2019. december 5., csütörtök

Darálós keksz


















Darálós keksz





Darálós keksz-Crushed biscuits-Gehackter Kuchen



Darálós keksz

Hozzávalók 6 főre

  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 25 dkg olvasztott margarin
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál citromlé
csipet só minden tésztába kell !!

Recept

  • Egy mély tálban a lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrokat és a sütőport, hozzáöntjük a margarint és a citromlevet, majd beleütjük a 4 db tojást.
    Addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz és elválik a kezünktől és az edénytől. Ekkor kétfelé vesszük és az egyik félbe beletesszük a kakaóport és újból jól átgyúrjuk.
    Légmentesen lezárva és egy éjszakára hűvös helyre, vagy pár órára hűtőbe tesszük.
    Mindig csak annyi tésztát vegyünk elő, amennyi a kinyomó- darálóba fér és 8-10 cm-es rudacskákat készítünk, amiket sütőpapírra helyezünk és előmelegített sütőben, közepes lángon 10 percig sütjük. ekkor megfordítjuk, és addig sütjük, amíg, ropogós, száraz nem lesz. Ugyanígy járunk el a kakaós masszával is. 


Hagyományos Fasírt Fasírozott / Szoky konyhája /











    Darálós keksz
A drága dédi mikor gyerek voltam sokszor megcsinálta nekünk, ha kiürült a sütis doboz, már készült az újabb keksz......

Hozzávalók

- 4 adag +
  1. 750 g liszt
  2. 20 g sütőpor
  3. 4 db egész tojás
  4. 200 g zsír
  5. 200 g cukor
  6. 1 g citrom reszelt héja
  7. 1 evőkanál kakaópor a fele tésztába
  8. szükség szerint tej
  9. A bevonáshoz:
  10. 1 tábla olvasztott étcsokoládé
  11. 2 evőkanál olaj

Elkészítés

kb. 100 perc
  1. A hozzávalókból jó kemény tésztát gyúrunk. Elfelezzük az egyik tésztába begyúrjuk a kakaóport. Majd follpackba csomagoljuk a cipókat és a hűtőbe tesszük fél órára.
  2. Elővesszük az egyik tésztát és ledaráljuk, kb 8 cm hosszúra, és tetszés szerint formázzuk. Utána vesszük a másik tésztát azt is ledaráljuk. Húsdarálóra szerelhető formával. Én még mindig a Dédiét használom.
  1. Sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk őket, 180 C fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
  1. A ki akarja a végeit olvasztott csokiba márthatja. Aki szereti csokiba mártás után megszórhatja kókusz reszelékkel is. Pléh dobozba hetekig eláll.


Darálós keksz

Darálós keksz
  • Hozzávalók:
  • 75 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 4 egész tojás
  • 20 dkg zsír
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • + 1 ek. kakaópor a tészta felébe
  • (ha szükségét érezzük 1-2 ek. tej)
A bevonathoz:
  • 1 tábla csokoládé
  • 1 ek. olaj
Elkészítési idő:
1 óra
Fogyókúrás:
nem
Költség:
500-1000 FT
Vegetáriánus:
igen
Adagok:
8 főre
Gluténmentes:
nem
Nehéz
ség:
Egy
szerű
Laktózmentes:
nem


Elkészítés:
A hozzávalókból jó kemény tésztát gyúrunk. (ha túl száraznak érezzük a tésztát 1-2 ek tejjel lazíthatunk rajta) Majd elfelezzük, és az egyik felébe 1 ek. Holland kakaóport gyúrunk. A tésztacipókat folpackba csomagoljuk és fél órát a hűtőben pihentetjük.
Elővesszük a tésztákat és a darálón ledaráljuk. 8 cm hosszú rudakra vágjuk, amiket akár kifli alakúra is hajthatunk. Sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12perc alatt megsütjük őket.
A csokoládét 1 ek. olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd tetszés szerint megmártjuk benne a süteményeket. De akár porcukorba is forgathatjuk őket, vagy hagyhatjuk “pucéran”.
Pléhdobozban hetekig eláll.
Tipp / megjegyzés:
Aki szereti a csokiba mártást követően megszórhatja kókuszreszelékkel.





Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Darálós keksz

Darálós keksz

Feltöltő: Mária Bársonyné Dankovics Kategória: Aprósütemények,






Retró darált keksz

IMG_7374.JPGAz őszi-téli időszak nálam a sütiszezon is. A minap bevillant egy régi családi kép. A húsdaráló bevonásával készített darált kekszé és hogy mennyi sült ki belőle a régi szép időkben.
A Vasedény egy olyan színfolt a hazai kiskereskedelem egén, akár
Vagy 20 éve nem ettem ilyet, ez pedig változtatásért kiáltott. Húsdarálót rég nem láttam, és a családban sem tudott róla senki. Azt az igazi öntöttvas változatot akartam, amiben van anyag, értsd: több kiló. Fogalmam sem volt, hogy merre induljak. Aztán a kollektív tudást hívtam segítségül az Otthon édes facebook oldalán, majd az egyik kedves olvasóm kiejtette a varázsszót: Vasedény, ami eddig nem volt benne a fejemben lévő aktív üzletlistában, de bekerült oda. A Margit körúti kirendeltségbe be is tértem, ahol fél szavakból is megértettek. Csoda egy hely. Minden van, ami a jó háztartásba kell. A kotyogós kávéfőzőtől kezdve a vízkiöntő kancsón keresztül a diótörőn át a zománcos fazekakig, a tömítőgyűrűvel bezárólag tényleg minden: retró dolgok és maiak egyaránt.az Aranypók.IMG_7403.JPG
Kedves a kiszolgálás, nem kell elszenvednem a Class FM üvöltését vásárlás közben, csöndben átadhatja magát az ember a vásárlásnak, nem kellemetlenkednek az eladók. Nem mondom, hogy tele volt a hely, de várnom kellett, míg szabad eladót szerzek megkonzultálni ezt az öntvénydaráló ügyet. Volt 5-ös és 8-as húsdaráló, jelentsen ez bármit is, 5000, illetve 8000-ért, és kár romantikus illúziókat kergetni, kínai gyártmány ez is. A hozzá való sütikiszúró előlap 340 Ft-ért kapható. Én az 5-öst vettem, de itt nem tudtam leállni. Régóta keresek zománcos tejhordót (2999 Ft), hogy a Hunyadi téri piacról haza tudjam szállítani a kecsketejet, mert ott bizony legombolnak 70 Ft-ot minden egyes alkalommal a pillepalackért, de ennek most vége. A stílusos darabbal az ökológiai lábnyomomat is csökkentem.IMG_7370.JPG
A daráltkeksz klasszikus recept Horváth Ilona alapszakácskönyvéből való némi variálással. Margarint nemhogy a kenyérre nem kenek, de sütibe sem teszek. Ezt a vaj helyettesítette. A cukor az én esetemben levendulás cukor volt.
Hozzávalók:
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor 
  • 4 egész tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 70 dkg liszt
  • 3 ek. cukrozatlan kakaó
  • egy csipet sóIMG_7409.JPG
Elkészítés:
A lágy vajat habverő segítségével dolgozd el a cukorral, és egyenként add hozzá a tojásokat. A vaníliás cukrot, a sütőport és a kakaóport keverd el a liszttel, a csipet sóval. Dolgozd össze az anyagokat a robotgép tésztakeverőjével. Jó kemény tésztát kapsz. Lehetőleg este állítsd össze a tésztát, és másnap a húsdarálóra szerelt kekszformán tetszés szerinti mintára alakítsd. Előmelegített, kivajazott sütőben süsd szép világosra. (Légkeverés, 170 C - kb 15 perc). 
Othon édes tipp:
  • ha nem szereted a kakaót, mellőzheted a tésztából, úgy is finom
  • Earl Grey teával, tejjel fogyasztva egyaránt remek
  • egy jól záródó fémdobozban sokáig eláll, már, ha elég mértéktartó vagy
Napi jócselekedetem: A Vasedényben a mögöttem álló hölgy a sorban beszélgetésbe elegyedett velem, kérdezte, hol vegyen méterárut, már a jó, öreg Röltex sincs, mire kénytelen voltam korrigálni, hogy de bizony az van. A Röltex márpedig létezik, a legközelebb a Fény utcai piac aljában van, a retróság maga a Vasedénnyel és az Aranypókkal együtt.
Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az otthon édes facebook közösségéhez: itt.






Diós darálós keksz





Az idei karácsony valahogy nem nagyon akar alakulni, semmi hangulatom, még kevesebb időm. Remélem, úton van már a hó, mert ez így nagyon nem jó. :( Életkedv híján gyors, tartós, egyszerű aprósüteményt szerettem volna készíteni, és Kiskukta szépséges diós koszorúira esett a választásom. Kicsit változtattam csak rajta, próbáltam közelíteni az én darálós receptemhez.

Mint mondtam: egyszerű süti - egyszerűen fogtam a hozzávalókat, beletettem egy tálba, majd elkezdtem gyúrni. :) Időnként csavartam hozzá a citromból, majd amikor az elfogyott, tettem még bele egy kis vizet is. Amikor a tészta összeállt, feltettem a formát a húsdarálómra és így formáztam a tésztát.

Hmm, Kiskukta, ismerős a doboz? :)))

Még az elején elhatároztam, hogy nekem kell bele egy vaníliarúd is, ki is készítettem, de a szokásos esti őrültek házában úgy ahogy volt, érintetlenül ottfelejtettem a pulton. Ez utóbb sajnos hibának bizonyult, a sütemény nagyon finom, de nekünk a férjemmel egy picurka hiányérzetünk marad utána. A nagylánynak? Nos, neki semmi gondja, ő természetesen hatalmas élvezettel majszolja! :))
A recept eredeti változatban 
Kiskuktánál. Köszi! ;)

Belekerült a tésztába: 50 dkg liszt, 15-20 dkg darált dió (egészen pontosan 17 dkg, amit legutóbb még 20-nak mértem - vagy rossz a mérlegem, vagy párolog...), 10 dkg zsír, 10 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1,5 csomag sütőpor, 1 nagy (tényleg nagy) citrom leve, 2 evőkanál (vagy amennyi éppen kell) víz.



Diós szilvalekváros töltött keksz


Többször keveset” hangzik el a jó tanács dietetikusoktól, étkezési és életmód tanácsadóktól. Igen, de mit? Reggeli után, ha nem kívánjuk tízóraira a gyümölcsöt, vagy szívesen nassolnánk valamit délután uzsonnára, mindenképpen csak ajánlani tudom ezt a kekszet. Egészséges hozzávalókból készül és nagyon finom. Egy pohár tejjel, vagy egy csésze kávéval pedig egyenesen mennyei! Nem a legegyszerűbb receptek közé tartozik, de nem kell tőle megijedni, megéri a macera, higgyétek el!
 2_blog.jpg
Diós szilvalekváros töltött keksz
Tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg zabpehely liszt
(vagy 50 dkg finom liszt)
17 dkg cukor (vagy fele méz fele cukor, vagy csak méz)
25 dkg margarin vagy vaj
2 db tojás
2 teáskanál sütőpor
csipet só
Töltelékhez:
10 dkg darált dió
3 dkg szilvalekvár (vagy valamilyen sötét színű lekvár)
0,5 dl tejszín
2 evőkanál cukor vagy méz
A lisztet, cukrot, sütőport, sót - vagyis a tészta száraz összetevőit - keverjük össze, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint, és mézet, a felvert tojásokat, és keverjük simára. Kissé nyúlós tésztát kapunk, de amíg a töltelékkel dolgozunk, tegyük hideg helyre, kb. 10-15 percre így kellően megszilárdul. A töltelék összetevőit mérjük ki, majd tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze az egészet. (Én késes darálóba öntöttem és ott daráltam és kevertem a tölteléket.) Ha a tésztánk már nem ragad, tépjünk diónyi darabokat a tésztából, kezünkkel lapogassuk kb. 7 cm átmérőjű körré, közepére tegyünk egy kiskanálnyi diós szilvalekváros tölteléket. Szépen takargassuk be, formáljunk belőle golyót, majd tenyérrel lapítsuk el, s már kész is a keksz.
3_blog.jpg
Tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt lemezre. 170 fokra előmelegített sütőben  12-15 percig süssük.
1_blog_1.jpg 
Tanács:
Ha, amíg a kekszeket gyártjuk, a maradék tésztát hűvösön tartjuk, nem fog ragadni. 
A kekszek nem nagyon nőnek meg, így nem kell túlságosan messze pakolnunk őket egymástól.
Szilvalekvár helyett dolgozhatunk meggy, málna vagy eperlekvárral is, a lényeg, hogy a színe sötét legyen, hogy a töltelék jól látszódjon a világos tésztában. Dió helyett pedig használhatunk mogyorót vagy mandulát is.
Én a gázsütő 4-5-ös fokozatán, a legmagasabb rácson sütöttem, hogy ne égjen meg az alja sülés közben.
Sütéskor a kekszek tetejére nyomhatunk egy-egy szem mandulát vagy diót díszítésképpen.
Jól záródó dobozban több napig is eltartható.



Diós darált keksz

hozzávalók / 6 adag


elkészítés

  1. A diót megdaráljuk.
  2. A lisztet a sütőporral, a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A margarinnal elmorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgákat ,a reszelt citromhéjat, a rumot és jól összegyúrjuk.
  4. Hűtőben 3-4 óra hosszáig pihentetjük a tésztát.
  5. A húsdarálóra illesztett kekszformálóval 8-10 cm-es tésztacsíkokat készítünk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk.
  6. Előmelegített sütőben, 200 C°-on, kb 20-25 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.


  • költség: 800 Ft

Vaníliás-diós darálós keksz | Nosalty

Kovász készítése1



Kovász készítés lépésről lépésre




Darálós keksz


Darálós keksz
timer 30
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz
15 dekagramm
tojás
2 darab
cukor
25 dekagramm
tej
1 dl
liszt
75 dekagramm
sütőpor
1 csomag
vaníliás cukor
1 csomag


Elkészítés

        1. lépés

    A lisztet a cukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a Rama margarint, a tojást és a tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk.
      1. 2. lépés

    Darálóba tesszük és különböző mintával, egyedi alakzatokat formálunk belőle.
      1. 3. lépés

    3. lépés képe
    Tepsibe tesszük és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.



Csokis végű darálós keksz


Hozzávalók



Elkészítés

Előkészítés

A tepsiket kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük.
A hozzávalókat (kivéve a tortabevonót és az olajat) alaposan összegyúrjuk.
A hűtőben pihentetjük a tésztát, kb fél órát.
Ezután a húsdarálóra helyezett formával rudakat készítünk belőle.
Előmelegített sütőben 10 perc alatt, 180 fokon megsütjük.
A tortabevonót az olajjal felolvasztjuk, belemártogatjuk a kekszek végeit, és sütőpapíron hagyjuk megszáradni.

Tálalás

Ebből a mennyiségből 3 nagy tepsinyi keksz lesz.

Tárolás

Légmentesen elzárva több napig puha marad.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Akinek nincs ilyen húsdarálóra helyezhető formája, az nyugodtan elnyújthatja, és derelyemetszővel rudakat vágva közel hasonló kekszeket kap.





Me­g­újult a da­rá­lós keksz­süti!


Bol­dog gye­rek­ko­runk fon­tos része volt a da­rá­lós keksz­süti, amit oly nagy sze­re­tet­tel ké­szí­tett a nagyi. Most újra sza­bad utat ka­pott a fi­nom­ság, ugyanis itt cukor nél­küli vál­to­zat. Íme, a re­cept, ami­vel vissza­tér a va­rázs­lat!
Darálós kekszsüti


Lehet-e nagyobb öröm karácsonykor, mint újra érezni a régi ízeket?! Elevenítsük fel együtt a nagymamák klasszikusát, amelyből teljesen kihagytuk a cukrot és a fehér lisztet. Tökéletes diétás sütemény, vaníliás, csokis és egészséges! Nassold nyugodt szívvel! Vigyáz az alakodra. Praktikus, mert előre elkészítheted és amikor jönnek a vendégek, csak kiteszed az kínálóasztalra!
Knap Daniella receptje (50db-hoz) Tészta:
  • 300 g Update1 Norbi liszt
  • 200 g lágy vaj
  • 45 g Update1 Zero
  • 2 cs Update1 Vanilla sweet
  • 30 g Update1 tejföl
  • 3 db tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • 10 g + 5 g holland kakaópor(10-12%-os)
  • 1 csipet só
Öntet:
  • 50 g Update1 Cake sweet étbevonó
  • 2 tk. olvasztott Update1 kókuszzsír

Így készítsd
1. A vajat az édesítőkkel habosítsd ki, majd egyesével add hozzá a tojásokat. Keverd simára. Add hozzá a tejfölt, majd a sütőporos lisztkeveréket és gyúrj az egészből egy  közepesen lágy tésztát.
2. A kész tésztát felezd meg. A kisebb darabhoz add hozzá a kakaóport és gyúrd össze. Ezután mindkét tésztát csomagold fóliába, egy éjszakára tedd a hűtőbe.


3. Másnap húsdarálóra szerelt kekszformán nyomd át tésztamasszát. A vaníliással kezdd. Tetszőleges hosszúságú darabokat készíthetsz. Ahogy jön ki a tésztacsík a gépből, már rakhatod is a darabokat sütőpapírral bélelt tepsire.


4. Amikor elfogyott a vaníliás tészta, szedd szét a darálót és kapard ki a bent ragadt tésztadarabokat. Ezt gyúrd hozzá a kakaós tésztához, de még 5 g kakaót is tehetsz bele. Daráld le a kakaós masszát is, az is mehet a tepsire.
5. A darált kekszet 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre. Ha kész a keksz, kicsit hagyd hűlni, majd gőz fölött felolvasztott cukormentes Update étbevonóval vagy keserű csokival díszítsd.


Tippek:
Legalább egy éjszakát pihenjen a tészta, mert csak így lehet átnyomni a formán.
bevonót gőz fölött olvaszd fel és, hogy jobban folyjon, adj hozzá kevés kókuszzsírt.
Érdemes a tepsibe Avegyesen tenni a vaníliás és a kakaós darabokat. A fehér tészta színváltozása ugyanis megmutatja, hogy mikor készül el a kakaós.
Így a barnát sem sütöd túl!  





Kókuszos darálós keksz



Az elektromos reszelő-daráló gépemhez vásároltam egy darálóskeksz kiegészítőt a piacon. Ennek a próbája volt most. A darálóskeksz nagyon egyszerű, de finom teasütemény. Kókuszosat sütöttem. A kiegészítő remekül működött, s mivel nem kézzel kell hajtani a darálót, ezért pikk-pakk el is készültek a kekszek. 




Hozzávalók:

350 g finomliszt
100 g vaj
100 g porcukor
1 egész tojás
1 vaníliás cukor
100 g kókuszreszelék
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál rum
Ha szükséges, akkor 1-2 evőkanál víz, hogy a tészta összeálljon

Elkészítés: 
      1. a lisztet, kókuszreszeléket, porcukrot, sütőport, vaníláscukrot.
        2. Elmorzsolom benne a vajat
        3. A tojással, rummal összegyúrom. Én késes robotgéppel kevertem ki. A tésztának keménynek kell lennie.
        4. Fóliába csomagolva hűtőben lehűtöm (kb. 1 óra)
        5. A tésztát áthajtom a darálóra szerelt fÖsszekeveremormán, 6-8 cm-es darabokra vágom. Sütőlapra sorakoztatom.
        6. 180 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.
        7. Azon forrón megforgatom porcukorban (ez elmaradhat)






Pudingos darálós sütemény



Vannak háztartások, ahol darálós sütemény nélkül nincsen karácsony. Nagymamám is ezt a csoportot képviseli, és nagyon is jól teszi. Én is eltanultam tőle ezt a pompás receptet, a pudingos darálós süteményt. Szerencsére már elektromos tésztadarálót használok, mamám viszont még mindig a kézit használja. A sütiket a lekvár és a csokoládé teszi teljessé, a gyors elfogyás pedig garantált.


Hozzáadta:Babu27, 20.12.2017 Kategória: DesszertekKarácsonySütemények Előkészítési idő: 20 perc.Főzési/sütési idő: 20 perc.


Hozzávalók

20 dkg
rétesliszt



10 dkg
margarin



10 dkg
porcukor



2 csomag
pudingpor



1 db
egész tojás



csipet sütőpor






Elkészítés menete



A tészta hozzávalóit eldolgozzuk, majd darálóba tesszük és a megfelelő alakú süteményeket megformázzuk.
Miután megsütöttük 180 fokon, lekvárral megkenjük, összetapasztjuk, két végét csokoládéba mártjuk.
Egészen egyszerű recept, a végeredmény pedig magáért beszél


Kidarálós (Darálós keksz)



Kidarálós

Kidarálós

50 dkg liszt + egy pici (kb. 1 evőkanálnyi)
20 dkg vaj vagy zsír + 1 maréknyi zsír
20 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
0,5 dl tej
2 tojás sárgája
1 púpozott evőkanál tejföl
 csipetnyi sóElkészítése:
  1. A lisztet a sütőporral elkeverem, majd a zsíradékkal finoman összemorzsolom.
  2. Hozzákeverem a cukrot, a tojások sárgáját, a tejet, tejfölt és nyújtható tésztává gyorsan összegyúrom.
  3. Húsdarálóhoz való kidarálós sütemény előtéttel felszerelt húsdarálóba teszem a tészta egy részét és a daráló segítségével formázom. A tészta másik részébe kakaóport gyúrok.
  4. Formázásnál segítség egy fejjel lefelé fordított nagyobb átmérőjű lábas, amelyet a húsdaráló elé helyezek, így hosszabb tésztát formázhatok egyszerre és a lábason darabolhatom.
  5. A formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Ne túl közel, mert süléskor nőni fognak!
  6. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 15- perc alatt világos színűre sütöm. Nem szabad nagyon megsütni!
Megjegyzés:
A tésztát ízesíthetem citromhéjjal, kókusszal, darált dióval is, de ki is nyújthatom és különböző formákat szúrhatok ki belőle. A kisült süteményt lekvárral, vagy nutellával összeragaszthatom, esetleg olvasztott csokoládéba márthatom a végeit.




HORDÓS VEGYES SAVANYÚ



HOZZÁVALÓK

  • Hozzávalók:
  • 3 kávéskanál borkén
  • 2 dkg szalicil
  • 5 l hideg víz
  • 1,5 l 10%-os ecet
  • 60 dkg  cukor
  • 25 dkg só
  • 1 csokor kapor
  • 50 szem bors
  • 7-8 db babérlevél
  • 1 kávéskanál koriander
  • 1 kávéskanál mustármag
  • mindig az idénynek megfelelő zöldség /uborka, paprika, karfiol, káposzta, stb./

ELKÉSZÍTÉS



    Elkészítés: A borként és a szalicilt egy kevés vízzel simára keverem. Elkészítem a fent említett alaplevet, beleöntöm a tartósítót. Majd elkezdem belerakni a zöldféléket. Lezárom a hordót, és a kamrába vagy pincébe teszem. Két hét múlv már fogyasztható. Újra utána lehet tölteni. Kitart következő szezonig.


MEGJEGYZÉS


Én a káposztát csak negyedekre vágom. Uborkát, paprikát, kisdinnyét, patiszont egészben hagyom, a karfiolt rózsáira szedem. Nagyon finom!!!!!!!!!!!!!! Bármikor hozzárakhatom a következő adagot, legfeljebb a lé mennyiégét kell szaporítan. Van egy cseréptálam, azt teszem az edénybe nehezéknek.













Darálós sós rudak


 Glaser receptje

story

Finom ropogtatni való.



hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

Kenéshez, szóráshoz:




elkészítés

  1. A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva kb. 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A húsdarálóba behelyezzük a csillagformát, majd a tésztát adagonként átdaráljuk. Kb. 10-12 cm darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megkenjük a tejszínnel elkevert tojással, és megszórjuk a köménnyel és szezámmal.
  3. 190 fokra előmelegített sütőben 18-22 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal







Hagymás keksz




Hozzávalók:
28 dkg simaliszt
2 teáskanál só
1,5 teáskanál kristálycukor (csapott)
1 teáskanál sütőpor
2 púpozott evőkanál mák (nem darált)
frissen őrölt bors (ízlés szerint)
6 dkg reszelt sajt
1 nagyobb hagyma
13 dkg vaj
1 evőkanál Worcester szósz

+ még kevés só a kekszek tetejére a sütés előtt

A  meghámozott hagymát lereszeltem.
A száraz  hozzávalókat egy tálban összekevertem. Hozzáadtam a reszelt sajtot, azt is elkevertem benne. Ekkor beletettem a lereszelt hagymát (a levével együtt) és kézzel morzsás állagúra dolgoztam. Ezután belegyúrtam a hideg vajat (kis kockákra vagdalva), a Worcester szószt, és gyors mozdulatokkal, hogy a kezem melegétől ne nagyon olvadjon meg a vaj, tésztává gyúrtam, fóliába csomagolva hűtőbe tettem 1-1,5 órára.
Azután enyhén lisztezett felületen vékonyra (kb.2 mm) nyújtottam, kiszaggattam, sütőpapíros tepsire raktam. Az eredeti recept ajánlotta még, hogy sütés előtt kicsit megszórni még sóval minden kis keksz tetejét - először féltem hogy túl sós lesz, de pont jót tett nekik még az a kicsike só a tetejükön.
Én 200 fokos előmelegített sütőben sütöttem, míg szép aranybarnák lettek.




Olivás-szardellás sós keksz





Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
12 dkg reszelt sajt (cheddar-t használtam)
12 dkg vaj
2,5 dkg szardella (jól leitatva az olajat, apróra vagdalva)
5 dkg fekete oliva (papíron leitattam, majd apróra vágtam)
1 csapott mokkáskanál  cayanne bors (vagy ízlész szerint)
ízlés szerint só (függ a sajttól, én már sót nem tettem bele, a cheddartól és a szardellától elég sós volt)
A lisztet, reszelt sajtot és a cayanne borsot szárazon összekevertem. hozzáadtam a vajat, az apróra vágott szardellát és olivát, összegyúrtam. Folpack fóliába csomagolva hűtőbe tettem egy órára. Utána kinyújtottam, tetszőleges kiszúróval kiszaggattam, sütőpapíros tepsire raktam és 200 fokos előmelegített sütőben aranyszínűre sütöttem (kb. 12-15 perc).








Sajtos-mákos kréker



Közeleg a Húsvét, ilyenkor többféle süti kerül az asztalra. Az a tapasztalatom, hogy a locsolók az apró falatokat preferálják, vagy egy idő után azt se. Inkább a sós aprósüteményeknek van keletje.
Ez a kréker előre elkészíthető, picit különleges . Kitűnő bor és sörkorcsolya.
Ha vastagabbra hagyom inkább omlós, ha vékonyabbra vágom ropogós korongok lesznek. Érdemes sokat sütni, mert eteti magát. Inspiráció innen. Egyből tripláztam az adagot.



Hozzávalók:
45 dkg liszt
22 dkg vaj
7,5 dkg mák
3 mokkáskanál só
3 tojás
3-6 evőkanál hideg víz
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A lisztet a hideg vajjal elmorzsolom. Hozzáteszem a tojásokat, majd a többi hozzávalót. Vizet fokozatosan adok hozzá, és csak annyit, amennyi ahhoz szükséges, hogy a tészta összeálljon. A tésztát 2 rúddá sodrom (egy fóliában a legkönnyebb), majd pár órára hűtőbe teszem. Ha sürget az idő, akkor 20 perc is megteszi a fagyasztóban. 
A dermedt tésztarudakat éles késsel tetszőleges vastagságú korongokká szeletelem. 180 fokos sütőben megsütöm.
Ebből a mennyiségből kb. 100 db. lett, de ez nem sok, mert hamar fogy.




Finom, omlós darálós keksz - Már a dédi is pont így készítette



A darálós keksz évtizedek óta megunhatatlan családi kedvenc. Süsd meg a régi jó recept szerint!





A darálós kekszet majszolva egész biztos, hogy eszedbe jutnak gyermekkorod kedvenc ízei. Nosztalgiázz a népszerű édességgel! Ha nincs húsdarálód, villával, kézzel is megformázhatod a kekszeket. Különlegesebbé teheted, ha több részre osztod a tésztát, és diót, fahéjat, kókuszt is raksz a massza egy részébe, a süti végeit pedig mártsd olvasztott csokiba.

Darálós keksz

Hozzávalók 100 darabhoz:

  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom

Elkészítés:



A cukrot keverd habosra a vajjal, majd egyesével add hozzá a tojásokat. Reszeld hozzá a citrom héját, és szitáld hozzá a sütőporral vegyített lisztet. Gyors mozdulatokkal dolgozd össze. Ha a tészta összeáll, se nem puha, se nem kemény, vedd ketté, és az egyik feléhez keverd a vaníliás cukrot, a másikat pedig ízesítsd kakaóval. Tedd a hűtőbe legalább egy órára, de az sem baj, ha egy éjszakán át a hidegen tartod.
Pihentetést követően szereld fel a húsdarálóra a különböző formákat, majd folyamatosan töltsd bele a tésztát, és formázd meg, azaz nyomd ki. Érdemes a világos masszával kezdeni. Rendezd a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt süss meg egy adagot. Vigyázz, mert gyorsan pirul!




Pudingos darálós sütemény



Vannak háztartások, ahol darálós sütemény nélkül nincsen karácsony. Nagymamám is ezt a csoportot képviseli, és nagyon is jól teszi. Én is eltanultam tőle ezt a pompás receptet, a pudingos darálós süteményt. Szerencsére már elektromos tésztadarálót használok, mamám viszont még mindig a kézit használja. A sütiket a lekvár és a csokoládé teszi teljessé, a gyors elfogyás pedig garantált.

Hozzávalók

20 dkg
rétesliszt
10 dkg
margarin
10 dkg
porcukor
2 csomag
pudingpor
1 db
egész tojás
csipet sütőpor

Elkészítés menete



A tészta hozzávalóit eldolgozzuk, majd darálóba tesszük és a megfelelő alakú süteményeket megformázzuk.Tipp: TOP 13 ellenállhatatlan kuglóf recept, amivel mindenkit levesz a lábáról
  1. Miután megsütöttük 180 fokon, lekvárral megkenjük, összetapasztjuk, két végét csokoládéba mártjuk.
  2. Egészen egyszerű recept, a végeredmény pedig magáért beszél.Tipp: 19 édes és sós tekercs receptje: inspiráció a húsvéti ünnepi asztalra



Csokis darálós karika recept



Hozzávalók:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg zsír
  • 0,5 dl tej
Mártáshoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy tálba rakjuk és alaposan összedolgozzuk. A húsdarálóra felszereljük a süti készítő elemet. A sütőt előmelegítjük. A tepsiket kibéleljük sütőpapírral.
A húsdarálót megtöltjük a tésztával, majd kb. 13 cm hosszú rudat nyomunk ki belőle.  A rúdból gyűrűt formálunk, amit a tepsibe fektetünk, egymástól kicsit távolabb, mert sütéskor még nőnek. 180 fokon 10 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Amíg kihűlnek a karikák, a csokoládét egy edénybe törjük, hozzáadjuk az olajat. Egy másik edénybe vizet forralunk, majd a forró víz felett megolvasztjuk a csokoládét.
A karikákat egyesével megmártjuk a csokiban, majd sütőpapírra téve hagyjuk megkötni a csokit.

Tipp:

Aki szereti a darálós kekszet, az ezt a karikát is nagyon kedvelni fogja. A csoki remekül kiegészíti. Akár ajándékba is adható. Célszerű 2-2 karikát a csokis felével összefordítva tárolni, csomagolni, így nem maszatolódnak össze a karikák a csokival. Jól záródó fémdobozban sokáig eláll. Karácsony előtt akár egy héttel is elkészíthető.

Darálós keksz



2011.09.19
dralos.jpg70 dkg liszt
25 dkg 
margarin
30-35 dkg cukor
4 tojás
2 cs. vaníliás cukor (egyik Bourbon)
1,5 cs. sütőpor
2-3 ek 
kakaópor

A hozzávalókat a kakaó kivételével jól összedolgozzuk. Én egy pici sót is szoktam bele tenni.
Jól összegyúrjuk a tésztát és feléhez hozzáadjuk a kakaóport.
A tésztát folpackba csomagoljuk és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
Másnap a húsdarálóra felszereljük a kekszformálót és ledaráljuk a tésztát: egyenként 7-8 cm-es darabokat nyomunk ki a darálóból, amit késsel levágunk.
Először a világos színű, majd a kakaós alapanyagból készítjük el a kekszeket.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon kb. 30 perc alatt a vaníliásat szép rózsaszínre sütjük, a kakaóssal vigyázzunk, nehogy megégjen, mert azon nem látszik, hogy megsült-e.
Ezért jó ha vegyesen sütjük , hogy lássuk a sütés eredményét !!!


Darált keksz


Darált keksz
timer 61
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

finom liszt
70 dekagramm
sütőmargarin
20 dekagramm
kristálycukor
20 dekagramm
sütőpor
0.5 csomag
citrom héja és leve
1 darab
tojás
2 egész
tej
1 darab


Elkészítés

  1. 1. lépés

    A lisztet és a sütőport a sütőmargarinnal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, végül a kristálycukorral is összekeverjük. Beletesszük a citrom lereszelt héját, az átszűrt levét és a tojásokat. Szintén gyors mozdulatokkal annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a tészta. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne puhuljon meg túlságosan a sütőmargarin. A kész tésztát egy órát hűvös helyen pihentetjük. Ha nem csak fehér, világossárga sütit szeretnénk, akkor el lehet felezni a tésztát, és a másik felébe 1-2 kanál kakaóport belelehet gyúrni. Ha még cifrábbra akarjuk, akkor lehet a tésztát 1-2 kanál kókuszreszelékkel, vagy 1-2 narancs vékonyan lereszelt héjával és a levével ízesíteni. Formázás: ezt a sütit eredetileg a húsdarálóhoz való feltéttel lehet formázni. Darálón jön ki csíkban a sütemény és a megfelelő méretű darabokra vágható, hajlítható. Közepes hőfokon, 160-180 fokon 15-20 percig kell sütni.


Darálós keksz-Crushed biscuits-Gehackter Kuchen





Darálós keksz

Hozzávalók 6 főre

  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 25 dkg olvasztott margarin
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál citromlé


Recept

  • Egy mély tálban a lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrokat és a sütőport, hozzáöntjük a margarint és a citromlevet, majd beleütjük a 4 db tojást.
    Addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz és elválik a kezünktől és az edénytől. Ekkor kétfelé vesszük és az egyik félbe beletesszük a kakaóport és újból jól átgyúrjuk.
    Légmentesen lezárva és egy éjszakára hűvös helyre, vagy pár órára hűtőbe tesszük.
    Mindig csak annyi tésztát vegyünk elő, amennyi a kinyomó- darálóba fér és 8-10 cm-es rudacskákat készítünk, amiket sütőpapírra helyezünk és előmelegített sütőben, közepes lángon 10 percig sütjük. ekkor megfordítjuk, és addig sütjük, amíg, ropogós, száraz nem lesz. Ugyanígy járunk el a kakaós masszával is. 






HOGYAN KAPJUK SZÉT A HÍZOTT KACSÁT?



Mindjárt jön a karácsonyi menüsorozat első része; a kacsás menü.
Amihez kell egy kacsa, ráadásul hízott. A kacsásnál, kérésre, kiveszik a májat, ha szépen kéri a vásárló, de ennél többre ne számítson. Így ha valakinek, valami érthetetlen módon egy kibelezett, de egész kacsa pöffeszkedne a konyhájában, mi nem hagyjuk cserben.
A hízott kacsából kijön sokminden, kell nekünk egy ép mellfilé, egy még épebb máj, a két comb, a többi megy a levesbe, ami ott megfőtt, az meg egy tésztára. Rendes kés és egy olló nem árt.
Először is fel kell nyitni. Ez nem csirke, tele van májjal és elég nagytestű, de megoldható. Aki tanult anatómiát, előnyben van, nekem van egy poros szigorlatom művészeti anatómiából, hát azt a konyhában hasznosítottam először az életben.
Egy nyitóvágást kértem a kacsásnál, attól kicsit félek, hogy rányomok a májra és elpukkasztom az epét.
Mert a kacsatestben az egyes számú bomba; az epe. Aki hányt már ilyet, annak nem kell magyaráznom mi vele a baj, ráadásul a kacsa mája alatt van, aminek 4-5000 forint kilója.
Kacsát a hátára, óvatosan elemelem a mellet, oldal egy ollóval elvágom a bordákat és ami rajtuk van, kinyitom, hátrafeszítem (reccs) és leszedem. Ott a máj, alatta az epével. Óvatosan kézzel kiszabadítom a májat a hártyák fogságából, és megemelem. Körbevágom az epét. Ha kidurrant és folyik, akkor tehetségemhez és lehetőségeimhez mérten mentem a menthetőt, amire már egyszer rákerült, az kuka. Ez a tömött kacsa bosszúja, teljesen jogos. A májból kivágom az epe környékét (pláne, ha vannak zöld foltok) lehártyázom, kierezem, kész is. Sose lesz olyan szép, mint az első osztályú máj a pultból.
A kacsában van más nem oda illő is. A testhájakat összeszedem (pörc, vagy akár a májat abban megsütni) A begye (nyak végénél) és a zúzája (máj alatt) is ott lesz, az őket és ezeket a szerveket a szájjal összekötő vezetékekkel együtt. Pucoltam elég zúzát gyerekkoromban, kösz nem, még a demonstráció és az olvasók kedvéért sem, az egész tápcsatornát kiszedem (a zúza, begy és a nyelőcső is tele van kajával, azzal óvatosan, de nem vészes, a dara lemosható) és kidobom, ne is lássam. A nyakában lévő porszívócsövet is eltávolítom.
A bordák felől indulva (nem a bőr felől, úgy nehezebb) egy késsel kikanyarítom a combokat. A combhúsról lelógó rengeteg hájat lemetszem és elkezdem egybe gyűjteni (pörc) A hasára, pontosabban a hasának helyére fektetett kacsának elemelem a szárnyait, körbevágom és lecsavarom, reccs másodszor (gondoljatok valaki seggfejre közben, ne a kacsára). Simán reszeléssel levágom a nyakát, a nyakáról a fejét. A feje jó lehet a levesbe, én inkább eldobtam. 
A mellet gyerekjáték kifilézni, csak a megfelelő logikával kell hozzáállni, a csontot kell eltávolítani a húsról, nem fordítva. A zsíros felére fektetett mellről,  lassan egy éles késsel metszegetve felemelem a csontot, ugyanezt megismétlen a másik oldalon. A porcogóra jobban le van tapadva, ott már intenzíven kell nyesegetni, majd levenni a csontot.
A megmaradt háton ott a második méregközpont, a pöspökfalat feletti zsírzómirigy. A kacsának marhanagy, elég nehéz kivágni, de ez legalább nem folyik szanaszét. Levesbe megy a háta és oda nem fontos egy ropogósra sült zsíros farkacska, ezért az egészet lemetszettem. A megmaradt hátról körben levágom a zsírlebernyegeket (pörc) és középen, a szemközti bordák közt a hártyát bevágva fogom és kettétöröm. Reccs 3.
Érdekes, de kacsaaprítás után simán eszek belőle, csak a hal akaszt ki.
Mindezt pedig azért csináltam, mert egy négy és fél kilós kacsa (6000 forintért) kiad:
Négy adag kacsamájterrine-t
Másfél liter csodás alaplét
Egy kacsás pasztát két főre
Két fős ludas(kacsás) kását
Egy rozéra sült kacsamellet ami szintén két fős
Húsz deka pörcöt és fél kiló kacsazsírt, már aki értékeli az ilyesmit
Ezek részletei jönnek egy karácsonyra kihegyezett menüsorozat első részeként, de hatfelé osztva a fogásokat, egy hat fős vendégséget is simán el lehet látni egy kacsából készült vacsorával, kifizetődőek a bontás küzdelmei. És finomabb, mint a lenejlonozott teszkós kacsa, mondjuk Kínából.
 Citrusos, fűszeres kacsa tagine

Hozzávalók (4-6 adag)
4 kacsacomb
só, bors
2 nagy hagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál őrölt koriander
2 egész fahéj
¼ kávéskanál cayenne bors
5 dl alaplé, vagy leszűrt húsleves
1 narancs leve és héja
½ biocitrom héja
1 evőkanál méz
1 kg aprószemű burgonya
2 új sárgarépa
1 csokor petrezselyem
A sütőt előmelegítjük 160C fokra. A kacsacombokat a forgójuknál félbevágjuk sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben először bőrös felükkel lefelé sütjük, hogy kissé kisüljön a zsírja, majd megfordítjuk, és a másik oldalára is kicsit rápirítunk. Kivesszük, és áttesszük egy nagy öntöttvas lábasba. A visszamaradt kacsazsíron félig puhára dinszteljük a felszeletelt hagymát. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a fahéjat, végül felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a narancshéjat és levet, valamint egy darab citromhéjat. Ráöntjük a kacsára, beletesszük a meghámozott, nagyobb darabokra (vagy csak félbe) vágott burgonyát és sárgarépát. Lefedve, 1,5 óráig pároljuk a sütőben (az öntöttvas lábasban, vagy ha nincs ilyenünk, egy alufóliával lefedett jénaiban, vagy más hőálló tálban, esetleg tepsiben). A kész kacsacombokat megszórjuk petrezselyemmel.
Mellé házi pita, vagy lepénykenyér illik a legjobban. Az alábbi mennyiségből hat lepénykenyér lesz: 22,5 dkg átszitált lisztet összekeverünk 1 evőkanál sütőporral és egy kávéskanál sóval. Hozzáadunk 2dl tejfölt, majd elektromos kézi keverő dagasztókarjával vagy robotgépben összekeverjük, dagasztjuk. 1-2 evőkanál vízzel lágyítjuk. Gyúródeszkán átgyúrjuk, majd letakarjuk és fél óráig pihentetjük. Hat kis gombócra osztjuk, ezeket lisztezett deszkán kb. 10 cm-es koronggá nyújtjuk. Száraz serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. Amikor kész, a forró lepénykenyeret megkenhetjük olívaolajjal vagy kacsazsírral.




Kacsasült savanyú káposzta ágyon - párolt káposzta



Tavaly karácsonykor készítettünk először ilyet, és annyira megtetszett, hogy elhatároztuk az én drága feleségemmel, hogy amíg rá nem ununk, addig kötelező részét fogja képezni minden szentesti menünek a tyúkhúsleves mellett. Mivel idény nyár végén nagyobb mennyiségben savanyítottunk saját magunk káposztát, így már többszörösen is nagyon vártuk, hogy ismét elkészítsük ezt a finomságot. Hááát... annak teljes tudatában, hogy az öndicséret mennyire büdös tud lenni, el kell mondanom, hogy a bolti káposztából vegetával készült tavalyi változat a nyomába sem léphet az idei saját savanyítású káposztából és saját készítésű ételízesítőből készült mennyei csodának. :-) Így történt hát meg, hogy idén még jobban ízlett, mint tavaly. A receptet a feleségem édesanyjától kaptuk...

A kacsasült savanyú káposzta ágyon hozzávalói:
- 1 fiatal pecsenyekacsa (kb. 2-2.5 kg)
- 2 egész (alsó-felső egyben) csirkecomb (opcionális)
- egy csirke filézett mellrésze (opcionális)
- 6-8 mokkáskanál 
(házi) ételízesítő
- őrölt bors
- 8-10 szem egész bors (opcionális)
- 10-20 szem egész köménymag (opcionális)
- 3-4 babérlevél (opcionális)
- 2 db kápia paprika (opcionális)

Előkészületek:
A pataki tálról: Aki használt már pataki tálat, az tudja, hogy azt bizony elő kell készíteni a sütéshez. Aki most használna ilyet először, és nem lenne hozzá leírása, annak elmondjuk, hogy használat előtt fél órával be kell áztatni hideg vízbe, hogy minél többet felszívhasson. Használat közben a meleg sütőben ugyanis ez biztosítja a tálon belül az egyenletes páratartalmat.
A fűszerekről: a fűszerezésnél az opcionális feliratok azt jelentik, hogy ezen ízek jelentősen fokozzák az elkészült étel élményszintjét, ugyanakkor használatuk csak akkor indokolt, ha a savanyú káposztában nem volt benne eleve. Mivel mi magunk savanyítottuk a káposztánkat, és ezen fűszerekből elegendő volt benne, ételízesítőnígy pluszban már nem adtunk hozzá semmit sem az  kívül.
A savanyú káposztáról: ami a savanyú káposztát illeti, nekünk ki kellett mosni felhasználás előtt, mert elég savanyú és sós is volt. Jól kinyomkodtuk először a levét, majd ebből félre tettünk egy liternyit egy mérőedényben. Ezt követően a kinyomkodott káposztát egy tálban felengedtük hideg vízzel, majd ismét kinyomkodtuk. Így éppen megfelelő lett az íze.A csirkecombról és a csirkemellről: ez nem kötelező bele, de sokkal kiadósabb így. Mivel nálunk szenteste kötelező a húsleves, így eleve van kéznél csirke. A levesbe azonban nem tesszük bele sem a mellrészt, sem a combokat, mert ahhoz túl értékesnek tartjuk. Így a mellrészt kifilézem mindig. A csontos rész megy a levesbe, a hús pedig egyéb felhasználásra - ezúttal a kacsa mellé a combokkal együtt. De enélkül is kitűnő és tökéletes.

A kacsasült savanyú káposzta ágyon elkészítése:
Ez annyira egyszerű, hogy talán ennél egyszerűbb nem is lehetne. A kacsát alaposan mossuk meg, majd szedjük darabjaira. Ha ez megvan, akkor vegyük elő a pataki tálunkat. Ha ilyenünk nincsen, akkor ennek híján elkészíthető éppen lefedhető hőálló üvegtálban is, de az ízek igazi harmóniáját csak a pataki tál fogja megadni neki. Szóval, vegyük elő a pataki tálat, majd annak a sütőtál részében egyenletesen terítsük el a savanyú káposztát. Ha előzőleg kimostuk a káposztát és jól kinyomkodtuk, akkor a félretett léből öntsünk rá 3-4 decilitert. Ha ez megvan, szórjuk meg egy kis ételízesítővel, majd pakoljuk bele a kacsa darabjait úgy, hogy minél több darabja minél nagyobb felületen érintkezzen a savanyú káposztával. Ezt követően a húsok szabad bőrfelületét dörzsöljük be ételízesítővel. Tegyük rá a pataki tálra a fedelét, majd toljuk be a hideg sütőbe. Gyújtsuk be, és hagyjuk jó 3.5 órán át saját levében párolódni az egészet 200 fokon, majd vegyük ki, és végezzünk tűpróbát. Ha a húsokba könnyen beleszalad a tű, akkor jó lesz. Őrlőmalomból őröljünk borsot a tetejére, és immár a tál fedele nélkül toljuk vissza a sütőbe 15-30 percre, hogy szépen megpiruljon a kacsa szabadon lévő felülete. Ezután kivehetjük a sütőből és tálalhatjuk többféle körettel is, de leginkább a sós vízben főtt burgonya, esetleg a petrezselymes burgonya illik hozzá...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a remek ételhez... :-)

Utószó: az interneten rengeteg recept olvasható "kacsa párolt káposztával" cím alatt, amelyekben túltengenek a hozzávalók. Biztosan mindegyik nagyon finom, de mi esküszünk az egyszerűségre, a nem agyonvariált receptekre. A kacsának önmagában sütve is fantasztikus az ízvilága, nem szorul agyonfűszerezésre. A helyzet a savanyú káposzta esetében is ugyanez. Kevéske fűszer kell hozzá, de ha az benne van, akkor teljesen felesleges almát, fokhagymát és egyéb dolgokat pakolni a pataki tálba. Aki egyszer kipróbálja így natúr, majdnem biztos, hogy egyet fog érteni velünk. Egyébként a végeredményt nagyon befolyásolja a savanyú káposzta minősége, így ha nincs kéznél saját savanyítású, akkor mindenképpen keressük a minőségit az olcsó helyett. Olyat keressünk, amelynek a zacskón az összetevők között nem szerepel étkezési sav (ezek ugyanis nem természetes módon lettek erjesztve, hanem ecettel), csak só, káposzta és tartósító. Sajnos tartósítószermenteset nehezen fogunk találni, mert ezzel akadályozzák meg, hogy tovább erjedjen a káposzta. Ha tartósítószermenteset akarunk, akkor vagy savanyítsunk magunknak, vagy keressünk megbízható helyi termelőt..




Kacsahúsleves





Levest csontos húsból lehet igazán jót főzni.
Lehet, persze lehet zsírmentes színhúsból is, de az nem olyan, mint amilyet otthon megszoktunk...

Nagyvárosi lakos lévén nem kapirgál a ház mögött egy tyúk se, nem úszkál a kacsaúsztatóban egy kacsamadár se, libáról már ne is beszéljünk. Így a boltban vásároljuk a húst. A múltkor a Penny-ben láttam 198.-Ft.-ért egy kiló kacsa far-hát csomagot. Két darab volt benne, jelentős mennyiségű kacsahájjal.
A darabokat megmostam, megtisztítottam, a kacsahájat lefejtettem, apró darabokra vágtam, és lassú tűzön kiolvasztottam, majd ropogósra sütöttem a pörcöt. Kiszedtem a zsírból, és hagytam kihűlni. Tilos megsózni! Majd csak akkor, amikor eszed, akkor kell sózni, a tányérra kiteszel egy csipet sót, és belemártogatod a falatokat.

1 kg kacsa far-hát
na jó, ha van egy egész kacsánk, akkor az aprólékját: lábát, nyakát, szárnyát, farát hátát szivét, zúzáját és mindent beleteszünk a levesbe.
2 gyökér
1 répa
negyed karalábé ( kb 10 dkg)
negyed zeller ( kb 10 dkg)
1 kisebb krumpli egészben
két teáskanál szemes fekete bors
2 darabka szerecsendió-virág
1 egész vöröshagyma ( kb akkora átmérőjű, mint amikor a hüvelyk és mutató ujjadból kört formálsz)
2 kis gerezd fokhagyma
1 fél zöldpaprika
1 fél paradicsom
egy kis csokor petrezselyemzöldje
1 evőkanál só


A két darab far-hátat kettévágtam, és mehet bele a levesfőző fazékba. A levest négy-öt literes lábasban főzzük. A zöldségeket megpucolom, megmosom, a petrezselyemzöldet fehér cérnával összekötöm, aztán megmosom, és mindent beleteszek a fazékba. Nem kell bele több zöldség, mert nem zöldség levest, hanem húslevest akarunk főzni.
Hideg vízzel ( fontos, hogy hideg legyen a víz, mert akkor a lébe fog kifőni az összes zamata a húsnak, míg ha azt akarom, hogy a hús maradjon ízes, akkor meleg vizet öntök a húsra, például, amikor pörköltet főzök, Ha levest főzök mindig hideg vízbe teszem fel a levest) felöntöm a fazekat, és lassú tűzön takaréklángon elkezdem főzni. Fedőt teszek rá. Semmi további teendőm nincs vele, csak arra kell vigyázni, hogy ki ne fusson. Nagyon kis lángon főzöm, a tűzhely legkisebb rózsájára teszem, és azt is takarékra veszem. Így főzöm legalább négy órán keresztül.
Nem kell kavargatni, rázogatni, levet leönteni alóla, habját szedni, semmit se kell vele csinálni, csak hagyni főni. A habja tulajdonképpen a kicsapódó fehére, amitől húsleves a húsleves, és ezt a habot a leves el fogja főni. Ha van amit fel akarok tálalni a főtt húsból, akkor azokat előbb kiszedem a levesből, vagy csak egyszerűen két két és fél óra fővés után leveszem a tűzről.
Négy óra főzés után kiszedem a levesből a szétfőtt csontos húst, ezt semmire se lehet használni, mert egyrészt már semmi íze sincs, másrészt szétfőtt, harmadrészt meg a kacsa far-hát egyébként is nagy gácséroké szokott lenni, úgyhogy az megy a kukába hisz nem volt drága, nem kell sajnálni - jobb esetben, a csontokról szépen leszeded a húst, és különrakod és odaadod a kutyáknak, macskáknak.
Amikor kiszedtél a levesből mindent, akkor hagyod pihenni a levest úgy öt-tíz percet, hogy leülepedjen, és aztán szép óvatos merítésekkel leszűröd a levest.
Ehhez kell egy sűrű szövésű levesszűrő. Ez akkora legyen, mint egy leveses tányér, ezt ráteszed a lábasra, amibe a leszűrt levest akarod tenni. Szóval szép óvatosan, mindig a leves tetejéről merítve a leveseskanalat óvatosan átszűröd a levest. Vigyázva, hogy fel ne kavarodjon, mert az aljára leülepedett az a barna pehelyszerű anyag, ami valamikor a habja volt.
A leves legalját ami már szinte sűrű ettől a barna anyagtól nem teszed bele a leszűrt lébe.
Amikor kész vagy, a leszárt levest megkóstolod. Bizonyára kell még sózni, ha igen apránként teszel még bele sót, ameddig úgy nem érzed, hogy most már jó. Egy késhegynyi őrölt borsot is szórsz bele, és kész.

A levestésztát húslevesben kell főzni. Ha cérnametélttel főzöd, akkor személyenként egy maréknyi metéltet kell számítani. A levesből kiveszünk úgy kb két deciliternyit, egy kislábasban felfőzzük, egy csipet sót még teszünk bele és amikor forr, beletesszük a levestésztát. Újraforraljuk, és amikor forr, fedőt teszünk rá, és elzárjuk alatta a tüzet, A tészta a fedő alatt megfő, és felszívja a levest, ott lesz a lábasban a levestészta, lé nélkül.
Ha az egész levesben akarnánk főzni, akkor azt a levet is képes lenne a tészta felszívni, és ráadásul a levest a tésztával nehéz kiszedni. Így azonban mindenki szed a levestésztából és a forró húslevest rászedi a tányérjában lévő levestésztára.
Ha csigatésztával akarjuk tálalni, akkor egy kicsit főzni kell a tésztát a lében, ha kell akkor pótolni is kell a levet a levestészta alatt.
Ha daragaluskával főzöd, akkor azt is külön lében főzd, és lassú tűzön, mert szétveti a zubogás a daragaluskát, és amikor kb. két perce már főzöd, akkor tegyél rá fedőt, hagyd felfőni a fedő alatt, és zárd el a tüzet. A fedő alatt megszívja magát a galuska, megduzzadnak a gríz szemek, és finom lesz.

A húslevest mindig forrón kell tálalni!
Langyosan borzasztó...
Majd meghűl a tányérban annyira, hogy lehessen enni. Külön öröm kavargatni a forró illatos húslevest a tányérban.








Kacsasült Egyszerűen / Szoky konyhája /



Csirkemáj zsírjában , hideg csirkemáj / Szoky konyhája /



Tepertőkrém Magyaros töpörtyűkrém / Szoky konyhája /















Kacsaleves



Ha valami, amit szeretek a magyar főzési szokásokban, az a rengeteg féle finom leves. A húsleves főzése pedig minden nő megmérettetése is. Ezt aztán tényleg mindenki egyénien főzi, és egyik jobb, mint a másik. Anya húslevesére emlékeznek a gyerekek, mert ezt ették ünnepnapokon, és amikor betegek voltak. És hiába próbálod megfőzni másvalakinek a levesét, az mégsem lesz olyan, amilyet ő főz.
Errefelé lehet kapni olyan kacsát és libát, amelyről lemetszették a mellehúsát és levágták a combját, 2-300 Ft kilója (Naná, hogy a máj sincs benne :))). Gyakran vásárolok levesnek. Nagyon jellegzetes, finom levesek készíthetők belőlük.
Én így főzöm kacsából a húslevest.

Három dolog, amire felhívom a figyelmeteket, és ajánlom kipróbálásra:
- egyik a feketeretek, főve hasonló ízű lesz, mint a karalábé, és a leveshez finom aromát ad hozzá
- másik a kardamom, fel tudja erősíteni a húsleves ízeit, arra kell vigyázni, nehogy többet tegyünk, mint optimális, fél- maximum egy magot
- harmadik a lestyán. Nem használok vegetát, csak nagyon ritkán, húslevesbe sosem. Ahova vegetát használnánk, tegyünk helyette lestyánt. Így is hívják: vegetanövény. Erre is érvényes, nehogy túladagoljuk, mert intenzív az íze. Egy fazék levesbe maximum egy szál (külsőre hasonlít a zellerzöldre), szárítottból pedig késhegynyi
Ezt a három dolgot nem kell együtt használni, külön-külön is alkalmazható.
Kacsaleves

Hozzávalók:

1 kacsa (combja, melle és mája nélkül) kb. 1 kg
Zöldségek:
1 fél szál póré
1 fél vöröshagyma
1 kis szelet zeller
30 g petrezselyemgyökér (1 szál)
70 g sárgarépa (2 szál)
50 g feketeretek (egy negyed - elhagyható)
2 gomba
1 gerezd paradicsom
1 szelet zöldpaprika
Fűszerek:
1 szál lestyán (vagy késhegynyi szárított)
10 szem egészbors
1 fél kardamom (elhagyható)
1 szárított erős paprika
3 kávéskanál só

A nagy hájakat leszedem, a kacsát feldarabolom és hideg vízben elkezdem főzni. Ha felforrani látszik, azonnal leveszem a lángot (ne zubogjon, mert zavaros lesz), a keletkezett habot többször leszedem. Lassú lángon főzöm félórát. Ekkor egy másik nagy fazékba húsvillával kiszedem a húsokat úgy, hogy a rátapadt zavaros üledéket leöblítem róla. A leves tetejéről a kacsából kifőtt felesleges zsírt is eltávolítom (a merőkanállal lehalászgatom) majd a levest átszűröm. Más fajta húslevessel nem csinálok ekkora faxnit, mert a főzés végén ha áll egy félórát, akkor leülepszik, és lemerem róla, vagy akkor szűröm le. A kacsa tüdeje, mellecsontja és fara ugyanis nagyon apró és sok üledéket képez, szűrőkanállal nem lehet szépen eltávolítani. (A liba és a csirkemellhús hasonlóan viselkedik.) A húsokat visszateszem a levesbe, és beleadom a pórét, vöröshagymát, borsot, kardamomot, zellert, lestyánt és a sót.
Ezek után újra felteszem főni, hasonlóan csak lassan, fedő nélkül, éppen csak pöszörögjön újabb fél órát. Ekkor hozzáadom az összes többi hozzávalót is, ha kell, pótolom a vizet, és főzöm végig lassú tűzön még 1,5-2 órát. A vizet még lehet pótolni, de arra vigyázzunk, hogy az utolsó hozzáöntés után még főjön negyedórát. Ha letelt az idő, akkor elzárom a lángot, és kiszedem egy húsvillával a húsokat tányérba, a zöldségeket egy másikba, s hagyom a levest negyed óráig ülepedni. Ekkor merőkanállal óvatosan tálba merem, ha van még üledék, az a fazék alján marad. Tetszőleges levesbetétet készíthetünk, általában cérnametéltet vagy csigatésztát főzök ki külön vízben, ha megpuhult, leszűröm és egy merőkanál levest teszek rá.




Fehérboros kacsasült



Ez a finomság nálunk Márton nap alkalmából készült, de természetesen elkészítheted bármikor, amikor kedved tartja. A kacsa sütés nem egy nagy ördöngösség, viszont minden az alapanyagokon múlik. Amire szükséged van hozzá, az egy jól megtermett hízott kacsa, egy kis fehérbor, és finom fűszerek, amelyek megízesítik a húst.
A hozzáértők úgy tartják, hogy a legfinomabb sült kacsát némakacsából lehet készíteni. Én kóstoltam már sokféle kacsából kacsasültet, valóban van különbség a húsok íze és állaga között, de ha nem kapsz némakacsát a kacsasülthöz, akkor nyugodtan készítheted bármilyen más kacsából is.
Amire szeretném felhívni a figyelmed, az a kacsa feldarabolása. Amennyiben egész kacsát vásárolsz, és nem vagy jártas a kacsa anatómiában, akkor javaslom, hogy kérd meg a hentest, hogy darabolja fel neked. Én vidéki lány lévén, gyerekkoromban sokat segítettem Anyukámnak és Nagymamámnak a kacsa pucolásában, de a darabolás mindig az ő privilégiumuk volt. És egyébként meg is felelt nekem ez a helyzet, valahogy nem vágytam rá, hogy én csináljam. Azonban most, hogy egy egész kacsával hozott össze a sors, már kicsit bántam, hogy nem tanultam meg akkor. Úgyhogy kicsit sokáig tartott ugyan, és nem is lett tökéletes a végeredmény, de végül feldaraboltam a madarat.
Hozzávalók:
  • egy hízott kacsa (darabolva)
  • 3 dl félédes muskotályos fehérbor
  • 10 szem egész színes bors
  • 3 db babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ágacska friss kakukkfű vagy 1/2 kávéskanálnyi szárított kakukkfű
  • 3 ágacska friss rozmaring vagy 1/2 kávéskanálnyi szárított rozmaring
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
Javaslom, hogy olyan edényt válassz a sütésre, amelynek van teteje. Lehet az jénai, vagy olyan tepsi, aminek van fedője, de végső soron az is megteszi, ha a tepsit alufóliával feded le.
A kacshúst, mint minden húst felhasználás előtt mosd meg, majd papírtörlővel töröld szárazra. Ezután minden egyes darabot dörzsölj be sóval.
A vöröshagymákat pucold meg, és vágd fel cikkekre. A fokhagymagerezdeket szintén pucold meg, és vágd fel őket vékony szeletekre.
A húsokat, bőrös oldalukkal felfelé helyezd a tepsibe úgy, hogy közéjük tudd tenni a hagymákat. A színes borsot egyenletesen szórd szét a tepsiben, akárcsak a babérlevelet és a zöldfűszereket. Ezután öntsd a tepsibe a fehérbort. Helyezd rá a fedőt, vagy az alufóliát, és mehet is a sütőbe.
Nagyjából 45-50 perc alatt a hús teljesen átpárolódik. Ezt egy hústűvel vagy késsel könnyedén ellenőrizni tudod. Ha átszúrod a húst, és nem jön ki belőle véres lé, akkor már biztosan átpárolódott. Ekkor tedd vissza a sütőbe fedő nélkül, hogy a bőre is szépen megpiruljon. Ehhez már csak nagyjából 10-15 perc is elegendő.
Ugyanezzel az eljárással megsütheted a kacsa máját is. Annyi különbséggel, hogy 1,5 dl fehérbor elég hozzá, és fűszerekből is kevesebb kell. 1 ágacska rozmaring, 1 ágacska kakukkfű, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél és 5 szem színes bors.
Kiváló köret a kacsasült és a kacsamáj mellé a hagymás-rozmaringos tört burgonya, és a párolt vöröskáposzta.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése