2018. április 23., hétfő

Fűszerkeverékek





Fűszerkeverékek





Így készítsd el otthon a híres kínai ötfűszer-keveréket



Tudom, tudom, most biztos azt kérdezitek, minek bajlódom otthon a híres kínai ötfűszer-keverék elkészítésével, amikor fillérekért lehet kapni bármelyik távol-keleti boltban. Nos, azért, mert így biztosan az kerül a keverékbe, ami valójában kell is bele!

Hozzávalók:

  • 1 rész csillagánizs
  • 1 rész szegfűszeg
  • 1 rész szecsuáni bors
  • 1 rész fahéj
  • 1 rész édesköménymag

Elkészítés:

  • Egy serpenyőben, közepes lángosn pirítsd a hozzávalókat 2-3 percig (arra figyelj, hogy ne égjenek meg!)
  • Szórd az alapanyagokat egy kávédarálóba (mozsár is jó, így még az energián is spórolhatsz), és őröld addig, amíg finom por állagú nem lesz.

How to Make Chinese Five Spice





Filléres házi chips: olaj nélkül,

15 perc alatt



Komolyan mondom, a terhesség elvette drága Spurinám eszét. Azt mondja nekem:
Szaladj a boltba, chipset akarok enni.”
A chips az oké, mondom neki, na de a BOLTBÓL? Miféle úri huncutság ez??? Mennyibe is kerül egy zacskó burgonyaszirom, kb. 400-500 forint a 150 grammos kiszerelés?
De ki vagyok én, hogy nekiálljak vitatkozni egy várandós asszonnyal; ha chipset akar, akkor chipset akar, pont.
De ne legyen Spurman a nevem, hogy feladjam az elveimet.
Most őszintén, miből is készül (vagyis kellene készülnie, mert a bolti változatban kilométeres az összetevők listája) a chips? Hát burgonyából. Az meg minden rendes spájzban van.
Lényeg a lényeg, vékonyra vágtam a krumplikat, sorba raktam a szirmokat egy sütőrácson, és bedobtam a sütőbe (170 fokon).
Íme az eredmény, sütéssel (kb. 15 perc) együtt 20 perc volt az egész, ennyi idő alatt a boltot sem jártam volna meg. A képeken az első kört örökítettem meg, a második sokkal ropogósabbra, chipszszerűbbre sikerült.
  • Amúgy két dologra kell nagyon figyelni: az egyik, hogy jó vékonyra vágjuk a szirmokat; a másik pedig a sütés, kb. 1 perc, amikor pont jó (előtte még puha, utána megég).
Ja, és a lufiként felfúvódó kis krumpli-szirmok látványa elképesztően Zen. Jó ropogtatást!
Egyébként a mikróban is simán el lehet készíteni; erről ITT írtam korábban (videóval).



Így készíthetsz filléres burgonyachipset otthon, a mikróban



Eddig te is azt hitted, hogy csak bő olajban a gázon, esetleg a sütőben lehet otthon burgonyachipset készíteni? Nagyot tévedsz!
Mikróban is percek alatt szuperolcsó és szuperfinom rágcsát készíthetsz az esti tévézéshez. De most komolyan, ki veszi meg a boltban a 75 grammos kiszerelést közel 300 forintért, amikor 1 kg krumplit már 100 forintért is lehet venni???
Az elkészítése pofon egyszerű: egy zöldséggyalun vágd vékony szeletekre a burgonyát; a szirmok mindkét oldalát permetezd be némi olajjal (ha egy lapostányéron megforgatod a szeleteket az előre kiöntött olajban, az is jó); majd rakd sütőpapírra, sózd (és ízesítsd egyéb fűszerekkel) és dobd be a mikróba kb. 5 percre (grillfokozaton). Sütés közben időnként azért pillants rá, nehogy megégjen, ha már aranybarnára pirultak, kész is!
Valahogy így kell csinálni:

Make Potato Chips in Your Microwave - CHOW Tip


Crispy MICROWAVE POTATO CHIPS (w/Ranch & BBQ Flavors!) Gemma's Bigger Bolder Baking Ep 155


Microwave Snacks in Minutes: 3 BOLD Recipes! Gemma's Bigger Bolder Baking Ep 174





Néhány nap alatt fogyhatsz 5 kilót ezzel a filléres itallal



Egész tavasszal koplaltál, hogy tökéletes legyen az alakod, de még mindig van rajtad néhány kiló plusz? Ne aggódj, ezzel a filléres itallal alig két hét alatt megszabadulhatsz a súlyfeleslegtől. Íme a recept:
Facsard ki 1 citrom levét egy turmixgépbe, önts hozzá 3 dl vizet, majd adj hozzá 50 gramm friss petrezselyem zöldet, végül az egészet jól turmixold össze.
petrezselymes_limo.jpg5 napon keresztül kezdd minden napodat (tehát éhgyomorra!) ezzel a csodaitallal, majd pár nap szünet után ismételd meg a kúrát. A petrezselymes limonádé felgyorsítja az anyagcserédet, és beindítja a zsírégetési folyamatot.


Így készíthetsz otthon igazi mekis sültkrumplit



A gyerekek imádják a gyorséttermi sültkrumplit - az otthoni sokszor nem is jó nekik. Spurman megszerezte Magyarország kedvenc sültkrumplijának receptjét.mekike.jpgHozzávalók egy nagy adaghoz:
  • Két hosszúkás krumpli
  • Mogyoróolaj (annyi, hogy ellepje a krumplit)
  • 2 kanál kukorica szirup
  • Két kanál marhafaggyú vagy marhazsír
  • Só ízlés szerint
Így készítsd el a krumplit:
Vágd fel a krumplikat akkora hasábokra, mint amekkorát az éttermekben is kapunk. A kukorica szirupot öntsd egy akkora vízzel teli tálba, amibe majd a krumplit is beleteszed. Vegyítsd el a szirupot a vízben, majd tedd bele a krumplit, rakd be a hűtőbe és hagyd ázni 30 percig.

A 30 perc leteltével vedd ki a tálat a hűtőből, és száraz papírtörlőn csöpögtesd le a hasábokat. Ha ezzel megvagy, hevítsd fel a mogyoróolajat (nagyjából 190 celsius fokra), és tedd bele a krumplit. Arra figyelj, hogy ne legyen túl sok krumpli a serpenyőben. Nagyjából 90 másodpercig kell sütni a krumplit, amíg szép, aranybarna színt nem kap, majd vedd ki és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Ezután tedd a tepsit a hűtőbe 10-15 percre, hogy teljesen kihűljön a tartalma. Ezalatt hevítsd fel az olajat a serpenyőben 200-210 fokra, és tedd bele a marhafaggyút. Tedd vissza a krumplit a serpenyőbe (egyszerre csak egy adagot) és süsd hat percig.

Ezután vedd ki a krumplit, és sózd meg. Tálalásra kész a friss, mekis sültkrumpli.


How to Make McDonald's French Fries Recipe at Home | Get the Dish




Túró rudi házilag: A recept





Emlékeztek spurcikáim, nemrég túró rudikat teszteltem, és megállapítottam, hogy a maga 39 forintjával ez a legjobb ár-érték arányú édesség a boltokban. Persze még ennél is van olcsóbb (és jobb) rudi, a házi! Otthon akár 25 forintos darabáron kihozhatjátok kedvenc desszertünket.
rudikep2.jpg
Hozzávalók:
  • 1/2 kg túró
  • Ízlés szerint porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 ehető héjú citrom héja reszelve
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag zselatin
  • 1 tábla étcsoki
Elkészítés:
A túrót, a porcukrot és a citromhéjat összekeverem botmixerrel. Külön tálban összekeverem a zselatint és a tejet. Majd ezt hozzákeverem a túrós krémhez. Ezután a formákat megtöltöm, és lehűtöm a rudikat. Amikor kellőképp megdermedtek, az olvasztott csokiba mártom, és sütőpapírra, vagy tálcára teszem őket.
Ennyi hozzávalóból 33 darab rudi lett az eredetileg jégkockatartóként funkcionáló szilikon tartóban készítve. Ez a tartó 300-400 forint körül kapható.Spurcitipp: ha nincs ilyen tartód, és kézzel formáznád a rudikat, keverj a krémbe darált háztartási kekszet. Így jobban megtartja a formáját addig, amíg megdermed.
rudika.jpg
A fenti receptet a NapiSzarka.net-ről spurkodtam.




Te is lehetsz fűszermágus: készítsd házilag a fűszerkeverékeket!



Gyrosfűszer, garam masala, curry és még hosszasan sorolhatnánk hányféle fűszerkeverék sorakozik a boltok polcain. Persze egyszerűen bedobhatjuk a kosarunkba bármelyiket, és egyes fűszerkeverékek esetében valóban ez a legjobb megoldás (mert akár 90-100 fűszerből kellene kikeverni őket), de van jó néhány olyan fűszerkeverék is, amit házilag is el lehet készíteni.

Európai fűszerkeverékek



Kezdjük egyből a legnépszerűbb magyar ételízesítővel, a vegetával, ami tulajdonképpen nem más, mint szárított fűszerek, zöldségfélék és só keveréke. Egy vegyészmérnöknő találmánya, ami olyan sikeres ötletnek bizonyult, hogy szinte minden háztartás alapfelszereltségének részévé vált a 70-es és 80-as években. Van olyan ismerősöm, aki szinte minden sós ételhez ad egy kis vegetát, van, amihez kimondottan a boltit használja, míg más ételek esetén a saját készítésű vegetára esküszik. Mert bizony vegetát is készíthetünk házilag! Nem kell hozzá sok minden, csak pár zöldség és egy jó aprítógép.

Vegeta házilag

Hozzávalók:
  • 1 közepes méretű zellergumó + a zöldje
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér + a zöldje
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 érett pritaminpaprika
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • 20 dkg tengeri só
A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, és késes aprítóban finomra aprítjuk. Reszelni is lehet, de aprítóval lényegesen gyorsabb. Sütőpapírral leterített lapos sütőtálcára tesszük, és sütőben 80 fokon vagy nyáron a napon kiszárítjuk – közben néha átforgatjuk a darált zöldségeket. (Ha napon szárítjuk, egy szúnyoghálószerű anyaggal le kell takarni.) Pár óra alatt zörgősre szárad a napon (sütőben hamarabb), ha kész, újra ledaráljuk, és kész is a házi vegetánk.  
Ez az alaprecept, de rakhatunk mellé még fűszereket kedvünk szerint, a babérlevél, a kakukkfű és akár a lestyán is nagyon jól illik hozzá.


Provence-i fűszerkeverék



A francia konyhának is megvannak a maga fűszerkeverékei, amelyek közül a legismertebb talán a provence-i fűszerkeverék (Herbes de Provence). Igazi mediterrán illatbomba, ami általában kakukkfű, majoránna, turbolya, oregánó, rozmaring, bazsalikom, tárkony, lestyán, borsfű, zsálya, babérlevél keveréke.
Húsételekhez, mártásokhoz is jól illik, gyakran grillen sütött ételek (halak, húsok és zöldségek) ízesítésére használjuk. A fűszerkeveréket a sütés (vagy főzés) előtt vagy közben adjuk az ételhez, de ízesíthetünk vele olívaolajat is, amit a húsok pácolására használhatunk. Túrókrémet, sajtkrémet is fűszerezhetünk vele, de akár egy sütőben sült camembert tetejére is szórhatjuk, isteni finom és illatos lesz tőle! Fokhagymával és fehér borral kombinálva pedig egyenesen tökéletes lesz a francia íz- és illatvilág!


Zöldfűszerek szárítása
Könnyen készíthetünk mi magunk is szárított fűszereket. A keményebb zöldfűszereket mossuk meg, itassuk fel róluk a vizet, és kössük őket csokorba, majd akasszuk fel egy jól szellőző helyiségben, és hagyjuk kiszáradni. Ha kiszáradtak, letépkedhetjük a leveleket. A lágyabb növényeket fektessük egy papírtörlővel bélelt tálcára, hagyjuk hűvös helyiségben állni, majd tároljuk légmentesen záródó edényekben. A szárított fűszerekből kevesebbet kell használni, mint a frissből, 1 teáskanál friss fűszert fél teáskanál szárítottal helyettesíthetünk.


SERTÉS KARAJ PROVENCE-I FŰSZEREKKEL
Hozzávalók (minden hozzávaló szárított!):
  • 2 evőkanál oregánó
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 2 evőkanál majoranna
  • 2 evőkanál bazsalikom
  • 1 evőkanál zsálya
  • 1 evőkanál borsikafű
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1 evőkanál tárkony
Alaposan össze kell keverni a szárított fűszereket, és kész is. Jól záródó üvegben, dobozban tároljuk, lehetőleg fénytől védve, hogy kevésbé fakuljon ki.




Görög (gyros) fűszerkeverék



Húsforgató állványt talán túlzás lenne otthonra is beszerezni egy házi gyros kedvéért, de anélkül is tudunk hasonló ételt készíteni a saját konyhánkban is. Ehhez egy jó „görög” fűszerkeverékre van szükség, ez adja ugyanis azt a jellegzetes ízt a húsnak, amit annyira szeretünk. Maga a fűszerkeverék száraz pácként is alkalmazható, de két evőkanál olíva- vagy napraforgóolajjal és egy kis citromlével elkeverve nedves pácolásra is használható. Ez utóbbi esetben akár egy éjszakán át is pácolhatjuk benne a húsféléket: csirkemellet, csirkeszárnyat vagy sertés-, bárány- és pulykahúst.
GYROS-FŰSZERKEVERÉK
Hozzávalók kb. 1-1,5 kg húshoz:
  • 2 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított, frissen őrölt gyömbér
  • fél teáskanál vegyes, szemes bors
  • fél teáskanál egész koriander
  • 2 teáskanál szárított, durvára őrölt rozmaring
  • 2 teáskanál fokhagyma-granulátum 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½  mokkáskanál szárított citromhéj
Az egész fűszereket először mozsárban porrá őröljük, majd a többi fűszerrel összekeverjük.


Ázsiai fűszerkeverékek



Az ázsiai fűszerkeverékek közül a leghíresebb talán a curry. Igen, a curry, amit sokan önálló fűszernek hisznek, pedig valójában egy különleges fűszerkeverék, mely nemcsak Indiában, de egész Délkelet-Ázsiában nagyon népszerű, levesek, fűszeres egytálételek és húspácok kitűnő fűszere. Nevét egyik összetevőjéről, a currylevélről kapta, de az sem ízében, sem színében nem annyira intenzív, mint maga a fűszerkeverék.
A curry összetétele nemcsak országonként, de városonként, sőt családonként is más és más. Az alapösszetevők között sok minden felfedezhető: ánizs, csili, csicseriborsó, currylevél, édeskömény, fahéj, fehér bors, fekete bors, fokhagyma, galangál, görögszénamag, gyömbér, hagyma, kapormag, kardamom, koriandermag, kurkuma, mák, mustármag, paprika, római kömény, só, szegfűszeg, szerecsendió, zellermag is kerülhet bele, de ennél kevesebb fűszerből is összeállíthatjuk saját currynket. 
CSIRKECURRY
Hozzávalók 1 kis üveg keverékhez:
  • 6 evőkanál koriandermag
  • 4 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 2 teáskanál görögszéna
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 db kisebb csilipaprika
  • 2 teáskanál fekete mustármag
  • 2 teáskanál egész fekete bors
  • 1 teáskanál szárított, őrölt gyömbér
A csilipaprikák magjait eltávolítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Az így előkészített csilit – az őrölt gyömbér és a kurkuma kivételével – a többi fűszerrel együtt pár percig pirítjuk egy száraz serpenyőben, majd hagyjuk hűlni.  Ha kihűlt, mozsárban vagy fűszerek őrlésére használt kávédarálóban porrá őröljük, majd tálba öntjük, és hozzáadjuk a kurkumát és a gyömbért. Jól zárható üvegben tároljuk, maximum 2-3 hónapig őrzi meg így aromáját.




Garam masala



Az indiai konyha másik fontos fűszerkeveréke, a garam masala is izgalmas ízeket ad az ételekhez.  Neve nagyon beszédes: a hindi garam jelentése csípős, a masala pedig keveréket jelent. A garam masala összetevői között általában van fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes fekete bors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Legtöbbször húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használjak. Rengeteg változata létezik, általában a főzés végén adjuk az ételhez, de bizonyos húsokat és halakat főzés előtt is megszórhatunk vele, hogy íze átjárja a húst. 
GARAM MASALA
Hozzávalók (kb. 2 kg hús/hal/egytálétel fűszerezéséhez:
  • 1,5 evőkanál zöld kardamom 
  • 1 evőkanál ánizskapormag szárazon
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 evőkanál szemes fekete bors
  • 1/4 fahéjrúd
  • fél teáskanál csilipehely
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • nagy csipet őrölt szerecsendió
Enyhén megpirítjuk a kardamomot, az ánizskapormagot, a római köményt és a koriandermagot, majd a borssal és a fahéjjal együtt megőröljük és átszitáljuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és felhasználásig légmenetesen záródó edénybe tesszük.
Ha egy kicsit meg szeretnénk „bolondítani”, a garam masala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával is.




Kínai ötfűszer-keverék



Bár valószínűleg még órákig lehetne mesélni az ázsiai konyha fűszerkeverékeiről, most egyet emelnénk ki, amelyből még mindenképpen érdemes tartani otthon egy saját készítésű adagot, és ez nem más, mint a kínai ötfűszer-keverék.
Eszméletlen finom ízt tud adni a disznó-, csirke- vagy kacsahúsnak, sőt, ha sóval keverjük össze, száraz mártogatósként is tálalhatjuk kínai vagy vietnámi olajban sült falatokhoz, és remekül illik a szójaszósszal tálalt fogásokhoz. Ha egyszerű, kínai fűszeres grillételt tálalnánk, keverjünk össze 2 evőkanál tengeri sót 1 teáskanál kínai ötfűszer-keverékkel, és ezzel fűszerezzük a grillre kerülő csirkecombokat. Isteni finom lesz tőle a hús!  Fűszeres diófélékhez, magvakhoz is illik, és süteményekben is érdemes kipróbálni, csokoládés vagy almás desszerteket is izgalmassá tesz.
SERTÉSDAGADÓ KÍNAI ÖTFŰSZERREL
Hozzávalók:
  • 5 szem csillagánizs
  • fél teáskanál egész szegfűszeg
  • 1 teáskanál egész édesköménymag
  • 1 teáskanál egész szecsuáni bors
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
A fahéj kivételével a többi fűszert porrá őröljük, majd alaposan összekeverjük a fahéjjal, és légmentesen záródó edénybe tesszük felhasználásig. 




Dukkah



A fűszerkeverékek sorát a Ras el Hanout kistestvéreként is emlegetett dukkah fűszerkeverékkel zárjuk, amit sok helyen extra szűz olívaolajjal keverve, kenyérre kenve kínálnak, de húsok, halak panírozásához vagy paradicsomsalátára szórva és tésztaételekhez is adhatjuk. Annyira finom, hogy elég egyszer kipróbálni, utána már mindig lesz otthon egy adag belőle. Elkészítése egyszerű, érdemes házilag gyártani – soha nem lesz elég, ez szinte biztos!
DUKKAH
Hozzávalók:
  • 4 evőkanál pisztácia/mogyoró
  • 4 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál koriander
  • 1,5 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és egy tepsin megpirítjuk a pisztáciát/mogyorót. Míg hűl, megpirítjuk a szezámmagot, majd azt kiszedjük, és a száraz serpenyőben megpirítjuk a római köményt és a koriandermagot is. Ha minden kihűlt, mozsárban durvára törjük a fűszereket és a pisztáciát is, sót és borsot adunk hozzá, és kész is!


Ezért lesz idén még drágább az újkrumpli



Először a fóliában termesztett újburgonya jelenik meg a piacokon, majd a szabad földben termesztett krumplit árulják. Az elhúzódó tél miatt azonban elmaradhat az áresés.
Bár az újburgonya a szezon elején sosem olcsó, idén a szokásosnál is többet kérnek érte. A kilónkénti átlagár 1280 forint – írja a Ripost.
A Vámház körúti vásárcsarnokban is csak kevés zöldséges árul újkrumplit, még csak most kezdődött a szezonja. Az elsőként megjelenő újkrumpli ára azért magas, mert ilyenkor a hazai, fóliában termesztett zöldséget árulják, aminek többe kerül a termesztése.
Az újkrumpli szezonja áprilistól júniusig tart, áresésre májusban lehet számítani. Ám ha a szabadföldi krumpli késik, kisebb mértékű lehet, akár el is maradhat az áresés.
Ráadásul az idei első, fóliás újkrumpli nemcsak drágább, a minősége is gyengébb a megszokottnál. A szabad földben termesztett, jobb minőségű ezért akár még drágább is lehet.
A termesztőknek nem tett jót az elhúzódó tél, ami miatt csak jóval később tudtak nekifogni a munkáknak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése