2015. május 9., szombat

Egytálételek


Egytálételek



A tökéletes tojásos nokedli titka


Talán túlzásnak tűnik a tökéletes jelző, és a fűszerezést is ki-ki kedvére igazíthatja, mégis érdemes elsajátítani a tökéletes eredményhez vezető módszert, mert márciustól júniusig, amíg a primőr salátákból szabadföldi kerekedik, és egyre jobban esnek a tartalmas, mégsem megterhelő ételek, gyakran kerülhet a tányérra ez az egyszerű, de remek fogás.
Nagyanyáink még liba- vagy épp sertészsírral készítették, de a mai ízlésnek és egészségtudatosabb táplálkozásnak megfelelően átalakított receptúrában már olaj szerepel.
Tojásos galuska egyszerűen
Hozzávalók 4 személyre:3+4 db közepes méretű, friss tanyasi tojás , 50 dkg finomliszt
1 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj) , 2-3 evőkanál víz
1 evőkanál tej , 2 dkg vaj , 1 teáskanál tengeri só + 1 nagy csipet , ízlés szerint kevés frissen őrölt szerecsendió (elmaradhat)
A főzéshez:
1,5 l víz , 1 teáskanál só
Elkészítés: A lisztet nagyobb keverőtálba szitáljuk, beleütünk 3 egész tojást, valamint hozzáadjuk az 1 evőkanál olajat, 1 teáskanál sót. Keverni kezdjük, majd kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy jól tudjunk vele dolgozni, de 3 evőkanálnál többet nem érdemes! Fakanállal határozott mozdulatokkal, erőteljesen keverjük a tésztát 4-6 percen át. Ha már hólyagos, fényes és egynemű, elkészültünk. Lefedve, konyhai hőmérsékleten addig pihentessük csak, amíg a víz felforr. Minél tovább áll, annál kevésbé kapunk könnyű galuskát.
Egy jókora lábosban tegyük fel forrni a vizet, sózzuk meg.
A forrásban lévő vízbe nokedli-szaggatóval (vagy késsel) 2-3 részletben adagoljuk a tésztát, hogy kényelmesen megnőhessenek. Amint feljönnek a víz felszínére, el is készültünk. Szedjük tésztaszűrőbe.
A maradék 4 tojást 1 evőkanál tejjel, nagy csipetnyi sóval, valamint kevés frissen reszelt szerecsendióval kissé felverjük.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, de vigyázzunk, ne égjen meg! Amint a vaj felolvadt, a lecsepegtetett galuskákat óvatosan belecsúsztatjuk, majd ráöntjük az előkészített tojásokat. Összeforgatjuk, néhány perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki!
Azon melegében tálaljuk, friss fejes salátát kínálunk hozzá.
Pirított hagymát mi nem szoktunk készíteni hozzá, de az osztrákok annál gyakrabban
Az elmaradhatatlan saláta
Mivel a tökéletes tojásos galuskához tökéletes fejes saláta dukál – friss és minden szennyeződéstől alaposan megtisztított salátával dolgozzunk. Ha zsenge, kis salátáink vannak, személyenként ½, ha nagyobbak, személyenként ¼ fej az általános porció, amelyen ki-ki kedvére változtathat. A levelek falatnyira is tépkedhetők, de a tojásos nokedli alapvetően egy rusztikus, egyszerűségében nagyszerű fogás, amelynek a hagyományos felfogásban tálalt, elkészítésében is mindenféle extavaganciát nélkülöző saláta a leghitelesebb és legotthonosabb kísérője. 
Alapszabály, hogy a friss fejes salátát mindig tálalás előtt készítsük el (állás közben összeesik), amíg a galuskánk fő, könnyedén megleszünk vele.
Fejes saláta hagyományos cukros-ecetes öntettel
Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagyobb vagy 2 db kisebb fejes saláta
2 evőkanál fehérborecet , 1 csapott teáskanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só , 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: Az öntet hozzávalóit kanalazzuk egy csavaros tetejű üvegbe, és alaposan rázzuk össze, hogy a só és cukor egyaránt feloldódjon. A salátákat alaposan mossuk meg, mérettől függően vágjuk 2 vagy 4 részre. Rendezzük el egy salátástálon, tálalás előtt locsoljuk meg az öntettel!
A zsenge fejes saláta a legtökéletesebb kísérő


Palócleves


Hozzávalók:70 dkg ürühús , 40 dkg krumpli , 40 dkg zöldbab
1 nagyobb fej vöröshagyma , 1 evőkanál zsír , pirospaprika
2 babérlevél , 2 gerezd fokhagyma , 1 teáskanál köménymag
1 csokor kapor , só , csontlé vagy húsleves
Elkészítés: A húst megtisztítom és pörköltnek való kockákra vágom. A hagymát apróra vágom, és egy lábasban, zsíron megdinsztelem. Amikor már üveges a hagyma, akkor félrehúzom, pirospaprikával meghintem. Majd a húst rádobom, átforgatom, sóval, babérlevéllel fűszerezem. Csontlével felöntöm, épp csak annyira, hogy fedje a húst, majd lassú tűzön, fedő alatt párolom. Amíg fő a hús, addig megpucolom a krumplit és a zöldbabot, apróra vágom és egy-egy lábasba, sós vízben odateszem főni. Amikor már majdnem jó a hús, akkor zúzott fokhagymát és köményt adok hozzá, és ezután levükkel együtt a leveshez kerülnek a zöldségek is. Ha kell, csontlével felengedem, majd tejfölös habarással besűrítem, és tálaláskor friss kaporral hintem.

Bárány helyett más hússal is készíthetjük a palóclevest



Palócleves

Hozzávalók:

  • 50dkg sertéscomb , 2 db  sárgarépa , 1 db fehérrépa
  • 3-4 db krumpli , 30 dkg zöldbab , 1 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd  fokhagyma , só , ételízesítő , őrölt köménymag
  • őrölt bors , 3 db babérlevél , pirospaprika , 1 teáskanál liszt
  • 1 kis pohár tejföl , olívaolaj

Elkészítés:

A húst kisebb kockákra felvágjuk. A zöldségféléket ízlés szerinti méretűre felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.

Egy fazékba olajat öntünk, elkezdjük párolni a vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a húst, majd pár perc múlva a feldarabolt zöldségeket és a fokhagymát is. Így együtt pároljuk pár percig, majd megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint fűszerezzük, majd félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot is (fagyasztott zöldbabból is készíthetjük), és tovább főzzük. Végül beletesszük a kockára vágott krumplit, és puhára főzzük.

Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel. Amikor már minden hozzávaló teljesen megpuhult, a tejfölös-lisztes keveréket belecsorgatjuk a levesbe. Jól kiforraljuk, pár percig még főzzük.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!




Palócleves

Hozzávalók:



Elkészítés:

A csirkeszárnyat megmossuk és kettévágjuk, a sárgarépát karikára, a krumplit kockára, a hagymát pedig négybe vágjuk. Egy nagy leveses fazékba beletesszük a húst, a zöldségeket, a hagymát és a babérlevelet, felengedjük vízzel, sózzuk, majd feltesszük főni. Amikor megfőttek a zöldségek, akkor az olajból, a lisztből, a pirospaprikából és a tejfölből rántást készítünk, majd a leveshez öntjük, és összefőzzük vele.

Megjegyzés:

Nagyon finom és kiadós étel.

A receptet Anikó küldte. Köszönjük!


Svéd savanyúság



Hozzávalók:


  • 4 kg szeletelt uborka , 1 kg szeletelt hagyma
  • 6 dl 10 %-os ecet , 6 dl víz , 8 dl cukor , 1 dl só
  • 2 kávéskanál szalicil , 1 kávéskanál borkén
  • pár szelet torma , 1 csomag egész bors
  • fél csomag mustármag , 2 csokor apróra vágott kapor

Elkészítés:

Az uborkát és a hagymát egy nagyobb tálba tesszük. A kaprot, a tormát, a borsot, a mustármagot közé keverjük. A vizet, az ecetet összevegyítjük, belerakjuk a cukrot, a sót, a szalicilt és a borként, és feloldódásig kevergetjük. /A borként és a szalicilt kevés folyadékban tudjuk jól feloldani, és mikor teljesen feloldódott, ekkor adjuk a többi folyadékhoz./ A zöldségre öntjük, 24 órát állni hagyjuk, majd üvegekbe rakjuk és polcra helyezzük.

Megjegyzés:

A receptet Gólyanéni küldte. Köszönjük!


Mennyei csalamádé télire



Hozzávalók:


  • 3 kg fejeskáposzta , 3 kg paprika (lehet erős is)
  • 1 kg vöröshagyma , 1 kg uborka , 70 dkg kristálycukor
  • 14 dkg só , 6 dl 10 %-os ecet , 1 csapott evőkanál borkén (mezőgazdasági, borászati üzletben kapható)


Elkészítés:

A szép, egészséges, és hibátlan hozzávalókat vékonyan összevágjuk (legjobb ehhez a V-gyalu, de más módszer is jó), és egy nagy edénybe rakjuk. Hozzáadjuk a sót, az ecetet, a cukrot, a borként, tehát az összes hozzávalót. Jól elkeverjük, és állni hagyjuk 24-30 órát. Időnként megkeverjük. Ha letelt az idő, üvegekbe rakjuk, a saját levével együtt. Ügyeljünk, hogy minden üvegbe jusson lé. Lezárjuk, és máris mehet a kamrába. Évekig eláll felbontva a hűtőben, és N A G Y O N finom! Mindenkinek ajánlom.

Megjegyzés:

Én általában 3-4 adagot szoktam elrakni, erőset is, meg édeset is, de soha nem elég, nagyon fogy, mert finom!

A receptet Kgyongyos, a fotót Poppers küldte. Köszönjük!

Csalamádé télire



Hozzávalók:


  • 3 kg uborka , 3 kg káposzta , 2 kg tv paprika
  • 1 kg vöröshagyma , 80 dkg kristálycukor , 16 dkg só
  • 3 kávéskanál nátriumbenzoát , 2 kávéskanál borkén
  • 4 dl 20 %-os ecet

Elkészítés:

A zöldségeket tetszés szerint felaprítjuk (úgy gusztusos, ha vékonyan szeletelve vannak), az ízesítőkkel összekeverjü, 24 órát állni hagyjuk, utána üvegekbe töltjük, lezárjuk. 2 hét múlva fogyasztható.

Megjegyzés:

A receptet Agaca küldte. Köszönjük!


Csalamádé télire

Hozzávalók:
6 kg. zöldség (nálam: uborka, káposzta, hagyma, paprika) 10 dkg. só 50 dkg. cukor (lehet kevesebb is, ízlés szerint) 3 dl. 20 %-os ecet 1 kk. borkén 1 kk. nátrium- benzoát 1,5 tk. egész bors 8-10 db. babérlevél 1 tk. egész kömény

Elkészítés:
A zöldségeket alaposan megmossuk, tetszés szerint felszeleteljük. Beletesszük őket egy nagyobb műanyag tálba. Rátesszük a fűszereket. Egy teljes napot állni hagyjuk. Ezalatt néhányszor megkeverjük. A 24 óra letelte után az alaposan kimosott üvegekbe szedjük, enyhén megtömve, majd felöntjük a lével. Lezárjuk, és eltesszük a helyére. :) Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Csemegeuborka

Valahogy évekig nem készítettem savanyúságot télire, mert mindig megromlottak. Aztán két éve Egycsipet blogján ráakadtam erre a nagyszerű receptre. Isteni finom, bár picit nekünk savanykás (ezt idén korrigáltam :)) uborka készült belőle. Sikerült annyit eltennem akkor, hogy kitartott még tavaly is. Idén ismét elővettem ezt a receptet, és savanyítottam megint. :)
Hozzávalók:
kb. 2,5 kg apró (10 cm alatti) uborka tartósítószer A felöntőléhez: 1,5 l. víz 4,5 dl. ecet (10%) 25 dkg. cukor (nálam 30 dkg.) 2 dkg. só 1-1 csapott tk. mustármag, egész feketebors és egész kömény 1/2 tk. koriander 7-8 babérlevél ízlés szerint aprított kapor (nálam 1 csokor).  Elkészítés: 
Az uborkát mossuk meg alaposan, majd az alapanyagokból készítsünk felöntőlevet. Ehhez a cukrot, ecetet, fűszereket a vízbe tesszük, felforraljuk, és lassú tűzön gyöngyözve forraljuk még úgy negyed óráig. Alaposan kimosott, csírátlanított üvegekbe rendezzük bele a megtisztított uborkákat, majd a forró, ecetes lével öntsük fel. Tetejükre szórjunk egy kevés tartósítószert, végül lezárjuk az üvegeket. Alaposan bebugyolálva száraz dunsztba tesszük őket kihűlésig. Az uborkát én nyeles kefével(olyasmi, mint a körömkefe) sikálom át alaposan (így láttam a mamámtól). A szár felőli, illetve a hibás részeket le- kivágtam. Nekem 7 üveggel lett a 2,5 kg. uborkából. Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Uborka saláta[szerkesztés]

2,5 kg salátauborka, 1 kg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg kristálycukor, 1 szál torma, 3 babérlevél, 0,5 dl 10 %-os ecet, 1 csapott evőkanál mustármag, 1 teáskanál koriander 1 teáskanál őrölt fekete bors, literes üvegenként késhegynyi nátrium-benzoikum.


Az uborkát megmossuk, le is dörzsöljük, majd langyos vízben fél óráig áztatjuk. Egyetlen homokszemnek sem szabad rajta maradnia. Ismételt mosás után lecsöpögtetjük. Héjastól legyaluljuk, vagy nagyon vékony karikára vágjuk. Hozzákeverjük a megtisztított, lemosott és ugyancsak vékonyra karikázott vöröshagymát és besózzuk. Lefedjük, és másnapig állni hagyjuk. A visszamaradt sós léhez hozzákeverjük az ecetet, a cukrot és 5 dl vizet. Beleszórjuk a fűszereket (a torma, valamint a fokhagyma kivételével), és felforraljuk. Egy-két percnyi főzés után elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk egy kissé lehűlni. Közben a megtisztított, megmosott és vékonyka hasábokra vágott tormát, a hámozott és forgácsokra vagdalt fokhagymát az üvegekbe dugdossuk, majd ráöntjük a nem túl forró salátalevet. Tetejére szórjuk a tartósítót, és légmentesen lekötözzük


Csalamádé 1.[szerkesztés]


1 kg vastag húsú zöldpaprika, 1 kg salátauborka, 1 kg vöröshagyma, 1 kg kemény, apró, félérett paradicsom, 25 dkg cukor, 2 dl 20%-os ecet, 1 evőkanál szemes bors, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál mustármag, 1 babérlevél, 8 dkg só, 1 teáskanál nátrium-benzoikum.


Az ecetben elkeverjük a sót és a cukrot, majd a tartósítószert is hozzáadjuk. Félretesszük. A zöldségeket gondosan megmossuk, lecsöpögtetjük, megtisztítjuk, kicsumázzuk. A zöldpaprikát, a paradicsomot és a hagymát vékonyra karikázzuk, az uborkát héjastól legyaluljuk. Az összes zöldséget egy jó nagy, mély porcelán- vagy műanyag tálba tesszük és összekeverjük. Lefedve másnapig állni hagyjuk, közben többször átforgatjuk. Tiszta, kiforrázott literes üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és sötét, hűvös kamrába tesszük.

Csalamádé 2.[szerkesztés]

5 kg anyaghányad (csalamádéhoz), 30 dkg kristálycukor, 10 dkg só, 5 dl 10 %-os ecet, 1 kávéskanál borkénpor, 1 kávés kanál szalicil, 1 kávés kanál nátrium benzoát.


Az uborkát szeletekre, káposztát, hagymát, zöld paradicsomot és spárgavékony csíkokra összevágjuk. Ezután a fent leírt fűszerekkel jól összekeverjük, és 24 óráig állni hagyjuk. Majd utána üvegekbe szétrakjuk és légmentesen lezárjuk. 2-3 hét múlva akár fogyasztható a kellemes ízű savanyúság.

Csalamádé 3.[szerkesztés]



Elkészítési idő: 240 perc
Hozzávalók:
  • 3 kg paprika , 3 kg káposzta , 3 kg uborka , 2 kg hagyma , 1 kg karfiol , 4 kávéskanál szalicil , 14 dkg só , 1 kg cukor
  • 4 dl 20%-os ecet , 2 teáskanál borkén
Elkészítés:
 A hozzávalókat karikázzuk, daraboljuk, melyiket hogy kell. Egy nagyobb edényben egymásra rétegezzük a hozzávalókat (káposzta, paprika, hagyma, karfiol, uborka, majd újra ugyanígy, amíg el nem fogynak), minden egyes réteget megsózunk. A tetejére szórjuk a 4 kávéskanál szalicilt és ráöntjük az ecetet.
2 l vizet felfőzünk, beletesszük a cukrot és tovább főzzük, amikor elolvadt a cukor és már rottyant párat, levesszük a tűzről, belekeverjük a 2 teáskanál borként és lehűtjük. Az lehűtött levet ráöntjük a csalamádéra, és az egészet lefedve 2 napig állni hagyjuk. A két nap alatt gyakran megkeverjük. Ezután üvegekbe töltjük.


Tanácsok: A zöldség összetétel ízlés szerint változtatható.

Szívpörkölt recept



Hozzávalók:
40 dkg sertésszív, 2 nagy fej vöröshagyma, 
1 csapott evõkanál piros fûszerpaprika (aki szereti, csípõset is tehet bele), 
1 db zöldpaprika,  1 db paradicsom,  3 evõkanál olaj,  só, törött bors ízlés szerint.
Elkészítés:
A forró olajon megpirítom a megtisztított vöröshagymát, majd a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát és azonnal ráöntök 2 evõkanál vizet. A tûzre visszatéve beleteszem a vékony csíkokra vágott szívet és pár percig kevergetve megpirítom. Ezután ráöntök 3-4 dl vizet és egészen puhára párolom. A párolás végén teszem bele a felszeletelt paprikát és a paradicsomot. Zsírjára sütve, sós vízben fõtt burgonyával tálalom.


A receptet beküldte: elvira1






Szívpörkölt



Hozzávalók:
  • 1 kg sertés szív , 2 db hagyma , 1 ek zsír , 2 tk fűszerpaprika
  • 5 gerezd fokhagyma , 1 db zöldpaprika , 1 db kápia paprika
  • 2 db paradicsom , 2-3 db babérlevél , szegfűbors , borókabogyó
  • cayenne-i bors , majoránna , só , bors


Elkészítés:

A szívet megtisztítjuk, jól lemossuk és csíkokra vágjuk.



Az olvasztott zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
Levesszük a tűzről, belerakjuk a fűszerpaprikát, öntünk rá egy pici vizet majd az összes többi hozzávalót beletesszük: az apró kockákra vágott paprikákat, paradicsomot, fokhagymát, babérlevelet, szegfűborsot, borókabogyót, majoránnát, cayenne-i borsot, sót, fekete borsot.
Kevés vizet adunk hozzá és lefedve puhára pároljuk.

 A sok illatos fűszertől különleges zamatot kap és különbözik a szokványos pörkölttől.

Csavart tésztával vagy spagettivel tálaljuk.

Bagó Juci


Menta tea


A menta tea gyönyörű látvány egy üvegkancsóban, és nagyon finom. Koffeintartalma nincs, ennek ellenére kellemesen felfrissíti az embert.
Valahol hallottam, hogy a kínaiak ha nagyon meleg az idő, forró zöld teát isznak. Talán ez elsőre furcsának tűnhet a reklámokból az agyoncukrozott üdítők frissítő hatásával telebombázott elménknek. De próbáld ki egyszer, van benne valami. És ráadásul a menta teával is működik.
Én a kánikulai napokon lefőzök reggel és délután egy-egy másfél literes adagot az irodában. Egyrészt frissítő, másrészt biztos, hogy legalább 3 liter folyadékot magamhoz veszek aznap.

Menta tea készítése

A képen látható kancsó menta teához két szál friss mentát és egy kevés friss citromfüvet tettem a kancsóba, majd két liter forró vízzel leforráztam. Nagyjából 10 perc után fogyasztható.
Ha hagyod állni, akkor a színe egyre sötétebb lesz, egy nap után már majdnem olyan, mintha fekete tea lenne. Másodszor vagy akár még harmadszor is leforrázható, a főzete akkor is kellemes ízű lesz (attól függően, hogy mennyit állt előtte).
A menta tea kiváló melegen vagy hidegen is. Én “magában” szeretem bármiféle ízesítő nélkül, de cukorral, mézzel vagy más édesítővel is fel lehet turbózni. A menta teához lehet még zöld teát is adni, illetve természetesen a citromfű elhagyható, vagy ízlés szerint más növénnyel lehet kísérletezni.
Menta tea természetesen készíthető szárított mentából, akár filteres kiszerelésben is kapható (nagyobb üzletekben vagy gyógynövény szaküzletekben). De ha szereted, szerintem megéri a mentát termeszteni, nagyon egyszerű, lásd lejjebb.

Menta tea hatása

Menta
A menta könnyen termeszthető
Wikipedia szerint a fodormenta “szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású epetermelést fokozó, de gyomorerősítőként is elfogadott. … Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító hatású”.

A menta termesztése

Nincs egyszerűbb dolog, mint a mentát házilag termeszteni. Bárhol megél, sőt, a végén hajlamos minden más növénytől elrabolni a helyet. Kertben, vagy erkélyen egyszerű virágládában is termeszthető, legegyszerűbb ha veszel egy nagyobb szupermarketben egy fűszernek szánt cserepes mentát, és elülteted.
Amennyire lehet tedd napos helyre, és időnként locsold meg. Hamar friss hajtásokkal és frissítő mentalevelekkel fog meglepni, de következő évben már olyan mennyiségben lesz mentád, hogy nem győzöd majd fogyasztani.
Menta tea




Dagasztás nélküli kenyér



A dagasztás nélküli kenyér (vagy rövidítve DNK) tökéletes opció, ha nem idegenkedsz némi kelt tésztától, és szeretnél olyan saját készítésű kenyeret enni, amiben pontosan tudod, hogy milyen hozzávalókat használtak.
A kenyérsütés ősi mesterség, a kenyér szeretete, vonzódás egyáltalán a fogalomhoz, hogy kenyér, vagy az illata, a gondolata mindenkiben mélyen ott van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amikor először osztottam meg a Facebookon – még recept nélkül – egy dagasztás nélküli kenyerem képét, akkor elsöprő sikert aratott.
De a kereskedelemben kapható kenyerek mára sajnos sokat vesztettek varázsukból. Eegyrészt éppen mivel már nem otthon készítjük – de ez nem is feltétlenül baj, hiszen ha realistán nézzük, modern életszínvonalunkat éppen annak köszönhetjük, hogy a pék süt, a boltos elad, a mobiltelefongyártó pedig mobiltelefont szerel.
A probléma ott kezdődik, amikor a pék már nem csak süt. Amikor a kenyér, ami ősidőktől fogva liszt-só-víz és élesztő illatos frigye, valami kémiai kísérleti teleppé, az asztalunkon szeletelve felszolgált periódusos rendszerré válik.
Mert illúziói senkinek se legyenek. Hacsak nem az átlagember számára sokszor elérhetetlen árú “elitkenyereket” veszed, akkor amit a boltban kapsz, az legalább annyi kémiát tartalmaz, mint bármi egyebet. Na és persze elitkenyere is válogatja, attól hogy drága még nem biztos, hogy jó…
És persze lehet, hogy ez a kenyérbe kevert kémia nem árt a testednek. Lehet, hogy ha évente kilószámra eszed a vegyileg előállított alapanyagokat, attól nem fogsz korábban meghalni, nem fog fájni a fejed, nem fogod semmilyen modern betegség tüneteit magaddal cipelni. Lehet.
De amíg ez csak egy lehet, és amíg a legkisebb esélye fennáll annak, hogy ezek az anyagok akár károsak is legyenek, addig én szeretem megválogatni, hogy mit viszek be a szervezetembe. És aki egy kicsiti is törődik a saját vagy a családja egészségével, az legalább elgondolkozik, amikor adalékanyag-hegyeket próbálnak kenyér néven rásózni.
A dagasztás nélküli kenyér pedig pontosan erre tökéletes megoldás. Az alapanyagokat te kontrollálod – akár bio kenyeret is süthesz -, és mégsem veszi el a fél napodat, mire elkészül. Kövesd ezt a receptet, és este 10 perc munkával, reggel pedig háromnegyed órányi sütéssel – ami alatt te is nyugodtan elkészülhetsz – friss, ropogós héjú, tökéletes kenyér fog az asztalon illatozva rád várni.

Dagasztás nélküli kenyér alaprecept

A dagasztás nélki kenyérnek itt az alapreceptjét adom meg – ami tulajdonképpen liszttől és ízléstől függetlenül működik. Ezt alakíthatod aztán tovább, megválasztva hogy milyen lisztet használsz, mennyire szereted sűrűn vagy lágyan a tésztát.

Az alapanyagok

Szinte minden dagasztás nélküli kenyér esetében elmondható, hogy az alábbi alapanyagokkal és arányokkal számolj:
  • 1 kg liszt – bármilyen lehet, akár fehér kenyér fehér liszttel, akár pl. rozskenyér (részben) rozsliszttel.
  • 5 dkg, azaz egy csomag élesztő. Nagyon figyelj a vásárlásnál, mert bizonyos élesztő márkák kisebb kiszereléssel próbálnak olcsóbbnak tűnni!
  • Kb. 800 ml víz – ez a legképlékenyebb hozzávaló a mennyiségek tekintetében, de ezzel az aránnyal sosem foghatsz mellé. Nagyjából a negyede tejjel is helyettesíthető.
  • Kb. 2 teáskanál só – lletve ízlés szerint.

A dagasztás nélküli kenyér tésztájának elkészítése

Dagasztás nélküli rozskenyér tészta
Dagasztás nélküli rozskenyér tészta kelesztés előtt
Na itt van a titok. Tulajdonképpen csak össze kell keverni a hozzávalókat, ettől lesz dagasztás nélküli.

Az élesztőt futtasd fel egy kevés langyos vízben és némi lisztben – én 1 teáskanál mézet is adok hozzá.
Öntsd a felfuttatott élesztőt a sóval összekevert liszthez, és add hozzá a maradék langyos vizet.
Keverd el az egészet, amíg a liszt és a folyadék teljesen össze nem keveredett. Ezt lehet kézzel gyúrni, vagy a robotgép dagasztófejével átdolgozni. Nagyjából 3-5 perc.

A pihentetés – amikor a kenyered először életre kel

Dagasztás nélküli rozskenyér kelesztve
Dagasztás nélküli rozskenyér kelesztés után
Egy nagy tálban hagyd a tésztát letakarva pihenni egy éjszakán át. Az sem baj, ha több, de legalább egy éjszaka kell neki.

Ilyenkor az élő élesztőgombák dolgoznak, és azok nem szeretik a hideget. Szóval nem kell külön befűtened, de azért hideg és huzatos helyen ne hagyd.
Tipp: ha nem tudsz meleg helyet csinálni a konyhádban, akkor egy bögrényi vizet tegyél be a mikróba max. fokozaton két percre. Vedd ki konyhakesztyűvel – nagyon forró -, tedd be a helyére a konyharuhával letakart kenyértésztát, és csukd rá az ajtót. Be ne kapcsold a mikrót ezután! Ideális, langyos és párás környezetet lehet így csinálni a kenyértésztának.

A dagasztás nélküli kenyér sütése

Mint a kenyértésztáknál általában, sok múlik azon, hogy hogyan sütöd a dagasztá


s nélküli kenyeret is. Itt leírom azt a módszert, ami tuti működik:
Melegítsd be a sütődet 250 fokra, vagyis majdnem a maximumra. Fontos, hogy a kenyér csak akkor kerüljön be a sütőbe, amikor az már teljesen átmelegedett – ez sütőtől függően 10-20 perc.
Készítsd elő az edényt amiben sütni fogod, és valamilyen tűzálló eszközt,
amivel le tudod takarni. A tálat, amiben sütöd, tedd be a sütőbe, hadd forrósodjon át.
  • Süthetsz nagyobb kenyeret pl. jénaiban vagy egy nagyobb öntöttvas lábasban (kb. 750 g lisztből készített tésztából) – ilyenkor a jénai vagy a lábas tűzálló teteje tökéletes lesz letakarni.
  • Süthetsz kisebb, cipószerű kenyeret gyümölcskenyér formában (30*11 cm-es formában 250 g lisztből) – ilyenkor egy nagyobb tepsivel vagy szilikon sütőlappal tudod letakarni.
Dagasztás nélküli kenyér sütése
Dagasztás nélküli kenyér sütése
A megkelt kenyértészát öntsd erősen lisztezett felületre, és vágd annyi részbe, amekkora kenyereket szeretnél. Tudom, hogy ilyenkor nagyon ragadós, és talán ez az egyetlen nehezen kezelhető része a dagasztás nélküli kenyér sütésének. De hidd el, megéri!

Kicsit lapogasd el a tésztát, és bár kicsit nyúlós és ragadós, de mintha leveles tésztát készítenél, egyszer hajtsd háromba (jobb oldalról hajtsd fel a harmadát, bal oldalról erre rá a másik harma
dát, hogy három réteg legyen), aztán az iménti hajtásra merőlegesen hajtsd félbe. (Lásd a lenti videóban 2:24-nél – ha nem értesz angolul ezt akkor is érteni fogod.)
Formázd a sütőtál méretére ha szükséges, és hempergesd jó adag lisztbe
minden oldalát. Ettől egyrészt nem fog leragadni – egyáltalán nem kell sem sütőpapír, sem más a kenyér alá -, másrészt szép fehér lesz a teteje, mint a képeken.
Nyisd ki a sütőd ajtaját, és tedd a tésztát a forró sütőformába úgy, hogy az
utolsó hajtás alul legyen.
Süsd először letakarva 30 percig. Vedd le a tetejét, és süsd további 15 percig
fedő nélkül. Végül vedd ki a sütőből, és borítsd ki egy deszkára vagy rácsra hűlni.


No Knead Bread | Mark Bittman Recipe | The New York Times



A végeredmény

A végeredmény csodálos, ropogós héjú, tökéletesen töredezett és enyhén lisztezett kenyér. Finom, egészgséges, és nem rosszabb az eltarthatósága, mint a bolti kenyereknek. És ráadásul még az öreganyja sem mondja meg róla, hogy dagasztás nélkül készült. ;)




Dagasztás nélküli kenyér fehér liszből
Az íráshoz az inspirációt a hugipakk blog cikkéből kaptam.




Karamellizált lilahagyma recept



Először vágd félbe majd karikákra a lilahagymát. Nem kell túl vékonyra, hogy maradjon tartása is, kb. fél cm vastag szeletekre.

    Lila hagyma felkarikázva
    Vágd fel a lila hagymát
  1. Egy forró serpenyőben, nagyon kevés olívaolajon kezdd el párolni a hagymát. Először legyen forró a serpenyő és nagy a láng, aztán ahogy elkezd sisteregni, vedd közepesre a lángot, majd 1-2 perc elteltével takarékra.
    Lila hagyma serpenyőben
    Kezdd el sütni a hagymát
  1. Időnként megkeverve, karamellizáld 30 percig a hagymát. A képeket 10 percenként készítettem, így változik a lilahagyma kinézete.
    Karamellizált lila hagyma 10 perc után
    10 perc után
    Karamellizált lila hagyma 20 perc után
    20 perc után
    Karamellizált lila hagyma 30 perc után
    Fél óra után
  1. Végül add hozzá a balzsamecetet, keverd el és hagyd még 5 percig alacsony lángon karamellizálódni a balzsamecetben lévő cukrokat.
    Karamellizált lila hagyma balzsamecet kivonattal
    Karamellizált lila hagyma balzsamecet kivonattal

A karamellizált lila hagyma felhasználása

A karamellizált lila hagyma kiváló feltét pizzákhoz. Akár önmagában is jó lehet, de nagyon jól illik erősebb sajtokhoz, kéksajthoz, kecskesajthoz.
Salátában is felhasználhatod, ott is nagyon jól ellensúlyoz és kiegészít minden erősebb ízű összetevőt, pl. rokfortot.
Jó étvágyat!
Kéksajtos pizza karamellizált lila hagymával
Karamellizált lila hagyma




Kruton, crouton



Bárhogy is nevezd – kruton, crouton, pirított kenyérkocka vagy akár pirított zsemlekocka – egy kiváló levesbetéről van szó, amit az egész világon ismernek. Bármilyen krémlevest feldob, de például nélkülözhetetlen eleme az eredeti, igazi Cézár salátának.

Kruton elkészítése

Magyar neve:

Kruton, pirított kenyérkocka

Eredeti neve:

Croûton, crouton

Származás:

Franciaország

Előkészítési idő:

          02 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          15 perc

Összesen:

          17 perc


Kruton, pirított kenyérkocka hozzávalók:

  • Szikkadt kenyér (vagy más, nem édes és nem ízesített péksütemény)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj vagy vaj
  • Bors































Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, ha van akkor légkeveréssel.
  1. Vágd fel a kenyeret kockákra és tedd egy tepsibe. A kocka mérete teljesen mindegy, ez a te ízlésedtől függ.
    Kruton készítése: kockára vágott kenyér
    Vágd fel a kenyeret kockákra
  1. Locsold meg a kenyérkockákat egy kevés olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, és fűszerezd ízlés szerint. Én sót és borsot tettem rá.
  2. Jól keverd össze a kenyérkockákat, hogy az olaj és a fűszerek is mindenhol érjék őket.
    Kruton készítése: sütés előtt
    Keverd össze a kenyérkockákat az olajjal és a fűszerekkel
  1. Tedd be a sütőbe, és süsd 15 percig, közben egyszer átforgatva, hogy minden oldala megpiruljon.

A kruton formája, fűszerezése

Habár a krutont leginkább kis kenyérkockák alakjában ismerjük és fogyasztjuk, semmilyen “hivatalos” konyhai előírás nincs sem a méretére, sem a formájára vonatkozóan. Ízlés szerint vághatod kisebbre vagy nagyobbra, illetve lehet akár pl. kerek is, ha mondjuk kifliből készítjük.
A fűszerezéssel hasonló a helyzet. Egy kevés alap fűszer (pl. só, bors, pirospaprika) jót tesz neki, ahogy az olívaolaj vagy a vaj is. De itt is szabadon szárnyalhat a képzeleted.

Kruton felhasználása

A kisült krutonok azonnal tálalhatók.
Tulajdonképpen nem egy önálló ételről van szó, hanem egy leginkább krémlevesekhez és salátákhoz használt levesbetétről vagy feltétről.
Ezek a fűszeres kis kenyérkockák nem csak új ízt, de kitűnő textúrát is adnak a sokszor magukban egyhangú leveseknek. Egy brokkoli krémleves pl. ugyan magában is finom, de ha megtörjük a krémességét a ropogós krutonokkal, akkor attól csak még jobb lesz.
A kruton, mivel lényegében szárított kenyér, egész sokáig eltartható. Csak zárt dobozban tárold, különben könnyen megszívja magát a konyha nedvességtartalmával.
Brokkolikrémleves krutonnal












Barbecue száraz pác (Kansas City stílusban)



Magyar neve:

Barbecue száraz pác, barbecue fűszerkeverék

Eredeti neve:

Kansas City Rib Rub

Származás:

USA, Kansas City

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

          05 perc

Barbecue száraz pác, barbecue fűszerkeverék hozzávalók:

  • 1,25 dl (fél pohár) barna cukor
  • 4 ek. pirospaprika
  • 1 ek. őrölt bors
  • 1 ek. só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. cayenne bors
















Minden igazi barbecue-nak három alapvető hozzávalója van: a hús, a barbecue szósz és a pác. Ez utóbbinak egy kiváló receptjét olvashatod itt.
A pác lehet nedves és száraz is, de az én tapasztalatom szerint az igazi hozzáértők mindegyike a száraz pácra esküszik barbecue esetén. Ez lényegében annyit tesz, hogy nem lében ázik, csak fűszerekkel bedörzsölve pihen a hús. Így később a sütés során könnyebben átjárja a füstös íz, és kialakul az igazi barbecue-hoz nélkülözhetetlen kéreg.
Ez a recept a Kansas City-i barbecue stílust képviseli. Ez nevezhető világszerte a legismertebb barbecue fűszerezésnek, és a legnépszerűbb barbecue szószhoz hasonlóan itthon is az emberek többségének ez az ízvilág jut eszébe, ha barbecue-ról beszélünk.

Barbecue száraz pác készítése

Megjegyzés a hozzávalók mennyiségével kapcsolatban: ez egy amerikai recept, aholpohár-teáskanál-evőkanál mértékegységekben számolnak. Ha nincs ilyen mércéd, az sem gond, használd a saját kanalaidat, a lényeg, hogy az arányok megmaradjanak.
Az átváltási arányok a következők: 1 pohár = 16 evőkanál = kb. 240 ml; 1 evőkanál = 3 teáskanál = 15 ml; 1 teáskanál = 5 ml.
  1. Ez lényegében egy fűszerkeverék, amivel sütés előtt bedörzsölik a bbq húst. A készítése önmagában ezért meglehetősen egyszerű, csak össze kell keverni a fűszereket.
    Fokhagyma port is használhatsz, akkor még egyszerűbb elkészíteni. Én friss fokhagyma gerezdeket használtam, és lereszeltem őket, mielőtt hozzáadtam a fűszerkeverékhez. Használhatsz ehhez fokhagymanyomót is.
  2. A barbecue fűszerkeverék kész. Ez a mennyiség kb. 3,5-4,5 kg húshoz elegendő. Használd fel azonnal, vagy egy légmentesen zárható dobozban eltarthatod néhány hónapig.

Egyedi fűszerezés és ízvilág

Természetesen mint minden házi készítésű fűszerkeveréknél, itt is kialakíthatod a saját stílusodat. Az eredeti recept pl. csilit és hagymaport is ír, én egyiket sem tettem bele.
Mint általában minden receptnél, most is azt javaslom, hogy először próbáld ki ezt a változatot. Utána, már ismerve az ízeket, a saját ízlésed szerint változtathatod.
Barbecue száraz pác fűszerkeverék KC stílusban
Barbecue fűszerkeverék




Barbecue szósz



Magyar neve:

Barbecue szósz, bbq szósz

Eredeti neve:

Barbecue sauce, bbq sauce

Származás:

USA, déli államok, Kansas City

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          15 perc

Összesen:

          25 perc

Barbecue szósz, bbq szósz hozzávalók:

  • 1/2 tk. őrölt bors
  • 1/2 tk. só
  • 1 tk. chili por vagy őrölt pirospaprika
  • 240 ml ketchup (1 pohár)
  • 4 ek. mustár
  • 4 ek. almaecet
  • 2,5 ek. Worcestershire szósz
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. szójaszósz
  • 2 ek. melasz
  • 6 ek. méz
  • 1/2 tk. Tabasco szósz
  • 120 ml (fél pohár) barna cukor
  • 1,5 ek. olaj
  • 1 kisebb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma













A jó barbecue szószt (vagy bbq szószt) kétféleképpen is fel szokás használni. Egyrészt abarbecue-t kenik be vele a sütés vége előtt, hogy ízletes, karamellizálódott kérget kapjon. Másrészt hagyományos mártogatósként vagy szószként is használható. Akinek kevés az íz a sült húsban, az tovább tobzódhat az ízkavalkádban, ha belemártogatja a falatokat a tökéletes barbecue szószba.
A barbecue-val kapcsolatban elég sok tévhit kering a világban, így Magyarországon is. Talán az egyik legstabilabb pont, vagyis amiben viszonylag nagynak tűnik az egyetértés, az a barbecue szósz. Legalábbis abban az értelemben, hogy a bbq szósz létezik és szükséges a tökéletes barbecue-hoz.
Mert ha egy kicsit mélyebbre ásunk, akkor az a helyzet, hogy amit itthon (és a világban sajnos szinte bárhol) a legtöbbször barbecue szósz néven árulnak (üzletekben, előre elkészítve), az inkább felel meg egy kémiai laboratórium kétes hírű melléktermékének, mintsem egy valódi, a barbecue mesterfokához illő, ízletes szószhoz. Ehhez lásd a barbecue szósz recept alatti részt, ahol a bolti szószokról írok egy pár gondolatot.

Barbecue szósz recept

A barbecue szósz elkészítése tulajdonképpen önmagában nem nagy tudomány – a titok inkább a megfelelő hozzávalókon és arányokon múlik.
Megjegyzés a hozzávalók mennyiségével kapcsolatban: ez egy amerikai recept, aholpohár-teáskanál-evőkanál mértékegységekben számolnak. Ha nincs ilyen mércéd, az sem gond, használd a saját kanalaidat, a lényeg, hogy az arányok megmaradjanak. Az átváltási arányok a következők: 1 pohár = 16 evőkanál = kb. 240 ml; 1 evőkanál = 3 teáskanál = 15 ml; 1 teáskanál = 5 ml.
Egy tálkában keverd össze a sót, az őrölt borsot és a pirospaprikát. Ha igazán csípős bbq szószt szeretnél, akkor használj csili port.
  1. Egy nagyobb tálban szintén keverd össze a ketchupot, mustárt, ecetet, Worcestershire szószt, citromlét, szójaszószt, melaszt, mézet, tabasco szószt és barna cukrot.
    Barbecue szósz készítése: a száraz és nedves hozzávalók külön várják, hogy barbecue szósszá váljanak
    A száraz és nedves hozzávalók külön várják, hogy barbecue szósszá váljanak
  1. Vágd fel apróra a hagymát, nyomd át vagy reszeld le a fokhagymát.
  2. Egy lábasban, közepes lángon párold üvegesre a hagymát kb. 5 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és pirítsd még fél percig. Utána a száraz fűszerek jönnek, további fél percig. Legvégül a ketchupos keveréket öntsd hozzá.
    Barbecue szósz készítése: párold üvegesre a hagymát
    Párold üvegesre a hagymát
    Barbecue szósz készítése: pirítsd meg kicsit a száraz fűszereket
    Pirítsd meg kicsit a száraz fűszereket
    Barbecue szósz készítése: add hozzá a többi hozzávalót
    Add hozzá a többi hozzávalót
  1. Keverd el, és lassú-közepes lángon időnként megkeverve főzd kb. 15 percig, amíg besűrűsödik.
    Barbecue szósz készítése: főzd kb. 15 percig, amíg besűrűsödik
    Főzd kb. 15 percig, amíg besűrűsödik
  1. A barbecue szósz felhasználásra kész. Ha gondolod, leszűrheted, de a kellemesen megpuhult hagyma- és fokhagymadarabok csak rusztikusabbá, háziasabbá teszik, és egyáltalán nem zavaróak.

Barbecue szósz felhasználása

Ahogy a cikk elején írtam, minden barbecue szószt alapvetően két célra lehet felhasználni:
  1. Egyfajta grill (vagyis igazából barbecue) pácnak: A barbecue sütés végén a húst bekenni vele, hogy szépen karamellizálódott, ízletes kérget kapjon.
  2. Szósznak: A kész barbecue-t lehet bele mártogatni. (Vagy tulajdonképpen akár más ételt is, a barbecue-szósz tökéletes pl. chipshez, hagyományos sült húshoz, de akár még zöldségekhez is.)
És bármilyen meglepő, de a világszerte inkább elterjedt mártogatós jellegű használattal ellentétben az első az, amire “kötelező” használni – legalábbis az USA déli államaiban elterjedt barbecue receptekben. Vagyis nincs igazi barbecue anélkül, hogy a sütés vége előtt megkennénk a húst a szósszal.
Viszont az, hogy valaki mártogatósként használja-e vagy sem, már ízlés kérdése. Egy jó barbecue enélkül is tökéletes.

Barbecue szósz tárolása

A barbecue szósz ebben a formában annyi cukrot és savat tartalmaz, hogy egy zárható dobozkában nagyon sokáig – a recept eredeti verziója szerint akár hónapokig – eláll a hűtőben.
Én itt amúgy már az eredeti mennyiség felét adtam meg a hozzávalóknál, és még ennek is nagyjából a fele elég volt egy egész, 2,5 kg-os barbecue oldalashoz. Szóval valószínűleg neked is lesz mit eltenni a hűtőbe, ha kipróbálod ezt a receptet. De abban biztos vagyok, hogy annyira ízleni fog, hogy nem kell majd hónapokat várni, mire ismét barbecue szósszal fogsz főzni!
KC Materpiece
KC Materpiece: az “eredeti” (nálunk nem kapható) Kansas City-i barbecue szósz

Barbecue szósz vásárlása (bolti barbecue szószok)

A barbecue szószra egy másik megoldás az, ha boltban veszed meg. Szinte minden nagyobb szupermarketben árulnak valamilyen “BBQ Sauce” feliratú terméket – különösen a nyári grill szezonban.
A legnagyobb baj ezekkel az, hogy túl tágan értelmezik a barbecue szósz ketchupos-édes-savanykás természetét. Gyakorlatilag cukor és mindenféle kémiai szer keverékét adják el bbq szósz név alatt.
Konkrét márkát nem tudok javasolni – én nem szoktam bolti barbecue szószt venni (a receptben láthatod, mennyire egyszerű ezt otthon elkészíteni). Azt javaslom, hogy ha van lehetőséged, akkor válassz olyat, ahol a hozzávalók között valódi növényeket és fűszereket, nem pedig mindenféle kémiai molekulákat találsz.

Barbecue szósz eredete

A barbecue szósz az USA-ban kb. olyan, mint nálunk a töltött káposzta. Nem csak minden családnak van meg a saját receptje, de régióról régióra, városról városra is különbözik, hogy ki mit ért barbecue szósz alatt.
Helyi szinten vannak ecetes-borsos, ketchup alapú, mustár alapú vagy paradicsomszósszal főzött változatok, és ezek megszámlálhatatlan variációi.
Mindent egybevéve manapság az egészen kifinomult bbq őrülteket kivéve nem csak az USA-ban, de világszerte is leginkább az ebben a receptben bemutatott, édeskés-savanykás, ketchup alapú szószt érti mindenki bbq szósz alatt. Ennek eredetije a KC Masterpiece márkájú szósz, ami egyben – ahogy a neve is mutatja – utal a Kansas City (KC) eredetre, és az ott használt barbecue fűszerezésre.
Ha barbecue szószt készítesz, ne felejtsd el kipróbálni a barbecue oldalas receptemet!
Jó étvágyat!
Barbecue szósz




Barbecue oldalas



A barbecue oldalas egy ikonikus étel. Nemcsak azért, mert maga a barbecue is a szabad tűzön sütés netovábbja (amúgy sütőben is könnyen és tökéletesen elkészíthető, ez a recept is ezt mutatja be), de az oldalas az igazi, legfinomabb alapanyag a legízletesebb, legjobb barbecue-hoz.
Éppen megfelelően zsíros és ízletes ahhoz, hogy a húsnak és a fűszereknek az ízei kellemesen, tökéletes arányban érvényesüljenek. Tökéletesen kiélvezhető minden falatja, amikor az édeskés kéreggel sült húst leszopogatjuk a csontokról. És nem kell attól félni, hogy valami túl száraz hús elrontaná a barbecue egyik lényegét, az ízek tobzódását.
Ez az oldal kifejezetten a barbecue oldalas sütését mutatja be. Ha többet szeretnél megtudni magáról a barbecue-ról, akkor javaslom, hogy olvasd el ezt a cikkemet:Bővebben a barbecue-ról…

Barbecue oldalas recept, barbecue oldalas készítése


Barbecue oldalas hozzávalók:

  • 1 tábla oldalas (kb. 2,5-3,5 kg)
  • Barbecue száraz pác
  • Barbecue szósz
  • Kevés olaj













Magyar neve:

Barbecue oldalas

Eredeti neve:

Barbecue ribs

Hány adag?

6 személyre

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

4 óra 30 perc

Összesen:

5 óra 40 perc

















A barbecue oldalas akkor az igazi, ha minél nagyobb darabban sütöd a húst. Nincs akadálya, hogy szeletelt formában süsd, de kevésbé lesz ízletes (és rövidebb ideig kell sütni).
Bármelyik hentesnél beszerezhető egész oldalas, ha 1-2 nappal előre szólsz, ezt egy tábla oldalasnak hívják. Ez kb. 2,5-3,5 kg, és mivel az oldalas nagyon csontos hús, kb. 4-8 személyre elég (étvágytól és a többi fogástól függően). A hentessel érdemes hosszában, a csontokon keresztül kettévágatni, ezt otthon nem tudod megtenni (hacsak nincs hentesbárdod). Utána a sütőd méretétől függően keresztbe már te is ketté tudod vágni.
A hozzávalók tekintetében ebben a receptben nem írtam külön minden fűszert. Nagyon fontos, hogy mind a száraz pácnál (fűszerkeverék), mind a barbecue szósznál jó minőségű, valóban fűszerekből, és nem kémiai vegyszerekből készült alapanyagot használj. Ehhez találsz nálam is rendkívül egyszerű receptet, de mindkettő boltban is beszerezhető.

A recept

Készítsd elő a húst. Ehhez először is szedd le a hártyát az oldalasról. Ez a csontos oldalán található, és egy kenőkéssel alányúlva, aztán kézzel lehúzva lehet tőle megszabadulni (kattints a képre, hogy nagyobban lásd a kést).


    Barbecue oldalas előkészítése: húzd le az oldalas hártyáját
    Barbecue oldalas előkészítése: húzd le az oldalas hártyáját
  1. Mosd le jól a húst. Az oldalas jó eséllyel tele van apró csontdarabokkal, ettől érdemes megszabadulni. Utána töröld szárazra konyhai papírtörlővel.
    Barbecue oldalas előkészítése: töröld szárazra a húst
    Töröld szárazra a húst
  1. Most jön a fűszerezés. Először dörzsöld be egy nagyon kevés olajjal, épphogy csak egy vékony kéreg legyen rajta. Aztán jól dörzsöld bele a barbecue fűszerkeveréket. Ennek a mennyisége ízléstől függ, én a barbecue fűszerkeverék receptbenmegadott mennyiség kb. 2/3-át elhasználtam egy 2,5 kg-os oldalashoz, és a végeredmény tökéletes lett.
    Barbecue oldalas előkészítése: dörzsöld be a fűszerekkel
    Dörzsöld be a fűszerekkel
  1. Ezen a ponton lehet, de nem muszáj pihentetni, pácolni a húst. Én kb. fél órát hagytam pihenni, és utána rögtön ment a sütőbe. De akár egy éjszakán át is pácolhatod.
    Mivel nagyon lassan fogod sütni a húst, ezért nem szükséges külön pácolni, az ízeknek lesz ideje átjárni az oldalast.
    Bepácolt barbecue oldalas tepsiben
    Az előkészített barbecue oldalas mehet a sütőbe
  1. Most jön a hús sütése, ami egy igen lényeges pontja a legjobb barbecue oldalas elkészítésének. Mindenképpen gondoskodj arról, hogy a hőfok 105-110 fok legyen.
    • Ez hagyományos sütőben sütéskor egyszerűen elérhető, állítsd be a sütődet erre a hőfokra és várd meg, amíg bemelegszik.
    • Grill esetében egyrészt kétzónás sütést alkalmazz (vagyis a hús alatt közvetlenül ne legyen faszén), másrészt használj digitális hőmérőt, hogy a hőfokot a sütés során végig fenn tudd tartani. Grill esetében mindenképp zárt térben süsd a húst!
    Barbecue oldalas sütése
    A legjobb barbecue oldalast lassan kell sütni
  1. A barbecue oldalas másik kényes pontja a füst. Bevallom, én semmilyen füst ízt nem vittem a receptbe, és így is tökéletesre sikerült. Ha viszont te szeretnéd – amúgy igazán autentikusan – füstös ízzel készíteni, akkor az alábbi lehetőségeid vannak:
    • Grill esetén magától a grillezéstől is kap némi füstös ízt. Ezt kiegészítendő használhatsz kifejezetten erre a célra árusított faforgácsot, enyhén benedvesítve.
    • Sütőben sütés és grill esetén is használhatsz folyékony füstöt vagy füstsót, akár a pácba belekeverve, akár ezzel még külön bedörzsölve ízesítés előtt a húst.
  2. 105-110 fokon 3-6 óra alatt sül meg a hús. Ezt sajnos nem lehet ennél pontosabban meghatározni. Függ az oldalas vastagságától, a sütődtől, illetve attól is, hogy mekkora darabban sütöd a húst. Egy grill fogóval az egyik végénél megfogva, ha megreped a hús felülete, akkor kész. A képen látható darabban sütött oldalas sütési ideje kb. 4 óra.
    Barbecue oldalas sütése - megsült
    Kb. így néz ki, amikor kész, utána jön a szósz
  1. Végül jön az igazi barbecue oldalas nélkülözhetetlen eleme, a barbecue szósz. Először is vedd föl a hőfokot. Sütőben ez 180 fok, grill esetében húzd a húst közvetlenül a faszén fölé. Vékony rétegben kend be az oldalas mindkét oldalát a barbecue szósszal, és hagyd sülni.
    Barbecue oldalas sütése: kend be a szósszal
    Kend be az oldalast a szósszal
    Ilyenkor érdemes rá nagyon figyelni. A barbecue szósz magas cukortartalma miatt könnyen megég, ez nem lehet cél. Viszont karamellizálni szeretnénk. Ízlés szerint másodszor is bekenheted (én így tettem), ennél többször nem kell. Szintén a sütőtől függően 15-30 perc alatt sül készre a hús. Gyönyörű, barnásan csillogó, első ránézésre kicsit égettnek tűnő, ám semmiképp sem megégett kérget kell, hogy kapj a húson. Ez az igazi barbecue oldalas!
    Tökéletesre sütött barbecue oldalas
    Tökéletesre sütött barbecue oldalas
    Barbecue oldalas: kész
    Barbecue oldalas: kész

Barbecue oldalas tálalása

Mint minden sült húsnak, a barbecue oldalasnak is jót tesz, ha sütés után áll egy kicsit. Várj 15 percet, hogy a nedvek átjárják a húst, és még jobb lesz a végeredmény.
A bordák között, 2 bordánként fölvágva tálald. Ez egy grill hús, bármi amit grill húshoz adnál illik hozzá, de magában is tökéletes. Természetesen ne felejts el egy jó adag barbecue szószt is mellétenni!
Ha megmarad, akkor sem kell aggódni. Hűtőben jó néhány napig eláll, és akár hidegen is finom, vagy pl. pirított rizsben apró darabokra vágva felhasználva új ételt varázsolhatsz belőle!
Jó étvágyat!
Barbecue oldalas




 Mártogatós receptek





Remulád mártás

Magyar neve:

Remulád mártás

Eredeti neve:

Remoulade

Származás:

Franciaország

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

1 óra 10 perc

Remulád mártás hozzávalók:

  • 250 ml majonéz
  • 2 db közepes ecetes uborka
  • Aprítva 1 evőkanál kapribogyó (kb. 8 db termés vagy 20 db bogyó)
  • kb. 2 tk. apróra vágott újhagyma, snidling, lilahagyma, mogyoróhagyma, esetleg vöröshagyma
  • 1 tk. szárított, vagy 2 tk. friss, aprított tárkony
  • 1 tk. szárított, vagy 2 tk. friss, aprított petrezselyemzöld
  • 2 tk. citromlé



majonézes alapú remulád mártás vagy franciásan remoulade mártás itthon nem annyira ismert, világszerte mégis igen kedvelt szósz, főleg rántott halakhoz, tengeri herkentyűkhöz.
Talán az lehet az oka annak, hogy a remulád mártást itthon nem annyira ismerjük, szeretjük, hogy az én megfigyelésem szerint a magyar konyhában a szószoktól általában azt várjuk el, hogy simák legyenek. Márpedig az igazi remuládban éppen az az izgalmas, hogy általában apróra vágott savanyú uborka, kapribogyó, zöldfűszerek egyvelege épphogy nem sima, hanem a majonéztől megszokott állagtól alapjaiban eltérő, darabos mártást eredményez. Ami persze mindennek ellenére, sőt éppen ezért nagyon finom, és sok étel kiváló kísérője.

Remulád mártás recept

  1. Először aprítsd fel a savanyított zöldségeket, a hagymát és a fűszereket.
    A remulád mártás elengedhetetlen hozzávalói
    Felaprított savanyú uborka, újhagyma, kapribogyó termés
    Aprítsd fel a hozzávalókat
  1. Keverd jól össze a fűszereket, ízesítőket a majonézzel.
    Remulád mártás hozzávalói
    Keverd össze a hozzávalókat
    Remulád mártás összekeverve
    Már csak be kell hűteni
  1. Tedd a remulád mártást hűtőbe lehetőleg legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
    Remulád mártás
    Kész remulád mártás

A remulád mártás tálalása, felhasználása

Remulád mártás, rántott hal, sült krumpli
Remulád mártás rántott hallal és sült krumplival
A remulád mártást a nemzetközi konyhában manapság elsősorban tengeri herkentyűkhöz, rántott halhoz fogyasztják. Nálunk is rántott hal mellé készült, ahogy a képen láthatod, és kellemes savanykásságával tökéletesen egészítette ki az ízeket.

De lényegében bármilyen ételhez kínálható, amihez a majonéz is megy, pl. szendvicsekhez, sült húsokhoz, hot doghoz, vagy akár virslihez is.
Egy jó remulád esetében összességében az ecetes savanyúságok és a citromlé miatt savanykásabb ízre számíts, mint a majonéznél megszokott – ezért is megy olyan jól a halakhoz, rákokhoz.

Remoulade változatok

Kevés receptet illetően lehet annyira eltérő változatokat találni a világban, mint a remoulade esetében.
És itt nem csak arról van szó, hogy – nem tudom miért – a magyar remulád receptek már eleve dupla tejföllel hígítják a majonézt, amúgy teljesen feleslegesen. Ez talán abból a ma már tényként kezelhető félreértelmezésből következik, amiért itthon ma már szinte egyértelműen tartármártásként fogadjuk el azt, ami eredetileg majonézmártás (értsd: lényegében tejföllel hígított majonéz). Holott a tartármártás a magyar konyhában is egészen mást jelentett még akár néhány évtizeddel ezelőtt, a nemzetközi színtéren pedig sokkal közelebb áll a remoulade-hoz, mint bármi máshoz ebben a cikkben.
De a remoulade ezen túlmenően széles e világban is sokféle ízesítést jelent. Lényegében majdhogynem szabadon szárnyalhat a képzelet, ami a majonéz felturbózását jelenti. És itt van még az USA-ban inkább ismert Louisiana remoulade, ami már első ránézésre is eltér attól, amit ebben a receptben vagy általában Európában látsz: lévén piros, és még csak nem is feltétlenül majonéz alapú.
Ha kérdeznék, számomra a remulád ízét két összetevő határozza meg igazán, természetesen a majonézen kívül. Egyrészt maga az ecetes savanyúság, ami lehet akár uborka, akár kapribogyó, akár mindkettő, mint ebben a receptben. De még másféle savanyúságot is el tudnék benne képzelni. Másrészt pedig a zöldfűszerek közül a tárkony. Vagyis ha rám hallgatsz, a tárkonyt és legalább egyfajta ecetes savanyúságot sose hagyj ki a házi remulád mártásodból!
Egyetlen összetevő van, amit én most kihagytam, és a legtöbb nemzetközi remulád recept opcionálisan ajánl: a szardellakivonat, de csak egy kevés. Ez szintén ízlés kérdése, és semmiképp sem halas, hanem inkább kellemesen sós ízt és egyfajta jó értelemben vett teltséget (lásd: umami) ad a mártásnak.
Száz szónak is egy a vége, most is azt tanácsolom, mint már sokszor. Próbáld ki ezt a változatot, amit amúgy én a Wikipedia angol nyelvű remoulade cikke alapján, a Larousse Gastronomique szerint készítettem. És mint ilyen, az ezerféle változat közül valamennyire eredetinek nevezhető, emellett nagyon finom volt és nem is hagyott maga után kívánnivalót. Aztán persze utána változtasd, ízesítsd ízlésed szerint, ahogy neked, a családodnak és a vendégeidnek tetszik!
Jó étvágyat

Remulád mártás, rántott hal, sült krumpli
Remulád mártás







Lencsesaláta francia ízekkel



Magyar neve:

Lencsesaláta

Származás:

Franciaország

Hány adag?

12 személyre

Előkészítési idő:

          15 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          25 perc

Összesen:

          40 perc

Lencsesaláta hozzávalók:

  • 500 g lencse
  • 2-3 db sárgarépa (kb. 250 g)
  • 2 közepes fej hagyma (kb. 150 g) a salátába + 1 kisebb fej a lencse főzővizébe
  • 1 édesgyökér gumó (elhagyható)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ág friss kakukkfű (esetleg 1/2 teáskanál szárított)
  • 2-3 babérlevél
  • 15 evőkanál extra szűz olívaolaj a vinaigrette-be + 3 evőkanál a zöldségekhez
  • 5 evőkanál jó minőségű borecet
  • 1 teáskanál (dijoni) mustár
  • 1 szál újhagyma a vinaigrette-hez (vagy egy kisebb fej mogyoróhagyma, esetleg vöröshagyma)
  • Bors



















Ez az egyszerű lencsesaláta ismét egy kiváló példája annak, milyen sokszínű fogást lehet készíteni kizárólag zöldségekből. A magyar ízléstől elsőre ugyan nagyon eltérő, mégis hihetetlenül finom ízvilágot varázsol az asztalunkra egy meglehetősen egyszerű alapanyagból, a lencséből.
Bevallom, a lencse számomra – mint gondolom majdnem mindenkinek Magyarországon – nagyjából egyfajta ízt jelent: némi füstölt hússal főzött főzeléket, tejföllel és ecettel enyhén savanyítva. És bár imádom a hagyományos lencsefőzeléket is, ez a lencsesaláta egy teljesen új világot nyitott meg azt illetően, hogy mit lehet ebből a nagyszerű hüvelyesből kihozni.

Lencsesaláta recept

Mosd meg, tisztítsd meg a lencsét. Tedd fel főni hideg vízben egy lábasban a kakukkfűvel, 1 kisebb fej hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával. Kb. 8-10 cm-re lepje el a víz.
    Lencsesaláta
    Tedd oda főni a lencsét
  1. Ha felforrt, akkor sózd meg (kb. 1 – másfél teáskanál só kell hozzá), és takaréklángon főzd 20-25 percig, amíg a lencse megpuhul.
  2. Közben készítsd el a zöldségeket. A répát, a hagymát és az édesgyökér gumót vágd apró kockákra – kb. fél centisekre. Egy serpenyőben 3 evőkanál olívaolajon, közepes lángon pirítsd át őket. Kb. 5 percig pirítsd, amíg a hagyma puha lesz, de a répa még harapható.
    Lencsesaláta
    Vágd apróra, és pirítsd meg a zöldségeket
  1. A lencsesaláta öntete a klasszikus francia vinaigrette mártás lesz. Ehhez egy edénybe öntsd bele az olívaolajat és az ecetet, add hozzá a mustárt és a nagyon apróra vágott újhagymát. Egy habverő vagy egy botmixer segítségével készíts belőle homogén mártást.
    Lencsesaláta
    Készítsd el a vinaigrette mártást
  1. Ha a lencse puha (lehetőleg ne főzd túl!), akkor szűrd le, és öntsd egy nagyobb tálba. Add hozzá az enyhén pirított zöldségeket és öntsd rá a vinaigrette mártást. Laza mozdulatokkal keverd el, hogy a zöldségek összekeveredjenek, és az öntet is átjárja a lencsesalátát.

Lencsesaláta tálalása

Ezt a lencsesalátát akár melegen, azonnal, akár hidegen is tálalhatod. Kiváló előételként, sült húsok köreteként, vagy könnyebb étkezésekre egyfajta mártogatós salátaként. A képen én egy kevés olívaolajban megpirított pita kenyérrel tálaltam – nagyon finom volt!
Habár mindenféle “tekintélyelvű tálalási előírást” felrúg, de hidegen tarhonyával ettük. Az apró golyók nagyon jól mentek a lencséhez, és így a lencsesalátából egyszerre egyfajta tésztasaláta is lett.
A receptben elég nagy mennyiséget adtam meg, ennek a fele is tökéletesen elég akár 4-6 személynek is. De ha marad, hűtőben 2-3 napig eláll.

A recept eredete és háttere

Ez a lencsesaláta recept nem egy klasszikus, eredeti francia recept. Részben az én alkotásom – francia ízekkel és stílusban, illetve nagyrészt David Lebovitz Puy-i lencsesaláta receptje alapján készült.
A recept a Gyömbér blogtól érkezett felkérés alapján, a Fő az egészség! mozgalomban való részvétel jegyében született – ezúton is még egyszer köszönöm a felkérést Csabának. A mozgalom célja a minél kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól mentes ételek népszerűsítése egy-egy recept révén. Az adalékanyagok hiányával nincs baj, a képernyőre vetett bitekkel én is keményen küzdök ellenük, de bevallom sokat gondolkodtam, mivel tudnám a minél kevésbé feldolgozott ételeket népszerűsíteni. Mert a túlfőzésnek sem vagyok híve, de azért a “nyerskosztos” diéta távol áll tőlem.
Így esett a választásom erre a kiváló lencsesalátára, ahol a lencse persze meg van főzve (próbálja meg valaki nyersen megenni), de a recept alapjaiban a frissességről, a könnyebb zöldség- és fűszeraromákról szól. Remélem ízlik minden olvasónak, és a Gyömbér blog szerkesztőinek is. :)
A stafétát ezúton adom tovább három olyan blognak, akiket szeretek, követek, és tudom, hogy jót fognak alkotni, mert általában is természetközelien főznek. Ők aszeretetrehangoltan, a Műkedvelő hedonista és a Gyereketető. Biztos vagyok benne, hogy mindenki örömére, tökéletes recepteket fognak publikálni!
Jó étvágyat!

Lencsesaláta







Csípős-füstös majonéz





Magyar neve:

Csípős-főstös majonéz

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

          05 perc

Csípős-főstös majonéz hozzávalók:

  • 4 ek. majonéz
  • 2 tk. csípős olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. savanyúságlé (javalsat: pepperoni vagy almapaprika)
  • 1 db fekete kardamom belseje összetörve
  • 1/2 tk. csilipor
  • 1/2 tk. kurkuma












A klasszikus francia majonéz némi indiai fűszerekkel kiegészítve, csípős és füstös kivitelben kiváló kísérője grillezett húsoknak. Nálam az ötlet egy hamburger készítésekor jött – és ez az ízkombináció egy kis lángon füstölt paprikával remekül feldobta az amúgy is ízbomba házi hamburgert.
Csípős ízét a csiliportól, míg füstösségét a csodálatos kardamomtól nyeri – tökéletes kombináció. A kurkumától és a csilitől élénksárgára festve pedig még a színe is jól mutat ennek a csípős mártogatós szósznak.

Csípős-füstös majonéz készítése

A csípős-füstös majonéz elkészítése tulajdonképpen rendkívül egyszerű. Érdemes hozzá jó minőségű – lehetőleg – házi majonézt használni, a fűszerek tekintetében pedig élj nyugodtan a szabadsággal.
Nekem a pepperoni savanyúság leve – mintegy ecet helyett – nagyon bevált, ez a plusz csípős és savanykás íz jól összefogta ezt a szószt. De helyette használhatsz sima ecetet is, természetesen abból kevesebbet.
  1. Egy nagyobb kés lapjával vagy fokhagymanyomóval nyomd össze a fokhagymákat, és törd apróra a kardamom apró magjait.
  2. Keverd össze a hozzávalókat. Csípős olajat az extrább ételeket áruló üzletekben lehet kapni, ennek híján használj olívaolajat és még egy kis csiliport. Ez utóbbi indiai üzletekben szerezhető be.
A csípős-füstös majonéz kiváló akár sima csípős mártogatósnak zöldségekhez, csipszhez. De mindenképpen javaslom egy jófajta grillezett hús – pl. egy jó hamburger – kísérőjeként is kipróbálni. Ha szereted a csípős ízeket, és nyitott vagy más konyhák fűszereire, akkor biztos nem fogsz csalódni.
Ha szereted a nagyon csípőset, akkor a hozzávalóknál írtakhoz képest még több csiliport is tehetsz bele – de javaslom, hogy az ízekkel és a mennyiségekkel inkább kísérletezz, és alakítsd ki a neked legjobban ízlő arányokat.
Jó étvágyat!
Csípős-füstös majonéz




Tojáskrém, tojássaláta



Magyar neve:

Tojáskrém

Eredeti neve:

Egg salad

Származás:

Amerika

Hány adag?

6 személyre

Előkészítési idő:

          20 perc

Pihentetés / kelesztés:

2 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          08 perc

Összesen:

2 óra 28 perc

Tojáskrém hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 8 evőkanál majonéz
  • 8 evőkanál felaprított vöröshagyma (kb. egy közepes fej)
  • 1,5 teáskanál mustár
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 1/4 tk. pirospaprika
  • 1 tk. apróra vágott zöldpetrezselyem

















Egy jó tojáskrém recept aranyat ér. Az egyébként is ezerféleképp felhasználható tojás még egy arcát mutatja meg – fűszerek és egyéb ízesítők jól megválasztott arányával tökéletes krém készíthető.
És hogy mire jó egy jó tojáskrém (vagy más néven tojássaláta)? A felhasználása szinte végtelen. Magunknak reggelire, vacsorára, vagy csak úgy. Tízóraira a munkahelyre vagy a gyereknek – persze ha nem zavar az a kevés hagyma benne. Vendégváró falatnak a legigénytelenebb házibulira vagy a legfelvágósabb sznob partira.
Szóval egy finom, jól eltalált tojáskrém bárhol és bármikor megállja a helyét! Íme a recept:

Tojáskrém recept, tojássaláta elkészítése

  1. Először is főzd meg a tojásokat. Ehhez forrástól számítva takaréklángon, fedő alatt 8 percig főzd őket.
  2. Közben vágd apróra (vagy reszeld le) a vöröshagymát, szintén apróra a petrezselymet.
  3. Hűtsd le a tojásokat, fél-egy percig hideg víz alatt. Pucold meg őket, mosd le a rájuk tapadt héjmaradékot és tedd egy nagyobb tálba vagy aprítógépbe.
  4. Ha aprítógépet használsz, akkor pár másodperc alatt feldarabolja a tojásokat. Én villával szoktam őket széttörni, így sem több egy percnél. Az a lényeg, hogy nem masszát, hanem apróra tört, de azért darabos tojáskeveréket kell kapnod, így lesz a végén a tojáskrémnek is karaktere, tartása. Ha közvetlenül főzés után törted össze a tojásokat, akkor érdemes ezután néhány percet várni, amíg nagyjából szobahőmérsékletűre hűl a tojás.
    Tojáskrém készítése - főtt tojások aprítása
    Aprítsd fel a főtt tojásokat
  1. Add a tojásokhoz a fűszereket és az ízesítőket. Keverd el az egész tojáskrémet, hogy nagyjából homogén, de persze darabos krémet kapj.
    Természetesen a tojáskrém jellegű receptek esetében különösen igaz szinte minden hozzávalóra, hogy “ízlés szerint”. Kóstold meg, ha valamiből többet szeretnél, akkor adj még hozzá. A hagyma viszonylag erős íze pár óra alatt megszelídül, ezen ne aggódj.
  2. Tedd át egy tálalótálba, takard le műanyag fóliával, és tedd a hűtőbe. Ha nagyon nem bírod, akár azonnal is fogyasztható, de jót tesz neki, ha legalább két órát áll a hidegben. 2-3 napig hűtőben eláll.

Tojáskrém felhasználása

A tojáskrém kitűnő szendvicskrém, ahogy fent írtam szinte minden alkalomra. Sőt, ha úgy tartja kedved akkor kannállal magában is kitűnő csemege.
Kenheted sima fehér kenyérre, bagettre, pirítósra. Nagyon jól illik bármilyen rusztikusabb kenyérhez, pl. rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyérhez. Kiváló szendvics zsemle vagy akár kifli társaságában, de tökéletesen kiegészíti az amerikai bagelt is. De nem csak szendvicsként vagy kanállal fogyasztható, akár a manapság annyira divatos mexikói tortillával kínálva tökéletes mártogatós szószként is megállja a helyét. Szóval a felhasználása határtalan, egy jó tojáskrém mindig a recepttárad gyöngyszeme lesz!

A tojáskrém recept eredete – az amerikai tojássaláta

Ez a tojáskrém recept ebben a formájában az én alkotásom, különböző receptekből a saját ízlésünk szerint alakítottam. Remélem, neked is ízleni fog. Az eredeti ötletet az amerikai tojáskrémek (egg salad – szó szerint tojássaláta) adták.
A különböző recepteket kutatva számomra különösen pozitív volt, hogy egyik kedvenc séfem, Emeril Lagasse tojáskrém receptjében a paprikát illetően kifejezetten “Hungarian paprika”, vagyis magyar pirospaprika felhasználását javasolja. Apróság, de mégis ilyen lépések azok, amik a kultúrákat – jelen esetben a magyar gasztronómiát – közel tudják egymáshoz hozni. Ki tudja, hány amerikai olvashatta az odakint egyik legnépszerűbb séf receptjét, és kezdett kutakodni az eredeti, magyar paprika iránt.
Jó étvágyat!
Tojáskrém




Tonhalkrém



Magyar neve:

Tonhalkrém

Eredeti neve:

Tuna spread, Tuna sandwich

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

2 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

2 óra 05 perc

Tonhalkrém hozzávalók:

  • 200 g konzerv tonhal (kb. 4 kis konzerv)
  • 7 evőkanál majonéz
  • 5 evőkanálnyi, apróra vágott hagyma vagy lilahagyma (egy kisebb fej)
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • 6-8 db zellerlevél
  • Bors



A tökéletes tonhalkrém recept két dolgot “tud”: egyszerű elkészíteni és nagyon finom. És mint a legtöbb receptnél, az egyszerűség és a finom étel együtt jár. Vagyis: ne bonyolítsuk, ha finomat szeretnénk enni.
Nem tudom, ki találta föl a tonhalkrémet, de ügyes ember volt – bár talán nem volt nehéz dolga. Ha van három dolog, ami tökéletesen illik a tonhalhoz, az majonéz, a hagyma és a zeller. És okos emberünk tulajdonképpen nem tett mást, mint ezeket összekeverte.
Ez a tonhalkrém recept a saját alkotásom, amiben az ízek egyensúlyban vannak, és az állaga is tökéletes, ha szendvicsre szeretnéd kenni. A zeller itthon nem nagyon tartozik hozzá a tonhalsalátához, pedig nem kell bele sok, és mégis tökéletes íze lesz tőle. Itt most annyiból magyarítottam a receptet, hogy az Amerikában, vagy más országokban szokásos szárzeller helyett, az itthon is bárhol hozzáférhető és olcsó zellerlevelet használtam. De tetszés szerint falatnyi darabokra vágott szárzellerrel is dúsíthatod a tonhalkrémet, rosszabb biztosan nem lesz tőle. :)

Tonhalkrém recept

  1. Na, ez a recept most tényleg nem lesz bonyolult. Vágd apróra a zeller zöldet és a hagymát, csöpögtesd le a tonhalat. Én mindenképpen az olajban eltett tonhalat javaslom, sokkal karakteresebb íze lesz tőle a tonhalkrémnek.
  2. Keverd össze a hozzávalókat. Nem kell durván vagy nagyon kidolgozni, csak épphogy összeálljanak. Hiába krém, azért jó, ha a tonhal darabokban marad benne, és nem lesz belőle püré.
  3. Tedd egy zárható műanyag dobozba, és legalább két órára, de inkább egy éjszakára tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeálljanak.

Tonhalkrém felhasználása

A tonhalkrém az egyik legegyszerűbb és a világban legelterjedtebb szendvics feltét. Szinte bármilyen típusú kenyérhez illik, készüljön fehér vagy barna kenyérből, bagettből vagy a nálunk kevésbé ismert, amerikai-zsidó bagelből. Kenheted simán a kenyérre, amolyan nyitott szendvicsként, vagy rátehetsz egy másik szeletet, nem fogsz benne csalódni.
Sőt. Azt kell mondjam, hogy ez a tonhalkrém még magában is kitűnő. Talán nem annyira menő, talán nem annyira trendi, de a tv előtt, egy kanállal a tálból falatozva, egy szelet kenyérrel&#8230 – tökéletes vacsora!
Jó étvágyat!

Tonhalkrém




Cretons: kanadai húskrém



Magyar neve:

Cretons húskrém

Eredeti neve:

Cretons

Származás:

Kanada, Québec

Hány adag?

16 személyre

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

4 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

1 óra 30 perc

Összesen:

5 óra 35 perc

Cretons húskrém hozzávalók:

  • 45-50 dkg darált sertéshús
  • 350 ml tej
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • Fél teáskanál őrölt szegfűbors
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg jó minőségű sertészsír vagy kacsa-, libazsír vagy vaj
  • Szerecsendió
  • Bors



A cretons [francia szó, ejtsd kb. krötóhn – és persze raccsolj az r-rel! :) ] nevű húskrémmel akkor találkoztam először, amikor a “Mit esznek az amerikaiak reggelire?” című írásomhoz kerestem anyagot. Ezt az ételt Kanadai francia ajkú területein – Québecben – állítólag eredetileg az erdőben vagy a természetben nehéz körülmények között dolgozó emberek készítették maguknak. Mára afféle nemzeti étellé vált, és a franciául beszélő kanadaiak, valamint az USA közeli területein (Main állam) rendszeresen eszik reggelire.
A cretons egy darált sertéshúsból elsőre furcsának hangzó hozzávalókkal – tejjel, szegfűborssal, szegfűszeggel – főzött húskrém. Az ízesítése természetesen tetszés szerint változtatható, igazítható az általunk megszokott ízekhez. Az eredmény egy kellemesen kenhető, finom húskrém, amit nem csak a saját ízlésünk szerint alkothatunk, de a bolti májkrémekkel és hasonlókkal ellentétben garantáltan ízfokozó és adalékanyag mentes.

Cretons készítése



  1. Vágd apróra a hagymát és a fokhagymát.
  2. Egy nagy lábasba tedd bele az összes hozzávalót a zsemlemorzsa kivételével, és keverd el őket.
    Megjegyzés a hozzávalókkal kapcsolatban: a hús tekintetében tulajdonképpen bármilyen részét választhatod a sertésnek, a lényeg hogy nagyon finomra legyen darálva, az sem baj ha kétszer darálod vagy daráltatod, úgy kenhetőbb a végeredmény. A zsiradék tekintetében a mai receptek inkább zsír nélkül készülnek, de eredetileg igenis tettek bele, akár még többet is mint amit én írok. Szerintem egy húskrém a zsíradéktól lesz igazán finom és kenhető, de mindenképpen olyan minőségűt válassz hozzá, amit kenyérre kenve magában is megennél. Én egyébként a képen látható cretons-ba harmad-harmad arányban tettem házilag kisütött sertészsírt, vajat és libazsírt. Ha zsírosabb a darált hús, akkor csökkentheted a zsiradék mennyiségét.
    Cretons készítése: tedd egy lábasba a hozzávalókat
    Tedd egy lábasba a hozzávalókat. Ilyenkor a cretons minden,
  1. csak nem étvágygerjesztő.
    Cretons készítése: keverd el a hozzávalókat
    Keverd el a hozzávalókat és tedd fel főni
  1. Alacsony lángon, fedő alatt főzd a cretons húskrémet kb. másfél órán keresztül, időnként megkeverve. A végére teljesen pépessé fő benne a hagyma, a cretons-t nem szükséges mixerrel pépesíteni.
    Cretons készítése: főzd kb. másfél órát
    Főzd kb. másfél órát, amíg teljesen pépes nem lesz
  1. Add hozzá a zsemlemorzsát és főzd még vele néhány percig.
    Cretons készitése: a zsemlemorzsa besűríti
    A zsemlemorzsa besűríti
  1. Öntsd kisebb tálkákba, edényekbe, és lefedve tedd hűtőbe. Ebből a mennyiségből kb. 90 dkg jó minőségű, házi húskrém lesz.
    Cretons műanyag dobozban
    Műanyag dobozban tárolható

Cretons tálalása és tárolása

Miután legalább 4 órát állt a hűtőben, kenhető húskrémmé áll össze, ami azért egy kicsit darabosabb lesz, mint amit a bolti krémektől megszoktunk. A québeciek leginkább reggelire eszik pirítóson, vagy kekszekre kenve parti falatokként. Tulajdonképpen minden formában fogyasztható, ahogy egy kenőmájast vagy egy húskrémet fogyasztanál.
Mivel tartósítószert nem tartalmaz, ezért ha hűtőben tárolod, akkor néhány nap alatt el kell fogyasztani. Ez a mennyiség azonban nem kevés, egy négy tagú család akár négyszer is jól be tud belőle reggelizni. Amit elsőre úgy ítélsz, hogy nem esztek meg, azt egy műanyag dobozban tedd a mélyhűtőbe, ott hónapokig is eláll.

A cretons fűszerezése

Ez a fűszerezés, amit a receptben írtam viszonylag eredetinek mondható, egy québeci hölgy YouTube-ra feltöltött cretons receptjéből vettem. De még Kanadában is sokféle fűszerrel vagy ízesítéssel készítik, térj el tőle ha máshogy szívesen fogyasztod. Gyakran használják pl. a borsikafüvet – ez nálunk is ismert, ki lehet vele próbálni. Ha magyarosabb ízekre vágysz, akkor egy kis majoránnát is tegyél bele. Én azt tanácsolom, hogy még ha idegenkedsz is elsőre a hús-szegfűszeg és szegfűbors párosítástól, ne hagyd ki belőle ezeket a fűszereket teljesen. Nagyon karakteres, finom ízt adnak a húskrémnek, és a végeredményben egyáltalán nem zavaróak.

Cretons húskrém




Tzatziki recept, caciki recept



Magyar neve:

Caciki, tzatziki

Eredeti neve:

τζατζίκι (görög), cacik (török)

Származás:

Görögország, Törökország

Hány adag?

8 személyre

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

8 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

8 óra 05 perc

Caciki, tzatziki hozzávalók:

  • 350 ml vagy 400 g natúr görög joghurt
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 teáskanál só















A tzatziki, vagy magyar írásmóddal caciki egy joghurtos-fokhagymás uborkasaláta, amit Görögországban és Törökországban előszeretettel fogyasztanak. Előételként, salátaként is kitűnő, és egyben az eredeti görög gyros kihagyhatatlan ízesítője.

Tzatziki recept

Egy tál fölött, sűrű lyukú szűrőben vagy vászonkendőben hagyd a joghurtot lecsöpögni legalább 3 órán át, de még jobb egy egész éjszaka.
    A tzatzikihoz a legjobb görög joghurtot használni. Ez sokkal sűrűbb, magasabb zsírtartalmú, mint amit itthon vagy más országokban általában fogyasztunk. Ha nem találsz ilyet, akkor natúr joghurtot dúsíts kb. 10-15% zsíros tejszínnel.
    A tzatziki igazi titka az eleve sűrű, mégis lecsöpögtetett görög joghurt. Megmértem, és számomra is döbbenet volt, hogy a 3,5 dl joghurtból 1 dl víz csöpögött le 8 óra alatt.
    Figyelem! A görög joghurt nem azonos az itthon Danone Görög Joghurt márkanévvel forgalmazott, ízesített termékkel. A görög joghurt egy natúr, zsíros joghurt, amit a legnagyobb élelmiszer áruházakban, vagy különlegességeket árusító boltokban lehet kapni.
    Tzatziki készítése: joghurt csöpögtetése
    Csöpögtesd le a joghurtot
  1. Ha a joghurt lecsöpögött, állítsd össze a tzatzikit. Ehhez először hámozd meg az uborkát – én csak csíkban vágom le, kb. a héja felét. Vágd hosszában ketté, kapard ki a magját és reszeld le nagyobb lyukú reszelőn. Sózd be, és hagyd állni kb. fél órát, amíg kiereszti a levét.
  2. Nyomkodd ki erősen az uborkát, ha lehet minden vizet préselj ki belőle. Tedd egy tálba, add hozzá a lecsöpögtetett joghurtot, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat. Egy kevés citromlével ízesítheted, én nem tettem bele. Keverd el, és kész is a tzatziki.
Akár azonnal fogyasztható, de ha néhány órát hűtőben hagyod állni, akkor az ízek jobban összeérnek. Nagyon finom előételnek, de salátának is tökéletes fűszeres húsokhoz. Lehet mártogatósként fogyasztani pl. pitával, de nélkülözhetetlen ízesítője a gyrosnak, aminek a receptjét hamarosan megosztom.

Tzatziki, caciki vagy cacik? Elnevezések és változatok

Ez az étel Görögországban és Törökországban egyaránt megtalálható. Az egyetlen különbség, hogy a török verzió kevésbé sűrű. Görög neve τζατζίκι, amit magyarul helyesen “caciki” formában írunk át, így is ejtjük. De sok más közel-keleti ételhez hasonlóan valamiért az angol átírás honosodott meg nálunk. Ezért inkább “tzatziki” formában találkozhatsz vele itthon, amúgy magunk között szólva a magyar helyesírás szerint helytelenül.
A törökök a saját előételüket “cacik”-nak hívják, így is ejtik. Mivel ők a latin abc betűit használják, ezért az átírással nincs semmi probléma.
A fentiek szerint tehát a cacik a török, kicsit hígabb és főként előételként fogyasztott verzió, míg a tzatziki vagy caciki pedig a sűrűbb, görög változat.
Nevezd vagy írd akárhogy, a tzatziki-caciki-cacik nagyon finom, frissítő saláta, előétel, mártogatós vagy akár szósz!
A közel-keleti ételek helyesírásával kapcsolatban a babaganus vagy baba ghanoushtémájában írtam korábban egy elmélkedést, amit a linkre kattintva olvashatsz.
Jó étvágyat!












Görög fűszerkeverék



Magyar neve:

Görög fűszerkeverék

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

          05 perc

Görög fűszerkeverék hozzávalók:

  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 tk. őrölt édeskömény (vagy ánizs)
  • 1/4 tk. őrölt római kömény
  • 1/4 tk. őrölt szerecsendió
  • 1/4 tk. őrölt babérlevél
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt bors
  • 1/2 tk. pirospaprika
  • 1/2 tk. kakukkfű
  • 1 tk. szárított bazsalikom
  • 3 tk. szárított oregánó
  • 3 tk. só
  • 3 gerezd fokhagyma



Ez a görög fűszerkeverék saját recept, elsősorban grill húsokhoz, grillezéshez. Ha a gyros fűszerkeverék receptjét keresed, akkor a linkre kattintva annak a házilag elkészítését is megtalálod.
Görögország és a Földközi-tenger keleti országainak szinte összes ízét magában foglalja ez a fűszerkeverék. A vele elkészített étel ízvilága nem áll nagyon messze a talán legismertebb görög fűszeres ételtől, a gyrostól, mégis önálló ízvilágot varázsol az asztalodra. Ha szeretnél valami újat, valami görögöset, de mégsem a “szokásost” kipróbálni, akkor ez a te keveréked! Pár perc alatt házilag elkészíthető, és garantáltan tartósítószer, adalékanyag és ízfokozó mentes fűszerrel tudod a hétvégi grill húsokat ízesíteni.

Görög fűszerkeverék recept

  1. Vágd nagyon apróra, vagy fokhagyamanyomón nyomd át a fokhagymát. Őröld meg azokat a fűszereket, amik egészben vannak.
    Természetesen használhatsz akár egész, akár őrölt fűszereket. Általában elmondható, hogy az egészben tárolt és frissen őrölt fűszerek aromája jobban megőrződik, tehát ha csak teheted, próbálj minél inkább ilyet használni.
  2. Keverd össze az összes fűszert, a sót és a fokhagymát. Kész.

Görög fűszerkeverék felhasználása, tárolása

Ebben a formájában a görög fűszerkeverék felhasználható azonnal száraz fűszerként húsok, esetleg zöldségek ízesítéséhez. Ez a mennyiség nagyjából 10-12 teáskanálnyi fűszerkeveréket ad ki, ami kb. 1-1,5 kg húshoz elegendő.
Grillezéshez húsokhoz (csirke, sertés vagy hal) és akár zöldségekhez is könnyen készíthető belőle pác, egy kevés citromlével és olajjal elkeverve. Lásd a görög csirke receptemet, ahol ezzel a fűszerkeverékkel pácolom majd grillezem a csirkét.
Ha nem használod fel az egész mennyiséget, akkor egy légmentesen záródó edényben eltartható. Nem romlik meg, a benne lévő só bőven tartósítja az egyetlen romlandó hozzávalót, a fokhagymát. De mint minden valódi fűszer, ez a görög fűszerkeverék is hamar aromáját veszti, ezért javaslom, hogy használd fel minél hamarabb!
Jó étvágyat!
Görög fűszerkeverék







Gyros fűszerkeverék



Magyar neve:

Gyros fűszerkeverék

Eredeti neve:

Μίγμα μπαχαρικών για γύρο

Származás:

Görögország

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

          05 perc

Gyros fűszerkeverék hozzávalók:

  • 3 ek. só
  • 1 ek. pirospaprika
  • 2 tk. őrölt bors
  • 1 ek. aprított vagy szárított petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. aprított vagy szárított oregánó
  • őrölt fahéj
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt római kömény
  • őrölt ánizsmag
  • őrölt édeskömény mag



A gyros fűszerkeverék nélkülözhetetlen alapja a közkedvelt görög ételnek, a gyrosnak. Egyszerű, mindennapos fűszerekből könnyen összeállítható otthon is. Az otthoni változatban a saját ízlésed szerint tudod finomítani az ízeket, ráadásul nem kell ízfokozót és más haszontalan dolgokat enned, amiket pedig a bolti gyros fűszerkeverék tartalmaz.
Magyarul: a házi gyros fűszerkeverék a fűszerek valódi, csodálatos ízével és nem pedig az ízfokozó menzaszerű, egészségtelen ízvilágával éri el a hatást.

Gyros fűszerkeverék elkészítése

  1. A dolog rendkívül egyszerű. A gyros fűszerkeverék
    alapját azok a fűszerek alkotják, amikhez mennyiséget is megadtam. Kezdd ezekkel, az arányokat betartva. Aprítsd fel az egész fűszereket, nyomd át a fokhagymát, és keverd össze őket. (Só. pirospaprika, bors, petrezselyem, fokhagyma és oregánó.)
A további fűszerek (fahéj, szerecsendió, római kömény, ánizs, édeskömény) csak az ízek finomítása miatt vannak. Ezekből egy-egy csipet is elég, nem szükséges az összesből beletenni, akár teljesen el is hagyhatók. Én úgy találtam, hogy a fenti mennyiséghez kb. negyed-negyed teáskanál őrölt fahéj, római kömény és édeskömény nagyon jól illik, fokozza a görögös ízhatást. Őrölt szerecsendióból egy keveset szinte minden sült húshoz adok, most sem maradhatott el.
    Figyelem! A római kömény és az édeskömény nem azonos a köménymaggal, de mindkettő a legtöbb nagyáruház fűszerosztályán beszerezhető! (Erről a témáról ide kattintva egy kis nyelvészeti elmélkedést is olvashatsz tőlem.)
  1. Ebből a mennyiségből 6-7 evőkanál gyros fűszerkeverék készül, ami kb. 1-1,5 kg húshoz elegendő attól függően, hogy mennyire fűszeresen szereted. Amit nem használsz fel, azt egy zárt dobozban, fűszeres edényben néhány hétig minőségromlás nélkül tárolhatod.

Gyros fűszerkeverék változatok

Ezt a gyros fűszerkeverék receptet egy görög blogban találtam, és nem is mentem tovább, mert a várt, tökéletes görög ízeket hozta. Ugyanez a gyros fűszerkeverék recept található egyébként a Wikipedia angol nyelvű oldalán is. Az eredeti verzióban egyébként fele-fele arányban fehér és fekete bors, illetve édes és csípős pirospaprika szerepel. Ez utóbbit én a gyerekek miatt kihagytam – a fűszerkeverék így is elég erős lett a frissen őrölt bors miatt -, illetve az egyszerűsítés miatt csak fekete borsot használtam.
Az alap fűszerek szerintem annyira jól össze lettek válogatva, hogy azzal nem érdemes kísérletezni. A kiegészítő fűszerekkel azonban lehet játszani, és ezek megadhatják a saját gyros fűszerkeverékednek azt az egyéni ízt, amit te, a családod vagy a barátaid a legjobban szerettek.
Gyros fűszerkeverék




Vajas fűszerkeverék (makhani masala)





Magyar neve:

Vajas fűszerkeverék

Eredeti neve:

Makhani masala (angol), मखानी मसाला (hindi)

Származás:

India, Pándzsáb

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          45 perc

Összesen:

          50 perc

Vajas fűszerkeverék hozzávalók:

  • 3 dkg ghí (vagy vaj)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 rúd fahéj
  • 4 db zöld kardamom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. reszelt gyömbér
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 ek. szárított görögszéna
  • 1 tk. őrölt csili (vagy részben pirospaprika)
  • 1/2 tk. só
  • 1,5 liter passzírozott paradicsom
  • Fél liter forró víz
  • Friss zöld csili ízlés szerint







Ez az indiai masala (fűszerkeverék) egyfajta sűrű, paradicsomos szósz, rendkívül kellemes és telt, indiai ízesítéssel. A makhani szó azt jelenti, hogy vajas, vajjal készült.
A makhani masala, vagy vajas fűszerkeverék sokféle indiai ételhez felhasználható, én aklasszikus vajas csirkéhez (murgh makhani) készítettem. De ezen kívül vegetáriánusok számára is ezerféle felhasználása létezik: lencsét (dal makhani), karfiolt (gobi makhani), panírt (indiai sajt – paneer makhani) lehet benne főzni. A hatás minden esetben garantáltan mind a tíz ujjukat megnyaló vendégek lesznek!

Makhani masala recept

Ez a mennyiség nagyjából 1 kg csirkehúshoz vagy kb. 350 g lencséhez elegendő.
  1. Egy lábasban forrósítsd fel a vajat és az olajat. Tedd bele a fahéj rudat és a zöld kardamomot, és pirítsd kb. 1 percig. Én előtte egy mozsárban párszor rácsaptam a kardamomra, hadd engedje ki az ízeket!
Vaj helyett igazából ghít, tisztított vajat illene használni, de természetesen vegán ételhez (ha zöldséget főzöl később benne) használhatsz kizárólag olajat is. Ha viszont vajat használsz, akkor figyelj rá, nehogy megégjen!


    Vajas fűszerkeverék
    Forrósítsd fel az olajat és a vajat
  1. Vágd apróra a fokhagymát (vagy nyomd át, esetleg reszeld le), és a gyömbért is reszeld le. (A fokhagyma és gyömbér mennyisége reszelve kb. azonos legyen.) Tedd a lábasba, és pirítsd ezeket is kb. egy percig.
  2. Öntsd hozzá a másfél liter passzírozott paradicsomot, adj hozzá 1 teáskanál őrölt fahéjat, 1 evőkanál szárított görögszénát, 1 teáskanál őrölt csilit, a felaprított friss csilit és fél teáskanál sót.
    Vajas fűszerkeverék
    Add hozzá a passzírozott paradicsomot és a fűszereket
    Természetesen az indiai receptek csiliporral és friss csilivel készülnek, így rendkívül csípősek lesznek. Ha nem szereted a csípőset, vagy a családban nem mindenki bírja, akkor – ahogy én is tettem – a csiliport nyugodtan helyettesítheted őrölt pirospaprikával, és a friss csilit elhagyhatod.
  1. Öntsd fel fél liter forró vízzel, és fedő alatt takaréklángon főzd 45-50 percig.
Ezt a vajas fűszerkeveréket önmagában nem szokták fogyasztani, de szinte bármi megfőzhető benne, és további fűszerezéssel (vagy akár a nélkül) kiváló indiai ízek érhetők el. A receptekhez tejszínt és vajat szoktak még adni, így érhető el az igazán telt, vajas íz (kivéve a vegán verzióban).
Ha kedvet kaptál hozzá, nézd meg az én indiai vajas csirke receptemet, ami egy klasszikus, makhani masala felhasználásával készített étel.
De szinte bármilyen zöldség megfőzhető benne, és ha olajból készíted akkor akár vegán receptekhez is felhasználható.
Indiai vajas fűszerkeverék makhani masala
Forrás: ecurry.com és playfulcooking.com.






Gyros hús elkészítése





A helyzet adott és egyszerűnek tűnik: egy otthoni jó gyros tálhoz vagy szendvicshez az eredetihez leginkább hasonló gyros hús elkészítése.
De ha az ember megpróbálja, és szeretne valami igazán finomat, az eredetihez minél inkább hasonlót készíteni, akkor rájön, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre hangzik.

De mi az otthoni gyros hús sütésben a kihívás? Olyan bonyolult dolog ez?

Gyros sütő
Gyros sütő - otthon így nem tudod a húst elkészíteni


Az eredeti görög gyros (vagy testvérei, a török döner kebab vagy az arab shawarma) egyik titka éppen a hús sütése.
Szeletre vágott, fűszerezett húsokat rétegeznek egymásra, mégpedig nagyon sokat. Ezek a húsok egy speciális, a hőt oldalról biztosító gyros sütőn forognak. Ezzel a módszerrel a hús lassan, órák alatt sül át, közben a fűszerek és a kisülő zsiradék föntről lefelé átjárják az egész építményt. Ezzel különleges ízvilág jön létre: puhára sült, ám a szeletelés előtt mégis megpirult, és sütés közben órákig pácolódott hús. (Maga a gyros szó is ebből a forgó mozgásból jött, lásd erről a gyros eredete című írásomat.)
Ez pedig otthon utánozhatatlan. Hacsak be nem szerzel egy gyros sütőt, és hacsak nem tízkilós mennyiségben gondolkozol, a gyros hús nem lesz teljesen olyan, mint a görög-török étkezdékben.
De ettől még nem kell elkeseredni. Egyrészt az otthon sütésnek-főzésnek is megvan a maga bája, ezt viszont az étkezdék nem tudják biztosítani. Másrészt némi leleményességgel és kisérletezéssel el lehet érni, hogy az otthon elkészített gyros hús is szinte teljesen olyan legyen, mint a nagyban sütött testvére.
Erről szól ez az írás. Ahogy a pizza otthoni sütésénél is kikísérleteztem azt a megoldást, amivel szinte tökéletesen imitálható a forró, fatüzeléses kemence, úgy a gyros hús elkészítésénél is tudok neked olyan módszert mutatni, ahol a különbséget talán meg sem fogod érezni.

Gyros hús elkészítése otthon

Kezdem az egyszerűbb módszerrel. Ha nincs sok időd, és nem szeretnél a gyros hús elkészítésével sokat bajlódni, akkor egyszerűen vágd csíkokra, fűszerezd be és süsd ki serpenyőben. A hatás így nem lesz tökéletes, de negyedóra alatt kész vagy, és az eredmény attól még gyros lesz. Annyi megjegyzés, hogy ez a módszer csak a gyorsabban sülő húsoknál, pl. csirkénél vagy sertéssűznél működik.
Ha viszont van időd és kedved a tökéletes gyros hús elkészítéséhez, akkor íme a módszer:
  1. Vágd kb. 2 cm-es szeletekre a húst.
  2. Az eredeti gyros viszonylag zsíros húsból készül. Egyrészt abban érnek össze igazán az ízek, másrészt legyünk őszinték, az az olcsó és az utcai étkezdék számára ez manapság mindennél fontosabb.
    Ha otthon készíted a gyrost, akkor vagy zsíros húst válassz (pl. tarja), vagy használd az én módszeremet. Valamilyen jó minőségű zsiradékkal – pl. házi disznózsír, kacsa- vagy libazsír – kend be a hússzeleteket. A mennyiség ízlés kérdése, ezzel elrontani nem nagyon lehet, hiszen az ízeket magába szívja a hús. Kb. 20-25 dkg húsonként egy evőkanál zsír az a mennyiség, amit még a legfinnyásabbak is elismerő szájcsettintéssel fognak a konyhaasztal mellett elismerni.
  3. Kend be jól gyros fűszerkeverékkel – a linkre kattintva a fűszerkeverék receptjét megtalálod -, kb. 20 dkg húsonként használj belőle egy evőkanállal. Figyelj arra, hogy a húsokat egyenletesen vonja be a fűszer. Ha az előző pont szerint zsírt is használsz, akkor attól még jobban fognak tapadni a fűszerek.
    Szeletekre vágott nyers hús gyros fűszerrel bekenve
    Fűszerezd be a szeletekre vágott húst
  1. Ebben a fázisban a húst kezdheted sütni, de félreteheted, hogy érjenek az ízek. Egy zárt műanyag dobozban a hűtőben jól elvan. Egyetlen óra is csodákat művel vele, de akár egy egész éjszakára vagy egy napra is így hagyhatod.
  2. A sütéshez melegítsd elő a sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat), és egy mélyebb tűzálló tálba helyezd a hússzeleteket, amennyire lehet egymás tetejére. Ha van grillező vagy grillező-légkeveréses sütőd, az a lejobb megoldás, de hagyományos sütőben is tökéletes lesz az eredmény.
    Megjegyzés: 160 fokon lassan és ízesebbre, porhanyósabbra sül a hús, de tovább tart. Ha nincs erre időd, akkor süsd 180 fokon (gáz 2-3. fokozat).
  3. A hústól és a hőfoktól függően egy és másfél óra között süsd – ez utóbbi az általam javasolt 160 fokos sütés. Kb 20 percenként, amikor a teteje kicsit megpirult, cseréld meg a húsokat. Ami eddig alul a lében pihent és párolódott, most kerüljön a tetejére hogy egy kis színt és kérget kapjon, és fordítva. Ezzel tudod a legjobban imitálni azt, ahogy az eredeti gyros sütőn a gyros hús elkészül.
  4. Amikor minden hússzelet teljesen átsült és puha, akkor tedd ki egy vágódeszkára, és szeleteld fel kb. egy cm-es csíkokra.
    Csíkokra vágott gyros hús
    A megsült húst vágd csíkokra
  1. Tedd vissza a tálba a csíkokat, amiben sült a hús, és jól forgasd meg. A húsok ilyenkor magukba fogják szívni az összes fűszeres lét, amit még szelet korukban kieresztettek, így tudod beléjük visszazárni az összes ízt és zamatot. Tedd vissza a sütőbe és 200 fokon (gáz 4. fokozat) 10-15 perc alatt, egyszer-kétszer megforgatva süsd kívül ropogósra.
    Gyros hús
    Gyros hús

Gyros hús tálalásra készen

A gyros húsod készen áll, hogy pitában vagy tányéron tálald. Ha így készíted, ugyan kicsit macerásabb a dolog mint a serpenyős változatnál, de az eredmény hidd el, megéri. Olyan finom gyrosszal tudod elkápráztatni a családodat, a vendégeket na és nem utolsósorban magadat, amit tényleg csak a legjobb gyrososoknál ehetsz!
gyros készítéséről további leírást a linkre kattintva találsz.
Próbáld ki, és mondd el lent a véleményedet, tapasztalatodat! Jó étvágyat!
Gyros sütő kép forrása: Wikipedia






Zöldség alaplé



Magyar neve:

Zöldség alaplé

Előkészítési idő:

          00 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

1 óra 30 perc

Összesen:

1 óra 30 perc

Zöldség alaplé hozzávalók:

  • 4-5 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 db hagyma
  • Fél kisebb fej zeller
  • Egy csokor petrezselyem
  • 4 szem egész bors



Rengeteg étel esetében teltebb ízeket érhetünk el, ha víz helyett valamilyen alaplét használunk a főzéshez vagy a szószok készítéséhez. Sokféle alaplé létezik, a két legismertebb a csirke alaplé és a zöldség alaplé. Ez utóbbi nagyszerűen felhasználható minden olyan ételhez, amiben nincs hús, és természetesen tökéletes megoldásvegetáriánus receptekhez vagy akár vegán receptekhez is.

Zöldség alaplé készítése

  1. Az összes zöldséget tisztítsd meg. Nem szükséges feldarabolnod őket, mert nagyon sokáig fognak főni. A hozzávalóknál én a legjellemzőbb magyar leveszöldségeket adtam meg, de természetesen tetszés szerint tehetsz bele további zöldségeket is, pl. zellerszárat, karalábét (mint ahogy a képen lévő alaplében ezek voltak is).
    Zöldség alaplé hozzávalók
  2. Tedd bele egy lábasba, öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Tedd fel főni takaréklángon, és főzd az forrástól másfél órát.
  3. Ha kész, szűrd le. A zöldségek külön fogyaszthatók.
Nagyon telt ízű, csodálatos zamatokat magába záró zöldség alaplét kapsz. Tökéletes megoldás például egy zöldséges rizottóhoz, ami elképzelhetetlen egy jó alaplé nélkül.

Zöldség alaplé tárolása

Hűtőben egy-két napig, mélyhűtőben néhány hónapig tárolhatod. Itt is működik a csirke alaplénél már bemutatott megoldás, vagyis hogy az alaplét már a zöldségek nélkül tovább főzve besűrítheted felére, negyedére. Egészen sűrű formában ha jégkockatartóba téve fagyasztod le, akkor valódi, házi leveskockát kapsz!
Zöldség alaplé






Curry por



Magyar neve:

Curry por

Származás:

India

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

          05 perc

Curry por hozzávalók:

  • 2 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • Fél kávéskanál fehér mustármag
  • Másfél kávéskanál őrölt kurkuma
  • Fél kávéskanál őrölt, szárított gyömbér
  • Fél kávéskanál szárított görögszéna



Indiai, sőt mindenféle keleti ételek receptjeiben gyakran találkozhatunk a curry porral. Igaz, hogy ez ma már a kisebb üzletekben is beszerezhető előre csomagolt változatában, de most bemutatok egy nagyon egyszerű verziót. Ez a curry por csak olyan fűszereket tartalmaz, ami a legtöbb bolt polcán megtalálható, és keveréséhez nem kell semmilyen tudomány. Az eredmény: saját ízlés szerint, garantáltan tartósítószer és ízfokozó nélkül összeállított curry por.
Talán a görögszéna az egyetlen, ami nem annyira elterjedt a hozzávaló fűszerek közül. Ha nem találsz, ki is hagyhatod, egyébként indiai boltokban vagy nagyobb hipermarketekben lehet kapni. A római köménynél nagyon fontos, hogy az valóban római kömény, és ne köménymag legyen, hiszen attól lesz az igazán jellegzetes, indiai zamata!

Curry por készítése

  1. A feladat végtelenül egyszerű. Tedd az egész hozzávalókat egy mozsárba vagy egy erősebb mixerbe, esetleg kávédarálóba. Zúzd őket apróra. Mivel itt saját fűszerkeveréket készítesz, ha te szereted kicsit darabosabbra hagyni, akkor hajrá!
  2. Add hozzá a már eleve por alakban vásárolt fűszereket, és keverd el az egészet.
  3. Zárt, amennyire lehet fénytől védett edényben tárold. Így néhány hónapig megőrzi a zamatát, és kiválóan ízesít mindenféle indiai ételt!
Házi készítésű curry por: az embernek már csak a látvány, de az illatok is meghozzák az étvágyát!
Curry por
Curry por mozsárban





Házi majonéz készítése



Magyar neve:

Majonéz, olajvaj

Eredeti neve:

Mayonnaise

Származás:

Franciaország

Kb. ár:

500 Ft

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

          10 perc

Majonéz, olajvaj hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 1/2 - 1 tk só
  • ¾ tk cukor
  • 1,5 tk mustár
  • 3 tk citromlé
  • 350 ml étolaj
  • 50 ml extra szűz olívaolaj









Egyik kedvenc ételem a majonéz (ritkán használt magyar nevén olajvaj), szinte mindenhez képes vagyok enni belőle. Ugyanakkor nem szeretem azt a fehér, kenőcsös állagú bolti vacakot, amit itthon ezzel a névvel érdemtelenül illetnek, ezért már az első receptek között volt a házi majonéz készítése, amit gyerekkoromban megtanultam. Most egy kísérletbe fogtam, hogy tökéletesítsem az arányokat, ami az ízesítést illeti. Íme az eredmény, a tökéletes házi majonéz készítése.
A házi majonéz készítésének szerintem 4 titka van, amiből általában csak a legalapvetőbbet, az olaj csepegtetését hozzák a szakácskönyvek vagy a receptes oldalak. Ez is elég lehet, de ha az ember tökéletesre törekszik mind ízben, mind állagban, akkor szerintem 4 dologra kell figyelnie. Az 1. titok már maga az ízesítés. Persze mindenki kísérletezhet kedve szerint, és javaslom is hogy a neked leginkább tetsző változatot készítsd el, de az itt megadott arányokat betartva a házi majonéznek nem csak az állaga lesz tökéletes, hanem az íze is meg fogja közelíteni az általam legjobban kedvelt, de sajnos itthon csak elvétve kapható Hellman’s majonéz ízét.

Házi majonéz készítése

Az adagok négy tojásra vannak megadva, így könnyebb kimérni az ízesítőket, de kisebb adagban is elkészíthető. Én általában legalább két tojásból készítem, mert egyrészt úgyis elfogy, másrészt könnyebb kikeverni, ha kicsit nagyobb a mennyiség.
Megjegyzés: a hozzászólások alapján két dolgot hadd pontosítsak. Egyrészt a tojások mérete – ez a majonéz recept L-es méretű tojásokkal számol. M-es méretű tojások esetén 4 helyett használj 5-öt, S-es méretű tojások esetén 6-ot. Másrészt a fűszerek, különösen a só. Kezdd a fele mennyiséggel, és utólag add hozzá a többit, ha még hiányzik. Nem mindenki szereti ugyanis annyira sósan, ahogy az eredeti recept szól, illetve a kávéskanál méretek sem azonosak.
  1. A tökéletes házi majonéz készítése ott kezdődik, hogy minden hozzávalót lehűtünk (2. titok). Enélkül is sikerül ugyan, és persze kicsit furán néz ki, amikor az üveg olajat bedobom a hűtőbe, de megéri. Sokkal krémesebb és dúsabb lesz az eredmény.
  2. Válaszd szét a tojásokat, csak a sárgájára lesz szükséged. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
  3. A tojássárgáját tedd egy tálba, add hozzá a mustárt, a cukrot és a sót*. Keverd robotgéppel kb. egy percig, hogy kissé habos legyen, és a színe halványsárgára változzon (3. titok). Ilyenkor a tojássárgája felveszi a fűszereket, és később könnyebb lesz az olajjal elkeverni. (A képen sajnos nem látszik ez tökéletesen.)
    Házi majonéz készítése: tojássárgája, mustár, só, cukor
    Habos, világossárga legyen, mielőtt hozzáöntöd az olajat
  1. Öntsd hozzá cseppenként vagy vékony sugárban az olajat (4. titok). Figyelj arra, hogy mindig felvegye a krém a beleöntött olajat. Én általában 5-10 másodpercenként abbahagyom az olaj hozzáadását, és keverem egy kicsit magában is. Ha szétválik a tojás az olajtól még helyrehozhatod, erről lásd majd később egy bejegyzést.
  2. A házi majonéz állagának sűrűnek, vajszerűnek kell lennie, nemhiába a majonéz ritkán használt magyar neve olajvaj. Akkor van kész, amikor elválik az edénytől, és már egyáltalán nem krémszerű.
  3. Add hozzá a citromlevet is, és keverd el vele. Kész, már fogyasztható is!

Olívaolaj vagy nem olívaolaj?

A legeredetibb majonéz lényegében tojássárgájából, olajból és inkább ecetből mint citromléből áll, olívaolajból biztosan nem. Azonban ha igazán telt ízt szeretnél, akkor érdemes az itt megadott arányban (szerintem 5-15% a tökéletes) belekeverni extra szűz olívaolajat is. Ettől erősebb és karakteresebb lesz a házi majonéz, vagyis finomabb. Ha többet teszel bele, az már elnyomja az ízét. Persze csak simán napraforgóolajból is készítheted, úgy is finom.

Mennyi só kell a majonézbe?

Mivel nagyon sok bejegyzésben írtátok, hogy sós lett, ezért kicsit átírtam a hozzávalókat. Eredetileg 1 teáskanál só volt írva, ami az általam leggyakrabban használt tengeri sóból szükséges. De a különböző sók között vannak sósabbak és kevésbé sósak. Ezért javaslom, hogy először kevesebb sót adj hozzá (4 tojássárgájához fél vagy akár negyed kávéskanál), a végén kóstold meg és ha még mehet bele só, inkább akkor sózd. A kávéskanál mint mennyiség mindig csapott kávéskanalat jelent, ha nincs máshogy jelezve.

Pár szó a majonézes salátákról

A majonézes saláták ún. majonézmártással vagy tartármártással készülnek. Ehhez 1 tojásból készült majonézhez általában 0,5-1 dl tejfölt (esetleg tejszínt vagy vegyesen) kell adni, és további mustárral, cukorral, citromlével, sóval és borssal ízesíteni. Lehet hozzá még fehérbort is adni, hogy ízletesebb legyen. Így kapod azt az állagot és ízt, amit a majonézes salátáktól megszoktál.
Házi majonéz készítése


































Eredeti bolognai szósz



Magyar neve:

Bolognai szósz

Eredeti neve:

Ragù alla bolognese

Származás:

Olaszország - Emilia-Romagna

Kb. ár:

2100 Ft

Előkészítési idő:

          15 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

2 óra 20 perc

Összesen:

2 óra 35 perc

Bolognai szósz hozzávalók:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál halványító zeller(szárzeller)
  • 250 g darált sertéshús
  • 250 g darált marhahús
  • 100 g pancetta (húsos szalonna)
  • 1 pohár vörösbor (2 dl)
  • 1 pohár zsíros tej (2 dl)
  • 30 g sűrített paradicsom
  • 250 ml alaplé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 50 g vaj
  • bors



A bolognai szósz tekintetében sok félreértés lehet, vajon eredeti vagy nem eredeti a recept? Bolognai spagettit ugyanis szerintem mindenki evett, vagy legalábbis azt hitte. Azok a paradicsomos szószok, amiket a világ legkülönbözőbb részein ezzel a névvel illetnek ugyanis sokszor köszönő viszonyban sincsenek az eredeti, bolognai változattal.
Talán meglepő, de az eredeti bolognai szósz receptjében arányait tekintve kevés paradicsom van, összetéveszthetetlen ízét a szalonna-sertéshús-marhahús hármasa és a vörösbor utánozhatatlan aromája biztosítja. Amire pedig az ember nem gondol, az igazi bolognai szószban a són és a borson kívül semmilyen fűszer sincs, viszont van benne, ki nem találnád, tej.

Bolognai szósz recept

  1. Az eredeti bolognai szósz elkészítéséhez először egy
  2. konyhai turmixgép vagy aprítógép segítségével aprítsd fel a répát, hagymát és zellert egészen apró, pürészerű állagúra. Ha nincs ilyen géped, akkor apró lyukú reszelőn reszeld a zöldségeket.
    Hagyma, répa, halványító zeller
  1. Szintén aprítsd fel, vagy daráld le ha van húsdarálód a szalonnát. Ha nem elég éles az aprítógéped kése vagy kicsi a teljesítménye, akkor ez gondot okozhat. Ilyenkor előtte késsel apró, fél cm-es kockákra vágd föl a szalonnát, és úgy tedd a gépbe. Aprító- vagy daráló gépezetek hiányában próbáld meg nagyon apróra vágni, vagy esetleg a henteseddel ledaráltatni.
    Darált húsos szalonna
  1. Olvaszd fel a vajat az olajban, és erős tűzön párold meg benne a zöldségkeveréket kb. 15 percig, amíg minden leve elfő.


    Olíva olaj és vaj
    Párold meg a zöldségeket a zsíradékon
  1. Tedd bele a szalonnát és a darált húsokat. Keverd el és közepes lángon, fedő nélkül párold 30 percig, amíg zsírjára nem sül.
    Tedd bele a szalonnát
    Tedd bele a darált húsokat is
    Süsd zsírjára
  1. Öntsd föl a borral, és párold kb. 5 percig.
    Párold a borral 5 percig
  1. Keverd bele a paradicsomot. Ezt kétféleképpen teheted. Ha sűrített paradicsomot használsz, ahogy a hozzávalóknál írtam, akkor hígítsd előbb az alaplével, úgy öntsd a bolognai szószba. Ha konzerv paradicsomot, akkor öntsd bele magában, ilyenkor nem kell hozzá alaplé. Ehhez a mennyiséghez a fent megadott sűrített paradicsom és alaplé 300 g konzerv paradicsommal helyettesíthető. Sózd, borsozd ízlés szerint.
    Tedd bele a paradicsomot
  1. Főzd a bolognai szószt másfél órán keresztül enyhe-közepes lángon, időnként megkeverve. Az elpárolgott folyadékot közben pótold, vízzel vagy alaplével.
    Főzd másfél órát
  1. A vége felé apránként öntsd bele a tejet. Ezzel elég egyszer felforralnod. Fontos, hogy zsíros tejet használj, sok receptben egyenesen főzőtejszínt írnak. Én 1:4 arányban tejszínt és teljes tejet teszek bele.
    Végül a tejjel főzd készre

Bolognai szósz felhasználása

A bolognai szósz az olasz tészták kitűnő kísérője. Egyrészt a klasszikus bolognai spagetti kelléke, ahol a kifőtt spagetti tésztához adják és megszórják némi parmezán sajttal. Én javaslom kipróbálni pennével is, azzal a tésztafajtával, amit különösen ajánlanak a darabosabb szószokhoz. (Olasz tésztákról írt bejegyzésem itt olvashatod.) A bolognai szósz nem utolsó felhasználási módja a bolognai lasagna, én is ehhez készítettem most, így várható ennek a receptnek a megjelenése is. Update: az eredeti bolognai szósz receptjének publikálása óta elkészült a bolongai lasagne recept is!
Mivel az eredeti bolognai szósz esetében nem egy pár perc alatt összedobható ételről van szó, ezért javaslom, hogy mindig nagyobb mennyiséget készíts. Én pl. a fenti képeken az itt megadott négyszeresét főztem. Könnyen eltartható műanyag dobozban a mélyhűtőben, és onnantól már pár perc alatt az asztalra varázsolható pl. az ízletes bolognai spagetti.
Egyébként az olaszok is így tárolják. Nagy mennyiségben lefőzik, és a mélyhűtőből mindig elővesznek egy adagot, amikor éppen ezt szeretnének vacsorára. Persze szigorúan csak kis adagot, mert ugye ők a tésztát még otthon is csak előételként eszik. Így ez a mennyiség akár egy tíztagú olasz család vacsorájához is megteszi.

Bolognai szósz változatok

A bolognai szószt is sokféleképpen lehet elkészíteni, mint szinte bármelyik ételt, de a hagyományos receptek többségével ellentétben az Olasz Főzőakadémia (Academia Italiana della Cucina) 1982-ben megalkotta a hivatalos receptjét is. Ezt én nem találtam meg az interneten, de ha a mennyiségek nem is pontosan az itt megadottak, a hozzávalók tekintetében nem lehet eltérés.
Magyar konyhában talán a pancetta és a szárzeller lehet ritka hozzávaló. Az előbbi nyugodtan helyettesíthető valamilyen jobb minőségű, húsos szalonnával (ha hasaalja szalonna, akkor tulajdonképpen pancettáról beszélünk a fűszerezéstől eltekintve), míg az utóbbi, a szárzeller a nálunk inkább használt zellergumóval. Én a gumót nem darálnám bele a bolognai szószba, hanem nagyobb darabban főzném, és a végén kivenném. De ha az igazi, bolognai ízt akarod megízlelni, akkor javaslom egy jobb zöldségesnél vagy egy nagyobb hipermarketben a szárzeller beszerzését.
Amit viszont nem cserélnék semmi másra, az igazi ízhez elengedhetetlen szalonna-sertéshús-marhahús hármast, ami nélkül csak gyenge utánzat lesz a bolognai szósz. Megpróbálható csak az egyik fajta húsból is, és persze úgy is finom lesz, de ez a trió és a zöldségek együtt adják neki az utánozhatatlan zamatot.
Főzd meg, próbáld ki te is az eredeti bolognai szósz revceptet! Jó étvágyat hozzá!
Bolognai szósz
Eredeti bolognai szósz spagettire, lasagnéba.




Csirke alaplé



Magyar neve:

Csirke alaplé

Kb. ár:

200 Ft

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

8 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

2 óra 00 perc

Összesen:

10 óra 10 perc

Csirke alaplé hozzávalók:

  • 75 dkg csirkecsont és farhát
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • Tetszés szerint karalábé, esetleg káposzta
  • 6 szem bors
  • Ízlés szerint petrezselyemzöld



Ahogy írtam a leveskocka helyett című bejegyzésben, a csirke alaplé egyike a mesterséges anyagoktól mentes ételízesítőknek. Egyszerűen, olcsón elkészíthető, és teljes egészében te kontrollálod, hogy mi kerül bele. Akár bio változatot is készíthetsz, amennyiben ez számodra fontos. A recept után leírom, hogy mennyire sokrétű az alkalmazási lehetősége.

Csirke alaplé recept

Lényegében egy húslevest főzöl, sótlanul. A hozzávalókat tetszés szerint változtathatod. Ez a recept egy magyarosabb változat, a világ több táján más-más módon készítik. Akár zöldségek nélkül is elkészíthető, vagy zöld fűszerekből készített kis csokorral (bouquet garni) is ízesíthető. Mivel ez csirkealaplé, ezért inkább több csirkecsont és kevesebb zöldség kerüljön bele. Lehet kifejezetten az alapléhez farhátat, szárnyat venni, de ha bármilyen főzésből marad csont, pl. otthon filézett mell, comb esetén, azt is felhasználhatod erre. Zöldséges ízvilághoz, zöldségételekhez készíts zöldség alaplevet.
Só direkt nincs benne. Ez egy alaplé, ami külön ízesítőként használható, és az ételt, amibe teszed, sózni is fogod. Akkor ebbe miért tennél?
  1. Mosd meg a csirkét, távolítsd el a zsíros részeket, bőröket. Nem cél, hogy szép zsíros legyen, mint a húsleves. Sőt.
  2. Tisztítsd meg és mosd meg a zöldségeket.
  3. Egy nagy lábasba tedd bele a csirkét és a zöldségeket. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
  4. Forrald fel minél kisebb lángon, és hagyd főni forrástól számítva két-három órán keresztül a lehető legkisebb lángon, fedő alatt. Közben a tetején képződött habot egy szűrővel időnként távolítsd el. Más felügyeletet nem igényel, ott lehet hagyni beállított, sípoló konyhai óra társaságában.
  5. Hagyd kihűlni, és szűrd le. Tedd hűtőbe egy éjszakára, amíg a tetején a zsír megdermed.
  6. Egy kanállal vagy szűrűvel szedd le a zsírt a tetejéről. Ahogy sóra sem, erre sem lesz szükséged. Külön zsiradékot fogsz használni az ételhez, aminek a mennyiségét így könnyebben tudod szabályozni.

Csirke alaplé tárolása

A csirke alaplét felhasználhatod azonnal. Egyszerűen öntsd fel vele az ételt, amit egyébként vízzel főznél, és ételízesítőt tennél bele.
Lefagyaszthatod úgy, ahogy van. Kicsit sok helyet foglal, de ez a legegyszerűbb megoldás, és egy 4 csillagos mélyhűtőben fél évig is tárolhatod. Főzéskor olvaszd fel, és ízesítsd vele az ételt.
A legcélszerűbb, bár egy kicsit macerásabb módja a csirke alaplé tárolásának, ha miután leszűrted a zsírját, ismét felforralod, és besűríted. Lehet a felére, negyedére, vagy akár még sűrűbbre is. Így sokkal kisebb helyen elfér. Tudd, hogy amikor felhasználod, sokkal intenzívebb lesz az íze, mint a sűrítetlen verziónál, így kevesebb is elég belőle.
Ha igazi leveskockát akarsz, akkor sűrítsd be ötödére-hatodára, és öntsd jégkocka tartóba, majd így fagyaszd le. Később egy-két kocka elég lesz, hogy az ételedet ízesítsd. (Fejenként egy ilyen kockával számolj, ha ötödére sűrítetted.)

Csirke alaplé felhasználása

A csirke alaplé (vagy bármilyen alaplé) felhasználási módja egyébként végtelen. Egyrészt ételízesítőként használhatod bármihez, amihez hagyományosan leveskockát vagy ételízesítőt tennél.
Kevésbé szószos ételekhez, vagy amit nem kell sokáig főzni a besűrített változatot használd, hogy nem áztassa el.
Egyik legalapvetőbb felhasználása a rizottó főzése. Igazi, olasz rizottót nem is lehet alaplé nélkül készíteni, minden más csak gyenge utánzat.
Sűríthetsz is vele ételeket. Ha két-három óráig főzöd, akkor kifő a csontból minden sűrítőanyag, és már a hűtőből kivéve is kocsonyaszerű állagot kapsz. Később ha ezt az ételbe, például szószba teszed, természetes sűrítőanyagként fog szolgálni. Egy három óráig főzött, negyedére besűrített csirkealapléből készített szószhoz liszt vagy más sűrítőanyag sem szükséges.
A csirke alaplé felhasználható még filézett húsokból készített ételekhez, amelyekhez eredetileg csontos hús kellene. Ha pl. paprikás csirkét csak mell és comb filéből főzöl, soha sem lesz az igazi, mert hiányozni fognak belőle a csirkecsontból kifőtt anyagok. Ehhez tökéletes megoldás, ha víz helyett felére besűrített csirke alaplével öntöd fel a filéből készített paprikást, ás úgy főzöd meg. Az eredmény: tökéletes paprikás csirke íz, késsel-villával is könnyen fogyasztható tálalás. Ez akár lehet egy kompromisszumoktól mentes, XXI. századi elkészítési módja ennek a hagyományos magyar ételnek.
Csirke alaplé jégkockatartóban







Pita



Magyar neve:

Pita

Mennyiség:

12 darab

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

          06 perc

Összesen:

1 óra 46 perc

Pita hozzávalók:

  • 400 g liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 240 ml víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só



A pita talán a legismertebb közel-keleti étel. A török étkezdékben és gyrososoknál ma már szó szerint minden sarkon találkozhatunk vele, és a gyors kezű árusok pillanatok alatt nagyszerű szendvicset varázsolnak belőle.
A pita ugyanakkor meglepően könnyen elkészíthető otthon is, és az eredmény szinte ugyanolyan, mintha egy igazi török étkezdében ennénk. Az egyetlen különbség a sütés. Ahogy a pizzánál, úgy a pitánál is a korlátot az otthoni sütő viszonylag alacsony hőfoka jelenti.

Pita recept

Pita receptet rengeteget találni az interneten. Ám ahogy minden hagyományos ételnél, itt is érdemes a minél egyszerűbb, minél kevésbé felturbózott változatnál maradni. Hogy miért? Pitát és hasonló lapos kenyeret több ezer éve fogyasztanak a közel-keleten. Nem valószínű, hogy az elmúlt évszázadokban liszten, vízen és élesztőn kívül bármi mást használtak volna. Én Saad Fayed pita receptjét választottam, ahol az egyszerűség jutalma a sütés végén tökéletes, jó értelemben vett “törökétkezdés” pita kenyér volt.
  1. Keverd el a cukrot kb. 1 dl langyos vízben, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percet, amíg az élesztő életre kel.
  2. Szitáld a lisztet és a sót egy nagy tálba, öntsd a közepébe az élesztőt. Kezdd el keverni egy villával vagy kanállal, és add hozzá a maradék vizet. Amikor nagyjából összeállt, borítsd ki a munkapultra és kezdd el dagasztani.
    Én nem vagyok a kenyérsütő gépek híve, ezért minden kenyértésztát kézzel dagasztok. Így kb. 10 perc a folyamat, amíg kellően egyenletes, szép sima lesz. Kenyérsütő gépben is dagaszthatod, akkor a gép elvégzi helyetted a munka nehezét.
  3. A tésztát tedd egy jól kiolajozott tálba, forgasd meg hogy minden oldalról befedje az olaj. Fedd be és meleg helyen hagyd kelni legalább egy órát. Ha van időd, akkor nem árt neki, ha két-három órát pihen így. A végén a tészta kellemesen levegős lesz, és legalább a duplájára kel.
  4. Nyomkodd ki a levegőt a tésztából, és vágd 10-12 darabra, a receptben megadott mennyiségből ennyi pita készül. Formálj belőle a két tenyered között kis golyókat, és lisztezett felületen, letakarva hagyd őket pihenni még 10 percig. Közben ne felejtsd el a sütőt bekapcsolni a legmelegebb fokozatra (kb. 250 fok), hogy bemelegedjen mire a pitákat sütöd.
    Pita tészta nyújtás előtt
    Pita tészta nyújtás előtt

    A pita sütése

  1. A pita, mint minden kenyér nagyon forró sütőben lesz az igazi. Csavard fel a sütődet a legmelegebb fokozatra, és ha van légkeverésed, azt is kapcsold be. Szükséged lesz hozzá még egy sütőlapra (kő, pizzasütő lap, de egy lapos tepsi is megteszi), ezt tedd a sütő legaljára. Én nem is a rácsokra, hanem közvetlenül a sütő aljára tettem a pizzasütő lapot, úgy sütöttem a pitákat. Hagyd, hogy a sütőlap is teljesen átmelegedjen.
  2. A pitákat egy nyújtófa segítségével, jól lisztezett felületen nyújtsd ki. Szép kerek formákat kapsz, kb. 10-12 cm átmérőjű és fél cm magas köröket.
    Pita tészta kinyújtva
    10-12 cm-es köröket nyújts a tésztából
  1. Dobd a kinyújtott pita tésztákat a sütőlapra, és süsd meg őket. A képen látható piták 4 percig sültek az egyik oldalukon, aztán megfordítottam őket és még 2 percet sültek a másik oldalon. Így ezt a halványbarna, néhol ropogós de még puha állagot kapták. Ha puhábban szereted, süsd rövidebb ideig.
    Megjegyzés: ha felemerül benned a kérdés, hogy hogyan forgatod a 250 fokon sülő pitákat, legjobb válaszom erre a kezed. Ha elég gyors vagy, nem fog megégetni. Ha ez mégsem megy, akkor használj pl. egy grill csipeszt, az tökéletes erre.
    Pita sütése
    Pita sütése

Pita fogyasztása és tárolása

Sütés után tedd a pitákat azonnal egy jól zárható dobozba, és akkor két-három napig frissek maradnak. Az eredeti cikk azt írja, hogy a kész pitákat akár fagyaszthatod is, ezt én nem próbáltam. Mivel bármilyen kenyér viszonylag jól fagyasztható, ez valószínűleg a pitával is működik, és így egyszerre nagyobb mennyiséget készítve könnyen tudsz a mélyhűtőben egy kis kenyér-vésztartalékot raktározni.
A pita egy tökéletes kenyér. Kívül kissé ropogós, belül puha. A belsejében a magas hőfokon sütés közben a gőztől egyfajta természetes zseb keletkezik, az utcai étkezdékben ezt szokták mindenféle húsokkal, salátákkal vagy pl. falafellel megtölteni. Könnyen készíthetsz otthon is gyrost, egyszerűen töltsd meg a pitát fűszeres sült hússal és zöldsalátával.
A másik jellemző mód, ahogy a közel-keleti országokban a pitát fogyasztják, hogy valamilyen mártogatós ételhez kanálként használják. Igazán eredeti ízeiben élvezhető például pitával mártogatva a humusz vagy a babaganus, két itthon is közkedvelt közel-keleti étel, amiknek a receptje hamarosan ide is felkerül.
Jó étvágyat!
Pita







Naan kenyér



Magyar neve:

Naan kenyér

Származás:

India, Nyugat-, Közép- és Dél-Ázsia

Mennyiség:

16 darab

Előkészítési idő:

          20 perc

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

          30 perc

Összesen:

2 óra 20 perc

Naan kenyér hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4+2 teáskanál cukor
  • 2-4 teáskanál só, ízlés szerint
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 6 evőkanál (olíva)olaj
  • 100+450 ml víz
  • Kb. 10 dkg vaj (kenéshez)



naan kenyér ugyan első hallásra nem több, mint “egy sima lapos kenyér”, de aki próbálta, annak mégis kitörölhetetlenül megmarad az emlékezetében. Egyszerre foszlós és lágy, de mégis füstös és karakteres ízével az indiai ételek jellegzetes és felejthetetlen élményét adja a fűszeres szósz – rizs – naan hármasa.
Régóta kutattam egy jó és amennyire lehet autentikus naan recept után, mire kialakult ez. Be kell vallanom, ez a recept részben a saját alkotásom, a linken található naan receptalapján. Az interneten szétnézve a naan kenyér receptek terén olyan összevisszaságot tapasztal az ember, hogy már-már elgondolkozik, létezik-e egyáltalán ez a kategória? Persze ennek részben érthető az oka: a naan kenyér Ázsia nagy részén ismert, a több ezer kilométeres távolság pedig természetesen egymástól különböző recepteket eredményez.
Mindent összevetve, kénytelen voltam a saját – sajnos nem Indiában, csak London, New York és Budapest indiai éttermeiben szerzett – tapasztalataim alapján kikísérletezni azt az ízt és állagot, amit számomra a naan jelent.
Az eredmény sikeres lett. Nemcsak finom volt és majdnem pontosan olyan, mint a legjobb éttermi naan kenyér, de még szakértő minőségellenőrzésen is sikeresen átment. Apukámék szerint, akik több évet éltek Indiában, “indiai íze” volt.

Naan kenyér recept

  1. Egy kisebb edényben futtasd fel az élesztőt 4 teáskanál cukorral 1 dl langyos vízben. Közben szitáld a lisztet, a sót és a sütőport egy nagy tálba. Egy harmadik tálban keverd össze a maradék 2 teáskanál cukrot, 2 dl joghurtot és 6 evőkanál olívaolajat (vagy sima étolajat).
  2. A liszt közepében mélyedést csinálva öntsd bele az élesztőt, és keverd el kézzel vagy egy villával. Add hozzá a joghurtos-cukros folyadékot, illetve még kb. 4,5 dl langyos vizet. Gyúrd össze a hozzávalókat, borítsd ki egy gyúródeszkára vagy munkapultra, és dolgozd addig, amíg tésztalabdává összeáll. A tészta elég lágy lesz, lágyabb mint általában a kenyértészták.
  3. Folytasd a dagasztást kb. 10 percig, amíg sima, egyenletes tésztát nem kapsz, majd tedd egy enyhén kiolajozott tálba, forgasd meg, hogy az olaj minden oldalról érje, és letakarva pihentesd egy órát.
    Én nem használok dagasztó- vagy kenyérsütő gépet, de azt gondolom, hogy abban is tökéletesen elkészíthető.
  4. Egy óra után gyúrd át a tésztát, és vágd félbe, majd 16 egyenlő darabba. A tészta egy része (pl. fele) hűtőben több napig eláll, nem muszáj megcsinálni az egészet egyszerre. Sőt, ahogy pl. a pizzatésztának, a naan kenyér tésztájának is jót tesz, ha többet áll.
  5. Formázz a két tenyered között vagy a munkapulton kis tésztalabdákat, és lisztezett felületen letakarva hagyd őket pihenni további 20-30 percet.

    Naan kenyér sütése

    A tökéletes naan kenyér készítésének legfontosabb lépése a sütés. Ezen múlik, hogy száraz, pitaszerű (és ezt itt most nem jó értelemben értem) kenyeret, vagy puha, kicsit foszlós, kicsit ruganyos naant kapsz.
    Hagyományosan a naan kenyeret nagyon magas hőfokon, tandoori kemencében sütik. Mint minden kenyér jellegű recept esetében, itt is a kemencében sütést a legnehezebb otthon imitálni. Ha az eredmény nem is lesz azonos egy kemencében sütött naannal, de ha követed a receptemet, garantáltan felejthetetlen élmény lesz!
  6. Először is készíts elő mindent!
    A kenyértészta már kel, egy kisebb tálkában olvaszd fel a vajat, legyen kéznél egy kenőecset a vajazáshoz, két spatula vagy fakanál a kenyerek megfordításához, liszt és egy nyújtófa.
    Minél nagyobb lángon forrósíts fel rendesen egy öntöttvas serpenyőt, vagy egy olyat, aminek nem bánod ha tönkremegy a felülete. Készíts ki egy olyan fedőt is, ami vagy lefedi a serpenyőt, vagy ahogy nálam alább a képen láthatod, kisebb ugyan, de legalább 20 cm-es, hogy a naan kenyér aláférjen.
  7. Márts alaposan lisztbe egy tésztagolyót, és nyújtsd ki 12-15 cm-es átmérőjű, egyik irányban kicsit ovális formára! Vastagsága kb. fél cm legyen, ha választani kell, inkább kicsit vastagabb legyen mint vékony.
    Nyújtsd a tésztát ovális alakúra
    Nyújtsd a tésztát ovális alakúra
  1. Ha tényleg tűzforró a serpenyőd, tedd bele a kinyújtott kenyértésztát! Kb. 2 perc alatt megsül az egyik oldala (most még fedő nélkül), ezt onnan lehet tudni, hogy egészen feldagad, és az alja kicsit foltos lesz, mintha égett lenne. Közben nyújtsd ki a következőt!
    Naan kenyér
    Amint az egyik fele megsül, a tészta egészen feldagad
  1. Ha az egyik oldala megsült, fordítsd meg a kenyeret a serpenyőben, kend meg olvasztott vajjal a tetejét, és tedd rá a fedőt! A vaj mennyisége tetszőleges, én szeretem ha kicsit tocsog. Mindenesetre az olvasztott vaj és a nagyon magas hőmérsékleten, a fedő alatt bezárt gőz képzi a naan kenyér annyira ellenállhatatlan ízét.
    Naan kenyér
    A másik felét fedő alatt süsd
  1. A második oldala fél-egy perc alatt megsül. A naan akkor jó, ha foltos, mintha megégett volna. Ha ilyen, akkor vedd ki és tedd egy tálra!
Puha, kicsit foszlós, kicsit ruganyos, a vajtól és a joghurttól lágy, a magas hőmérséklettől enyhén pirult ízű, felejthetetlen élmény a naan.
Mint kenyér önmagában talán nem nagy szám, viszont ha bármilyen fűszeres indiai ételt készítesz, és a szaftot ezzel mártogatod ki, hidd el nekem, legalább havonta egyszer nem akarsz majd mást enni!
Jó étvágyat!

Naan kenyér



Mézeskalács formában sütve – pain d’épices



Magyar neve:

Mézeskalács formában sütve

Eredeti neve:

Pain d'épices

Származás:

Franciaország

Hány adag?

8 személyre

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

2 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

1 óra 00 perc

Összesen:

3 óra 10 perc

Mézeskalács formában sütve hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 250 g méz
  • 100 g porcukor
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt ánizs vagy édeskömény mag
  • 1 tk. őrölt szerecsendió (kb. 1/3 dió)
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. gyömbérpor
  • 1 tk. őrölt szegfűbors



A mézeskalács nem csak itthon, de a világ számos országában ismert és szeretett, fűszeres sütemény. De amíg nálunk szinte kizárólag a keksz jellegű kivitelben, különféle kiszúrókkal formázva és esetleg díszítve ismert, addig máshol gyakran sütik szinte ugyanazt a tésztát formába öntve, kenyér- vagy süteményszerű kivitelben. Franciaországban a pain d’épices [szó szerint: fűszeres kenyér; ejtsd kb. pen dépisz], vagy Amerikában az old fashioned gingerbread [szó szerint: hagyományos gyömbéres kenyér; ejtsd kb. old fesnd dzsindzsbred] kiváló példája ennek.
Nálunk a pain d’épices egy további recept egyik alapanyagaként készült el – bármilyen meglepő, de a franciák ezt húsos ételek ízesítésére és sűrítésére is használják. Mindemellett kiváló végeredmény lett: ízletes, fűszeres mézeskalács, ami nem igényel formázást és pepecselést. Egyszerűen egy sütőformába öntve kisüthető, és valóban mint egy fűszeres kenyér, szeletelve édességként is fogyasztható. Ráadásul nem utolsó sorban sütés után (persze ha kihűlt) azonnal puha és fogyasztható.

Mézeskalács elkészítése sütőformában (pain d’épices recept)

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy süteményformát (gyümölcskenyér formát).
  2. A mézet egy kisebb lábasban tűz fölött, vagy egy tálkában mikróban langyosítsd meg. Nem kell, hogy forró legyen, csak annyira langyosodjon meg, hogy folyjon. Szintén langyosítsd meg a tejet is.
  3. Egy tálban keverd össze a száraz anyagokat: a lisztet, a porcukrot, a sütőport és vaníliás cukrot illetve a fűszereket. Csodálatos, színes lisztkeveréket kapsz!
    Mézeskalács recept sütőformában: liszt és fűszerek
    A liszt és a színes fűszerek csodálatos látvány
  1. Öntsd hozzá a mézet és keverd el. Utána jöhet a tej, majd a lazán felvert tojások. Keverd el az egészet, amíg egy kissé folyós, homogén masszát nem kapsz.
    Mézeskaáacs tészta
    Mézeskaáacs tészta
  1. Öntsd a keveréket a kivajazott és kilisztezett formába. Ez a mennyiség a legelterjedtebb, 30×11 cm-es (felső méret), 7 cm magas gyümölcskenyér formához elegendő. Ha más méreted van, akkor arra figyelj, hogy a tészta kb. a forma 2/3-áig érjen sütés előtt.
    Méeskalács tészta sütőformában
    Méeskalács tészta a sütőformában
  1. Tedd be a sütőbe, dőlj hátra, és élvezd az illatokat. Egy óra alatt elkészül, de azért mielőtt kivennéd ellenőrizd egy tűvel vagy villával, hogy nem folyik-e a közepe.
    Elkészült mézeskalács sütőformában
    Ilyen gyönyörű lesz a sütőformában
  1. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni a formában, ez legalább 2 óra. Utána vérmérséklettől függően azonnal szeletelheted és fogyaszthatod (tökéletes lesz), vagy várhatsz vele egy napot, amíg megszívja magát a levegő páratartalmával.
    Mézeskalács, fűszeres kenyér
    Csodálatos mézeskalács, fűszeres kenyér


A formában sült mézeskalács tökéletes sütemény. Ünnepeken, hétvégén tálalható, de hétköznap is megteszi egy kis desszertnek vagy nasinak. Magában is kiváló, de valamilyen édes szósszal – pl. karamell, csokoládé – megbolondítva egészen különleges csemege.
Egyetlen dolgot nem tud, amit a nálunk hagyományos mézeskalács: nincs szép formája. De ez ne tántorítson el tőle. Tapasztalatból mondhatom, hogy a gyerekeket ez mit sem érdekli: imádtak segíteni a sütésnél, és imádták enni a kenyérszeletre hasonlító formájú, pain d’épices mézeskalácsot.

Azonnal puha mézeskalács sütőformában – néhány gondolat

Manapság, ebben a néhány évtizeddel ezetlőtthöz képest összehasonlíthatatlanul rohanó világban én azt tapasztalom, hogy az embereket a főzéstől, és különösképpen a sütéstől éppen a pepecselés tántorítja el. És mi lenne pepecselőbb munka, mint egy mézeskalácsot megformázni, újranyújtani, a tepsiket állandóan cserélve kisütni, utána díszíteni. És ráadásul mindezt azért, hogy jó egy napig csak nézhessük a sütiket, amíg nem hajlandóak megpuhulni és fogyaszthatóvá válni.
Megoldásként sokan az előre elkészített, kész vagy félkész bolti süteményeket választják – és ezzel nem is lenne feltétlenül baj. Manapság azonban sajnos a bolti készétel egyre inkább műanyagot és kémiát takar – tisztelet a kivételnek. De a készételbe vagy akár cukrászdai süteménybe beletett alapanyagokról szinte sohasem tájékozódhatunk, és a hazai gazdaság állapotát ismerve szinte biztosak lehetünk benne, hogy ezekbe az ételekbe majdnem minden esetben a legolcsóbb, ergo általában legsilányabb minőségű alapanyagok kerülnek. Vagyis az ember könnyen egy ördögi körben találja magát. Otthon nem süt, mert nincs ideje, boltban viszont nem akar vásárolni, mert azért mégiscsak megnézné, hogy mit visz be a szervezetébe.
Erre a helyzetre az egyik tökéletes megoldás ez a sütőformában elkészíthető mézeskalács. Az alapanyagokat pontosan te kontrollálod – így tudod mi kerül bele. Ráadásul a méz szerintem az egyetlen olyan édesítőszer, amit “élelmiszeripari pártállástól” függetlenül mindenki egészségesnek tart.
És az elkészítési idő? Igaz, hogy a sütőben legalább egy órát sül, és utána is kb. 2 óra, mire kihűl és fogyasztható, de munka legfeljebb 10 perc van vele. Így azon túl, hogy kiváló ünnepi, karácsonyi sütemény ebben a formájában is, nem csak egy átlagos hétvégén, de egy főzősebb kedvű hétköznap este is könnyen összerakható. Este a film alatt megsül a sütőben, és utána néhány napig kiváló, egészséges, házi mézeskalács süti van otthon gyerekek és felnőttek legnagyobb imádatára!
Próbáld meg, készítsd el. Még ha elsőre idegenkedsz is attól, hogy a mézeskalács kenyér fomrát vegyen fel, hidd el, nem fogod megbánni. A karácsonyi asztalra is tökéletes megoldás lesz, ha nem akarsz decemberben két hetet főzéssel tölteni.
Jó étvágyat!



Besamel – fehér mártás


Magyar neve:

Besamel mártás

Eredeti neve:

Béchamel

Származás:

Franciaország

Előkészítési idő:

          00 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          20 perc

Összesen:

          20 perc

Besamel mártás hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • szerecsendió



A besamel mártás vagy magyar nevén fehér mártás sok étel kiegészítője. A mennyiségek tekintetében én azzal számolok, hogy 1 dkg vajhoz 1 evőkanál liszt és 1 dl tej szükséges, így elég egyszerű kiszámolni. Ha hígabb mártásra van szükség (pl. rakott ételekhez), akkor csapott vagy épphogy púpozott evőkanál liszttel számolj. Ha szószként fogod használni és sűrűbb mártás kell, akkor enyhén púpozott evőkanállal számolj (szósz ötleteket lásd lejjebb). Ha a vaj-liszt keverék szinte folyós, akkor hígabb lesz a besamel. Ha a vaj-liszt keverék szilárd, olyasmi mint a rántás, akkor lesz sűrű.

Besamel mártás recept

  1. Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
    Besamel mártás recept - olvaszd meg a vajat
    Olvaszd fel a vajat
    Besamel mártás recept - liszt
    Pirítsd meg a lisztet. Ennél ne legyen sötétebb.
  1. Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen.
    És most jön a csomómentes besamel mártás titka. Ez tudom, hogy szembe megy mindennel, amit a rántásról tanultál, de működik: A liszt pirításával egy időben kezdd el melegíteni a tejet egy külön lábasban (vagy mikróban). Amikor ráöntöd a rántásra, akkor a tej legyen forró. Egyszerre öntsd bele az egészet, és néhány gyors mozdulattal keverd el. Garantálom, hogy ha így teszel, a mártás nem lesz csomós. (Ha mégis, a végén szűrd le vagy botmixerrel egyneműsítsd.)
    Besamel mártás recept - forró tej
    Forró tejjel, egy hirtelen mozdulattal öntsd fel, így nem lesz csomós
  1. Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzni.
    Besamel mártás
    Kész
    Besamel mártás tesztje
    Így tudod ellenőrizni, hogy kész van-e
    Besamel mártás tesztje
    Ha nem folyik össze, akkor van kész
  1. Ízlés szerint sózd és tegyél bele reszelt szerecsendiót.

Besamel mártás felhasználása

A besamel mártás vagy fehér mártás rengeteg, rakott jellegű ételbe tehető. Rakott krumpliba én pl. kb 1:2 arányban tejföllel hígítom, és úgy rétegzem. Többféle rakott tésztának, például a bolognai lasagnénak az alapja és a görög muszakánakelengedhetetlen tartozéka. Tehát tulajdonképpen minden nemzett rakott jellegű ételei felveszik ezt a mártást.
Sok zöldséggel szinte önállóan is fogyasztható, pl. enyhén megfőzött karfiolt vagy brokkolit ha tűzálló tálra teszel, sűrűbb besamellel beborítod, reszelt sajttal megszórod és a sütőben aranybarnára sütöd, akkor rendkívül finom és egyszerű ételt kapsz, amit ráadásul még vegetáriánusok is fogyaszthatnak.
De a besamel mártás az alapja sokféle önálló mártásnak is. Sajttal dúsítva sajtmártást (illetve franciául és menőbb helyeken Mornay mártást), mustárral és mustármaggal dúsítva mustármártást készítenek belőle. Ezen kívül pl. tejszínnel és rákfarokkal dúsítva Nantua mártás, vajban párolt, finomra vágott hagymadarabokkal dúsítva pedig Soubise mártás készíthető belőle. Az összes utóbbi variáció általában hús- vagy tengeri herkentyű-, esetleg zöldségétel kiegészítője.
Az ízesítés tekintetében bármilyen fűszerrel ízesítheted, a só és a szerecsendió (és talán még a fekete bors) az, ami szinte bármilyen felhasználáshoz megfelel. Sóból elég sokat felvesz, erre érdemes figyelni, mert különben ízetlen maradhat az étel.
Besamel mártás - fehér mártás



Hogyan használjam a wokot?



Wok használata

Az új ízek és a nemzetközi konyha iránti vonzalmamnak köszönhetően kaptam egy wokot néhány évvel ezelőtt. Bekerült a szekrénybe, és csak porosodott. Soha nem vitt rá a lélek, hogy elővegyem. Nehéz volt, és még azt sem tudtam, mit kezdjek vele. Aztán egyszer leültem a net elé, és rákerestem, mit lehet kezdeni egy wokkal. És nem is tűnt annyira bonyolultnak. Az azóta szerzett tapasztalataimat szeretném itt megosztani, hogy neked is gyerekjáték legyen mostantól a wok használata.

Sütés-főzés a wokban

A wok tulajdonképpen egy különlegesen mély öntöttvas serpenyő. (Manapság lehet teflon wokokat is kapni, de ezt nem ajánlom. A wok lényege éppen az, hogy öntöttvasból készül, és pár dolog betartásával, amiket pl. itt leírok, kevésbé fog letapadni a vasból készült edényedben az étel, mint a legjobb teflonban.)
A wok használatához kapcsolódó legfontosabb aranyszabály: nagyon fel kell forrósítani, mielőtt elkezdesz benne főzni vagy sütni. Én a legnagyobb lángra teszem (nekem van ötödik, wok lángom a tűzhelyen, de bármilyen tűzhely legnagyobb lángja tökéletes), és jó néhány percig egyszerűen rajta hagyom. Vörösen ugyan nem izzik, azt még nem sikerült elérni, de füstöl, és az egész edény úgy árasztja magából a forróságot, hogy egy méterre tőle is megsülsz. Na, ez az az állapot, amikor már jó.
Második lépésként egy kevés, kb. 1 dl olajat önts bele, amikor ennyire forró. Várj, amíg az olaj is felforrósodik, de ez max. egy perc lesz, mivel az edényed már eleve nagyon forró volt. Olajozd be a wokod oldalát is. Emeld fel, és nagyon óvatosan mozgasd, hogy ha nem is egészen a tetejéig, de minél magasabban befogja az olaj. Iszonyatosan forró, használj kesztyűt, ha félsz tőle, vagy valamilyen merőkanállal csináld, ha nem mered forgatni.
Akkor jó, amikor az olaj már füstöl. Ha ezt az állapotot elérte, akkor öntsd ki belőle. Tedd el, erre a műveletre felhasználhatod nagyon sokszor.
Ha kiöntötted az olajat, a wokod készen áll a sütésre-főzésre. Innentől kezdve a recept szerint kell majd eljárnod.

Wok karbantartása

A wok nem igényel nagy karbantartást, csak egyetlen dologra kell nagyon figyelned. Mivel vasból készül, nem szereti a vizet. Tehát:
  • Mosd el minél hamarabb, miután főztél vele. A kajamaradékot sem szereti. Normál mosogatószerrel moshatod, csak lehetőleg ne súrold.
  • Miután elmostad, töröld azonnal szárazra. Én ilyenkor ismét felrakom a tűzre, és égetem pár percig, hogy semmi nedvesség ne maradjon benne.
  • Tárold olyan helyen, ahol nem folyik bele semmi nedvesség.
  • Egy ideig én olajjal is bekentem a wokot, úgy tettem el. De kipróbáltam, és a nélkül is működik. A te döntésed, ártani nem árt neki.
Ha ezt a pár dolgot betartod, élvezetes lesz vele főzni, és számodra is gyerekjáték lesz a wok használata!




Májpástétom csirkemájból olaszos fűszerekkel





Magyar neve:

Májpástétom

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

8 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          37 perc

Összesen:

8 óra 47 perc

Májpástétom hozzávalók:

  • 750 g csirkemáj (vagy pecsenyekacsa-máj)
  • 300 g kacsa- vagy libazsír
  • 3 nagy fej vagy 5 közepes hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz + 1,5 dl édes fehérbor (vagy pezsgő)
  • 10 db friss zsályalevél (vagy kb. 2 tk. szárított)
  • 3 tk. friss (1,5 szárított) kakukkfű
  • 2 tk szárított oregánó
  • 3 tk. szárított majoránna
  • 1/2 tk. őrölt bors
  • 2,5 tk. só



A májpástétom vagy házi májkrém készítése egyáltalán nem ördöngösség. Könnyen, bármilyen különleges főzési tudás nélkül egyedi fűszerezésű, adalékanyagoktól mentes vacsorát vagy reggelit varázsolhatsz az asztalra.
Talán két dologgal érdemes tisztában lenned, ha semmiképp sem szeretnél csalódni a végeredményben:
  1. A házi májpástétom pontosan akkor jó, ha elsőre egyáltalán nem hasonlít a boltban kapható, olcsó májkrémekre. Míg ez utóbbiak jórészt gasztronómiai szempontból másodrendű alapanyagoktól (ipari szalonna, ipari jellegű sertészsír, adalékanyagok) kapják jellegüket, addig a házi májpástétomban a máj, a nemes zsiradék és a fűszerek természetes ízét érzed.
  2. Gasztrosznobbiában divat manapság a házi májpástétomot a vízgőzben készítendő, drága (és azért persze nagyon finom) francia kacsa- vagy libamájpástétommal azonosítani. Igen, ez is májpástétom, de májpástétom nem csak így készíthető, hanem az ebben a receptben leírt, egyszerű módon is.

Májpástétom recept csirkemájból, olaszos fűszerezéssel

Megjegyzés: az igazán finom májpástétomról a gondolataimat lásd a recept alatt
  1. Vágd fél cm-es karikákra a hagymát, a fokhagymát tisztítsd meg, de hagyd egészben. Egy széles serpenyőben lassú-közepes lángon fonnyaszd meg, karamellizáld a zsírban, kb. 15 percig.
    Fontos, hogy a hagyma viszonylag nagyobb darabokban (karikákban) maradjon, így adja át a májpástétomhoz legmegfelelőbb ízét.
    Hagyma olajon
    Pirítsd meg a hagymát
  1. Közben tisztítsd meg a májat. Vágd le a zsíros-inas részeket, de amennyire lehet, hagyd egyben. Minél nagyobb darabokban sül, annál puhább marad a belseje, annál krémesebb lesz a végeredmény.
  2. Add a májat és a zsályaleveleket a zsírhoz és a hagymához, és lassú-közepes tűzön inkább párold mint pirítsd 5 percig. Nem kell forgatni.
    Májpástétom 2
    Tedd hozzá a májat és a zsályaleveleket
  1. Fordítsd meg egyszer a májat, hogy az eddig még piros részei kerüljenek alulra. Add hozzá a többi fűszert a só kivételével, és a bort vagy másfajta alkoholt. Párold nagyon lassú tűzön, néhányszor átforgatva, kb. 15-17 percig, amíg a legnagyobb máj átvágva már nem véres. De semmiképpen se süsd túl – ha kész akkor egyszerűen vedd le a tűzről.
    Kész májpástétom
    Add hozzá a többi fűszert és a bort
  1. Érdemes 1 órát hűlni hagyni a serpenyőben, utána vedd ki belőle a zsályaleveleket, és az egész keveréket öntsd át egy nagy műanyag keverőtálba. Add hozzá a sót (a só mennyisége részben ízlés kérdése, melegen kóstolva inkább kicsit sósabb legyen mint sótlan), és botmixerrel aprítsd fel simára.
    Megjegyzés: ha szereted benne az apró májdarabokat, akkor előtte vegyél ki 2-3 db májat, és azokat késsel vágd apró darabokra, majd aprítás után keverd a krémbe.
  2. A keverék ilyenkor még meleg, könnyen kezelhető. Öntsd ízlésed szerint kisebb vagy nagyobb tálaló tálba, takard le egy műanyag fóliával, és tedd a hűtőbe. Érdemes egy éjszakát várni vele mire teljesen kihűl, és igazán májpástétom jellege lesz.
    Májpástétom
    Miután elkészült, hagyd kihűlni

Házi májpástétom felhasználása, eltarthatósága

A házi májpástétom tulajdonképpen ugyanúgy használható, mint a bolti májkrém. Kenyérre kenve kitűnő vacsora vagy reggeli, de egy pástétomos kenyér vagy kétszersült tökéletes vendégváró falat bármilyen családi vagy baráti rendezvényre.
A májpástétom egyszerű műanyag dobozban is legalább egy hétig eltartható. A hagyományos tárolása a következő: töltsd egy cserépedénybe vagy sütőformába a májkrémet, és hűtsd ki. Utána fedd be vékony (kb. fél cm-es) zsírréteggel, és így tedd hűtőbe. A tetején lévő zsiradék nem csak az eltarthatóságát növeli, de a májkrém oxidálódás okozta természetes elszíneződését is megakadályozza.

MItől lesz igazán finom a házi májpástétom?

Az igazán finom májpástétom tulajdonképpen nem a felhasznált fűszereken vagy az alkohol milyenségén múlik. A fűszerezés ízlés kérdése, jó adag majoránnát használva és a többi fűszert elhagyva például sokkal magyarosabb ízeket kapsz. Ugyanígy a bort helyettesítheted némi konyakkal vagy akár Tokajival is.
Én három pontot találtam, ami szerintem meghatározza, hogy igazából mennyire finom, kenhető és különleges házi májpástétom készül:
  1. A felhasznált zsiradék minősége. Manapság nem divat zsírt használni, ennek az isteni alapanyagnak az ősellenségként való kikiáltása sajnos nagyon rossz hatással van az ízlelőbimbóink által elérhető élmények intenzitására.
    Pedig az igazán finom májpástétom nagyon jó minőségű és elegendő mennyiségű zsírtól lesz olyan, ami könnyen kenhető, és ami után megnyaljuk mind a 10 ujjunkat. Ízlés szerint használhatsz kacsa- vagy libazsírt, de a házi sertészsír vagy a vaj is tökéletes. Mindegyiktől egy kicsit más lesz a májpástétom jellege, de ezeket a zsiradékokat keverheted is. Liba- vagy különösen sertészsírral a májpástétom közelebb lesz a magyaros ízvilághoz, kacsazsírral vagy (akár részben) vajjal pedig kicsit könnyebb ízhatású, franciásabb eredményt varázsolhatsz.
  2. A zsiradék mennyisége. Ami a mennyiséget illeti, érdemes legalább a máj súlyának a negyedével-harmadával számolni. Bizony készítés közben az embernek a zsírban úszás élménye juthat eszébe – de ez egy ilyen étel. Ettől lesz finom és kenhető, ráadásul ez az eltarthatóságát is lényegesen javítja. (És ne legyen kétséged, hogy mennyi zsírt tesznek a bolti májkrémbe.)
  3. A felhasznált hagyma mennyisége. A hagyma a finom májpástétomban egyfajta fűszerként használatos. Enyhén karamellizált ízével kihagyhatatlan ízt kölcsönöz az ételnek, és természetes sűrítő tulajdonságainál fogva a májpástétom krémesebb lesz tőle.
    Természetesen a pontos mennyiség itt is igazából ízlés kérdése, de az általam a mennyiségeknél megadott hagymaadag (negyed kiló májhoz egy nagy fej hagyma) inkább minimum legyen, ha finom májpástétomot szeretnél.
Próbáld ki, készítsd el, és a hozzászólásoknál írd meg, hogy sikerült.
Jó étvágyat!
Májpástétom








Rozskenyér dagasztás nélkül



Magyar neve:

Rozskenyér

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

8 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          45 perc

Összesen:

8 óra 55 perc

Rozskenyér hozzávalók:

  • 500 g rozsliszt
  • 250 g fehér liszt
  • 250 g rétesliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 800 ml langyos víz
  • 2 teáskanál só



A dagasztás nélkül készíthető rozskenyér szó szerint 10 perc alatt összerakható. Egészséges, tökéletes házi kenyér – pillanatok alatt. Mindenkinek tudom ajánlani, aki egy kicsit is szeret főzni, és szereti megnézni, hogy mit eszik.

Rozskenyér recept

Rozskenyér előkészítése

  1. Szitáld, vagy öntsd össze a liszteket egy nagy tálba, és forgasd meg, hogy jól összekeveredjenek. A sót még ne add hozzá.
  2. Futtasd fel meleg helyen az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben, egy kávéskanál mézzel vagy cukorral és 2-3 evőkanálnyi lisztkeverékkel 5-10 perc alatt. Ha porélesztőt használsz, azt nem szükséges felfuttatni, egyenesen öntheted a liszthez.
    Rozskenyér dagasztás nélkül
    Futtasd fel az élesztőt
  1. Keverd össze a sót a liszttel, öntsd hozzá az élesztőt és a maradék vizet. Kézzel vagy a robotgép dagasztó fejével keverd át annyira, hogy a liszt teljesen elkeveredjen a folyadékkal, ez legfeljebb néhány perc.
    Rozskenyér dagasztás nélkül
    Keverd össze
  1. Takard le, és hagyd huzattól védett, meleg helyen pihenni legalább 8 órát – egy éjszakát. Akár másfél napig is kint hagyható, nem romlik meg a tészta.

    Rozskenyér sütése

  2. Melegítsd elő a sütőt 250 fokra – ez általában a legmelegebb fokozat. Tegyél be a sütőbe egy hosszúkás formájú sütőformát, pl. egy gyümölcskenyér formát.
  3. Öntsd ki a megkelt tésztát erősen lisztezett felületre, és vágd 4 egyenlő adagra. Én ilyenkor csak a felét sütöm meg, a másik fele megy vissza a tálba és pihen következő reggelig.
  4. Kicsit lapogasd el az adag tésztát, és mintha leveles tészta lenne, először hajtsd háromba (a jobb oldali harmadát hajtsd rá a közepére, aztán erre hajtsd rá a bal oldali harmadát), utána pedig az előző hajtásra merőlegesen még egyszer félbe. Forgasd a tészta minden oldalát vastagon lisztbe. Részletesebben olvashatod és egy videón is láthatod a folyamatot a dagasztás nélküli kenyér alapreceptemben.
  5. Nyisd ki a sütőt, és tedd a tésztát a forró formába. Fedd le – pl. egy nagyobb tepsivel vagy egy szilikon sütőlappal – és süsd 30 percig. Utána vedd le a fedőt, és süsd további 15 percig.
    Rozskenyér dagasztás nélkül
    Tedd a tésztát a formába


Készítsd el te is ezt a rozskenyér receptet, és hidd el, nem fogsz csalódni! Reggel a csodálatos friss kenyér illat, és a ropogós héjú, puha és meleg rozskenyér megédesíti a napodat!
Jó étvágyat!
Rozskenyér dagasztás nélkül
Rozskenyér dagasztás nélkül
A recept a Tanulj meg sütni blog mediterrán kenyér receptje alapján készült.






Fogyókúrás víz



Magyar neve:

Fogyókúrás víz

Előkészítési idő:

          02 perc

Pihentetés / kelesztés:

          30 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

          32 perc

Fogyókúrás víz hozzávalók:

  • 1 db alma
  • 1 rúd fahéj
  • 2 l víz












Pinteresten véletlenül bukkantam erre az almás fahéjas fogyókúrás vízre egy amerikai blogon. Kipróbáltam, és a hatásait érezve mindenképpen meg akartam osztani. Nekem ugyan nincs szükségem fogyókúrára, de egyrészt hihetlenül finom, másrészt annyira élénkítő hatású, hogy azt nem akartam elhinni egy vízről.
A fahéj is és az alma is állítólag gyorsítja az anyagcserét, ezért méregtelenítő, fogyasztó hatásuk van. Ebben a vízben egyrészt érzed az ízüket, tehát ha csak azzal van problélmád, hogy hogyan idd meg a naponta szükséges 2-4 liter folyadékot, már akkor is egy tökéletes megoldás. De már egy pohárnak is olyan élénkítő hatása van, mintha az ember egy bögre kávét ivott volna. Így az anyagcserét felgyorsítva végső soron méregtelenít és aki fogyni akar, annak is segít. Tele leszel tőle energiával, akár még kávé helyett is ihatod.

Fogyókúrás víz készítése

  1. Egy nagyobb, két literes kancsóba szeletelj bele egy almát. Bármilyen fajtát választhatsz, a víznek olyan íze lesz, mint az almának.
  2. Add hozzá a rúd fahéjat egyben vagy néhány darabra törve. Öntsd fel vízzel, vagy ha hidegen szereted akkor töltsd fel a kancsót félig jéggel és utána öntsd fel vízzel.
  3. Tedd be a hűtőbe, és hagyd kb. fél órát állni, amíg az ízek kiáznak.
  4. Az eredeti cikk szerint 3-4-szer újratöltheted, mielőt az alma és a fahéj elveszítené az ízét, így kb. 6-8 liter ital jön ki belőle.
Az eredeti cikk szerzője azt írta, hogy kávé helyett is ezt a fogyókúrás vizet issza. Először nem értettem, de amikor kipróbáltam, magam is meglepődtem. Tényleg ugyanaz az élénkítő hatása van ebből egy pohárnak, mint egy jó erős kávénak. Próbáld ki!
Fogyókúrás víz






Kóla helyett: frissítő spanyol mandulatej (horchata)


Magyar neve:

Mandulatej

Eredeti neve:

Spanyolul: Horchata de almendras

Katalánul: Orxata d’ametlles

Származás:

Spanyolország, Valencia

Hány adag?

15 személyre

Kb. ár:

600 Ft

Előkészítési idő:

          05 perc

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          10 perc

Összesen:

          15 perc

Mandulatej hozzávalók:

  • 200 g mandula
  • 3 l víz
  • 1 rúd fahéj
  • 300 g cukor



A mandulás horchata (ejtsd: orcsátá) egyfajta mandulatej, amit Spanyolországban általában nyáron, frissítőként fogyasztanak. Én télen csináltam, és most is nagyon jól esett. Talán még az ünnepi asztalra is kikerül – ha más nem szilveszterkor –, mert a gyerekek is imádják.

Spanyol mandulatej (horchata) recept

  1. Daráld le a mandulát a vékony, barna héjával együtt. Ha darált mandulát tudsz venni, az is jó, de figyelj rá, hogy a héjával együtt darálják le, ez apró barna maszatnak fog látszani az őrleményben. Tökéletes megoldás, talán éppen ehhez az horchata recepthez készült az Aldi 200 g-os kiszerelésű, héjjal együtt darált mandulája.
    Darált mandula
    Héjával együtt darált mandula
  1. Az horchata elkészítéséhez tedd a mandulaőrleményt és a fahéjrudat egy liter forró vízbe, és főzd egy-két percig. Elég csúnya kinézetű, habos valami lesz, nem kell tőle megijedni. Kis lángon főzd, különben könnyen kifut.
    Mandulaőrlemény és fahéjrúd
    Mandulaőrlemény és fahéjrúd
    Öntsd föl forró vízzel
    Öntsd föl forró vízzel
    Forrald néhány percig
    Forrald néhány percig
  1. Szűrd le a keveréket nagyon finom lyukú szűrőn. A cél az, hogy egyáltalán ne menjen át rajta semmi a mandulából, csak a folyadék maradjon meg.
    Megjegyzés: a másik mandulatej receptemben írtak szerint azóta ezt a mandulatejet is kipróbáltam egy kicsit egyszerűbb módon. Eddig a pontig a recept ugyanaz, itt viszont hagyd a vízben állni a mandulát és a fahéjat egy éjszakán át hűtőben. Utána nem kell még egyszer felforralni, csak leszűrni, cukorral ízesíteni és kész.
    Szűrd le vékony lukú szűrőn
    Szűrd le vékony lukú szűrőn
  1. Szedd ki a szűrőből a fahéjrudat és mosd le, arra még szükség lesz. A visszamaradt mandulaőrleményt kidobhatod.
    Többen kérdeztétek, hogy mit lehet csinálni a mandulaőrleménnyel, ha nem akarod kidobni. Nagyon jó ötletet adott Jolanda, lásd lent a hozzászólások között a linkre kattintva:)
    Mandulatej
    A szűrő alatt visszamaradt mandulatej
  1. A leszűrt folyadékhoz önts újabb egy liter forró vizet, tedd bele a fahéjrudat, és ismét forrald néhány percig.
    Forrald újra
    Forrald ismét néhány percig
  1. Szűrd le ismét a keveréket.
    Szűrd le ismét
    Szűrd le ismét
  1. A félkész mandulatejet ízesítsd a cukorral, és öntsd fel még kb. egy liter vízzel. Ha édesebben szereted, tehetsz bele több cukrot, egyes receptek ilyen mennyiséghez 1 kg(!) cukrot, vagyis az általam használt mennyiség háromszorosát írják! Az utolsó egy liter víz egyébként ízlés szerint elhagyható, úgy sokkal édesebb és mandulásabb ízű italt fogsz kapni.
    Mandulás horchata
    Második szűrés után
  1. Az elkészült mandulatejet hűtsd egy éjszakán át hűtőben. Az horchata akkor jó, ha egészen hideg. Én a fahéjrudat is benne hagytam, ettől intenzívebb lett az íze.
    Hidegen fogyaszd
    Hidegen fogyaszd!

Miért is jó a mandulatej (horchata) kóla helyett?

Sima cukorral és csapvízzel készítve negyedóra alatt remek italt kapsz, amiből kb. 200 Ft-ra jön ki egy liter.
Ha egészségmániás vagy, akkor használj hozzá szűrt vizet és fruktózt, így sem fog egy liter üdítő 300 Ft-nál többe kerülni.
És akkor most nézd meg, hogy mennyit fizettél legutóbb egy kétdecis vagy félliteres palackos üdítőért, és olvasd el az összetevők listájánál, hogy miket öntöttél vele a szervezetedbe.
A mandulás horchatával pedig nemcsak hihetetlenül finom, frissítő és különleges ízű italt tudsz otthonra varázsolni, de ráadásul garantáltan tartósítószer-, és adalékmentes. A környezetet is véded, hiszen nincs felesleges PET palack gyártás és szállítás. Ha ennyi előnye van, akkor miért is vennél kólát?

Mit jelent az, hogy horchata?

Az horchata (ejtsd: orcsátá) spanyol nyelvterületen elterjedt italok gyűjtőneve. A Spanyolországban legismertebb és nyáron gyakran fogyasztott fajta horchata egyébként nem mandulából, hanem egy itthon nem ismert növényből készül. Ennek neve spanyolul chufa, magyarul mandulafű vagy mandulapalka, de bevallom, ezzel a magyar szóval csak a cikk írása kapcsán találkoztam először. Ha Spanyolországban jársz, gyakran találkozhatsz vele úgy, hogy horchata de chufas.
A mandulatej szó így inkább csak az ebben a receptben megadott változatra igaz, mert a világ különböző részein az horchatát készítik még szezámmagból, rizsből vagy árpából – az horchata név is állítólag ez utóbbi latin nevéből (hordeum) származik.



Rizstej készítése házilag – natúr, édes és mandulás rizstej recept


Magyar neve:

Rizstej

Eredeti neve:

Horchata

Származás:

Mexikó

Hány adag?

5 személyre

Kb. ár:

100 Ft

Előkészítési idő:

          10 perc

Pihentetés / kelesztés:

8 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

8 óra 10 perc

Rizstej hozzávalók:

  • 1 pohár rizs
  • 1 rúd fahéj (kb. 8 cm-es)
  • 2,5 pohár forró víz
  • 1/3 pohár cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy fél teáskanál vanília
  • 2 pohár hideg víz



A rizstej készítése házilag egyáltalán nem bonyolult. A eredmény egy üdítő és tovább ízesíthető ital, ami nyáron lehűtve kitűnő frissítő. Ebben a receptben a mexikói változatot, az horchatát [ejtsd: orcsátá] mutatom be, ami édes és fahéjjal van ízesítve. De a cukor és a fahéj el is hagyható, akkor az eredmény natúr rizstej, ami önmagában is fogyasztható, vagy más fűszerekkel, természetes édesítő anyagokkal is ízesíthető. Az egyéni ízesítéstől függetlenül a leírt lépéseket követve egy éjszaka alatt megoldható a rizstej készítése házilag.
A rizstejnek természetesen csak a nevében van tej, magában az italban nincs – bár akár azzal is felönthető. Natúr vagy ízesített változatban ezért laktózmentes vagy vegán étrenden élőknek is tökéletes ital, ami küllemében nagyon, ízében kicsit hasonlít a tejre. A rizstej készítése ezért sokak számára üdítő megoldás lehet tej helyettesítő italként. Az általam bemutatott rizstejről tudni kell, hogy mivel fehér rizsből készül, ezért nem sok tápanyag van benne, fehérje és kalciumforrásként a tehéntejjel ellentétben egyáltalán nem szolgál. Részben vagy egészben barna rizsből is készíthető, így a tápanyagtartalma növelhető.

Rizstej készítése házilag

  1. A rizst öntsd egy nagyobb befőttes üvegbe, kancsóba, vagy bármilyen zárható edénybe. Öntsd fel a forró vízzel, add hozzá a fahéjrudat, és letakarva hagyd állni egy éjszakán át (8 óra). A fahéjrúd el is hagyható, ha natúr rizstejet akarsz.
    Rizstej készítése házilag
    Öntsd fel a rizst forró vízzel
  1. Másnap, amikorra a rizs megszívta magát a vízzel, vedd ki a fahéjrudat, és öntsd a rizst és a vizet egy turmixgépbe, és nagyon alaposan, jó néhány percig mixeld össze.
  2. Egy nagyon vékony lyukú szűrőn, szitán vagy muszlin kendőn szűrd át alaposan a keveréket. Nyomkodd ki, hogy minden nedvesség lecsepegjen, és csak a száraz rizsmaradék maradjon a szűrőben.
    Rizstej készítése házilag
    Vékony lyukú szűrőn szűrd át
  1. A folyadékot – ami tulajdonképpen már maga a natúr rizstej – ízesítsd a cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával ízlés szerint (ha valaki édesebben szereti, akár az itt megadott mennyiség háromszorosát is beleteheti, vagy el is hagyhatja), és öntsd fel a 2 pohár hideg vízzel.
  2. Érdemes hűtőben hűteni még néhány órát, mert akkorra az ízek is jobban összeállnak, és a rizstej hidegen az igazi.
Ebből a mennyiségből kb. 1 liter házi rizstej készítése oldható meg.

Mandulás rizstej készítése

A mexikói változatot, az édes horchatát gyakran fogyasztják mandulás ízesítéssel, tulajdonképpen mandulatejjel. Ehhez a kiindulás a fenti, fahéjjal és cukorral készített recept, amit mandulatejjel kell felönteni. A mandulatej készítését ide kattintva olvashatod. A tökéletes ízhatáshoz nagyjából a két receptben megadott mennyiségeket használd, tehát kb. 1 liter rizstej 7 dl mandulatejjel felöntve.
Ezen kívül az édes és fahéjas rizstejet – tulajdonképpen a mexikói horchatát – akár mandulásan, akár a nélkül ízesítheted még kávéval is. Ízlés szerint egy liter rizstejhez egy-három erős eszpresszót adj, és kitűnő kávés frissítő italt kapsz.
Házi rizstej





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése