2016. február 4., csütörtök

Italok, koktélok






Mézes pálinka recept


Hozzávalók:

6 dl gyümölcspálinka , 2-3 dl méz
Elkészítés:

Érdemes felhasználása előtt egy-két héttel korábban elkészíteni. A mézet melegítsd fel, hogy folyós állagú legyen, majd még melegében keverd össze a pálinkával. Alaposan rázd össze, és hűvös helyen (nem a hűtőszekrényben) hagyd kihűlni.




Tartós bodzavirág szörp recept


Hozzávalók:

5 liter víz , 3o- 35 db bodzavirág , 4-5 szelet citromkarika , 1o dkg citromsav/gyógyszertári/ , 3,5 kg cukor , 1 mokkáskanál kénpor , 1 kávéskanál szalicil
Elkészítés:

Lecsipkedjük a virágot a száráról és ráöntjük a vizet,beletesszük a citromsavat,a citromkarikákat és a szalicilt . Két napig állni hagyjuk többször megkeverjük. Leszűrjük, felforraljuk majd beletesszük a cukrot.,
kb. negyed óráig forraljuk , ha kihűlt, kerül bele a kénpor, utána üvegekbe rakjuk és eltesszük nem romlik meg .
Tanácsok:
Érett bodzavirágra van szükségünk, óvatosan csokronként mossuk meg a virágot mielőtt még lecsipegetnénk hogy a virágpor bent maradjon.




Bodza szörpi recept


Hozzávalók:

8-9 literhez: , 30-32 fej bodzavirág , 2 kávéskanál szalicil( vagy nátrium-benzoát) , 4 db citrom , 3-5 dkg citrom vagy borkősav , 4 kg cukor , 8 liter víz
Elkészítés:

A leöblített virágokra ráöntjük a vizet, majd rászeljük a citromokat és a rátesszük a szalicilt.
Egy napig lefedve állni hagyjuk, ha aromát engedett, leszűrjük. Belecsavarjuk a citromokat is. Az átszűrt lébe belekeverjük a citromsavat és a cukrot. Ha a cukor elolvadt, üvegekbe tölthető, azonnal fogyasztható.


Bodza szörp 1. recept


Hozzávalók:

50 darab nagy, még nem elvirágzott bodzafej (a bodzavirágpor a lényeg!), 5 kg cukrot , 1 kis tasak tartósítószert (10 g) , 10 kis tasak citromsavat (10x10 g)
Elkészítés:

50 darab nagy, még nem elvirágzott bodzafejet (a bodzavirágpor a lényeg!) beleteszünk 8 liter felforralt és lehűtött vízbe. 14-15 óra áztatás után a bodzafejektől megszűrjük a vizet, és teszünk bele 5 kg cukrot, 1 kis tasak tartósítószert (10 g) és 10 kis tasak citromsavat (10x10 g). A szörpöt fogyasztás előtt ízlés szerint kb. 1:8 arányban vízzel hígítjuk.
Tanácsok:
Teljesen hűtsd ki a vizet!!  Tartsd be az áztatási időt!!!!! Apránként adagold a cukrot. A tartósítószert utasítás szerint használd.




Bodza szörp 2. recept


Hozzávalók:
cukor:4kg., víz:2liter, borkősav:5dkg., citrom:3db., bodzavirág:20-25db.,
szalicil:1 mokkáskanál.
Elkészítés:

1kg.cukrot megpirítani, felengedni 1 liter vízzel, felforralni. Ha elolvadt a pirított cukor, akkor hozzáadni 1 liter vizet, + 3kg. Cukrot. Felforralni.
Ha kihűlt belekeverni a bórkősavat, a citromot belekarikázni, beletenni a megmosott bodzavirágot, és beleszórni a szalicilt.
4-5 nap állás után, üvegekbe tölteni.
Tanácsok:
Ásványvízzel vagy szódával hígítva fogyasztani.




Forralt bor I. recept


Hozzávalók:

3 dl vörösbor , 3 dl fehérbor , 3 dl víz , 10 dkg cukor , fahéj , szegfűszeg ,
1/2 citromElkészítés:

A borokat, a vizet, a cukrot, fahéjat és szegfűszeget összekeverjük. Hozzákeverjük a fél citrom reszelt héját, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a citromlét, és poharakba szűrve, forrón tálaljuk.




Forralt bor (csípős ) recept


Hozzávalók:

1 li. vörösbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 tk. Erős Pista, vagy egy félbevágott cseresznyepaprika.
Elkészítés:

A bort és a többi hozzávalókat felmelegítjük és kb. 5 percig forraljuk. Csészékbe öntve forrón tálaljuk.
Tanácsok:
Zsebkendőt is adjunk mellé. :)

Csípős burgonyasaláta recept



Hozzávalók:

50 dkg félbevágott apró újburgonya, 25 dkg megtisztított, ferdén feldarabolt zöldbab

Öntet:
fél dl olívaolaj, 2 db kimagozott, csíkokra vágott piros chili, 1 db összenyomott fokhagymagerezd, 1,5 dkg aprított friss koriander, 1 ek. vörösborecet,
fél tk. köménymag
Elkészítés:

A burgonyát 20 percig kis lángon megfőzzük, amíg éppen csak megpuhul, lecsepegtetjük, félretesszük. A babot forró vízben blansírozzuk 2 percig, majd lecsepegtetjük és félretesszük.
Az öntet elkészítéséhez habverővel 2 percig keverjük az összes hozzávalót, míg össze nem áll, majd öntsük az összekevert burgonyára és babra. Azonnal tálaljuk.




Diólikőr:) recept


Hozzávalók:

40dkg dió(hámozott) , 40dkg kristálycukor(Lehet barna cukor is) , 1l konyak
Elkészítés:

Egy sötét üvegbe(ha nincs sötét üveged, takard le valamivel)
összekeverem/összerázom a diót a cukorral és a konyakkal! Meleg helyen állni hagyjuk kb 1 hétig. Minden nap jól összerázzuk! Majd leszűrjük és kész!
Elkészítési idő: 10 perc


Házi málnalikőr recept


Hozzávalók:

1,25 kg jó érett málna, 5 dl tiszta szesz, 50 dkg cukor.
Elkészítés:

A málnát szétválogatom, a rossz szemeket eltávolítom belőle. A többit szétnyomkodom és szitára teszem. Hagyom, hogy lecsurogjon. A már tiszta málnalevet beleöntöm egy megfelelő nagyságú üvegbe, és ráöntöm a szeszt. 5 dl vizet felforralok, beleszórom a cukrot, és addig keverem, amíg a cukor elolvad benne. A szirupot hozzáöntöm a szeszes málnaléhez. Egy napig hagyom állni, közben többször megkeverem, ezután pedig kis üvegekbe töltve, jól ledugaszolom. Akár rögtön is fogyasztható, de még jobb, ha legalább egy hetet áll.




Házi Martini recept



Hozzávalók:

5 l-es befőttes üveg, 1 kg rizs,  1,5 kg cukor,  1 citrom apróra vágva, 6 cm-nyi vanília rúd ,1 cm-es darabokban (vagy 4 csomag vaníliás cukor), 4 szem szegfűszeg, 1 kk. őrölt fahéj, 10 szem áfonya, 3 szem kardamon mag,
fél dkg élesztő, 3 l langyos víz, 10 dkg mazsola
Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem, az üveget lefedem és naponta megkeverem. Mikor a forrás abbamarad, papírral lefedem, legumizom és hagyom letisztulni. Utána átfejtem üvegekbe. Azonnal fogyasztható, de érlelés után még finomabb.




Házi Martini 2. recept


Hozzávalók:
1/2 kg rizs, 1 db citrom , morzsányi friss élesztő
Füszerek:
1 KK szegfüszeg darálva , 1 KK szerecsendió darálva , 1 KK gyömbérgyökér darálva , 3 csipet sáfrány , 1 kk szerecsenvirág , 3 db fahéj egészbe , 1 kk borsikafű , 10 dkg mazsola összevágva , 1.25 kg. cukor
Elkészítés:
Egy 5 literes befőttes üvegbe tesszük a rizst és a fűszereket, a cukrot és 1 liter vizet felfőzünk, a cukorral és langyosra hűtjük, majd ráöntjük a rizses fűszerekre, citromot, a héját és levét, és az élesztőt, az üveget feltöltjük nyakig, vízzel, 2 hétig néha kavargatjuk, dupla folpakkal lekötjük.
6 hétig letisztul, gumicsővel leszűrni.
Üvegekbe tölteni.

2x lehet +még feltölteni. A fűszerek felét, 1,25 kg cukrot, + víz, citromot, élesztőt adjunk hozzá.




Martini ahogy én csinálom recept


Hozzávalók:

1.5kg cukor , 1/2kg rizs , 10dkg mazsola , 1rúd vanília , 3 citrom felszeletelve
4 szem szegfűszeg , 4 szem fahéj , 1/2dkg élesztő
Elkészítés:

Egy 5 literes üvegben a 1,5 kg cukrot 3 liter 40 fokos vízben feloldjuk. Hozzákeverjük a hozzávalókat. Nylonnal lekötjük az üveget, tűvel 4-5-lyukat csinálunk. 5 hétig érleljük, utána csővel lefejtjük. 5-7nap múlva újra lefejtjük.
Érés alatt keverni nem szabad!
.

Gyros ahogy én csinálom... recept


Hozzávalók:

Paradicsom , kigyó uborka , lila hagyma , saláta , 1/2 kg. csirkemell , fokhagyma , gyros alap, fokhagymás csirkesült por,

Mártáshoz: Fokhagymás:

kis tejföl , kis natur joghurt , ugyanennyi majonéz , fokhagyma , delikát , bors , petrezselyemzöld , bazsalikom, , kapor , cukor , citromlé , ecet

Csípős mártás:
kis paradicsom püré , cukor, bors , delikát , erős pista , víz , fokhagyma , bazsalikom , petrezselyemzöld , kaporElkészítés:

Gyros:A csirkemellet csíkokra vágom a gyros port 1 dl. vizben és 1/2 dl. olajjal össze keverem beleteszem a csirke hust lefedem és hűtőbe teszem félórára.
Közben a paradicsomot, hagymát, uborkát karikára vágom. Salátát felaprítom.
A húst sütőzacskóba teszem és arany barnára sütöm.

Fokhagymás mártás:

A hozzávalókat összekeverem egy keveset veszek ki belőle ahhoz még fokhagymát teszek. A többi részből tzazikí salátát készítek uborkát darabolok bele gyufa vastagságú csíkokat hűtőbe teszem.

Csípős mártás:

Paradicsom pürét ,1 dl. vízzel felforralom beleteszem a fűszereket és kész.Tanácsok:
A tzazikit nem tudom, hogy készítik most ízesítettem és nekem ízlik magával a tzazikivel is isteni finom én azért még sütök mellé hasább burgonyát:)

Isteni finom lett:)
Kép lesz a naplómba.
Jó étvágyat!




Gyros házilag recept



Hozzávalók:

pulyka mell , görög fűszer , pita , natur joghurt , joghurtos salátaöntet por ,
fejes káposzta , hagyma , uborka , kukorica
Elkészítés:

Egy serpenyőbe pici olajat teszünk .A pulyka mellet vékony csíkokra vágva Görög fűszerrel megszórva, 20 percig állni kell hagyni, majd megpuhítani . A káposztát, hagymát, az uborkát, fel szeletelni, a kukoricát megfőzni, közben elkészíteni az öntetett , 2-doboz joghurthoz adunk 1-öntet port. És csak meg tölteni a pitát
Tanácsok:
A húst nem szabad nagyon lesütni mert akkor kesernyés íze lesz
lehet még bele tenni paradicsomot is vagy csípős szószt

A gyerekek kedvence nálunk.
Elkészítési idő: 40 perc




Pita gyros-hoz recept



Hozzávalók:

• 1 kg liszt ,• 2,5 dkg élesztő , • 1/2 teáskanál cukor , • 1/2 evőkanál só,
• min. 0,5 l langyos víz.
Elkészítés:

Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be először, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínűre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit szeret.
Tanácsok:
10-15 db lesz belőle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és mikrózható.


Házi sör készítése recept


Hozzávalók:

1 dkg komló , 10 dkg darált árpakávé , 10 dkg kristálycukor , 1/2 dkg élesztő ,
1 mokkáskanál cukor
Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos vízzel, mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
A komlót és az árpakávét 6 liter vízben forrástól számítva 2 órát takarékon főzzük.
Benedvesített tüllön rászűrjük a cukorra. Párszor megkeverjük, és ha elolvadt a cukor hozzáadjuk az élesztőt.
Üvegekbe töltjük, 2-3 napig meleg helyen tartjuk. Az üvegeket ne töltsük színültig tele és sűrűn nyitogassuk.
Lehűtve nagyon finom, üdítő italunk lesz.


Kefir készítése házilag recept


Hozzávalók:

1 l - 2.8%-os tej, 1 dl. kefir
Elkészítés:

A tejet felforraljuk és langyosra kihűtjük, ekkor beleöntjük a kefirt és jól elkeverjük, félre tesszük, nyáron a konyhába, télen a radiátorra. Ű

6-8 óra lat kész a kefirünk.

Ebből meghagyunk 1 dl és a következő adag tejhez öntjük és ugy járunk el vele mint az előzővel.
Tanácsok:
Nagyon szeretem mert főzelékek behabarásához is használom tejföl helyett.


Majonézhez is kefirt használok fincsi salátákhoz ajánlom.




Barackos ivólé házilag recept



Hozzávalók:

5 kg barack , 3 kg cukor , kevés szalicil , 5 liter víz , 1 liter citromlé , szalalkáli
Elkészítés:

A baracknak húzzuk le a héját és 2 kg cukorral és kevés szalicillal keverjük össze majd többszöri ismételt keverés mellett hagyjuk állni egy napig.

A következő nap rakjuk a masszát egy nagy lábosba és főzzük fel, majd passzírozzuk le. Ezután adjuk hozzá a maradék cukrot, a vizet és a citromlevet. Főzzük fel újra.

Forrón töltsük üvegekbe, tegyünk minden üveg tetejére késhegynyi szalalkálit, majd száraz dusztban hagyjuk kihűlni.






Ketchup házilag recept



Hozzávalók:
2 kg érett paradicsom , 1 evőkanál só , 2 közepes hagyma , 2 evőkanál borecet
2 evőkanál vörösbor , 100 g cukor , 1 késhegynyi őrölt gyömbér , szegfűszeg ,
bors , 1 evőkanál reszelt torma
Elkészítés:
A paradicsomot megmossuk és a megpucolt hagymával kb.20 percig főzzük. Mindezt egy szitán átszűrjük és borecettel, vörösborral, cukorral, fűszerekkel csaknem 1 órán keresztül gyenge lángon főzzük. Végül üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Elkészítési idő: 95 perc




Nátha ellen házilag recept



Hozzávalók:

Hagyma vagy fokhagyma , cukor
Elkészítés:

A hagymát és/vagy fokhagymát szeleteljük fel, s rétegezzük le a cukorral egy befőttes üvegbe. Hagyjuk állni egy kicsit, s levet fog engedni. Teáskanálnyi mennyiséget vegyünk be kb. 3x naponta.
Tanácsok:
Nincs rossz íze :)
Hűtőben tárolhatjuk néhány napig!
Jobbulást! :D
Elkészítési idő: 5 perc


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése