2019. november 7., csütörtök

Lilahagymalekvár recept II

























Lilahagymalekvár recept II





A hagymafélékkel az egyik legjobb dolog ami történhet, hogy lepirításra kerülnek. Nincs ez másképpen a lilahagymával sem. Ebben az esetben a lilahagyma természetes karamellizált ízével a pirított cukor, a vörösbor, a balzsamecet, és a méz alkotnak édeskés és savanykás harmóniát. Sajtokhoz, pástétomokhoz, sültekhez remek kiegészítő. Könnyen eltartható, nálunk szinte mindig van a hűtőben ebből a lilahagyma lekvárból. Nagy kedvenc ez a recept!

Hozzávalók

- 1 üvegre +
  1. A lekvárhoz
  2. 6 fej lilahagyma
  3. 50 g kristálycukor
  4. 20 g balzsamecet
  5. 40 g virágméz
  6. 250 ml bor (vörös, száraz)
  7. feketebors (őrölt)
  8. Az eltevéshez
  9. 1 db befőttes üveg (200 ml-es)

Elkészítés

40 perc
  1. A lilahagymát félkarikákra vágom.


  1. A cukrot sárgásbarnára karamellizálom egy serpenyőben.


  1. Ráteszem a hagymát, megsózom, és hagyom közepes lángon összeesni. Ezután rátekerem a borsot, és átkeverem.


  1. Hagyom, hogy elpárologjon a hagyma alól folyadék, majd beleöntöm a mézet, a balzsamecetet és a vörösbort. Ha elérte a lekvár sűrűséget megkóstolom, és utánaízesítek, ha szükséges.


  1. Még forrón kiforrázott csatos üvegbe teszem. Hűtőszekrényben hónapokig eláll, de úgysem lesz ideje ezt kivárni

 sárgaborsó főzelék rántás nélkül


 Vitai Kati receptje

story

A hüvelyeseket nagyon kedvelem, mert nem csak finomak, laktatóak, de vegetáriánusoknak az egyik fő fehérjeforrást alkotják.

A sárgaborsó-főzelékről általában a legtöbben arra a rántással készült ételre gondolnak, amit az iskolai menzán kaptunk.
A sárgaborsó-főzelékbe teljesen fölösleges a rántás, mert a hüvelyesek nagyon jól besűrűsödnek maguktól is. Így az étel nem csak egészségesebb, de sokkal egyszerűbb is lesz és szerintem ízletesebb is. :)

Én egy kicsit másképpen fűszerezem, mert a kurkuma nagyon jól segíti a hüvelyesek emésztését, így minden hüvelyesből készült ételbe teszek.


hozzávalók / 4 adag




elkészítés


  1. A száraz sárgaborsót mossuk meg alaposan a főzés előtti napon, és áztassuk be bő vízbe 1 éjszakára. Az elkészítésnél, másnap öntsük le róla a vizet, és mossuk át.
  2. Helyezzünk egy edényt a tűzre, majd tegyük bele a ghít. A felmelegedett ghíbe tegyük bele a babérlevelet és az aszafoetidát, és pirítsuk egy picit - figyeljünk, éppen csak az illata érződjön, nehogy odaégessük. (vagy hagymát pároljunk üvegesre), majd tegyük hozzá a kurkumát, forgassuk össze.
  3. öntsük hozzá a lecsepegtetett sárgaborsót, így is pirítsuk picit. Öntsük fel vízzel, tegyünk hozzá sót és borsot ízlés szerint.
  4. Félrehúzott fedővel főzzük puhára a sárgaborsót - ez több mint 1 óra lesz. Rendszeresen keverjük meg és figyeljünk, hogy ha szükséges tegyünk még hozzá vizet. (A végén botmixerrel szoktam pürésíteni, hogy krémes legyen az állaga.)









Készétel konzervek gyártása otthon ?
Lehetséges!



Heti akciós , avagy a nagy kaland .


Mozzarellával és bazsalikommal töltött csirkemell


Egy csirke, 5 tagú család 3 étkezés



Csontos csirkemell vagy filé ?
Melyik éri meg jobban?


Ropogós bőrű sült csirke kiszáradás
veszélye nélkül!


Bemutatkozás


Küldetés


Kőleves


Az eredeti bolognai szósz receptje , és tartósítása


Vadászatra fel!

10 dolog amit ne fagyassz le !



A palacsinta rejtelmei


Amerikai rántott csirke : gyorsétterem otthon ? Nana!


Mi legyen a kamrában ?





De mi a csudát együnk ebédre?
Avagy menűtervezés okosan



Azt főztem amit a férjem kért



Felejtsd el azt a bizonyos nadrágszijat !




Te hány napig élnél túl katasztrófa esetén ?



Házi konzerv




3 hónapja sütött húst ettünk otthon


Bolognai ragus borsós farfelle tészta


Készétel konzerv gyártása otthon lehetséges


Eredeti bolognai szósz receptje és tartósítása


10 dolog amivel a sírba tudjuk vinni az olaszokat


A tökéletes hamburger titka


Házi hamburger : tudjuk még fokozni


Így készíts otthon tojáshéjból házi
kalcium pótlást !


5 kalcium bomba a csontritkulás
megelőzéséért


A nagy kávézacc teszt hajpakolás


Eddig a kukába dobtad a krunplihéljat
ezután nem fogod


vödros alma


Így készits paradicsomos spagettit:
az – az spagetti alla marinara


Hogyan legyen otthon mindig friss bazsalikomod



Külföldi egyetemre utazik a gyerek
mit vigyen magával



Sok még a teendőnk avagy hogyan süssünk rakott krumplit


A legjobb ami egy krumplival történhet
rakott krumpli


Thai -Indiai fuziós rakott cukkini 5 perces előkészülettel


Újratervezés


Hamburger


Házi hamburger : tudjuk még fokozni


Tökéletes hamburger titka


Ne legyél konyhaszolgálatos karácsonykor


Marhahús helyett szaftos malachúst vettem ki a mélyhűtőből


Mit mivel helyetesíthetsz a konyhában


Hogyan ehetjük a chili con catrnet








heti akciós




Tudtad , hogy a tojás fagyasztható


Örök probléma sosincs hely a mélyhűtőben


Ezeket főzheted a héten akciósan


Ne dőlj be a webshopoknak







Idő spórolás






Heti akciós



Nyűg a nagybevásárlás?
Nem kell , hogy az legyen



Készétel konzervek gyártása otthon
lehetséges


Újra tervezés




Hamburger






Egy isteni lélekmelegítő
chili con carne


Heti akciós – kezdjetek piacra járni



Csontos csirkemell , vagy filé?
Melyik éri meg jobban


Mozzarellával és bazsalikommal töltött csirkemell



Egy csirke 5 tagú család 3 étkezés


Hogyan legyen otthon mindig friss bazsalikomod


A zöldhasúak támadása




heti akciós avagy a nagy kaland



Vadászatra fel


10 dolog amit ne fagyassz le


Heti akciós 10 .20 -tól




rugalmas menü az akciókból 2.0

Ezt ettük tegnap avagy a menűtervezés után


Maradék felhasználása a húsleves


Kőleves inyenc halvacsora


hogyan ehetjük a chili concarnert



Készétel konzervek gyártása ozzhon : lehetséges


Az eredeti bolognai szósz receptje és tartósítása


Amerikai rántott csirke , gyorsétterem otthon nana


Heti akciós peni market


Csontos csirkemell vagy filé melyik éri meg jobban


Heti akciós


De mi a csudát együnk ebédre ? Avagy a menűtervezés okosan



Rá leltem a neten erre a csodálatos blogra
nem hagyhattam ki , hogy ne vegyek róla tudomást , mert okos öttletek mögött maga az élet húzódik meg , és ugyan PDF formátumban van az egész , de a cím alapján bármikor vissza találok , és ti is , ha úgy döntetek , hogy érdemes lesz eltölteni egy pár órát e téma felett .
Ragyogóbbnál ragyogóbb megoldások találhatók benne akár kezdő akár nagyképű séfnek képzeled magad , ez itt az élet varázslata egy tapasztalt életre való anyuka igazi kalandja a kulinális élvezetek világában !!!

Én köszönöm , hogy rá lelhettem , és felismerhettem a gyöngyszemet amit ez a bejegyzés nyújtott nekem !!!


Köszönjük Eszter , és Lia !!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése