2019. augusztus 14., szerda

Ki mint vet , úgy arat !!!


















Ki mint vet , úgy arat !!!






KÜLÖNLEGES SAVANYÚSÁG, AMIT 2 NAP UTÁN KI IS BONTHATSZ, EZ NEM MÁS MINT A RÉTEGEZETT PARADICSOM!


Ma egy olyan savanyúság receptjét hoztuk el nektek, amely nyárson sült ételek mellé a legkiválóbb, de bármilyen sült hús mellé fogyaszthatjuk. Nagyon könnyen elkészíthető és az eltevést követő második napon már fogyasztható is. Nyáron gyakran elkészítem, mert a kerti sütögetések folyamán örömmel fogyasztjuk a húsok mellé

Hozzávalók:

15 db nagy paradicsom
15 db hagyma
2 – 3 fej fokhagyma
A savanyúság levéhez: (1 liter léhez)
2 evőkanál ecet
2 evőkanál cukor
2 evőkanál só
1 evőkanál olaj
2 -3 babérlevél
1 szegfűszeg
6 – 7 db. szemes bors


Elkészítése:

Mossuk meg, majd tisztítsuk meg a zöldségeket és vágjuk karikára, vagy nagyobb kockákra mindet. A következőképpen tegyük a befőttesüvegbe: egy sor paradicsom, rá egy sor fokhagyma, rá egy sor hagyma. Így töltsük meg az üvegeket.
Főzzük fel a vizet, tegyük bele a léhez felsorolt hozzávalókat, majd öntsük az üvegekben lerakott zöldségekre. Minden üvegbe annyi lét öntsünk, hogy teljesen elfedje a zöldségeket. Zárjuk le az üvegeket, tegyük bele őket egy nagyobb, forró vízzel teli edénybe és hagyjuk benne 10 percig.
Második nap már fogyaszthatjuk az ízletes savanyúságot.
Forrás: Melinda
Jó étvágyat!

Megosztásokat köszönöm


forrás: befottkompotsavanyusag receptje




Edd ezt vacsorára 3 napig, nem hiszed el, mi távozik a beleidből!



Ez az extraméregtelenítő saláta keverék drasztikusan csökkenti a súlyt és szabályozza a savat a gyomorban. Különösképpen a belekben lerakódott zsírt képes kioldani.


A “Vitamin saláta” gazdagítja a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rostokkal és pektinnel.

Hozzávaló:

– Fejes káposzta
– fehér répa
– sárgarépa
– citromlé
– olaj

Eljárás:

A káposztát, a fehér répát és a sárgarépát (az arány 3: 1: 1) lereszeljük.
Fűszernövényeket is adhatsz hozzá kedvedre (kapor, petrezselyem, zeller). Keverd össze a zöldségeket. Adj hozzá egy kevés citromlevet.
Önts rá növényi olajat (lehetőleg olívaolajat). Sótlanul fogyaszd




-7 kg 2 hét alatt: az ubor­ka­di­éta le­rob­bantja rólad a has­há­jat!





Egész­sé­ges, egy­szerű és ha­tá­sos ez a diéta. Az ered­mény pedig na­gyon lát­vá­nyos!
Ez a diéta igazán nagyszerű választás, ha egyszerű megoldást akarsz, és látványos eredményt. Nem kell sokat variálnod azzal, hogyan készítsd el a menüt, akár 10-14 napig is tarthatod, alapja pedig az uborka, illetve az uborkasaláta - ezekből annyit ehetsz, amennyit csak szeretnél!
Ráadásul attól sem kell aggódnod, hogy valamilyen hiány lép fel a szervezetedben a diéta alatt, hiszen ez a zöldség igazán egészséges! Szénhidrátot szinte nem tartalmaz, gyakorlatilag vízből és rostokból áll - élettanilag fontos vitaminokkal és nyomelemekkel.
Az uborka kiemelten lúgosító hatású növény, segít helyreállítani a szervezet pH-értékét. Ráadásul káliumban gazdag, így jótékony hatással van a vesék működésére, gyorsítja a méregtelenítést.

Az uborkán és uborkasalátán kívül a nap során még a következőket fogyaszthatod:

  • főtt tojás vagy 150 gramm olaj nélküli tonhal vagy 150 gramm csirkemell
  • 200 gramm édesburgonya vagy 2 szelet szénhidrátcsökkentett  kenyér
  • 500 gramm gyümölcs, lehetőleg alma vagy piros bogyós gyümölcs (szőlő és mangó tilos!)
Gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről is, mely víz, gyógytea, gyümölcstea legyen - természetesen cukor nélkül!

FONTOS! Mindennap iktass be legalább 15-20 dkg színhúst!

Íme egy példa a napi  menüre:

Reggeli: 2 főtt tojás + uborkasaláta
Tízórai: 5 szilva vagy egy nagy barack - illetve bármilyen szezonális gyümölcs nagyjából 200 gramm mennyiségben
Ebéd: szénhidrátcsökkentett kenyér + uborkasaláta
Uzsonna: uborka shake
Vacsora: 300 gramm gyümölcs




Így készítsd el az uborkasalátát:

400 gramm uborkát gyalulj le és sózz be, adj hozzá 2 dl natúr joghurtot és ízlés szerint fokhagymát.

Így készítsd el az uborka shake-et:


Turmixolj össze egy egész uborkát, maroknyi spenótot és egy zöldalmát. Adhatsz hozzá kevés friss gyömbért és lime-ot is. Ez a shake tápanyagokban és vitaminokban gazdag, méregtelenít, kiválóan hidratál és frissít, és még finom is.

Az étkezések között korlátlan mennyiségű uborkát rágcsálhatsz! Akár koviubit is!










72 ÓRA ALATT KIHAJT BELŐLED 5 LITER MÉREGGEL TELI FOLYADÉKOT EZ A CSODALÉ





Ez a természetes orvosság képes tökéletesen megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, a felesleges víztől és megszünteti a puffadást. Továbbá, ez az ital segít kezelni húgyúti problémákat és vesebetegségeket.



Hozzávalók:
– 1 csomag petrezselyem
– Víz



Utasítás:
Győződj meg róla, hogy a vizet felmelegíted, de nem hagyod felforrni. Távolítsd el a tűzhelyről, mielőtt elérné forráspontot és öntsd a petrezselyemre. Hagyd kihűlni, és fogyassz néhány kortyot a nap folyamán.Ismételd meg az eljárást 3 napon át, de mindig legyen frissen készített tea. Észre fogod venni a hatását az első nap után. A petrezselyem csodás összetevői ezen a táblázaton láthatók. Nincs erősebb antioxidáns vesetisztító. És nagyon olcsó megoldás is.
vitamin-tablazat


A petrezselyem erős vízhajtó és méregtelenítő. Ezen túlmenően tartalmazza a 100%-át a napi ajánlott A-vitamin bevitelnek, plusz nagy mennyiségű C-vitamin, K-vitamin, a kálium és vas van benne.

Forrás: szupertanacsok 






A tea, ami eltávolítja a nyirokcsomóban, a vastagbélben és húgyhólyagban összegyűlt méreganyagokat



Egy éjszaka alatt ürül ki a nyirokcsomókból, a vastagbélből, és a húgyhólyagból a felgyülemlett méreganyag. Érdemes kipróbálni!

Az emberek nagy része a napot egy jó erős kávéval kezdi. Ugye te is így szoktad indítani a reggeleket?
Az éhgyomorra fogyasztott kávé rossza hatással van a gyomor nyálkahártyájára, hosszútávon képes elpusztítani a megfelelő emésztéshez szükséges jó baktériumokat. A mértéktelen kávéfogyasztás következtében gyomorsav problémáink is lehetnek, és ez hosszútávon emésztési problémák kialakulásához vezet.


Soha ne igyunk reggel éhgyomorra kávét, előtte mindig együnk valamit!
Kezdjük inkább a napot egy kellemes méregtelenítő teával.

Nem csak a méreganyagoktól szabadít meg, de segíti az emésztést, és a nyálkahártya egészségét, és a pH-szint szabályozását is támogatja. A citrom az egyik legjobb méregtelenítő, serkenti a véráramlást, szabályozz a máj, és a vesék működését.
A fahéj csökkenti a vércukorszintet, és megakadályozz a máj, és a szervezet elzsírosodását. A gyömbér és a Cayenne paprika nagy hatóerővel méregteleníti a szervezetet, és védelmet nyújtanak a fertőzések, vírusok, baktériumok ellen.

Hozzávalók:

  • 2 csepp citrom illóolaj
  • ½ teáskanál cayenne bors
  • 1 cm gyömbérgyökér meghámozva, és apróra vágva
  • 1 ¾ csésze víz
  • ⅓ teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál méz

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet, és amikor elkezd forrani adjuk hozzá a gyömbért. Hagyjuk néhány percet állni, majd adjuk hozzá a citrom illóolajat, a kurkumát, és a fahéjat. Amikor kissé kihűlt keverjük bele a mézet is. Fogyasszuk minden reggel közvetlenül ébredés után!










Ezért kell a reggeli kávéba fahéjt tenni, csodálatos hatásai vannak!


A minden napi fahéj fogyasztás hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Reggelente egy negyed teáskanálnyi fahéjjal érdemes kezdeni a napot, amivel ízletesebbé teheted a kávédat és még a fantasztikus hatásait is élvezheted.


 1. Erősíti az immunrendszert

Már egy negyed teáskanálnyi fahéj is képes immúnisabbá tenni a szervezetet a baktériumokkal szemben.

2. Fokozza az agyműködést

A fahéj fokozza az agyműködést és javítja a memóriát.

3. Szabályozza a vércukor és a koleszterinszintet

A kutatások szerint napi 6 g fahéj szabályozza a vércukorszintet és a koleszterinszintet is csökkenti.

4. Csökkenti a menstruációs fájdalmakat

A nőknek érdemes fahéjt fogyasztaniuk, mivel csökkenti a menstruációs fájdalmakat és a enyhíti a kellemetlen tüneteket.

5. Javítja a keringést és feltölt energiával

Ha minden reggel fahéjt teszel a kávédba, sokkal fittebb leszel és a keringésedet is javítja.



Megosztásokat köszönöm
forrás: ketkes










Rántott hús, sütőben sütve ;)




A család ma rántott húsit kívánt enni , sikerült is vennem szép sertés karajt. DE nem a szokásos módon készítettem el, nem bő olajban sütve, hanem a sütőbe betéve, pár csepp olajjal megspriccelve.

Csúcs szuper lett! Omlós , nem tocsog az olajban és nem kell még a sütés végén ablakot sem nyitnom. Ti is sokat szoktatok mérgelődni amikor kifröcsög az olaj a serpenyőből? Na itt ez sem volt, nem kell utána lemosnom a tűzhelyet.

A recept ugyanaz mint a normál rántott húsnál. Kiklopfolom a húst ízesítem, panírozom liszt, tojás , prézli. A sütőt előmelegítem alsó felső sütésre állítva 210 fok, a sütés hőfoka és ideje változhat mindenkinek a saját sütőjéhez igazodva!!! A tepsibe helyezem a sütőpapírt és bekenem olajjal majd a húsokat is ráteszem és a tetejüket is bekenem olajjal. Az első 10-15 perc után visszaveszem a hőfokot úgy 190 fok kb. Ez másnál lehet 160-180 fok is akár ,de az én elektromos sütöm sajnos kicsit gyengébb ezért kell nekem magasabb hőfokon sütnöm , sajna. Kb. 30-40 percig így sütöm majd egy tűpróbát végzek , közben fordítanom is kellett egyszer mert nálam nem süt egyenletesen a sütő. Ezután 220 fok körül készre sütöm, vigyázva ,nehogy túl süljön!!

Judit B. Eva receptje!







Csábító mustáros rántott hús – ha megkóstolod, csak így fogod ezután készíteni!



A hús így csodás lesz, nem olyan mint a hagyományos rántott hús! Tedd különlegessé a hétvégi családi ebédeket, próbáld ki ezt a könnyű, de ellenállhatatlan receptet.


Hozzávalók:

  • 2 nagy csirkemell
  • 1 evőkanál magvas mustár
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 0,2 dl tej
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
  • olaj

Elkészítése:

A húsokat nagyobb szeletekre osztjuk és ha szükséges, enyhén kiklopfoljuk. A húsok egyik oldalát vékonyan átkenjük a mustárral, majd lisztbe forgatjuk. A tojást felverjük, fűszerezzük és hozzáadjuk a tejet. Belemártjuk a húst, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Panírozáskor arra figyeljünk, hogy vastagabb réteg zsemlemorzsa legyen a húsokon és kevesebb liszt, így ropogósabb lesz. Forró olajban kisütjük.




Krémsajtos bundában sült csirkemell

Nagyon finom, puha csirkemell ami nem száraz és igazán ízletes! Próbáljátok ki, megéri!?


Hozzávalók

- 6 főre +
  1. 1 kg filézett csirkemell
  2. ízlés szerint só
  3. A panírhoz:
  4. 100 g natúr tömlős sajt
  5. 2 db tojás
  6. 0,5 kk őrölt bors
  7. 2 tk fokhagymakrém
  8. 3 púpozott ek liszt
  9. 1 dl tej
  10. A sütéshez:
  11. étolaj

Elkészítés

60 perc
  1. A csirkemellet felszeleteljük és ízlés szerint besózzuk. Nem kell klopfolni a húst! Félre tesszük, hogy a só beleivódjon a husiba. Én ez idő alatt elkészítem a köretet ami lehet burgonya vagy rizs.


  1. Elkészítjük a panírt. A tömlős sajtot alaposan kikeverjük a tojásokkal, őrölt borssal és a fokhagymakrémmel.


  1. Hozzá adjuk a 3 púpos evőkanál lisztet és a tejet. Jól kikeverjük. Közben az olajat felmelegítjük (úgy mint a rántott húsnál!)


  1. A csirkemell szeleteket lisztbe forgatjuk és a sajtos panírba mártjuk, majd az olajba kisütjük mint a rántott húst.


  1. Ha soknak találjuk a mennyiséget akkor a maradék sajtos panírt és a husit is lefedjük külön-külön és hűtőbe téve másnap kisüthetjük! Jó étvágyat kívánok hozzá!


Timcsi
Közzétette:

Timcsi




Sült császárszalonna házilag recept






Hozzávalók:
  • 1,5 kg bőrös császárszalonna (csont nélkül)
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 tk fekete szemesbors
  • 1 kk koriander mag
  • 1 ek só
  • 20 dkg sertészsír a sütéshez


Elkészítése:
A nyers császárszalonnát nagyobb,- vastagabb darabokra vágjuk és egy edénybe téve annyi vízzel felöntjük, hogy épp csak ellepje, feltesszük főni.
A fokhagymáról leszedjük a szárazabb héjakat, keresztben kettévágjuk és a megtisztított vöröshagymákkal és az összes fűszerrel a szalonnák közé tesszük.
Lassú tűzön (épp csak gyöngyözzön) főzzük kb. 1,5-2 órán át, amíg annyira megpuhul, hogy a villa könnyedén beleszúrható legyen.
Tálra szedjük, kicsit hagyjuk leszáradni és magasabb falú serpenyőben ill. wokban szigorúan lefedve (Mert durrog!) bő zsírban szép pirosra sütjük.
Megfordítás előtt levesszük a tűzről és várjunk 1 percet, hogy a sülés kicsit alábbhagyjon!
Paprikával, paradicsommal, savanyúsággal kitűnő “E” mentes reggeli, ill. vacsora alap! :)







Abált hasaalja szalonna Mikibácsitól




Mikibácsi Mikibácsi receptje




címlapabált hasaalja szalonna mikibácsitól

story

Disznóvágást tartottunk hentes szakember segítségével, hogy népes családunk olyan minőségű húskészítményeket fogyasszon, amelyet ízben megszokott. Egy normál és egy mangalica disznót dolgoztunk fel. A megtisztított, perzselt disznó hátáról könnyen le lehet húzni a bőrt, az ember befúrja az ujját a bőr és a szalonnaréteg közé, és már könnyedén fejtheti le a bőrt. (Vesd össze a régi magyar kínzási móddal: Szíjat hasítok a hátadból.) De bezzeg a hasaalja szalonnánál ez tiszta kínlódás, nehezen válik el a bőr a zsírrétegtől. A hentes látványosan nem szereti a szalonnában lévő húsrétegeket kivagdosni, lassan megy, kevés eredménnyel, ez látványosan utált munkafázis. Ezért is fogadta nagy örömmel, hogy a mangalica hasaalji részét én elviszem sütni. Ennek a kevésbé húsos részéből készült az abált szalonna, a húsosabb részek sütését másik receptben mutatom meg. Az eredmény elsőre is biztató, a szakértő zsűri igen gyorsan elfogyasztotta.


hozzávalók / 8 adag



elkészítés

  1. A hasaalja szalonnát négyszögletesre formázzuk kés segítségével. Zománcos, fémfülű lábasba tesszük, felöntjük vízzel, beletesszük a sót, a kétfelé vágott vöröshagymát, szemes borsot. Rátesszük a fedőt, és sütőbe rakjuk. Beállítjuk a sütőt 120C fokra, és kb. 4,5 órát lassan főzzük. A mangalicának egész más a bőrszerkezete, mint a hagyományos sertésnek, tovább kell főzni legalább egy órával. Természetesen gázlángon is lehet óvatosan főzni, de nekem így egyszerűbb volt. Akkor jó, ha a villa könnyedén átszúrja a bőrréteget.
  2. A főzővízben kihűlt szalonnát kiemeljük a lábasból, tetejét késsel bekockázzuk, de a bőrt nem vágjuk át. A résekbe nyomkodjuk a pépesített fokhagymát, vastagon beszórjuk a fűszerpaprikával, és hidegre tesszük. Fontos a kóstolás: Aki sósabban szereti, még utánasózhat.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal















Tepsiben sült hekk MiCsillától

  •  
Nálunk nem kell ahhoz nyárnak lenni, hogy sült hekk kerüljön az asztalra. Hekket szinte bárhol be lehet szerezni, a szükséges alapanyagok pedig minden konyhában megtalálhatóak. Sütőben sütöm, minimálisra csökkentve az utána történő takarítást. Az élvezeti értékéből ezzel a módszerrel pedig semmit nem veszít. Próbáljátok ki, finom, gyors, egészséges főétel. Jó étvágyat! ?

Hozzávalók

- 3 fő +
  1. 3 db fagyasztott hekk
  2. 5 evőkanál liszt
  3. 1 kávéskanál pirospaprika
  4. ízlés szerint só
  5. szükség szerint étolaj a kenéshez

Elkészítés

45 perc
  1. A fagyott hekket szobahőmérsékleten kiolvasztjuk. Alaposan megmossuk, uszonyait levágjuk, beirdaljuk (sűrűn bevágjuk mindkét oldalát). Bedörzsöljük sóval.
  2. A lisztet a pirospaprikával összekeverjük és megforgatjuk benne a hekkeket.



  1. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.



  1. Étolajjal megkenjük a hekkeket, csak a felső oldalát.



  1. 180 C fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük, nem kell forgatni. Amikor a bevágások mentén szétnyílik a hús már el is készült.



  1. Akkor jó, amikor a hús szépen leválik a hal gerincéről. Salátával vagy tetszés szerinti körettel tálaljuk. Jó étvágyat! ?














Nyári savanyúság télire recept




Nyári savanyúság télire






Recept:
  • 2 kg uborka
  • 2 kg káposzta
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg paprika
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 7 dkg só
  • 1 kg cukor
  • 3 dl 20 %-os ecet
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát
  • 1 kávéskanál borkén
  • VÍZ NEM KELL HOZZÁ!!!


Elkészítése:
Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, majd rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk, utána üvegekbe töltve tároljuk. Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan használunk belőle.






Nyári savanyúság télire!




Szégyenlem, de nem emlékszem ki rakta fel ezt a csodálatos receptet, sok savanyúságot tettem el életemben, de ilyen finomat még nem ettem. Köszönet érte.

Recept:

  • 2 kg uborka
  • 2 kg káposzta
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg paprika
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 7 dkg só
  • 1 kg cukor
  • 3 dl 20%-os ecet
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát
  • 1 kávéskanál borkén

VÍZ NEM KELL HOZZÁ!!!
Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel.
24 óra alatt többször átforgatjuk, utána vödörbe töltjük! Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan használunk belőle
Pentz Zsóka receptje





Isteni szilvalekvár sütőben készítve

BY NAGY JUCÓ · PUBLISHED 2017-09-19 · UPDATED 2018-08-03



Gyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs pár. Na jó, a házi sárgabarack lekvárnak sincs párja... De térjünk vissza a szilvalekvárra. Mindig a hagyományos módon, órákig kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom azt a ragyogó receptet, amit pár napja láttam az interneten.

A recept olvasómtól, Vadady Máriótól származik. Nem próbáltam még, de ami késik...

Szilvalekvár sütőben elkészítése

A kimagozott (nálam csak a besztercei jöhet szóba) szilvát turmixszárral nagyjából összevágom úgy, hogy egész szemek is maradjanak benne. Az édes szilvához egy szem cukor sem kell.
Az ecettel gondosan körbekent mély tepsibe simítom, előmelegített sütőbe tolom, 150 fokra állítva. Amikor elkezd jönni az illata és mozog kicsit a szélén, lehajtom 100 fokra. Nem pöfög, nem koszolja a sütőt.
A szilva mennyiségétől függ a sütési idő. Minimum 4-5 óra után, amikor már jelentősen leapadt a magassága a masszának alaposan átkeverem, majd többször ránézve még addig sütöm és keverem át, amíg a nekem tetsző sűrűségű nem lesz.
Közben abba is lehet hagyni a sütést és újrakezdeni, ha az ember nincs folyamatosan otthon, vagy éjjel leáll a sütő, csak ilyenkor újraindul a magasabb hőfokon a sütő felmelegítése, stb.
Az így készült szilvalekvár kicsit karamellesebb ízű, szerintem sokkal finomabb mint a profi üstös, persze jó érett szilva is kell hozzá. A sütőt nem pöfékeli össze, a tepsiből miután kinyaltuk az isteni karamelles odaragadást, meleg vizes áztatás után szinte dörzsölés nélkül ki lehet mosni.
A lekváros üvegeket hűtőtáskába téve, párnákkal, paplanokkal körbevéve dunsztolom, néhány nap múlva még langyosan veszem ki belőle.
A legféltettebben őrzött lekvár a háztartásban, csak kiváltságosok ehetnek belőle. (1 kiló érett, nem túl leveses szilvából egy fél literes üvegnyi lesz kb.) ?
Nagyon köszönöm Vadady Máriának a receptet!



SZILVALEKVÁR EGY ÉJSZAKA ALATT SÜTŐBEN SÜTVE



ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: A szilvákat kimagozom, és a nagyon jól kimosott tepsibe teszem. Ne legyen színültig! Alufóliával lefedem, hogy a sütőt ne köpködje össze. Este olyan 1/2 9 körül beteszem a sütőbe, és a legkisebb lángon sütöm reggelig. Én korán szoktam ilyenkor kelni, mert izgat, hogy milyen a lekvár... 6 óra körül kiveszem, óvatosan felemelem a fóliát, nehogy a gőz megégessen! Ilyenkor már szépen elfő a nedvesség belőle. Megkeverem, és ha már elég sűrű, akkor üvegekbe töltöm. Nem teszek hozzá sem cukrot, sem tartósítószert! Évek múlva is finom, ha ugyan marad belőle!!


Sütőben sült fahéjas szilvalekvár:

sűrű, krémes, gyümölcsdarabos


A szilvalekvárt készítheted üstben, cukorral, cukor nélkül, ecettel, mindenhogyan nagyon zamatos lesz. Ha eddig még nem próbáltad, tedd a sütőbe, és fűszerezd fahéjjal. A sűrű, krémes, gyümölcsdarabos lekvár tartósítószer nélkül sem romlik meg hosszú ideig.

Hozzávalók 10 decihez:

  • 5 kg magozott szilva
  • 75 dkg cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál 10%-os ecet
Recept idők
  • előkészítési idő: 30 perc 
  • elkészítési idő: 5 óra




Elkészítés:

A tökéletes szilvalekvárhoz fontos a minőségi alapanyag. Lehetőleg érett, egészséges gyümölcsöket válogass. Ha zöldes, kemény, várj még egy-két napig a befőzéssel. A szilvát mosd meg alaposan, majd magozd ki, és felezd el. Ha nem akarod, hogy darabos legyen, le is darálhatod. Egy nagy, zománcos tepsit kenj ki három evőkanál ecettel. Nem baj, ha az alján marad majd belőle. Rendezd bele a gyümölcsöt a vágott felével felfelé, és szórd rá a cukrot. Ne zsúfold bele a szilvát, ha túl sok, inkább rakd két tepsibe.
Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 150 fokon. Ha levet enged, mérsékeld 100 fokra. Azzal számolnod kell, hogy a sütési idő akár öt-hat óra is lehet a szilva fajtájától, nagyságától és nedvességtartalmától függően.
Ha a fahéjat a vége felé adod a gyümölcshöz, sokkal intenzívebb lesz az íze. Közben óránként keverd át a masszát. Amikor már elég sűrűnek találod, vegyél ki belőle egy-két kanállal. Várd meg, amíg megdermed. Ha akkor megfelelő az állaga, kiveheted a sütőből. Ellenkező esetben süsd még tovább. Forrón töltsd sterilizált, felmelegített üvegekbe, majd zárd le szorosan a tetejüket. Állítsd fejre egy-két percre. Csomagold be takaróval, és hagyd a dunsztban kihűlni.











SZILVALEKVÁR KÉSZÍTÉSE SÜTŐBEN, CUKOR NÉLKÜL RECEPT






Érik a szilva, a szupergyümölcs.
A piacon sokféle szilvát lehet látni és venni. Mi az idén kétféléből készítettünk lekvárt, besztercei és stanley szilvából.
Szorgalmasan készítettük, napról-napra, végül is 50 üveg lekvárunk lett. Reméljük kitart a télen, sokan bejelentkeztek rá. Mindkettő nagyon finom, édes, lágy, jól kenhető, de nekünk a staneyből készült kicsit jobban ízlik. A mellékelt képeken is a stanley befőzését láthatjátok.
Hozzávalók 

tetszés szerinti mennyiségű szilva
fahéj
szegfűszeg
Elkészítés

1. A szilvát kimagozzuk.
2. Mi a magvazáskor apróbbra is vágtuk a szilvaszemeket (a művelet elhagyható).
A kezünkkel továbbtörjük, nyomorgatjuk a szilvákat, hogy levet engedjenek.
3. Belekeverjük a fűszereket.
4. Egy tepsiben tegyük be a sütőbe. Magas hőmérsékleten (200 fokon, légkeveréssel) hagyjuk felforrni, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 100 fokra és hagyjuk magára a lekvárunkat egészen addig, míg a sűrűségét jónak nem ítéljük. Mindenki eldöntheti, hogy mennyire sűrűre szeretné készíteni. Nem kell félni, a lekvár nem ég le. Ne kavargassuk! A sütőajtón át néha nézzünk be és ilyenkor dicsérjük meg.

Gázsütőben is jól elkészíthető, mi is évekig úgy készítettük. A lehető legkisebbre vegyük a lángot és picikét nyissuk meg a sütőajtót.






Szilvalekvár sütőben főzve





Szilvalekvár


Szilvalekvárt főztem sütőben. Már legalább húsz éve, hogy így készítem.
6 kiló szilvahús - mag nélkül mérve
1 deci 10 %-os ecet
1 db 10 literes zománcos lábos
cukor - ha szükséges, 1 kg szilvához 10-20 deka

Elkészítés:
Fél deci ecettel alaposan körbemosom a lábost. A másik fél deci ecetet hozzákeverem a kimagozott felezett szilvához. A lábosba öntöm a szilvát, ha szükséges bele cukor, akkor azt is a tetejére szórom.
200 fokra előmelegített sütőbe rakom az edényt és forrásig lefedem. Ha felforrt, leveszem róla a fedőt, és csökkentem a sütő hőmérsékletét 160 fokosra. Igy rotyog lassan kb. 6 órán keresztül, míg egyharmadára besűrűsödik. Félidődől kezdve félóránként óvatosan megkeverem, mindig csak úgy, hogy ne érjem el a fakanállal az edény oldalát, vagy alját.
Mikor elkészült, kifőzött, szárazra törölt dunsztos üvegekbe merem a lekvárt, és üvegestől visszateszem a langyos sütőbe, ott hűtöm ki teljesen. Így szépen beszárad a teteje, semmiféle tartósítószer nem kell bele, és felbontva se romlik meg sokáig. A tetőket csak ekkor csavarom az üvegekre, és egyenként újságpapírba csomagolva rakom a kamra polcára (a lekvár sötétben érzi jól magát, ezért töltötték régen cserépedényekbe).
Az idén egy kicsit eltértem a szokott főzési technikától, mert ledaráltam a szilvát. Eddig még sose tettem, mert szeretem az összezsugorodott héjakat a lekvárban. 
De a jó lekvárhoz teljesen érett gyümölcs kell, és ez a mostani szilvámról nem volt elmondható.
A három szilvafánkon alig volt annyi gyümölcs, hogy egy adag lekvárhoz, meg egy-két más szilvás édességhez valót összeszedjek. És ami volt, az se egyszerre érett. már augusztus közepétől kezdve potyogott a fákról, de az összeszedett gyümölcs nem volt eltárolható, másnapra már rohadt.
Ezért kényszerültem leszedni olyat is, ami még inkább befőttnek lett volna alkalmas. Így aztán ledaráltam az összes szilvát, és kilónként 10 deka cukrot tettem hozzá. A végeredményből kiderült, hogy cukor nélkül is elég édes lett volna. Csak ennyi volt a változtatás
Így tettem az edényt a sütőbe


 Nagyon jó kemény állagú lekvárom lett, öt háromnegyed literes üveggel.
Bátran fejreállítható a lekváros üveg









Szerencsére, tavaly négyszeres mennyiségű lekvárt főztem, és van még abból is, így remélem, elég lesz az év folyamán. És azt is nagyon remélem, hogy a következő év gazdagabb lesz minden terményben, mint az idei.
  Lekvárfőző versenyen nyugodtan indulnék ezzel a recepttel, de fotópályázaton tuti utolsó lennék!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
2013. augusztus 29.
Idén ugyanezzel a módszerrel főztem a szilvalekvárt. Nagyon jó érett, puha volt a szilva, így nem daráltam le csak kettőbe vettem, cukrot pedig egyáltalán nem tettem hozzá. Mivel másik lábosban főztem, mélyebben, mint máskor, nehezebben párolgott el a leve, tovább kellett főzni.  Az utolsó fázisban pedig kivettem a sütőből, a gázrózsára vaslapot tettem és a lábost ráhelyezve itt főztem készre. Húsz percen keresztül folyamatosan kevergettem, mire elérte a kívánt állagot. Üvegekbe téve ugyanúgy a sütőben hűtöttem ki, ezután zártam le őket és egyesével újságpapírba csomagolva kerültek a polcra.
2013-as szilvalekvárom

Bejegyezte: marisz57 dátum: 11:20 





Zöld dió pálinka cefréből






Ezt a bejegyzést azért írom, mert ugyan "tortás" blog lennék, mégis a második leggyakrabban nézett bejegyzésem a Zölddió pálinka, ami valójában nem pálinka, hanem zölddióval készített eszencia, amivel a pálinkát ízesítjük.
Kutakodtam az interneten, hogy zölddióból készíthető-e pálinka cefre, és - magyar embernek semmi sem lehetetlen! :) - hát készíthető! Persze "hivatalosan" nincs zölddió pálinka, mert a zölddiónak nincs megfelelő mennyiségű cukortartalma. De az ember találékony!
memo.hu nem chat oldal, hanem  "olyan webhely, amely valódi válaszokat igyekszik adni a valódi kérdésekre".
Nem vagyok tagja ennek a közösségnek, nem ismerem a használatát, de mivel linkkel hivatkozom rá, bárki megnézheti a hivatkozott oldalon az e témában feltett kérdéseket és válaszokat.

memo.hu ezen oldalán  Zotyo44 így csinálja:Zöld dióból a következő képpen készítek pálinkát:a leszedett,megmosott,majd ledarált diót kilónként kb 50dkg cukorral lecefrézem,ami két,három hét mulva átfordul,kifőzhető.A cefréhez persze vizet is adok,a cukor abban van feloldva.Elég jó italú a kész pálinka,persze minél tovább pihen,annál teljesebb az íze.

dzsoni ugyanitt így ír:
Tisztelt Uraim Hölgyeim szivesen segítek midenkinek. Diópálinka menete: A Zöld diót lekel szedni amikor fehér belöröl . Lekeldarálni apróra ,4napig hagyodálni . Levet enged Semi cukor .Minden1kg dióhoz 48dkg cukor. A levet amit engedet beleteszed egy nagy fazékba ebben olvasztod a cukrot fel Kb 75 fok legyen a cukros szirup amikor ráöntöd a dióra. legyen ellepve a cefre teteje . Én ugycsinálom hogy hordóban van az egész kifurtam a tetejét és bor kotyogót tetem bele. Hogy amikorbeindul az erjedés tudjon a gáz eltávozni de levegő semi befelé. Kb 3hónap után megfodul. És lehet főzetni. Fontos kis tűzön kőzölni a kifőzdésel. Nagyon finom a pálinkája. van 

Én nem főzök pálinkát, de érdekességként közreadom ezen ismereteimet.
Bejegyezte: marisz57 dátum: 15:12 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése