Fűszerkeverékek
Így készítsd el otthon a híres kínai ötfűszer-keveréket
Tudom,
tudom, most biztos azt kérdezitek, minek bajlódom otthon a híres
kínai ötfűszer-keverék elkészítésével, amikor fillérekért
lehet kapni bármelyik távol-keleti boltban. Nos, azért, mert így
biztosan az kerül a keverékbe, ami valójában kell is bele!
Hozzávalók:
- 1 rész csillagánizs
- 1 rész szegfűszeg
- 1 rész szecsuáni bors
- 1 rész fahéj
- 1 rész édesköménymag
Elkészítés:
- Egy serpenyőben, közepes lángosn pirítsd a hozzávalókat 2-3 percig (arra figyelj, hogy ne égjenek meg!)
- Szórd az alapanyagokat egy kávédarálóba (mozsár is jó, így még az energián is spórolhatsz), és őröld addig, amíg finom por állagú nem lesz.
How to Make Chinese Five Spice
Filléres házi chips: olaj nélkül,
15 perc alatt
Komolyan
mondom, a terhesség elvette drága Spurinám eszét. Azt mondja
nekem:
„Szaladj
a boltba, chipset akarok enni.”
A
chips az oké, mondom neki, na de a BOLTBÓL? Miféle
úri huncutság ez??? Mennyibe is kerül egy zacskó burgonyaszirom,
kb. 400-500
forint a 150 grammos kiszerelés?
De
ki vagyok én, hogy nekiálljak vitatkozni egy várandós asszonnyal;
ha chipset akar, akkor chipset akar, pont.
De
ne legyen Spurman a nevem, hogy feladjam az elveimet.
Most
őszintén, miből is készül (vagyis kellene készülnie, mert a
bolti változatban kilométeres az összetevők listája) a chips?
Hát burgonyából. Az meg minden rendes spájzban van.
Lényeg
a lényeg, vékonyra vágtam a krumplikat, sorba raktam a szirmokat
egy sütőrácson, és bedobtam a sütőbe (170 fokon).
Íme
az eredmény, sütéssel (kb. 15 perc) együtt 20 perc volt az egész,
ennyi idő alatt a boltot sem jártam volna meg. A képeken az első
kört örökítettem meg, a második sokkal ropogósabbra,
chipszszerűbbre sikerült.
Ja,
és a lufiként felfúvódó kis krumpli-szirmok látványa
elképesztően Zen. Jó ropogtatást!
Így készíthetsz filléres burgonyachipset otthon, a mikróban
Eddig
te is azt hitted, hogy csak bő olajban a gázon, esetleg a sütőben
lehet otthon burgonyachipset készíteni? Nagyot tévedsz!
Mikróban
is percek alatt szuperolcsó és szuperfinom rágcsát készíthetsz
az esti tévézéshez. De most komolyan, ki veszi meg a boltban a 75
grammos kiszerelést közel 300 forintért, amikor 1 kg krumplit már
100 forintért is lehet venni???
Az
elkészítése pofon egyszerű: egy zöldséggyalun vágd vékony
szeletekre a burgonyát; a szirmok mindkét oldalát permetezd be
némi olajjal (ha egy lapostányéron megforgatod a szeleteket az
előre kiöntött olajban, az is jó); majd rakd sütőpapírra, sózd
(és ízesítsd egyéb fűszerekkel) és dobd be a mikróba kb. 5
percre (grillfokozaton). Sütés közben időnként azért pillants
rá, nehogy megégjen, ha már aranybarnára pirultak, kész is!
Valahogy
így kell csinálni:
Make Potato Chips in Your Microwave - CHOW Tip
Crispy MICROWAVE POTATO CHIPS (w/Ranch & BBQ Flavors!) Gemma's Bigger Bolder Baking Ep 155
Microwave Snacks in Minutes: 3 BOLD Recipes! Gemma's Bigger Bolder Baking Ep 174
Néhány nap alatt fogyhatsz 5 kilót ezzel a filléres itallal
Egész
tavasszal koplaltál, hogy tökéletes legyen az alakod, de még
mindig van rajtad néhány kiló plusz? Ne aggódj, ezzel a filléres
itallal alig két hét alatt megszabadulhatsz a súlyfeleslegtől.
Íme a recept:
Facsard
ki 1 citrom levét egy turmixgépbe, önts hozzá 3 dl vizet, majd
adj hozzá 50 gramm friss petrezselyem zöldet, végül az egészet
jól turmixold össze.
5
napon keresztül kezdd minden napodat (tehát éhgyomorra!) ezzel a
csodaitallal, majd pár nap szünet után ismételd meg a kúrát. A
petrezselymes limonádé felgyorsítja az anyagcserédet, és
beindítja a zsírégetési folyamatot.
Így készíthetsz otthon igazi mekis sültkrumplit
A
gyerekek imádják a gyorséttermi sültkrumplit - az otthoni sokszor
nem is jó nekik. Spurman megszerezte Magyarország kedvenc
sültkrumplijának receptjét.Hozzávalók
egy nagy adaghoz:
- Két hosszúkás krumpli
- Mogyoróolaj (annyi, hogy ellepje a krumplit)
- 2 kanál kukorica szirup
- Két kanál marhafaggyú vagy marhazsír
- Só ízlés szerint
Így
készítsd el a krumplit:
Vágd fel a krumplikat akkora hasábokra, mint amekkorát az éttermekben is kapunk. A kukorica szirupot öntsd egy akkora vízzel teli tálba, amibe majd a krumplit is beleteszed. Vegyítsd el a szirupot a vízben, majd tedd bele a krumplit, rakd be a hűtőbe és hagyd ázni 30 percig.
A 30 perc leteltével vedd ki a tálat a hűtőből, és száraz papírtörlőn csöpögtesd le a hasábokat. Ha ezzel megvagy, hevítsd fel a mogyoróolajat (nagyjából 190 celsius fokra), és tedd bele a krumplit. Arra figyelj, hogy ne legyen túl sok krumpli a serpenyőben. Nagyjából 90 másodpercig kell sütni a krumplit, amíg szép, aranybarna színt nem kap, majd vedd ki és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ezután tedd a tepsit a hűtőbe 10-15 percre, hogy teljesen kihűljön a tartalma. Ezalatt hevítsd fel az olajat a serpenyőben 200-210 fokra, és tedd bele a marhafaggyút. Tedd vissza a krumplit a serpenyőbe (egyszerre csak egy adagot) és süsd hat percig.
Ezután vedd ki a krumplit, és sózd meg. Tálalásra kész a friss, mekis sültkrumpli.
Vágd fel a krumplikat akkora hasábokra, mint amekkorát az éttermekben is kapunk. A kukorica szirupot öntsd egy akkora vízzel teli tálba, amibe majd a krumplit is beleteszed. Vegyítsd el a szirupot a vízben, majd tedd bele a krumplit, rakd be a hűtőbe és hagyd ázni 30 percig.
A 30 perc leteltével vedd ki a tálat a hűtőből, és száraz papírtörlőn csöpögtesd le a hasábokat. Ha ezzel megvagy, hevítsd fel a mogyoróolajat (nagyjából 190 celsius fokra), és tedd bele a krumplit. Arra figyelj, hogy ne legyen túl sok krumpli a serpenyőben. Nagyjából 90 másodpercig kell sütni a krumplit, amíg szép, aranybarna színt nem kap, majd vedd ki és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ezután tedd a tepsit a hűtőbe 10-15 percre, hogy teljesen kihűljön a tartalma. Ezalatt hevítsd fel az olajat a serpenyőben 200-210 fokra, és tedd bele a marhafaggyút. Tedd vissza a krumplit a serpenyőbe (egyszerre csak egy adagot) és süsd hat percig.
Ezután vedd ki a krumplit, és sózd meg. Tálalásra kész a friss, mekis sültkrumpli.
How to Make McDonald's French Fries Recipe at Home | Get the Dish
Túró rudi házilag: A recept
Emlékeztek
spurcikáim, nemrég túró rudikat teszteltem, és megállapítottam,
hogy a maga 39 forintjával ez a
legjobb ár-érték
arányú édesség a boltokban. Persze még ennél is van olcsóbb
(és jobb) rudi, a házi! Otthon akár 25 forintos darabáron
kihozhatjátok kedvenc desszertünket.
Hozzávalók:
- 1/2 kg túró
- Ízlés szerint porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 ehető héjú citrom héja reszelve
- 2,5 dl tej
- 1 csomag zselatin
- 1 tábla étcsoki
Elkészítés:
A
túrót, a porcukrot és a citromhéjat összekeverem botmixerrel.
Külön tálban összekeverem a zselatint és a tejet. Majd ezt
hozzákeverem a túrós krémhez. Ezután a formákat megtöltöm, és
lehűtöm a rudikat. Amikor kellőképp megdermedtek, az olvasztott
csokiba mártom, és sütőpapírra, vagy tálcára teszem őket.
Ennyi
hozzávalóból 33 darab rudi lett az eredetileg jégkockatartóként
funkcionáló szilikon tartóban készítve. Ez a tartó 300-400
forint körül kapható.Spurcitipp:
ha nincs ilyen tartód, és kézzel formáznád a rudikat, keverj a
krémbe darált háztartási kekszet. Így jobban megtartja a
formáját addig, amíg megdermed.
A
fenti receptet a NapiSzarka.net-ről spurkodtam.
Te is lehetsz fűszermágus: készítsd házilag a fűszerkeverékeket!
Gyrosfűszer,
garam masala, curry és még hosszasan sorolhatnánk hányféle
fűszerkeverék sorakozik a boltok polcain. Persze egyszerűen
bedobhatjuk a kosarunkba bármelyiket, és egyes fűszerkeverékek
esetében valóban ez a legjobb megoldás (mert akár 90-100
fűszerből kellene kikeverni őket), de van jó néhány olyan
fűszerkeverék is, amit házilag is el lehet készíteni.
Európai fűszerkeverékek
Kezdjük
egyből a legnépszerűbb magyar ételízesítővel, a vegetával,
ami tulajdonképpen nem más, mint szárított fűszerek,
zöldségfélék és só keveréke. Egy vegyészmérnöknő
találmánya, ami olyan sikeres ötletnek bizonyult, hogy szinte
minden háztartás alapfelszereltségének részévé vált a 70-es
és 80-as években. Van olyan ismerősöm, aki szinte minden sós
ételhez ad egy kis vegetát, van, amihez kimondottan a boltit
használja, míg más ételek esetén a saját készítésű vegetára
esküszik. Mert bizony vegetát is készíthetünk házilag! Nem kell
hozzá sok minden, csak pár zöldség és egy jó aprítógép.
Vegeta házilag
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű zellergumó + a zöldje
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér + a zöldje
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 érett pritaminpaprika
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 20 dkg tengeri só
A
zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, és késes aprítóban finomra
aprítjuk. Reszelni is lehet, de aprítóval lényegesen gyorsabb.
Sütőpapírral leterített lapos sütőtálcára tesszük, és
sütőben 80 fokon vagy nyáron a napon kiszárítjuk – közben
néha átforgatjuk a darált zöldségeket. (Ha napon szárítjuk,
egy szúnyoghálószerű anyaggal le kell takarni.) Pár óra alatt
zörgősre szárad a napon (sütőben hamarabb), ha kész, újra
ledaráljuk, és kész is a házi vegetánk.
Ez
az alaprecept, de rakhatunk mellé még fűszereket kedvünk szerint,
a babérlevél, a kakukkfű és akár a lestyán
is nagyon jól illik hozzá.
Provence-i fűszerkeverék
A
francia konyhának is megvannak a maga fűszerkeverékei,
amelyek közül a legismertebb talán a provence-i fűszerkeverék
(Herbes de Provence). Igazi mediterrán illatbomba, ami általában
kakukkfű,
majoránna, turbolya, oregánó, rozmaring, bazsalikom, tárkony,
lestyán, borsfű, zsálya, babérlevél keveréke.
Húsételekhez,
mártásokhoz is jól illik, gyakran grillen sütött ételek (halak,
húsok és zöldségek) ízesítésére használjuk. A
fűszerkeveréket a sütés (vagy főzés) előtt vagy közben adjuk
az ételhez, de ízesíthetünk vele olívaolajat is, amit a
húsok pácolására használhatunk. Túrókrémet,
sajtkrémet is fűszerezhetünk vele, de akár egy sütőben sült
camembert tetejére is szórhatjuk, isteni finom és illatos lesz
tőle! Fokhagymával és fehér borral kombinálva pedig
egyenesen tökéletes lesz a francia íz- és illatvilág!
Zöldfűszerek
szárítása
Könnyen
készíthetünk mi magunk is szárított fűszereket. A keményebb
zöldfűszereket mossuk meg, itassuk fel róluk a vizet, és kössük
őket csokorba, majd akasszuk fel egy jól szellőző helyiségben,
és hagyjuk kiszáradni. Ha kiszáradtak, letépkedhetjük a
leveleket. A lágyabb növényeket fektessük egy papírtörlővel
bélelt tálcára, hagyjuk hűvös helyiségben állni, majd tároljuk
légmentesen záródó edényekben. A szárított fűszerekből
kevesebbet kell használni, mint a frissből, 1 teáskanál friss
fűszert fél teáskanál szárítottal helyettesíthetünk.
SERTÉS
KARAJ PROVENCE-I FŰSZEREKKEL
Hozzávalók
(minden hozzávaló szárított!):
- 2 evőkanál oregánó
- 2 evőkanál kakukkfű
- 2 evőkanál petrezselyem
- 2 evőkanál majoranna
- 2 evőkanál bazsalikom
- 1 evőkanál zsálya
- 1 evőkanál borsikafű
- 1 evőkanál rozmaring
- 1 evőkanál tárkony
Alaposan
össze kell keverni a szárított fűszereket, és kész is. Jól
záródó üvegben, dobozban tároljuk, lehetőleg fénytől védve,
hogy kevésbé fakuljon ki.
Görög (gyros) fűszerkeverék
Húsforgató
állványt talán túlzás lenne otthonra is beszerezni egy házi
gyros kedvéért, de anélkül is tudunk hasonló ételt készíteni
a saját konyhánkban is. Ehhez egy jó „görög” fűszerkeverékre
van szükség, ez adja ugyanis azt a jellegzetes ízt a húsnak, amit
annyira szeretünk. Maga a fűszerkeverék száraz pácként is
alkalmazható, de két evőkanál olíva- vagy napraforgóolajjal és
egy kis citromlével elkeverve nedves pácolásra is használható.
Ez utóbbi esetben akár egy éjszakán át is pácolhatjuk benne a
húsféléket: csirkemellet, csirkeszárnyat vagy sertés-, bárány-
és pulykahúst.
GYROS-FŰSZERKEVERÉK
Hozzávalók
kb. 1-1,5 kg húshoz:
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított, frissen őrölt gyömbér
- fél teáskanál vegyes, szemes bors
- fél teáskanál egész koriander
- 2 teáskanál szárított, durvára őrölt rozmaring
- 2 teáskanál fokhagyma-granulátum
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ mokkáskanál szárított citromhéj
Az
egész fűszereket először mozsárban porrá őröljük, majd a
többi fűszerrel összekeverjük.
Ázsiai fűszerkeverékek
Az
ázsiai fűszerkeverékek közül a leghíresebb talán a curry.
Igen, a curry, amit sokan önálló fűszernek hisznek, pedig
valójában egy különleges fűszerkeverék, mely nemcsak Indiában,
de egész Délkelet-Ázsiában nagyon népszerű, levesek, fűszeres
egytálételek és húspácok kitűnő fűszere. Nevét egyik
összetevőjéről, a currylevélről kapta, de az sem ízében, sem
színében nem annyira intenzív, mint maga a fűszerkeverék.
A
curry összetétele nemcsak országonként, de városonként, sőt
családonként is más és más. Az alapösszetevők
között sok minden felfedezhető: ánizs, csili, csicseriborsó,
currylevél, édeskömény, fahéj, fehér bors, fekete bors,
fokhagyma, galangál, görögszénamag, gyömbér, hagyma, kapormag,
kardamom, koriandermag, kurkuma, mák, mustármag, paprika,
római kömény, só, szegfűszeg, szerecsendió, zellermag is
kerülhet bele, de ennél kevesebb fűszerből is
összeállíthatjuk saját currynket.
CSIRKECURRY
Hozzávalók
1 kis üveg keverékhez:
- 6 evőkanál koriandermag
- 4 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 2 teáskanál görögszéna
- 1 rúd fahéj
- 3-4 db kisebb csilipaprika
- 2 teáskanál fekete mustármag
- 2 teáskanál egész fekete bors
- 1 teáskanál szárított, őrölt gyömbér
A
csilipaprikák magjait eltávolítjuk, és nagyobb darabokra
vágjuk. Az így előkészített csilit – az őrölt gyömbér
és a kurkuma kivételével – a többi fűszerrel együtt
pár percig pirítjuk egy száraz serpenyőben, majd hagyjuk
hűlni. Ha kihűlt, mozsárban vagy fűszerek őrlésére
használt kávédarálóban porrá őröljük, majd tálba
öntjük, és hozzáadjuk a kurkumát és a gyömbért. Jól
zárható üvegben tároljuk, maximum 2-3 hónapig őrzi meg így
aromáját.
Garam masala
Az
indiai konyha másik fontos fűszerkeveréke, a garam masala is
izgalmas ízeket ad az ételekhez. Neve nagyon beszédes:
a hindi garam jelentése csípős, a masala pedig keveréket
jelent. A garam masala összetevői között általában van
fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy
fekete kardamom, szemes fekete bors, szegfűszeg, őrölt
szerecsendió-virág. Legtöbbször húsokhoz és a csirkéhez
adott hagymaalapú mártásokhoz használjak. Rengeteg változata
létezik, általában a főzés végén adjuk az ételhez, de
bizonyos húsokat és halakat főzés előtt is megszórhatunk vele,
hogy íze átjárja a húst.
GARAM
MASALA
Hozzávalók
(kb. 2 kg hús/hal/egytálétel fűszerezéséhez:
- 1,5 evőkanál zöld kardamom
- 1 evőkanál ánizskapormag szárazon
- 1 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál koriandermag
- 1 evőkanál szemes fekete bors
- 1/4 fahéjrúd
- fél teáskanál csilipehely
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- nagy csipet őrölt szerecsendió
Enyhén
megpirítjuk a kardamomot, az ánizskapormagot, a római köményt és
a koriandermagot,
majd a
borssal és a fahéjjal együtt megőröljük és átszitáljuk.
Hozzáadjuk
a többi alapanyagot, és felhasználásig légmenetesen záródó
edénybe tesszük.
Ha
egy kicsit meg szeretnénk „bolondítani”, a garam masala
kiegészülhet
szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, kurkumával, csillagánizzsal,
fokhagymával is.
Kínai ötfűszer-keverék
Bár
valószínűleg még órákig lehetne mesélni az ázsiai konyha
fűszerkeverékeiről, most egyet emelnénk ki, amelyből még
mindenképpen érdemes tartani otthon egy saját készítésű
adagot, és ez nem más, mint a kínai ötfűszer-keverék.
Eszméletlen
finom ízt tud adni a disznó-, csirke- vagy kacsahúsnak,
sőt, ha sóval keverjük össze, száraz mártogatósként is
tálalhatjuk kínai vagy vietnámi olajban sült falatokhoz,
és remekül illik a szójaszósszal tálalt fogásokhoz. Ha
egyszerű, kínai fűszeres grillételt tálalnánk, keverjünk össze
2 evőkanál tengeri sót 1 teáskanál kínai ötfűszer-keverékkel,
és ezzel fűszerezzük a grillre kerülő csirkecombokat.
Isteni finom lesz tőle a hús! Fűszeres diófélékhez,
magvakhoz is illik, és süteményekben is érdemes kipróbálni,
csokoládés vagy almás desszerteket is izgalmassá tesz.
SERTÉSDAGADÓ
KÍNAI ÖTFŰSZERREL
Hozzávalók:
- 5 szem csillagánizs
- fél teáskanál egész szegfűszeg
- 1 teáskanál egész édesköménymag
- 1 teáskanál egész szecsuáni bors
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A
fahéj kivételével a többi fűszert porrá őröljük, majd
alaposan összekeverjük a fahéjjal, és légmentesen záródó
edénybe tesszük felhasználásig.
Dukkah
A
fűszerkeverékek sorát a Ras el Hanout kistestvéreként is
emlegetett dukkah fűszerkeverékkel zárjuk, amit sok helyen extra
szűz olívaolajjal keverve, kenyérre kenve kínálnak, de húsok,
halak panírozásához vagy paradicsomsalátára szórva és
tésztaételekhez is adhatjuk. Annyira finom, hogy elég egyszer
kipróbálni, utána már mindig lesz otthon egy adag belőle.
Elkészítése egyszerű, érdemes házilag gyártani – soha nem
lesz elég, ez szinte biztos!
DUKKAH
Hozzávalók:
- 4 evőkanál pisztácia/mogyoró
- 4 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál koriander
- 1,5 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
Előmelegítjük
a sütőt 160 fokra, és egy tepsin megpirítjuk a
pisztáciát/mogyorót. Míg hűl, megpirítjuk a szezámmagot,
majd azt kiszedjük, és a száraz serpenyőben megpirítjuk a
római köményt és a koriandermagot is. Ha minden kihűlt,
mozsárban durvára törjük a fűszereket és a pisztáciát is, sót
és borsot adunk hozzá, és kész is!
Ezért lesz idén még drágább az újkrumpli
Először a
fóliában termesztett újburgonya jelenik meg a piacokon, majd a
szabad földben termesztett krumplit árulják. Az elhúzódó tél
miatt azonban elmaradhat az áresés.
Bár
az újburgonya a szezon elején sosem olcsó, idén a szokásosnál
is többet kérnek érte. A kilónkénti átlagár 1280 forint –
írja a Ripost.
A
Vámház körúti vásárcsarnokban is csak kevés zöldséges
árul újkrumplit,
még csak most kezdődött a szezonja. Az elsőként megjelenő
újkrumpli ára azért magas, mert ilyenkor a hazai, fóliában
termesztett zöldséget árulják, aminek többe kerül a
termesztése.
Az
újkrumpli szezonja áprilistól júniusig tart, áresésre májusban
lehet számítani. Ám ha a szabadföldi
krumpli késik,
kisebb mértékű lehet, akár el is maradhat az áresés.
Ráadásul
az idei első, fóliás újkrumpli nemcsak drágább,
a minősége is gyengébb a megszokottnál. A szabad földben
termesztett, jobb minőségű ezért akár még drágább is lehet.
A
termesztőknek nem tett jót az elhúzódó
tél,
ami miatt csak jóval később tudtak nekifogni a munkáknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése