fel a petrezselyemzöldet, amiből tegyünk félre egy evőkanállal a gombócokhoz.
Dinszteljük meg kevés olajon a hagymát, amiből szintén tegyünk félre egy evőkanállal a gombóchoz. Ehhez adjuk hozzá a répát, a karalábét, és ezzel együtt pirítsuk még 5 percig, majd mehet bele a borsó és a petrezselyem is.
A zöldségeket szórjuk meg liszttel, keverjük át és öntsünk hozzá vizet. Ízlés szerint sózzuk meg és addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek.
Készítsük el a húsgombócokat is. A darált húst a tojással, a pirított hagymával, fokhagymával, zsemlemorzsával, petrezselyemmel, majd sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel formázzunk a masszából gombócokat. Ha túl lágy a massza, akkor adjunk hozzá zsemlemorzsát.
Amikor megfőttek a zöldségek, a leveshez tegyük hozzá a gombócokat és még 5-10 percig főzzük.
Jó étvágyat kívánok!




Zeller leves recept


Hozzávalók:
  • 1 zeller , 1 fej vöröshagyma , 1 ek zsír (liba, kacsa)
  • 1 ek finomliszt , 1 tk ételízesítő , 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 szál zellerzöld , 2 marék rizs , só , bors


Elkészítése:
A zellert tisztítás után apró lyukú reszelőn lereszeljük.
Zeller leves 005
A zsíron megdinszteljük a nagyon apróra vágott hagymát, majd megszórjuk liszttel és állandó kevergetés mellett pirítjuk. Pár perc múlva megszórjuk pirospaprikával, majd felengedjük hideg vízzel.




Beletesszük a lereszelt zellert, a zellerzöldet, ételízesítőt és sózzuk, borsozzuk.
Zeller leves 007
Felforraljuk, beleszórjuk a rizst és fedő alatt puhára főzzük.
Zeller leves 010




Székelygulyás recept


Hozzávalók:
  • 1 kg sertéshús , 15 dkg füstölt kolbász karikákra vágva , 2 fej vöröshagyma , 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom , 1 kg savanyú káposzta
  • 3 gerezd fokhagyma , 3 evőkanál étolaj , 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt , só , bors , pirospaprika
  • őrölt kömény
Elkészítése:
A felaprított hagymát forró olajban megdinszteljük, majd levesszük a tűzről és pirospaprikával megszórjuk.
Rátesszük a kockára vágott húst, átforgatjuk, majd megszórjuk sóval, borssal és köménnyel.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsomot, a paprikát, a levétől lecsöpögtetett káposztát és a kolbász karikákat.
Kevés vizet ötünk alá, majd fedő alatt, közepes lángon puhára pároljuk.
Ha a hús megpuhult, 2 ek lisztet elkeverünk 2 dl tejfölben, majd az egészet az ételhet öntjük és néhány percig együtt pároljuk.



Palóc leves recept


Hozzávalók:
  • 30 dkg színhús báránylapocka , 4 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma , 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa , 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1 babérlevél , 1 csipet őrölt köménymag
  • 4-5 db burgonya , 25 dkg zöldbab , 2 dl tejföl
  • bors és só ízlés szerint , petrezselyemzöld


Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát felhevített olajon félig megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb. 0.5 dl vízzel.
Ha ismét zsírjára sül, beletesszük a jól megmosott, apró kockákra vágott húst, megsózzuk, babérlevéllel, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a köménymagot, és a zúzott fokhagymát.
Fedő alatt többször megkevergetve puhára főzzük. Mindig csak annyi lé legyen alatta, hogy le ne süljön a hús.
Hozzáadjuk a húshoz a krumplit, babot, répát, majd felöntjük annyi lével, amennyi levesre szükségünk van (Vigyázzunk, ne hígítsuk túl) Jól összeforraljuk, és tálalás előtt elkeverjük benne a főzőlével elkevert tejfölt.
Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.



Frankfurti leves recept


Hozzávalók:
  • 1/2 kg kelkáposzta , 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma , 40 dkg frankfurti virsli
  • 1 szem burgonya , só , bors , szárított petrezselyem
  • snidling

Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágom, kevés kacsazsíron megfuttatom, majd a kockára vágott káposztát is megfonnyasztom, kockára vágom a burgonyát is és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
A fűszereket és a fokhagymát hozzáadagolom.
Amikor megpuhult akkor felkarikázom a virslit és kb. 5 percig főzöm.



Tojásleves, ahogy Anyukámtól tanultam recept


Hozzávalók:
  • 3 csapott ek liszt , 3 ek olaj , 1 csapott tk fűszerpaprika , 1,5 liter víz , 1 csapott tk só
  • 1 csipet őrölt bors , 1 csapott kk őrölt köménymag
  • 1 tk házi ételízesítő , 7 tojás , 4 szelet kenyér

Elkészítése:
A lisztet az olajjal simára keverjük és mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával, majd kevergetés közben felengedjük a vízzel.
Ízesítjük a fűszerekkel. Hagyjuk felfőni. Közben három tojást egy kis tálba ütünk, és villával jól elkeverjük, majd a forró levesbe csorgatjuk.
Párszor átkeverjük. Az egész tojásokat egyenként egy kis tálba ütjük és óvatosan a levesbe engedjük. Körülbelül 10-15 percig mérsékelt lángon főzzük (attól függően, hogy ki milyen keményen szereti a tojást benne), néha óvatosan átkeverjük.
Közben a kenyérszeleteket apró kockára vágjuk és tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon pár perc alatt megsütjük, majd a forró leveshez kínáljuk.

Tipp:

Ez egy olyan étel, amit sokan nem szeretnek, köztük a családom sem. Saját magam kedvéért pedig csak ritkán főzök bármit is. Talán ezért is esik olyan jól, amikor néha napján tojáslevest készítek, amit még Anyukámtól tanultam. Kerül bele tojás csorgatva és egészben is. Mi csak csorgatott tojáslevesnek hívjuk. Én úgy szeretem, amikor az egész tojás szinte szeletelhető a tányérban. Általában apróra vágott kenyérkockát pirítok hozzá.



Frankfurti leves recept


Hozzávalók:
  • 1 kis fej kelkáposzta , 3-4 közepes burgonya
  • 2 pár virsli , 3-4 gerezd fokhagyma , 1 ek majoránna
  • ételízesítő és só ízlés szerint , 1 kk pirospaprika
  • 1 ek zsír , 2 ek liszt , 2 dl tejfö

Elkészítése:
A csíkokra vágott kelkáposztát, a kockára vágott burgonyát, majoránnát, felkarikázott virslit, annyi vízben elkezdjük füzni, ami bőven ellepi.
Ha minden megfőtt, akkor elkészítjük a rántást (a zsíron megpirítjuk a lisztet), amihez hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pirospaprikát is. Sóval, ételízesítővel ízesítjük. Ha kicsit hűlt hozzákeverjük a tejfölt is.
A levesléből keveset adunk a rántáshoz, elkeverjük, majd beleöntjük keverés mellett a levesbe. Felforraljuk és kész is.



Kelkáposzta leves recept


Hozzávalók:
  • 1 közepes fej kelkáposzta , 4 – 5 db közepes krumpli
  • 4 – 5 gerezd fokhagyma , 1 ek zsír , ízlés szerint
  • só, ételízesítő , 1 kk pirospaprika ha szükséges
  • 2 dl tejföl , 1 kk majoránna


Elkészítése:
Anyagokat megpucoljuk, krumplit felkockázzuk, káposztát laskára vágjuk, és felengedjük annyi vízzel, hogy a leves elégséges legyen.
Amikor megfőtt akkor a zsírból, fokhagymából, és paprikából rántást készítünk, és a tejfeles rántással besűrítjük, rászórjuk a majoránnát.


Alföldi gulyásleves galuskával recept


Hozzávalók:
  • 30 dkg sertés tarja (csont nélkül) , 1 szál sárgarépa
  • 1 szál zöldség , 10 dkg zeller gumó ,
  • 1 fej vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál (mangalica) zsír , 1 teáskanál köménymag , 1 teáskanál őrölt bors
  • 2 evőkanál pirospaprika , 1 tojás , 2 evőkanál liszt
  • 2 krumpli , 2 zeller szár , 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 paradicsom , 1 TV paprika


Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd egyforma kockákra felaprítjuk. A húst is hasonló méretű kockára vágjuk.
A zsírt feltesszük melegedni, majd az apró kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük rajta, majd hozzáadjuk a fokhagymát tovább pároljuk és következik a kockára vágott hús.
Addig dinszteljük, amíg majdnem zsírjára sül.Ezután rátesszük a szintén kockára vágott zöldségeket és együtt pároljuk tovább. Ízesítjük sóval, borssal, köménymaggal, majd rászórjuk a pirospaprikát és felengedjük 2 l vízzel.
Beletesszük a paprikát, a paradicsomot, a zeller szárat és a petrezselyemzöldet. Lassú tűzön főzzük.
Amíg fő a gulyásleves elkészítjük a galuskát. A tojást villával felverjük és hozzáadjuk a lisztet összekeverjük, lágy galuska tésztát készítünk.
Amikor a leves már majdnem megfőtt, akkor (egy vágódeszkára kiborítjuk a galuska tésztát) egy kanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. A mikor feljönnek a galuskák a leves tetejére és megnőnek akkor elkészült a finom gulyásleves.



Tejfölös babos káposzta füstölt tarjával recept


Hozzávalók:
  • 30 dkg fejtett bab , 60 dkg savanyú káposzta
  • 30 dkg füstölt-főtt tarja , 1 közepes vöröshagyma
  • 5 ek napraforgó olaj , 2 tk fűszerpaprika
  • só ízlés szerint , 2 l víz , 2 dl tejföl
  • 2 csapott ek finomliszt


Elkészítése:
A felkockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük, meghintjük fűszerpaprikával.
Rátesszük a babot (ha valaki szárazbabbal készíti, azt előző éjjel be kell áztatni), felengedjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.
Amikor félig megpuhult a bab, rátesszük a megmosott káposztát és a felkockázott tarját. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és a készre főtt levest behabarjuk vele.



Erős-savanyú leves recept


Hozzávalók:
  • 0,5 kg csirkemellfilé
  • kb. 70 dkg csípős vegyes vágott savanyúság
  • 2 leveskocka


Elkészítése:
A savanyúságot kb. 1,5 liter vízzel feltesszük főni a felkockázott csirkemellel együtt. Beledobjuk a 2 leveskockát, és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
A legfinomabb leves a legegyszerűbb kategóriában.



Magyaros zöldborsóleves recept


Hozzávalók:
  • 0,5 kg zöldborsó , 1 sárgarépa , 1 fehérrépa
  • 0,5 zellergumó , 1 kk pirospaprika , 1 ek étolaj
  • 1 tk cukor , 1 ek finomliszt , 2 tk ételízesítő
  • 1 fej vöröshagyma , 1 csokor petrezselyemzöld
Galuska:
  • 10 dkg vaj , 2 tojás , 3-4 ek rétesliszt , só



Lencsegulyás leves recept


Hozzávalók:
  • 1 kg lapocka , 50 dkg lencse , 2 közepes vöröshagyma , 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor sárga- és fehérrépa vegyesen
  • 5 babérlevél , 1 közepes zellergumó , kevés olaj
  • liszt , só , bors , pirospaprika
Nokedli tésztához:
  • 2 tojás , liszt (amennyit felvesz)
Rántáshoz:
  • 3 ek olaj , 1 ek liszt
  • 1 nagy csokor vágott petrezselyem

Elkészítése:
A lencsét előző nap áztassuk be bő vízbe. Másnap szűrjük le, és tegyük félre.
A húst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és kockákra vágjuk. A zöldségeket is pucoljuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel.
A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a zúzott fokhagymát, és kevergetve 1-2 percet pirítjuk (óvatosan, a fokhagyma könnyen leég). Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és rádobjuk a húst. Sóval, borssal ízesítjük, adjuk hozzá a babérlevelet és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
Amikor a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket és a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Addig főzzük, míg minden puha nem lesz.
Az olajat egy kis edényben felhevítjük, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Kevés hideg vízzel elkeverjük, és a leveshez adva berántjuk azt.

Nokedli készítése:

A tojásokat kissé elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Készíthetjük lágyabbra, ekkor nokedli szaggatóval szaggassuk a levesbe, vagy készíthetjük keményebbre, csipetkének, ekkor lisztezett kézzel csipkedjünk bele kisebb darabokat. 2-3 percet főzzük a levesbetéttel együtt, majd megszórjuk a levest nagyon apróra vágott friss petrezselyemmel és tálaljuk.
Friss kenyeret kínáljunk mellé. Aki szereti, mustárral, tejföllel, csípős paprikával ízesítheti még a levest.




Feles borsógulyás csipetkével recept




Hozzávalók:
  • 1 kg pulyka felsőcombfilé , 50 dkg feles borsó
  • 1 fej vöröshagyma , 2 ek zsír , 1 kk köménymag
  • 1 szál sárgarépa , 1 szál fehérrépa , 4 burgonya
  • 1 paprika , 1 paradicsom , 1 ek pirospaprika
  • 2 ek ételízesítő, házi , őrölt bors , só
Csipetkéhez:
  • 6-8 ek rétesliszt , 2 tojás , só


Elkészítése:
A zsíron megpattogtatom a köménymagot, a vöröshagymát kockára vágom, és megdinsztelem rajta, majd rádobom a kisebb kockára vágott húst, ízlés szerint sózom, borsozom, és fehéredésig pirítom.
Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, hozzáadom a megmosott feles borsót, a tetszőlegesen feldarabolt répát, a krumplit, a felezett paprikát, a paradicsomot és az ételízesítőt. Felöntöm 3 liter vízzel, elkeverem, és ha szükséges, még sózom.
Addig főzöm, amíg minden megpuhul benne.
A lisztből, tojásból kevés sóval nem túl kemény tésztát gyúrok, majd a forrásban lévő levesbe csipkedem, és 10 perc alatt készre főzöm. Friss kenyeret kínálok mellé.



Babgulyás pulykából, gyöngybabbal recept


Hozzávalók:
  • 1 kg pulyka felsőcomb filé , 50 dkg gyöngybab
  • 5 dkg bacon szalonna , 1 ek kacsa-, vagy libazsír
  • 2 fej vöröshagyma , 4 gerezd fokhagyma
  • 3 paprika , 1 chilipaprika (elhagyható) ,
  • 2 paradicsom , őrölt bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint , 4 babérlevél , 1 zellergumó
  • 2 ek pirospaprika , 2 sárgarépa , 2 fehérrépa
  • 2 tojás , 6 ek rétesliszt

Elkészítése:
A babot előző este beáztatom.
A zsírban megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, rádobom a felaprított bacont, a feldarabolt paprikát és fokhagymát. Pár percig együtt pirítom.
Ha kész, rászórom a pirospaprikát és borsot, elkeverem, majd ráteszem a kockára vágott húst, beleaprítom a paradicsomot, sózom, és a hús fehéredéséig párolom. Néha megkeverem, az elfőtt vizet pótolom.
Ezután felöntöm 2,5 liter vízzel, hozzáadom a babot (amiről leöntöttem az áztatóvizet), a babérlevelet, az erős paprikát.  Ha szükséges sózom, és 1,5 órát főzöm.
Közben megtisztítom a répákat, kockára vágom, és a főzés első órájának végén a leveshez adom.
A tojásból és a lisztből csipet sóval közepes lágyságú tésztát gyúrok, amit a levesbe csipkedek.
Még 10 percet főzöm, majd tálalom.
Friss kenyeret kínálok mellé.



Babgulyás oldalassal recept


Hozzávalók:
  • 1 kg oldalas , 50 dkg gyenge bab
  • 1 fej vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors ízlés szerint , 2 babérlevél
  • 1 ek paprikakrém , köménymag ízlés szerint
  • 2 szál sárgarépa , 1 szál petrezselyem
  • 1 kisebb csokor petrezselyem zöldje
  • 4 szál fokhagymaszár , 1 szép zellerlevél
  • 1 paprika , 1 paradicsom , 1 tk pirospaprika
  • 1 ek zsír vagy étolaj


Elkészítése:
A babot kevés sóval egy 3 literes fazékban, vízben megfőzzük.
Az oldalast bordák mellet feldaraboljuk, majd ketté vágjuk.
A zöldségféléket megpucoljuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát, fokhagymát finomra vágjuk. A petrezselyem zöldet, zeller levelet, fokhagymaszárat megmossuk, majd egy cérnával összekötjük.
Egy csapott evőkanál zsírt vagy étolajat felhevítünk, rádobjuk a hagymákat, megdinszteljük. A tűzről félrehúzva megszórjuk pirospaprikával, majd egy pohár vízzel felengedjük.
Beletesszük a húst, majd a fűszereket és a paprikakrémet. Félig megfőzzük, hozzáadjuk a zöldségeket és fedő alatt készre főzzük. Ha kész megfőtt babot a levével együtt hozzáöntjük, majd összeforraljuk.
Ízlés szerint csipetkét vagy galuskát főzhetünk bele.


Pulyka brassói recept


Hozzávalók:
  • 50 dkg pulykacombfilé , 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma , só , bors , majoránna
  • őrölt kömény , kevés zsiradék , hasábburgonya


Elkészítése:
A húst vékony csíkokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. Kevés zsiradékon (libazsír) megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a húsokat. Együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tetszőleges fűszerekkel, és belenyomjuk a fokhagymát is.
Kevergetve pirítjuk. Kevés vízzel felengedjük, hogy a pulykahús puhára főjön. Időnként leveskockát adunk hozzá, de ha van otthon húslé vagy zöldség alaplé, akkor azzal engedjük fel. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha a víz elfőtt róla, pirulhat is.
Eközben a burgonyát is elkészítjük. (Ez esetben egyszerű dolgom volt, csak a sütőben kellett megsütnöm, minden zsiradék hozzáadása nélkül.) Ha kész a krumpli, hozzákeverjük a serpenyőben lévő húshoz. Lehet még fűszerezni, ízlés szerint.
Csemege uborkával, vagy salátával tálaljuk.


Brassói aprópecsenye recept


Hozzávalók:
  • 1 kg lapocka , 5 fej hagyma , 10 gerezd fokhagyma
  • majoránna, só, bors , olaj , Sült krumpli


Elkészítése:
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát, beletesszük a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk, majonnával ízesítjük. Pároljuk, majd ha kívánja, felöntjük kevés vízzel.
Tálaláshoz krumplit sütünk.

2013.03.11.

Kategória: Brassói
Küldte: Balog Erika




Palócleves sertéshúsból recept


Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéscomb , 30 dkg zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma , 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk pirospaprika , 2 ek kacsazsír , 30 dkg burgonya
  • 1 kk őrölt babér , 1 kk morzsolt kapor
  • 1 kk őrölt kömény , 2 dl tejföl , 1 ek finomliszt
  • petrezselyem zöld , őrölt bors , só


Elkészítése:
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot és a zúzott fokhagymát. Visszatesszük a tűzre, sóval, borssal ízesítjük, fehéredésig pirítjuk a húst, majd fedő alatt addig főzzük, amíg meg nem puhul. A közben elfőtt levet vízzel pótoljuk!
Adjuk hozzá a köményt, a kaprot és a babért, valamint a megpucolt, kockákra vágott burgonyát és a 2-3 cm-esre feldarabolt zöldbabot is. Öntsünk rá 1,5 liter vizet. Szükség szerint sóval ízesítsük még és addig főzzük, amíg minden megpuhul.
A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel. Adjunk hozzá a forró levesből (hőkiegyenlítés) és keverjük simára. Öntsük a leveshez. Szórjunk bele apróra vágott petrezselymet, forraljuk össze és tálaljuk.



Frankfurti leves recept


Hozzávalók:
  • 1 kisebb fej kelkáposzta , 4 db krumpli
  • 10-15 dkg gomba (elhagyható)
  • 1 csomag füstölt, vagy natúr virsli , só , bors
  • ételízesítő , őrölt köménymag
Habaráshoz:
  • 2 dl tejföl , 1 ek liszt


Elkészítése:
A káposztát legyaluljuk, vagy vékony csíkokra vágjuk. A krumplit megpucoljuk és kockákra vágjuk.
Egy fazékba beletesszük a káposztát, a krumplit és a gombát. Felöntjük annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje. Sóval, borssal, köménnyel és ételízesítővel ízesítjük és felforraljuk. Amikor már minden puha, hozzáadjuk a felkarikázott virslit.
A lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük. Merünk hozzá a levesből egy keveset (hőkiegyenlítés), ezzel is kikeverjük, majd a leveshez adva behabarjuk.
Egyszerű és nagyon finom leves!



Könnyű csirkés zöldségleves recept


Hozzávalók:
  • 40 dkg csirkemellfilé , 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej karalábé , 2 nagy szál sárgarépa
  • 2 nagy szál petrezselyem gyökér
  • 1,5 dl zöldborsó (házilag eltett mirelit)
  • 3-4 ek olaj , 1 kk só , 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 púpos tk házi ételízesítő (esetleg fél leveskocka)
  • 1 púpos tk őrölt pirospaprika
  • 1 tk csemege paprikakrém


Elkészítése:
A  hús alaposan megmossuk hideg vízben, majd felkockázzuk. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
A hagymát apró kockára vágjuk, a répát és a petrezselyem gyökeret karikára, a karalábét kockára vágjuk.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a húst és fehérre pirítjuk. Felengedjük vízzel és ízesítjük a fűszerekkel. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket (a borsó kivételével).
Ha forr, beleszórjuk a zöldborsót is. Amikor minden megpuhult, azonnal tálaljuk.

Zöldbableves füstölt, húsos szalonnával recept


Hozzávalók:
  • 2,5 l víz , 25 dkg zöldbab , 1 nagy sárgarépa
  • 2 közepes burgonya , 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek napraforgó olaj , 20 dkg kolozsvári szalonna (füstölt) , só ízlés szerint , bors ízlés szerint
  • 1 kk fűszerpaprika , 6 zellerlevél (1 szál)


Elkészítése:
Olajon megdinszteljük az apróra vágott sárgarépát. Utána beletesszük a vágott zöldbabot, fűszerpaprikával meghintjük.
A füstölt szalonnát kockára, a fokhagymát apróra vágjuk, és hozzáadjuk. Felöntjük vízzel az egészet. Sóval, borssal fűszerezzük.
40 percig főzzük közepes lángon. Az utolsó 15 percben hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a zellerlevelet, majd ha minden megfőtt, levesszük a tűzről.

Tipp:

Aki szereti, tehet bele tejfölt is.



Feles borsógulyás csipetkével recept


Hozzávalók:
  • 1 kg pulyka felsőcombfilé , 50 dkg feles borsó
  • 1 fej vöröshagyma , 2 ek zsír , 1 kk köménymag
  • 1 szál sárgarépa , 1 szál fehérrépa , 4 burgonya
  • 1 paprika , 1 paradicsom , 1 ek pirospaprika
  • 2 ek ételízesítő, házi , őrölt bors , só
Csipetkéhez:
  • 6-8 ek rétesliszt , 2 tojás , só

Elkészítése:
A zsíron megpattogtatom a köménymagot, a vöröshagymát kockára vágom, és megdinsztelem rajta, majd rádobom a kisebb kockára vágott húst, ízlés szerint sózom, borsozom, és fehéredésig pirítom.
Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, hozzáadom a megmosott feles borsót, a tetszőlegesen feldarabolt répát, a krumplit, a felezett paprikát, a paradicsomot és az ételízesítőt. Felöntöm 3 liter vízzel, elkeverem, és ha szükséges, még sózom.
Addig főzöm, amíg minden megpuhul benne.
A lisztből, tojásból kevés sóval nem túl kemény tésztát gyúrok, majd a forrásban lévő levesbe csipkedem, és 10 perc alatt készre főzöm. Friss kenyeret kínálok mellé.



Zöldborsó leves csirkehússal recept


Hozzávalók:
  • 0,5 kg zöldborsó , 0,5 kg csirkehús ,1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa , 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2 tk só , 1 tk cukor , 1 ek finomliszt , 2 tk ételízesítő
  • 1 fej vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom , 1 paprika , 1 szál zeller zöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld , 10 dkg vaj, 2 db tojás
  • 4 ek rétesliszt , 1 ek étolaj

Elkészítése:
Egy fazékban, az olajon, 1 tk sóval és a cukorral megdinsztelem a kockára vágott répákat, a feldarabolt húst és a zöldborsót.
Megszórom finomliszttel, elkeverem, egy kicsit pirítom, rászórom a pirospaprikát és felöntöm 2 liter vízzel.
Beleteszem az ételízesítőt, az egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymát, a zeller zöldet, a félbevágott paprikát és paradicsomot.
Lassú tűzön, 30 percig főzöm.
Közben a réteslisztből, tojásból és vajból, kevés sóval, lágy galuskatésztát keverek, majd a forrásban lévő levesbe szaggatom, egy teáskanál segítségével.
5 perc lassú forralással, készre főzöm.
Tálalás előtt, kiveszem belőle a vöröshagymát és megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel.



Frankfurti leves recept


Hozzávalók:
  • 1 kisebb kelkáposzta , 2 sárgarépa , 1 zöldség
  • 1 zeller , 3 krumpli , 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma , 5 pár virsli , 2 dl tejföl
  • 1 tk liszt , pirospaprika , só , ételízesítő , majoránna
  • köménymag , szerecsendió , olívaolaj


Elkészítése:
A zöldségeket tisztítsuk meg, és daraboljuk fel. A káposzta csumáját vágjuk ki, majd a káposztát vágjuk kisebb darabokra, a virslit karikázzuk fel.
Egy fazékban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni.
Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a sárgarépát, a zöldséget, a zellert, majd az apróra felvágott fokhagymát, és pár percig pároljuk.
Ezután tegyük hozzá a kelkáposztát, és addig pároljuk, míg a káposzta kicsit összeesik, majd öntsük fel vízzel úgy, hogy alaposan ellepje.
Főzzük félpuhára, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit.
Amikor a zöldségek már kellően megpuhultak, szórjuk meg a leves tetejét pirospaprikával, majd tegyük bele a felkarikázott virslit, és főzzük még pár percig.
Közben a tejfölt keverjük simára a liszttel, egy kevés levessel, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a levesbe, majd forraljuk ki. Pár percig még főzzük, majd zárjuk el alatta a gázt.
Tálalhatjuk rögtön forrón, vagy éppen langyosra hűtve.


Feles borsóleves recept


Hozzávalók:
  • 0,5 kg feles borsó , 5 dkg füstölt szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma , 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint frissen őrölt bors , ízlés szerint só
  • 1 marék eperlevél tészta


Elkészítése:
Előző este beáztatom a feles borsót.
Másnap felszeletelem a szalonnát, bevagdosom, kisütöm és félreteszem.
A zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megszórom pirospaprikával, ráöntöm a feles borsót az áztató víz nélkül.
Darálok rá kevéske borsot, hozzáadom a felaprított fokhagymát, felöntöm vízzel, és puhulásig főzöm.
A végén beleszórom a tésztát, megfőzöm, és tálalom.
A megsült szalonna darabokkal díszítem


Korhely bableves recept


Hozzávalók:
  • 25 dkg szárazbab , 30 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg pulyka felsőcomb filé , 4-5 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma , 3 -4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika , kevés őrölt köménymag , 2 szál sárgarépa , 1 szál petrezselyemgyökér , só, őrölt bors
  • kis csokor petrezselyem zöld , 3-4 evőkanál étolaj

Elkészítése:
A száraz tarkababot éjszakára beáztatjuk, másnap leöblítjük, és sós vízben, néhány babérlevéllel együtt feltesszük főzni. (nem nagy lángon!)
Közben feldaraboljuk kockákra a pulykahúst, és egy óra főzés után a babhoz adjuk. Fedő alatt tovább főzzük. A zöldségeket is karikára vágjuk, és mikor a hús is kicsit főtt már, az edénybe tesszük.
Ellenőrizzük a káposztát, ha túl savanyú kimossuk, akár több léből is. Ha túl hosszúak a szálak, vágódeszkán kicsit megvágjuk, könnyebben fogyaszthatóvá téve azt, majd hozzáadjuk a leveshez.
Kóstolás után véglegesen befűszerezzük a levest. A savanyú káposzta hozzáadása előtt nem szabad, mert annak savanyúsága jelentősen változtat a végleges ízhatáson. A petrezselyem zöldet is hozzáadva készre főzzük.



Korhely leves (savanyú káposzta leves) recept


Hozzávalók:
  • 50 dkg savanyú gyalult káposzta
  • 20 dkg csülök ( lehetőleg füstölt )
  • 1 szál füstölt házikolbász , 2 szál répa
  • 2 szál petrezselyem gyökér , néhány babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma , 1 fej hagyma
  • kevés őrölt pirospaprika , 3 kanál tejföl
  • 1 kanál liszt , kevés csombor (borsikafű)
  • só, őrölt bors



Elkészítése:
A hagymát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk. A csülköt felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
A savanyú káposztát megvagdossuk, hogy ne legyenek hosszúak a szálai, ha túl savanyú egy kicsit leöblítjük, majd bő vízzel feltesszük főni.
Hozzáadjuk a felkockázott csülköt, a csíkozott hagymát, a fokhagymát, a csombort és néhány babérlevelet, majd addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul.
Beletesszük a karikázott, vagy hasábra vágott zöldségeket, majd rövid idő után hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt.
A főzőléből egy keveset kiveszünk, majd tejföllel és liszttel csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a levest.
Egy kevés őrölt pirospaprikát és borsot teszünk bele, majd ha szükséges sózzuk. Mivel a kolbász és a csülök is sós, így erre nem mindig van szükség.
Tejföllel tálaljuk.



Sertésgulyás recept


Hozzávalók:
  • 2-3 szál fehér és sárgarépa
  • 1-1 TV, kápia, erős paprika , 1 nagyobb paradicsom
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma , 3-4 gerezd fokhagyma
  • 15-15 dkg húsos és zsírszalonna , 2-3 evőkanál sertészsír , 1,5 kg sertés lapocka
  • 1,5 kg krumpli , só, bors, paprika
  • ízlés szerint gulyásleves kocka, piros arany, gulyáskrém

Elkészítése:
A répákat karikázzuk, a hagymákat, paprikát, paradicsomot és a szalonnát apró kockára, a húst és a krumplit egyforma nagyságúra, kb 3*3-as kockára vágjuk.
Bográcsban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, ha nem lenne elég pótoljuk sertészsírral, rádobjuk a vöröshagymát, mikor már majdnem üveges, mehet mellé a fokhagyma is. Paprikázzuk, óvatosan, hogy meg ne égjen, a bográcsot félre is húzhatjuk addig. Mehet bele a paprika és a paradicsom, sózzuk, borsozzuk, majd kétszer elfőzzük a levét, amit persze vízzel pótolunk.
Mikor kialakult a szép kis pörkölt alap rádobjuk a húst és fehéredésig sütjük, majd felöntjük vízzel, hogy bőségesen ellepje. Ízlés szerint dobunk bele 2 gulyásleves kockát, 1-1 evőkanál piros aranyat és gulyáskrémet.
Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a répákat, ha már a hús majdnem teljesen puha, mehet bele a krumpli is. Készre főzzük és forrón tálaljuk friss házi kenyérrel.


Káposztaleves tejfölösen recept


Hozzávalók:
  • 20 dkg fejes káposzta , 25 dkg sertéscomb
  • 10 dkg bacon , 2 sárgarépa , 1 zöldség
  • 1 fej vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma , só
  • őrölt bors , köménymag , 1 ek ketchup
  • 1 ek pirospaprika , 1 tk Piros Arany , 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt , 1 ek olaj , 2 l víz

Elkészítése:
A húst, a bacont és a káposztát vágjuk fel kisebb kockákra. A zöldségeket vékonyan karikázzuk le. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.
Egy fazékba hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el üvegesre párolni a bacont és a vöröshagymát. Pár perc után adjuk hozzá a fokhagymát, majd a húst és a zöldségeket. Néha megkeverve addig pároljuk, még a hús kifehéredik. Ezután adjuk hozzá a ketchupot, a Piros Aranyat, a pirospaprikát, ízlés szerint sót, őrölt borsot és a köménymagot, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük félpuhára.
Amikor a hús és a zöldségek félig megpuhultak, akkor adjuk hozzá a kockára vágott káposztát, ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Ezután szép lassan főzzük még pár percig, majd teljesen lefedve hagyjuk legalább egy fél óráig állni.
Tálalás előtt merjük a levest tányérokba, és ízlés szerint egy szelet kenyérrel kínáljuk.



Borsóleves csirkemájjal recept


Hozzávalók:
  • 50 dkg friss vagy mirelit/konzerves/ zöldborsó
  • 1 nagyobb krumpli , 1-1 szál sárga- és fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma , 25-30 dkg csirkemáj
  • 3 evőkanál étolaj , 1 evőkanálnyi liszt
  • só,őrölt bors és pirospaprika ízlés szerint



Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk és ízlés szerint feldaraboljuk.A csirkemájat megszabadítjuk a hártyáitól és felkockázzuk.
Egy lábasban felhevítjük az olajat és rátesszük a zöldségeket és a májat. Picit megpároljuk, majd meghintjük liszttel. Pirospaprikával, sóval, borssal /esetleg leveskockával/ízesítjük.
Felengedjük vízzel és lassú tűzön kb. 30-40 percig főzzük.
Melegen tálaljuk.

Tipp:

A levest tésztával is “dúsíthatjuk” kb 25 perc főzés után tehetünk hozzá pl. cérna-,csiga-,reszelt- vagy gyufatésztát vagy pl. galuskát.






Savanyú-csípős kínai leves recept


Hozzávalók:
  • 1,5 liter víz , fél csirkemell , 1 nagy répa
  • 1 fej vöröshagyma , káposzta , 1 gerezd fokhagyma
  • 1 savanyú uborka , 1 ek ecet , 2 ek kínai ecet
  • 1 ek sötét szójaszósz , 1-2 tojás , fafülgomba
  • 1 ek erős Pista , 1 ek szezámolaj , 1 kisebb szál újhagyma , só vagy ételízesítő , bors
  • 1-1,5 ek étkezési keményítő (kukorica vagy burgonya)

Elkészítése:
A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágom. A répát és uborkát 4*4 mm-esre aprítom vagy a reszelő nagy lyukán lereszelem. A csirkemellet kis kockákra vágom.
Egy edényben vagy wokban nagyon forró olajban megpirítom a vöröshagymát és fokhagymát, majd beleteszem a csirkemellet. Ha a hús megpuhult (nagyon kevés idő kell neki), akkor felöntöm kb 1,5 l vízzel. Beleteszem a répát, gombát, káposztát majd egy kicsit később az uborkát. Ízesítem az ecetekkel, sóval, borssal, szójaszósszal és az erős Pistával.
Lentebb vesszük a lángot vagy akár le is lehet húzni róla, majd az alaposan felvert tojást szépen belecsorgatjuk és megkeverjük óvatosan, amíg fel nem jön a tetejére, majd újra rátesszük a lángra és feltekerjük a hőfokot.
A keményítőt felöntjük egy kevés vízzel, simára keverjük, majd lassan beleöntjük a levesbe miközben addig kevergetjük, amíg el nem éri a sűrűséget. Ha kész vagyunk a tetejére tesszük az apróra vágott újhagymát és a szezámolajat.
Forrón tálaljuk!
Jó étvágyat!

Tipp:

Ha a húst felhasználás előtt kb 20 perccel bepácoljuk kevés sós, borsos keményítőbe és 1 ek vízbe, akkor szét fog robbanni a szánkban, annyira megpuhul.
Ha nem találtok vagy drága a kínai ecet, akkor a legjobb amivel kiválthatjátok az a vörösborecet.
Fafülgomba is nagyon drága, ritkán használom. Én champion gombát teszek bele. Ha szárított gombát vesztek, akkor áztassátok be vízbe kb 15-20 percre.
A szezámolaj nem ad neki plusz ízt, csak illatosabb lesz tőle a leves, tehát elhanyagolható.
Van aki a a keményítőt kevés vízben elkeveri és hozzáadja az ecetet, szójaszószt és chili szószt majd egyszerre önti bele.
Ha nem akarjuk, hogy túl sűrű legyen, akkor 3-4 evőkanalanként adagoljuk a keményítőt addig, amíg el nem éri a kívánt állapotát.
Bármilyen zöldséget lehet bele tenni, a petrezselyemtől kezdve a zelleren át mindent.
Ha maradt a vasárnapi ebédről húslevesnek a leve, akkor azt nyugodtan felhasználhatod, de akkor vigyázz az ízesítésnél!



Egyszerű zöldbableves recept


Hozzávalók:
  • 30-40 dkg friss zöldbab , 1 ek zsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma , 1 gerezd zúzott fokhagyma , 2-3 babérlevél , 1 ek őrölt pirospaprika
  • só és bors ízlés szerint , 2 ek tejföl+1 ek liszt a habaráshoz , ecet és cukor ízlés szerint

Elkészítése:
A zsiradékot egy lábasban felmelegítjük, majd üvegesre pároljuk rajta a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a megtisztított és feldarabolt zöldbabot. Pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezzük, majd felengedjük kb 1,5 liter vízzel. Hozzáadjuk a babérleveleket és kb 20-30 percig lassú tűznél főzzük.
A lisztet simára keverjük a tejfölben (kevés levet tehetünk hozzá a levesből,így simább lesz és nem csomósodik össze).Behabarjuk a levest és még kb 4-5 percig forraljuk. Pici ecettel és/vagy cukorral ízesítjük. Melegen és hidegen egyaránt tálalható.



Halászlé recept


Hozzávalók:
  • 500 g hal (kárász, ponty, harcsa) , 2 vöröshagyma
  • fűszerpaprika , 2 gerezd fokhagyma , 1 paprika
  • 1 paradicsom , 1 krumpli , zsír , só
  • csípős paprikakrém


Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kockára felvágott paradicsomot, meghintjük fűszerpaprikával és kevés vízzel felöntjük.
Pár percig együtt forraljuk majd berakjuk a halszeleteket is. Hozzáadjuk a csíkokra felvágott paprikát, zúzott fokhagymát és a negyedekbe vágott megtisztított krumplit is.
Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk és gyenge tűzön főzzük, míg a halhús leválik a csontokról. Kiszedjük a csontokat és újra felforraljuk (ha szükséges hígítsuk fel egy kevés vízzel).
Megízesítjük sóval, csípős paprikakrémmel és fűszerpaprikával. Friss kenyérrel kínáljuk.



Fahéjas meggyleves recept


Hozzávalók:
  • 50 dkg meggy , 1 nagy csipet só , 4 ek cukor
  • 1 kk őrölt fahéj , 5 db szegfűszeg
  • 1 ek vaníliás pudingpor , 2 dl Meggle főzőtejszín (20%-os) , 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
A gyümölcsöt alaposan, több léről átmossuk, ha van zöld része, szár és levél, eltávolítjuk. Feltesszük főni kétszer annyi vízben, mint a meggy.
Sózzuk, cukrozzuk és beleszórjuk a szegfűszeget, a fahéjat.
A pudingport csomómentesre keverjük a tejszínnel és a leves levével kicsit bekeverjük, hogy ne legyen hideg, mikor a levesbe öntjük. Beleöntjük a tejszínt a levesbe, beleszórjuk a vaníliás cukrot és 2-3 perc után elzárjuk.

Tipp:

Idényen kívül befőtt gyümölcsből is készíthető. Nyáron jól behűtve kínáljuk.



Tavaszi rizsleves recept


Hozzávalók:
  • 2 l húsleves alaplé , 6 dkg fehér rizs
  • 1 kisebb szál sárgarépa , 5 dkg zöldborsó
  • 1 kk házi darált pirospaprika


Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát apró kockára vágjuk. A forró húsleveshez adjuk a répát, a borsót, ha felfő belekeverjük a rizst. Ízesítjük kevés házi készítésű darált paprikával.
Mire a rizs megfő, a zöldségek is szépen megpuhulnak. Finomra vágott, friss petrezselyemlevéllel megszórva kínáljuk.
Ha nincs húslevesünk, készíthetjük házi leveskockával vagy ételízesítővel.




Italok




Zöld dió pálinka recept


Hozzávalók:
  • 80 szem zöld dió , 4 narancs vékony héja
  • 7 rúd fahéj , 5-6 csillagánizs , 3 vanília rúd
  • 2 ek szegfűszeg , 2 ek szegfűbors , 1/2 cs őrölt gyömbér , 1 kg kristálycukor , 6 l törkölypálinka
  • 1 nagyobb zárható marmonkanna vagy üveg


Elkészítése:
Hónapokig tartó folyamat amíg elkészül a végeredmény. Sok idő kell hozzá mire összeérik és évente csak egyszer lehet készíteni. Június elejétől kb a hónap végéig akkor, amikor még puha a dió és könnyedén át lehet szúrni késsel vagy kötőtűvel, mert ekkor még nem indult be a csonthéjasodás.
Az egészséges, frissen szedett zöld diókat megmossuk és lecsepegtetjük, ha kisebbek, akkor kettő, ha nagyobbak, három darabba vágjuk. Ezt a műveletet ha lehet, gumikesztyűben végezzük, mert nagyon fog a zöld dió és csak frissen facsart citrom levével lehet eltávolítani a kezünkről.
Az üvegbe vagy marmonkannába beletesszük az előkészített diókat, hozzáadjuk a fűszereket, a kikapart, majd kisebb darabokra vágott vanília rudakat, a nagyon vékonyan hámozott narancsok héját, a kristálycukrot és a pálinkát, majd hermetikusan lezárjuk a kannát.
Jól összerázogatjuk és innentől számítva 6 hétig, ha lehet napos helyre téve érleljük, miközben naponta egyszer felrázzuk!
6 hét után gondosan leszűrjük és üvegekbe töltjük. Ekkor még zöld színű a pálinka, de újabb 6-8 hét kell neki, amíg összeérik, ezalatt a színe sötétbarnára vált. Lényege, hogy minél tovább érik, annál finomabb. Nagyjából karácsony környékére lesz belőle igazi kitűnő aperitif!




Citromfűszörp recept


Hozzávalók:
  • 2 nagy marék citromfű levél
  • 2 nagyobb kezeletlen citrom , 2 liter víz , 1,5 kg cukor , 1 kis tasak étkezési citromsav (8g)

Elkészítése:


A leveleket folyó víz alatt leöblítjük, majd egy tálba szórjuk és ráöntünk 2 liter csapvizet.
A megtisztított, kezeletlen citromot vékony karikára vágjuk és a vízbe rakjuk. Legalább egy napra a hűtőszekrénybe téve hagyjuk, hogy az ízek kioldódjanak.
Másnap leszűrjük. (Erre én egy textilpelenkát használtam.)
Egy fazékban felforraljuk, beleszórjuk a cukrot, a citromsavat. Forrástól számítva kb. 25-30 percig hagyjuk lassan zuborogva főni, majd az előkészített üvegekbe töltjük.
Lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Idén újra készítettem citromfűszörpöt. Igaz, most egy kicsit más tematika szerint, mint tavaly, de így is remek lett. Mindig nagy sikere van, egy finom ebéd után jól esik egy nagy pohár belőle.
Nagyszerű ajándék is lehet, ha mondjuk, vendégségbe megyünk. Ebből a mennyiségből kb. 6 db 3,3 dl-es üvegnyi szörp lett.




Mentaszörp recept



Hozzávalók:
  • 2 nagy marék friss mentalevél
  • 2 nagyobb kezeletlen citrom, 2 liter csapvíz
  • 1,5 kg cukor , 1 kis tasak citromsav

Elkészítése:
A leöblített mentaleveleket egy fazékba rakjuk, rákarikázzuk a megtisztított (lehetőleg kezeletlen) citromokat, és felengedjük 2 liter vízzel.
Lefedve hűvös helyre (hűtőbe) rakjuk, és gyakran megkeverjük. A második napon átszűrjük. Erre a legjobb egy textil pelenka.
Feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Közepes lángon, kavargatva kb. 20-25 percet főzzük. Az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Az előző évben már készítettem mentaszörpöt, annak is nagy sikere lett, de most egy másik módon álltam neki, mégpedig a bodzavirág szörp mintájára. Bár már hetek óta fogyasztjuk, a blogra még csak most kerül fel. Az étkezések után mindenkinek készítek egy nagy pohárral, amibe a család egyöntetűen kér egy friss citrom karikát és színes szívószálat :-) A hígítási arány ízlés függő, mi jó édesen szeretjük.
Ebből az adagból nekem 2,5 liter tömény szörp lett. Színre egész világos, inkább a limonádéhoz hasonlítható. Nem tettem bele tartósítószert, de ha valaki hosszabb távra tervez, mondjuk télre, akkor érdemes egy csapott kávéskanálnyi nátrium-benzoátot tenni bele, mikor lehúzzuk a tűzről, és mielőtt az üvegekbe kerül.




Diólikőr recept


Hozzávalók:
  • 20 zöld dió , 600 ml vodka , 4 szegfűszeg
  • 5 szegfűbors , egész fahéj (kb 5 cm hosszú)
  • citromhéj , vanília rúd (kb 5 cm hosszú)
  • 300 g kristálycukor


Elkészítése:
A puha, zöld diót megmossuk, karikákra vagy negyedekre vágjuk és egy nagyobb (jól záródó) üvegbe rakjuk. Ráöntjük a vodkát, hozzáadjuk a cukrot, egész fahéjat, vanília rudat felhasítva, vékony citromhéjat (a fehér rész nélkül), szegfűszeget, szegfűborsot kicsit megtörve. Lezárjuk és hetente egyszer felrázzuk! Karácsonykor leszűrjük és megisszuk.
A likőr később jóval sötétebb színűvé válik, de nem kell megijedni, ez természetes folyamat!



Rostos narancsos almalé recept


Hozzávalók:
  • 2 kg alma , 4 közepes narancs , 20 dkg cukor
  • 2 l víz , 2 dl citromlé , 1 kávéskanál citromsav

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük annyi vízbe főzni, amennyi éppen ellepi, és addig főzzük, amíg megpuhul.
Miután kihűlt, rátesszük a cukrot, citromsavat és a kifacsart narancslevet, és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet is, és mindenkinek a szájíze szerint lehet ízesíteni.
Ezután üvegekbe merítjük, és lefedjük.


Alkoholmentes gyömbérsör recept


Hozzávalók:
  • 15 dkg friss gyömbér , 2 kiskanál gyömbérpor
  • 5 kanál méz , 3 citrom leve és héja
  • 1 csapott kiskanál porélesztő , 1 kiskanál cukor
  • 3 l víz

Elkészítése:
Az élesztőt és a cukrot egy pohár langyos vízbe szórjuk és hagyjuk felfutni. A gyömbért lereszeljük, nagyobb kancsóba tesszük, ráöntjük a forró vizet, belereszeljük a citromok héját, belecsavarjuk a levüket, beleszórjuk a gyömbérport és belecsorgatjuk a mézet.
Az egészet jól össze kell keverni és hozzáönteni az élesztős vizet, és meleg helyre tenni.
3-4 nap alatt elkészül, de azért naponta párszor kevergessük, rázogassuk át.



Málnaszörp recept


Hozzávalók:
  • 2 l friss málna , 1 evőkanál citromsó
  • 1 l víz , kb 1,5 – 2 kg cukor , szalicil


Elkészítése:
A megmosott málnát,citromsót és vizet egy tálba tesszük és a kis kezünkkel jól összepépesítjük az egészet. Egy napra hűvös helyre tesszük,hogy a citromsó lemarja a gyümölcsöt a magjáról. Aztán veszünk egy egyszerű nejlonharisnyát,levágjuk a csipőrészét és azon keresztül,szépen szárazra kinyomkodjuk a málnát,lehetőleg egy olyan edénybe, amiben a végén látni fogjuk,hogy hány liter málnalevet kaptunk. Ez azért fontos,mert ahány liter a málna leve,annyi liter cukrot kavarunk bele,míg teljesen el nem olvad(néhány perc). Veszünk egy teáskanálnyi szalicilt és egy kis tálkában , kevés málnaszörppel addig kevergetjük, míg fel nem oldódik teljesen( kézi habverővel a legjobb) aztán hozzákeverjük a szörphöz,üvegekbe töltjük és mehet is a spájzba! Évekig jól tárolható,de erre nem lesz szükség :)
Sztori: A kisfiam imádja ezt a szörpöt! A legjobb benne pedig az,hogy minden vitamint megőrzünk,ami a málnában van, B3,C vitamin,biotin,folsav,vas,mangán!



Forralt bor recept


Hozzávalók:
  • 0,5 l fehérbor , 0,5 l vörösbor , 10 dkg cukor
  • 5 szegfűszeg , két szem szegfűbors (el is maradhat)
  • fél citrom , 1 rúd fahéj

Elkészítés:
A bort és a többi hozzávalót, forráspontig hevítjük.  Forralni nem szabad!   Citromkarikákkal tálaljuk!

Paradicsom turmix recept


Hozzávalók.
  • 1 dl. Paradicsomlé , 1 mk. zellersó , 1 kk. törött bors
  • 1 dkg. Vegeta , 2 dl. szódavíz

Elkészítése: 
A paradicsomlét, a zellersót, a borsot, és a vegetát turmixgépbe felhabosítjuk, és beleöntjük a szódavizet. Előhűtött poharakba jégkockával kínáljuk



Meggyszörp recept


Hozzávalók:
  • 3 kg. Meggy , 3 kg. Cukor , 15 g. citromsav , 1 l. víz


Elkészítése:

A kimagozott meggyet összezúzzuk, hozzáadjuk a vizet, a kevés vízben feloldott citromsavat és jól elkeverjük.  2 napig állni hagyjuk.  2 nap után átszűrjük a levét jól kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot és állandó keverés mellett 10 percig főzzük, majd forrón palackba töltjük.  Légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.



Mentaszörp házilag recept


Hozzávalók:
  • 1 nagy marék friss mentalevél , 38 dkg cukor
  • 1 egész nagy citrom , 5 dl víz


Elkészítése:
A cukrot 5 dl vízzel egy tálkában felfőzzük és mérsékelt lángon 15 percet hagyjuk főni, majd kihűtjük.
Egy 1,5 l-es üveget alaposan megtisztítunk és kiszárítunk. A citromot és a mentalevelet alaposan megmossuk.
A leveleket az üvegbe tépkedjük, a citromot negyed karikára vágjuk és szintén bele helyezzük.
Beletöltjük a cukros szirupot, majd felöntjük vízzel. Lezárva 1 napot a hűtőben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap a citromdarabokból jól kinyomkodjuk a levet, a szörpöt leszűrjük.
Jól behűtve, ásványvízzel vagy szódavízzel hígítva fogyasztjuk. Hűtőben tároljuk.


Elkészítés:
Először is jó alaposan mossuk meg a citromokat, mert szükségünk lesz a héjukra is. Ezt követően vágjuk félbe, és jó alaposan facsarjuk ki őket. A kifacsart citromokat tegyük egy nagy űrtartalmú kancsóba, és öntsük rájuk az 1 liter, forrásban lévő vizet. A citromokat hagyjuk így ázni 10 percig, majd vegyük ki őket a vízből, és keverjük a vízhez a cukrot. Ha a víz kissé kihűlt, akkor mehet bele a citromlé is.
A limonádét tegyük hűtőbe, jól hűtsük le, esetleg öntsük jégkockára.
Én szeretek menta levelet is használni a limonádéhoz, ezt már a kihűlt vízbe szoktam csak áztatni. A cukor és a citrom mennyiségét ki-ki a saját ízlése szerint válassza. Ez a limonádé recept inkább amiatt lehet érdekes, hogy a citrom héjának az íze is belekerül.



Kubu recept


Hozzávalók:
  • 1,5 kg sárgarépa , 2 kg alma , 2 citrom , 2 narancs
  • 3 banán , cukor, ha nem lenne elég édes , 3 l víz
Tetejére:
  • nátrium benzoát, ha nem fogy el azonnal és félsz, hogy megromlik (nem kötelező tenni bele!)


Elkészítése:
A sárgarépát és az almát meghámozzuk, felaprítjuk és külön-külön feltesszük főzni annyi vízben, amennyi ellepi.
Amikor megfőttek levével együtt összeturmixoljuk a sárgarépát, az almát, a felaprított banánt, a megpucolt narancsot és a kicsavart citromlevét, a cukrot és összeturmixoljuk.
Felöntjük 3 l vízzel, mert nagyon sűrű és kissé langyosan üvegekbe merítjük és a tetejükre nagyon pici nátrium benzoátot teszünk (ha pár napon belül megisszuk, akkor nem kell).
Hidegen fogyasztható.

Tipp:

A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.


Kubu házilag recept



Hozzávalók:
  • 1 kg sárgarépa , 4 db közepes nagyságú alma
  • 2 db banán , 4 db narancs , 1.5 l ásványvíz , 1 dl citromlé
  • 40 dkg cukor , csipet só


Elkészítése:
Az almát megpucoljuk,a szeleteket kb. 1,5 liter cukros, citromos vízbe tesszük, amibe beleszórjuk a sót is. A narancsot felkarikázzuk és levágjuk a héját, mert azt nem tesszük bele a vízbe. A répát megpucoljuk, karikákra vágjuk és az almával együtt feltesszük főni. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kis vizet, annyit, hogy ellepje a gyümölcsöt-zöldséget. Amikor puhára főtt, lehűtjük, majd turmixgépben a két banán hozzáadásával nagy fokozaton pürésítjük. Nagyon sűrű lenne, még vízzel tovább hígíthatjuk(ízlés szerinti mennyiségben) Fogyasztás előtt fel kell rázni.

Tipp:

Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.Nekem ebből az adagból 5 liternyi tápláló vidám narancssárga zöldség- gyümölcs turmixom lett.
(még ezt a csábító rostbombát megtetézve C-vitamin port is csempésztem bele :)



Édes palacsinta alaptészta recept


Hozzávalók:
  • 3 nagyobb tojás , 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 csapott ek cukor , 0,5 kk só , 12 jó púpos ek liszt
  • 4,8 dl tej , 0,5 dl olaj


Elkészítése:
A tojásokat egy tálba ütjük, majd simára keverjük a cukrokkal és a sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentes masszává keverjük. Végül beleöntjük az olajat, amivel szintén elkeverjük.
Egy palacsintasütő serpenyőt felforrósítunk, majd a palacsintákat egyenként kisütjük benne.
Pár észrevétel, tapasztalat, ami megkönnyítette a készítését:
*A keverést nem kanállal és nem fakanállal végzem, hanem egy olyan gömbös fejű kézi habverővel. Nem tudom, hogy van-e hivatalos elnevezése, de nekem ez vált be a legjobban, a rántást és a habarást is ezzel keverem csomómentesre.
*A liszt után arra kell figyelni, hogy a tejet csak kis adagokban, közben folyamatosan kevergetve adjuk hozzá, különben csomóssá válhat a tészta.
*Ha mégis csomós lett, akkor sem kétségbe esni, hisz egy szűrőn átengedve a masszát sima tésztát kapunk.
*Azt tapasztaltam, hogy ez a recept akkor működik tökéletesen, ha a liszt is olyan igazán jó púpos kanállal van adagolva. Lemérni még nem mértem le.
*Mindig tejet használok, hisz az biztos, hogy van itthon, ellentétben a szódavízzel.
*Sokan kérdezték, hogy a cukortól nem ragad-e le. A válaszom nem. Ez a tészta egyszer ragadt le, amióta készítem, amikor véletlenül kifelejtettem belőle az olajat.
*Bár piros pontos közepű serpenyőt használok, minden egyes palacsinta előtt egy szilikon ecsettel vékonyan kikenem a serpenyőt. Így tuti nem ragad le és valahogyan így jobban szeretjük.
*Úgy ellenőrzöm, hogy megsült-e az alsó oldal, hogy ha már látom, hogy a széle egy picit kezd barnulni, akkor egy szilikon lapáttal alá nézek és ezzel is fordítom meg. A sütést közepestől egy kicsit mérsékeltebb lángon végzem, ugyanis hamar sül.
*Van egy egész kicsi merőkanalam és azzal két merítésnyit teszek a serpenyőbe és körkörös mozdulattal hagyom, hogy a tészta végigfolyjon a serpenyőben.
*Ha sós palacsintát szeretnék, akkor csak kihagyom belőle a cukrokat és fél helyett 1 csapott kávéskanál sót rakok bele.
*Nekem ebből az adagból kb. 10 db nagyobb, vékonyabb palacsinta lesz.
*Előfordulhat, hogy sütéskor a palacsinta széle picit jobban kiszárad és ropogósabb lesz. Akit ez esetleg zavar, alufóliával lefedve a palacsintákat „megpuhíthatja” a szélét is. Nálunk a ropogósság nem okoz problémát.

Tipp:

Sokáig nem tudtam palacsintát sütni, mert hol szétszakadt, hol leragadt, ha mérés nélkül, csak úgy kutyultam be a tésztát. Anyukám pedig szemre, érzéssel állította össze. Egyszer eljött és megkértem, hogy keverjen be egy adagot, én pedig lemértem, hogy miből mennyit használ. Azóta is ezt a receptet használom.







Tojásos csirkemáj recept


Hozzávalók:
  • 500 g csirkemáj , 12 tojás , 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma , 1⁄2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tk só , 1⁄2 tk őrölt bors , 3 ek olaj

Elkészítése:
A csirkemájat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és egy kicsit előfőzzük. A vizet leöntjük róla és hagyjuk kihűlni.
A tojások felét keményre főzzük. Megtisztítjuk és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a fokhagymát szétzúzzuk.
A maradék tojás felverjük és összekeverjük a májjal, a főtt kockákra vágott tojással. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, hagymát, fokhagymát és alaposan átkeverjük.
Olajozott sütőtálba előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Kenyérrel kínáljuk.


Csípős mártogatós recept


Hozzávalók:
  • 3 db paradicsom , 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só, bors , 1-2 evőkanál méz
  • kb 2 dl víz , 1 evőkanál ecet , 1 db chili paprika

Elkészítés:

Az összes hozzávalót feldaraboljuk, majd felöntjük vízzel. Felforraljuk őket, 20-25 percig főzzük, majd az egészet botmixerrel pépesítjük.


Pikáns házi mustár recept


Hozzávalók:
  • 100 g mustármag , 30 ml 10%-os étkezési ecet
  • 50 ml balzsamecet , 100 g olíva olaj , 100 ml víz
  • édesítőszer (15 pötty) , 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só , őrölt fekete bors , durvára őrölt színes bors
  • 1 csipet koriander , tárkony , bazsalikom , oregánó
  • kakukkfű , gyömbér


Elkészítés:A mustármagot daráljuk finomra. Egy edénybe öntsük bele az összes hozzávalót. Botmixerrel egyneműsítsük. Gáztűzhelyen forraljuk össze.
(Minél tovább forraljuk annál többet veszít az erejéből.) Töltsük egy jól zárható üvegbe. Legalább 3 napig pihentessük hűtőben.


Majonéz recept


Hozzávalók:
1 tojás sárgája , 2 kanál citromlé, só, bors , 1 evőkanál mustár , 1 evőkanál cukor, 2,5 dl olaj


Elkészítése:
Az olaj kivételével mindent robotgépben összekeverek, majd a legnagyobb fordulaton apránként hozzákeverem az olajat is. Ha túl híg lesz, akkor teszek még hozzá olajat.   A végén keverhetünk bele tejfölt, ennek a mennyisége ízlés dolga.
Házilag készítve sokkal finomabb lesz, mint a bolti, nem mellesleg tudjuk mit eszünk!






Tartármártás recept



Hozzávalók:
  • 2 dl majonéz (házi), 2 dl tejföl, 1 dl száraz fehér bor
  • 1 ek mustár, 1 ek porcukor, 1 tk Worcester szósz (elhagyható), 0,5 citrom leve, 1 kk őrölt fehérbors
  • Elkészítése:
A hozzávalókat elkeverem, ízlés szerint sózom és ízesíthetem cukorral, citromlével, borssal vagy mustárral.
Végszükség esetén bolti majonézzel is elkészíthető, de érdemes rászánni az időt a majonéz elkészítésére is, mert zongorázni lehet a különbséget. Nem beszélve a nem kívánatos adalékokról.

Tipp:

A majonéz a tartár mártás alapja. Számos hidegkonyhai készítmény, saláta elengedhetetlen alkotórésze a majonéz és a tartár mártás, de a rántott hal is elképzelhetetlen nélküle.




    Kapros-krémsajtos mártogatós recept


Hozzávalók:
  • 125 g krémsajt , 2 púpos ek tejföl, 1 nagy csipet só
  • 1 nagy csipet só , 3 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss kapor


Elkészítése:
A kaprot folyó víz alatt alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, majd apróra vágjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk.
A krémsajtot a tejföllel jól elkeverjük, majd sózzuk, belezúzzuk a fokhagymákat, beleszórjuk a kaprot.
Jól összeforgatjuk.

Tipp:

Bundás húsokhoz, grillezett szeletekhez vagy akár csak a hagyományos sült krumplihoz, rántott cukkinihez is remek kiegészítő.



Mustár mártás recept


Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj , 10 dkg liszt , 2dl leveslé (kockából is jó)
  • 2dl leveslé (kockából is jó), 10 dkg mustár
  • ecet, cukor, só


Elkészítése:
A vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a leveslével. Belekeverjük a mustárt és sóval, cukorral és ecettel ízesítjük.  Rém egyszerű, mégis nagyon finom mártás!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése