2020. június 4., csütörtök

Disznóságok























Disznóságok


Köszönjük Bidista e nagyszerű recepteket
aki szereti a finomságokat itt egyhelyen elérheti , és ha tetszik akkor használjátok családotok épűlésére e válogatást .


A legfinomabb házikolbász receptje, csak kevés háziasszony tudja mitől ilyen finom!



Írta: bidista


A legfinomabb házikolbász, a falusi recept szerint így készül!


Hozzávalók 25 db kolbászhoz:

  • 3 kg sertéshús,
  • 1,5 kg marhahús,
  • 3 fej fokhagyma,
  • 2 evőkanál piros paprika,
  • 1 evőkanál pirospaprika,
  • 1 kiskanál csípős pirospaprika
  • 1 kiskanál őrölt bors,
  • 6 -7 dkg durva só (tetszés szerint),
  • sertésbél.

Elkészítés:

Tisztítsuk és mossuk meg alaposan a sertésbélt vigyázzunk, hogy ne szakítsuk el. Keverjünk el egy evőkanál sót, 300 ml vízbe. Szeleteljük apró darabokra a húsokat, keverjük össze egy lábasban és daráljuk le. Adjuk hozzá a ledarált húshoz az összezúzott fokhagymát, a sót, a borsot és egy kevés sós vizet, azután pedig adjuk hozzá a többi fűszert. Ha a ledarált hús száraz, darálhatunk hozzá egy kis szalonnát, hogy szaftosabb kolbászt kapjunk. Dolgozzuk össze a kezünkkel a kolbászhúst, hogy a fűszer jól átjárja. Hagyjuk a húst egy éjszakán keresztül hűtőben állni. Amikor elkészült a kolbászhús és a bél is elő van készítve elkezdhetjük a kolbászt betölteni.
Ez nagyon egyszerű művelet, a húsdarálóra felszereljük a kolbásztöltő alkatrészt, ráhúzzuk a bélt és kezdődhet a munka. A kolbászbetöltésénél arra kell vigyáznunk, hogy ne kerüljön a bélbe levegő és szép egyenletes módon töltsük, ne legyen se túl lágyra, se túl keményre töltve, mert akkor a sütésnél kidurran. Egy – egy hosszabb darab betöltése után tekerjünk egyet a kolbászon, olyan ez mintha egy görcsöt kötnénk rá, hogy ne menjen közé levegő. A házilag készített kolbászt fogyaszthatjuk sülve, főve ki hogyan szereti csak arra kell ügyelnünk, hogy a hőmérséklet, amelyen a kolbászt sütjük vagy főzzük, ne haladja meg a 80 fokot, mert akkor a kolbász kiszárad és nem lesz szaftos.









Savanyú káposztaágyon sült sertés, ezzel a finomsággal azonnal elbűvölhetsz bárkit!



Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta,
  • 1 kg disznó hús (sertéstarja a legjobb, de most vastag dagadó volt otthon),
  • kis fejnyi hagyma,
  • pici pirospaprika,
  • só, bors.
Tálaláshoz: tejföl.

Elkészítés

1 kg savanyú káposzta zsírozott tepsiben elterítve, pici pirospaprikával szórva, kis fejnyi hagymakarikákkal megrakva. Erre jön a sózott, borsozott hús.
Aláöntesz másfél dl vizet, fóliával letakarod és puhára párolod. Ezután fólia nélkül pirosra sütöd a húst is megforgatva. Tejföllel tálald!
Jó étvágyat hozzá!
Ili Nyergesné receptje!









Fűszeres, sós páclé recept! Tedd bele a szalonnát, hagyd benne állni 1 napig és csodás vacsorával lepheted meg a családot!



A szalonna, a lazacikrával és fekete kaviárral ellentétben mindenki számára elérhető. Egy csodálatos étel, amely növeli az immunitást és igencsak tápláló. Tartalmazza a szervezetünk számára szükséges egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt. A szalonnát különösen azért értékelik, mert az abban található arachidonsav felelős a koleszterin normalizálásáért és a hormonok termeléséért.
A KETKES szerkesztősége ma elárulja, hogyan kell ínycsiklandozó sós-fűszeres páclevet készíteni a szalonnának. Különösen ízletes az a szalonna, amely húsosabb.

A finom szalonna-páclé receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg szalonna,
  • 1 pohárnyi só,
  • 0,5 pohár cukor,
  • 1 l víz,
  • egész feketebors,
  • babérlevél,
  • fokhagyma.

Elkészítése:

1. Egy fazékba öntsük bele a vizet és adjuk hozzá a sót, a cukrot, a borsot és a babérlevelet. Forraljuk fel, majd hűtsük le.
2. Finomra vágjuk fel a fokhagymát, vagy fokhagymanyomón passzírozzuk át és szórjuk meg vele a szalonnát.

3. Az elkészült és lehűtött páclét öntsük rá a szalonnára. Egy napig tartsuk szobahőmérsékleten, majd még egy napot hűtőszekrényben. Ezután vegyük ki a pácból és törölgessük, itassuk le róla a páclevet.
4. Kész is van a finom pácolt szalonna! Jó étvágyat kívánunk!
Bátran használhatunk a fentieken kívül más fűszereket is. A legfontosabb dolog, hogy lehetőleg sok babérlevelet használjunk, mert az különösen pikánssá teszi a pácolt szalonnát.






Házi húskonzerv, hosszú ideig eltartható, finom és tetszés szerint fűszerezhető!



Ma egy olyan receptet hoztunk el nektek amelyben szeretnénk megismertetni veletek a házilag készített húskonzerv titkát. Nagyon könnyen elkészíthető, bármilyen hús felhasználásával, ha a kövérebb, zsírosabb húst választjuk akkor csak fűszerekre van szükségünk. Ha helyesen készítjük el a húskonzervet, akkor hosszú ideig tárolható.

Hozzávalók:

  • 5 kg marhahús,
  • 1 kg szalonna,
  • 1 evőkanál só,
  • 6 db babérlevél,
  • 10 szem fekete bors,

Elkészítés:

Alaposan mossuk ki a befőttesüvegeket. A húst vágjuk nagyobb darabokra, kevés sós vízben főzzük meg puhára. A szalonnát vágjuk nagyobb darabokra és süssük ki. Minden befőttesüveg aljába tegyünk egy babérlevelet és osszuk el bennük a szemes borsot, majd töltsük meg az üvegeket hússal, váltakozva rakjuk, egy sor hús egy sor szalonna. Az üvegek tetejére öntsük a zsírt, hogy ellepje a húst. Vizes dunsztban tartjuk egy órán keresztül. Egy nagyobb edényt kibélelünk konyharuhával, hogy az üvegek ne érjenek hozzá a forró edényhez, így nem repednek el. Az edénybe annyi vizet öntünk, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen és lassú tűzön melegítjük. Egy órán keresztül így hagyjuk, az időt onnantól számoljuk, amikor a víz elkezd forrni. Nem kell zubogjon, csak éppen forrjon. Majd levesszük a tűzhelyről az edényt és több takaróval letakarjuk a befőtteket, így hagyjuk kihűlni.






Házi füstölt szalámi, a böllér régi bevált receptje szerint!





A házi szaláminál finomabb nincs is! A legjobb benne, hogy saját szánk íze szerint készíthetjük el!

Hozzávalók

  • 10 kg hús (egyharmad része zsíros, kétharmad része száraz, 10 százaléka vad vagy marha, a többi disznó),
  • 22 dkg só,
  • 20 dkg jó minőségű pirospaprika,
  • 12 dkg fokhagymapép,
  • 2 dkg őrölt fehérbors,
  • 1 g szerecsendió,
  • 4 g köménypor,
  • 5 g cukor és 1 dl portorikó rum.

Elkészítés

A húst ledarálom (a vadat, illetve a marhát többször is). Elkészítem a fokhagymapépet úgy, hogy a fokhagymát a rummal turmixgépben pépesítem. A köményt a kristálycukorral kávéőrlőben megdarálom. Ezek után a darált húst a fent felsorolt anyagokkal jól összekeverem és maximum + 5 °C-on egy hétig tárolom, de naponta átkeverem. (Lehetőleg fateknőben tartom.) Egy hét után a húst jó tömören műbélbe töltöm. Ezt korábban 65 cm-es darabokra vágtam, és egy órát 50 °C-on sós vízben áztattam. Töltés közben nagyon vigyázok arra, hogy lehetőleg levegőt ne kapjon. (Ez úgy is kiküszöbölhető, ha alaposan megszurkáljuk.) Az elkészített szalámirudakat egy napra felakasztom, és mielőtt füstre vinném, még egyszer átvizsgálom, és ha kell, szurkálással légmentesítem. Háromszor kell füstölni, úgy, hogy egy nap füst, egy nap pihenés. Legkellemesebb az íze, négy-öt hónap elteltével. Száraz, szellős, hűvös helyen tartható csak el.






Házi disznótoros: Falusi májas hurka készítése magyarosan!



Ha disznóvágásra nem is tudunk sort keríteni, a házi májas hurka töltésről és ezzel a garantáltan jó minőségről és finom ízekről nem kell lemondanunk ?

I. Hozzávalók

  • 15 dkg árpagyöngye (gersli),
  • 2 evőkanál pirospaprika,
  • 1 evőkanál törött fekete bors,
  • 1 kávéskanál majoránna,
  • 1 kg darált máj,
  • 1/2 kg darált fejhús,
  • 20 dkg darált lép,
  • 20 dkg bőr,
  • 1 vöröshagyma,
  • bél,
  • só.

Elkészítés

Az árpagyöngyét 2 órára forró vízbe tesszük, hideg vízzel addig öblítjük, amíg a víz tiszta lesz. A vöröshagymát zsíron megpároljuk, összekeverjük a vízben főtt árpagyöngyével, pirospaprikával, sóval, törött borssal, majoránnával, főtt darált fejhússal, májjal léppel, bőrrel, és bélbe töltjük. Frissen és füstölve is kitűnő étel.

II. Hozzávalók

3 kg máj,
  • 2 kg dagadó és fejhús,
  • 1 fokhagyma,
  • törött fekete bors,
  • majoránna,
  • só.

Elkészítés

A húsokat és a májat puhára főzzük, megdaráljuk, összekeverjük a fokhagymával, a törött borssal, sóval és majoránnával. Üvegekbe tesszük, celofánnal lekötjük, és másfél óráig gőzöljük.




Fokhagymás abált tokaszalonna és gyorsan füstölt karaj – mert a házi az igazi!



A házias ételek összehozzák a családot! Próbáld ki ezeket a recepteket és nézd mosolyogva, ahogy az asztalköré gyűlik a család!

Abált tokaszalonna

A tokaszalonnát két-három napig lesózva tartjuk, majd jól bedörzsöljük fokhagymával, s egy-két órán át lassan főzzük. A fővő vízbe aprítsunk bele néhány cikk fokhagymát. Amikor megfőtt, vegyük ki és vastagon kenjük be fokhagymás paprikával.

Gyorsan füstölt karaj

Két-három kilós karajt csontozzunk ki, s dörzsöljük be szitált sóval és kevés salétromsóval. Néhány napig tartsuk hűvös helyen, és közben minden nap forgassuk meg a sóban. Majd mossuk le, szárítsuk néhány órán át, utána tartsuk a füstön egy-két napig. Főzzük meg és tálaljuk hidegen különféle mártásokkal.



Véres hurka, sváb hurka és májas hurka készítése házilag!



Aki egyszer megkóstolja a házi hurkát, többet nem tud lemondani az ízéről! Májas, vagy véres, mindegy az, csak házi legyen!

Finom véres hurka

Egy fej vöröshagymát vágjunk apróra, és egy kanál zsíron fonnyasszuk meg. Két kiló disznóvért keverjünk össze két kockára vágott zsemlével, vagy néhány kanál főtt rizzsel, tegyünk bele borsot, majoránnát, csombort, fél kiló kockára vágott szalonnát és a hagymát, sózzuk meg óvatosan. Keverjük jól össze, és töltsük tiszta vastagbélbe. Addig főzzük, amíg a beleszúrt tű nyomán már nem jön ki belőle véres víz. Szaporíthatjuk az abáló léről leszedett zsírral is. Ha felfüstöltjük, ne tegyünk bele zsemlét.

Véres hurka

Három rész friss átszűrt vért, fél rész tejet és fél rész abáló levet összekeverünk, beleteszünk kevés apróra vágott, zsírban pirított vöröshagymát, fél rész kis kockára vágott szalonnát és ugyanannyi apróra vágott, főtt sertéshúst (tehát összesen öt résszel számolunk). A töltelékbe teszünk még két darab tejbeáztatott, átpasszírozott zsemlét is. Borsot, majoránnát és sót vegyítünk hozzá, megtöltjük a beleket, és nagyon lassan megfőzzük.

Sváb hurka

Egy kiló zsíros sertéshúst daráljunk meg, tegyük hozzá a sertés puhára főzött és megvagdalt veséjét, nyelvét és kevés szalonnát. Daráljunk meg nyersen egy negyed kiló májat, tegyük hozzá a masszához, ízesítsük sóval, borssal, szegfűszeggel, majoránnával, és tegyünk bele az abáló lébél is. Hurkabélbe töltjük. Lassú forrással főzzük s amikor (eljön a víz tetejére, kivesszük és hideg vízbe tesszük. Füstölve is nagyon finom.

Májas hurka

A főtt disznómájat megdaráljuk, megmérjük, összevágjuk feleannyi apróra vágott tokaszalonnával, ugyanannyi megdarált hússal és három-négy tejbeáztatott, átpasszírozott zsemlével, sóval, borssal és kevés abálólével. Hurkabélbe töltjük, és kifőzzük. A zsemle helyett rizst is tehetünk bele. Fűszerezhetjük majoránnával.


Füstölt szalámi – ahogy vidéken készítették, ízesen, finoman!


A disznótor folyamán szalámit is kell készíteni, mert ilyen finomságot nem kapunk ám a boltban!

Szalámi készítése

Háromnegyed rész sovány disznóhúst és egy negyed rész marhahúst apróra vágunk. Sóval, borssal, paprikával ízlés szerint fűszerezzük. Kézzel jól összegyúrjuk, és marhabélbe nagyon szorosan beletömjük. Vigyázzunk, hogy a tömésnél semmi hézag ne maradjon, mert különben megromlik a szalámi. A két végét erősen bekötjük, jól besózzuk, és négy-öt napig sós és kissé salétromos vízben tartjuk, közben gyakran megforgatjuk. Miután kivettük, szellős helyen megszárítjuk, majd pár napra füstre akasztjuk. Füstölés után szitált fahamuban meghengergetjük.

Házi szalámi

Három liba csontokról lefejtett comb- és mellehúsához öt kiló csont nélküli disznóhúst (lehet marha is) veszünk, és jól megtisztítjuk minden mócsingtól. A libahúsról a zsírt lefejtjük és a húst éles késsel nagyon apró kockákra vágjuk, majd a húsdarálón kétszer átdaráljuk. A disznó, vagy marhahúst háromszor daráljuk át. Ízlés szerint, fokhagymát, törött fehér borsot, sót és finomra tőrt salétromot teszünk bele. Ezt a masszát addig gyúrjuk és dagasztjuk, amíg egészen sima lesz, és a kezünkről leválik. Az apró libazsírkockákat csak közvetlenül a hurkabélbe töltés előtt keverjük a hús közé. A belet nagyon szorosan kell megtölteni. Miután megtöltöttük, a két végét spárgával erősen lekötjük. Három napig nagyon hideg helyen, lehetőleg hűtőszekrényben fagyasztjuk, azután négy napra páclébe tesszük. Onnan kivéve spárgával átkötözzük, illetve fonjuk, és mihelyt egészen megszáradt, négy napra füstre tesszük.



Házi kenőmájas és az ellenállhatatlan májpástétom receptje!




A házi kenőmájas, ami fel van füstölve össze sem hasonlítható a bolti májkrémekkel! Ha egyszer megkóstolod, többé hozzá sem nyúlsz a bolti májkrémekhez!

Hideg májas I.


A disznómájat nyersen ledaráljuk. Hozzáadunk egy fej reszelt vöröshagymát, és tizenöt deka nyers, sovány combhúst. Megabálunk egy kiló szalonnát, amikor kihűlt, kockára vágjuk, és a húshoz s a májhoz keverjük. Ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Friss marhabélbe töltjük, lazán, mert főzés közben megduzzad. Egy órán át, lassan főzzük. Villával többször óvatosan megszurkáljuk, vigyázva, hogy ki ne szakadjon. Egy óra után kivesszük, hideg vízbe mártjuk, azután két deszka közé téve préseljük. Fogyaszthatjuk frissen is, gyengén megfüstölve sokáig eláll.

Hideg májas II.

Egy kiló máj, egy kiló bőr nélküli zsírszalonna, két kiló zsíros sertéshús kell hozzá. A húst és a szalonnát keskeny csíkokra vágva lábasban félpuhára főzzük, először a húst tegyük oda, majd később a szalonnát. Ha már félpuhára főttek, akkor kivesszük a lábasból, beletesszük a lébe a csíkokra vágott májat. Amikor a máj külseje megszürkül, azonnal kiszedjük a vízből, ha tovább hagyjuk, megkeményedik. A megfőzött hozzávalót melegen átdaráljuk, sót, törött borsot, szegfűborsot, és pástétomfűszert (lásd. lentebb) és egy fej párolt vöröshagymát adunk hozzá. Az egészet együtt még egyszer átdaráljuk, hurkába töltjük és felfüstöljük.

Kenőmájas


Kenőmájas

Két és egynegyed kiló disznómájat vastag szeletekre vágunk, és kályha szélén lassan megfőzzük. Kiszedjük a vízből, és többször átdaráljuk a húsőrlőn két és fél kiló szalonnával. Hozzáteszünk tizenkét deka sót, négy deka törött borsot, két deka szegfűborsot, öt deka finomra vöröshagymát. Az egészet együtt még egyszer átdaráljuk és vastag sertés- vagy marhabélbe töltjük. A kályha szélén nagyon lassú tűzön, egy-másfél órán át fűzzük, utána hideg vízben megdermesztjük, és amikor megszáradt, hideg füstön megfüstöljük.

Hideg kenőmájas

A sertésmájat nyersen háromszor ledaráljuk, majd szitán áttörjük. Egy kiló főtt hideg szalonnát egészen apró kockákra vágunk, három hagymát megreszelünk, és megfonnyasztjuk két evőkanál zsírban. Három egész tojást nagyon jól felverünk. Ezután összekeverjük a májat, a szalonnakockákat, a hagymát, a tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, néhány szem szegfűborsot és egy késhegynyi pirospaprikát is adunk hozzá, és zsíros abáló lével kissé felhígítjuk. Lazán a bélbe töltjük, mindkét végét jól lekötjük, és lassan fővel vízbe tesszük. Egy órát tartjuk a kályha szélén, hogy a víz csak lassan forrjon. Ha levegő szorult bele, szúrjuk meg tűvel. Amikor a szurkálásnál már nem buggyan ki véres lé, akkor kész a májas.

Főtt kenőmájas


A disznómájat ujjnyi széles szeletekre vágjuk, s kevés vízzel megpároljuk. Utána kétszer átdaráljuk sóval, törött borssal, szegfűborssal, egy fej apróra vágott, zsírban pácol hagymával és egy kiló kockára vágott szalonnával. Vastag marha- vagy sertésbélbe töltjük s egy órán át lassan fővel vízben főzzük. Utána hideg vízbe tesszük, amíg megdermed.

Májpástétom

Negyed kiló sertésmájat, negyed kiló tokaszalonnát, negyed kiló haspecsenyét együtt, kevés vízben puhára főzünk. Utána ledaráljuk, hozzáteszünk egy áztatott zsemlét, két keményre főtt apróra vágott tojást, fél citrom levét, borsot, sót, kevés zsírban fonnyasztott vöröshagymát, pástétomfűszert és a léről leszedett zsírt. Jól összekeverjük és formába tesszük, hideg helyre rakjuk, hogy megfagyjon. Mielőtt tálaláskor kiborítanánk, mártsuk a formát egy pillanatra meleg vízbe.

Pástétomfűszer

Az alább felsorolt, szárított fűszerféléket finomra törjük és őröljük, majd mindegyikből veszünk egy-egy kávéskanállal : fekete bors, szegfűbors, babérlevél, szárított citromhéj, szerecsendió, kakukkfű, gyömbér, tárkony, majoránna s végül egy mokkáskanálnyi pirospaprika. A fűszereket jól összekeverjük és átszitáljuk, a keveréket légmentesen záródó üvegben tároljuk. A szerecsendiót helyettesíthetjük szegfűborssal vagy feketeborssal.









Így készíthetsz te is bámulatos házi szalámit otthon!





Kóstold meg a valódi szalámit, amit te magad készítesz! Nincs tele színezékekkel és káros anyagokkal, ehelyett csak simán finom!


Hozzávalók:

  • 8 kg disznóhús
  • 2 kg marhahús
  • 25 dkg só
  • 4 dkg fekete bors
  • 4 dkg fehér bors
  • 3 dkg salétrom
  • 3 dkg fokhagyma
  • 2 dl konyak

Elkészítése:

Nyolc kiló kövér disznó- és két kiló marhahúsból készítjük. A húsokat kockára vágjuk, és két napig hideg helyen, deszkára terítve, szikkadni hagyjuk. Utána apróra ledaráljuk, teszünk hozzá negyed kiló sót, négy deka fekete, egy deka fehér borsot, három deka salétromsót, három deka péppé zúzott fokhagymát és két deci konyakot. Vastag marhabélbe töltjük, nagyon szorosan. Végül bekötjük a végét, és spárgával még kereken kötjük. Két napig felakasztva szikkadni hagyjuk, utána hideg füstre tesszük. Szellős helyen, felakasztva tároljuk.








Az igazi falusi disznósajt, ami szem szájnak ingere!





Kóstold meg egyszer az igazi, házilag készített disznósajtot és többé nem veszel a boltban az biztos!

Disznósajt készítése

A fejet jól megmossuk, a szemeket kivágjuk, az orrlyukat kitisztítjuk, a fogakat megsúroljuk. Gyengén sózott vízben nagyon puhán főzzük, néhány szalonnabőrt is teszünk melléje. Amikor a csontok már kihullnak a húsból, vegyük ki a fejet a fazékból, és tisztítsuk meg a csontoktól. A húst vágjuk ujjnyi széles csíkokra, ízesítsük sóval, paprikával, fokhagymával. Amikor jól összekevertük, öntsünk rá két-három decit a fejléből, keverjük jól össze és tegyük az előre elkészített gyomorba. A tálba visszamaradt levet is öntsük hozzá. Vágjuk bele a nyelvet is. A sajtot úgy főzzük, mint a hurkát, főzés közben villával időnként megszurkáljuk. Amikor meglőtt, kivesszük, és két deszka közé préseljük. Füstöletlenül is fogyaszthatjuk, füstölve is kitűnő.

Disznósajt

A megtisztított, megfőtt disznófejről lefejtjük a húst, hosszú széles darabokra vágjuk a fülekkel, egy darab tokaszalonnával együtt. Egy citrom levét, kettőnek a reszelt héját hozzáadjuk, félpohár borral kevés abálólével, törött borssal és megfelelő mennyiségű sóval együtt. A vagdalékot a disznó kitisztított, megmosott gyomrába töltjük, a nyílást bevarrjuk, és a sajtot megfőzzük. Néhány napra füstre is akaszthatjuk.




Ínycsiklandó házi sonka és prágai sonka recept!



A füstölt sonka nem csak húsvéti étel! Megfőzve egy kis tormával bámulatos reggeli, ez biztosan összehozza a családot egy közös falatozásra!

Sonka

A még meleg sonkákat dörzsöljük meg hagymával. Számítsunk minden combra két marék sót, egy marék törött salétromot és keverjük össze, melegítsük meg, és dörzsöljük be vele a combokat. Minden darabra számítsunk egy-egy marék borókát és koriandert (összetörve), dörzsöljük jól be velük a húst. Tegyük a bedörzsölt húst egy dézsába, és azt állítsuk hideg helyre. Másnap főzzünk meg vízben sárgarépát és petrezselyemgyökeret, hűtsük le és öntsük a húsra. A sonkára tegyünk deszkát és erre köveket. A húsokat minden nap forgassuk meg, hogy az alsók felülre, a felsők meg alulra kerüljenek. A lével mindig jól locsoljuk is meg a darabokat. Három hét után vegyük ki a léből, szikkasszuk meg és füstjük fel. (A kisebb sonkákat kevesebb ideig pácoljuk.)

Prágai sonkapác

Minden kiló húshoz öt deka sót számítunk. Minden öt kiló húshoz egy deka salétromot és öt deka porcukrot mérünk. Ezeket összevegyítjük, és a még langyos húsra dörzsöljük. A húst dézsába rakjuk és a képződött lében öt napon át tartjuk, közben naponta többször megforgatjuk. Ekkor páclevet készítünk. A húst kiszedjük a dézsából, a sós levet átöntjük egy másik edénybe. A húsokat visszatesszük a dézsába, és annyi vizet öntünk rájuk, hogy éppen ellepje őket. Utána kiszedjük a húsokat, a vizet egy edénybe töltjük, és megmérjük. Minden liter vízhez öt deka sót, öt literenként egy deka borsot, két deka koriandermagot, öt deka borókabogyót vagy fenyőmagot, öt-hat babérlevelet, öt-hat gerezd fokhagymát adunk, azután feltesszük forrni, és tíz percig főzzük. Amikor teljesen kihűlt hozzáöntjük a húsról leöntött levet, és az egészet a húsra töltjük. Fedőt vagy deszkát teszünk a húsra, kővel lenyomjuk, s tíz napon át – minden nap megforgatva – a páclében hagyjuk. Tíz nap után kivesszük, megszikkasztjuk és felfüstöljük. A füstön addig tartjuk, amíg szép aranybarna színű lesz.






A legfinomabb töpörtyűs, hájas pogácsa és 1 hajtogatás nélküli leveles tészta recept!





A falusi receptek a legjobbak, ezekben nincsenek mű dolgok, csak a természetes finomságok! A hajtogatás nélküli leveles tészta sok mindenhez felhasználható, csak így készítem!

Omlós töpörtyűs pogácsa

Hatvan deka lisztből, húsz deka őrölt töpörtyűből, húsz deka zsírból, négy tojássárgájából, négy deka kissé cukrozott tejben feloldott élesztőből, sóval, kevés törött borssal tésztát gyúrunk. Annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, majd félórás időközökben háromszor egymás után kinyújtjuk és összehajtogatjuk. Vigyázzunk arra, hogy ne változtassunk a hajtogatás irányán. Végül két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és boros pohárral kivágjuk. Tepsibe rakjuk s egy órán át keleszijük, tetejét tojással megkenjük és megsütjük.

Leveles töpörtyűs pogácsa

Tizenkét deka lisztet összekeverünk harminc deka őrölt töpörtyűvel. Húsz deka lisztből, egy tojássárgájából, sóból és tejfölből rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és a lisztes töpörtyűt rákenjük, majd összehajtogatjuk. Negyed órás pihenőt tartunk, s újra kinyújtjuk és hajtogatjuk. A harmadik hajtogatás után pohárral kivágjuk, a tetejét bekenjük tojássárgájával és forró sütőben megsütjük.

Hájas tészta

Huszonöt deka hájat kevés vízbe este beáztatunk, majd reggel éles késsel jól szétkaparjuk, összedolgozzuk – kés segítségével – tizenkét és fél deka liszttel, csipet sóval. Tizenkét és fél deka lisztből fél deka élesztővel, egy tojássárgájával, citromos vízzel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Ha édesen akarjuk készíteni, akkor tegyünk bele egy kanál porcukrot is. A tésztát jól kinyújtjuk, a lisztes hájat rákenjük, négyfelől összehajtogatjuk, s a nyújtófával jól megveregetjük. Negyedórás időközökben háromszor egymás után kinyújtjuk és összehajtogatjuk, közben hűvös helyen pihentetjük. Végül kellő vastagságúra nyújtjuk, és kivágjuk, megtöltjük tetszés szerinti töltelékkel, és megsütjük.

Hájas pogácsa

Huszonöt deka megtisztított disznóhájat kiáztatunk és késsel szétkaparjuk. Elveszünk belőle négy-öt deka hájat és huszonöt deka liszttel, két tojással, pici sóval és néhány kanál fehérborral tésztát gyúlunk belőle, s erősen kidolgozzuk, amíg hólyagos lesz. Utána fél órán át hideg helyen tartjuk, majd kinyújtjuk, és rákenjük a hájat, összehajtogatjuk, és negyed óráig pihentetjük. Összesen háromszor hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, és erős tűznél megsütjük.

Hajtogatás nélküli leveles tészta

Tizenöt deka lisztet, egy tojással, pici sóval, és kevés tejjel jól összegyúrunk. Tíz deka zsírt (csak fagyos disznózsír a megfelelő ehhez a tésztához) késsel összedolgozunk tizenöt deka liszttel. A tésztát kinyújtjuk hatvan centi hosszúra, harmincöt-negyven centi szélesre, és késsel rákenjük a zsíros lisztet. A tésztát szorosan felgöngyöljük. A rudat hat egyenlő részre vágjuk. A darabokat nagyobb füzetnagyságúra nyújtjuk, és hármat-hármat egymásra teszünk, majd így, egymáson nagyobb tepsinagyságúra nyújtjuk. A két lapot különféleképpen használhatjuk fel. Tölthetjük almával vagy túróval. Bekenhetjük tojássárgájával, meghinthetjük sóval és köménymaggal, s rudakat vághatunk belőle, utóbbi ital mellé kiváló.




Kolbász készítés házilag (recept)! Mert a falusi a legjobb!





A kolbász az egyik legbámulatosabb falusias étel! Vöröshagymával, savanyú káposztával bámulatos reggeli, vagy vacsora!


Kolbászkészítés

Kolbászkészítés

Lemérjük a darált húst, s minden kiló darált húshoz másfél-három deka sót teszünk. Paprikával, borssal ízlés szerint fűszerezzük, jól összegyúrjuk s kevés fokhagymás vizet (az összezúzott fokhagymagerezdekre langyos vizet öntünk, s estétől reggelig állani hagyjuk) öntünk hozzá gyúrás közben. Időnként kóstoljuk meg, s ha még szükséges, tegyünk hozzá a fűszerekből. A beleket megtöltjük. A kész kolbászt rúdra akasztjuk száradni. Ha kevés a bél, pótolhatjuk marhabéllel is. A kolbászt hideg helyre tesszük.

Vöröses májas kolbász

Egy disznótüdőt és -szívet és a tüdő súlyának megfelelő súlyú, sovány, csont nélküli disznóhúst gondosan megtisztítunk, és átdaráljuk a vesékkel és a disznómájjal együtt. A májat, mielőtt megdarálnánk, szeletekre vágjuk, és addig forrázzuk le újra és újra, amíg már semmi vért nem ereszt. Annyi zsírt olvasztunk, mint a felhasznált disznóhús súlya, megpirítunk benne apróra vagdalt vöröshagymát, belevegyítjük a vagdalt keveréket, megsózzuk, kakukkfűvel, majoránnával, borssal fűszerezzük, kevés húslével pépesre keverjük, és a kimosott belekbe tömjük. Forró vízben tizenöt percig főzzük. Ha kiállna a vége a vízből, fakanállal lenyomkodjuk, hogy mindenütt átfőjön. Főzés után törlőre tesszük száradni, utána egy napig szabad levegőn szellőztetjük, majd nyolc napig füstöljük.

Száraz kolbász

Három kiló sovány marhahúst, két kiló sovány lapockát és egy kiló szalonnát apróra vagdalunk, és két deka sóval, egy gramm cukorral, fél gramm salétrommal, két gramm fehér borssal és kevés apróra vágott hagymadarabbal (a fokhagymalé még kellemesebb) fűszerezzük. Az egészet jól összedolgozzuk, mem vékony belekbe töltjük. Szellős, hűvös helyen felakasztva tartjuk. Felfüstöljük.

Csabai kolbász

Három kiló kolbászhús és nyolcvan deka kell hozzá. A búst három-négy centiméteres kockákra vágjuk és deszkára terítve, két napig hideg helyen hagyjuk, hogy a nedvessége elpárologjon. Ezután apróra daráljuk, utána fűszeresük, egy kiló húsba három deka édes paprikát, fél deka csípős paprikát, fél deka darát fekete borsot, fél deka darált köménymagot és kilónként fél deka salétromot számítunk. Ezekkel jól összegyúrjuk, azután hozzátesszük a kockára vágott szalonnát. Nem túl vastag marhabélbe töltjük, nagyon szorosan, keményre. A végeket spárgával jól elkötjük, és azzal a kolbászt is végig befonjuk, mint a szalámit. Két napi szikkadás után hideg füstre tesszük. Azután hideg helyre rúdra, akasztjuk, egy-két hónap múlva fogyasztható.

Citromos kolbász

A nem túl sovány, de nem is túl zsíros húst megdaráljuk, megborsozzuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük (öt kiló húshoz egy citrom héját tesszük) s vízzel elkeverjük, hogy könnyen a bélbe tölthessük. Ugyanígy készülhet a fokhagymás kolbász is: citromhéj helyett vagy kevés hagymát, vagy fokhagymalevet teszünk a húshoz, ízesítéséhez ebben az esetben használjunk még paprikát és kevés majoránnát is.




Krumplilángos amit csak a borsodiak ismernek





Hozzávalók

  • 1 kg krumpli,
  • 30-40 dkg liszt,
  • só,
  • olaj.

Elkészítés

A krumplit hámozd meg, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomó segítségével törd össze, picit sózd meg, majd hagyd langyosra kihűlni. Szórd hozzá a liszt felét, és kezdd el összegyúrni.
Addig adagold hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem tapad a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét vagy gombócot csinálnál.
Ha összegyúrtad, sodord rúd alakúra, karikázd fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a karikákat egészen vékonyra.
A palacsintasütőt kend meg olajjal, hevítsd fel, és mintha palacsintát készítenél, süsd ki a krumplilángosokat. Ízlésed szerint az olajat akár fokhagymával is ízesítheted.
Nagymamám is így készítette, ő is mindig megkente kacsazsírral, vagy libazsírral!
Forrás – A receptet elkészítette és fotózta: Madarasiné Száraz Ilona





Megfőztem néhány szem burgonyát, összedolgoztam a hozzávalókat és már készült is a krumplis pogácsa!






Hozzávalók

  • 1/2 kg liszt,
  • 1 csom. szárított élesztőpor,
  • 1 mk cukor,
  • 1 mk só,
  • 1 db tojás a tésztába +1 db a kenéshez,
  • 15 dk zsír,
  • 4 db közepes krumpli főve, krumplinyomón átnyomva,
  • kevés tej, amennyit a tészta felvesz.

Elkészítés

A liszttel elkeverem a szárazakat, élesztő, só, cukor. Hozzáadom a zsírt, elmorzsolom vele. Bele keverem a krumlit. Végül a tojást és egy kis tejjel alaposan összegyúrom. 1/2 órát hidegen pihentetem.
1 db tojást kevés tejjel /2-3 ek/ kikeverem. A tésztát újnyi vastagságra kinyújtom, megkenem a tejes tojással, félbe hajtom. Pihentetem 20 percig a deszkán letakarva. Ezt 3x ismétlem.
Ujjnyi vastagságra nyújtom, késsel rácsozom a tetejét, lekenem a maradék tejes tojással, közepes szaggatóval kiszúrom. Zsírpapírral bélelt tepsibe, 180,° szép aranybarnára sütöm.
Tóthné Márti receptje!




Krumplis tészta sütőben 20 perc alatt összesütve egyszerűen mennyei!



Hozzávalók

  • 1. fej vöröshagyma,
  • 2 ek zsír,
  • 4 db burgonya,
  • 2. db paradicsom,
  • 2. db paprika /nem erős/,
  • 1. ek fűszer piros paprika,
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma,
  • só, bors tetszés szerint,
  • 1/2 kg kocka tészta.

Elkészítés

A vöröshagymát kockázom, a zsíron üvegesre dinsztelem. A paprikát és paradicsomot, fokhagymát aprítva hozzá adom. Pirospaprikával elkeverem, kevés vízzel felöntöm. Füszerezem.
A kis kockákra vágott burgonyát hozzáadom, puhára főzöm. Villával pépesítem, így kicsit darabos marad a burgonya. A tésztát sós vízben kifőzöm. Óvatosan hozzákeverem a burgonyához. Jénaiban, előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütöm.
Tóthné Márti receptje!


Mióta kipróbáltuk ezt a fokhagymás receptet, csak így készítjük a sült burgonyát!



Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya,
  • 5 evőkanál olaj,
  • 6 gerezd fokhagyma,
  • negyed teáskanál őrölt rozmaring,
  • só,
  • bors.

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk és hosszú csíkokra vágjuk, az olajat összekeverjük a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel, majd a burgonyára öntjük és összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokon nagyjából 35 perc alatt megsütjük.




Kovászos lángos (krumplis változat), fokhagymásan tejföllel és reszelt sajttal





A lángost mindenki szereti, már számtalan receptet kipróbáltam, de ennél finomabbat még nem találtam.

Hozzávalók

  • 50 dkg BL 80 liszt és 50 dkg BL 55 liszt (kenyér és sima liszt – Összesen 1 kg liszt),
  • 30 dkg madre (ez egy olasz fehérlisztes kovász fajta, de ez helyettesíthető 1 kocka élesztővel),
  • 30 g só,
  • 2 nagy főtt krumpli,
  • 2 löttyintés olaj,
  • 7,5 dl tej.

Elkészítés

Dagasztás után 1 óra pihi majd 3x hajtogatva fél óránként. Fél óra pihi után 21 db golyót formáztam, újabb fél óra pihi, aztán sütöttem.
Dolly Baranyai receptje!


Darált húsos rakott burgonya … Fullosan!





A rakott ételek finomak és könnyen elkészíthetőek. Meglepnéd a családot valami nagyon finommal? Akkor ezt a receptet érdemes kipróbálnod.


Hozzávalók

  • Tojás,
  • tejföl,
  • burgonya megfőzve:
  • darált hús (marha-sertés vegyesen),
  • aprított hagyma,
  • fokhagyma,
  • bors,
  • paprika,
  • só.

Elkészítés

Rétegelve: burgonya szeletelve, tojás szeletelve, húspép fele.
Megismételjük.
Beirdalt szalonna.
Sütőbe vele.
Ha a szalonna megsült, ráütjük a tojásokat. Mikor azok megsültek … Készen van.
Jó étvágyat.
Megj: A darált hús nyersen van benne, ízesítve. És két rétegben a tepsiben… Megsült nagyon hamar (Tejföl+tojás az öntet).
Rajczi Viktor receptje!






Ha ezt megkóstolod, még jobban fogod szeretni a burgonyát! Csak újburgonyára és fokhagymára lesz szükséged…





A burgonya az egyik legfinomabb köret, amit szinte mindenki kedvel. Válassz apró újburgonyát, mert könnyebben megsül.


Hozzávalók:

  • 1 kg újburgonya
  • 60 ml olaj
  • 8 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés:

A burgonyát mossuk meg, nem kell meghámozni. Tegyük egy tiszta konyharuhára és hagyjuk megszáradni. Az olajat tegyük egy tálkába, keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Ezzel minden burgonyát kenjünk le, használhatunk ecsetet erre a célra. A burgonyát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt süssük meg.






Fenséges fokhagymás, fűszeres burgonya! Készíts egy óra alatt fenséges köretet bármilyen hús mellé!





Könnyen elkészíthető és az íze egyszerűen csodás. Mikor valami finomságot készítenél, próbáld ki ezt a receptet. A csodás ízével biztosan nem tud majd betelni a család!

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 70 ml olaj
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • 6 gerezd fokhagyma
  • negyed teáskanál őrölt bors
  • újhagyma szára, petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk. Tetszés szerint meg is lehet hámozni. Egy konyharuhára tesszük, hagyjuk megszáradni. Az olajat összekeverjük a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, a burgonyára öntjük. Összekeverjük, hogy mindenhol érje és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.180 fokos sütőben nagyjából 50 perc alatt megsütjük. Tetszés szerinti szósszal kínáljuk. jó étvágyat!






A burgonyát felszeletelte, befűszerezte és tepsibe tette, 30 perc múlva kész volt a család kedvence!




A megszokott köretek helyett egy fűszeres sült burgonya receptet mutatunk. Könnyen és gyorsan elkészíthető, megéri kipróbálni, ha valami nagyon finomra vágysz.


Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya,
  • 3 evőkanál olaj,
  • só,
  • pirospaprika paprika,
  • zöldpetrezselyem levél a díszítéshez,
  • fokhagyma por,
  • kapor.

Elkészítés

Mossuk meg a burgonyát, majd szeleteljük fel. Szórjuk rá a fűszereket és keverjük össze, hogy mindegyik darab burgonyára jusson fűszer. A befűszerezett hasábburgonyát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, csorgassuk rá az olajat. 180 fokra előmelegített sütőben süssük nagyjából 30 percig. A megsült burgonyákat díszítsük apróra vágott zöldpetrezselyemmel, vagy kaporral. Kínáljunk fokhagymás tejfölt, vagy valamilyen szószt mellé. Jó étvágyat!



Fokhagymás, zsemlemorzsás burgonya sütőben sütve! Villámgyors, egyszerű és nagyon fincsi!





Ezt az ételt nagyon könnyű elkészíteni, fenségesen finom és nagyon fokhagymás. Bármilyen húst kínálhatunk mellé. Böjti időszakban önmagában is fogyaszthatjuk, friss salátával.


Hozzávalók:

  • 1 kg kisebb méretű burgonya,
  • 4 evőkanálolaj,
  • 4 – 5 gerezd fokhagyma,
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa,
  • só,
  • bors,
  • bazsalikom ízlés szerint (kihagyható),
  • kevés zöld kapor,
  • zöldpetrezselyem.

Elkészítés:

Főzzük meg a burgonyát héjastól, majd ha megfőtt, hagyjuk egy kicsit hűlni és hámozzuk meg.
Keverjük össze a burgonyát olajjal, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával, majd tegyük egy sütőzacskóba és szórjuk meg zsemlemorzsával. A burgonyát rázzuk össze többször a zacskóban, hogy mindegyik darabon egyformán legyen a zsemlemorzsa. Tegyük tepsibe, 180 fokon süssük 30 – 35 percet.
Amikor megsült, szórjuk meg apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral. Melegen tálaljuk, jó étvágyat!




Gyors májpogácsa – mindenki megnyalja utána a tíz ujját!





Ez így ahogyan van, tökéletes! ? Ráadásul alig kell hozzá valami!

Hozzávalók

  • 3 burgonya,
  • 1 nagy doboz májpástétom (helyette: elkapart csirke- vagy sertésmáj)
  • 1 cikk fokhagyma,
  • 1 tojás,
  • őrölt bors,
  • zsemlemorzsa és olaj,
  • só.

Elkészítés

A burgonyát megreszelem, levét kinyomom, majd összekeverem a pástétommal, a tojással, a fokhagymával és megsózom, megborsozom. Annyi zsemlemorzsát öntök hozzá, hogy keménykés masszát kapjak. Jól eldolgozom, pogácsákká formálom, zsemlemorzsába forgatom és forró olajban kisütöm. Savanyúsággal tálalom.






A világ legkrémesebb burgonyasalátája, minden nap meg tudnám enni!





Annyira finom, hogy azt szoktam mondani, kötelező kipróbálni! Nem lehet betelni vele, nagyon krémes és ízletes.


Hozzávalók:

  • 350 g burgonya,
  • 1 tojás,
  • 1 db kisebb zeller (ledarálva),
  • 3 evőkanál natúr joghurt,
  • 3 evőkanál majonéz,
  • 1 teáskanál mustár,
  • 1 kisebb hagyma, apró kockákra vágva,
  • só,
  • bors,
  • piros por paprika.

Elkészítés:

Főzzük meg a tojást. A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk kockákra, sós vízben főzzük meg. Közben készítsük el a szószt. Keverjük össze egy tálban a majonézt, a joghurtot és a mustárt majd adjuk hozzá a ledarált zellert (ha még üdébb ízre vágyunk, használhatunk zellerszárat) és az apróra vágott hagymát, keverjük jól össze. Amikor a burgonya megfőtt szűrjük le és tegyük tálba, keverjük össze a szósszal. A tojást vágjuk apró kockákra és keverjük bele a salátába. Jó étvágyat!




Töltött burgonyapogácsa olajban kisütve, egy finom forró étel, amit villámgyorsan elkészíthetsz!





Ma egy olyan burgonyapogácsa, vagy más néven burgonyakrokett receptet mutatunk nektek, amit fenséges gombás töltelékkel készítünk és forró olajban kisütünk. Remek recept és egy szempillantás alatt el is készül!


Hozzávalók:

  • 8 db burgonya,
  • egy csipetnyi kurkuma,
  • 500 g gomba,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 3 evőkanál liszt,
  • 1 hagyma,
  • őrölt fekete bors,
  • só,
  • olaj.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a burgonyát és karikázzuk fel. Sós vízben főzzük puhára. Szeleteljük fel apró darabokra a hagymát és a gombát, pirítsuk meg egy serpenyőben forró olajon, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a sót.

Tegyük a megpirított tölteléket szűrőbe, hogy lecsepegjen. Szűrjük le a burgonyát és törjük össze burgonyatörővel, vagy kézi robotgéppel és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt tegyük bele a lisztet, az őrölt fekete borsot és a kurkumát (hogy szebb színe legyen) kavarjuk jól össze, ha úgy vesszük észre, hogy nem elég kemény a massza, még adhatunk hozzá lisztet.

Készítsünk tenyérnagyságú fasírtokat a püréből, a közepébe tegyünk gombás tölteléket és nyomkodjuk jól össze a széleit, hogy ne folyjon ki a töltelék. Forgassuk lisztbe mindegyik darabot.
Forró olajban pirítsuk ki a kroketteket.

Jó étvágyat!



Burgonyás rudacskák, csodás recept, így még biztosan nem készítetted!





Annyira finom, hogy nem lehet annyit készíteni belőle, hogy elég legyen!


Hozzávalók

  • 20 dkg főtt áttört burgonya (tisztán mérve),
  • 15 dkg vaj vagy Rama margarin,
  • 20-25 dkg liszt,
  • só;
  • a tetejére tejföl, pirospaprika, köménymag.

Elkészítés

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, megsózzuk, és az áttört burgonyával összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán késfok vastagra nyújtjuk, majd egymás után kétszer úgy hajtogatjuk, mint a leveles tésztát. Végül kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és derelyevágóval egy centi széles rudakra vágjuk. Sütőlemezre fektetjük, és minden rudacska tetejét pirospaprikával elkevert tejföllel megkenjük, köménymaggal megszórjuk. Forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük.






Burgonyás májfasírt – Bármilyen főzelékre kiadós, olcsó feltét!





Szeretnél olcsó és finom ételt készíteni? Akkor ez a recept tetszeni fog!


Hozzávalók

  • 2 tojás,
  • 5 közepes nagyságú burgonya,
  • 20 dkg bármilyen friss máj,
  • petrezselyem,
  • őrölt bors, só;
  • a sütéshez olaj.

Elkészítés

A tojásokat egy mély tálban habosra keverem, és nyersen, hámozva, megmosva hozzáreszelem a burgonyát. Egy kevés sót, őrölt borsot, kevés összevagdalt étolajban pirított petrezselymet keverek közé, végül a darált májat. Jól összedolgozom, és tarkedli sütőben, olajban, takaréklángon kisütöm, vigyázva, nehogy kiszáradjon.






Zománcozott burgonya, ennél finomabb köretet még nem kóstoltál!





Annyira ízletes, hogy önmagában is szívesen falatozunk belőle, még hús sem kell mellé!

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 4-5 dkg vaj,
  • só.

Elkészítés

A burgonyát sós vízben, héjában megfőzöm, és meghámozom. Amikor kihűlt, szűrőbe teszem, hideg vízzel leöblítem, majd lecsepegtetem. A cukrot egy serpenyőben felolvasztom, s lapos késsel addig keverem, amíg barnulni kezd. (Vigyázni kell, nehogy megégjen.) Ezután a serpenyőt leveszem a tűzről, és az, olvadt cukorhoz hozzáadom a vajat, s addig keverem, míg a vaj is elolvad. Ezután beleöntöm a nedves burgonyát, s addig lökdösöm, rázogatom a cukros vajban, amíg egyenletesen “zománcozott”, és aranybarna lesz. Végül a serpenyőt visszahelyezem a tűzre, és kis lángon átmelegítem. Azonnal tálalom, tetszés szerint felaprított hagymát is szórhatunk rá.






Burgonyás májfasírt, olcsó főétel, ha unod a húst, ezt próbáld ki!





Hozzávalók:

  • 30 dkg máj
  • 1 evőkanál reszelt burgonya
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
  • majoránna
  • petrezselyemzöld
  • 2 tojás

Elkészítése:

30 dkg májat ledarálunk, adunk hozzá 1 evőkanál finomra reszelt nyers burgonyát, 3 evőkanál morzsát, sót, borsot, majoránnát, aprított petrezselyemzöldet 2 tojássárgáját és a felvert kemény habját. Jól elkeverjük és kanállal, vagy kézzel fasírtokat formálunk a masszából és forró zsírban kisütjük.




Szafaládés burgonyafasírt, filléres finomság, elronthatatlan recept!



Készítenél valami ízleteset? Próbáld ki ezt a fenséges receptet, a fasírtot kínálhatod főzelékek, vagy saláták mellé, de önmagában is nagyon finom, majonézzel, tejföllel.


Hozzávalók

  • 1 kg (rózsa)burgonya,
  • 3 szafaládé,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 kis vöröshagyma,
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem,
  • 3 tojás, só;
  • a sütéshez bőven olaj.

Elkészítés

A burgonyát sós vízben megfőzöm, így könnyen hámozható. A meghámozott burgonyát a szafaládéval együtt átdarálom. A finomra vágott vöröshagymát olajon üvegesre fonnyasztom, hozzáteszem a finomra vágott petrezselymet, és két percig párolom. Hozzákeverem a szafaládés burgonyát, majd kihűtöm, megsózom, és eldolgozom a nyers tojásokkal. Vizes kézzel pogácsákat formázok belőle, és bő, forró olajban, mindkét oldalukat megsütöm. Burgonyával, savanyúsággal tálalom.


Burgonyapogácsa (leveles) – Másnap is puha lesz!





Egy régi recept új köntösben. Puha és nagyon ízletes! Képtelenség megunni az ízét, ezért mindig dupla adagot készítek belőle! Az utolsó falatig elfogy!

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg+10 dkg margarin,
  • 30 dkg héjábon főtt, tisztított, áttört burgonya,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1 tojás,
  • só.

Elkészítés

30 dkg lisztet elmorzsolunk 20 dkg hideg, esetleg reszelt margarinnal. Hozzáadunk 30 dkg héjábon főtt, tisztított, áttört burgonyát, kevés langyos tejben megfuttatott 2 dkg élesztőt, 1 tojást és kevés sót. Jól összedolgozzuk és 1/2 órát pihentetjük. Ezután négyszögletesre nyújtjuk és megkenjük 10 dkg olvasztott margarin 1/3-ával. Vajas tészta módjára hajtogatjuk. 1/4 órai pihentetés után ismét kinyújtjuk, vigyázva, hogy a sodrás közben meg ne forgassuk. Megkenjük a második 1/3 rész margarinnal, majd 1/4 óra múlva megismételjük a műveletet. Ez után 3/4 órát pihentetjük, lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe téve tetejét megkenjük tojással, majd 1/2 órát pihentetjük. Végül 15 percig felső teljes lángon előmelegített sütőben 2 percig felső, majd 10-12 percig alsó takaréklángon sütjük.






Világbajnok paprikás rakott hasábburgonya  (kb 25 perc)





Hozzávalók

  • 1 csomag mirelit hasábburgonya,
  • sült hús vagy virsli, vagy kolbász, vagy ezek egyvelege,
  • paprika, paradicsom (vagy egy-két kanál lecsó),
  • 2 dl tejföl,
  • egy evőkanál gulyáskrém.

Elkészítés

1 csomag mirelit hasábburgonya felét kizsírozott tűzálló tálba tesszük, beborítjuk vékony csíkokra vágott sült hússal, esetleg virslivel vagy kolbásszal, erre néhány karika zöldpaprikát és paradicsomot teszünk, majd beborítjuk a többi burgonyával. 2 dl tejfölbe elkevernünk egy evőkanál gulyáskrémet, a burgonyára öntjük. és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.






Sütőben sült fűszeres máj burgonyával- a tökéletes vacsora!





Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • 1 kg csirkemáj
  • majoránna
  • bazsalikom
  • ételízesítő
  • só, bors
  • olaj

Elkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Kiolajozott tepsibe tesszük és megszórjuk a fűszerekkel. 180 fokos sütőben félpuhára sütjük. A májat közben megmossuk, majd a burgonyára halmozzuk. Kevés olajat csöpögtetünk rá és megszórjuk a fűszerekkel. Készre sütjük. Ha elkészült, friss bazsalikommal megszórjuk és különféle mártásokkal tálaljuk.





Ismerd meg a 12 legfinomabb mártás receptjét!



A mártásokkal akármilyen húst és más ételt ízletesebbé tehetsz! A család nem fog ráunni az ételekre, ha mindig változatossá teszed őket, ezekkel a finomságokkal! Jobb és finomabb házilag elkészíteni.

Majonéz készítése


Négy tojás sárgáját edénybe tesszük, gyengén sózzuk és egy fél citromlevével együtt jól elkeverjük. Állandó keverés mellett hat deci étolajat először cseppenként később vékony sugárban a tojáshoz adunk. Olyan sűrű lesz, mint a kikevert vaj. Még kiadósabb, ha a tojássárgájához előbb mustárt keverünk s azután az olajat. A majonéz egy részét felhasználhatjuk további mártások készítéséhez.

Majonéz mártás

A fentebbi majonéz felébe másfél deci tejfelt és más-fél deci tejszínt adunk, majd citromlével, kevés porcukorral, csipetnyi sóval és törött fehérborssal jól kikeverjük.

Tatármártás

Harminc deka majonézt keverőedénybe teszünk, hozzáadunk egy evőkanál mustárt, egy deci tejfelt egy deci kivert tejszínt, egy deci fehér bort, egy fél citrom levét, kevés sót, ízlés szerint porcukrot és habverővel simára keverjük. Halételekhez, tojásételekhez, töltött paradicsomhoz adjuk.

Zöldmártás

Öt deka spenótot megtisztítunk, megmosunk, majd forrásban levő, gyengén sózott vízben megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, és szitán áttörjük. Kevés finomra vágott tárkonnyal és petrezselyemzölddel együtt az előre elkészített majonézmártáshoz keverjük.

Finom mártás


Harminc deka majonézből készült tatármártást keverőedénybe teszünk, három szardíniát bőrétől és gerincétől megtisztítva, egy ecetes uborkát és egy kemény tojást finomra vágunk és a tatármártáshoz keverjük. Tojás- és halételekhez adjuk.

Főtt tartármártás

Hat tojássárgáját, hat deci tejfelt, két evőkanál mustárt, tíz deka lisztet, kevés sót és cukrot habüstbe teszünk, jól kikeverjük, majd vízgőz fölött állandó keverés mellett felfőzzük. Ha kihűlt három deci fehér bort és egy citrom levét keverjük hozzá.

Fűszeres mártás

A majonézmártást keverőedénybe tesszük, hozzáadunk kevés reszelt vöröshagymát, egy hámozott, finomra vágott ecetes uborkát, kevés petrezselyemzöldjét és metélőhagymát ugyancsak finomra vágva és jól elkeverjük. Ízesítősül egy kanál mustárt, kevés porcukrot, csipetnyi borsot keverünk hozzá. Hideg sültekhez adjuk.

Remuladc mártás

Két tojásból készített majonézhez hozzákeverünk két deci tejszínt vagy tejfelt, egy deci fehér bort, egy hámozott, összevágott ecetes uborkát, egy kanál mustárt, egy fél citrom levét, kevés finomra vágott metélőhagymát petrezselyemzöldjét, tárkonyt és egy csipetnyi törött borsot. Hideg halakhoz adjuk.

Cumbcrland-mártás



Harmincöt deka ribizlilekvárt drótszitán átpasszírozunk, hozzáadunk két deci vörös bort, három deci konyakot, egy citrom és egy narancs levét, egy kanál mustárt és az időközben vékony, metéltre vágott, vörös borban puhára párolt, nem túl sok, narancs- és citromhéjat, majd simára keverjük.
Vadakhoz és vadszárnyasokhoz adjuk.

Csiki mártás

Öt deka gombát megtisztítunk, megmosunk és gyengén sózott citromos vízben megfőzzük. Amikor kihűlt, apró kockára vágjuk, öt deka hámozott almával, öt deka céklasalátával és kevés reszelt vöröshagymával együtt az előre elkészített majonézmártáshoz keverjük. Rántott vagy rostonsült halakhoz adjuk.

Ravigot-mártás

Egy deci, ecetet, másfél deci olajat keverőedénybe öntünk. Tíz deka hámozott finomra vágott ecetes uborkát, öt deka vöröshagymát, egy csomó metélőhagymát, fél csomó petrezselyemzöldjét, kevés tárkonyt, két kemény tojást kockára vágva hozzákeverünk, sóval törött borssal ízesítjük. Marhahúsokhoz, borjúvelőhöz adjuk.

Svéd mártás

Húsz deka hámozott almát szeletekre vágunk és fehér borban puhára pároljuk, majd szőrszitán átpasszírozzuk. Az elkészített majonézmártást keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk az almát és jól elkeverjük, majd öt deka tormát reszelünk és azt is hozzákeverjük. Sertés- vagy libasülthöz adjuk.






Ilyen könnyen még soha nem hámoztál meg burgonyát!



Minden háziasszony tudja, mennyi munkával jár burgonyát hámozni, főleg akkor ha egy nagy adag burgonyasaláta készül a családnak! Ha ezt a tippet kipróbálod, gyakorlatilag pillanatok alatt eltüntetheted a burgonyahéját

Mosd meg a burgonyát, vágd be körbe és főzd meg. Tedd hideg víz alá, hogy lehűljön és már hámozhatod is, de nem akárhogy, hanem úgy ahogy a videón látod! Ideje egy nagy adag burgonyasalátát készíteni!




Szupergyors burgonyahámlás! - Life Hack



Köszönjük Bidista e nagyszerű recepteket
aki szereti a finomságokat itt egyhelyen elérheti , és ha tetszik akkor használjátok családotok épűlésére .




1638) Áttekintés: Lishi SFIC válogatás (WOW!)





1509) Vészhelyzeti zár-választó készlet készítményekhez




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése