2018. január 24., szerda

Házi készítésű kaják




Házi készítésű kaják








Házi mustár 

Hozzávalók:

65 g mustármag
-100 ml ecet (80% fehérborecet, 20% vörösborecet)
- fűszerezzük

Elkészítés

1. áztassuk be a mustármagot az ecetbe kb. 8 órán keresztül amíg az ecet felszívódik
2. Botmixerrel pürésítsük össze a hozzávalókat
3. Fűszerezzük:  2 tsk fokhagymaporral,fél tsk cayenne borssal, fél tsk  őrőlt paprikával, majd keverjük tovább
4. Rakjuk sterilizált üvegbe, tartsuk hűtőben





Csülök felvágott!!!!




Ma készítettem!
Variálom a felvágottakat...volt itthon egy füstölt és egy friss csülök, de ezek sok lenne a présbe, hát össze kötöttem a kellmeset a hasznossal, főztem egy jó nagy fazék káposztás paszuly levest is és a csülköket ami nem ment a présbe ebbe raktam... de itt most a felvágott a lényeg...

Külön külön kell megfőzni nagyon finom puhára mind a két csülköt, a füstölthöz semmit nem tettem, de a frisset azt pár cikk fokhagyma és só pár szem bors lében főztem...
Mikor mind a két csülök megfőtt, fel vágtam csíkokra őket, a bőrt azt nem tettem bele és viszonylag kevés zsiradékot is, de egy kevés kell bele... 4-5 cikk fokhagyma amit nagyon pépesre reszelek, fehér bors, só és 2 dl a füstölt abaléből keverek hozzá.. alaposan össze forgatom, majd rakom a présbe...ekkor 25-30 percet 80 fokon abálom... majd lehűtöm... és még mindig a présben hagyva... berakom egy éjjelre a hűtőbe...majd kiveszem a présből...









HÁZI ABÁLT SZALONNA



Házilag abált szalonna

Ilyenkor télvíz idején van úgy, hogy megkívánja az ember lánya az efféle finomságot. Elmentem vásárolni, vettem és hatalmas csalódás volt, mert se íz, se bűze nem volt, viszont baromi drága volt ?. Szerencsére nem kellett kidobnom, mert a macskám rákattant és megette. Aztán dühömben vettem egy darab hasaalját - olcsón - és elkészítettem. Sok cécó nincs vele és összehasonlíthatatlanul finomabb, mint bármelyik készen kapható változat, arról már nem is beszélve, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti és töredékébe kerül.

Hozzávalók

60 dkg hasaalja
abalé
5 babérlevél
5 gerezd fokhagyma
1 t.k. római kömény
10 szem bors
1 k.k. szárított chili
1,5 evőkanál só
víz, amennyi ellepi a húst

lekenéshez

1 púpos evőkanál pirospaprika (nálam füstölt)
1 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál abalé
1 nagy csipet só


Elkészítés

Válasszál egy akkora lábast, amibe le tudod fektetni a hasaalját. Tégy bele fűszereket. Az általam használtakon kívül azt tehetsz bele, amit csak szeretnél, de a babér és a fokhagyma ne hiányozzon.
Öntsd fel annyi vízzel, hogy 1-2 ujjnyira ellepje a szalonnát, majd sózd meg. Kóstold meg a vizet, inkább sósnak érződjön, mint sótlannak, mert csak akkor veszi át a szalonna az ízét. 


Kapcsold be alatta a tüzet és hagyd felmelegedni, amikor apró kis buborékok kezdenek megjelenni, vedd vissza a lángot és hagy óvatosan gyöngyözni. Nem kell forrni, az a lényeg, hogy 100 fok alatt tartsuk és kíméletesen megpuhuljon a szalonna. Addig főzd, amíg olyan puha nem lesz, hogy könnyedén átszalad rajta a villa. Ez nálam több volt, mint 1 óra, de ez a hús nagyságától is függ.
Amikor késznek nyilvánítod, egy szűrőlapáttal emeld papírtörlőre és itasd le róla a nedvességet.
A pirospaprikát a sóval és a zúzott fokhagymával elegyítsd és, majd tégy hozzá annyi abalevet, hogy egy kenhető sűrű pépet kapjál és dörzsöld be vele a szalonnát.
Tedd hűtőbe, hogy kifagyjon, majd tálalás előtt szórd még meg egy kis pirospaprikával.
Jó étvágyat hozzá !






Pacalpörkölt magyarosan



Ínyenc finomság, aminek a legtöbben nem tudnak ellenállni. Aki evett már pacalt, az tudja, ha jól van elkészítve, nagyon ízletes. Mutatunk egy csodás receptet, hogy bármikor meglephesd a családod ezzel a csodás étellel.


Hozzávalók kb. 6-8 személynek


Az abároláshoz:
  • 2 kg tisztított, előfőzött csíkozott pacal,
  • 1 nagy vöröshagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 2 teáskanál egész feketebors – teatojásba zárva,
  • só.
A főzéshez:
  • 20 dkg füstölt szalonna,
  • 5 dkg zsír,
  • 40-50 dkg vöröshagyma,
  • 6 gerezd fokhagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 20 dkg házi lecsóalap (szezonban zöldpaprika és paradicsom),
  • őrölt pirospaprika,
  • morzsolt majoránna,
  • őrölt kömény,
  • őrölt bors,
  • Piros Arany,
  • 3 dl testes száraz vörösbor,
  • só.

Elkészítés


Az abároláshoz a csíkozott, előfőzött pacalt felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózom, kettévágott vöröshagymával, babérral, borssal lassú tűzön abárolom kb. 1 órát. A hagymát, a babért és a borsot eltávolítom, az abároló levét leöntöm, langyos vízben pacalt átmosom, leszűröm, lecsepegtetem.
A szalonnát aprítom, a zsírban kisütöm. A finomra vágott vöröshagymát a szalonna zsírjában megpirítom, majd benne a zúzott fokhagymát megfuttatom. Ráteszem a lecsóalapot, őrölt paprikát szórok bele, a pacalt a szalonna bőrével belekeverem. Felöntöm annyi vízzel amennyi szűken ellepi, fűszerezem a fenti hozzávalókkal, lassú tűzön főzöm.
Néha megkevergetem, a fűszereket szükség szerint pótolom. Addig főzöm ameddig majdnem puha (fogkemény) lesz, majd vörösbort öntök hozzá, és teljes puhulásig főzöm.
Közben sós-köményes vízben megfőzöm a hasábra vágott burgonyát, és a pacalpörköltet a főtt burgonyával és savanyúsággal kínálom. én így készítem
Majos István receptje!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése