SZERVÓRA,
gyógyborok, gyógypálinkák
A SZERVÓRA
Az
orvostudománynak az a rendszere, amely a régi Kínában alakult ki,
gyakorlatilag változatlanul él napjainkban is.
A kínai
orvos úgy próbálta gyógyítani a betegséget, hogy helyre akarta
állítani a harmóniát és az egyensúlyt egyrészt az öt alapelem
- a föld, a víz, a tűz, a fa és a fém - között, amelyekről
azt hitték, hogy azok építenek fel mindent, másrészt a két
szembenálló, de egymást kiegészítő erő a jin és jang között.
A
keleti tanítások részletesen leírják a természeti erők, a test
és lélek közötti összefüggéseket.
Ezeknek
a hajtóerőknek és törvényeknek a működése minden természeti
jelenségben, így az emberben is megfigyelhető.
A
keleti orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben
működnek és pihennek.
Ezek
szerint mindennek megvan a maga ideje, ezt nevezik szervórának.
A
hagyomány szerint mind a 12 szervnek van egy aktív és egy passzív
ideje.
Az
aktív időben az adott szerv működése a legerősebb és a hozzá
tartozó szervek energia áramlása a legintenzívebb.
A
passzív időben értelemszerűen a leggyengébb.
Az
asztmások hajnali 3 és 5 óra között köhögnek, az
epeproblémákkal küzdő emberek pedig éjfél körül görcsölnek
legtöbbször....!
Vajon
miért van ez így?
A Kínai
orvoslás négyezer éve megtalálta a választ!
Szerveink
meghatározott időben működnek és pihennek, vagyis a
táplálkozásnak, a pihenésnek, és a testmozgásnak is megvan a
megfelelő ideje.
A
tizenkét fő szervünk kétóránként "váltja egymást".
Szervezetünkben
az energia áramlása megfelelő egyensúlyba kerülhet, ha
odafigyelünk.
Egyensúlyban
az energiaáramlás!
Jártak
már úgy, hogy este későn alaposan bevacsoráztak, aztán éjjel
egy és három között valamikor arra ébredtek, hogy úgy érzik
magukat, mintha súlyos kövek lennének a gyomrukban?
De
miért éppen ebben az időben ébredünk fel, ha este megterheltük
gyomrunkat?
Az
asztmások miért hajnali 3 és 5 között köhögnek a
legintenzívebben, az epeproblémákkal küszködők pedig miért
éjfél körül görcsölnek be a legtöbbször?
A kínai
orvosok már mintegy négyezer évvel ezelőtt megtalálták ezekre a
kérdésekre a választ.
A
hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott
időrendben működnek és pihennek.
A
periódikusan váltakozó bioritmusunk szerint mindennek megvan a
maga ideje.
A
táplálkozásnak, a sportnak, a pihenésnek, akár egy foghúzásnak
is.
12 fő
szervünk kétórás időközönként "váltja egymást" a
munkában, a maga idejében az éppen aktuális "dolgozó"
birtokolja szinte az összes energiánkat.
Az
energiapályákon, vagyis a meridiánokon tehát az energiaszint
állandóan változik.
Egy kis
odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne bontsuk
meg az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben, például ne
késztessük bőséges vacsorával éjjel májunkat aktív munkára,
ha éppen pihen.
A kínai
szerv-óra, amely testünk 12 csatornáját mutatja.
Mindegyiknél
megfigyelhető egy olyan kétórás periódus, amikor a csi áramlása
maximális.
Egy
nap 24 órájának felosztása a szervóra szerint a következőképpen
alakul:
1 és
3 óra között:
A
szervezet teljesítőképessége ebben az időben a legalacsonyabb.
A máj
teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni.
3-5
óra között:
Eljött
a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára.
A
férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb,
mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon.
5-7
óra között:
Ekkor
működik legaktívabban a vastagbél.
Ez az
egészséges székletürítés ideje.
Megszabadítjuk
szervezetünket a salakanyagban található mérgektől, így azok
nem tudnak visszaszívódni és teljesítőképességünket
csökkenteni.
7-9
óra között:
A
gyomor leginkább terhelhető időszaka.
Ekkor
tud a leghatékonyabban dolgozni, tehát bőséges, vitaminokban és
ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz.
9-11
óra között:
A
testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az
időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas.
Az
idegrendszer ilyenkor a legnyugodtabb, a pszichés teljesítőképesség
is most a legmagasabb.
Könnyebben,
gyorsabban sikerül megjegyezni mindent, ám délután feltétlenül
ismételni kell a most elsajátítottakat, mert akkor tartósan
rögzül.
11-13
óra között:
11 óra
a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra.
Délben
erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen
állunk egy finom ebéd elfogyasztására.
Erősödik
az éhségérzet, a szellemi teljesítőképesség zuhan, mert a
szervezet az emésztésre összpontosít.
13-15
óra között:
Jelentősen
fokozódik az epetermelés, megkönnyítve az elfogyasztott ebéd
feldolgozását.
Az
epehajtó szerek ekkor fejtik ki legaktívabban hatásukat.
Lassul
a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak.
A
vékonybél aktivitása nő.
Mivel a
végtagok és a bőr vérkeringése csökken, a fájdalomérzékelés
is csökken.
A kora
délután beadott helyi érzéstelenítők hatása tartósabb és
intenzívebb, tehát ekkor érdemes pl. fogorvoshoz menni.
A
hosszú távú emlékezet fokozódik, ilyenkor érdemes ismételni a
délelőtt tanultakat.
15-17
óra között:
A
húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk
bőségesen cukor és alkoholmentes folyadékot.
Mivel a
kiválasztás során szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, így
ismét jó formába kerülünk, tehát ilyenkor lehet edzeni,
tanulni, és dolgozni teljes intenzitással.
A napi
teendők java részén már mindenki túl van, de azért még képes
valami újat alkotni, a sportban pedig győzelmet aratni.
Ebben
az időszakban legaktívabb az immunrendszer.
17-19
óra között:
Vesénk
a legnagyobb tisztító munkában vannak, ezért ebben az időben ne
terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező
anyagokkal.
Igényeljük
a folyadékot.
Vérnyomásunk
csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni
munka közben.
Ilyenkor
érdemes elfogyasztani a könnyű vacsorát is.
19-21
óra között:
A
vérerek csúcsideje.
A
szervezet felkészül az éjszakai pihenésre, a szervek több
funkciója lelassul.
Ha most
vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel szervezetünk, elraktározza
reggelre.
Energiapályáink
lelassulnak, felkészülünk az éjszakai pihenőre, érzékeink
kifinomulnak.
21-23
óra között:
Az
úgynevezett "hármas melegítő" időszakában testünk és
lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk
erőteljesen csökken, ez a legpihentetőbb alvás ideje, tehát ne
végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő
munkát.
A
hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol
testünk alsó-középső és felső részének szervei
együttműködnek.
Feladata,
hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutó,
a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe
irányítsa.
A
vegetatív idegrendszer részéről a paraszimpatikus (nyugalmat,
beépítést diktáló) funkciók kerülnek abszolút túlsúlyba.
A
szellemi és fizikai teljesítőképesség is rohamosa romlik.
A test
és a lélek egyaránt pihenésre vágyik.
23-1
óra között:
Ekkor a
legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé
csillapítható a fájdalom.
A kínai
orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet
energiakeringése harmonikus.
Ez az
energia a csí(Qi), a vitalitást, életerőt jelenti.
A
keringés akadályoztatása betegséghez vezethet.
Érdemes
tehát figyelemmel kísérni biológiai óránkat!
(Forrás:
antalvali.com/okonatura)
Továbbá:
-
Gyógyító növényeink 1.
rész:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/gyogyito-novenyeink-egeszsegvedo-naptar.html
-
Gyógyító növényeink 4. rész:
-
Gyógynövények alkalmazása,
gyűjtése:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
-
Természetes permetlevek kertből,
mezőről:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
-
Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd
növények:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
-
Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények
társítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
-
Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:
-
Fogyás a természet
erejével:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/fogyas-citrommal-es-zoldteaval.html
-
Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink
fortélyai:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
-
Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés,
palántázás:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
-
Melyik virág ehető a
kertünkben?
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/melyik-virag-eheto-kertunkben.html
-
Őszi munkálatok a
kiskertben:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/oszi-munkalatok-kiskertben.html
-
SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER
TANÁCSAI:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
-
Csicsóka – a jótékony
szénhidrát:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
- A
Hársvirág gyógyító növényünk külön
fejezetet igényel:
-
Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A
mediterrán őshonos fája – az Oliva:
-
Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A
nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A
magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
-
Hűsítő italok – házilag:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html
- Így
készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
-
A házi - főzött gyurma
receptje:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html
-
Finomságok - Receptek/2.
- A
vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt
senki?:
-
Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet
igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
-
Szúnyogcsípés ellen a hagymától a
banánhéjig:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
-
ALOE VERA - a csodanövény:
-
Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A
BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
-
Nagymamáink házi praktikái – 1.
rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
-
Nagymamáink házi praktikái – 2.
rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A
FOKHAGYMA:
-
Gyógyító növényeink - felsorolás:
-
Régi gyógyborok,
gyógypálinkák:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/regi-gyogyborok-gyogypalinkak.html
-
Érmelléki asszonyok
hagyatéka:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/ermelleki-asszonyok-hagyateka.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/ermelleki-asszonyok-hagyateka.html
-
ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
-
GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- AZ
ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
-
A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK
ELEDELE:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/a-parlagfu-ambrozia-istenek-eledele.html
A
Szakkarai Piramis – a kvantumgép:
-
A Kozmikus Szövedékkel Való Személyes Kapcsolatod!:
-
Skalárháború:
-
Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- EMF
Kiegyenlítő Technika:
-
A BIOELEKTROMOSSÁG TUDOMÁNYÁNAK EREDMÉNYEI –
DIMENZIÓKAPUK: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/11/a-bioelektromossag-tudomanyanak.html
- Mi is
a Lélek?:
-
TOBOZMIRIGY - A TESTÜNK CSODÁJA:
-
A teremtés energiái –
Kundalini: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/a-teremtes-energiai-kundalini.html
- A
harmadik szem:
-
A kézben, a talpon ... benne van az egész ember - Térkép
az egészségünkhöz – Reflexzónák - Aura -
Csakrák - Csokrok:
- A
csakrák betegségei - behangulásuk:
- A
SZERVÓRA:
Szeretettel,
Gábor
Kati
Személyre
szóló gyógyítás - kezelés - tanácsadás:
web
oldalaim:
blog
oldalam:
Régi gyógyborok, gyógypálinkák
RÉGI
PATIKABOROK
Múlt
századi patikusújságok (liláskék és almazöld színű lapokon)
különféle hirdetéseket is közöltek.
Ezekben
néhány régi gyógybornevet is lehet találni.
Rozsnyay
Mátyás például, aki aradi gyógyszerész volt, Chinabort, Vasas
Chinabort, Pepsinbort, Ménesi Aszúbort hirdet.
Mások
Malagát, Madeirát, Vörösarany Lacrimae Christit kínálnak,
Courvoisier konyakot, reimsi champanert, gyomorbetegek és
vérszegények részére.
A
malátaborok (vagy maltonborok) és a mentolos borok is patikaszerek
lehettek valamikor; az előbbiekkel egy német cég kereskedett a
múlt század végén, a gyógyborok mellett, borutánzatokat,
maltontokajit, maltonsherryt is forgalomba hozva,
Az
Új Idők Lexikona két, eddig még nem említett patikaborról is
megemlékezik néhány szóval.
Az
egyik a condurangó bor (ennek valószínűleg gyomorjavító ereje
volt) a másik a stibiumos bor, a torok, a gégejárat tisztítója.
A
legelső kiadású Magyar Gyógyszerkönyvben újabb gyomorjavító
borok receptjeit lehet megtalálni.
Vinum
Cholchici, Vinum Stibiatum Tartaricum.
Ezek
részben a kikerics magvaiból, részben stíbiummal dúsított
malagából készültek…
A
régi patikák azonban nem csupán a gyógyászati céllal készített
borokat és tömény italokat árulták, hanem az egészségőrnek
ítélt, hagyományos, zamatos szőlőborokat is (tokaji és somlai
borok például).
Az
italkülönlegességek köréből kifejezetten patikaszernek
számított régen a rozsólis, az illatos, aranyszínű narancslikőr.
A
fönnmaradt feljegyzések szerint állítólag komoly étvágyjavító
ereje volt.
A
gyógyszertárakkal, a gyógyitalokkal foglalkozó irodalom ódon
patikavilágok hangulatáról is nyújt némi képet.
Igen
jellegzetesek például a régi milleneumi patikák.
Edényeik
elsősorban bécsi porcelánból fehér keménycserépből, osztrák
és cseh üvegből készültek.
A
patikabútorok anyaga zömmel szantálfa, cseresznyefa és diógyökér
volt.
A
faragott polcok teli voltak a szecesszió jellegzetes
patikaszereivel: Szt. Erzsébet labdacsokkal, kakaóvaj pálcikákkal
fenyőtűből készült bonbonokkal, havasi gyopártejjel, cukorban
főtt vörös áfonyával, chinincsokoládéval, violaszín irodai
tintaporral.
Selmecbányái,
szepesszombati, poprádi, aradi patikusok hirdetik ezeket a szereket
a korabeli gyógyszerészújságok cirádákkal teli reklámoldalain.
A
milleneumi patikákat többek között az Arany Sashoz...
Pesti
Sas Patika 1091 Budapest, Üllői út 105.
...a
Gránátalmához, a Szerecsenhez, a Szentlélekhez, az Őrangyalhoz
címezték.
Ezek
az elnevezések azonban nem a korabeli patikatulajdonosok leleményei,
jóval régebbiek, némelyikük még a török hódoltság korából
ered …
A
gyógyászat előrehaladásával a patikák hangulata erősen
megkopott, a hajdani patikaborokból pedig hírmondó is alig
maradt.
A
legújabb Magyar Gyógyszerkönyvben már egyetlen egy sem szerepel
közülük, legföljebb a korábbi kiadásúban (az ötvenes évek
elejéről származóban) lehet találni egy gyógyszeres bort, a
Vinum Rheit.
Ez
tulajdonképpen egy ősi kínai gyógynövénynek, a rebarbarának a
kivonatából készült. Narancshéjjal fűszerezték még és főleg
gyomorpanaszok ellen írták föl.
Néhány
évvel ezelőtt a gyógyszertárakban kapható volt még a Vinum
Album és a Vinum Tokaiense Passum is.
Ezek
édesítés, fűszerezés és gyógyszerezés nélküli, klasszikus
szőlőborok voltak. Étvágyjavítóul, erősítőül adták őket
lábadozóknak, betegeknek.
(IRODALOM.
Gyógyszerészeti közlöny 1890. Gyógyászat 1803. 1878. 1892.
Révai Lexikon, Új Idők Lexikona. Magyar Gyógyszerkönyv. Budapest
1871. A régi magyar demizson. Magyar Nyelvőr 1856. Prohászka János
munkája. Régi magyar patikák, Budapest 1971. Nékem Lajosné
munkája. A magyar finomkerámiaipar története, Budapest 1973.
Grofcsik Lajos és Reichárd Ernő munkája. Cégérek, Budapest
1971. Csatkai Endre munkája. Új Magyar Lexikon. Magyar
gyógyszerkönyv, Budapest 1954.)
A
Magyar Tokaji aszú - A borok királya, a királyok bora
A
tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor,
vagyis aszúsodott szőlőfelhasználásával készített
desszertbor, borkülönlegesség.
Évszázados
technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott
szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges
borkészítési eljárás.
Az aszúsodást,
más néven a nemesrothadást, egy penészgomba idézi elő.
Az
aszúszemeket szemenként válogatják, ezzel kezdődik a szüret
(szemenként kézzel kicsipegetik az aszúsodott szemeket a fürtből).
Régen
faputtonyokba gyűjtötték, összezúzták, majd egy kádban
elegyítették 136,6 liter azonos évjáratú musttal vagy borral,
1-1,5 napig áztatták, hogy kioldódjon az aszúszem cukor, sav- és
íztartalma, majd az úgynevezett aszútésztát kipréselték, és a
mustot hordókba töltötték, hogy kierjedjen.
A
136,6 liter egy gönci hordó űrtartalma.
Az
aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy gönci
hordó borban (3,4,5,6 puttonyos).
Az
aszúbor készítése során a nemespenész által
keletkezett aszúszemeket, az évszázados recept alapján száraz
alapborral házasítják - 1 gönci hordó (136 liter) borhoz 3-6
puttonnyi aszúszemet ( 1 puttony kb. 22-25 kg ) adnak.
Az
illat és zamatanyagok kifejlődéséhez több éves tölgyfahordós
érlelés szükséges.
A
forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből
legalább 2 évig fahordóban.
Az
aszút a sokszor több száz méteres, riolittufába vájt
pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelik.
A
pincék falát vastagon borító nemes pincepenész biztosítja
éréskor az aszú különleges minőségét.
8-10
éves korában éri el palackképességét.
A
legjobb minőségű tokaji aszút Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és
Tállya községek környékén készítik.
A
régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését Szepsi Laczkó
Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja találta fel, aki a
fejedelemasszony sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből
készítette az első aszúbort, és azzal mint húsvéti borral,
lepte meg úrnőjét.
A
tokaji aszú a 18. században vált világhírűvé. XIV. Lajos „A
borok királya, a királyok bora” elnevezéssel illette.
SÓSPÁLINKÁK
ÉS SÓSBOROK
Néhány
máramarosi, erdélyi sótelep (Vízakna, Görgénysóakna, Szováta,
Marosujvár például) valamikor gyógyhelynek számított.
Szováta
A
sóbányák környékén, a sófinomító, sópároló üzemek
közelében többnyire sósforrásokat is lehetett találni, amelyek
alkalmasak voltak gyógyítás céljára is.
Az
alsósebesi, csízi, cigelkai gyógyvizeket pl. gyomorfájdalom és
bélbántalom esetén itták (ezek az ún. gyönge konyhasós vizek
voltak, a só mennyisége az oldatban nem haladta meg a tizenöt
ezreléket).
Valamivel
töményebb (ún. erős konyhasós) gyógyvizeket lehetett találni
többek között a székelyudvarhelyi, a korondi telepek környékén,
ezekkel az ízületi fájdalmakon próbáltak enyhíteni valamit.
A
sósforrások mellé néhol szegényes parasztfürdők is épültek.
Szászpéntekre
pl. még a második világháború környékén is sűrűn jártak a
környékbeli reumás betegek, hogy megmerüljenek a bő
melegforrásban, a sós iszapban.
A
havas, hegyi telepekről kikerülő só hajdanán gyógyerejű
sóspálinkák alapanyagául szolgált. Néhány régi lexikon még
megemlíti ezeket a jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából,
törkölyből készített, sós vízzel elegyített
pálinkaféleségeket és megjegyzi, hogy valamikor patikaszerekként
használták őket.
A
hűléses bajok, a torokfájdalom gyógyítói voltak, emellett a
fájós testrészeket dörzsölték be velük.
A
gabonából, szemes terményből, szőlőmaradékból főzött
sóspálinkáknál valamivel finomabb készítmény volt az ún. sós
cognac.
Amint
a neve is sejteti, alapanyaga zamatos borok párlatából készült,
amelyet aztán sózott vízzel hígították föl.
Így
is komoly toroktisztító lehetett azonban.
A
gyárosok a századforduló táján már sajnálták fölhasználni
hozzá a finom borpárlatot, és elkezdték közönséges
pálinkákkal, borillatú ötantéterrel helyettesíteni.
A
sós cognac utóda, a mai Diana sósborszesz is hasonlóan készül
tulajdonképpen: sós vízből, tiszta szeszből és illatosító
anyagokból állítják elő…
Valamikor
(főleg faluhelyen) házilag is készítettek sót.
A
magyar tájakon nem nőnek sócserjék (görbe és görcsös törzsű
óriásnövények) így nálunk a parasztasszonyok az ún. sósföldi
növényekből főzték ki a sót, a porcsinfűből, vagy porcsfűből
például.
Egy
17. századi paraszti receptkönyv szerint a porcsfű
fölhasználásával gyógyító sósbor is készült, bélférgek,
bélgiliszták ellen.
A
csángók és a székelyek körében gyűjtő néprajzosok a hatvanas
évek táján találkoztak még gyógyászati céllal készített,
sózott, borok nyomaival is.
Az
adatközlők mondataiból igen tömény, kellemetlen ízű italoknak
tűnnek ezek.
A
hideglelés ellen ivott, boroknak pl. az egyharmada só volt.
A
recepteket mesélő adatközlő meg is jegyzi, hogy tanácsos rájuk
tiszta bort is inni, a hányinger csillapítására.
A
szédülés ellen készített borok már nem voltak ennyire sósak,
körülbelül annyi só került beléjük, amennyit a levesbe szokás
tenni.
(IRODALOM.
Pallas Lexikon. Révai Lexikon. Parasztfürdőhelyek, Communicationes
ex bibliothecae Historia Medicae Hungaricae 1955. Vajkai Aurél
munkája. Különféle italok, Budapest 1902. A szerző nevének
feltüntetése nélkül. Régi paraszt háziorvosságok jegyzéke.
Ethnographia 1900. Haller István munkája. Embergyógyítás a
moldvai székelyeknél. Néprajzi közlemények 1060. Diószegi
Vilmos munkája. Adalékok a moldvai csángók népi orvoslásához.
Orvostörténeti közlemények 1873. Bosznyák Sándor munkája.)
PARASZTI
FŰSZERBOROK, FŰSZERES PÁLINKÁK
Kék
liliommal, alabástrommal, farkasalma- gyökérrel fűszerezett
borokról többször esik szó a népi gyógyászattal foglalkozó
irodalomban.
Általában
a fölsoroltakhoz hasonló növényfélék (vadon termő füvek,
virágok, cserjegyökerek) fölhasználásával készítették a régi
paraszti fűszeres gyógyborokat.
A
néprajzi és orvostörténeti folyóiratok (Ethnographia,
Orvostörténeti Közlemények pl.) számos ilyen gyógyital
receptjét, bemutatják.
Ezekben
többek között az alábbi növények, növényi részek nevét
lehet megtalálni. Csomborfű, méhfű, földi tök gyökere,
csüngőfű, ezerjófű, mályvavirág. levendula, almafagyöngy,
pápafű, szászfű, kaporlevél, nádkender, tormagyökér,
szívvirág gyökere.
A
klasszikus gyógyfüvek közül sűrűbben szerepel a fekete és a
fehér üröm, a sárga gyopár, a kakukkfű, a fodormenta.
A
fölsorolt növényekkel fűszerezett borokat többnyire forrón
itták meg.
A
csomborfüves bort méhbántalmak ellen, a kaporleveles bort fulladás
ellen, az aszalt alabástrommal elkészített bort vérhas
gyógyítására, a szászfüves bort bélgiliszták ellen, a
tormagyökeres bort hideglelés ellen, a gyopáros bort sárgaság
gyógyítására, a kék liliom gyökerével fűszerezett bort
vízibetegség enyhítésére például.
A
receptek szerint nem volt lényeges, hogy a füveket, gyökereket
milyen fajtájú szőlőborba helyezik.
A
növényfölhasználás mértékére vonatkozó tanácsot is csak
nagyon ritkán lehet a javallatokban találni…
Régebben
néhány vidéken fűszeres gyógypálinkákat is
készítettek.
A
cserszegtomaji parasztok pl. fahéjas pálinkába vadgesztenyét
reszeltek bele: ezzel a készítménnyel állítólag meg lehetett
szüntetni a hasmenést.
Nem
messzi innen, egy pár zalai faluban a sárga gerezdű vadhagymát
megszárították, porrá őrölték és pálinkába keverve a
húgyhólyag megbénulásakor itták.
Szintén
a húgyhólyag bántalmai ellen volt jó állítólag az aszalt
földieperrel fűszerezett pálinka, amelyet a fölvidéki palócok
készítettek.
A
csángók a szívpanaszok ellen csináltak pálinkát, a szívvirág
frissen ásott tövéből.
A
tő kilenc, darabjának három napig kellett (tetszőleges fajtájú)
pálinkában áznia.
Utána
viaszpoharakból itták meg a parasztok.
A
székelyek a gyertyagyökérfüvet áztatták (kilenc napon át)
pálinkában.
Ez
a készítmény állítólag a sárgaságot gyógyította.
Valószínűleg
hosszabb időn át tartó kúrákat folytattak ezekkel az italokkal,
a zömmel néprajzi szempontú gyűjtések azonban erről már nem
nagyon emlékeznek meg.
Nedeleczi
Vályi Mihálynak, a neves tizennyolcadik századi orvostudornak a
receptgyűjteményéből egy újabb erdélyi gyógypálinka
előállítási módját lehet megismerni. A lényege ennek az, hogy
az aszalt birsalmát porrá kell őrölni, fekete retek reszelékével
össze kell keverni, majd pálinkába kell tölteni.
A
recept, szerint az arénát lehet ezzel az itallal gyógyítani.
Az
aréna a régi magyar nyelv szótárat szerint a kőbántalmaknak, a
vesekőnek, az epekőnek a gyűjtőneve.
Az
eddig fölsorolt készítmények mind tiszta fűszeritalok voltak, a
fűszerező növényeken kívül semmi más nem került beléjük.
A
paraszti gyógyászatban alkalmazott fűszeres boroknak és
pálinkáknak van azonban egy ősibb rétege is, amelyet a babona, a
vajákosság már alaposan körül sző.
Az
ilyen jellegű italok teli vannak különféle varázserejűnek
gondolt szerekkel, békabőrrel, tyúkganéjjal, fekete bika epéjével
pl. Elfogyasztásukat rítusok sora, ráolvasás, bűbájos szövegek
mormolása kis éri.
Ezek
a kakastaréjjal, gilisztákkal összevegyített italok már egészen
olyanok, mint. amilyenekről a középkori boszorkányperek
fönnmaradt irataiban lehet olvasni.
(IRODALOM.
Régi paraszt háziorvosságok jegyzéke, Ethnographia 1900. Balló
István munkája. Népi nőgyógyászati tanácsok a XVII-XVIII.
századból. Orvostörténeti Közlemények 1973, Schram Ferenc
munkája. Orvostörténeti levelek. Communicationes ex bibliothecae
Historiae Medicae Hungaricae 1965. Fodor István gyűjtése. Adatok a
népi orvosláshoz. Ethnographia 1939. Vajkai Aurél munkája. A
gyűjtögető gazdálkodás Cserszegtomajon, Néprajzi Értesítő
1941. Vajkai Aurél munkája. Adatok Zalabaksa gyűjtögető
gazdálkodásához. Néprajzi Értesítő 1943. Bödei János
munkája. Felvidéki tót babonák, Ethnographia 1894. Istvánffy
Gyula munkája. Adalékok a moldvai csángók népi orvoslásához.
Orvostörténeti Közlemények 1973. Bosznyák Sándor munkája.
Embergyógyítás a moldvai székelyeknél. Néprajzi közlemények
1960. Diószegi Vilmos munkája. Házi különös Orvosságok,
Nyomtattatott Kolozsvárott, az Jesus Társasága Akadémiájának
betűivel 1773-ik eszt. Nedeleczi Vályi Mihály munkája, A magyar
nyelv, történeti-etimológiai szótára. Budapest 1967. Magyar
Etymológiai szótár. Budapest 1914-1944. Gombocz Zoltán és Melich
János munkája. Magyarországi boszorkányperek, Budapest 1970.)
GYÓGYBOROK,
GYÓGYPÁLINKÁK VADGYÜMÖLCSÖKBŐL, FÁK LEVÉBŐL
Majdnem
mindenhol gyűjtögettek régebben vadgyümölcsöket, vadon termő
növényeket.
A
balatonmelléki tájakon pl. a regényes várromok tövében ma is
vadalmából és vadkörtéből készítik legszívesebben az
ecetet.
Szinte
minden erdős vidéken bodzafánkot sütnek a májusi bodzavirágból
(palacsinta tésztájában kell megmártani) néhol pogácsát a makk
lisztjéből.
Néhány
erdő mellé települt faluban kedvelt csemegének számít a
vadalmából készített almakocsonya, az aszalt zöldtök, a
gyermekek által az erdőben gyűjtött édesgyökér.
A
Csermosnya völgyében egy emberöltővel ezelőtt még forrásvíz
helyett, is hordókban tárolt, vadalmás vizet ittak, főleg
nyáron.
A
dohányosok vaddohányból, szederlevélből, vadcseresznye leveléből
sodort cigarettát szívtak, ha néhány napig nem jutottak hozzá a
bolti dohányhoz…
Az
erdőkben, cserjésekben gyűjtött vadgyümölcsökből a parasztok
sűrűn készítettek borokat és pálinkákat.
A
hajdani nyugati határőrvidéken (Őrség, Szegek, Hetés) például
vadalmapálinkát, vadkörtepálinkát, szederpálinkát.
Ugyanezeket
a pálinkaféleségeket a Göcsejben is ismerik, mellettük azonban
készítenek vadkörtetörkölypálinkát és kökénypálinkát is.
Abaúji
és zempléni tájakról származó adatok szerint ott a
vadcseresznyét és a nyírfa édes levét dolgozzák föl (többek
között) pálinkának.
Erdélyben
bor készül a vörös áfonyából, a hóharmatkor gyűjtött
kökényből, az alföldi akácosokban, a balatonmelléki
cserjésekben (és nyilván még másutt is) a vadrózsa piros
bogyójából.
Cserszegtomajon
a vadgyümölcsök mellett régebben pálinkát főztek a szőlőből
és a paradicsomból is.
A
szőlőnek a levét használták fel, nem a törkölyét.
Gyógyászati
céllal készített erdei borok, erdei pálinkák is szóba kerülnek
helyenként a gyűjtögető gazdálkodással foglalkozó néprajzi
irodalomban, ilyenek például a fenyőpálinkák.
Általában
a borókafenyő bogyójából, a bucsfenyő magjából készülnek,
csípős, fűszeres ízű, gyantaillatú italok.
Állítólag
komoly étvágygerjesztő, hurutgyógyító, vízelhajtó erejük
van.
Gyógyító
céllal készült a Göcsejben a századforduló táján a földi
bodza gyümölcséből főzött pálinka is. Gönczi Ferenc gyűjtése
szerint a gyomorbajosok gyógyszeréül szolgált elsősorban.
Eléggé
kellemetlen, a macskagyökérre emlékeztető szagú ital volt.
A
fekete áfonyából szinte minden erdős vidéken készítettek a
parasztok gyógyborokat. Vesebántalmak, bélbántalmak, emésztési
zavarok, májbetegségek ellen itták ezeket.
Az
áfonyabor színe a bíborra hasonlított, aromájában az édes és
a savanyú íz keveredett.
Néhány
nyírségi, zempléni, erdélyi faluban ügyes csapoló szerszámokkal
édes falevet csurgattak ki a gyertyánfa, a jávorfa, a bükkfa, a
nyírfa gyönge törzséből.
A
fák levét hol frissen itták, hol borrá erjesztették.
A
jávorlébor, a gyertyánlébor, a nyírlébor a paraszti hagyományok
szerint igen hatásos volt az erős fejfájás ellen.
A
nyírfa friss levét és a belőle készített bort a század elején
még literszám mérték a debreceni és a nyíregyházi piacokon.
Népi
elnevezésük virics volt…
A
gyűjtögetésről, az erdőben élő parasztok mindennapjairól
szóló irodalom hangulatos mozzanatokkal van teli, a verejtékes
világ meseszerű ellenpontjaival.
Néhány
motívum:
Az
édes levegőjű hegyi kaszálókon a szénában vadalmát puhítanak
a parasztasszonyok.
Az
aszalókunyhókat körülfogó veteményesekben citromfű és kék
káposzta nő.
A
júniusi záporok után rakottyakéregből készített kosarakba
gyűjtik a gyerekek a kucsmagombát, a kék galambicát.
Az
erdei majorok tornácait lilán és pirosan futja be az ebszőlő.
Az
erdőszéli gyümölcsök, virágok elnevezése néha egészen
móraferences hangulatú. Üvegalma, csengetőkörte, cinegehéjú
dió, didergővirág, máriakönny.
(IRODALOM.
A gyűjtögető gazdálkodás. Budapest 1939. Gunda Béla munkája.
Szentgál, Budapest 1959. Vajkai Aurél munkája. A gyűjtögető
gazdálkodás Cserszegtomajon. Néprajzi Értesítő 1941. Vajkai
Aurél munkája. Vállus, egy summásfalu élete. Bölcsészdoktori
értekezés kézirata. Petánovits Katalin keszthelyi muzeológus
munkája. A vadon termő növények szerepe a táplálkozásban az
abauj-zempléni hegyvidéken. Néprajzi Értesítő 1957. Újvári
Zoltán munkája, Gyűjtögetés a Csermosnya völgyében. Néprajzi
Értesítő 1941. Márkus Mihály munkája. Az Őrség népi
táplálkozása. Budapest 1943, Kardos László munkája. Adatok egy
primitív pálinkafőző eljárás előfordulásához, Ethnographia
1945.Némethy Endre munkája. Adatok Zalabaksa gyűjtögető
gazdálkodásához. Néprajzi Értesítő 1943. Bödei János
munkája. Vadon termő növények népünk asztalán. Élet és
Tudomány 1955. 35, szám. Gunda Béla munkája. Fűszerek könyve.
Budapest 1972. Romváry Vilmos munkája. Zagyvarékas néphite,
Néprajzi közlemények 1964. Cs. Pócs Éva munkája. Göcsej,
Kaposvár 1914. Gönczi Ferenc munkája. Gyógyító növények,
Budapest 1966. Rápóti Jenő és Romváry Vilmos munkája,.
Viricselés a Székelyföldön, Ethnog-raphia 1937. Győrffy István
munkája. A Bakony néprajza, Budapest, 1959. Vajkai Aurél munkája.
Adatok a Bakony erdei életéhez. Néprajzi Értesítő 1942. Tálasi
István munkája.)
GYÓGYLIKŐRÖK
A MILLENEUM IDEJÉN
Vanília,
fahéj, bors, babérlevél, köménymag, piros paprika, majoránna,
szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, ánizs, narancshéj…
A
fölsoroltak családi fűszereknek számítanak ma.
Jellegzetes
együttesük nem újkeletü, jobbára ugyanezeket a fűszereket
lehetett megtalálni már száz évvel ezelőtt is a háziasszonyok
polcain, akácfából faragott dobozokban, apró porcelánedényekben,
a rézmozsár, az almareszelő, a kis diódaráló szomszédságában.
A
gyömbérszagú, falépcsős fűszerboltok is elsősorban ezekkel a
fűszerféleségekkel voltak teli akkoriban.
A
fűszeregyüttes története egészen a késő-középkorig nyúlik
vissza: amikor jórészüket még patikában árulták, aranymérlegen
mérték és némelyikükhöz csak kisebb fajta vagyon ellenében
lehetett hozzájutni.
A
szárazföldi karavánok, a tengeri caraccók és caravellák véres
és kalandos utakon szerezték be a legtöbbjüket, indiai, ceyloni
tájakról, távoli fűszerszigetekről.
A
legmesésebb kinccsel állítólag az utolsó magelláni caravella
tért vissza az óvilágba: ennek a hajónak a mélyén közel egy
tonnányi keleti fűszer rejtezett.
Canonak,
a caravella kapitányának Ötödik Károly császár nemesi címet
és címerhasználati jogot adományozott, a tengerész címerében
ezentúl két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét
szegfűszeg díszelgett…
Ennek
a jellegzetes fűszeregyüttesnek a fölhasználásával különösen
sok italféleséget készítettek nálunk a Milleneum idején.
Vanílialikőröket,
fahéjas puncsokat, szegfűszeges julepeket, szerecsendiós noggot,
ánizsos, narancshéjas pálinkát például.
A
selyemfüggönyös nappali szobák, szecessziós szalonok jellemző
csemegéi voltak ezek, az almahéj tea, a narancsvirágból készített
krém, a zöldmandulabefőtt, az ófalvi és fehértemplomi bor, a
rezedapálinka mellett.
A
különös és hangulat teli készítmények körébe tartoztak a
gyógylikőrök is.
A
gyömbérlikőrök, a kékszilvalikőrök, az ánizslikőrök, a
keserűlikőrök pl. Emésztésjavítóul és gyomorerősítőül
itták ezeket, komolyabb bajok esetén nemigen nyúltak hozzájuk.
Állítólag igen jóízűen lehetett aludni a kékszilvalikőrtől.
Ez
francia receptek alapján készült: a csonttá aszalt kékszilvát a
magjával együtt megőrölték, könnyű pálinkát adtak hozzá,
megerjesztették.
A
kandalló melegénél érlelődött meg néhány nap alatt a likőr
aromája.
A
milleneumi ebédlők túldíszített asztalain rózsalikőrös
butéliák is álltak néha.
Sötétpiros
rózsasziromból sajtolt olaj, citromsárga üveges cukor és illatos
szesz fölhasználásával készítették ezeket: a szirom
gyógyanyagai alapján valószínű, hogy a gége és a mandula
gyulladásait enyhítették velük.
Egy
kagyló formájú tálakkal, szőlőfürtökkel, dinnyekaréjokkal
díszített korabeli receptgyűjtemény mézes diópálinkák és
mézes likőrök leírását adja.
Elsősorban
toroktisztító italok voltak ezek, általában köménnyel,
fahéjjal, szegfűszeggel dúsították az aromájukat.
A
lila virágú fodormentából készített gyógylikőr is a gégejárat
őre volt: íze ennek az erős cukoréra hasonlított.
A
milleneumi világ hangulatába harmónikusan illeszkednek bele a
korabeli fűszerkereskedések elnevezései.
Kékgolyó,
Cukorsüveg, Holdvirág, Zöld citrom, Török császár.
Aranyhajó.
GYÓGYLIKŐRÖK
RECEPTJEI A MILLENEUM IDEJÉBŐL
1.
Ánizslikőr, 60 gramm ánizst, 30 gramm édesköményt
összetörünk és öntünk rá 2 liter pálinkát, desztilláljuk,
hagyjuk 8 napig állni a napon, aztán tegyünk hozzá cukrot.
Szobában
12 napig hagyjuk állni és gyapoton kell átszűrni.
2.
Keserű likőr, enyhe. 5 gramm kalmuszgyökeret, 30 gramm
genziangyökeret, 10 gramm édes ánizst, 30 gramm szegfűszeget, 5
gramm fodor-mentafüvet, 5 liter 70 fokos tiszta borszeszbe teszünk,
egy hétig a napon hagyjuk, leszűrjük és 10 liter vízben melyben
3 kiló cukrot megfőztünk, elkeverjük.
Néhány
nap múlva itatós papíron átszűrjük és üvegekbe töltjük.
3.
Diópálinka, mézes. 2 liter 94 fokos szeszbe 30-40 puha bélű
zöld diót aprítunk és négy hétig ázni hagyjuk benne, aztán 17
gramm fahéjat, ugyanannyi szegfűszeget és 1 kiló mézet keverünk
közibe: a mézet azonban előbb egy liter vízben felforraljuk és
minden habját leszedjük.
Mielőtt
a mézet belekevernénk, ennek teljesen ki kell hűlni.
A
pálinka két hétig tisztul, aztán fogyasztható.
4.
Mézlikőr. Erős pálinkához sűrűre főzött mézet
keverünk, és 6 hétig érintetlenül hagyjuk, hogy az elegyülés
tökéletesen megtörténhessék.
Ha
különleges ízt akarunk az italnak adni, néhány csepp kömény,
borsosmenta, ánizs stb. illószeszt adunk hozzá.
(IRODALOM:
Fűszerek könyve, Budapest 1972. Romváry Vilmos munkája. A kultura
világa, 4. kötet, Budapest 1963. Különféle italok, Budapest
1902. A szerző nevének feltüntetése nélkül. Az ínyesmesterség
könyve, Budapest 1889. Glück Frigyes és Stadler Károly munkája.
Fagylaltok. krémek, parfait-k és kocsonyák, Budapest 1903. A
szerző nevének feltüntetése nélkül. Gyógyító növények.
Budapest 1966. Rápóti Jenő és Romváry Vilmos munkája. Cégérek.
Budapest 1971. Csatkai Endre munkája.)
Szeretettel,
Gábor
Kati
web
oldalaim:
blog
oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése