2017. október 14., szombat

Lilahagymalekvár






Lilahagymalekvár



Hagymadzsem recept

Kiss Móni Kiss Móni receptje




hozzávalók / 4 adag


elkészítés


  1. A hagymát megpucoljuk, és karikákra vágjuk.
  2. A cukrot serpenyőben megolvasztjuk, karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az olajat. Összekeverjük, és beletesszük a hagymát.
  3. Jól átforgatjuk benne, majd megsózzuk.
  4. Lefedve kb. egy órát puhítjuk, pároljuk, és közben adagoljuk hozzá a bort.
  5. Ha elfőtt róla, akkor kész! Jó étvágyat!



Bacon jam recept

CulinaRita CulinaRita receptje


hozzávalók / 12 adag


elkészítés

  1. A szalonnát 1 cm széles szeletekre vágjuk, a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát lepréseljük, a gyömbért lereszeljük.
  2. Egy nagy méretű, mély serpenyőben a szalonnát közepes hőmérsékleten, folyamatos keverés közben megpirítjuk, amíg szép áttetsző színű lesz a zsíros része. Kiemeljük papírtörlőre, és csak egy evőkanálnyi zsiradékot hagyunk a serpenyőben, amin megpirítjuk a hagymát, a gyöngyhagymát és a fokhagymát.
  3. Belekeverjük a gyömbért, a mustárt és a chilit. Hozzáadjuk a borecetet, a barna cukrot, a juharszirupot, a konyakot és a főtt kávét, majd jól összefőzzük, amíg a folyadék sűrűvé válik. Visszahelyezzük a szalonnát a serpenyőbe, és lassú tűzön még 10 percig főzzük a szósszal együtt.
  4. Turmixgépben lekvár állagú krémmé dolgozzuk, és kis üvegekbe helyezve, hűtőben tároljuk.




LILAHAGYMALEKVÁR



HOZZÁVALÓK
















  • Hozzávalók:
  • 4-5 db lilahagyma , 3-4 evőkanál méz
  • 3 evőkanál cukor , só , kakukkfű , őrölt színes bors
  • édes vörösbor , 4 evőkanál olívaolaj


ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: A hagymát megpucoljuk, majd félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük.
    Egy serpenyőben elkezdjük felmelegíteni a mézet, majd amikor már jó folyós, hozzáadjuk a cukrot, és együtt karamellizáljuk, míg szép aranybarna színt nem kap. Ezután hozzáöntjük az olívaolajat, jól összekeverjük és rátesszük a szeletelt hagymát. Megszórjuk egy csipet sóval, és elkezdjük párolni. Amint kezd a hagyma kicsit összeesni, megszórjuk egy kevés őrölt színes borssal és egy kevés kakukkfűvel (a borstól finom ízt kap, de nem lesz erős). Végül felöntjük annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje. Lefedve tovább pároljuk. Közben többször megkeverjük, és ha szükséges, még bort öntünk hozzá.
    Végül addig pároljuk, míg a hagyma teljesen megpuhul, és a levét egészen elfőtte. Krémes, puha állagú lesz.
    Sültek mellé nagyon finom.


Lilahagyma lekvár

Azt hiszem nem a legmegfelelőbb a lekvár megnevezés, a csatni sokkal jobban illene rá, de már így vonult be a köztudatba. Édes, sós, savanyú, csípős (nem kötelezően), igazi ízkavalkád. Kötelező darab, feltétlen érdemes kipróbálni mindenkinek, annak is aki első ránézésre idegenkedik tőle.
Kiváló kísérője grillezett húsoknak, sajtoknak, libamájnak, stb.....

Hozzávalók:
  • 1 kg lilahagyma félkarikára vágva , 10 dkg cukor
  • 5 dkg sötétbarna lágy nádcukor , 1 mk. só
  • 2 babérlevél , 3-4 db fahéj , 5 cm nagyságú gyömbér
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 kisebb csili vagy fél mk. szárított csili (elhagyható)
  • 2 dl balzsamecet , 2,5 dl száraz vörösbor
  • 20 dkg aszalt áfonya vagy mazsola

A hagymát az áfonyával/ mazsolával, cukorral, kevés sóval és a fűszerekkel elkeverjük, majd félórát pihenni hagyjuk. Ezután a borral és ecettel leöntjük, felforraljuk, majd a lángot lejjebb véve addig főzzük, míg jól besűrűsödik. Ez kb. 1-1,5 óra.
Üvegekbe töltve hűtőben hetekig eláll, de ha dunsztoljuk, akkor hónapokig is pihenhet a kamra polcán.


Lilahagyma lekvár



Hozzávalók:




Elkészítése:


  1. A lilahagymákat meg kell pucolni, és vékony csíkokra felszeletelni.
  2. A mézzel, a sóval és a fűszerekkel 2 órára állni kell hagyni. Eközben ereszt egy kis levet.
  3. Kis lángon, fedő nélkül kb. 5 percig kell főzni. Ekkor jöhet a balzsamecet, ezzel csak rotyog egyet, és már kész is.
  4. Forrón befőttesüvegbe kell tölteni, és mehet 2-3 napra a meleg paplan alá pihenni.
Csináltam már úgy, hogy tettem bele mazsolát, aszalt szilvát vagy vörös áfonyát. Sült hússal vagy pirítós kenyérrel szoktuk enni.


Különleges savanyúság, amit 2 nap után ki is bonthatsz, ez nem más mint a rétegezett paradicsom!


Ma egy olyan savanyúság receptjét hoztuk el nektek, amely nyárson sült ételek mellé a legkiválóbb, de bármilyen sült hús mellé fogyaszthatjuk. Nagyon könnyen elkészíthető és az eltevést követő második napon már fogyasztható is. Nyáron gyakran elkészítem, mert a kerti sütögetések folyamán örömmel fogyasztjuk a húsok mellé


Hozzávalók

  • 15 db nagy paradicsom , 15 db hagyma
  • 2 – 3 fej fokhagyma
A savanyúság levéhez: (1 liter  léhez)
  • 2 evőkanál ecet , 2 evőkanál cukor , 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál olaj , 2 -3 babérlevél , 1 szegfűszeg
  • 6 – 7 db. szemes bors


Elkészítése


Mossuk meg, majd tisztítsuk meg a zöldségeket és vágjuk karikára, vagy nagyobb kockákra mindet. A következőképpen tegyük a befőttesüvegbe: egy sor paradicsom, rá egy sor fokhagyma, rá egy sor hagyma. Így töltsük meg az üvegeket.
Főzzük fel a vizet, tegyük bele a léhez felsorolt hozzávalókat, majd öntsük az üvegekben lerakott zöldségekre. Minden üvegbe annyi lét öntsünk, hogy teljesen elfedje a zöldségeket. Zárjuk le az üvegeket, tegyük bele őket egy nagyobb, forró vízzel teli edénybe és hagyjuk benne 10 percig.
Második nap már fogyaszthatjuk az ízletes savanyúságot.
Forrás: Melinda
Jó étvágyat!




Téli zöldséges finomság! Ízletesebbé teszi a leveseket, pörkölteket!


A téli időszakban kevesebb a megvásárolható zöldség, pedig ahhoz, hogy finom ételeket készítsünk szükségünk van zöldségekre. Egy finom leves, pörkölt és sok más étel alapja lehet egy evőkanálnyi ebből a zöldségkeverékből. Mivel sóval tartósítjuk a zöldségeket, ezért mindenki könnyen elkészítheti.

Hozzávalók

  • 500 g paradicsom , 500 g sárgarépa
  • 300 g zöldpetrezselyem , 500 g hagyma
  • 500 g paprika , 500 g só

Elkészítés

Tisztítsuk meg a répát és reszeljük le, a hagymát és a paprikát is szeleteljük fel, vagy vágjuk apró kockára. A paradicsomot tegyük forró vízbe egy percre, hogy könnyebben lehúzhassuk a héját, majd vágjuk fel apróra. A zöldpetrezselymet aprítsuk fel.
Az előkészített hozzávalókat tegyük egy tálba, sózzuk meg és keverjük össze.
Ha a só nagyon apró szemű akkor csak 400 g-t használjunk.
10 perc elteltével a zöldségeket befőttesüvegbe tehetjük, majd zárjuk le őket és tegyük a polcra.
A zöldségeket a só tartósítja, így hosszú ideig elállnak.





Paradicsom lekvár


Hozzávalók

  • 1,5 kg paradicsom, 1 kisebb hagyma,
  • 12 dkg barna cukor, 12 dkg kristálycukor,
  • 1 teáskanál só, 60 ml almaecet, 1 citrom leve,
  • 1 zöld alma, 1 teáskanál Provence fűszernövény keverék (bazsalikom, borsika, tárkony, kakukkfű, rozmaring)


Elkészítése


A paradicsomot vágjuk fel durvára, a hagymát kockára, egy zöld almát szintén kockára vágunk, és tegyünk minden hozzávalót egy nagy lábasba, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot, és kevergetve főzzük lekvár sűrűségűre.
Tiszta üvegekbe töltjük még forrón, és az üvegeket lezárva
 5 percre fejre állítjuk, majd a polcra tesszük.
Beküldő: Gizella

Különleges vegyes savanyúság télire!



Ma egy olyan finomság receptjét hoztuk el nektek, amit télire teszünk el, a legfinomabb zöldségekből készül a legrövidebb idő alatt. Ez az ínycsiklandó savanyúság remekül illik bármilyen főételhez. Nem túl savanyú, ezért még a kicsik is szeretik!


Hozzávalók:


  • 1 kg káposzta , 1 kg paradicsom , 1 kg uborka
  • 1 kg paprika , 1 kg répa
Hozzávalók a felöntőléhez


  •  200 ml olaj , 200 ml 10%- os ecet , 8 teáskanál só
  • 16 teáskanál cukor


Elkészítése


A zöldségeket mossuk meg, a répát hámozzuk meg. Szeleteljük fel a zöldségeket, a répát reszeljük le. Amikor ezzel elkészültünk, tegyük egy edénybe az összes zöldséget és keverjük össze.
Ezután pedig keverjük bele a felöntőléhez szükséges hozzávalókat és tegyük fel főni. Miután felfőtt még főzzük 2 percig, majd rögtön tegyük befőttesüvegekbe, zárjuk le az üvegeket a kupakokkal, fordítsuk őket fejjel lefelé és takarjuk le egy paplannal. Amikor kihűltek tegyük a polcra.
Jó étvágyat!


Így készíts meggyzselét télire, minden sütemény ínycsiklandóbb lesz tőle!


A meggyzselé könnyen elkészíthető és káprázatos íze van. Rengeteg süteményhez felhasználhatjuk ezt a káprázatos édességet. Hatalmas kedvenc, a lekváros süteményeket ezzel szoktam megkenni, lekvár helyett.

Hozzávalók


1 kg meggy , 700 g cukor , 2 evőkanál porzselatin

Elkészítés


A meggyet mossuk meg és magozzuk ki. A cukrot keverjük össze a zselatinnal. A meggyet tegyük egy tálba és öntsük rá a cukros keveréket, fedjük le és hagyjuk állni 12 órán keresztül. A meggy levet ereszt, ezzel együtt használjuk fel.
Lassú tűzön főzzük 3 percig, közben folyamatosan kevergessük, a habot szedjük le róla. A zselét kanalazzuk befőttesüvegekbe, tegyük rá a kupakot és fordítsuk fejjel lefelé. Egy paplannal takarjuk le és hagyjuk így kihűlni.

Főzés közben sok hab keletkezik a tetején, főzzük nagy edényben a gyümölcsöt, így könnyen lekanalazhatjuk róla a habot.


Meggydzsem készítése




Hozzávalók


  • 1 kg kimagozott meggy, 80 dkg cukor, 3 dl víz.
Meggydzsem


Elkészítése


A meggy felét húsdarálón ledaráljuk és cukor nélkül sűrűsödé­sig főzzük.
A cukorból és vízből sűrű szirupot főzünk, amíg kris­tályosodni kezd, de vigyázzunk, hogy meg ne barnuljon. Most hozzáadjuk az előfőzött gyümölcsöt és az egészben hagyott meggyet, s addig főzzük, amíg tányérra cseppentve, kocsonyásodni kezd.
Forrón üvegekbe rakjuk és szárazgőzben tartjuk kihűlésig.
Elkészíthetjük a meggyet cseresznyével vegyesen, így kilógramonként 14 deka cukorral kevesebb kell.





Szőlőből készült lekvár



Ma kipróbáltam, milyen az Ottelo szőlőből készült lekvár. Isteni finom lett, bátran ajánlom mindenkinek!


Hozzávalók


  •  Szőlő , 3 l víz , 1 kg cukor , 1 citrom
  • 2 tasak dzsemfix

Elkészítése

A leszemezett szőlőt egy órát főztem, amíg szétesett, ill besegítettem krumplinyomóval. Ezután szitán átpaszíroztam és visszaraktam főni. Kb 3 literhez adtam 1 kg cukrot , 1 citrom levét és héjját. Ezt még rotyogtattam, majd a végén két tasak dzsemfixet beletettem.
Kicsit összeforraltam, aztán üvegekbe tettem és mosogatógépben dusztoltam.  Én 75 fokon csinálom és  kész!

Andrea Nagy Harsányi receptje





Almaszörp recept – 100%-os frissítő almaszörp



Egyszerű, nagyszerű és finom :) Egy élmény!

almaszopr


Hozzávalók:


  • 3 kg alma,
  • ahány liter az almalé, annyi mokkáskanálnyi szalicil és annyi  kiló cukor.
Megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk az almát, és húsát ledaráljuk, mérlegen megmérjük. Az alma létartalmától függően kilónként 7-8 dl vízzel keverjük össze, és beletesszük a szalicilt. Másnapig állni hagyjuk, majd vászonzacskón átszűrjük, alaposan kinyomkodjuk. Literenként egy kiló cukorral összekeverjük, nagy üvegbe töltjük, és fakanállal időnként megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon.
Ha teljesen feloldódott a cukor, vékony nyakú üvegbe töltve lezárjuk.






Savanyú uborka ecet nélkül, fenségesen finom, roppanós téli savanyúság!



Számtalan módon tehetünk el savanyúságot télire. Szeretek kísérletezni az ízekkel, ezért örömmel kipróbálom az ötletes recepteket.
Ez az uborka nekünk nagyon ízlik, mert különleges ízű, roppanós, sokkal finomabb ecet nélkül. A hozzávalók mennyisége mindig attól függ, hogy mekkora adagot készítesz.

Hozzávalók egy 3 literes üveghez:

  • közepes nagyságú uborka, ribizli és meggyfalevél,
  • szárított kapor, 3 – 5 szem fekete bors,
  • 3 gerezd fokhagyma, 2 – 3 babérlevél,
  • 2 evőkanál só, 1 liter vízhez

Elkészítés:


Áztassuk az uborkát vízben kb. 4 órán át, így minden szennyeződés lejön róla. A fokhagymát tisztítsuk meg, a leveleket és a kaprot tegyük az üveg aljára majd, tegyük rá a megmosott uborkát.

Készítsük el a levét:
a sót kavarjuk el hideg vízben, adjuk hozzá a szemes borsot, öntsük az elkészített levet az uborkára. Annyi levet készítsünk, hogy az uborkát teljesen ellepje.
Tegyük a kupakot az üvegre, de ne zárjuk le,hagyjuk így 3 napig. A 3 nap eltelte után öntsük le a levet róla, mossuk le az uborkát, a zöld leveleket dobjuk ki.
Tegyünk friss zöld leveleket és kaprot egy tiszta üvegbe, tegyük bele az uborkát és öntsünk rá annyi forró vizet, ami ellepi.
Hagyjuk állni 15 – 20 percet, majd öntsük le a levet egy lábasba és főzzük fel még egyszer, adjuk hozzá a sót és a babérlevelet, majd öntsük rá az üvegben lévő uborkára.
Zárjuk le az üveget, fordítsuk fejjel lefelé és takarjuk le egy paplannal, hagyjuk így kihűlni. Az ilyen módon savanyított uborka ízletes és ropogós.
Jó étvágyat!










Tegyünk el télire tölteni való paprikát! Így télen is élvezetük ennek a fenséges ételnek az ízét!



A töltött paprikát általában mindenki szereti, ezért ma elhoztunk nektek egy olyan receptet, amely nálunk hatalmas sikereket aratott. Így télen sem kell lemondanunk erről a finom ételről. Válogassunk egészséges paprikákat, amelyek szép nagyok és érettek.


Hozzávalók:


  • paprika
Hozzávalók a savanyúság levéhez
  • 2 liter víz , 1,5 evőkanál só , 1,5 evőkanál cukor
  • 50 ml 10%- os ecet , 2-3 db szemes bors
  • 2-3 db babérlevél


Elkészítése


Mossuk meg a paprikát, tisztítsuk meg, majd tegyük forró vízbe 15 perce, de főzni nem kell. A paprikát megpuhulnak és könnyen üvegekbe tudjuk majd tenni.

Készítsük el a savanyúság levét: főzzük fel a vizet, adjuk hozzá a sót, a cukrot, az ecetet, a szemes borsot és a babérlevelet.
Tegyük a paprikákat befőttesüvegbe, öntsünk rá annyit az elkészített léből, hogy teljesen ellepje. Tegyük rá az üvegekre a kupakokat, majd fordítsuk őket fejjel lefelé és takarjuk le egy paplannal, hagyjuk így amíg teljesen kihűlnek.

A savanyúság levének mennyisége attól függ, hogy mennyi paprikát teszünk el.






Különleges savanyúság lé, amit bármilyen zöldségből készült savanyúság eltevéséhez használhatsz!



A legjobb dolog amikor télen bemegyünk a kamrába és az általunk készített színes és ízletes savanyúság közül választhatunk. Ezek a savanyúságok bármikor és bármilyen étel mellé fogyaszthatóak, egyetlen recept alapján elkészíthető a savanyúság leve, amivel bármilyen savanyított zöldséget eltehetünk. Ma bemutatjuk nektek ezt a receptet, nézzétek csak!


Hozzávalók


1 liter víz , 1 evőkanál só , fél bögre cukor
70 ml ecet

Elkészítés:


A megmosott zöldségeket befőttesüvegbe tesszük, majd annyi forró vizet öntünk rájuk, ami ellepi, takarjuk le és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt öntsük le a vizet róla egy edénybe, majd adjuk hozzá a vízhez a sót és a cukrot. Tegyük fel főni. Amikor elkezd főni öntsük bele az ecetet és kavarjuk össze. Töltsük rá ezt a levet a befőttesüvegekben elhelyezett zöldségekre és zárjuk le őket kupakokkal.






Hordós savanyúság



Kitűnő házi savanyúság, amit bátran feltálalhatunk sültekhez, pörkölthöz, grillhúsokhoz, sült csülökhöz.

Hozzávalók

Cukor, citromsav, nátrium-benzonát, víz,  ecet, só, feketebors, babérlevél, mustármag, koriander, torma, kapor.

A fenti hozzávalókból levet készítünk.
A zöldségeket termésük idején folyamatosan helyezzük az ízesített lébe pl. uborkát, paprikát, patisszont, cukkinit, karfiolt, gyöngyhagymát, fokhagymát, dinnyét, almapaprikát…
A zöldségeket mindig alaposan tisztítsuk meg, mossuk bő vízben, és csak tisztán tegyük bele az ecetes lébe.
Naponta keverjük meg tiszta kanállal.
Figyeljünk arra, hogy a zöldségeket mindig lepje el a lé.
Száraz, hűvös, szellős helyen tartsuk.



Hordos_savanyusag2





Csalamádé


Kisebb üvegekbe is tehetjük, de mindig akkora üveget nyissunk fel, amit egyszerre el is fogyasztunk.

Hozzávalók


  • 50 dkg gyöngyhagyma, 50 dkg zöldparadicsom ,
  • 50 dkg vöröshagyma, 1 kg uborka,
  • 1 kg fejeskáposzta, 50 dkg karfiol,
  • 50 dkg zölddinnye , 2-3 db sárgarépa, 10 dkg só,
  • 30 dkg cukor, 1 teáskanál szalicil,
  • 1 teáskanál borkén, 2-3 dl ecet, babérlevél,
  • egész kömény, egész bors


Elkészítése


Egy nagyobb keverőtálba szeleteljük bele a zöldségeket.
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük szét, a gyöngyhagymát viszont egészben tesszük bele. Összekeverjük a fűszerekkel. Egy éjszakát hagyjuk állni, hogy a fűszeres lé mindenhol átjárja. Mindig csak tiszta kézzel vagy eszközzel nyúljunk hozzá.
Tisztára mosott üvegekbe töltjük, enyhén megnyomkodjuk, majd lezárjuk.
Kisebb üvegekbe is tehetjük, de mindig akkora üveget nyissunk fel, amit egyszerre el is fogyasztunk.



Befőzési tippek



Mindegyik üvegre ragassz címkét az eltevési dátumával.
Ellenőrizd, hogy az üvegek, illetve a tetejük nem repedtek-e. Mindegyiket alaposan mosd ki mosószerrel, forró tiszta vízzel öblítsd át, majd fejjel lefelé hagyd teljesen megszáradni. (Törölgetni nem szabad!)
Tiszta üveg, biztos siker
Eltevés előtt mindig több üveget készíts elő, ne kelljen keresgélni munka közben.
A csalamádéhoz ízlés szerint válogathatod össze a hozzávalókat. A lényeg, hogy mindent egyszerre tegyél bele!
Az üvegek bekötéséhez a celofánt előre vágd fel. Felhasználás előtt mártsd vízbe, és gumival szorítsd az üveghez.
Az üvegekbe kerülő zöldségek mindig legyenek teljesen frissek, egészségesek.
  • A savanyúságot mindig hideg, sötét, levegős helyen tárold. A felbontott üvegeket tedd a hűtőszekrénybe!


Lecsó télire tartósítószer nélkül-egyszerűbben




Bele az üvegbe, olajjal öntöm le és nem kell bele tartósító!

lecsó


 Hozzávalók


4 kg paprika , 2 kg paradicsom , 1 ek só
1 csapott tk szalicil

Elkészítés 

Előkészítünk kb. 15-20 db 300 ml körüli befőttes üveget, melyeket kimosunk, és szárazra törlünk. Fontos, hogy jól zárjon a tető!
A paradicsomokat forró vízbe dobjuk egy fél percre, hogy könnyen le tudjuk húzni a héját, majd nagyobb darabokra vágjuk. A paprikákat felszeleteljük. Egy nagyobb edénybe odatesszük a paradicsomot főni. Amikor levet enged, beletesszük a felszeletelt paprikákat és a sót, majd kb. 10 percig főzzük. 10 perc elteltével keverünk bele 1 csapott tk szalicilt.
Végül üvegekbe adagoljuk, és a tetőkkel szorosan lezárjuk azokat.
Szárazdunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek. Ez általában 1-2 nap.
Kedves Olvasóink hozzászólása, tanácsa
Péterné Kovács Én összefőzöm a felszeletelt paprikát és a paradicsomot. Forrón előzőleg kimosott üvegekbe rakom. Azonnal lecsavarozom és felfordítom. Maximum 10 percig így hagyom, majd a polcra teszem. Évek óta így rakom el, sosem romlik meg. Levesbe is használom ízesítőnek, azt célszerű ugyanilyen eljárással kicsi üvegekbe rakni.
Győrfi Etelka Én csak zsírt teszek a tetejére, kb egy ujjnyit és az elég. Semmi tartósító szer!
Tartósítószer nélkül-egyszerűbben

Olajon hagymát pirítok, bele színes paprika, ízlés szerint só, paradicsom darabolva, hozzá az aprított zölpaprikát + 1 csapott ek. cukrot. Készre főzöm. Bele az üvegbe, olajjal öntöm le és nem kell bele tartósító!





Lecsó télire



Ez már annyira kész, hogy, hogy akár kenyérrel is eheted télen, persze felmelegítve

Hozzávalók


  • 4 kg paprika , 2 kg paradicsom , 1 ek só
  • 1 csapott tk szalicil

Elkészítés

Előkészítünk kb. 15-20 db 300 ml körüli befőttes üveget, melyeket kimosunk, és szárazra törlünk. Fontos, hogy jól zárjon a tető!
A paradicsomokat forró vízbe dobjuk egy fél percre, 
hogy könnyen le tudjuk húzni a héját,majd nagyobb darabokra vágjuk. A paprikákat felszeleteljük.
Egy nagyobb edénybe odatesszük a paradicsomot főni. Amikor levet enged, beletesszük a felszeletelt paprikákat és a sót, majd 
kb. 10 percig főzzük. 10 perc elteltével keverünk bele 1 csapott tk szalicilt.
Végül üvegekbe adagoljuk, és a tetőkkel szorosan lezárjuk azokat. 
Szárazdunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek. Ez általában 1-2 nap.
Lecso telire

Tipp

-Olajon hagymát pirítok, bele színes paprika, ízlés szerint só, paradicsom darabolva, hozzá az aprított zöldpaprikát + 1 csapott ek.cukrot. Készre főzöm. Bele az üvegbe, rá celofán, arra 1 késhegynyi tartósító, megint celofán, majd az üveg tetejét rácsavarva száraz dunsztba teszem. Ez már annyira kész, hogy , hogy akár kenyérrel is eheted télen, persze felmelegítve.




RÁNTOTT CSIRKE - AHOGY MÉG NEM PRÓBÁLTAD!


A rántott csirke nem egy tipikus fogyókúrás fogás, de salátával és egy-két elkészítési praktikával még a legmegátalkodottabb fogyókúrázók is megkóstolhatják. 3 tuti tipp következik.


1. HAGYD KI A FORRÓ ZSIRADÉKOT - SÜSD TEPSIBEN!

A rántott csirkét sütőben is elkészítheted. A tepsibe önts kb. 1/2 dl olajat, majd a panírozott húsokat sorban tedd bele! Tetejükre forgácsolj 3-5 dkg margarint, és előmelegített sütőben, 190 fokon pirítsd kb. 30 percig! Aztán fordítsd meg a húsokat, majd további kb. 20 perc alatt süsd készre őket! A rántott hús így omlós lesz, a panír pedig ropogós.
2. KEVERD A PRÉZLIT KORPÁVAL!

Bundázáshoz használj búzakorpát zsemlemorzsa helyett! A panír így ropogósabb és egészségesebb, mivel a korpa sok ballasztanyagot tartalmaz, és kevésbé szívja fel a zsiradékot. Ha igazán pikáns panírra vágysz,

3. RÁNTS ZÖLDSÉGET!

A zellert általában csak ízesítésre használjuk. Ha viszont van a kamrádban egy szép nagy gumó, vétek lenne nem kipróbálnod ezt az egyszerű receptet. Hámozd meg és vágd szeletekre a zellert! Két-két szelet közé tegyél sajtot, majd panírozd be az egészet! Frissen kisütve tálald!



EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL GYÖMBÉRT!


A gyömbér soha nem megy ki a divatból. Ezt az illatos, csípős, kesernyés ízű növényt már az első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi - és ez a tény nem változott napjainkban sem.

A gyömbért elsősorban kiváló gyomorerősítő, emésztést segítő hatása miatt kedvelik, de ellenállóbbá teszi a szervezetet, elűzi a fájdalmat, és a rosszullétet is enyhíti. Kiváló hatással van a megfázásra, torokfájásra is.
Ha egy hónapon keresztül minden nap fogyasztasz gyömbért, akár nyersen vagy fűszer formájában, vagy gyömbérteát iszol, magad is tapasztalni fogod, milyen pozitív hatással van a szervezetedre.
Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni

1. SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST

A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat.

2. CSÖKKENTI AZ ÉMELYGÉST

Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák  reggeli rosszullétére is kitűnő "orvosság".

3. ENYHÍTI A FÁJDALMAT

Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra  is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.

4. CSÖKKENTI A VÉRCUKORSZINTET

2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.

5. CSÖKKENTI A SZÍVBETEGSÉG KOCKÁZATÁT

Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is.

6. SEGÍTHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN

A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.

7. JAVÍTJA AZ AGYI MŰKÖDÉST

Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.


Hazánkban még kevésbé népszerű ez a csodálatos növény, pedig igen sokoldalú: ellenállóbbá teszi a szervezetet, elűzi a fájdalmat, de a rosszullétet is enyhíti.

A Távol-Keleten több mint 3000 éve ismerik és használják gyógy- és fűszernövényként a gyömbért. A hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ájurvédában is fontos szerepet tölt be a betegségek kezelésben, valamint a test és a lélek harmonizálásában, ugyanis egyensúlyt teremtő alkotórésznek tartják.
GYÖMBÉRTEA >>> 
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 100 g friss gyömbérben 17 mg kalcium, 4 mg C-vitamin, 11 g szénhidrát, 0,7 g zsír, 330 mg kálium és 61 kcal rejlik. A sokoldalú gumó a szubtrópusi és trópusi országokban honos. Legfőbb termelői: Kína, India, Japán és Nyugat-Afrika.

ERŐ AZ EREKNEK

Pontosan az teszi a gyömbért sokoldalú természetes gyógyszerré, ami az ízét is adja: az illóolajai és az aromái. A kutatókat leginkább az erős növényi gyömbérolaj foglalkoztatja, amely kémiailag az aszpirin hatóanyagához hasonlít, ennek megfelelően vérhígító hatása van. A gyömbér rendszeres fogyasztása esetén csökken az érszűkület kockázata, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlam.
A gyömbérolaj a fájdalmat is csökkenti. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére javasolják.
GYÖMBÉRES RECEPETEK >>> 

A HAS BARÁTJA

A gyömbér felfúvódások és gyomorbántalmak esetén is segít. Hatóanyagai ingerlik a nyálkahártya receptorait a gyomorban és a belekben, ennek köszönhetően ösztönzőleg hat a gyomor- és epesavképződésre, illetve az emésztésre. Mindez – rendszeres fogyasztása esetén – védelmet nyújt a gyomorfekély ellen.
CSODAFŰSZER: A GYÖMBÉR >>> 
A távol-keleti gumó az utazás során jelentkező hányás és rosszullét, illetve tengeribetegség esetén is remek gyógyító. Segít a friss gyömbér rágcsálása, de a gyógyszertárban kapható gyömbérkapszula szedése is. Kiváló szer a műtétek utáni, illetve a terhesség alatti rosszullétek csökkentésére.
Mivel szabályozza a gyomorsavműködést, rágcsálásával csökkenthető a kiadós italozások utáni másnaposság is.

TOP 3 FŰSZER A GARANTÁLT FOGYÁSHOZ >>> 

FRISSEN JOBB!

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a gyömbérgumók feszesek és simák legyenek. Frissen reszelve adhatjuk a levesekhez, a szárnyasokhoz vagy a bárányhúsból készült fogásokhoz, de jó a tenger gyümölcsei és a halak fűszerezéséhez is. Különösen akkor érvényesül az íze, ha a sütés-főzés végén adjuk az ételhez. Különleges ízt ad az édességeknek, mézeskalácshoz, gyümölcsrizshez, lekvárhoz vagy gyümölcssalátához egyaránt használhatjuk. Hámozatlanul néhány hétig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldségrekeszében. Reszelve vagy pürésítve fagyasztható, így 6-12 hónapig áll el.





11 ZSENIÁLIS TÉSZTA ALAPRECEPT - A PISKÓTÁTÓL A KELT TÉSZTÁIG


Akik gyakran sütnek,tudják: mindegy, hogy piskóta, pite vagy hajtogatott vajas tészta: kell egy jó alaprecept, aztán a variációk számának csak a képzeletünk szabhat határt. Akik pedig egyáltalán nem sütönek süteményt, vagy csak nagyon ritkán, tudják: egy biztosan jó, többször, többek által kipróbált alaprecepttel garantált a siker. A most következő 11 recept tehát mindenkinek jó szolgálatot tehet - próbáljátok ki mind!

ELRONTHATATLAN PISKÓTA >>> 

HOZZÁVALÓK
















  • 6 db tojás , 6 ek cukor , 6 ek liszt


ELKÉSZÍTÉS

    1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük (géppel is végezhetjük). A sárgáját kikeverjük a cukor felével.
    2. Amikor a fehérje már kemény, beleszórjuk a maradék cukrot, és még egy kicsit verjük tovább. A felvert fehérjéhez hozzáadjuk a sárgáját (ezt is csinálhatjuk géppel, de a leglassúbb fokozaton).
    3. Ezután egy kanál segítségével óvatosan és apránként hozzáadjuk a lisztet, és minden adagolás után átkeverjük.
    4. Kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 160 fokon tűpróbáig sütjük. (Sütésnél az első 10 percben ne nyissuk ki a sütőt!)

MEGJEGYZÉS


A sütésnél az első 10 percben tilos kinyitni a sütőt - ez a tökéletes piskóta titka.










TÖKÉLETES ÉS OMLÓS PITETÉSZTA >>> 

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE: ÍGY LESZ TÖKÉLETES ÉS OMLÓS A PITETÉSZTA

A gyúrt omlós tészta ideális alap kiadós édes és sós töltelékek alá. Kevés hozzávalóból egykettőre összeállítható, ráadásul a felhasználásig a hűtőben tárolható. Érdemes egyszerre több adagot készíteni belőle, ha kedvenced a pitetorta és a quiche.

PITERECEPTEK >>> 

A SIKER ZÁLOGA A GYORSASÁG
A receptben előírt hozzávalók (liszt, zsiradék, cukor, esetleg tojás) mindegyike legyen hideg, és a kezedet is hűtsd le hideg vízzel. Fontos továbbá, hogy hideg felületen dolgozz. (A legjobb egy márványlap.)
A KLASSZIKUS RÁCSOSTÓL A MORZSÁSIG - TERÍTÉKEN A SOKSZÍNŰ ALMÁS PITE! >>> 
Az átszitált lisztet ujjaid begyével morzsold össze a vajjal vagy margarinnal. Ezután add hozzá a cukrot, és a többi alapanyaggal együtt gyúrd simára minél rövidebb idő alatt, mert a megolvadt vajtól a tészta szétesik. Nem baj, ha még látszanak benne kis vajdarabok!
Az összeállt masszát formázd cipóvá, és folpakba csomagolva tedd a hűtőbe lehetőleg 2-3 órára, de legalább 30 percre.
PITE, A MEGUNHATATLAN >>> 
Nyújtás előtt az előre elkészített és a normál hűtőtérben tárolt, valamint a felengedett fagyasztott tésztát szobahőmérsékleten pihentesd 10 percig. Ezzel megakadályozhatod, hogy sütés közben túlságosan összeessen a forró sütőben.
A NYÚJTÁS FORTÉLYA
Nyújtás előtt – és szükség estén közben is – vékonyan lisztezd meg a munkafelületet. Túl sok liszttől a tészta megkeményedhet! Ebben a munkafázisban is gyorsan dolgozz, mert a tészta rosszul viseli a kezed melegét.
A pihentetett tésztát két darab folpak vagy szilikonos sütőpapír között is kinyújthatod. Így kevésbé melegedik fel benne a vaj, ráadásul a papír segítségével könnyebb átemelni a tésztát a sütőformába.
VARIÁCIÓK TÚRÓS PITÉRE >>>
A tésztát akkorára nyújtsd ki, hogy a pereméig kitöltse a formát. A művelet közben időről időre forgasd el, így könnyebben kialakíthatod a kívánt alakot.
Belehelyezés után körben óvatosan nyomkodd a forma oldalához a tésztát, majd vágd le a túllógó széleket. A felesleg magától leesik, ha sodrófát hengergetsz a kibélelt forma tetején.
A tészta alját szurkáld meg villával, hogy a sütés közben keletkező gőzök eltávozhassanak.
VAKON SÜTÉS
Erre a műveletre azért van szükség, hogy a később vastag töltelékkel megrakott tészta biztosan átsüljön, ne maradjon nyers, szalonnás.
GYORS ÉS KÖNNYŰ: CITROMOS ÁLOMPITE FÉL ÓRA ALATT >>> 
Terítsd le a tésztával kibélelt formát sütőpapírral, és önts rá nehezéknek szárazbabot, -borsót, lencsét vagy rizst. (Ezeket többször is felhasználhatod.)
Told a tésztát az előmelegített sütőbe, majd süsd a receptben megadott hőfokon és ideig, általában 10-20 percig.
Vedd le a tésztáról a sütőpapírt a nehezékkel együtt. Ezután tojással lekenve visszatolhatod a sütőbe 1 percre, hogy plusz védőréteget képezz a tészta és töltelék között.
BEFEJEZŐ LÉPÉSEK
Készítsd el a tölteléket, és oszlasd el egyenletesen az elősütött tésztán. Lédús gyümölcstöltelékek alá szórhatsz egy kevés zsemlemorzsát, finomra morzsolt babapiskótát vagy ledarált háztartási kekszet nedvszívónak.
GALETTE, A FRANCIA PITE >>> 
Végül süsd készre a pitét a receptben megadottak szerint. Közben ne nyitogasd az ajtót!
A sütési idő utolsó harmadában ellenőrizd a tésztát szemrevételezéssel, tűpróbával.
NYÁRI PITETORTÁK SÓSAN ÉS ÉDESEN >>> 



NYÁRI PITETORTÁK SÓSAN ÉS ÉDESEN

Sokan félnek a tésztagyúrástól, pedig nem nagy kunszt. Sőt! A pitetészta pár perc alatt elkészíthető, és mindig van hozzá alapanyag. A töltelék pedig ezer féle lehet, akár sós, akár édes finomságok kerüljenek a tésztára.

Nagyon egyszerű dolog a pite, flancosabban tarte vagy tart névre is keresztelhetjük, ha rusztikusabbra készítjük, lepény is lehet. A quiche is egyfajta pite, ebbe a gazdag, sós pitébe tojásos-tejszínes krémet öntünk, ami összetartja a belevalókat.
Sós pitéket készíthetünk bármilyen zöldséggel, gazdagíthatjuk sajttal, sonkával, gombával - a variációk száma végtelen :)
Ha sós pitét sütünk, friss zöldségekből készült salátával tökéletes nyári ebéd vagy vacsora lehet, ha édesen, akkor desszertként, uzsonnára, vendégvárónak is nagyszerű.
Ahogy a feltét vagy töltelék, úgy a tészta is jól variálható, ha egyszer ráérzünk a megfelelő állagra, onnantól kedvünk szerint ízesíthetjük, gazdagíthatjuk, cifrázhatjuk fűszerekkel, magokkal, mákkal, mandulával, kókusszal, szezámmal… Mindenesetre a jó tészta az alap, érdemes tudni az alapokat, és akkor csalódás senkit sem érhet.
Ha nyár, akkor gyümölcs! Barack - de szinte bármilyen gyümölcs - kerülhet az édes pitékre
A JÓ PITETÉSZTA TITKA
1. Tegyük a lisztet, a vajat és az összes szárazanyagot (sót, cukrot, mandulát, kókuszreszeléket) egy tálba, és robotgéppel magas fordulaton keverjük addig, amíg morzsás keveréket kapunk.
2. Ezután adjuk hozzá a folyékony alapanyagokat, vagyis a tojást, a vizet, a tejet, vagy ami szerepel a receptben, és keverjük tovább robotgéppel, amíg elválik a tészta a tál falától, és gombóccá összeáll. Ha túl száraz lenne, adjunk még hozzá a nedves alapanyagokból, ha ragacsos, akkor liszttel segítsünk elérni a megfelelő állagot.
A pitetésztával gyorsan dolgozzunk, a zsiradék nem olvadjun meg a kezünk melegétől, mert nem lesz omlós a piténk
3. Finoman lisztezzük a tésztagombócot, és lefedve tegyük hűtőbe legalább fél órára, de ha tehetjük, 3 óra pihenés még jobb a tésztának.
4. A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a piteforma vagy a tepsi méretére, ha rácsozzuk majd a tetejét, ehhez tegyünk félre, esetleg használjuk a lehulló darabokat.
5. Ha a recept szerint elősütést igényel a tészta, akkor a piteformába vagy tepsibe helyezett tésztára fektessünk sütőpapírt, majd szórjunk a tetejére lencsét, babot, rizst, vagyis valamilyen nehezéket, és így süssük a tésztát. Ezt a kelléket többször, sokszor használhatjuk.
A pihentetés nagyon fontos a pitetésztánál, sokkal finomabb lesz, ha hagyunk neki időt a hűtőben
PITE-TIPPEK
- A pitetésztához mindig hideg vajat használjunk, és gyorsan dolgozzuk össze az alapanyagot, akár géppel, akár kézzel készítjük a tésztát.
- A sós piték tésztáját fűszerezhetjük köménnyel, curryvel, szárított rozmaringgal, oregánóval, kakukkfűvel, de egy maréknyi pirított egész mák is nagyon finom a tésztában.
- Az édes tésztákba tehetünk egy kevés fahéjat, szárított és őrölt gyömbért, reszelt citrom- vagy narancshéjat, akár kakaót is.
Ha vannak egyszemélyes sütőtálkáink, ebben is készíthetjük a pitét: mutatós, és akár többféle tölteléket is tehetünk bele
- Ha lédús töltelék kerül majd a tésztára, mindenképpen hintsük meg a tésztát valamilyen nedvszívó alapanyaggal, ami illik a töltelékünkhöz is. Ez lehet kekszmorzsa, darált mandula vagy dió, fűszerrel elkevert zsemlemorzsa, vagy elősütés előtt megkenhetjük tojásfehérjével is.
- A sütés után 5-10 percig hagyjuk a pitéket pihenni, majd vegyük ki, és sütőrácson hagyjuk kihűlni, a sütőpapír nélkül, hogy a megfelelő nedvesség távozhasson, így nem lesz szalonnás a tészta.
A pitetésztát érdemes megszurkálni villával sütés előtt
VARIÁCIÓK SÓS PITETÉSZTÁRA
Alaptészta: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 csipet só, 6 evőkanál hideg víz
Tojásos alaptészta: 25 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg vaj, 2 csipet só, 1 kávéskanál cukor, 3 evőkanál hideg tej
Alaptészta teljes kiőrlésű liszttel: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 18 dkg vaj, 1 tojás, 2 csipet só, 1 kávéskanál cukor, 6 evőkanál hideg tej
Balzsamecetes pitetészta: 17 dkg liszt, 8 dkg kukoricakeményítő, 2 csipet só, 1 tojássárga, 1 kávéskanál cukor, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál balzsamecet
Pitetészta olívaolajjal: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl olívaolaj, 8 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor
CUKKINIS PITE OLÍVAKRÉMMEL
Az olívakrém helyett bazsalikomos vagy paradicsomos pestót is tehetünk a cukkinik alá
Hozzávalók:
A tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű liszt
18 dkg vaj
1 tojás
2 csipet só
1 kávéskanál cukor
6 evőkanál hideg tej
Valamint:2 zsenge cukkini
2 fej zsenge hagyma

frissen őrölt bors
csipetnyi pirospaprika
olívaolaj
Az olívakrémhez (tapenade):15 dkg magozott olívabogyó
5 dkg reszelt parmezán
2 ringli (elhagyható)
15-20 szem kapribogyó
fél dl olívaolaj
Elkészítés: A tészta alapanyagait dolgozzuk össze.
A cukkinit mossuk meg, majd zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tapenade-hoz (olívakrémhez) a hozzávalókat tegyük tálkába, és mixerrel pépesítsük.
A tésztát nyújtsuk ki, fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg egyenletesen az olívakrémmel. Fektessük rá a cukkiniszeleteket és a felkarikázott zsenge hagymát. Hintsük meg sóval, frissen őrölt borssal, pici pirospaprikával, locsoljuk meg olajjal.
Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük meg.
A receptet elmetheted saját recepttáradba >>>
GOMBÁS-SPENÓTOS-RICOTTÁS PITETORTA
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
2 csipet só
6 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:50 dkg gomba (bármilyen gomba lehet, de erdei gombával keverve még finomabb)
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
1 nagy marék zsenge spenótlevél
12,5 dkg ricotta
frissen őrölt bors
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A gombát megtisztítjuk, négybe vágjuk, majd az olaj és a vaj keverékén megpirítjuk. Az utolsó 2-3 percre hozzádobjuk a spenótot is, hogy a hő hatására kissé megfonnyadjon. Hagyjuk hűlni, míg a tésztával dolgozunk.
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, a tésztát megfelezzük, mindkettőt kinyújtjuk. Az egyik lapot sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük.
A pirított gombához és spenóthoz keverjük a tejfölt, a ricottát, sót és borsot, összeforgatjuk, majd a tésztán elegyengetjük. Ráfektetjük a másik tésztalapot, közepébe keresztet vágunk, és a tésztát kihajtjuk.
Betoljuk az előmelegített sütőbe, és 45 percig sütjük. Melegen vagy langyosan tálaljuk.
A receptet elmetheted saját recepttáradba >>>
Quiche-nek is elkészíthetjük ezt a sós pitetortát, ha a teljes tésztamennyiséggel kibéleljük a formát, majd 2 dl tej és 3 felvert tojás elegyét (sóval, borssal fűszerezve) a töltelékre locsolva sütjük meg

LILAHAGYMÁS LEPÉNY TÁRKONNYAL
Hozzávalók:
A tésztához:
17 dkg liszt
8 dkg kukoricakeményítő
15 dkg vaj
2 csipet só
1 tojássárgája
1 kávéskanál cukor
1/2 csomag sütőpor
6 evőkanál víz
1 evőkanál balzsamecet
Valamint:
6-8 fej lilahagyma
6 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál balzsamecet
5 dkg parmezán
1 csokor friss tárkony
diónyi vaj
pici liszt
frissen őrölt bors
Elkészítés: A tészta alapanyagait összedolgozzuk, majd kicsit pihentetjük.
A lilahagymákat megtisztítjuk, szálasra vágjuk, és az olívaolajon - takarékon - 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet és pici vizet, sót és borsot, és további 15 percig pároljuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütőtálat kivajazzuk (vagy sütőpapírral kibéleljük).
A tésztát kinyújtjuk, majd a tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, meghintjük liszttel. Készíthetünk egyszemélyes lepénykéket is, ebben az esetben a tésztát daraboljuk, és kézzel kilapogatjuk. A párolt hagymát egyenletesen elosztjuk rajta, frissen őrölt borssal és a felaprított tárkonnyal megszórjuk, és betoljuk a sütőbe, megsütjük.
A sütőből kivéve reszelt parmezánnal meghintjük, és szeletelve azonnal tálaljuk.
A receptet elmetheted saját recepttáradba itt >>>
Újhagymával vagy zsenge főzőhagymával is készíthetjük, ebben az esetben csak fele annyi ideig pároljuk a hagymát
VARIÁCIÓK ÉDES PITETÉSZTÁRA
Édes alaptészta: 22 dkg liszt, 14 dkg vaj, 2 csipet só, 6 dkg cukor, 2 tojássárga, 5 evőkanál hideg víz
Édes pitetészta tojás nélkül: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 2 csipet só, 12,5 dkg cukor, 2 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja és leve
Mandulás pitetészta: 22 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 2 csipet só, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 4 dkg őrölt mandula
Kókuszos pitetészta: 22 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 2 csipet só, 8 dkg porcukor, 4 dkg kókuszreszelék, 1 citrom reszelt héja és leve

ZÖLDCITROMOS PITETORTA
Hozzávalók:
A tésztához:
22 dkg liszt
14 dkg vaj
2 csipet só
6 dkg cukor
2 tojássárgája
5 evőkanál hideg víz
Valamint:
6 zöldcitrom (lime)
15 dkg cukor
6 tojás
7 evőkanál tejszín
1 evőkanál liszt
diónyi vaj
Elkészítés: A tészta alapanyagait összedolgozzuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piteformát kivajazzuk, majd a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy a tál peremére is jusson. A piteformába helyezzük, megszurkáljuk villával, és 15 percig elősütjük.
Közben a citromokat alaposan megmossuk, a héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk, kb. 2 dl-t kell kapnunk. A tojásokat a cukorral habverővel felverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a lisztet, majd a citromok héját és levét.
Az elősütött tésztára öntjük a citromos tojáskrémet, és kb. 30 percig sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.
A receptet elmetheted saját recepttáradba >>>
Kisebb pitetálakban, egyszemélyes tortácskákat is süthetünk, ekkor a sütési idő rövidebb
MÁLNÁS-MASCARPONÉS PITETORTÁCSKÁK
Málna helyett szederrel, áfonyával, eperrel is elkészíthetjük ezt a finomságot
Hozzávalók:
A tésztához:

22 dkg liszt
12,5 dkg vaj
2 csipet só
8 dkg porcukor
1 tojás
4 dkg őrölt mandula
A töltelékhez:
30 dkg málna
25 dkg mascarpone
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg aprított pisztácia
5 dkg porcukor
Elkészítés: 15 dkg málnát 1 evőkanál cukorral és pici vízzel felforralunk, majd szűrőbe tesszük, a levét is felfogjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, egy bögrével, a tésztával a muffinformát kibéleljük. Villával megszurkáljuk, majd 15-20 perc alatt megsütjük. A kosárkákat rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A mascarponét a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük.
A tésztakosárkák aljába 1-1 kanál málnapépet teszünk, erre vaníliás mascarponét kanalazunk. A tetejükre málnát teszünk, majd az aprított pisztáciával meghintjük. A tetejét meglocsolhatjuk a málna levével.
A receptet elmetheted saját recepttáradba itt >>>
MINI PITE GYÖMBÉRES CREME BRULÉE KRÉMMEL
2 in 1 - pite és creme brulée egyben
Hozzávalók:
A tésztához:

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
2 csipet só
12,5 dkg cukor
2 evőkanál rum
1 citrom reszelt héja és leve
A töltelékhez:
5 dkg friss gyömbér
1 dl tejszín
6 tojássárgája
12 dkg cukor
5 dkg barnacukor
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, majd a tésztát a pitetálkákba nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, majd 10-15 perc alatt elősütjük.
A tojássárgákat a tejszínnel és a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbért is.
Az elősütött tésztát hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenletesen elosztjuk bennük a tojásos-tejszínes krémet, és kb. 40 percig sütjük 110-120 fokon.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt megszórjuk barnacukorral, és forró grill alatt vagy karamellizálló pisztollyal megpirítjuk a tetején a cukrot.
A receptet elmetheted saját recepttáradba itt >>>





PALACSINTA ALAPRECEPT >>> 

PALACSINTA ALAPRECEPT

HOZZÁVALÓK
















  • 12,5 dkg liszt , 2 tk kristálycukor , 2 db tojás , 3 dl tej , olaj a sütéshez , só

ELKÉSZÍTÉS

    1. Tálba szitáljuk a lisztet 1 csipet sóval. Hozzáadjuk a cukrot, a közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojásokat, majd ráöntjük a tej 1/3-át. Alaposan összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tésztamassza sűrű és krémes. Végül hozzáöntjük a megmaradt tejet, és az egészet simára keverjük.
    2. Egy 16-18 cm-es serpenyőt felforrósítunk. Egy kevés olajjal megkenjük, majd beleadagolunk egy keveset a tésztából úgy, hogy a massza az egész serpenyőt kitöltse. Közepes lángon az egyik oldalát addig sütjük, amíg a széle el nem válik a serpenyő aljától. Ekkor késsel vagy lapáttal megfordítjuk, a másik oldalát is aranyszínűre sütjük, majd forró tányérra csúsztatjuk. Ugyanígy elkészítjük a többi palacsintát is.


Tálalás előtt néhány nappal is elkészíthetjük a palacsintát, ha kisütés után sütőpapírt teszünk a darabok közé és folpakba csomagoljuk. A hűtőben 3-4 napig tárolható, a mélyhűtőben pedig 3 hónapig is eláll. Utóbbi esetben fogyasztás előtt néhány órával becsomagolva felengedjük, és egy kevés olajjal kikent serpenyőben egyenként átforrósítjuk a palacsintákat.











A TÖKÉLETES RÁNTOTT HÚS

Szinte hagyomány a vasárnapi rántott hús, de hogy finom is legyen, annak bizony van néhány titka. A ropogós bunda és az omlós hús tökéletes párosa néhány praktikával biztosan sikerülni fog!

AZ ELŐKÉSZÜLETEK
A hús előkészítésénél a vastagabb szeleteket érdemes kicsit kiklopfolni, hogy a rostok felpuhuljanak. Nem szükséges ehhez húsklopfolót használni, elég lehet, ha egy kés nyelével vagy az öklünkkel kissé megütögetjük a húst.
Fontos, hogy a tojást jól verjük fel panírozás  előtt, különben nyúlós, ragacsos marad. A felvert tojásba ne tegyünk sót!
A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt, és csak finomlisztet használjunk erre a célra. Viszont fűszerezhetjük őrölt borssal vagy fűszerpaprikával, ezeket jól keverjük el a liszttel.
Lehetőleg házi zsemlemorzsát használjunk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kenyér- és zsemlemaradékokat sütőben kiszárítani, majd kézi reszelővel lereszelni, végül átszitálni. Ezt is ízesíthetjük: keverhetünk bele reszelt citromhéjat, parmezán sajtot, apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet vagy tök-, napraforgó- és szezámmagot. Ebben az esetben a nagyobb darabokat nyomkodjuk rá a tojással már bevont húsra, nem elég, ha csak megforgatjuk a keverékben.
Akkor tökéletes, ha a bunda ropogós, a hús pedig omlós!
A PANÍROZÁS
A húst hagyományosan lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A lisztbe forgatás után jól rázzuk le a húsról a felesleges lisztet, különben nem tapad rá a tojás. A tojást is alaposan csorgassuk le a húsról, mielőtt a zsemlemorzsába forgatnánk. A zsemlemorzsában csak éppen  forgassuk meg a húst, nem kell megnyomkodnunk. Csak annyi zsemlemorzsa kerüljön rá, amennyit magától felvesz!
Megunhatatlan klasszikus a rántott hús
A SÜTÉS
Válasszunk minőségi olajat, amelyek jobban bírják a hőt sütés közben, így nehezebben ég meg az étel. Nagy előnye a jó minőségű sütőolajnak, hogy nem habzik, ráadásul sokszor süthetünk benne.
A sütéshez mindig bő olajat használjunk. Sütéskor nagyon fontos az olaj hőmérséklete – akkor ideális, ha mindenütt egyformán serceg, de nem bugyborékol. A túl forró olaj megégeti a panírt, ha nem elég meleg, akkor inkább fő benne a hús, mint sül.
A csirkecombbal legyünk türelmesebbek, lassabban sül át, no de milyen finom!
A vastagabb húsokat (pl. a csirkecombot) fedő alatt 10 percig kell sütni, menet közben pedig egyszer megfordítani. Csak az utolsó öt percben emeljük le az edényről a fedőt, hogy a panír ropogós legyen.

A RÁNTOTT HÚS DICSÉRETE

Mi, magyarok, amit csak lehet, kirántunk. Eleink, Rúzsa Sándor, Angyal Bandi, Sobri Jóska és betyártársaik fokosukat, bugylibicskájukat rántották ki nyeregtáskájukból. Mi ma mást teszünk, minden étkezési célra szolgáló alapanyagot, legyen az állati vagy növényi eredetű, kirántunk.

Honnan is erednek a panírozott ételek? Ma ennek nézünk kicsit utána, kiindulópontnak a bécsi szeletet tekintve, persze kis olasz, közelebbről lombardiai kitérővel.
Hmmm... Jó kis bécsiszelet
ETTETEK MÁR ARANYAT?
Nem, nem ment el a józan eszem, sőt (sajnos nem jutottam igen komoly örökséghez, lottó ötösre sincs reményem, mivel kerülöm a szerencsejátékok minden fajtáját). A huszonnégy karátos arany ártalmatlan az egészségre. Magyarországon E175-ös ételszínezékként tartják számon, és ehető. Igaz, tápanyaga nulla, íztelen és szagtalan. Akkor minek együk, kérdem én, hisz sokkal mutatósabb dívák ékszereként. De ez nem mindig volt ám így! Sőt ma is vannak elszállt agyszülemények!
A londoni Bombay Brasserie étterem fehér szarvasgombával töltött aranyozott homárt kínál potom hatszázezer forintért, és a svájci DeLafée csokoládégyár aranyreszelékkel bevont pralinéi is a minimálbér kétszeresébe kerülnek, az aranyevés mégsem újgazdagok találmánya. A bizánciak kezdték, az arabok folytatták, a középkori Európa tőlük tanulta. Benedetto Salutati firenzei bankár például aranyporba forgatott mandulás kalácsot szolgáltatott fel azon a lakomán, melyet 1476-ban a nápolyi király tiszteletére adott. Középkori angol szakácskönyvek pedig beavatnak bennünket a dió és a halkocsonya aranyozásának rejtelmeibe is. (Hol van ma már az angol konyhaművészet ettől?) Az aranyport évszázadokon át afrodiziákumnak, sőt gyógyszernek is használták. 1514-ben egy velencei kalmár arany borjúszeletet tálalt fel vendégeinek.
Ez a pazarló életforma úgy felbőszítette a milánói szakácsokat, hogy feltalálták a szegények aranyát, a panírt. Lisztben, tojásban és kenyérmorzsában hempergették meg a bordát, így az ő húsuk is aranysárga lett. (A nagytanács pedig egyszer s mindenkorra betiltotta az ételek aranyozását.) Elmondhatjuk hát, az aranyevés hóbortjának köszönhetjük a rántott húst!
Aranybundás hússzelet
BÉCSISZELET, WIENER SCHNITZEL, VÍNERSNICLI
A Wiener Schnitzel a bécsi konyha közismert, hagyományosan borjúhúsból készített, panírozott, sült étele. Az étel első leírása egy 1884-ben kiadott szakácskönyvben szerepel. Katharina Prato 1907-ben kiadott nevezetes délnémet szakácskönyve „zsemlemorzsás borjúszelet”-ként említi. Egyes, nem bizonyított feltételezések szerint az étel az észak olasz Cotoletta alla Milaneséből származtatható, melynek elkészítési módja a 15. század folyamán juthatott el Bécsbe.
Egy másik elmélet szerint Radetzky tábornagy (Trebnitz, Csehország, 1766. november 2. – Milánó, 1858. január 5.) révén került 1857-ben Lombardiából Bécsbe. Ez az elmélet elsőként egy olasz gasztronómiai kiadványban, az 1969-ben kiadott Guida gastronomica d''Italia-ban, illetve annak 1971-ben németül is kiadott változatában jelent meg, miszerint Radetzky tábornagy Ferenc Józsefnek küldött lombardiai helyzetjelentésében említést tett az ízletes borjúszeletről, a cotolettáról is. Radetzky hazatérését követően pedig személyesen adta át annak receptjét a császárnak. Heinz Dieter Pohl osztrák nyelvész szerint azonban ez az elméletet sem helytálló, mivel csupán egy kitalált anekdotán alapszik, melyet más források nem támasztanak alá. Sőt még az anekdotában szereplő, a Radetzky-jelentést Bécsbe juttató bizonyos Attems gróf kiléte is teljesen megalapozatlan.
Radetzky mars a 2010-es Bécsi újévi koncertről (ezt az évköszöntőt én már hosszú évtizedek óta sosem hagyom ki):
LOMBARDIAI VONAL
Látogassunk el Lombardiába, Milánó környékére. Forrásaim, tapasztalataim szerint az ottani családok asztalán gyakran szerepel a rántott hús, de ők leginkább borjúhúsból készítik, a nálunk hagyományos liszt, tojás, zsemlemorzsa hármasból a lisztet elhagyják, és végül nem olajban, hanem vajban sütik ki.  Ez tehát egy másik variánsa a rántott húsnak.
Érdekesség az itthon közkedvelt milánói borda recepthez, hogy nem létezik! Ez magyar találmány, helyi étlapokon ezzel az étellel nem találkozhat, ki arra jár.
Akkor jó, ha ropogós a bundája!
HAZAI SZOKÁSOK
Nincs mit tennünk, nézzünk körül hazai tájakon, hisz mi itt élünk, vásárolunk, sütünk-főzünk, és persze mindezt jóízűen el is fogyasztjuk.
Azt hiszem, joggal kijelenthetem, hogy a magyar családok jelentős részénél a vasárnapi ebéd egyik elengedhetetlen fogása a rántott hús. Ennek leggyakoribb alapanyaga a sertéshús, abból is a karaj, a szűzpecsenye, illetve a szaftosabb, zsírosabb húsok kedvelőinél a tarja, esetleg comb, de akár oldalas is lehet. A karajt és a tarját készíthetjük csontos, illetve csont nélküli, erősebben, illetve gyengébben kiklopfolt (szép magyar szó, tudom) szeletekből.
Hagyományos módon a hússzeleteket besózzuk, esetleg borsozzuk, majd lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, olajban kisütjük. Kissé variálva a dolgokat a zsemlemorzsát gazdagíthatjuk különféle magvakkal, mint szezámmag, de őrölt dió, reszelt sajt is számba jöhet, Pistucot ismerve a mák sem kizárt!
Tölthetjük is mindenféle finomsággal a hússzeleteket
A sertéshúsból készült rántott húst akár meg is tölthetjük, ennek nálunk leginkább elterjedt változata a sajttal, sonkával töltött cordon bleu névre hallgató fogás. Tippként készítéséhez had mondjam el, hogy szeleteléskor célszerű a húst csak minden második szeletnél teljesen átvágni, a közbeesőknél hagyjunk olyan öt-hat milliméternyi összefüggő részt, az így kapott dupla szeletet kettéhajtjuk, az egyik oldalára ráhelyezzük a sonkát és a sajtot, majd ráhajtjuk a hús másik oldalát, és már is mehet a panírba.
Rántott halfilék
A sertéshús mellett igen elterjedt fogás a hazai asztalokon a rántott csirke is. A baromfiudvar eme kedvelt jószága tán még röfi barátunknál is változatosabb kínálatot nyújthat kedvelői számára. Rántott csibét készíthet ki-ki kedvére kedvenc részéből, legyen az combja, mellehúsa, szárnya, de akár a püspökfalatja is. Rántott csirkemell készítésénél mindenképpen érdemes azt kifilézni, szeletelni, és ha egy órányit fokhagymás tejben hagyjuk állni készítés előtt, isteni omlós lesz a végtermék. Comb esetén én a csont mellett mind az alsó-, mind pedig a felsőcombot mindkét oldalán alaposan bevágom, hogy jól átsüljön, ne maradjon véres. Az, hogy panírozás előtt a bőrét eltávolítjuk vagy sem, egyéni ízlés dolga. Drága Nagymamám specialitása volt a csirkemájjal töltött rántott szárny. A szárnyakból szép háromszögeket formázott, azok közepébe helyezett egy fél vagy egész májat, és így panírozva sütötte ki.
Húsokból természetesen az eredeti bécsiszelet mintájára használhatunk borjúhúst, de nagyon sok ismerősöm rántja ki a sertés vagy borjú körmét, sőt - bár én még nem ettem - hallottam már rántott pacalról is. Létezik még rántott nyúl- vagy békacomb, nem is beszélve a halfélékről, akár tengeri halfilék, akár édesvízi halak legyenek. Nálunk nagy kedvenc a rántott ponty például, hagyományos patkószeletben, de filézett változatban is.
A húsfélék mellett igen kedveltek a különféle bundázott zöldségfélék. Rántva igen népszerű a gomba, de mára elterjedtté vált a karfiol, a cukkini, a padlizsán, a különféle tökök vagy a hagymakarikák bundázása is.
Rántott cukkini
Rántott hagymakarikák
VISSZATÉRÉS BÉCSBE
Bécsben járva mindenképpen érdemes betérni a Figlmueller étterembe, ahol hatalmas méretű, a szó szoros értelmében vett „tányérról lelógós” Wiener Schnitzel-t tálalnak elénk. A Figlmueller Bécsben fogalom, pesti viszonylatban tán a Siposhoz hasonlíthatnám. Az 1905-ben alapított éttermet immár a negyedik generáció viszi családi vállalkozásként, a belvárosban, Stephanskirchétől légvonalban alig 150-200 méterre találjuk. Nem is egy étterem ez, hanem kettő! Egyik az eredeti, régi és pici, tőle pár lépésnyire, a sarkon befordulva pedig az új és korszerű. A régibe alig pár vendég fér, az újban több szinten várják a vendégeket, akik - ha nem foglaltak előre asztalt - sokszor a bejárat előtt kénytelenek várakozni, mire bejutva éhüket csökkenthetik.
De ha bejutottunk! Pizza méretű rántott húsokkal, más ételremekekkel és persze finom borokkal, hűsítő sörökkel randevúzhatunk. Érdekesség, hogy itt a rántott húst nem borjúból, hanem sertésből készítik, de higgyétek el, remek! Különleges szeletelési és klopfolási eljárást használnak, ha a hír igaz, a konyhai személyzet közül műszakonként 4 fő csak a hússzeletek veregetésével foglalkozik! Az eredmény: papírvékonyság, szeletenként olyan negyedkilónyi súly és mintegy 32-33 centiméteres átmérő! Valóban pizza méret! Ezeket a panírozott szeleteket egymás után három serpenyőben sütik ki, olyan fél perc alatt, tehát serpenyőnként 10-10 másodpercet töltenek a különböző hőmérsékletű zsiradékban! Hát nem semmi!
A húst citrommal tálalják, rendelhetsz mellé krumplisalátát (persze ha nagy a bendőd), de amit a tányérodon hagysz, elviheted későbbre. Remek, könnyű borokat kóstolhatsz, és hagyományos osztrák italokból válogathatsz még. Érdemes kipróbálni, ajánlom!


LINZER (ALAPTÉSZTA) >>> 

LINZER (ALAPTÉSZTA)

HOZZÁVALÓK
















  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 1 db tojás
  • citromhéj
  • 25 dkg margarin (olvasztva a legjobb)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • pár evőkanál tejföl

ELKÉSZÍTÉS

    1. A hozzávalókat sorban, robotgéppel (a dagasztókanalával) összekeverjük, majd, ha összeállt, kivesszük. Lisztezett deszkára helyezzük, és jól átgyúrjuk, majd folpackba tesszük,és egy fél órát pihentetjük. Fél óra elteltével kicsomagoljuk, és kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra.
    2. Bármit lehet készíteni belőle, akár formákat is ki lehet szaggatni belőle (virágokat, kerek lapot), megsütni, és kettőt-kettőt összeragasztani lekvárral, de én a Rákóczi-túrós aljaként is ezt készítem.
Kiss Edit
NEM!!!! A jó linzer sikere pont abban van, hogy a hozzávalókat HIDEGEN kell összgyúrni. Ha megolvasztjuk a zsiradékot, akkor a liszt beissza azt, és egy nehezen nyújtható ragacsos massza lesz. Ezt egybehangzóan de egymástól függetlenül több cukrásztól hallottam, a saját tapasztalatom is ez. Nyári hőségben is másképpen viselkedik a tészta.
Az alaprecept a könnyen megjegyezhető 10-20-30, tejföl nélkül.
10 dkg cukor, 20 dkg vaj, (és nem margarin!!!) 30 dkg liszt. Egy tojás sárgája, sütőpor. Gyorsan és hidegen kell összeállítani, hogy a vaj még a kezünk melegétől se olvadjon. Nem szabad "agyongyúrni!" Ezután nyújtás előtt hűtőben pihentetni kell minimum egy órán át.
Ettől még a készítője nevezheti a fenti receptet linzernek, de klasszikus linzer nem ez, hanem az, amit leírtam!
Bocsánat!





ÍGY KÉSZÜL: AZ ÉGETETT TÉSZTA >>> 
BÖGRÉS MUFFIN (ALAPRECEPT) >>> 

IGAZI AMERIKAI PALACSINTA >>> 

IGAZI AMERIKAI PALACSINTA

HOZZÁVALÓK
















  • 40 dkg liszt
  • 2 csomag sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 ek kristálycukor
  • 6 dl zsíros tej
  • 2 db tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj

ELKÉSZÍTÉS

    1. A lisztet elkeverjük a cukorral, a sóval és a sütőporral. A közepébe egy kisebb mélyedést fúrunk, és beleöntjük a felolvasztott vajat. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük, és közben hozzáöntjük az előzőleg elkevert tojást és tejet. Addig keverjük, amíg csomómentes lesz.
    2. Régi típusú (nem teflon) palacsintasütőben olaj nélkül, lassú tűzön kisütjük a palacsintákat a szokásos módon. Csokikrémmel fogyasztjuk.

      MÉG TÖBB PALACSINTA >>> 


MEGJEGYZÉS


A palacsintasütőt nem kell olajozni (mivel ez a tészta nagyon gyorsan magába szívja az olajat). Lassú tűzön kell sütni, mert 1 centi vastagra feljön, és hagyni kell átsülni. Az amerikaiak vajat tesznek a tetejére, és juharsziruppal öntik le, én az itt talált kedvenc csokikrémemet szoktam kettő közé kenni. 












ÍGY LESZ REND A KONYHÁDBAN: 8 ZSENIÁLIS ÖTLET, AMIÉRT HÁLÁS LESZEL!


A mosogatód alatt szanaszét hevernek a tisztítószerek, a kukádba mindig beleesik a zsák, és a fazékra passzoló fedőket is is hosszú percekig kell keresgélned? Nem vagy egyedül ezekkel a problémákkal, szerencsére azonban mindenre van megoldás! Íme 8 rendrakási trükk, amit imádni fogsz!

http://www.mindmegette.hu/rend-a-konyhaban-hasznos-tippek-trukkok-52732/


MIRE JÓ EGY ÜRES ÜVEG? 5 DOLOG, AMIRE A KONYHÁBAN HASZNÁLHATOD! >>> 
MIRE JÓ A FOLPACK? 7 TRÜKK, AMI MEGVÁLTOZTATJA AZ ÉLETED! >>> 
MOSÁSMENTŐ FILLÉREKBŐL! 3 HÁZI FEHÉRÍTŐ, AMI JOBB, MINT A HYPO! >>> 
5 MEGLEPŐ DOLOG, AMIRE A SZÉNSAVAS ÜDÍTŐKET HASZNÁLHATOD! >>> 

MIRE JÓ A FOLPACK? 7 TRÜKK, AMI MEGVÁLTOZTATJA AZ ÉLETED!


Frissen tartja a virágokat és megakadályozza, hogy bármilyen folyadék a táskádban boruljon - íme néhány dolog, amire a folpack a csomagoláson kívül használható. Az alábbi videóból minden zseniális trükk elleshető!




5 MEGLEPŐ DOLOG, AMIRE A SZÉNSAVAS ÜDÍTŐKET HASZNÁLHATOD!

MOSÁSMENTŐ FILLÉREKBŐL! 3 HÁZI FEHÉRÍTŐ, AMI JOBB, MINT A HYPO!


Kivel nem esett még meg, hogy a kedvenc fehér blúzát összemosta a kedvenc piros zoknijával? Legfeljebb azzal, aki még soha életében nem mosott. Mutatunk 3 csúcshatású fehérítőszert, amivel az összes rózsaszín ruhád újra ragyogó fehér lesz!

TIPP #1 
1 bögre víz
1/4 bögre fehérítő
10 perc áztatás, majd öblítés. Ismételjük meg, ha szükséges!
TIPP #2
1 rész ammónia
1 rész mosogatószer
30 perc áztatás, majd öblítés. Ismételjük meg, ha szükséges!
TIPP #3
1 rész víz
1 rész peroxid
30 perc áztatás, majd öblítés. Ismételjük meg, ha szükséges!
Figyelem: mindig alaposan vizsgáljátok meg az etikettet!!!

How To Fix Color Bleed Stained Laundry


13 PRICELESS TRICKS TO LOOK GORGEOUS ON A BUDGET


33 Clothing Hacks That Will Save You A Lot Of Money


Extend waist trousers kihiztuk a nadrágot


How to alter | Resize Waist In Jeans(DIY)


HOW TO: EASILY DOWNSIZE WAIST OF JEANS | NO SEWING /nadrág szűkités derékban


Blue Jean Original "Magic" Hem (version 2.0 – updated) / felhajtás


Fitted Jeans Waist-FULL Version-No More Gap in Back! How To Take In Waist / bő nadrág szűkitás


How To Take In Jeans Waist - No More Gap/bő nadrág szűkitás

https://www.youtube.com/watch?v=ImbY8UJQkxw




Darn crotch jeans sample / foltozás


FIXING CROTCH PANT HOLE NO SEW METHOD ALMOST LIKE NEW / foltozás vasalás


HOW TO FIX A HOLE IN YOUR JEANS / foltozásvasalható folttal

https://www.youtube.com/watch?v=-3feCiYuZ4M

How to Repair Your Jeans


ESTRECHAR LA CINTURA A UN VAQUERO


COMO AJUSTAR UNOS JEANS QUE NOS QUEDAN GRANDES/ nadrágszár szűkités


Zurcir o remendar un pantalón vaquero/ foltozás


CAMBIAR CREMALLERA A UN VAQUERO parte 1/ cipzár csere


CAMBIAR CREMALLERA A UN VAQUERO parte 2/ cipzár csere 2

https://www.youtube.com/watch?v=Kjfe6pV8XFo

CAMBIAR CREMALLERA A UN VAQUERO parte 3/ cipzár csere 3

https://www.youtube.com/watch?v=0gI63saOxwA

Bajo original de un pantalón vaquero al cortar el largo/ nadrágszár felhajtás


Cortar el largo a un pantalón vaquero / nadrág szár felhajtás


3 formas de acortar un pantalón vaquero, tejanos o jeans


Make Your Pants Fit Better!- Sewing Tutorial


DIY// CLOTHING/ FASHION LIFE HACK. How To Fix Too Tight Pants


Plus Size Jeans Dressing Room Try On (Apple Shape) | Look Book |


Sizing is the Worst


How to alter | Resize Waist In Jeans(DIY)


How to Expand the Waist on Blue Jeans



Expand the Waistband of Your Jeans without a Sewing Machine


What To Do If Your Pants Waistband Is Too Tight


AMERIKAI CSOKIS KEKSZ >>> 
EGYSZERŰ KELT TÉSZTA >>> 
LEVELES TÉSZTA BÁRMILYEN SÜTEMÉNYHEZ >>> 
ÍGY LESZ TÖKÉLETES A KUGLÓF ÉS A MUFFIN: 10 TUTI TIPP KEVERT TÉSZTÁHOZ >>> 
ÍGY LESZ TÖKÉLETES A FÁNK, A KENYÉR A KALÁCS - KELT TÉSZTA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 
10 TIPP GYÚRT TÉSZTÁHOZ: ÍGY LESZ TÖKÉLETES A HÁZI PASTA ÉS SÜTITÉSZTA >>> 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése