Házi
készítésű kaják
Házi
mustár
Hozzávalók:
- 65
g mustármag
-100
ml ecet (80% fehérborecet, 20% vörösborecet)
-
fűszerezzük
Elkészítés
1.
áztassuk be a mustármagot az ecetbe kb. 8 órán keresztül
amíg az ecet felszívódik
2.
Botmixerrel pürésítsük össze a hozzávalókat
3.
Fűszerezzük: 2 tsk fokhagymaporral,fél tsk cayenne borssal,
fél tsk őrőlt paprikával, majd keverjük tovább
4.
Rakjuk sterilizált üvegbe, tartsuk hűtőben
Csülök felvágott!!!!
Ma
készítettem!
Variálom a felvágottakat...volt itthon egy füstölt és egy friss csülök, de ezek sok lenne a présbe, hát össze kötöttem a kellmeset a hasznossal, főztem egy jó nagy fazék káposztás paszuly levest is és a csülköket ami nem ment a présbe ebbe raktam... de itt most a felvágott a lényeg...
Külön külön kell megfőzni nagyon finom puhára mind a két csülköt, a füstölthöz semmit nem tettem, de a frisset azt pár cikk fokhagyma és só pár szem bors lében főztem...
Mikor mind a két csülök megfőtt, fel vágtam csíkokra őket, a bőrt azt nem tettem bele és viszonylag kevés zsiradékot is, de egy kevés kell bele... 4-5 cikk fokhagyma amit nagyon pépesre reszelek, fehér bors, só és 2 dl a füstölt abaléből keverek hozzá.. alaposan össze forgatom, majd rakom a présbe...ekkor 25-30 percet 80 fokon abálom... majd lehűtöm... és még mindig a présben hagyva... berakom egy éjjelre a hűtőbe...majd kiveszem a présből...
Variálom a felvágottakat...volt itthon egy füstölt és egy friss csülök, de ezek sok lenne a présbe, hát össze kötöttem a kellmeset a hasznossal, főztem egy jó nagy fazék káposztás paszuly levest is és a csülköket ami nem ment a présbe ebbe raktam... de itt most a felvágott a lényeg...
Külön külön kell megfőzni nagyon finom puhára mind a két csülköt, a füstölthöz semmit nem tettem, de a frisset azt pár cikk fokhagyma és só pár szem bors lében főztem...
Mikor mind a két csülök megfőtt, fel vágtam csíkokra őket, a bőrt azt nem tettem bele és viszonylag kevés zsiradékot is, de egy kevés kell bele... 4-5 cikk fokhagyma amit nagyon pépesre reszelek, fehér bors, só és 2 dl a füstölt abaléből keverek hozzá.. alaposan össze forgatom, majd rakom a présbe...ekkor 25-30 percet 80 fokon abálom... majd lehűtöm... és még mindig a présben hagyva... berakom egy éjjelre a hűtőbe...majd kiveszem a présből...
HÁZI ABÁLT SZALONNA
Házilag
abált szalonna
|
Ilyenkor
télvíz idején van úgy, hogy megkívánja az ember lánya az
efféle finomságot. Elmentem vásárolni, vettem és hatalmas
csalódás volt, mert se íz, se bűze nem volt, viszont baromi
drága volt ?. Szerencsére nem kellett kidobnom, mert a macskám
rákattant és megette. Aztán dühömben vettem egy darab hasaalját
- olcsón - és elkészítettem. Sok cécó nincs vele és
összehasonlíthatatlanul finomabb, mint bármelyik készen kapható
változat, arról már nem is beszélve, hogy mindenki a saját
ízlésének megfelelően ízesítheti és töredékébe kerül.
Hozzávalók
60
dkg hasaalja
abalé
5
babérlevél
5
gerezd fokhagyma
1
t.k. római kömény
10
szem bors
1
k.k. szárított chili
1,5
evőkanál só
víz,
amennyi ellepi a húst
lekenéshez
1
púpos evőkanál pirospaprika (nálam füstölt)
1
gerezd fokhagyma
2-3
evőkanál abalé
1
nagy csipet só
Elkészítés
Válasszál
egy akkora lábast, amibe le tudod fektetni a hasaalját. Tégy bele
fűszereket. Az általam használtakon kívül azt tehetsz bele,
amit csak szeretnél, de a babér és a fokhagyma ne hiányozzon.
Öntsd
fel annyi vízzel, hogy 1-2 ujjnyira ellepje a szalonnát, majd sózd
meg. Kóstold meg a vizet, inkább sósnak érződjön, mint
sótlannak, mert csak akkor veszi át a szalonna az ízét.
Kapcsold
be alatta a tüzet és hagyd felmelegedni, amikor apró kis
buborékok kezdenek megjelenni, vedd vissza a lángot és hagy
óvatosan gyöngyözni. Nem kell forrni, az a lényeg, hogy 100 fok
alatt tartsuk és kíméletesen megpuhuljon a szalonna. Addig főzd,
amíg olyan puha nem lesz, hogy könnyedén átszalad rajta a villa.
Ez nálam több volt, mint 1 óra, de ez a hús nagyságától is
függ.
Amikor
késznek nyilvánítod, egy szűrőlapáttal emeld papírtörlőre
és itasd le róla a nedvességet.
A
pirospaprikát a sóval és a zúzott fokhagymával elegyítsd és,
majd tégy hozzá annyi abalevet, hogy egy kenhető sűrű pépet
kapjál és dörzsöld be vele a szalonnát.
Tedd
hűtőbe, hogy kifagyjon, majd tálalás előtt szórd még meg egy
kis pirospaprikával.
Jó
étvágyat hozzá !
Pacalpörkölt
magyarosan
Ínyenc
finomság, aminek a legtöbben nem tudnak ellenállni. Aki evett már
pacalt, az tudja, ha jól van elkészítve, nagyon ízletes. Mutatunk
egy csodás receptet, hogy bármikor meglephesd a családod ezzel a
csodás étellel.
Hozzávalók kb. 6-8 személynek
Az
abároláshoz:
- 2 kg tisztított, előfőzött csíkozott pacal,
- 1 nagy vöröshagyma,
- 2 babérlevél,
- 2 teáskanál egész feketebors – teatojásba zárva,
- só.
A
főzéshez:
- 20 dkg füstölt szalonna,
- 5 dkg zsír,
- 40-50 dkg vöröshagyma,
- 6 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 20 dkg házi lecsóalap (szezonban zöldpaprika és paradicsom),
- őrölt pirospaprika,
- morzsolt majoránna,
- őrölt kömény,
- őrölt bors,
- Piros Arany,
- 3 dl testes száraz vörösbor,
- só.
Elkészítés
Az
abároláshoz a csíkozott, előfőzött pacalt felöntöm annyi
vízzel, amennyi ellepi. Sózom, kettévágott vöröshagymával,
babérral, borssal lassú tűzön abárolom kb. 1 órát. A hagymát,
a babért és a borsot eltávolítom, az abároló levét leöntöm,
langyos vízben pacalt átmosom, leszűröm, lecsepegtetem.
A szalonnát aprítom, a zsírban kisütöm. A finomra vágott vöröshagymát a szalonna zsírjában megpirítom, majd benne a zúzott fokhagymát megfuttatom. Ráteszem a lecsóalapot, őrölt paprikát szórok bele, a pacalt a szalonna bőrével belekeverem. Felöntöm annyi vízzel amennyi szűken ellepi, fűszerezem a fenti hozzávalókkal, lassú tűzön főzöm.
Néha megkevergetem, a fűszereket szükség szerint pótolom. Addig főzöm ameddig majdnem puha (fogkemény) lesz, majd vörösbort öntök hozzá, és teljes puhulásig főzöm.
Közben sós-köményes vízben megfőzöm a hasábra vágott burgonyát, és a pacalpörköltet a főtt burgonyával és savanyúsággal kínálom. én így készítem
A szalonnát aprítom, a zsírban kisütöm. A finomra vágott vöröshagymát a szalonna zsírjában megpirítom, majd benne a zúzott fokhagymát megfuttatom. Ráteszem a lecsóalapot, őrölt paprikát szórok bele, a pacalt a szalonna bőrével belekeverem. Felöntöm annyi vízzel amennyi szűken ellepi, fűszerezem a fenti hozzávalókkal, lassú tűzön főzöm.
Néha megkevergetem, a fűszereket szükség szerint pótolom. Addig főzöm ameddig majdnem puha (fogkemény) lesz, majd vörösbort öntök hozzá, és teljes puhulásig főzöm.
Közben sós-köményes vízben megfőzöm a hasábra vágott burgonyát, és a pacalpörköltet a főtt burgonyával és savanyúsággal kínálom. én így készítem
Majos
István receptje!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése