2016. december 11., vasárnap

Alternatív építkezés






Alternatív építkezés


Szalmaházépítés A-tól Z-ig


A szalmabála ház tapasztása, festése


A szalmabála ház épületszerkezetei


A szalmabála ház tervezése, alapozása, szigetelése


A szalmabála ház történelme



Megjelenítés mappában  Eltávolítás a listából


Szalmaház épül Rómában



Róma Quadraro negyedében épül az első városi szalmaház. 


A klasszikus téglák helyett szalmabálákból és vakolatként fából és agyagból, az antik római hagyomány szerint. A ház teljesen környezetbarát, lélegző és ellentétben azzal, amit gondolnánk, végte1enül tartós. (Aiolus News)
A szalmaházat a BAG cég tervezte, amelynek vezetője Paolo Robazza, aki épített már ökofalut Pescomaggiore-ban / L’Aquila körzetében /‚amelynek nagy részét a 2009-es földrengés rombolta le. A technikát, amelyet főként vidéken alkalmaztak, most először próbálják nagyvárosban. A szalmának, mint építőanyagnak a felhasználása előnyös: nagyfokú hangszigetelést biztosít, télen meleget, nyáron hűvöset és teljesen kizárja a nedvességet is. Adott esetben az ökológiai fenntarthatóságát azzal is biztosítják, hogy az építkezés helyi gyártókkal, cégekkel történik, az anyagok “0 km-es” szállításával. Mindez a ház árában is jelentkezik: míg a hagyományos anyagokból készült 180 négyzetméteres házak négyzetméterenként 1.800 euróba kerülnek, az ugyancsak ekkorára tervezett szalmaház négyzetmétere csak l.000-l.200 euróba. A régi-új technikával épülő ház elkészítésében részt vehetnek az ország minden részéből érkező fiatal építészek. A szalmaház, a tervek szerint, ez év júliusára készül el.
forrás: alternativenergia.hu - energiacentrum.com - AiolusNews











NÉGY NAP ALATT CSALÁDI HÁZ?

Kóger Sára

Építhetjük szalmából, vályogból, algából, vasbetonból vagy akár agyagból házunkat? Ezek a megoldások vajon környezettudatosabbak, költségkímélőbbek, szebbek és praktikusabbak, mint a téglából készült szerkezetek? Egyáltalán vannak erre példák Pécs utcáin? Szerdai PécsMa Presszónk témája az alternatív építészeti megoldások lesznek.

Dr. Kondor Tamás, a PTE Építéskivitelezési és Mérnöki Menedzsment Tanszék vezetője, egyetemi docens és a magyar népi építészet kutatója beavat, hogy a vályog, a szalma és az agyag építészet – bár egyenként mind nagyon különbözőek – a népi építészetig nyúlnak vissza, ahol az emberek ésszerűen, a környezetben megtalálható anyagokból építkeztek.
VályogházSzupervályog-technológia Magyarországon
A 21. században ugyanilyen fontos a logikus gondolkodás, mint amilyen a népi életben volt, manapság ehhez a fajta paraszti, a környezettel való harmóniához próbál visszatérni az ember. Ez a tendencia erős az építészeten belül is. Ezen anyagok – a szalma, vályog és az agyag – feltételrendszere azonban teljesen más, mint a téglaszerkezeteké.
A vasbeton dr. Kondor Tamás szerint ezekkel a természetes anyagokkal szemben szerkezetileg más célú, más igényekre készült alapanyag. Egy családi ház építéséhez bizonyos szempontokból biztosabb megoldás, elfogadhatóbb technológia – mondja az építész. Környezettudatosság szempontjából azonban teljesen más aspektust képvisel.
Agyag házSzárazagyag előkészítő üzem Magyarországon
Az alga a többi alternatív anyag mellett szintén új keletű megoldásokat kínál akár családi házak építésére is, ám meglehetősen vitatott alternatíva, ugyanis egyelőre még kísérleti fázisban van – így dr. Kondor Tamás.
Mindezen építészeti technikákra vannak országunkban és régiónkban is példák, kísérleti jellegű tervek és némely esetekben kivitelezések is. Ám, hogy ezekből az alternatív anyagokból készült épületek csak kezdő próbálkozások, vagy igazi reformtörekvések, és érdemes-e elfelejtenünk a téglaszerkezeteket, az csak szerdán, a PécsMa Presszó kerekasztal-beszélgetésén derül ki.
Időpont: Június 25. (szerda), 18:00
Hely: Nappali Bár (Király utca 23-25.)
Vendégek:
  • Dr. Kondor Tamás – a PTE Építéskivitelezési és Mérnöki Menedzsment Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens, a magyar népi építészet kutatója
  • Dr. Medvegy Gabriella – a PTE Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszék oktatója, kapcsolati dékánhelyettes
  • Dr. Ifj. Kistelegdi István – a PTE Energiadesign Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens
Addig is, nézze meg, hogyan épült fel mindössze 4 nap alatt egy 150 négyzetméteres passzívház, amelyhez csak egy csavarhúzóra van szükség.
Ha bővebben érdekli ez a fajta építkezés, akkor errefelé olvasgasson.

Pop-Up House: the affordable passive house


Pop Up House - Paris Mai 2016 - Journée de solidarité logement


Pop-Up House: the affordable passive house


VirtualExpo’s new Headquarters


VirtualExpo Inauguration



Összement a fűtésszámla az újrahasznosított házban


A válság miatt is egyre többen keresik meg egy Budakeszin álló ház tervezőit olyanok, akik élhető méretű házat akarnak, és olcsón szeretnék fenntartani. Szerintük terjed a gondolat, hogy egy lakóépület nemcsak a mérete, hanem a tudása miatt is lehet státusszimbólum. Mit tud egy minimalista független ház?
Hetven centiméter vastag a fal, harminc a tetőzet, ötven az aljzatszigetelés. Háromrétegű üvegezésű nyílászárók a falba épített tokokkal, hogy megelőzzék a hőhidak kialakulását, amelyek miatt elillan a meleg. Ennek is köszönheti a házban lakó, nemsokára öttagúvá váló család, hogy még mindig a tavalyra vásárolt pellettel fűtenek. "Túl sokat vettem, azt hittem, több kell" - mondja Bártfai-Szabó Gábor, amikor körbevezet a Budakeszin álló épület körül, amely 2010-ben Év Háza-díjat kapott.
Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bártfai-Szabó Gábor az épület homlokzata előtt - kattintásra galéria nyílik!
A házat most bővítik, az egész beruházás alapelve a takarékosság és a minél hatékonyabb működés megoldása. Bártfaiékat azért kerestük fel éppen most, hogy tapasztalataikat hasznosítani tudják azok, akik most készítik elő a jövő évre tervezett lakásrekonstrukciót, házépítést. "Hat-nyolc évvel ezelőtt még mi is olyan megrendelőkkel találkoztunk, akik az adott telekre engedélyezett legnagyobb alapterületet kérték beépíteni - vagy kicsit még nagyobbat. Hiszen a ház státusszimbólum" - mondja Gábor. Csakhogy amint a család változik, és a gyerekek önállósulnak, ott maradnak a szülők az óriási, 100-200 négyzetméteres családi házban, és nem tudnak mihez kezdeni
Mindenki úgy keres vagy építtet házat, hogy az nemcsak a fizikai, hanem a lelki igényeinek is megfeleljen, továbbá anyagilag elérhető legyen. E három tényező egymáshoz viszonyított aránya változik az idők során. "Nyilván a tavalyi Év Háza-díjnak köszönhetően, de a válság miatt is egyre többen keresnek meg bennünket olyanok, akik normális méretű házat akarnak, amelyet utána fenn is tudnak tartani. Terjed az a gondolat, hogy egy ház nemcsak a mérete, hanem a tudása okán is lehet státusszimbólum" - teszi hozzá.
Ami távolról nézve drága klinkertéglának látszik, valójában húszforintos bontott tégla, amelyet Karcagról hozattak tízezerért. Szintén bontásból származik a tetőcserép - látszik is, meddig tart az épület első része, és hol kezdődik a toldás. De kit érdekel? Ez a ház már a külsejével hirdeti, hogy tervezőit a tudatosság és az ésszerűség vezérelte, nem pedig a konvenciók. Az újrahasznosítás révén is kerülhetett az A-A+ kategóriájú, azaz majdnem a legmagasabb hőenergetikai minősítésű, 29 négyzetméter alapterületű épület 8,5 millió forintba (alternatív fűtéssel, biológiai szennyvízülepítővel, 224 méternyi kerítéssel együtt), ami 160 ezer forintos négyzetméterár.
Az a legjobb szigetelésű ház, amelyen nincsenek ablakok - ez persze az élhetőség ellen szól. Gábor és Orsolya két évig tervezgették leendő házukat, és végül egy U alakú falazat mellett döntöttek, amelynek erődjellegét a déli és nyugati homlokzat sarkára illesztett nagyméretű nyílászárók oldják. Ablakból egyébként szokatlanul kevés van, de a napfény az üvegajtókon akadálytalanul jut a lakótérbe. Összességében tehát nem kevesebb az üvegfelület, mint egy hagyományos házon, csak máshogyan van elosztva.
Fentről lefelé építik
2009-ben költözött be az akkor még háromtagú család a 29 négyzetméter alapterületű és 12 négyzetméteres tetőtérrel rendelkező házba. A ház méretét a telek 3 százalékos beépíthetősége korlátozta, de Orsolya és Gábor nem is igényelt sokkal nagyobbat. Azt azonban már akkor tudták, hogyan bővítik majd.
Tudtuk, hogy a beépíthetőséget az önkormányzat meg fogja emelni 15 százalékra - ez szerencsésen egybeesett a második gyermek születésével. Így mód nyílt arra, hogy a házhoz toldjanak egy pergolát (fedett teraszt), annak padlását építették be dupla gyerekszobának, csatlakozva a meglévő épülethez. Igaz, így egymásba nyílik a két félszoba, de pici gyerekek esetén ez még nem baj. Most, hogy jön a harmadik gyermek, a pergola lábazata is beépül újabb szobának, vagyis azzal nő az összes alapterület 51 négyzetméterre. "Belülről kifelé és felülről lefelé építjük a házunkat" - mondja Gábor.
Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Így készül a hőszigetelt fal - nézzen további képeket a bővítésről!
"Ötven évre előre végiggondoltuk, hogy az egyes életfázisokban mekkora házra lesz szükségünk. Ha majd egyszer kirepülnek a gyerekek, visszaalakítjuk a fűtött tereket az eredeti garzonméretre, a bővítmény pedig télikert, nyári lakrész lesz, tehát fűtetlen" - mondja a megoldásról Orsolya.
Független ház
Az utcába nincs bevezetve a gáz, így más jellegű fűtést kellett kitalálni, de egyébként is többé-kevésbé önfenntartó házat akartak. Végül a számítógép-vezérlésű, légfűtéses pelletkályha mellett döntöttek, amely reggelente másfél óra alatt felfűti a házat a gyerekek miatt beállított 22 Celsius-fokra, amit az épület tart egész nap. A gyerekek zokniban szaladgálhatnak, mégsem fáznak, talán az egyenletes melegnek is köszönhető, hogy csak ritkán betegek. A szobájukba háromtagú radiátort állítottak, a meleg vízről éjszakai áramra kötött 120 literes villanybojler gondoskodik, ez elég is, mert kád helyett mélyített, ülőkés zuhanytálcát építettek be.
Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Másfél órás fűtés elég a hideg télben is - még több fotó a galériában
Az önfenntartás jegyében napelemet szeretnének telepíteni a tetőre, hogy minél kevesebb hálózati energiára legyen szükségük, azaz minél függetlenebbek lehessenek az áramszolgáltatótól. A csatornázás hiányából is igyekeztek előnyt kovácsolni: a szennyvíz feldolgozását baktériumokra bízzák a biológiai szikkasztóban, a maradék szárazanyagot elegendő évente egyszer elszállítani. 
Természetes és lehetőleg bontott anyagokból építkeztek. Menet közben a gazdaságosság és az újrafelhasználhatóság összetalálkozott, úgyhogy nem is kellett kényszermegoldásokat bevetni.
A téglahomlokzat olcsóbb, mint bármely vakolt fal. A tizenkét centiméteres külső téglafal és a harminc centiméteres belső tartófal közötti harminc centiméteres rést tűzgátló adalékanyaggal és rágcsálóirtóval kezelt újságpapír-darálék tölti ki. Összesen egy tonnányit építettek be, de Ausztriából hozatva is feleannyiba került, mint a hagyományos műanyag szigetelőhab ára. A maradékot a cég elszállította, nem szaporította az építési hulladékot. (Az építkezés teljes dokumentációja elérhető itt, az Építészfórum oldalán.)
Összement a fűtésszámla
Az autonóm épület hőtechnikai értékben tud annyit, mint egy passzívház, de nem kell mesterségesen lélegeztetni, szellőztetni - mert annak energiaigénye hatalmas.
"Egy passzívházban áramszünet idején vagy megfullad az ember, vagy kinyitja az ablakot, azzal viszont lőttek a passzivitás elvének. Mi ki sem tudtuk volna fizetni az egymillió forintos légcserélő készüléket. Eleve olyan építő- és burkolóanyagokat választottunk, amelyek képesek elnyelni a párát, de nem okoznak penészesedést, és benntartják a meleget. Így a házunk hőszigetelő értéke kétszer akkora lett, mint egy passzívházé. A fűtésszámla viszont huszada egy hagyományos épületének" - részletezi Gábor.
Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Bártfai-Szabó házaspár tárgyak helyett élményeket gyűjt - kattintson a képre még több fotóért!
Feltesz egy kávét a villanytűzhelyre, amely mögött kis bukóablak a páraelszívó. A ház tervezésekor minimális gépészeti igényre törekedtek, ezért van csak két vízkiállás (a konyhában és a fürdőszobában), de a fűtést is a fizika törvényei irányítják: a lakókonyhában a lépcső mellett álló kazánból fölfelé, éppen a hálószobákhoz áramlik a meleg levegő. "Egyrészt a költségek lefaragása vezérelt ebben, hiszen minden építkezés során a gépészet a legdrágább tétel. Másrészt pedig ez is a ház önfenntartó képességének része" - mondja Gábor. 
Részben a gyerekekre gondolva, részben párakezelő képességük miatt választottak természetes alapú festékeket és olajokat, amelyek nem bocsátanak ki mérgező illóanyagokat. Ráadásul tartósak is: a ház állagmegőrzéséhez időnként kezelni kell a fafelületeket, de más munka nincs vele. Ezzel a környezeti terhelést igyekeztek minimalizálni.
Amilyen kicsi, olyan tágas
Az, hogy kinek mennyi a térigénye, sok tényezőtől függ. "Egy kisgyerek folyton a szülőjével szeretne lenni, nem vágyik elvonulásra, úgyhogy nekünk még könnyű" - mondja Orsolya. És lehet, hogy a ház alapterülete kevésnek tűnik, de tavasztól őszig úgyis kint vannak a kertben. Az eresz jócskán túlnyúlik a házon, amolyan nyitott tornácként szolgál, száraz időben a lakótér meghosszabbítása.  
Egy átlagos magyar háztartáshoz képest itt nagyon kevés a szekrény, a személyes tárgy. Jószerével még könyvből is több van, mint a ruhából és gyerekjátékból - összesen. Nemcsak a fehér festés miatt puritán a környezet. "Panellakásból költöztünk ide, és ott hagytuk a tévét. Nincs rá szükség. Elég az internet és az okostelefon. Az alsó szintet leszámítva azért terveztünk kis szobákat, hogy azokban tényleg csak aludjanak a gyerekek, de egyébként töltsük együtt az estéket, hétvégéket" - mondja Gábor.
Szerinte van rá magyarázat, hogy miért nem mindenkinek ilyen háza van. "Az átlagemberek nem rendelkeznek kellő információval, és az önkormányzatok sem igazán partnerek ebben. A társadalom vertikális szemléletének is meg kell változnia, a tekintélyelvű döntéshozatali rendszernek az építészek csak az elszenvedői" - mondja Gábor. Akárcsak a mai élet számos területén, szerinte a fenntartható építészetben is hamarosan a horizontális jellegű, közösségi szerveződés lesz a járható út.
Példa erre tulajdon lakókörnyezetük. Utcabeli szomszédjaikkal egy ideje arról beszélgetnek, hogy építeni kellene a közelben egy óvodát a gyerekeknek. Ha mindezt újrahasznosított, természetes anyagokból, feleannyi pénzből lehet kihozni, mint egy hagyományos, energiazabáló épületet, akkor az egész közösség jól járna ezzel.

Passzívházak az osztrák Hartl Haustól


Az osztrák Hartl Haus készházgyártó cég, amely 2004 ősze óta a "klima:aktiv" névre keresztelt osztrák minisztériumi kezdeményezés hivatalos partnere, már évekkel ezelőtt felépítette az első - minimális energiát használó - előregyártott klima:aktiv mintaházat. A ház mind ökológiai, mind energiatechnológiai szempontból mintaértékű házépítési koncepció alapján épült - és ezt a házat bárki megtekintheti, hiszen bemutatóházként üzemel.
Forrás: [origo]

AJÁNLAT


A klima:aktiv projekt az osztrák kormányzatnak a kiotói jegyzőkönyv végrehajtását célzó kezdeményezése. A legfontosabb cél meghatározó módon ösztönözni a környezet- és klímabarát építkezést, innovatív koncepciókkal reagálni a környezettudatos építés által támasztott követelményekre, ezzel jelentősen hozzájárulva a környezet védelméhez.
Aki klímabarát módon építkezik, kétszeresen is jól jár: egyrészt javít az életminőségén, másrészt hosszú távon alacsonyabbak lesznek az energiaköltségei! Egy Hartl Haus "Energy X" ház (lásd a mellékelt képet) fűtésére fordított energiafogyasztása például több mint 80 százalékkal (!) alacsonyabb, mint egy építési szabályzatnak megfelelően épített házé.
Arany Gábor, a Hartl Haus magyarországi vezetője elmondta, igenis érdemes többet áldozni a jó falszerkezetre, a minőségi nyílászáróra, illetve a jól kivitelezett födémre és tetőre. Az energiaárak (és a szolgáltatás) kiszámíthatatlansága miatt ma hiába számolunk úgy, hogy a többletköltésünk, mondjuk, 5 év múlva hozza vissza a befektetett pénzt - nem biztos, hogy 5 év lesz belőle. A gáz lehet, hogy 3 év múlva már annyiba kerül, hogy a Hartl Haus-falszerkezet már hamarabb megtérül.
És akkor arról még nem is szóltunk a többi előnyről, mint például a kiemelkedő komfortérzet, vagy az, hogy nyugdíjas korunkban, amikor már egy átlagos ház rezsijét alig tudnánk fizetni, a Hartl Haus-otthont könnyedén fenn tudjuk tartani - tehát érdemes hosszú távon gondolkodni.
 
Mi fán terem a Hartl Haus készháza?
 Hartl Haus passzívház I.




A Hartl Haus bemutatóházának építése során csak bevizsgált és tanúsított építőanyagokat használt fel a gyár. Az alapvető építőanyag, a fa, mint természetes és megújuló nyersanyag eleve az ökológiai építésre rendeltetett, amellett kiváló, 17,3-as OI3-értékkel rendelkezik. (Az Ökoindex-3 az építőipari termelés környezeti minőségének értékelésére szolgál, kiszámítása az elsődleges energiatartalom, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása és a savasodás-előidéző hatások alapján végezhető el.)
A Hartl Haus klima:aktiv falszerkezetével a szén-dioxid-kibocsátás is csökkenthető. Gyártása során 25 tonnával kevesebb szén-dioxid termelődik (ez 8,3 tonna olaj elfogyasztásának felel meg), mint ha a házat tömör szerkezettel építenék fel.
A Hartl Haus Energy X bemutatóház nappali része és az étkező nyitott és tágas térkoncepciója bőséges szabad teret és kényelmet biztosít. A déli tájolású, nagy üvegezett felület lehetővé teszi a nap melegének hasznosítását, és világos, fényben úszó lakókörnyezetet teremt. A földszinti plusz szoba szolgálhat dolgozóként vagy vendégszobaként. A plusz zuhanyzó a hozzá tartozó külön vécével így egy kis lakást alkot a hall területén, melyet az üvegezett tolóajtók választanak el a nappalitól és a konyhától.
 

És hogyan készül?

Hartl Haus passzívház II.







Íme a ház, aminek nincs rezsije!


Majdhogynem önfenntartó, a rezsit a minimálisra redukáló Earthsip házakat az 1980-as években kezdtek létrehozni egy amerikai építész, Michael Reynolds ötlete nyomán.

Ma már szerte a világon egyre több ilyen passzívház épül, a cél nem titkoltan a minél teljesebb függetlenedés a szolgáltatóktól, az önellátó, önfenntartó, szabadabb élet, és a környezetvédelem.
f5692e01-0739-4901-97f8-e921671a3384
Az összes, passzívházakra jellemző technológiát használják, alternatív energiaforrásokat használnak, és már a házak építésénél is bevetnek újra felhasznosítható hulladékot.
549620_10151064358574724_1747664010_n
Az ilyen típusú ház a vizet a tetőn kialakított gyűjtő segítségével az esőből és hóból nyeri és hasznosítja, miközben nem szennyezi a földalatti víztározókat. A vizet napenergiával és természetes gázzal melegítik.
3471114639_6ab9bc0feb_z
Ha az emberek önfenntartó, infrastruktúrától elzárt házakról hallanak, általában primitív építményeket képzelnek el, ám ezek a házak minden modernkori kényelemmel felszereltek – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.
Brighton_Earthship_Picture1-625x833
Minden Earthship-házhoz üvegház is tartozik, hogy éghajlattól függetlenül az év bármely szakában ellássa a lakókat zöldséggel, gyümölccsel.
g3_oview1
Az Earthship még a legszárazabb éghajlaton is képes elég vizet gyűjteni a mindennapi használathoz. A tetőn kialakított gyűjtőből a víz egy ciszternába folyik. Az ebben tárolt vízből egy szűrő segítségével kiszűrik a baktériumokat, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen.
global_greenhouse
A már használt és ivásra alkalmatlan víz a szürke víz, melyet WC öblítésére használnak. A szennyvizet egy betontartályban tárolják, melyben a nap melegének hatására öntisztuló folyamatok indulnak el, és ezt a vizet a nem emberi fogyasztásra szánt növények öntözésére használják.
g3_bathroom1inline1_earthshippage27_2
Egy videó az önfenntartó házról:



Szupervályog, földzsák építés - új környezetbarát építési módszer


földzsák, másnéven szupervályog építési mód ötvözi a hagyományos vályogépítési módszert a legmodernebb ismeretekkel, és kiküszöbölve annak hátrányait egy új, környezetbarát építési lehetőséget ad a kezünkbe. Kivitelezési módjában leginkább a homokzsákokból épült gátakra emlékeztet.
szupervályog (angol nevén superadobe, illetve earthbag) nagyon hasonlít a homokzsákokból épült védművekre, melyekkel az árvizek ellen védekeznek, annyi különbséggel, hogy itt nem vágják méretre a homokzsákokat, hanem hosszú csíkokban folyamatosan töltik meg a földdel, vályoggal és stabilizáló anyaggal. A Nader Khalili által, a NASA felkérésére kifejlesztett módszert eredetileg a Marson, illetve a Holdon a jövőben kialakítandó emberi települések lehetséges lakásmegoldásaként akarták (akarják) alkalmazni.

A zsákok alapanyaga

A hosszú polipropilén zsákokba cementtel kevert földet, vályogot töltenek, melyet tömörítenek. Tölteléknek nem csak földet használhatunk, ugyanúgy megfelel a homok, föld, rizsburok, morzsalékos vulkáni kőzet, sóder stb... Ha gyengébb a töltőanyag, több stabilizáló anyagra (cement, mész) van szükség. A rétegeket szögesdróttal kötik össze, mely egyben biztosítja a fal húzósziládságát. A zsákokból leggyakrabban íves falakat, kupolákat építenek, így nincs szükség más építőanyagra, és homogén marad a szerkezet. A kész házat ezután kívülről tapasztják, vagy cementes vakolattal látják el.
földzsák házak
Egy kísérleti földzsák ház Pomonai főiskola biogazdaságában.

4 dolog, amitől különleges a földzsákos építési módszer

1. Polipropilén zsákok - ezek biztosítják a földfal húzószilárdságát
2. Szögesdrót a sorok között - ez, mintegy zippzár összeköti a sorokat, és biztosítja a még erősebb húzószilárdságot
3. A vályoghoz, töltőanyaghoz kevert mész vagy cement - ez biztosítja a töltőanyag stabilizátását
4. Íves szerkezet - struktúrális szilárdság. Az íves szerkezetek, kupolák, homogénné teszik a szerkezetet, és sokkal ellenállóbbak a környezeti katasztrófáknak, földrengéseknek.
A szerkezet a vizsgálatok alapján a szerkezet a földrengésnek, hónak, szélnek 200 %-osan megfelelt. Egyes építési hatóságok amerikában a szerkezet függőleges összekapcsolódását hiányolták, ezért volt ahol drótháló és lőtt beton alkalmazását írták elő.

Építési költségek

Mivel a hozzávalók nagyon olcsón beszerezhetők (a töltőanyag a telken megtalálható), az építési költségek nagyon alacsonyan tarthatók - de csak saját, vagy közösségi, kalákás építés esetén, mivel a nyugati világban a munkadíjak a legdrágábbak.

Videó:

Szupervályog - olcsó és nagyszerű építési technológia


Mobilházak olcsón



Egyre nagyobb az igény és az érdeklődés a mobilházak iránt, ami nem is csoda, hiszen a lakáspiacon szinte a legolcsóbb kultúrált lakhatási lehetőség a mobilház. Elég hozzá akár egy közműves hétvégi telek (persze jó ha kamionnal megközelíthető) és már vihetjük is az 
olcsó mobilházat.
 

Mitől olcsó egy mobilház?

Ahogy körülnéztünk a piacon, szembe ötlöttek a legolcsóbb mobilházak, melyeket már 1,5 M Ft-től kínálnak. De mitől lesz ilyen olcsó egy mobilház? Az ilyen olcsó mobilházak mindenképp használtak (nem kizáró ok, csak számítani kell a felújításra), legtöbbször a legkisebb méretűek (20 m2 körül), de legfőképp téliesítésre szorulnak.

Téliesített mobilház - fontos a hőszigetelés!

Egy mobilház vásárlásánál ugyanolyan fontos figyelembe venni az üzemeltetési költségeket mint egy rendes háznál. Ez pedig leginkább a fűtésszámlában fog jelentkezni. A mobilházak többsége villany fűtésű, bár sok házban egyáltalán nincs fűtés, vagy csak az egyik szobában. Figyelembe kell venni az ablakok minőségét: az egyrétegű üvegezés nem megfelelő télre, egy ilyen ház maximum nyaralónak megfelelő. Ha télen is használni - lakni szeretnénk benne mindenképp két rétegű ablakokra van szükség. Ez persze utólag is beépíthető, de az már plusz költség.
A harmadik tényező a mobilházak téliesítésében a hőszigetelés. Ahogy a könnyűszerkezetes házaknál is, itt is legalább 10 cm vastag hőszigetelésre van szükség ahhoz hogy ne költsük el a fűtésre a ház árát pár éven belül.
A téliesítettként hirdetett mobilházak ára 2,5 Millió forintnál kezdődik.


Mobilház képekben: 3 hálószoba 53 m2-en két fürdővel


A ház alapterülete 12,8 m x 4,2 m, azaz 53 m2. Ez egy két szobás panellakás alapterületének felel meg. Ebben az 53 m2-ben elfért 3 hálószoba, egy nappali-étkező-konyha, és két fürdő is, teljes méretű káddal. Ráadásnak egy csomó pakoló felület, és igényes berendezés.

A 3 hálószobás mobilház alaprajza:

Házterv mobilház

Mobilház képgaléria:

mobilház hálószoba mobilház fürdő
mobilház hálószoba mobilház konyha
mobilház nappali mobilház étkező
A ház ára sajnon nem olcsó, átszámítva 21-22 M Ft körül lehet.
Forrás: caravansinthesun.com

Konténer házak - ötletek (VIDEÓ)



Miért jó egy konténer lakás? Gyorsan felhúzható, előregyártott, hőszigetelt, és olcsó! Sőt még széppé is tehető :)
A videó összeállításban ötleteket láthatunk a különféle konténerből kialakított otthonokra, a sorozatunk további részeiben pedig egy-egy konkrét, konténerekből épített házat fogunk górcső alá venni.

CONTAINER HOMES!!! The new way to build a home and save $$$$

Abandoned stable becomes off-grid, luxurious family dream home

Container Home Build in pictures Part 1


Container Home Build in pictures Part 2

Дом из контейнера | Экоизобретатели | Документальные фильмы National Geographic





Konténerek méretei





Irodakonténerek

Típus
Külső (mm)
Belső (mm)
Tömeg (kg)
hosszúság
szélesség
magasság
hosszúság
szélesség
magasság
10′
2.989
2.435
2.591
2.7965
2.240
2.340
1.150
2.800
2.540
1.350
16′
4.885
2.435
2.591
4.690
2.240
2.340
1.600
2.800
2.540
1.750
20′
6.055
2.435
2.591
5.860
2.240
2.340
1.950
2.800
2.540
2.000
24′
7.335
2.435
2.591
7.140
2.240
2.340
2.300
2.800
2.540
2.400
30′
9.120
2.435
2.591
8.925
2.240
2.340
2.550
2.800
2.540
2.800

Raktárkonténerek

Típus
Külső (mm)
Belső (mm)
Tömeg (kg)
hosszúság
szélesség
magasság
hosszúság
szélesség
magasság
8′ ALU
2.650
2.100
2.400
500
10′
2.991
2.438
2.591
2.831
2.344
2.376
825
20′ DV
6.058
2.438
2.591
5.898
2.352
2.390
2.200
20′ HC
6.058
2.438
2.896
5.898
2.352
2.680
2.500
40′ DV
12.192
2.438
2.591
12.032
2.352
2.390
3.800
40′ HC
12.192
2.438
2.896
12.032
2.352
2.680
4.100
45′ HC
13.716
2.438
2.896
13.556
2.352
2.698
4.800





Konténer kiegészitők


IrodaAz iroda- és őrkonténereinkhez az alábbi felszerelések kérhetőek:
  • elektromos kályha (alapfelszereltség, 2 kW)
  • légkondicionáló berendezés
  • székek, asztalok
  • hűtő
  • sörpad
  • irattároló konténer
  • polc
  • belső és külső lépcső
  • integrált konyhabútor
Fekália konténereinkhez:
  • lépcső





Konténer vásárlás

_MG_2478_MG_2473Feleslegessé vált használt konténerét megvásároljuk, esetleges új, vagy használt konténer beszerzésnél beszámítjuk!
A vásárlási folyamat meggyorsítása érdekében kérjük küldjön e-mail címünkre az eladó konténerről fotókat, amelyek alapján nagyságrendi árajánlatot teszünk, ezután személyes megtekintés után konkrét árajánlatot adunk. A konténer daruzását, elfuvarozását, esetleges konténercsoportok szétbontását, szükség szerint társaságunk vállalja!

Kapcsolat

Cím:
2142 Nagytarcsa, Cinkotai utca 3.
Telefon:
+36 70 978 89 22
E-mail:
kontenerpiac@kontenerpiac.hu












Rólunk

Konténerpiac Kereskedelmi Kft. több mint tíz éve áll megbízói rendelkezésére. Nagytarcsai és mezőkövesdi telephelyünkön, használt és új konténerek széles választékával várjuk vásárlóinkat, bérlőinket. Igény szerint vállaljuk teljes projektek, egyéni személyre szabott kialakítások, több egységes konténerirodák kivitelezését, daruzását, fuvarozását, konténercsoportok összeszerelését, szétbontását is


Eladó konténereink

Rólunk

Konténerpiac Kereskedelmi Kft. több mint tíz éve áll megbízói rendelkezésére. Nagytarcsai és mezőkövesdi telephelyünkön, használt és új konténerek széles választékával várjuk vásárlóinkat, bérlőinket. Igény szerint vállaljuk teljes projektek, egyéni személyre szabott kialakítások, több egységes konténerirodák kivitelezését, daruzását, fuvarozását, konténercsoportok összeszerelését, szétbontását is!

30′ HC raktárkonténer

Hivatkozási szám: 1187
Egyedi igényeknek megfelelően kialakított, felújított konténer.
A konténer ISO 40′ HC tengeri raktárkonténerből került kialakításra. 9 méter hosszú, szélessége és magassága egyezik az ISO 40′ HC raktárkonténerével. Rövid oldalán, masszív 2mx2m-es ajtó, mely 2mm-es lemezből készült, hosszú oldalának közepén, 3mm-es oldalfal anyagából készült 2mx2m-es ajtó. A konténer padozati teherbírása 2T/nm.
Kérje árajánlatunkat!














És a többi konténer adatai .


Konténer ház egyedi bővítéssel


Paul Stankey és testvére, valamint a feleségeik két használt konténerből (darabja 160.000 Ft) és némi fából és OSB lemezből alakították ki egy Minnesottai erdőben ezt a full-dizájn nyaralót.
Nyaraló konténerből saját kezüleg
Az épület teljes egészében kézi munkával készült áram nélkül, a betonozáshoz a vizet egy közeli patakból hozták. Az épület környezetbarát (konténerek újrahasznosítása), de emellett költségkímélő is!
Nyaraló konténerből
A kémény végett a konténerekből épült nyaraló télen is jól használható.


Luxus mobilház - 6x6 lakó teherautó

Ha minden vágyad egy világ körüli út luxus körülmények között, offroad autóval, akkor ezt a luxus "mobilházat" neked találták ki.
A mérnökök 2 évig dolgoztak a tervein, és a kialakítása a legszigorúbb feltételeknek is megfelel. Az EX63-HD / MAN TGA 6x6 típusjelzésű 6x6 kerékmeghajtású offroad jármű külsőleg egy átalakított kukásautóra emlékeztet - de minden luxussal felszerelt.
MAN kamion világjáró mobilház
Az autó elsődleges célja, hogy kiszolgáljon akár világkörüli utat, offroad utakon, akár a sivatagon át is. Az autóban fürdő-wc, konyha, nappali, hálófülke, sőt dolgozószoba is található.
Teljesen felszerelt konyha a mobilházban
A teljesen felszerelt konyhában mindennek megvan a maga helye. De nem kell félnünk a tartalékok elhelyezésétől sem, bőséges tároló hely áll rendelkezésre. Az ivóvíz ellátásról egy 720 l-es tartály gondoskodik, a szennyvizet 220 l-es tartályban tárolják.
Luxus lakó-kamion
A luxus lakó-kamion valóban minden szükséges dologgal felszerelt, az elektomos ellátás akkumulátorról működik, melyet szolár rendszert tölt fel.
Luxus lakó-kamion
Tehát, akinek van 840.000 Eurója, az már fel is kerekedhet a világ körüli útra :).
Luxus mobilház belső konyhabútor
Konyhaszekrény mobilház
Fullra berendezett konyhaszekrény a guruló luxus lakosztályban.
Motor a csomagtartón
Még egy motornak is akad hely az offroad kamionon.
Dolgozó sarok mobilházban
Dolgozó sarok és ellenőrző panel a 6x6 kerék meghajtású mobilházban.
KOnyha
Konyha és fürdő az ágy alatt.
Fotók: unicatamericas.com


Lombházak, élet a fa tetején - Treehouse (VIDEO)

TREEHOUSE - LOMBHÁZ
Lombházakkal hazánkban leginkább a kertek végében összetákolt gyerekkuckókként találkozunk, pedig maga az alapötlet nem csak faerőd építésére alkalmas. Számos családi ház, hétvégi ház, sőt luxushotel épült már a fa tetején.

A természetközeliség a lényeg

Lombház
LOMBHÁZ
A lombházakat, mint bármely más házat különféle komfortfokozatban lehet kialakítani, a lombház mégsem a luxusról, a komfortról szól, sokkal inkább a természethez való vonzódásról, a természetbe olvadásról, a természet szeretetéről.
Fent pár méter magasban igazán közel kerülünk a minket körülvevő állatvilághoz, gyönyörködhetünk a panorámában. Egy nap vagy egy éjszaka eltöltése egy ilyen házban felejthetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Norfolk, Tree house videó:

Tree House Tribute
Treehouse Festival Documentary
Channel 4's George Clarkes Amazing Spaces s05e06
George Clarkes Amazing Spaces S06E02 Amazing Caravans
George Clarkes Amazing Spaces S06E03 Amazing Houseboats




NÉPÍRTÁS ÖNÉRDEKBŐL


Nem riogatás csak sajnálatos tény...


Talán, ha többen tudunk róla, még lehet esélyünk a kivédésére.
 
Gondolatok az egészségügyi központokat építgető izraeliekről 

Állami népirtás formái a XXI. században – a liberális egészségügy és az Izraeli érdekek véletlen egybeesése Magyarországon 
 
A globális éghajlatváltozás miatt a világon, így Európában is egyre kevesebb az élelmiszer és az ivóvíz. Magyarország geopolitikai szerepe emiatt felértékelődött, bár mi erről nem tudunk idehaza. Csak mi nem tudjuk magunkról, de minden külföldi befektető tisztában van ezzel a ténnyel, és ezt titkolják előlünk! 
 
Az ásványvizeink aranyérmesek a világbajnokságokon, a gyógyvízben lubickolunk, mialatt Görögországban, Spanyolországban és Izraelben (!) tanker hajókkal importálják az ivóvizet!
 
Nem gyógyvizet, közönséges ivóvizet, tankerokkal, akár az  olajat! Érdekes, nem? Olaj helyett van ezer alternatív energiaforrás, de ivóvíz nélkül nincs se emberi, sem más élet a Föld nevű bolygón...  

Trianon után hazánk teljesen agrár országgá vált, ez sajnálatos tény.  
Vessük  össze a két dolgot! Egy agrár ország termékeit egy globális éghajlati változás közepette nem akarják megvásárolni, vagy, ha megveszik, önköltségi ár alatt teszik meg?! Nem logikus, ugye? Dehogynem... Ebben az évben ez kezdődött a meggyel, folytatódott a gabonákkal, most folyik az almával! Szép lassan mindenki rájön, hogy az élet minden területén a magyar nemzet megsemmisítése zajlik. Nem tíz, húsz, vagy száz év múlva, hanem napjainkban. A folyamat egy előre megírt forgatókönyv alapján zajlik. ...és kik a végrehajtók? A mostani kormány már nem primitív kubikosokból, esztergályosokból áll, hanem főiskolát, egyetemet végzett janicsárokból. Mi egyre többször, egyre többen ellenállunk, mire ők hangosan méltatlankodnak, gyaláznak bennünket! 

Ők már nagyon jönnének, de a Kárpát-medence lakott!  

Nekik sürgős a kiirtásunk, belaknák már végre az üresen tátongó lakóparkokat, kellene a magyarok élettere!  

Miért írok ebben a témában? 

Az élet minden terén folyik ez a "nemzetellenes hidegháború, illetve állami népirtás. A gazdák csodálkozva mennek tönkre, azt hiszik, csak velük történik mindez! 

Tévednek.  

Vegyünk sorra néhány közismert tényt.  

A Magyar Orvosi Kamara néhány éve élesen tiltakozott az újfajta receptek bevezetése ellen. Azért voltak újak a receptek, mert a BNO-kódot fel kell rajtuk tüntetni.

A BNO- kód nem más, mint a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának jelölése, ami az Orvosi Kamara szerint stratégiai fontosságú nemzetbiztonsági adat - mondták ők - ! 

Így van. Azóta pár év eltelt, gyakorlatilag Magyarország egészségügyi állapota feltérképezésre és feldolgozásra került, valakik pontosan tudják a magyar népességre jellemző betegségeket.   

Többször emelték a gáz , az élelmiszer és  általában a megélhetés feltételeit 

Borzasztóan elgondolkodtató az is, hogy folyamatosan emelik a gáz árát, és azon töpreng a kormány, melyik vezetéken jöjjön a drága gáz: a Nabuccón, vagy a Kék Áramlaton. 

Közben csak a makói árokban, több mint száz évre elég gázt termelnek ki a lábunk alól - a kanadai befektetők! 

De nem csak ezek drágultak. A tipikusan magyar betegségek gyógyszereit több alkalommal 2-3x-ra emelték! 

Ezen gyógyszerek hiánya veszélyezteti az életet, mivel a magyar populáció tipikus betegségeiről van szó, ezért logikusan a magyarok életeit veszélyeztetik...

Csak egy dolog, a magas koleszterinszint, vagyis a csendes halál gyógyszere igen érdekes dráguláson esett át többször, a támogatásuk lecsökkent. Furcsa? Minden recept közepén rajta van a BNO-kód helye, kötelező kitölteni, és az adat feldolgozásra kerül... 

(Aki nem hiszi, nézze meg!)  

Most teszik tönkre a gazdákat végleg, de van egy ördögi csel nálunk, az egészségügyben is. 

Egyre több munkáért egyre kevesebb pénzt kapunk. Kesztyűs kézzel teszik mindezt! ...és hogyan? A rendelőben, az alapellátásban teljesítményfinanszírozás van. Több munka, több beavatkozás - egy pontrendszer alapján - több pénzt jelent. Logikus. Mégis egyre több orvos megy külföldre dolgozni, elegük van. Aki marad, az túlterhelt, fásulttá válik! 

De miért? A magyarázat egyszerű!  

Meg van határozva, hogy egy adott rendelés alatt hány beteget láthatunk el! Kevés az orvos, sok beteget kell ellátnunk, de a finanszírozó  meghatározza, egy emberre mennyi időt KELL fordítanunk! Jó  sok időt, természetesen! Tehát hiába lát el az ember 25-30 beteget egy nap alatt, a finanszírozó nem veszi figyelembe, csak a töredékét, és természetesen NEM fizeti ki a kezelést. Teljesítményfinanszírozás van, de csak néhány beteg ellátását fizetik ki, ami nem fedezi a rendelő fenntartási költségeit! 

Döbbenetes?  

A rákbetegek várólistán várnak, a szívbetegekkel és a többi halálraítélttel. (Olyan ez, mintha a vízben fuldoklóhoz odaeveznének és rászólnának, hogy majd holnap kimentünk a vízből, addig maradj csendben!) 

Ez az állami népirtás egyik formája. Csak egy módja a sok alkalmazott közül! 

A súlyos betegek belepusztulnak a liberális reformba, mi, alapellátók  „csak” tönkremegyünk. 

De! A csőd szélén álló alapellátást végző településeket befektetők járják. Rendkívül kedvező az ajánlatuk. Egészségügyi központot építenének minden nagyobb településen, a költségeket ők állják! Micsoda tőkeerősek lehetnek ezek a befektetők, ugye? Semmi mást nem kérnek, csak azt, hogy egy patikát is működtethessenek a központ mellett és az orvosi praxis jog ne lehessen az orvosé, hanem a befektetőé. Az orvosok így egyszerű alkalmazottakká válnak. 

Mi ebben az érdekes? A „tőkeerős” befektető egy izraeli cég, természetesen.

Viszont van egy apróság. Az egészségügyi központok létesítését az állam támogatja!!

Az állam ad 90% tőkét a MI pénzünkből, a befektetőnek csupán 10% önerőt kell biztosítani. Az egészségügyi központok építéséhez szükséges 90%-os állami támogatást csak egy pályázó  nyerheti meg. Olyan, mintha a pályázatot testre szabták volna…! 
 

Ugye nem kell elmondanom, kire van szabva az egész. Itt a kirakós játék utolsó mozaikja is összeáll! Ez a gépezet, ami ellenünk működik, janicsárokat alkalmaz. Ha egy janicsár tudatosan épített hamis varázsa megkopott, teletömik a zsebét a MI pénzünkkel, és az röhögve félreáll. Jön a következő végrehajtó janicsár, az újabb hamis illúziókkal. Nem a janicsárt kell kiütni, mert azok sohasem fogynak el, hanem azt, aki küldetéstudattal ellátja és ellenünk beveti azokat! 
 

Mivel a másik fél szervezetten működik, mi is csak szervezetten, egymással összefogva vehetjük fel a harcot, nincs más megoldás. 

A tönkretétel szép lassan mindenkit elér, társadalmi, gazdasági helyzettől függetlenül - kivéve a politikusokat és azokat, akik végrehajtják a népirtást!! 

Mert egy harchoz két fél kell: a támadó és a védő! A harc kimenetelét valamelyik fél gyengesége dönti el! 

                     A magyar sohasem állt gyenge hírében. 

Itt az idő!

Mentsük meg Magyarországot!


Earthship - Önfenntartó épületek szemétből
 2014.03.22.











A "Garbage Warrior"-ként is emlegetett Reynolds 1970 óta foglalkozik egy alternatív építési technológiával, melynek lényege, hogy a ház építése és használata során a lehető legkevésbé legyünk kiszolgáltatva a központosított forrásoknak. A házat tekinthetjük egy hajónak, amelynek a szárazföldtől - és ezzel együtt az infrastruktúrától - elvágva is komfortot kell nyújtania az utasai számára.
Használt gumiabroncs falak, okosan tájolt üvegfelületek, saját víztisztító rendszer: autonóm ház, amit magunk is felépíthetünk. Mike Reynolds építész, az Earthship technológia kidolgozójának szavaival élve: "...az Earthship a fenntartható tervezés és kivitelezés összegzésének tekinthető. A környezettudatos életmód minden egyes eleme helyet kap ebben az ügyes épületben." Azt pedig nem mondhatjuk, hogy Mike Reynolds csak úgy dobálózik ilyen mondatokkal. Ha valaki komolyan veszi a fenntartható építészetet, akkor az ő. (A róla szóló dokumentumfilm - magyar felirattal - megtekinthető a Youtube-on.)
A "Garbage Warrior"-ként is emlegetett Reynolds 1970 óta foglalkozik ezzel az alternatív építési technológiával, melynek lényege, hogy a ház építése és használata során a lehető legkevésbé legyünk kiszolgáltatva a központosított forrásoknak. A házat tekinthetjük egy hajónak, amelynek a szárazföldtől - és ezzel együtt az infrastruktúrától - elvágva is komfortot kell nyújtania az utasai számára. Ilyen autonóm működésre rendezkedtek be ezek az épületek, mind a felhasznált építőanyagok, mind az alkalmazott gépészeti megoldások tekintetében. Ez amellett, hogy lakóinak a lehető legnagyobb önállóságot nyújtja, a környezetünket sújtó, emberiség generálta problémákra is megoldást keres. Reynolds a tervezési alapelvek közé sorolja a házhoz tartozó kert kialakítását is, melyben a lakók megtermelhetik saját fogyasztásra szánt biozöldségeiket, így szinte totális autonómiában élhetnek.
Évente mintegy 250 millió darab használt gumiabroncs termelődik, melynek alig 50 százalékát tudják újrahasznosítani. Ha az autógumikat, és a hasonlóan nem lebomló, feleslegessé vált anyagokat valamilyen módon a saját céljainkra tudjuk használni, máris segítettünk a környezetünkön. Az Earthshipeknél felhasznált építőanyag ezért nagyrészt szemét és az építés helyén kitermelt föld: a tartófalak földdel döngölt autógumiból, a belső falak pedig (némi kötőanyag hozzáadásával) konzervdobozokból és üvegekből épülnek fel. Az így kapott falaknak nem kell feltétlenül egyenesnek lenniük, hanem szabadon görbülhetnek, amerre az építtető szeretné. Ennek köszönhető az az organikus alaprajz, amely sok Earthshipre jellemző. Az anyagok és az építési technológiák egyszerűsége miatt pedig az építő és az építtető személye általában megegyezik. Ezek a házak kalákában épülnek, ahol nő és férfi egyaránt lehet kőműves. Az Earthship talán legnagyobb előnye önfenntartó működésében rejlik: a mód, ahogyan előállítja a vizet és az elektromos áramot, és ahogyan megoldja a belső tér klimatizálásának problémáját. Nehéz elképzelni, de az alternatív módszerek nem feltétlenül igényelnek a lakóktól alternatív életmódot. Az elektromos rendszer ugyanúgy tudja működtetni a számítógépet, a tévét, a hifit, a háztartási gépeket és a világítótesteket, ahogyan egy átlagos háztartásban. A tetőn elhelyezett és megfelelően tájolt napelemek, és a ház közelében elhelyezett kis szélerőművek egyenáramot termelnek, mely akkumulátorokban tárolódik, és a konnektorokba jut, miután a transzformátor váltóárammá alakítja.
A vízellátás megoldása talán a legbonyolultabb rendszer az Earthshipben. Úgy tervezték ugyanis, hogy a környezetéből gyűjtse és használja a vizet, anélkül, hogy a városi vízszolgáltatás igénybevételére szorulna.A vizet a tetőn kialakított gyűjtő segítségével az esőből és hóból nyeri, ami egy szűrőn keresztül a ciszternába folyik. A ciszternában tárolt vízből egy szűrő panel segítségével kiszűrik a baktériumokat, így téve alkalmassá azt emberi fogyasztásra. A már használt és ivásra alkalmatlan víz az úgynevezett szürke víz, melyet (tisztítás után) például a WC öblítésére használnak. Ez a tisztítás egy többlépcsős szűrési eljárást jelent, mely egyaránt alkalmaz kémiai, biológiai és fizikai öntisztulási és szűrési folyamatokat. A szennyvizet egy betontartályban tárolják, melyben a nap melegének hatására öntisztuló folyamatok indulnak el, az így ártalmatlanná tett vizet pedig növények öntözésére használják.
Az Earthship fűtése nagyrészt passzív módon történik, ami a külső falak rendkívül jó hőtároló képességén kívül az északi oldal földbe süllyesztésével (vagy földtakarással) és a déli homlokzat teljes üvegezésével oldanak meg. Ez az üvegfelület általában teljesen egyenes és a téli nap sugaraira merőleges. Így biztosítja, hogy a hideg évszakban a lehető legtöbb fény és meleg jusson a lakásba, a nyári nap viszont jóval kisebb szögben esik rá. Mivel ez a rendszer az USA Egyenlítőhöz közelebb fekvő területeire lett kialakítva, az európai házakban télen valamilyen kiegészítő fűtésre van szükség. Erre tökéletesen megfelelnek a már nálunk is ismert geotermikus vagy levegő-víz kazánok, esetleg pellet kazánok.
Az első Earthshipek Új-Mexikóban épültek, sokszor a sivatag közepén, de bizonyos változtatásokkal bármilyen éghajlatra alkalmazhatóak. Az első európai ház 2007-ben épült Normandiában, ahol az építkezés során egy új-mexikói építőbrigád és maga Reynolds is segédkezett. Azóta épültek Earthshipek Angliában, Skóciában, Hollandiában és Spanyolországban is. Ezek nagy része kibérelhető egy éjszakára, vagy akár több napra is, és szinte mindegyik látogatható. Ez is fontos része annak az oktató tevékenységnek, amit a Reynolds alapította Earthship Biotecture folytat. Az alternatív építési technológiák szélesebb körű megismertetését tűzték ki célul, melyet épületlátogatások, előadások, tanfolyamok és gyakornoki program segítségével igyekeznek elérni. A program egy hónapja során a gyakornokok egy Earthship építésében vesznek részt Új-Mexikóban, amely során az összes fontos technológiát megtanulhatják. A gyakornoki program népszerűségét mutatja, hogy az idei turnusok egészen júliusig már beteltek.
Az Earthshipek esztétikájáról ugyan lehetne vitatkozni, valamint az is elgondolkodtató, hogy bizonyos szerkezetek hogyan felelnének meg az építési előírásoknak, de érdemes inkább a mindezek mögött rejlő ideológiát vizsgálni. Olyan korban élünk, amikor minden, a környezettudatosság felé mutató újítás üdvözlendő, miért ítélnénk el tehát éppen ezt. Amikor valaki Earthshipet épít magának, automatikusan egy, az egész világot behálózó közösség tagjává válik, mely közösség a maga alternatív módján küzd környezetünk rombolásának lelassításáért.





Földkupolaotthon Kentuckyban 
2015.12.20.











A természetes építkezést tanító iskola Bereában (Kentucky állam) segített felépíteni John Capillo házát. Az építkezés egyben tanfolyamként is szolgált a homokzsákos építkezés alapjai iránt érdeklődők számára. Érdekes a ház, a terv a megszokottól eltérő és merész.
A házat teljes egészében a tulajdonos tervezte. Az építési engedélyt kiadó hivatal hihetetlenül nyitott volt az újdonságok iránt, mindenfajta nehézség nélkül kiadták az engedélyt. A terv szerint a kupola 5,33 méter magas, e körül egy nagyobb kör van, a tető pedig fából készül. A külső kör falai szintén zsákokból készülnek, hogy támfalként is szolgáljanak a kupola masszív ajtajához. A kupola az anyaméhhez hasonló tér, míg a külső kör egy nyitott tér, hatalmas ablakokkal a fény számára. Nagyjából 46,5 négyzetméteres lett, de sokkal tágasabb érzetet kelt.
0,45 méter széles zsákokat használtunk. Az épület alsó részén vastagabbak a falak, mint felül, így támfalként is szolgálnak.
A helyszínen található homokot kezdtük el használni, de tele volt kövekkel, és túl magas volt az agyagtartalma. A zsákok megtöltése nem lett volna kivitelezhető a lapát és rosta módszerrel, amit az elején alkalmaztunk. A földet pedig csak nehéz gépek segítségével lehetett használhatóvá tenni. Végül teherautókkal hozattunk nagy sűrűségű "mészport" egy néhány mérföldnyire lévő bányából. Gyorsan és könnyen belapátolható a zsákokba, és csodákat művel: a mész "gyógyulása"/megszilárdulása után a zsák kőkeménnyé válik. Jól működik gipszelésnél/ tapasztásnál/vakolásnál is. Ezzel a csodás töltőanyaggal több kísérletet kellene végezni.
A homokzsákkal építők számára a legnagyobb segítséget a különböző méretű műanyag vödrök jelentik. Jó ötlet, ha kivágjuk a vödör alját, és a zsák száját töltés közben nyitva tartjuk vele. A csőzsákoknál is beválik ez a trükk. Akkora vödröt használjunk, amelyre a zsák szája felhúzható, de a peremén nem lóg túl.
Az építkezés alatt jó volt együtt dolgozni másokkal, nagyon kellemes volt a társaság. Az első hetekben mindennap hét ember dolgozott, azután pedig már csak kettő-három.
Két hét villámgyorsan eltelt az első zsákok lefektetésének kemény munkájával. Mivel ez az első építési engedélyt kapott homokzsáképület Kentucky államban (illetve az Egyesült Államokban sincs túl sok ilyen), lassan indult el az építkezés a tervmódosítások, az építési hatóságok ellenőrzései, illetve a média félbeszakításai miatt. Végül csak sikerült leraknunk a negyedik sor zsákot is, és lassan összemelegedett a csapat is.
A csoport magját a következők alkották: John (tulajdonos), Phil (oktató), Erin (gyakornok), Adam (Erin barátja), Jeff (floridai látogatónk), és én (Jessa). Időnként feltűnt a színen Mary Ellen (anyukám), Nathan (férjem), Lilly (Erin egyik barátnője), valamint Jason és Naomi a babájukkal. Sok munka van még hátra, hogy elérjük az 5,33 méteres csúcspontot, de jó látni, ahogy lassan alakot kezd ölteni az otthon.
A házban minden ajtófélfa íves. A fő térben 1,83 méter széles ajtót készítettünk, ez köti össze a kupolás részt a külső körrel. Számomra ez nagyon gyanús megoldásnak tűnt először, de a rengeteg támfalnak köszönhetően megáll. Kentuckyra nem jellemzők a földrengések. Ahol gyakoriak a földrengések, ott nem javasolnék ilyen széles ajtót. Egyébként nagyon szép.
A ház sikeresen túljutott három ellenőrzési akadályon (alapozás, vízvezetékek, elektromos hálózat), de közben fény derült az engedélyeztetési folyamatokban rejlő abszurditásokra. A mi kis közösségünk az energia, szállítás, élelem és lakhatás területén próbálja leszorítani az egy főre jutó energiamennyiséget. Az ételeinket nagyrészt mi termeljük, minimális szintre szorítjuk le az autóhasználatot, és kisebb, energiatakarékos otthonokat építünk, ahol napelemet használunk és komposztáló vécéket.Azonban a jelenlegi engedélyezési eljárás előírja, hogy a hagyományos vécéhez szükséges vízvezetékeket és csöveket bevezessük, bár nem lesz hagyományos vécénk.


Az is előírás, hogy a lakóháznak legyen legalább 6 áramköre (konyha: 2, fürdőszoba: 1, világításra és aljzatokra: 3). A közösség jelenlegi napelemes rendszere csak 50 amper/120 voltos rendszer, amelyen négy háztartás osztozik. A lakóház nem fogja a hagyományos családi házakra jellemző árammennyiséget felhasználni (tíznél kevesebb aljzat van, és nincsenek nagy háztartási eszközök), a rendszert mégis bőven túl kell tervezni, hogy megfeleljen az előírásoknak. Nem fogunk ezért harcba szállni, de nyilvánvalóan itt is teret kellene engedni a kivételeknek. Mindenesetre mindnyájan hálásak vagyunk a helyi engedélyezési tisztségviselők türelméért (és kíváncsiságáért), s bízunk a további együttműködésben.
Az elektromos vezeték a zsákok között is futhat, de én személy szerint jobban szeretem, ha a föld alatt van. Könnyebb és tisztább ügy.
A ház hátsó része kb. 1,22 méter mélyen van a földben. Nehéz, 6 milliméteres műanyag védőfóliát, valamint dréncsövet használtunk a ház körül.
A ház homlokzata gyűjti a napenergiát, hatalmas, kiugró ablakfülkékkel a déli oldalon. Nagy PVC-csöveket használtunk, hogy a kupola hátuljában kör alakú nyílásokat készíthessünk. Fatüzelésű kályha lesz a tartalék fűtés John még mindig gondolkozik a szigetelés kérdésén. Hűtésre lesz egy ventilátor az építmény alján és a tetején, ami által a felfelé szálló meleg levegő megszökhet, miközben hűvösebb levegő juthat be a ház árnyékosabb hátsó részéből.
A kupola lassan összezárul a tetején, az ablakkereteket behelyeztük, és az íves ajtószegélyek kialakításához használt formákat eltávolítottuk. Elkezdődik a tető építése, és elkezdjük a vakolatok tesztelését, hogy melyik lenne a legjobb keverék homokzsákokra.
Felfedeztem egy jó kis trükköt arra az esetre, ha egyedül dolgozom, ezért egyedül kell feljuttatni a töltőanyagot a falon. Amikor a falat rakjuk, építsünk lépcsőt a zsákokból. Mindegyik sor egy kicsit hátrább kezdődjön, így egy kis lépcső jön létre. Győződjünk meg róla, hogy legalább 0,6 méterre átfedik egymást a szögesdrótok. Amikor felértünk a tetejére, akkor hordjuk fel a zsákokat egy rakásba. Amikor elegendő a zsák, akkor vigyük le őket újra, és töltsük fel a lépcsőnket. Ez a módszer csak akkor működik, ha tényleg egyedül dolgozunk. A segítőkkel a munka hatékonyabban halad, hiszen feladogatják a földet.
Amikor volt segítségem, akkor dobozokban adogattuk fel a földet. Próbálkoztunk a dobálózással is, de ez csak akkor működik jól, ha az építők képesek közös ritmusban dolgozni, tudnak dobni és elkapni. Néhányan nehéznek találják a lefelé dobást, és minden tiszta homok lesz. Minden építési időszak végén egy pohárnyi homokot ráztam ki a cipőmből. Ha van markológépünk, akkor egyszerűen emeljük fel a markolólapátot tele földdel, és közvetlenül abból dolgozzunk.
Ehhez az épülethez három hónapnyi zsákmunkára volt szükség. A költségek megközelítik a 15 ezer dollárt. Tavasszal lesz bevakolva, amikor már melegebb az idő.
Alig várom, hogy láthassam az elkészült házat. Valóban egyedi a tervezése. Csodálatos érzés a földet használni építkezésre. Úgy éreztem, hogy masszív művészeti alkotást építek, de ennek a művészetnek célja van, mégpedig az, hogy a lakóját szárazon és melegen tartsa. Ha a kedves olvasó valaha Kentuckyban jár, nézze meg! A hely egyedülállóan szép. Az emberek barátságosak, és szívesen fogadják a vendéget, a kulturális élet virágzik, Bérea különösen haladó szellemiségű hely, a környezetért felelősséget érző emberekkel.
Szívesen válaszolok a kérdésekre is!
Jeff Bousquet
352-219-6853
howiemoe@yahoo.com


       

Az Életházakról - avagy "Itt több az 'emberevő', mint Pápuában."



PPJ         2011.03.16.
Első hosszú, önálló bejegyzésem lesz ez, mióta Dániában vagyok, s ráadásul ittlétem, az ökológia kurzus alatt eredményeződött kézzelfogható kiállítás ihlette. Életházaknak én olyan épületeket nevezek, amik egy komplex rendszernek, gondolatkörnek mind-mind eleget tesznek. Egy Életház nem lehet fenntarthatatlan építési módszerekkel készült, nem lehet, hogy ne ölelje körül a természet, nem lehet, hogy ne mondjon ellent a jelenlegi "rendszernek" és nem lehet, hogy ne az Életet, a hosszútávú tervezést és megőrzést szolgálja.
http://conceptrends.com/wp-content/uploads/2008/06/earth_ship3.jpg
Ökológia órán februárban egy modellprojekt elkészítésének feladatát kaptuk. Ötleteinket nem csak kigondolni, de makettekkel szemléltetni is kellett. Volt csoport, ami green-city-t, volt, ami ökofarmot, volt, ami öko-köz(ös)séget és voltak, akik saját zöld-álomházakat terveztek. Én azonnal saját házat akartam tervezni. Önfenntartás! :)
Emlékeztem egy magyar tv műsorra, amiben emberünk a házát mutatta be. A falak döngölt földdel töltött használt gumiabroncsokból készültek, a hézagok üres alumínium sörös dobozokkal lettek kitöltve, a belső vakolat sarkok nélküli volt, a vízrendszere szürke és fekete vízre tagolódott, a szürke-vizet a birtokán lévő nádas tóval tisztította és a ház ablakai speciálisan voltak tájolva, hogy az évszakoknak megfelelően nyáron a legtöbb napsugarat verje vissza, téli napjáráskor pedig a legtöbbet engedje be.
url_2.jpg
Ennyi maradt meg bennem a filmből, se "a ház neve", se a tulaj, se a holléte Magyarországon. Mint mikor nem tudod milyen kulcsszavakkal keress Google-ön...
Nem törődve a technikai háttér információjának hiányával, elkezdtem megépíteni a modellt.


Sok emberrel beszéltem az ötletemről, és, hogy milyen házat gondoltam ki magamnak, így tanácsolták, hogy kérdezzem meg egy öko-levlistán, hátha ismerik ezt az eljárást. Igen, ismerték, ezt a linket kaptam. Earthship Biotecture a neve. Passzív szoláris földház építési rendszer. Egy kicsit autonóm ház, egy kicsit csináld magad, mindenekfelett környezetbarát, tömörített földdel töltött autógumikat felhasználva.
http://www.forgetthebox.net/wp-content/uploads/2011/01/earthship.jpg
Itt minden információ megtalálható.  A mozgalom kezdetei, a jelenleg működő házak, a különböző tanácsok és technológiák, részletes leírások, beszámolók, videók és fényképarchívum.
Earthship - Wikipedia
An Earthship is a type of passive solar house made of natural and recycled materials. Designed and marketed by Earthship Biotecture of Taos, New Mexico, the homes are primarily constructed to work autonomously and are generally made of earth-filled tires, using thermal mass construction to naturally regulate indoor temperature. They also usually have their own special natural ventilation system. Earthships are generally Off-the-grid homes, minimizing their reliance on public utilities and fossil fuels!!!
Na és itt kezd érdekessé válni a történet! Azaz ökopolitikaivá! Azaz, hogy mennyire a politikai háttéralkukban van elásva, hogy mit engednek meg neked, mert nem is gondolnád, hogy nem azért építesz szabvány-szar házakat, mert az valahol mégis jó. Azért építesz olyat, mert az hoz profitot másnak!
Ugyanis az rendben van, hogy pár idő- és akaratmilliomos zöld ember kikísérletezte a szinte végtelenül fenntartható építészeti technikát, ami teljesen harmóniában reflektál a szemétgyártó ipari civilizációra, sőt, annak hulladékait használja önmaga létrehozásához - ennyit az "ostoba sötétzöld utópistaökofasiszták vagytok" című érvről - és az is rendben van, hogy akkor ezt egyre többen megismerik, és meg is építenék, de, akkor mégis miért nem látunk ilyeneket mindenhol?
A megoldás a pirossal írt mondatban van elásva.
Ahogy az Earthship honlapja írja: Codes, Regulations & Laws!!!
We are all up against a formidable mountain range of obsolete dogma inhabited by building code officials and loan officers who are from a different world than those of us wanting to build and sail in earthships.
A jelenlegi társadalmi-politikai-bürökratikus kapitalista pénzsóvár életellenes rendszer mindent el fog követni, hogy ne építhess így házat. Jogszabályokkal, aktaszámozgatással, ilyen pályázatok nem támogatásával, személyes fenyegetéssel és felgyújtással, építőipari lobbiérdek faszokat a seggük mélyéig jól beengedve.
Sajnos nagyon egyszerű a válasz és magyar példát is lehet videóban bemutatni rá!
Köveskál határában, a Káli-medencében, a volt Püspökkerti Mandulásban Rácz Lehel megépített egy természetes, passzív napházat. Vezetékes víz, csatorna és villany nélkül, fecskefal módszerrel (csángó módra) rakott kemencével, fűrészporos bio-wc-vel, napenergiával és saját kúttal készült el az Élet-Ház, körülötte némi kultúrkerttel a szimpatikusan elvadult gyümölcsösben, ahol (mellékesen) Huszárik Zoltán Szindbád című filmjének egy jelenete is játszódott hajdanán. A kelet-nyugati hossztengelyű, 10*20 méteres alapterületű, magas tetős, nagy levegőjű házból pazar kilátás nyílik a Balaton-felvidék geológiai csodájára, a Hegyestűre. Magyarországon azonban semmi sem olyan egyszerű. Mert a természetes környezetébe példaszerűen „illesztett” porta ellen - szomszéd közel s távol nincsen - vizsgálatot indított a lokális szakhatóság, úgynevezett „lakossági bejelentés” alapján. Majd, miután a hosszadalmasan kutakodó hatósági eljárás sem riasztotta el az EU-szabványos biogazdálkodási módszereket alkalmazó biotermelőt, házát távollétében „ismeretlen tettesek” felgyújtották. Ám Rácz Lehelt keményebb fából faragták. Az épületet a megmaradt alapokon és falakon újraépítette. A napveranda a tűz után is épségben maradt, égszínkék főnixsárkánya nyomán - az emberi szellem ’peremfeltételeinek’ további fenntartása érdekében - a megújult otthont Főnix Élet-Háznak nevezte el.


 
Életháznak azt nevezem, ami szembe meg az aktuális dogmákkal, építési kódokkal, de mégis, vagy épp ezért, biztonságos, természetbe illő, és tartós életű.  Vegyünk példát az itt említettekről/-től, és formáljunk szövetséget az életterünket fenyegető lobbierők ellen!




Kirakat, Duna TV, Gellért Alpár, Rácz Lehel, Manna Rax
Az ősmagyarok a Föld minden zugában - Rácz Lehel, Jakab István





Zöldháború – a tudatos élet, leválás a rendszerről – Otthonaink 1.

Posted on 2014-01-05Szerző: Admin
földház_01Szeretne mindenki saját otthont, mégpedig olyat, amiben egész családjával jól érzi magát, mely kielégíti igényeit.

Az igények, és elvárások igen sokrétűek
Házunk, otthonunk, építése legyen olcsó és gyors. Sőt, ma már egyre többen, a tudatos emberek látják úgy, hogy legalább ilyen fontos, hogy ne terhelje a természetet, inkább illeszkedjen a környezetbe – felhasználva annak természeti adottságait-, és épüljön olyan természetes anyagok felhasználásával, melyekhez nem kapcsolódik a környezet szennyezése, rombolása.
Az elkészült otthon legyen tágas, világos, praktikus, de kényelmes és komfortos, valamint fenntartása legyen gazdaságos és környezetkímélő.


Földházak, barlanglakás

115 Géczy Gábor - Ott, ahol zúg az a négy folyó.divx



Tudatos ember vs. multik – Zöldháború
A hazai viszonyok egyelőre nem kedveznek ezen igények maradéktalan kielégítésére. Igaz, építkezés előtt kevesen ismerkednek meg a már rendelkezésre álló alternatív módszerekkel, technikákkal. Ez persze globálisan is így működik, a kivételes esetektől eltekintve.
szupervályog_01Ennek legfőbb oka, hogy a környezetkímélő megoldások és a természet egyensúlyának megtartását szem előtt tartó technológiák   szemben állnak azon piacvezető multik üzleti érdekeivel, akik helyettünk döntik el, hogy mi jó nekünk, és mit akarjunk. Ezért erőltetik a környezetszennyező gyáraik  természetpusztító termékeinek egyeduralmát, valamint igyekeznek visszaszorítani, felvásárolni és eltüntetni minden olyan találmányt, elfeledtetni minden olyan hagyományos módszert és betiltani minden az emberek számára pénztárca kímélő megoldást -, amiknek elterjedése, saját hasznukat és részesedésüket csökkenti.
Azokat az információkat is igyekeznek kiszorítani, melyek ezekről a lehetőségekről, találmányokról számolnak be, ezek csak akkor kapnak nagy nyilvánosságot, amikor, már egész multi iparágak települtek rá egy-egy ötletre, mint a napkollektor, szélkerék, stb.
Mivel azonban a multik olyanok, mint a mamutok, igen lassú a reakció idejük; hiszen a gyors reagálást az új technikákra, meggátolja, hogy egy korábbi ötletből a maximális hasznot vegyék ki. Így aztán gyakori azoknak a hátrányoknak és kártételeknek az eltitkolása, elhallgattatása, melyet közben okoznak.
Szuper-Homokozó látványterv 1Szerencsére egyre növekszik a tudatos gondolkodású emberek tábora világszerte. Az ilyen csoportok által üzemeltetett honlapokon pedig folyamatosan megosztják az ismereteket.
Munkájukat támogatva, időről-időre mi is igyekszünk megosztani olvasóinkkal ezen tudnivalókat.
Építsünk házat – miből, hogyan és mennyiért
A házépítés sokrétű szakértelmet igényel, ráadásul a hatóságok is beleszólnak, mit és hogyan tehetünk meg. Ezért mielőtt belefogunk, alaposan utána kell járnunk, hogy terveinket hogyan valósíthatjuk meg anélkül, hogy a hatalom romba döntené.
Többfajta környezetbarát alapanyag, építőanyag felhasználásával építhetünk házat, ám ezen építőanyagok alkalmazása egyedi építési eljárásokat kíván meg, illetve bizonyos korlátokat állíthat.
Mindenképpen érdemes, az irányadó hivatalos szabályokban, az adott építkezési technikában, és a kapcsolódó területeken (mint a tervezés, tájolás, műszaki berendezések, stb.) járatos szakemberekkel konzultálnunk előzetesen.
szupervályog_02Környezetbarát építőanyagok
Földházak, vályogházak
Több fajta környezetbarát építőanyagból építkezhetünk. Az egyik legrégebbi a vályogház építés, melynek újabb változata az úgynevezett szupervályog vagy földzsákos építés.
A földzsák, más néven szupervályog építési mód ötvözi a hagyományos vályogépítési módszert a legmodernebb ismeretekkel, kiküszöbölve annak hátrányait, és egy új, környezetbarát építési lehetőséget ad a kezünkbe. Kivitelezési módjában leginkább a homokzsákokból épült gátakra emlékeztet. A szupervályog építési technika, ötvözi a tradicionális vályogépítési technológiát a modern technológiákkal, megtartva a vályog kedvező-, és kiküszöbölve annak kedvezőtlen tulajdonságait. szupervályog_04Vagyis elmondhatjuk, hogy a hagyományos vályogépítésre jellemző jó hőgazdálkodást és lélegző fal tulajdonságot kombinálja a nagy szilárdsággal, ellenáll a földrengésnek, valamint a szélsőséges időjárásnak és víznek.
Olcsó, és egyszerű építési technológia, mellyel gyorsan és könnyedén építhetünk elképzeléseinknek megfelelő megjelenésű környezetbarát házat akár saját kezűleg.
Nem elhanyagolható szempont, hogy akár hitel nélkül is megépíthető egy ilyen ház, különösen, ha a barátok, a közösség összeállnak és kalákában dolgoznak.








Szupervályog ház építés - magyar felirattal

Szalmabála építészet

Szalmaházépítés A-tól Z-ig



2011. márciusában előadást tartottak “Szupervályog – lehetséges válasz a mai otthonteremtési problémákra” címmel. Sőt tanfolyamokat is tartanak a technológia elsajátítására. Már létezik egy erre szakosodott csoport Szupervályog Munkacsoport. A néhány éve megalakult “Tanyavilág a jövőért” Alapítvány ezzel a munkacsoporttal közösen igyekszik a gazdasági hátteret is megteremteni. (
http://www.szupervalyog.com/tanfolyam)
A földtéglás, vagy vályogtéglás illetve a szupervályog vagy földzsákos építést úgynevezett dombház vagy földház technológiával is lehet ötvözni, sőt ez utóbbi technológia lehetővé teszi az újrahasznosított építő anyagok felhasználását is.
Szalmaházak
A szalma a szükséges mezőgazdasági termelés mellékterméke, mely csak korlátozottan hasznosítható másként is. Ha a felhasználás helyszínéhez közel “terem”, az építőanyag szállítása lényegesen kisebb környezetterheléssel jár.
szalmabalahazA szalmaház építési technológiája egyszerű: néhány szakmunkát leszámítva, több munkafázist saját kezűleg is elvégezhetünk. Az alapozásra felépítjük a ház favázát, majd a vázat kitöltjük a kötésben felfalazott szalmabálákkal, természetesen kihagyva a nyílászárók helyét. Egyes szalmabálákat természetszerűleg méretre kell szabni, ezt is elvégezhetjük magunk. A falat mindkét oldalán rabichálóval borítjuk, majd több rétegben vályoggal, sárral bevakoljuk.
A bekerülési költség lehet olcsóbb, vagy drágább, mint egy ugyanolyan hagyományos épületé az adott viszonyoktól és egyéni igényektől függően.

Ökológiai Intézet - A szalmabála ház




A ház olcsósága elsősorban az üzemeltetés során jelentkezik: például jelentős a fűtésköltség-megtakarítás, valamint lehetőség van alternatív energiaforrások alkalmazására is (szélkerék, napkollektor, stb.). Ezen túl a karbantartás költségei is olcsóbbak, már csak azért is, mert gyakorlatilag mindent szakember nélkül, magunk is elvégezhetünk.

BaleHaus at Bath project will assess straw as a sustainable building material

aero house : ultimate green transformation house



Az természetes építőanyagokból készült épületek majdani elbontása is kevesebb energiát igényel, a felhasznált faanyag újrahasznosítható, a vályog a földbe visszaforgatható, a szalma elfűthető, komposztálható.
Fenti technológiákkal nem csupán lakóházat, nyaralót, hanem raktárat, gazdasági- és közösségi épületeket is építhetünk.
szupervályog_03További előny, hogy tudatos gondolkodással a hagyományos és az ezen alapuló új műszaki – és technológiai megoldások és az úgynevezett önellátó megoldások kombinálásával könnyebben megteremthető egyfajta függetlenedés, azaz a bizonyos mértékű leválás az olyan (szét privatizált) szolgáltató rendszerekről, mint a víz-, csatorna-, áram-, gáz-, és távfűtés szolgáltatás, továbbá az önellátó technikák segítségével és persze a jól megválasztott lakó- illetve élet közösségek összefogásával a kereskedelmi és más logisztikai, illetve pénzügyi szolgáltatásoktól is növelni lehet a függetlenséget.
Az önállóság, az önellátó gazdálkodás a település szélén vagy még inkább tanyán, ahol közművek sincsenek, már megvalósítható. Az ilyen helyen már rendszerint keletkezik annyi mezőgazdasági hulladék, ami egy energiatakarékos ház kifűtését bőven fedezi. Bár nem árt számba venni, a közbiztonság hiánya, az egészségügyi-, és oktatási ellátás távolsága miatt előadódott problémákat, és a társadalomtól való esetleges elszigetelődést.
Ez ellen a legjobb megoldást az autonóm közösségek létrahozása jeleni, például a tanyáknak egy csoportos változata.
szupervályog_05E közösségek kalákában való működése, egymást segítése úgy az építési, mint az épület- és létfenntartási költségeiket is csökkenheti. Ha többen építik meg együtt az energiaellátó rendszert (és házakat), akkor az arányosan szétosztva már jóval kevesebbe kerül. Itt viszont nagyon meg kell válogatni, hogy kik a közösség tagjai és milyen szabályok szerint működnek, mivel a nem megfelelően társult tagok könnyen megkeseríthetik egymás életét.
E függetlenedési és rendszerről történő leválási törekvésekhez, valamint az önellátáshoz kapcsolódó lehetőségekkel és megoldásokkal következő írásunkban foglalkozunk.

Fehér Farkas – Szabad Riport Tudósító Iroda
forrás 7ház.hu/élőházak.com/








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése