2020. június 4., csütörtök


















Fő ételek finomságok



Köszönjük Bidista e nagyszerű válogatást, a receptjeid közzül , remélem másnak is tetszeni fog , és családjuk épűlésére sokan használni fogják .


Konfitált csirkemáj, finom zsírban, hosszú ideig eláll! Ha egyszer megkóstolod, biztosan kedvenc lesz!



Írta: bidista




  Ha van időnk elkészítjük, ha nincs, elővesszük. Ha hosszabb időre tesszük üvegbe, akkor pecsenyelé nem, csak zsír kerülhet az üvegbe. Tarthatjuk hűtőben is, de a kamrában is sokáig eláll.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj,
  • 50-60 dkg olvasztott zsír,
  • 2 közepes vöröshagyma,
  • 6-8 gerezd fokhagyma,
  • szárított kakukkfű,
  • 2-3 kisebb zsályalevél,
  • 4 db 2 dl-es üveg

Elkészítése:

A vörös és a fokhagymát vékony karikára vágjuk, és a májat szárazra töröljük. Egy fedeles lábasba tesszük a hagymákat, erre kerül a máj. Megszórjuk kakukkfűvel és az aprított zsályalevéllel, és felöntjük olvasztott zsírral úgy, hogy ellepje. Rátesszük a fedelet.
Sütőbe téve 100 fokon 120-150 percig sütjük. A sütési idő a sütőtől függ. A máj levet ereszt sütés közben, ezt leöntjük róla, mielőtt üvegekbe tennénk. Üvegekbe rakjuk, és felöntjük zsírral úgy, hogy ellepje. Salátával tálaljuk, vagy pirítóssal fogyasztjuk.
Mihályné Dobos receptje!


Hagymás csirkemáj – filléres étel, de egyszerűen pompás!



A csirkemáj szaftosan, hagymásan a legfinomabb! Vacsorára is tökéletes! Ha szeretnéd, hogy finom étel kerüljön az asztalra, ezt ki kell próbálnod!

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kisebb paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • rozmaring
  • petrezselyemzöld
  • só, bors
  • olaj

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd a felaprított paprikát is hozzáadjuk. Amikor megdinsztelődtek, a megmosott májat is hozzáadjuk és egy picit pirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel. Fűszerezzük és fedő alatt, lassú tűzön főzzük. A vizet folyamatosan pótoljuk, egyszerre ne öntsünk alá túl sokat, hogy amikor elkészül, sűrű szaft legyen alatta. Rizzsel, vagy burgonyapürével kínáljuk.




Csak így sütök csirkecombot! A titok a különleges szószban rejlik!

A sült csirkét általában mindenki szereti, van aki pikánsan elkészítve és van aki csak csirke fűszerrel ízesítve kedveli. Ma egy nagyon ízletes, pikáns szószban készült csirkecomb receptjét hoztuk el nektek.

Hozzávalók:

  • 6 csirkecomb,
  • 6 kanál szója szósz,
  • 4 kanál ketchup,
  • 2 kanál méz,
  • 2 teáskanál mustár,
  • 4 gerezd pépesített fokhagyma,
  • só,
  • bors ízlés szerint.

Elkészítés:

A csirkecombokat kenjük be sóval és borssal, majd kevés olajban süssük meg őket.
Készítsük el a szószt a felsorolt hozzávalókból, majd öntsük rá a sült csirkecombokra. Pároljuk a combokat ebben a szószban lassú tűzön 10 percig, időközben forgassuk meg a húst. A csirkecombok ettől a szósztól nagyon ízletesek lesznek. Jó étvágyat kívánunk.

Tegyél sót a mosásba! Le fog esni az állad!
A só nem csak a konyhában lehet hasznos, hanem mosáskor is nagy segítség lehet.
Vibráló színek
Aki festett már otthon ruhát, az biztosan észrevette már, hogy a festékek csomagolásán többnyire külön feltüntetik, hogy a színt sóval lehet fixálni. A színek megőrzésében egy hétköznapi mosásnál is segíteni fog a só. Ehhez csupán egy csésze sót kell adni a mosáshoz, így nem fognak fakulni a ruhák. Makacs foltok
Jó hatással van a só a bor-, a vér- és a tintafoltokra. Keverj sűrű masszává vizet és sót, dörzsöld bele a foltba, hagyd állni, majd mosd ki.
Sárga hónalj, izzadtságfoltok
Elsősorban a fehér színű ingekre és pólókra jellemző, hogy csúnya, sárga folt éktelenkedik a hónalji résznél. Ezt a sima mosással szinte lehetetlen eltüntetni, sokszor pedig még folteltávolítókkal sem sikerül. Pépesre vizezett sóval dörzsöld be a felületet, majd miután kicsit állni hagytad, dörzsöld át újra és öblítsd ki alaposan.
Mosógép tisztítása
Az ecetes mosógép tisztítás sokak számára ismert. Ez tisztítja a gépet, megszabadít a vízkőtől és a lerakódásoktól, meghosszabbítja a mosógép életét is. Ha az ecet mellett fél csésze sót is adsz a tisztításhoz, akkor az extra ionokkal még hatásosabb eredményt biztosít.
Forrás: kiskegyed.blikk.hu




Burgonyafasírt villámgyorsan – fenséges étel, jobb mint a húsból készült!



Mi önmagában is meg tudunk ennlva fincsi vacsi! i belőle akár egy hatalmas adagot is, de salátával tála

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 2 tojás
  • 2 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • só, bors

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és összetörjük, mintha pürét készítenénk. Langyosra hűtjük és hozzáadjuk a vajat, majd a tojásokat, a lisztet és fűszerezzük. A burgonyás masszából fasírtokat formálunk és beleforgatjuk a zsemlemorzsába, majd bő forró olajban kisütjük.



A világ legfinomabb sült burgonyája! A család egy pillanat alatt elkapkodja!



Ma egy csodás burgonyás receptet mutatunk, ami remek köret húsok mellé. Ha unod a megszokott finomságokat, próbáld ki ezt a receptet. Különlegesen finom és könnyen elkészíthető!














Házi húskonzerv, hosszú ideig eltartható, finom és tetszés szerint fűszerezhető!



Ma egy olyan receptet hoztunk el nektek amelyben szeretnénk megismertetni veletek a házilag készített húskonzerv titkát. Nagyon könnyen elkészíthető, bármilyen hús felhasználásával, ha a kövérebb, zsírosabb húst választjuk akkor csak fűszerekre van szükségünk. Ha helyesen készítjük el a húskonzervet, akkor hosszú ideig tárolható.

Hozzávalók:

  • 5 kg marhahús,
  • 1 kg szalonna,
  • 1 evőkanál só,
  • 6 db babérlevél,
  • 10 szem fekete bors,

Elkészítés:

Alaposan mossuk ki a befőttesüvegeket. A húst vágjuk nagyobb darabokra, kevés sós vízben főzzük meg puhára. A szalonnát vágjuk nagyobb darabokra és süssük ki. Minden befőttesüveg aljába tegyünk egy babérlevelet és osszuk el bennük a szemes borsot, majd töltsük meg az üvegeket hússal, váltakozva rakjuk, egy sor hús egy sor szalonna. Az üvegek tetejére öntsük a zsírt, hogy ellepje a húst. Vizes dunsztban tartjuk egy órán keresztül. Egy nagyobb edényt kibélelünk konyharuhával, hogy az üvegek ne érjenek hozzá a forró edényhez, így nem repednek el. Az edénybe annyi vizet öntünk, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen és lassú tűzön melegítjük. Egy órán keresztül így hagyjuk, az időt onnantól számoljuk, amikor a víz elkezd forrni. Nem kell zubogjon, csak éppen forrjon. Majd levesszük a tűzhelyről az edényt és több takaróval letakarjuk a befőtteket, így hagyjuk kihűlni.






Babfasírt, mióta megkóstoltuk nem vágyunk húsos fasírtra! Káprázatosan finom!



Nagyon könnyű recept, de családi összejövetelekre is remek választás! Ha egyszer megkóstolod, el is felejted a húsból készült fasírtot!

Hozzávalók:

  • 250 g szárazbab (bármilyen fajta),
  • 2 db nagyobb burgonya,
  • fél kis kanál curry,
  • őrölt fekete bors ízlés szerint,
  • fél kis kanál koriander,
  • 3 evőkanál liszt.

Elkészítés:

Áztassuk be a babot meleg vízbe este és hagyjuk ázni reggelig, majd öntsük le a vizet a babról, mossuk meg és tegyük oda főni. Minél tovább fő annál jobb mert puhább lesz. Ha megfőtt daráljuk le vagy, pépesítsük robotgéppel. Tisztítsuk meg a burgonyát, főzzük meg és pürésítsük. Keverjük össze a burgonyapürét a babpürével, fűszerezzük sóval, borssal, koriander és curryvel, formázzunk fasírtoka a masszából és forgassuk meg lisztben. Tegyük a fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük előmelegített sütőben 180 fokon, ameddig jól megpirulnak. Kisüthetitek olajban is, tetszés szerint. Megjegyzés: ízlés szerint tehetünk a fasírt masszába gyömbért, száraz kaprot, hagymát, zöld petrezselymet.



Tepsis töltött káposzta sütőben sütve, de örülök, hogy rátaláltam erre a pompás receptre!





A töltött káposztát akár sütni is lehet és bármilyen meglepő, nagyon finom lesz! A különleges fokhagymás szósztól lesz még ellenállhatatlanabb.

Hozzávalók:

  • 1 káposzta,
  • 200 g darált sertéshús,
  • 1 hagyma,
  • 1 sárgarépa,
  • 100 ml víz,
  • 50 g rizs,
  • só,
  • bors.

A tetejére:

  • 2 paradicsom,
  • 30 g tejföl,
  • kapor,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 100 g reszelt sajt
  • só,
  • bors.

Elkészítés:

A káposztát forrázzuk le, majd szedjük le a tölthető leveleket. A rizst főzzük félpuhára, szűrjük le. A darált húst, a reszelt répát a hideg rizst és az apróra vágott hagymát keverjük össze, fűszerezzük. A káposztaleveleket töltsük meg és göngyöljük össze, tegyük őket egy kiolajozott tepsibe.
A 100 ml meleg vizet öntsük rá, takarjuk le alufóliával és 200 fokos sütőben süssük 30 percig. A paradicsomot vágjuk apróra, keverjük hozzá a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, a kaprot és a tejfölt, fűszerezzük. Öntsük a káposztára és süssük még 15 percig.
Jó étvágyat!


A húst bepácolta, zsemlemorzsába forgatta és tepsibe tette, különleges finomság lett belőle!





A rántott húst általában mindenki szereti, ezért ma egy olyan csirkemell receptjét hoztuk el nektek, amit sütőben sütünk ki.

Hozzávalók:

  • 3 kanál joghurt,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 kanál mustár,
  • 2 db csirkemell,
  • 1 kanál szójaszósz,
  • 3 kanál zsemlemorzsa,
  • só,
  • bors.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a fokhagymát, zúzzuk össze, majd keverjük össze a joghurttal egy mélyebb tálban. Adjuk hozzá a mustárt és a szójaszószt is. Mossuk meg a csirkemellet, majd szeleteljük fel, fűszerezzük, tegyük az elkészült pácba. Hagyjuk benne állni 1 órán át. Egy óra eltelte után forgassuk meg a húsokat zsemlemorzsában, majd rakjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben süssük körülbelül 30 percig. Amikor elkészült rakjuk a rántott csirkemellet egy nagyobb tányérra, kínáljuk mellé a kedvenc szószunkat. Jó étvágyat!



Megunhatatlan kedvenc, a töltött káposzta, ahogy mi készítjük!



Van néhány étel, amit nem lehet megunni, hát nálunk ez a kedvenc. Nem lehet belőle annyit készíteni, hogy elég legyen.

Hozzávalók

  • 1 kg darált sertéshús,
  • 1 kg savanyú káposzta,
  • 1 kg fejes édes káposzta
  • 1 db Nagyon fej vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db egész tojás,
  • 15 dkg rizs,
  • 30 dkg füstölt kolbász,
  • só, fekete őrölt bors, pirospaprika tetszés szerinti, 3-4 db babérlevél,
  • Zsír vagy olaj a dinszteléshez.

Elkészítés

A vöröshagymát felkockázom, a zsíron megdinsztelem. Hozzáadom a füstölt kolbászt, majd a pirospaprikát. Felöntöm vízzel /kb 3 dcl/ sózom, borsozom. Általában 2×szoktam a savanyú káposztát átmosni, kb a negyedét hozzáadom a már elkészített alapléhez.
A fejes káposztát sós vízben megpuhítom, kb 5perc főzés, majd leveleire szedem.
A rizst előfőzöm.
A darált húshoz keverem a fokhagymát, sót, f.borsot, p.paprikát, tojást, végül a kihűlt rizst.
Az édes levelekbe töltöm , igyekszem kb egyforma batyukat készíteni. Az alaplébe teszem sorba . Miden sort a szálas savanyú káposztával takarom. A maradék édes káposztát vékonyra felcsíkozom, elkeverem a maradék savanyú káposztával, ez kerül az utolsó sor tetejére. Felöntöm vízzel, annyit hogy, a pirospaprikás lé befedje. A babérlevet is a tetejére teszem, enyhén sózom. Nagyon lassú , takarék lángon kb 2.1/2 óra , készre főzöm.
Tóthné Márti receptje!



Házi sajt, mióta kipróbáltuk, hetente el kell készítenem a családnak!


A házilag készített ételek mindig ízletesebbek, mint azok a termékek amelyeket a boltban vásárolunk. Ma egy házilag készített sajt receptjét hoztuk el nektek.

Hozzávalók:

  • 2 l tej,
  • 1,5 kanál só,
  • 400 g tejföl,
  • 6 db tojás.

Elkészítés:

Töltsük a tejet egy edénybe, majd tegyük fel főni, tegyük bele a sót és főzzük fel.
A tojásokat verjük fel, majd a tejföllel együtt adjuk hozzá a tejhez. Keverjük össze egy habverővel, főzzük 5-6 percet, majd amikor a savó kezd különválni, tegyük a masszát tiszta gézzel bélelt szűrőbe. Hagyjuk a savót lecsöpögni. A gézdarabot kössük be minél szorosabban, takarjuk le egy tányérral és tegyünk rá egy nehezéket. Hagyjuk így legalább 2 órán át. Vegyük le a nehezéket a sajtról, majd tegyük hűtőbe. Ha szeretnénk, hogy a sajt még krémesebb legyen, akkor a tej mellé tegyünk még 200 ml kefirt. Ha laposabb sajtot szeretnénk akkor tegyünk rá egy 2-  kilós nehezéket. Jó étvágyat!

Káprázatos saláta, ami már következő nap fogyasztható! Csodás finomság, érdemes megkóstolni!



A recept nagyon egyszerű, nem kell főzni és még tartósítószerre sincs szükség. Ha szeretnél, természetesen tehetsz bele tartósítószert, de az ecet miatt anélkül se romlik meg.

Hozzávalók:

  • 5 kg káposzta,
  • 1 kg hagyma,
  • 1 kg sárgarépa,
  • 1 kg zöld és pritaminpaprika vegyesen,
  • 500 ml olaj,
  • 500 ml ecet,
  • 4 kanál só,
  • 350 g cukor.

Elkészítés:

A zöldségeket mossuk meg és tisztítsuk meg. Reszeljük le a répát, a káposztát és a paprikát szeleteljük fel vékony csíkokra, a hagymát karikázzuk fel. Rakjuk bele egy nagyobb lábosba a felszeletelt zöldségeket, majd kavarjuk bele a cukrot, a sót, az olajat és az ecetet és hagyjuk állni 12 órán keresztül. Rakjuk befőttesüvegekbe az elkészített salátát, majd zárjuk le az üvegeket. Tároljuk hűtőben, vagy a spájzban.





Ötperces lekvár egyszerre minden bogyós gyümölcsből: vége a hosszas lekvárfőzésnek és a vitaminok sem vesznek el!







Te is úgy várod a bogyós gyümölcsök szezonját, mint én, hogy azzal a lendülettel vesd bele magad a lekvárfőzésbe? Van abban valami misztikus, ahogy ott áll az ember a fortyogó lekváros fazék mellett és kevergeti (szigorúan fakanállal!) az illatozó lekvárt.
Földi eper, meggy, fekete ribizli, málna, faeper… Mint a mesében! Közben a lekvárral teli befőttesüvegek egyre csak szaporodnak a polcokon.

De ne gondold, hogy szerkesztőségünk arra buzdítja minden olvasóját, hogy a lakás végül egy konzervgyárrá váljon! Ugyanakkor milyen jó is tud lenni a lekvár, főleg télen, a kalácsra kenve, egy forró tea mellé, ahogy kinyitjuk a befőttesüveget és azonnal orrunkban érezzük a nyári gyümölcsök üvegbe zárt illat- és zamatözönét!
Őrülten rohanó századunkban az anyák és már a nagymamák ideje is erősen korlátozott, így azok az idők, amikor az egész szezon alatt – éppen mi mikor érik – a konyhában, a lekvárt kevergetve készülünk a télre, lassan végleg aktualitásukat vesztik. Mindenki rohan, és mindent gyorsan akar végrehajtani, a lehető legkevesebb erő, és főleg az idő elvesztegetésével. Arra törekszünk, hogy a finom lekvár két pillanat alatt elkészüljön. És itt nyer értelmet az ötperces lekvár létjogosultsága, melyet bármilyen bogyós gyümölcsből elkészíthetünk!

Gyors lekvár

Minél kevesebbet főzzük a lekvárt, annál egészségesebb marad, hiszen a bogyók megőrzik nem csak az ízüket, hanem a formájukat és az aromájukat is. Az alábbi recepthez a legmegfelelőbb a málna, de ugyanígy megfelelő a fekete ribizli, a földi eper, de akár a meggy is.

Hozzávalók:

1 kg bogyós gyümölcs
• 1 kg cukor
• 4 evőkanál citromlé (a meggyhez nem kell adni!)

Elkészítése:

Az érett bogyókat válogassuk ki és mossuk meg. A meggy esetében magozzuk azt ki! Öntsük rá a cukrot, hagyjuk állni egy éjszakáig, mindenképpen hűtőszekrényben tárolva!
Reggel öntsük bele a cukrozott gyümölcsöt egy lábasba, majd tegyük fel közepes lángra. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, ezután adjuk hozzá a citromlevet. Főzzük még további öt percig.
A kész lekvárt öntsük sterilizált befőttesüvegekbe, végül zárjuk le azokat. Nálunk a 250 ml-es üvegek a legnépszerűbbek, csavaros fedéllel. Amíg a lekvárt főzöm, a befőttesüvegeket a mikrohullámú sütőben sterilizálom.
A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni.

A kész lekvár mennyisége nagyban függ a felhasznált gyümölcs fajtájától is, málnából, földieperből, fekete ribizliből 1, azonban meggyből 1,6 liternyi szükséges 1 liternyi lekvár elkészítéséhez. Ennek oka az, hogy a gyümölcsökben található lé (víz) egy része elpárolog. Ez a recept abszolút megbízható, az így elkészült lekvárok nagyszerűen elállnak bármilyen átlagos lakásban, akár hűtőszekrény nélkül is, nem savanyodnak meg, nem forrnak fel.
Segíts barátaidnak, ismerőseidnek a befőzésben, mutassad meg nekik ezt a csodás receptet!




Káposztás tészta, édesen vagy borsosan eszitek? Most kiderül!



Ahány ház, annyi szokás… tartja a mondás, de abban reméljük mindenki egyetért, hogy a káposztás tészta nagyon finom! ?

Hozzávalók

  • 1 kg fehér káposzta,
  • 1 ek cukor,
  • 1/2 dcl olaj,
  • só , őrölt bors tetszés szerint,
  • 1/2 kg kg kocka tészta, vagy széles metélt tészta.

Elkészítés

A káposztát lereszelem, 1 ek sóval megszórom, hagyom állni míg levet ereszt (kb 1/2 óra). Addig az olajon a cukrot aranybarnára olvasztom.
Jól kinyomom a káposztából a levet, és a karamellizált cukorral állandó keveréssel barnára dinsztelem.
A tésztát sós vízben kifőzöm, hozzákeverem a káposztához, egy kicsit még együtt pirítom.
Ha kell még sózom, borsozom. Van aki cukorral szereti, tálaláskor ízesíti.
Tóthné Márti receptje!



A legízletesebb házi sajt 2 óra alatt 2 liter tejből



Tegnap készített gyors sajtom!!! Mi sokszor elkészítjük, elképesztően finom és a recept mondhatni elronthatatlan!

Hozzávalók

  • 2 liter tej,
  • 2 csapot evőkanál só,
  • 50 dkg tejföl,
  • 6 db tojás.

Elkészítés

A tejet a sóval felfőzőm A tejfölt éa tojást jól egybe keverem és beleöntöm a tejbe és addig fözöm még a savó kiválik.
Szűrőbe teszek egy nagyobb gézlapot és azon keresztül szüröm le. A gézlapot jó szorosan megkötöm és hagyom jól kicsöpögni ezután teszek rá egy 2 kg-os súlyt, jól kipréselem (2 óra kell neki)! Jó étvágyat!!
Dikoveczné Magdi receptje!



Bögrés kenyér, finom puha és napokig eláll, megéri kipróbálni!



A házilag készített kenyér íze és ropogós héja bámulatos. Ma egy olyan házi kenyér receptjét hoztuk el nektek, amely a legegyszerűbb hozzávalókból elkészíthető. A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

Hozzávalók:

  • 1 bögre meleg víz,
  • 1/4 bögre tej,
  • 3 kanál napraforgóolaj,
  • 0,5 teáskanál cukor,
  • 0,5 teáskanál só,
  • 1,5 teáskanál porélesztő,
  • 3 bögre liszt.

Elkészítés:

A cukrot és az élesztőt kavarjuk el a meleg tejben, majd adjuk hozzá a meleg vizet is és ismét kavarjuk össze. Öntsük bele az olajat is, adjuk hozzá az átszitált lisztet, a sót, és dolgozzuk össze. Egy puha, kissé ragadós tésztát kell kapnunk. Egy tálat kenjünk ki olajjal, majd tegyük bele a masszát, takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni 1 órát. Tegyünk a tenyerünkbe egy kevés olajat és dagasszuk egy kicsit, majd tegyük jénai tálba és hagyjuk kelni legalább 30 percig. 180 fokra előmelegített sütőben süssük nagyjából 40 percig. A sütőbe egy kis edénybe tegyünk egy kevés vizet a kenyér mellé. Amikor megsült, vegyük ki a tepsiből, spricceljük le egy kis langyos vízzel, takarjuk le és hagyjuk kihűlni. jó étvágyat!




Kipróbáltam ezt a különleges rántotta receptet, azóta hetente el kell készítenem!




A klasszikus rántottát forró olajban, serpenyőben készítjük más hozzávaló nélkül.
Ma egy olyan szokatlan rántotta receptjét hoztuk el nektek, amelyet egy főszakács osztott meg velünk, ennél a receptnél a tojásokat nem sütjük, hanem főzzük.

Hozzávalók:

  • 4 db tojás,
  • vaj,
  • só,
  • őrölt fekete bors.

Elkészítés:

Öntsünk vizet egy kisebb edénybe (a víz szintje 10 – 12 cm kell legyen) majd főzzük fel.
Egy tálban verjük fel a tojásokat, fűszerezzük ízlés szerint. Kavarjuk meg a vizet a lábosban, majd öntsük bele a felvert tojásokat a forró vízbe. A lábost fedjük le.
20 másodperc múlva szedjük ki a tojást egy habszedő kanállal.
Csepegtessük le a vizet, majd adjuk hozzá a vajat és keverjük össze. Amikor a tojást a vízbe tesszük a víznek forrnia kell. Jó étvágyat!



Fokhagymás, zsemlemorzsás burgonya sütőben sütve! Villámgyors, egyszerű és nagyon fincsi!




Ezt az ételt nagyon könnyű elkészíteni, fenségesen finom és nagyon fokhagymás. Bármilyen húst kínálhatunk mellé. Böjti időszakban önmagában is fogyaszthatjuk, friss salátával.

Hozzávalók:

  • 1 kg kisebb méretű burgonya,
  • 4 evőkanálolaj,
  • 4 – 5 gerezd fokhagyma,
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa,
  • só,
  • bors,
  • bazsalikom ízlés szerint (kihagyható),
  • kevés zöld kapor,
  • zöldpetrezselyem.

Elkészítés:

Főzzük meg a burgonyát héjastól, majd ha megfőtt, hagyjuk egy kicsit hűlni és hámozzuk meg.
Keverjük össze a burgonyát olajjal, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával, majd tegyük egy sütőzacskóba és szórjuk meg zsemlemorzsával. A burgonyát rázzuk össze többször a zacskóban, hogy mindegyik darabon egyformán legyen a zsemlemorzsa. Tegyük tepsibe, 180 fokon süssük 30 – 35 percet.
Amikor megsült, szórjuk meg apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral. Melegen tálaljuk, jó étvágyat!




Hogyan készítsünk finom zselét?

5 zselés édesség receptje





zselés ételekhez való viszonyra sok minden jellemző, de az nem, hogy közömbösek vagyunk iránta, legyen szó desszertről, vagy akár kocsonyáról. Érdemes csak egy pillantást vetni bármelyik zselés tortára, szánkban rögtön érezzük az édes ízén túl azt az igazi zselés állagot, amiért az ilyen jellegű ételeket készítjük.
Természetesen készíthetjük a zselét úgy is, hogy a boltban vásárolható port forró vízben elkeverjük, ez is egy lehetőség. Mi mégis azt ajánljuk, hogy érdemes egy pillantást vetni ennek a pornak az összetételére. Ez a zselatin ugyanis gyakran tartalmaz ízfokozókat és színezékeket egyaránt.

Öt zselés édesség receptje

Nem érdemes magad törni nehéz receptekkel még akkor sem, ha a zseléről van szó, hiszen van tarsolyunkban néhány nagyon egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor mesésen finom zselé receptje.

Csokoládéfelfújt

Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • 200 gramm porcukor
  • 1 liter tej
  • 50 gramm kakaópor
  • 25 gramm zselatin
  • fél pohár víz
  • vaníliás cukor ízlés szerint
Elkészítése:
  • A tojássárgájás keveréket tegyük fel a tűzre és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd miután felforrt, vegyük le a tűzről. A már nem forró keverékhez keverjük hozzá a zselatint és a tojásfehérjés keveréket. Óvatosan keverjük össze, majd kis tálkákba porciózzuk ki. Tegyük ezeket a hűtőszekrénybe, majd miután megszilárdult, fogyaszthatjuk.

Joghurtos zselé

Hozzávalók:
  • egy pohár hideg víz
  • fél pohár forró víz
  • két evőkanál joghurt
  • 40 gramm zselatin
  • 100 gramm cukor
  • egy fél citrom héja
  • két evőkanál konyak
Elkészítése:
  • A zselatint keverjük el a hideg vízben, majd 20 perc múlva adjuk hozzá a forró vizet is.
  • A joghurtot keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá a konyakot és a reszelt citromhéjat, majd öntsük rá a zselatint. Kis tálkákba porciózzuk ki, majd tegyük be a hűtőszekrénybe.

Tejfelfújt

Hozzávalók:
  • 500 ml tej
  • két evőkanál cukor
  • 25 gramm zselatin
  • fél pohár víz
  • vaníliás cukor ízlés szerint
Elkészítése:
  • A zselatint oldjuk fel a vízben és hagyjuk állni.
  • A cukrot oldjuk fel a tejben, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot is.
  • Keverjük össze a tejet a zselatinnal, habverővel verjük fel, majd miután kis tálkákba kiporcióztuk, tegyük be a hűtőszekrénybe.

Bogyós-tejes desszert


Hozzávalók:
  • egy evőkanál zselatin
  • 4 evőkanál cukor
  • fél pohár víz
  • másfél pohár tej
  • három evőkanál bogyósgyümölcs (lehet bármilyen)
Elkészítése:
  • A zselatint feloldjuk a vízben és hagyjuk állni 25-30 percig.
  • Adjunk a tejhez két evőkanál cukrot, alaposan keverjük el, majd forraljuk fel. Hagyjuk kicsit kihűlni és adjuk hozzá a zselatin felét. Vízzel hígítsuk fel.
  • A tejes keveréket körülbelül 5 cm vastagon öntsük a formákba (vagy tálkákba), majd tegyük őket a hűtőszekrénybe megszilárdulni.
  • Ezután elkészítjük a bogyós gyümölcsök zseléjét. A gyümölcsökből nyomkodjuk ki a levet, majd a zselatin maradék felével keverjük el. A maradék bogyókat keverjük össze két kanál cukorral és tegyük fel főzni. Hagyjuk kihűlni és keverjük össze a gyümölcsleves-zselatinos keverékkel. Ezt a masszát öntsük rá a tejes zselatinos rétegre, amit előtte a hűtőbe tettünk. Tegyük újra vissza a hűtőszekrénybe, és amint megszilárdult, kész is.

Túrós zselé


Hozzávalók:
  • 100 gramm túró
  • egy evőkanál zselatin
  • 200 ml tej
  • két evőkanál cukor
Elkészítése:
  • A cukrot oldjuk fel a tejben, majd forraljuk fel. Közvetlenül ezután tegyük bele tejbe a gyorsan oldódó zselatint és keverjük össze. Hagyjuk ezt a keveréket egy kissé lehűlni, majd tegyük be a hűtőszekrénybe.
  • Miután a tejes massza kissé megszilárdult, adjuk hozzá a túrót és mixerrel keverjük össze. Porciózzuk ki és tegyük be a hűtőszekrénybe, amíg teljesen meg nem szilárdul.
  • Tálalás előtt díszítsük a túrós zselét bogyós gyümölcsökkel, mentalevéllel vagy hintsünk rá kakaót.
Ezt az öt receptet nagyon egyszerű elkészíteni, mégis nagy kulináris élvezeti értékkel bírnak. Nagyon fontos azonban minden esetben, hogy a zselatin friss legyen, ezért javasoljuk, mindig figyelj a termék lejárati idejére!
Amennyiben tetszettek ezek a receptek, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is őket!





Ha nincs időd kovászos uborkát készíteni, ezt próbáld ki! 3 óra alatt ínycsiklandó különlegesség lesz az uborkából!



Ha szereted a kapros finomságokat és különleges finomságot készítenél a pörkölt mellé, próbáld ki ezt a receptet. Legalább olyan finom mint a kovászos uborka, bár ez nem savanyú, inkább frissítő nyári ízű.

Hozzávalók:

  • 1 kg uborka
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál só
  • 1 köteg friss kapor

Elkészítés:

Mosd meg az uborkát. A végeit vágd le és egy villával szúrj bele néhány mély lyukat. Az uborkákat tedd egy vastag zacskóba és szórd mellé a felaprított fokhagymagerezdeket.

A kaprot vágd apróra és keverd össze a sóval, öntsd az uborkára. A zacskót kösd be és rázd össze az uborkát, a kezeiddel dolgozd el, hogy mindenhol érje a kapor és a só.
Nyisd ki a zacskót, önts bele 300 ml hideg vizet, majd kösd vissza.
Tedd hűtőbe 3 órára és készen is vagy vele. Jó étvágyat hozzá!
Nyűgözd le a családod ezzel a finom roppanós uborkával, és söpörd be a dicséreteket te is! Ha tetszett a recept, ne felejtsd el megosztani barátaiddal ismerőseiddel, meglátod majd, hogy hálásak lesznek érte!




Megfőzte és ledarálta a csirkehúst, majd hozzáadta a májat, ez lett a család kedvence!





Mióta kipróbáltam ezt a receptet, nem győzünk betelni vele! Burgonyapürével és ecetes salátával szoktam kínálni.

Hozzávalók:

  • 500 g csirkemáj,
  • 1 db csirkemell,
  • 5 db tojás,
  • 1 db hagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál kacsazsír,
  • csirkehúshoz használt fűszerkeverék,
  • só,
  • bors,
  • 1 köteg kapor,
  • 1 köteg  zöldpetrezselyem.

Elkészítés:

A csirkemájat és a mellet tegyük fel főni (használhatunk csirke szívet és zúzát is) sós vízbe kb. 30 percet. Ha megfőtt hagyjuk hűlni. Daráljuk le, majd keverjük bele az 5 db felvert tojást, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, a megdinsztelt hagymát és fokhagymát, a 2 evőkanál zsírt, fűszereket, sót, borsot ízlés szerint. A kezünkkel dolgozzuk össze, mintha fasírtot készítenénk, tegyük kiolajozott sütőformába és 180 fokos sütőben süssük 30 percen át. Ha megsült hagyjuk hűlni, majd szeleteljük. Jó étvágyat!




Egy orosz háziasszony megmutatta, hogyan kell bepácolni a halat! Káprázatos recept!



A pácolt makréla az egyik legízletesebb előétel amely ünnepi alkalmakkor az asztalra kerül. A mai napon egy olyan orosz pác receptjét hoztuk el nektek, amelyik több féle hal pl. lazac, sügér, makréla pácolásához alkalmas. A makréla a leginkább hozzáférhető halfajta, próbáld ki ezt a receptet ha egy ízletes, aromás, mutatós előételt szeretnél készíteni. A pácolt makréla mellé sült burgonya vagy burgonyapüré a legideálisabb köret.

Hozzávalók:

  • 3 db makréla,
  • 3 teáskanál só,
  • 0,5 bögre napraforgó olaj,
  • 1 bögre víz,
  • 5 szem fekete bors,
  • 5 db hagyma,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 0,5 bögre ecet (9%-os),
  • 1 köteg zöld kapor,
  • 2 db babérlevél.

Elkészítés:

Ha a makréla le van fagyasztva, akkor ki kell olvasztani, tisztítsuk meg, vágjuk le a fejét és az uszonyokat, majd szeleteljük közepes méretű darabokra. Szeleteljük fel a hagymát, karikára és vágjuk apróra a zöld kaprot, keverjük össze a sót a cukorral. Rakjuk a haldarabokat egymásra egy befőttesüvegbe, mindegyik sor halra szórjunk sót, cukrot, zöld kaprot és hagymakarikát. Keverjük el a megadott mennyiségű vízben az ecetet és az olajat, majd töltsük rá a lerakott halra. Tegyük bele a befőttesüvegbe a szemes borsot és a babérlevelet, majd rakjuk hűtőszekrénybe, a bepácolt makrélát legkevesebb 6 órára. Jó étvágyat!






Csodafinom, elronthatatlan, különleges puha oldalas sütőben sütve!





Ma egy olyan ételnek a receptjét hoztuk el nektek, amely nagyon ízletes és szinte magától elkészül, ez pedig a sertés oldalas kipirítva. A mennyei ízt pácolással érjük el, bármilyen köret illik mellé.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésoldalas,
  • 1 evőkanál szójaszósz,
  • 1 evőkanál ketchup,
  • 1 evőkanál mustár,
  • 1 evőkanál méz
  • olaj

Elkészítés:

A szójaszószt keverjük össze a ketchuppal, a mustárral és a mézzel. Szeleteljük fel az oldalast, kenjük be sóval, tegyük egy tálba és öntsük rá az elkészített pácot, a kezünkkel dörzsöljük bele a pácot. Majd tegyük hűtőszekrénybe néhány órára. Amikor az oldalas jól magába szívta az ízeket, akkor vegyük ki a hűtőből, rakjuk bele egy tepsibe, locsoljuk meg kevés olajjal, fedjük be alufóliával és előmelegített sütőben, 170 fokon süssük 30 percig. Majd vegyük le róla a fóliát és süssük készre. Jó étvágyat!





A világ legfinomabb sült burgonyája! A család egy pillanat alatt elkapkodja!



Ma egy csodás burgonyás receptet mutatunk, ami remek köret húsok mellé. Ha unod a megszokott finomságokat, próbáld ki ezt a receptet. Különlegesen finom és könnyen elkészíthető!

Hozzávalók:

  • 400g burgonya,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • bors ízlés szerint,
  • vaj ízlés szerint
  • rozmaring.

Elkészítés:

Mossuk meg jól a burgonyát, majd főzzük meg héjában. Amíg a burgonya fő, tisztítsuk meg és vágjuk fel a fokhagymát jó apróra, a tepsit kenjük ki vajjal, tegyük bele az apróra vágott fokhagymát.
Amikor a burgonya megfőtt öntsük le a vizet róla, tegyük a tepsibe egymás mellé, mindegyik darabot, nyomkodjuk meg egy spatulával, hogy repedjen meg. Mindegyik burgonyára tegyünk egy kevés vajat vagy locsoljuk meg olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg rozmaringgal. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 15 – 20 percig, amíg szépen megpirul. Jó étvágyat!

Ettől a titkos hozzávalótól lesz tökéletes a töpörtyű és finom

a zsír is!



Nagymamám is így csinálta, tőle tanultam. Mindig így sütöm, nekünk ez a recept vált be a legjobban.

Hozzávalók

  • 5 kg kockára vágott zsírszalonna,
  • 3 dl víz,
  • kb. 1.5 dl tej.

Elkészítés

5 kg kockára vágott zsírszalonnát egy nagy lábasba rakunk, de kb.3/4 -ig, hogy könnyebben tudjuk keverni. Feltesszük a tűzre, aláöntünk 3 dl vizet, közepes lángon kezdjük sütni, többször megkeverve. Amikor a víz már elpárolgott (kezd sisteregni a zsír), lejjebb vesszük a lángot és így sütjük tovább. Ismét többször megkeverve, mert hamar leég. Ha már elegendő zsír sült ki, újra közepesre vesszük a lángot és így sütjük készre.
Ha elkészült, levesszük a tűzről és pár percig hagyjuk hűlni. Szedőlapáttal egy fém tésztaszűrőbe szedünk belőle, burgonyatörővel kinyomjuk a felesleges zsírt (egykezes krumplitörővel is meg lehet oldani), lecsöpögtetjük és tálba tesszük a kész töpörtyűt. Zománcos zsírosbödönbe szűrjük a zsírt, hűvös helyen, nem lefedve hűtjük ki.
Tipp: ha már pirosra sült, vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, kb. 1.5 dl tejet adagoljunk hozzá de csak szinte cseppenként, folyamatosan keverve. Nem szabad egyszerre hozzáönteni mert kifut a zsír az edényből. Finom lesz tőle a töpörtyű és a zsír is.
Andrea Beatrix Kocsó receptje!


Zúzott paprikás fokhagymával megkent csécsi szalonna! Nehéz neki ellenállni



Ahogy egyre hűvösebbek a nappalok, úgy kerülnek elő a jellegzetes téli finomságok. Hideg téli időben 2-3 hétig is elállhat, ráadásul egyszer megfagyhat, akkor talán még finomabb lesz.


Hozzávalók

  • 50 dkg toka vagy hasaalja szalonna,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • pirospaprika,
  • só, egész bors.

Elkészítés

Előző nap a szalonnát sóval beterítem úgy, hogy teljesen ellepje és a sóban áll 24 órán keresztül. Másnap a szalonnát egy lábosba betéve felöntöm vízzel, hogy bőven ellepje
Beleteszem a fej hagymát három gerezd fokhagymát, egész borsot (5-6 szem) és egy kis sót, majd főzöm 3-4 órát úgy, hogy a víz éppen gyöngyözve forrjon. Ha a szalonna megpuhult kiszedjük a vízből , és zuzott fokival jól meg szórjuk , és utána piros paprikával is beteritjük .


Krumplis tészta sütőben 20 perc alatt összesütve egyszerűen mennyei!



Krumplis tészta mára, az unokám kedvence! Mikor valami finom ételt készítenél, ami hamar elkészül, próbáld ki ezt a receptet.

Hozzávalók

  • 1. fej vöröshagyma,
  • 2 ek zsír,
  • 4 db burgonya,
  • 2. db paradicsom,
  • 2. db paprika /nem erős/,
  • 1. ek fűszer piros paprika,
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma,
  • só, bors tetszés szerint,
  • 1/2 kg kocka tészta.

Elkészítés

A vöröshagymát kockázom, a zsíron üvegesre dinsztelem. A paprikát és paradicsomot, fokhagymát aprítva hozzá adom. Pirospaprikával elkeverem, kevés vízzel felöntöm. Füszerezem.
A kis kockákra vágott burgonyát hozzáadom, puhára főzöm. Villával pépesítem, így kicsit darabos marad a burgonya. A tésztát sós vízben kifőzöm. Óvatosan hozzákeverem a burgonyához. Jénaiban, előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütöm.
Tóthné Márti receptje!



Imádni való Svéd uborkasaláta, így elkészítve tuti nagyon finom lesz!





Talán ez a legegyszerűbb elkészíthető savanyúság receptje, ráadásul az így eltett uborka finom és ropogós marad. Biztos tuti recept, nálunk már sokszor bizonyított. Sok sikert az elkészítéséhez!

Hozzávalók

  • 2 kg uborka
  • 50-60 dkg hagyma
A léhez:
  • 6 dl víz,
  • 3 dl cukor/ízlés szerint/,
  • 2 dl 10%-os ecet,
  • 0,5 dl só,
  • 2 teáskanál mustármag,
  • 1/2 kávéskanál Na-benzoát.

Elkészítés

Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, a hagymát megtisztítjuk.
Reszelő vagy konyhai robotgép segítségével vékonyra szeljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan össze keverjük.
Elkészítjük a felöntő levet:
A hozzávalókat elkeverjük, a vízből egy keveset vegyünk ki ebben oldjuk fel a Na-benzoátot, majd öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell felmelegíteni, hidegen kell rá önteni. Keverjük össze, takarjuk le, és hűvös helyen 1napig pihentessük. Üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk.
Monika Kurucz receptje!


Káprázatos körörömpörkölt füllel! Hát van ennél finomabb?



A körömpörkölt elképesztően finom, már csak egy kis krumplit főzünk mellé és kész is a fenséges étel. Mikor a hús leválik a csontról, akkor el is készült. Mikor valami nagyon finom ételre vágysz és nem tudod mit készíts, próbáld ki.

Hozzávalók


  • 2 kg disznó köröm,
  • 3 db disznó fül,
  • 2 db vöröshagyma, nagy,
  • 1 kk köménymag, őrölt,
  • 1 kk bors , őrölt,
  • 3 db paradicsom,
  • 3 db paprika, fehér,
  • 2 ek piros paprika, őrölt,
  • 4 gerezd fokhagyma, zúzott,
  • 4 ek zsír,
  • 2 ek só.

Elkészítés

A húsokat megmossuk, borotváljuk ha szőrös. A hagymát kockázzuk és a zsíron üvegesre dinszteljük. Kevés hideg vizet öntünk rá. Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, öntünk hozzá még vizet. Felforraljuk, mehet bele a só, bors, paprika paradicsom, köménymag, fokhagyma.
Télen a saját eltett paradicsom levet szoktam használni minden pörkölthöz. Beleteszem a körmöket, és a nagyobb darabokra felvágott fület. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a husikat. Főzés közben is pótoljuk az elfőtt vizet. Kóstoljuk hogy elég sós e, ha nem, még ízlés szerint sózzuk.
Kb. 2 óra alatt megfő, ha a csontról kicsit leválik a hús akkor jó. A krumplit kockázva, van aki belefőzi, van aki külön sós vízben főzi hozzá. Mi így szeretjük ?
Tóthné Márti receptje!



Igazi kovászos házikenyér! Így készül a kovász hozzá, ami hosszú ideig eltartható!



A házi kenyérnél nincs is jobb! A kovászos kenyérnek különleges íze van, olyan igazi házias jellegű. Bárki elkészítheti, ha követed a receptet, biztosan remek kenyeret sütsz!

Hozzávalók a kovászhoz:

  • 25 g liszt
  • 25 g szénsavmentes ásványvíz
A kovászhoz ugyanezt a mennyiséget minden nap hozzáadjuk.

Előtészta:

  • 15 dkg a kovászból
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg víz

Kenyér:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 30 dkg előtészta
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl langyos víz

Elkészítés:

Először is a kovász: 1 db steril befőttes üveg, 25 g liszt, 25 g sima ásványvíz, ezt 24 óránként mindig hozzárakni, azt mondják 6 nap után már jó, de ez nem igaz, kipróbáltam de nem jön fel szépen én inkább a 10 napra szavazok, ott már rendesen dolgozik, én a végén 2 üvegbe tettem mert kifutott az üvegből. Az üveget lefedtem a tetejével, de raktam rá zacsit, mivel fém a tető. Ha több lesz, akkor én el szoktam ajándékozni vagy 2 kenyeret csinálok, ami  így is 1 este elfogy, olyan finom. Mikor meg van az érett kovász, sütés előtti nap kiveszek belőle 15 dkg-t ehhez keverek 10 dkg lisztet és 5 dkg vizet, ezt müanyag tálba teszem, letakarom másnap ez lesz az előtészta. Én a Nagyi titka liszteket használom, abból a legszebb.
Kenyérhez: 50 dkg kenyérliszt, nálam ez is Nagyi titkás, aztán a 30 dkg előtészta, 1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál olívaolaj és kb 3 dl langyos víz, ez már lehet csapi, ezt összedagasztani. Én műanyagba csinálom, annak melegebb hatása van kb 2 óra kelés után átgyúrni, újra 2 óra kelés és még egyszer átgyúrni, itt már szép sima a tészta, az utolsó kelesztést kb akkora edénybe teszem, mint amibe sütni fogom és teszek alá konyharuhát, hogy könnyen ki tudjam venni én 3-szor kelesztem szép szálas lesz a belseje és lyukacsos én magas falu hőálló porcelán tálba sütöm. Felmelegítem az edényt a sütőbe és úgy teszem bele a tésztát, lefedve sütöm 40 -45 percig 200-220 fokon, utána leveszem a fedőt, jó ha üveg a tető mert látjuk, hogy hogy áll. Amikor a tetőt leveszem, kicsit lespriccelem a tetejét vízzel és még 10 percre visszateszem, rácson szoktam hagyni kihűlni. A maradék kovászhoz szoktam tenni egy kanál lisztet és vizet és lefedve beteszem a hűtőbe, akár 2 hétig is bent lehet, előveszem és az említett módon etetem 2 – napig és már használható is, minél többször vesszük elő, annál jobb a kovász!
Judit Nagy receptje!
A kenyér belseje



A világ legfinomabb sült burgonyája! A család egy pillanat alatt elkapkodja!



Ma egy csodás burgonyás receptet mutatunk, ami remek köret húsok mellé. Ha unod a megszokott finomságokat, próbáld ki ezt a receptet. Különlegesen finom és könnyen elkészíthető!

Hozzávalók:

  • 400g burgonya,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • bors ízlés szerint,
  • vaj ízlés szerint
  • rozmaring.

Elkészítés:

Mossuk meg jól a burgonyát, majd főzzük meg héjában. Amíg a burgonya fő, tisztítsuk meg és vágjuk fel a fokhagymát jó apróra, a tepsit kenjük ki vajjal, tegyük bele az apróra vágott fokhagymát.
Amikor a burgonya megfőtt öntsük le a vizet róla, tegyük a tepsibe egymás mellé, mindegyik darabot, nyomkodjuk meg egy spatulával, hogy repedjen meg. Mindegyik burgonyára tegyünk egy kevés vajat vagy locsoljuk meg olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg rozmaringgal. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 15 – 20 percig, amíg szépen megpirul. Jó étvágyat!




Téli saláta, így készíthetsz különleges savanyúságot, néhány káprázatos zöldségből!





Nálunk óriási sikere van ennek a savanyúságnak, mivel cseppet sem unalmas. Minden zöldség más ízű. Próbáld ki, ha egy igazán ínycsiklandó savanyúságot készítenél a családnak.

Hozzávalók:

  • 1 kg uborka
  • 1 kg paradicsom
  • 1 kg paprika
  • 1 kg hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 köteg kapor

A savanyúság leve:

  • 3,5 liter víz
  • 200 g cukor
  • 5 evőkanál só
  • 3 dl ecet (9%-os)
  • 15 szem fekete bors
  • 3 babérlevél

Elkészítés:

Vásároljunk friss zöldségeket. A paprikán és az uborkán ne legyenek repedések, a paradicsom pedig kemény legyen. A befőttesüvegeket alaposan mossuk ki. Tegyük a kaprot, a borsot és a megtisztított fokhagymagerezdeket az üvegek aljára. A zöldségeket mossuk meg és vágjuk vastagabb karikára. Rétegezzük őket tetszés szerint. Mi egy réteg hagymát, paprikát, rá uborkát, a tetejére pedig paradicsomot tettünk, így nagyon mutatós lett. Készítsük el a savanyúság levét: Főzzük fel a vizet a sóval és a cukorral, majd adjuk hozzá az ecetet és a babérlevelet. Öntsük a forró levet a befőttesüvegekben lévő zöldségekre, a lé fedje el a zöldségeket. Tegyük rá az üvegekre a kupakokat (de ne csavarjuk rá). Egy nagy edény aljára tegyünk törölközőt, állítsuk bele a befőttesüvegeket és öntsünk az edénybe annyi vizet, hogy az üvegek tetejéig érjen. Lassú tűzön melegítsük fel a vizet, dunsztoljuk legalább 15 percen keresztül. Majd vegyük ki az üvegeket és csavarjuk rá a kupakokat, állítsuk őket fejjel lefelé, takarjuk be egy paplannal és hagyjuk így amíg kihűlnek.






Így készíthetsz ropogós csirkeszárnyakat! Megmutatjuk, hogyan csinálják az éttermekben!





Ma egy ínycsiklandó étel receptjét mutatjuk be nektek, az úgynevezett Buffaló csirkeszárnyak elkészítését. Ez az étel isteni finom, aromás, belül puha, kívül ropogós, az elnevezését pedig Buffalo városáról kapta. Július 22-én ünneplik Buffaló-ban a csirkeszárnyak napját. Amerikában is tartanak Buffaló-i csirkeszárny evő versenyt. Az így elkészített csirkeszárny nagyon közkedvelt étel lett, számos étterem étlapján megtalálható, sőt már megjelent egy Fast-food is, amelyben kimondottan csak Buffaló-i csirkeszárnyakat szolgálnak fel.

Hozzávalók:

  • 2,8 l mogyoró vagy repce olaj,
  • 1,8 kg csirkeszárny,
  • 8 evőkanál vaj,
  • 1 bögre Frank’s Red Hot szósz (2,5 dl-s),
  • kék sajt szósz,
  • zeller,
  • répa.

Elkészítés:

Vágjuk el a csirkeszárnyakat 3 darabba, a legkisebb részeket felhasználhatjuk leves készítéséhez.
Öntsük az olajat egy lábasba és tegyük oda melegedni.
A tradicionális Buffaló-i csirkeszárnyat csak forró olajban készítik, mert így lesz ropogós. Forrósítsuk fel az olajat 107 – 120 fokra majd, süssük meg benne a csirkeszárnyakat, kb. 20 percig, közben forgassuk, hogy mindkét oldaluk megsüljön. Szedjük ki a megsült csirkeszárnyakat, helyezzük tálra vagy tegyük egy tepsibe és hagyjuk hűlni szoba hőmérsékleten 60 percet. Melegítsük fel ismét az olajat 200 fokosra és süssük ismét a szárnyakat kisebb adagokban, ameddig pirosra sülnek. Minden adagot 10 percig süssünk. Mivel ezek a szárnyak kétszer vannak megsütve, klasszikus Buffaló-i ropogós csirkeszárnyakat kapunk.
Keverjük össze a Frank’s Red Hot szósz a vajjal, majd melegítsük fel, addig ameddig a vaj megolvad és egy krémes állagú szószt kapunk. Öntsük az elkészült szószt egy nagyobb tálba és tegyük bele a megsült csirkeszárnyakat.




A Buffaló-i csirkeszárnyat répával, zellerrel és kék sajt szósszal tálalják. A zöldségek friss íze és a sajtszósz remekül illik a csirkeszárnyak pikáns szósza mellé.
Megjegyzés: A Frank’s Red Hot szószt a nagyobb boltokban beszerezhetjük, de helyettesíthetjük bármilyen pikáns paradicsomszósszal.









Fenséges málnalekvár a gyümölcs főzése nélkül! A legfinomabb lekvár, amit valaha készítettem!



Káprázatosan finom és nagyon könnyen elkészíthető. Felhasználhatjuk palacsinta, vagy sütemények megkenéséhez, de kenyérre kenve is ínycsiklandó. Nem kell főzni, így pár perc alatt el is készíthető.

Hozzávalók:

  • 1 kg málna
  • 1 kg cukor
  • negyed bögre víz (2,5 dl-s bögre)

Elkészítés:

Válassz friss, egészséges málnákat, mosd meg és csepegtesd le.
Nyomd össze a málnát krumplitörővel, vagy robotgéppel.
A vizet öntsd egy edénybe és add hozzá a cukrot, keverd össze.
Főzd lassú tűzön, közben kavargasd, egy sűrű cukorszirupot kell kapnod, de nem karamellt. Ha túl sűrű, még adhatsz hozzá egy kevés vizet.
A málnát keverd a sziruphoz és kapcsold le a tüzet, kavargasd, amíg teljesen kihűl. Szedd le a habját.
A lekvárt öntsd üvegekbe, tedd rá a tetejét és tedd hűvös helyre, hűtőszekrényben is tárolható, sokáig eláll.







Házi vaj készítése – pár egyszerű szabály és már élvezhetjük is a házi készítésű vaj ízét





A házilag készült vaj nem csak ízében, hanem természeten összetevőiben is eltér attól vajtól, amit a boltban vásárolhatunk meg. Az üzletben kapható vaj nagy mennyiségben tartalmazhat növényi eredetű transzzsírokat, és mostanában sajnos bevett szokás a tejtermékeket pálmaolajjal felhígítani.

Az igaz vaj tejszínből készül, mely a házi tej tetején található, és amit nagy igyekezettel fölöznek le, majd vernek fel kézzel, illetve mixer segítségével. Nekünk, városlakóknak egy lehetőségünk van, kimenni a piacra és ott megvenni az alapanyagot, a zsíros tejszínt. Ezután már csak néhány lépés, pár egyszerű szabály és már élvezhetjük is a házi készítésű vaj ízét.

Hozzávalók

  • 1l tejszín

Elkészítése

  • Vegyünk egy mély edényt vagy tálat, melybe öntsük bele a 35%-os zsírtartalmú tejszínt.
  • Kezdjük el felverni a mixerrel, eleinte a legkisebb fokozaton. Amikor a tejszín kezd sűrűsödni, állítsuk a mixert magasabb sebességi fokozatba és folytassuk a felverést egészen addig, míg a meg nem jelenik benne egy tiszta folyadék, ez az író.
  • Amikor az író teljesen elválik a vajtól, tegyük az egész masszát egy szűrőbe és öblítsük le hideg vízzel.
  • Az elkészült vajhoz adhatunk sót, cukrot, fűszereket, vagy akár mézet is. A masszából formázhatunk gombócokat, vagy hagyományos téglatesteket és tárolhatjuk a hűtőben, de akár a mélyhűtőben is.
1 liter jó minőségű alapanyagból körülbelül 70 dekagramm vaj készül. Könnyedén kiszámolható, hogy mennyivel olcsóbb ez a módszer, mint a vajat a boltban megvásárolni. Úgy gondoljuk, ez a recept minden háziasszonynak tetszeni fog, ezért osszad meg te is barátaiddal, ismerőseiddel.






Hamis csirkecombok tésztába tekerve! Húsvétra is el fogom készíteni!


Hozzávalók a tésztájához:


  • 250 g liszt,
  • 1 – 1,5 dl joghurt (a liszt mennyiségétől függ),
  • fél kis kanál szódabikarbóna,
  • egy csipetnyi só.

Hozzávalók a töltelékez:

  • 500 g darált csirkehús,
  • 1 csomag sós pálcika (ropi),
  • 1 hagyma,
  • só,
  • őrölt fekete bors,
  • olaj a sütéshez.

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát, keverjük össze a joghurtot a szódabikarbónával, a sóval és a liszttel, gyúrjunk egy lágy tésztát belőle (legyen puha, de ne ragadjon a kezünkhöz). Nyújtsuk el a tésztát, majd vágjuk 3 cm szélességű csíkokra.

A darált húst keverjük össze az apróra vágott hagymával és sózzuk, borsozzuk. Tegyünk egy keveset ebből a töltelékből a sós pálcikára, formázzuk meg, henger alakúra. A pálcika fele maradjon szabad.
A húst tekerjük be egy csík tésztába.

Tegyünk egy serpenyőbe annyi olajat, hogy sütéskor ellepje a “comb” felét és süssük ki a hamis csirke combokat. Jó étvágyat!



Na végre csak megtaláltam a keresett receptet , és épűlésemre találtam itt sok gyöngyszemet amit közre adok mások épűlésére . Azt hiszem érdemes volt kutakodnom a recept után sok finomságot ismertem így meg .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése