2017. június 22., csütörtök

Takarítás zöngései




Takarítás zöngései



Vásároltam egy mikroszálas porolót . Elfelejtettem megkérdezni , hogy a porolót ,hogyan portalanítom , így utána néztem az interneten , és ez sült ki belőle !!!



Portalanítás





2012.10.16. 17:22 Moncsi79

Mi is a por?
Lehet kődarab, fűrészpor...
Ha a mikroszkóp alatt nézzük meg hajszálbó, elhalt hámsejtekből és apró bogarak tetemeiből áll.
A lakásban akár reggeltől-estig törölgethetnénk a port. Amint végeztük, azonnal kezdhetjük is elölről. Mivel ezt nem tehetjük, igyekeznünk kell a leghatékonyabban eltávolítani azt.
Használható eszközök:porszívó.jpg
  • Porszívó - ha megfelelő szűrője van (tehát nem fújja vissza a levegőbe a felszívott por egy részét), akkor ez a leghatékonyabb eszköz. Érdemes minél több helyen megpróbálni használni. Nem hiába voltak hozzácsomagolva a kiegészítők. Jó a mennyezetre, a falra, kicsi eldugott helyekre, a kárpitokra, a párnákra, a matracokra. És persze nem utolsó sorban a padlóra. Nem csak a szőnyegre, a járólapra, a laminált padlóra és a parkettára is ez a legideálisabb megoldás. A seprűvel csak a por egy részét szedjük össze, másik részét csak felkavarjuk.
  • Poroló - hagyományosan tollból készül, én azonban évek óta kizárólag műszálból (esetleg mikroszálból) készültet látok. Alkalmazható a dohányzóasztalon, a polcokon, a dísztárgyakon. Ha jó minőségű (sajnos én még nem találkoztam ilyennel), akkor magában tartja az összeszedett port. Takarítás közben érdemes többször kirázni, kiütögetni (és vigyázni, hogy az összeszedett por többsége ne szálljon vissza a lakásba).poroló műszálas.jpgporoló tollból_1.jpg
  • Elektrosztatikus poroló - napjainkban nagyon népszerű. Én kipróbáltam, de bevallom ez sem vált be. Többféle márkát is vettem már ( Spar saját márka, Pronto, DM saját márka), de egyik sem hozta meg az általam várt áttörést a portalanításban. Létezik egyszerhasználatos törlő formájában is, de ezzel is ugyan az a helyzet... Ráadásul folyamatosan pénzbe kerül, és valljuk be, nem túl környezetkímélő. Én ebből is próbáltam már többfélét (Spar, Swiffer, DM) - most is van itthon - de valahogy nem akar elfogyni.
Swiffer-Packshot.jpg pronto portalanító.jpg
  • Mikroszálas kendő - számomra ez vált be. Polcokra általában valamilyen bútorápolóval együtt használom, dísztárgyakra, egyebekre csak vízzel, vagy csak szárazon. Az Aldi-ban kaphatót nagyon szeretem. Kb. 10 db van itthon belőle. Amikor elpiszkolódott, bedobom a szennyesbe. Mosógépben szoktam mosni, szigorúan öblítő nélkül.
mikroszálas kendő.jpg ecset.jpg
  • Ecset - sima festőecset, akár a legolcsóbb is megteszi. Ezzel szoktam leporolni a dísztárgyakat - kistálak, gyertyatartók, képkeretek. Textil lámpaernyőt kizárólag ezzel érdemes takarítani.
  • Sűrített levegő - bevallom, én még sohasem használtam. A számítógép billentyűzete közül szinte csak ezzel tudunk eredményt elérni.
sűrített levegő.jpgMilyen gyakran portalanítsunk?
Ez függ a lakóhelytől. Egy forgalmas út mellet, vagy egy földes út mellett valószínűleg többször kell, mint egy csendes, kertvárosi részen. Ha van valamilyen háziállat a lakásban, az is szaporítja a munka gyakoriságát. Általánosságban azt lehet mondani, hogy hetente 1X, esetleg kéthetente 1X elég végigmenni a lakáson. A forgalmasabb helyeken (pl: fürdőszoba) akár hetente 2X is lehet. Nálunk hetente többször gyűlnek össze porcicák a ruhaszárító alatt. Természetesen nem hagyom ott, hanem amikor észreveszem összeszedem egy ronggyal.
Aranyszabályok:
  • Mindig fentről lefelé haladjunk, és a végére hagyjuk a padlót
  • Nagyobb, alaposabb takarításnál koncentráljunk a nem látható helyekre. (ajtó teteje, ablakpárkány, szekrények, polcok teteje, lámpák)
  • Időnként a tárgyak alatt is poroljunk le. Pakoljuk le a könyveket, dísztárgyakat, tisztítsuk meg a polcokat, majd pakoljunk vissza.
  • Ügyeljünk a sarkokra, szélekre. A közepe majdhogynem magától elkészül.
  • Ha rongyot használunk, hajtogassuk, ahogy piszkolódik. Ha nincs már rajta tiszta hely, cseréljük ki.


A környezettudatos háztartás – bevezető



2014, July 11 - 12:16 — epermami

Jót mosolyogtam, amikor Betty átküldte a heti munkarendet, amiben ez állt: Epermami, a környezettudatos háztartás szakértője… hmm, azért túlzásokba ne essünk, gondoltam, inkább lelkes laikusnak mondanám magam! 
Környezetbarát háztartás

Hogyan legyen környezettudatos háztartásunk?

Hosszú évek óta szívügyem a Föld védelme, rengeteg információt begyűjtöttem - amiket előszeretettel alkalmazok is -, ezeket szeretném megosztani Veletek. Köztudott, hogy az egészségtudatos életvitel nemcsak abból áll, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz, milyen kozmetikumokat használunk, hanem, hogy az ételeket mennyi energia felhasználásával készítjük el, honnan vásároljuk, hogyan tároljuk, a háztartásunkat mennyire vezetjük környezettudatosan, milyen szereket használunk a takarításhoz és a mosáshoz.
Az oldalon már jó ideje dolgozik Misi, a bionom kertészünk, aki nagy szakértelmének és természet szeretetének köszönheti, hogy az AntalValis csapat tagja lett. Fantasztikus blogokkal, személyes konzultációval, és az oldalainkra beérkező kérdések megválaszolásával segít mindnyájunkat abban, hogy minél optimálisabban és tisztábban tudjuk művelni a kertünket, hogy minél ízletesebbek és tápanyagdúsabbak legyenek a konyhakertünkben növekvő zöldségek és gyümölcsök.
A "Bionom kertésze" a kertben kalauzol el minket, én meg szeretném Nektek a bionom háztartás minden csínyját-bínyját megmutatni, hogy mindenki maga választhassa ki a hozzá legközelebb álló, és legkönnyebben kivitelezhető dolgot. Hiszen ez ugyanolyan, mint az életmódváltás, amikor felismered, hogy a hagyományos étkezés és életvitel nem tudja azt az életminőséget biztosítani számodra, amit szeretnél, ezért vágyod a változást. Ritka az, hogy valaki egyszer csak fogja magát, mindent kidob a konyhájából és a kamrából, majd feltölti csupa egészséges alapanyaggal.
Legtöbbünknél ez egy folyamat. Van, ami könnyen megy, máshoz kicsit ragaszkodunk, van, amit meg el sem tudunk képzelni, hogy elengedjünk, lemondjunk róla. Ezért szeretném nagyon sokrétűre színezni ezt a blogot, hogy csemegézni lehessen benne, és mindenki a saját ütemében, a neki testhezálló dolgokkal tudja elkezdeni a saját háza táján a kapirgászást , hogy igazán bionom-, ember-,  természet-, és környezettudatos otthonokká varázsolhassátok a helyet, ahol éltek!
Terveim szerint érinteni fogjuk a következőket:
  • végigvesszük a környezetbarát takarítás és mosás fortélyait;
  • hogy tudjuk leginkább energiatakarékosan fenntartani otthonunkat;
  • átbeszéljük, mit jelent a tudatos vásárlás;
  • körbejárjuk az alternatív, megújuló energiaforrásokat;
  • bekukkantunk a környezetvédelembe;
  • megnézzük, mi az ökológiai lábnyom, és hogyan csökkenthetjük azt;
  • megismerkedünk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával;
  • körbejárjuk, hogy mi is az ökogazdaság;
  • mindeközben természetesen elmesélem, hogy miket tapasztaltam a különböző "nomád" helyeken, ahol jártam és laktam az elmúlt időszakban;
  • és nyitott vagyok bármilyen más témára, ami abban segít, hogy bionom módon éljünk, bionom környezetet teremtsünk magunk körül, védjük a Földet és magunkat.
Ökológiai lábnyom

Attól függetlenül, hogy hosszú évek óta szelektív gyűjtöm a hulladékot, igyekszem minél inkább tudatosan vásárolni, odafigyelek a környezetemre, az otthonom energiafogyasztására, biztos vannak még olyan dolgok, amik elkerülték a figyelmem. Nagyon sokrétű a téma, így arra kérlek Titeket (férfi olvasóink felhívása is ez egy keringőre ), hogyha bármilyen hasznos információval gazdagítani tudjátok ezt a blogsorozatot, akkor írjátok meg, tanuljunk, informálódjunk együtt.

Több szem többet lát

Nem szeretném, ha ez egy egyoldalú kommunikáció lenne, inkább egy interaktív, tanulni és tenni vágyó kis csapatot szeretnék összehozni!  Én megosztom Veletek a saját tapasztalataimat, a sok hasznos információt, amit megtudtam, és erre kérlek Titeket is, gyűjtsünk össze mindent, hogy igazán teljes legyen a repertoár, így mindenki kiválaszthatja azokat a dolgokat, amik igazán érdeklik, amiken változtatni szeretne. Több szem többet lát alapon, több lehetőség közül tud választani az Olvasó, és igazából nagyon kíváncsi vagyok, hogy Ti hogy csináljátok, milyen apró fortélyokat tudok tanulni Tőletek!
bakteriumHa még nem vagy környezettudatos, akkor is szeretettel köszöntelek itt, mivel igyekezni fogok úgy összeállítani a blogokat, hogy könnyen érthetőek és elsajátíthatóak legyenek az információk. Itt ismét visszanyúlnék az életmódváltáshoz, hiszen mielőtt megfogan benned a vágy rá, egy csomó mindent hallasz, hogy mit szabad, és mit nem enni, mennyit kell inni, de egyszerre nem tudsz mindent megváltoztatni, elengedni. Ez egy folyamat, elsőre olyan dolgokat válassz, amik könnyen megoldhatóak az életedben, hogy legyen sikerélményed. Ez erőt ad a folytatáshoz, a változáshoz! 
Szeretném, ha segítenénk visszakalauzolni egymást a természethez, Önmagunkhoz, Nagyanyáink bevált praktikáihoz, hogy a most felnövekvő nemzedéknek ne legyen olyan kakukktojás egy mosószappan, hogy a durva kemikáliák helyett természetes tisztítószereket használjanak és tudják, hogy a legjobb fertőtlenítő a napsütés. Hiszen ezek a dolgok pár évvel ezelőtt még természetesek voltak, csak ahogy beférkőzött az életünkbe pl. a tv és az abból egyre inkább áradó reklámdömping, lassacskán elfelejtettük az ősi praktikákat. Elhisszük, hogy amit a "varázsdobozból" belénk sulykolnak, az a valóság, és vakon követjük, vadul vásároljuk meg mindazt, amit ott látunk.
Sokszor értetlenül néztem Anyukámat, hogy a sokak által ismert Teleshopban látott dolgoktól milyen izgalomba tudott jönni, erős késztetést érzett, hogy megrendelje, és amikor megkérdeztem, hogy "Igazából szükséged van rá Anya?", akkor kikerekedett szemekkel válaszolta, hogy "Persze!". Pár hétig rakosgatta, tette ide-oda, aztán vagy bekerült az egyik sarokba, vagy a szekrény tetejére, esetleg az ágy alá, Apámat a sírba kergetve, hiszen nem értette, hogy "minek ez a sok kacat".  Jó kis játék, egy életen át kitartott Nekik.
Szerintem az agymosás csúcsa a tv, ezért már évek óta nincs, hiszen az ember automatikusan bekapcsolja, olyan ez, mint a mikró, ha beteszed a konyhádba, biztos találsz rá valami indokot, amiért használd. A kisördög soha nem alszik, ezért úgy döntöttem, hogy elejét veszem a dolgoknak, kizárom a kísértést, megszabadulok minden olyantól, amit úgy gondolok, hogy nincs szükségünk rá, remekül megvagyunk nélküle.     
Bevezetőnek most ennyi, első körben a vegyszermentes takarítást szeretném megismertetni Veletek, végigkalauzolni a lakhelyetek helyiségein, hiszen ez az a terület, amit már többször érintettünk az oldalon, és a legkönnyebb megvalósítani, hiszen a Bionom boltunkban is hangsúlyt fektetünk már évek óta arra, hogy minél több kemikáliamentes tisztítószer elérhetővé váljon. Nem kell mást tenned, "csak" a szokásos bolti flakonok helyett olyan termékeket választanod, amik nem szennyezik a környezetet, és ezzel együtt az emberi szervezetet, hanem vagy semlegesek, vagy még pozitív hatással is vannak rájuk.

Vegyszermentes takarítás

A blogsorozat írásával párhuzamosan pedig igyekszem minél több olyan terméket behozni a Bionom Bioboltba, ami a segítségünkre lesz abban, hogy ezeket az irányelveket könnyen kivitelezhessük, a mindennapjaink részévé tegyük. Ebben is számítok a segítségetekre, ha van ötletetek, olyan dolog, ami bevált, szeretitek használni, akkor osszátok meg velünk, hogy minél többen kipróbálhassuk.
Hát akkor, bionom háztartásra fel!  
Epermami




A környezettudatos háztartás 2. rész

- A szokások felismerése és elengedése csodákra képes!



2014, August 6 - 06:41 — epermami
A bevezetőben azt ígértem, végigkalauzollak lakóhelyed helyiségein, hogy milyen természetes megoldások vannak a vegyszeres takarítás helyett, de most tennék egy kis kitérőt. A saját példámat elmesélvén, fel szeretném hívni a figyelmed, hogy milyen fontos a berögzött szokásaink felismerése és elengedése, hogy változtatni tudjunk életünkön!
Természetes tisztítószerek
A modern háztartásokban rengeteg olyan tisztítószer található, ami az embert és környezetét is súlyosan károsítja. Az elmúlt pár évben a tudatunkba égett, hogy mindent fertőtleníteni kell, erős vegyszerekkel kell kezelni, mert különben...
Köszönhető ez a TV-ből áradó reklámdömpingnek, de tudattalanságunknak is, hiszen vakon követtük az elmúlt 100 évben azokat az irányelveket, amiknek nem néztünk utána, csak elhittük, hogy úgy van, ahogy azt mondják! Ideje ébredni, körbenézni, hogy miket is tartalmaznak azok a "tisztítószerek", amiket évek óta automatikusan leemelünk a boltok polcairól!
bakteriumA kor divatja megköveteli a steril tisztaságot, a jó illatot, a ragyogást és fényességet, de itt az idő, hogy felismerjük a tényt, hogy a használt vegyszerek hatása nem korlátozódik a lakásunkra, hanem onnan kikerülve természetes környezetünkre is hatással vannak, befolyásolják a talaj, a vizek állapotát, az élővilágot. A túlsterilizálás olyan baktériumfajok pusztulását is okozza, amik nélkülözhetetlenek az élethez, segítik emésztésünket, és a veszélyes mikrobák, vagy káros vegyületek hatását is csökkentik. Hatással vannak minden élő szervezetre, így ránk, és gyermekeinkre is.
Számtalan eset olvasható az oldalon, hogy amint tiszta kozmetikumra, mosó- és tisztítószerre váltott a család, elmúltak vagy csökkentek a bőrproblémák (pl. ekcéma), az allergia.

A legkörnyezetkímélőbb tisztítószer az, amit el sem használunk!

Fontos, hogy tisztaságigényünket ne a divat és a reklámok határozzák meg, hanem az egészséget tartsuk szem előtt! Napjainkban már olyan mértékű vegyi hatásoknak vagyunk kitéve, hogy ideje váltanunk, tudatos vásárlókká válnunk! Ha tisztítószert vásárolunk, akkor fontos, hogy biológiailag lebomló termékeket válasszunk, és ezekből is minél kevesebbet használjunk. Azon felül, hogy a környezetünket kevésbé terhelik, jóval olcsóbbak, gazdaságosabbak, főleg, ha a környezetbarát alapanyagokból saját tisztítószert készítünk.
Természetesen a legkörnyezetkímélőbb tisztítószer az, amit el sem használunk... Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a környezettudatos életvitel elengedhetetlen feltétele, hogy megfigyeljük szokásainkat, a berögzött napi rutin ténykedéseinket, és meglássuk azokat a lehetőségeket, amik számunkra könnyedén megvalósíthatóak.
Aztán, amikor már ezek válnak a szokásainkká, belső indíttatástól vezérelve mehetünk tovább, vehetünk fel lépésről-lépésre olyan környezetkímélő tevékenységeket, amik annak előtte akár elképzelhetetlennek tűntek. Az a lényeg, hogy ne siessünk, ne erőszakoljuk meg magunkat, mert az valahol visszaüt, akár egy életre elveheti a kedvünket a változástól. Apránként, a magunk ütemében haladjunk, tudatosítva azt, hogy ha kis lépésekben is, de óriási dolgot teszünk.
Amint átértékelődnek és megváltoznak szokásaink, ezt az energiát áramoltatjuk a kollektív tudatba, ezzel inspirálva a Föld lakosságát a változásra, és természetesen gyermekeinknek, a Föld következő nemzedékének is ezt a tudást adjuk át. Így megadva a lehetőséget egy élhetőbb és tisztább életre! 

Sok kicsi sokra megy!

Sokszor mély döbbenetet érzek, amikor belegondolok, hogy mennyi vegyi anyagtól óvhatnánk meg magunkat csak azzal, ha nem a szokásos flakont tennénk a kosarunkba! Ilyen és ehhez hasonló apróságokon múlik a jövőnk! Persze, sokak kifogása, hogy a gyárak, üzemek sokkal több káros anyagot bocsájtanak ki, mint a háztartások, de ha igazán a mélyére nézel a dolognak, akkor rájössz, hogy ez nem így van!
Mennyi kemikália jut a csatornákbaGondolj bele, hány család él a Földön az otthonában, hány apró lefolyó ontja ki magából a kemikáliát! Hány embernek van az a fejében, hogy csak "ezt a picit" lehet, hiszen olyan elenyésző a nagy egészhez viszonyítva. Csak arra nem gondol ilyenkor, hogy hányan gondolják még így, ami ha összeadódik, az a végén már óriási méreteket ölt. Egyik nap egy kis fertőtlenítő, aztán egy kis öblítő, utána egy kis sütőolaj, ezt megspékelvén meg minden nap a fogamzásgátlós vizelet távozik el a lefolyókon... Sok kicsi sokra megy!
Rengeteg emberrel beszélgettem a témában, annak idején még mindenkit meg akartam győzni, hogy változtatni kell, majd rájöttem, hogy példamutatással, kitartással lehet csak hatni másokra, a szavak csak üresen konganak az emberek fejében.
Csináld, csináld, jól csináld! - aztán lesznek követőid, akik először csak félszemmel nézegetnek, majd kérdeznek, és a végén elkezdik alkalmazni azokat a dolgokat, amikről előtte hallani sem akartak.

Éreztem én, hogy ez gáz és fölösleges...

Jót mosolygok, amikor visszaemlékszem arra az időszakra, amikor a kislányom, Eper pici baba volt. Születése előtt majd 15 évig magánházakat takarítottam, azon felül, hogy piszok jól kerestem, örömmel töltött el, hogy segíthetek az embereknek, a lefáradt, túlhajszolt Anyáknak, hogy a munkából haza esve, ne kelljen még Nekik a takarítással küszködniük. Ez az egész családnak jó volt, több idő maradt a gyerekekre, a pihenésre. Őszinte hálát éreztem sokuktól, hiszen hagyjuk meg, nem minden Nő születik házi tündérnek... Lehet, hogy egy multinál vezető beosztásban remekel, de nagy kihívás számára a háztartás vezetése.
Szóval, ezen idő alatt profi szintre fejlesztettem a takarító tudományom. Bementem egy lakásba, és amíg körbenéztem, felmértem a terepet, a végére már tudtam is a munka menetét, és annak időtartamát. Majd, amikor megszületett Eper, abbahagytam a takarítást, és olyan kényszeresség maradt bennem, hogy folyamatosan suvickoltam, takarítottam. Éreztem én, hogy ez gáz, és fölösleges, de akkor még fontos volt számomra, hogy mindig minden makulátlan rendben legyen.
Persze a későbbiekben megtanított az élet a fontossági sorrendre...
A krízispont akkor következett be, amikor Eper 1 év körüli volt, és kimentünk az udvarra játszani, ahol az építkezésre szánt óriási homokkupac várt minket. Meglátta, és majd kiugrott a kezemből, szinte fejest ugrott a közepébe, öröm volt nézni! Egy ideig ácsorogtam mellette, majd elkezdett hívni, hogy játszak Vele. "Ana, deje, Ana deje!" Én meg álltam megkövülve, és nem bírtam rávenni magam, hogy beleüljek a homokba. Jöttek a gyerekkori emlékek, amikor totál szutykosan az egész napi játék után somfordáltam haza, hogy Anyu mit fog szólni, hogy megint hogy nézek ki. Hogy évekig nem voltam hajlandó cipőt felvenni, ha megjött a jó idő, az utcasarkon eldugtam a bokorban, és mezitláb mentem mindenhova, volt, hogy még az aszfalt is ráragadt a forró melegben a talpamra.
Most meg ott álltam pár évvel később, és iszonyodva néztem a homokkupacot, hogyha beleülök, akkor koszos leszek, felvisszük a lakásba, megint takaríthatok... Furcsa volt látni, hogy Eper is homokos lett, hiszen az elsők között volt ez az élmény, hogy a szabadban játszott. Láttam magam kívülről, ahogy földbe gyökerezett lábakkal állok, és nem visz rá a lélek, hogy a homokba üljek. Borzasztó volt, nagyon idétlennek és tehetetlennek éreztem magam, majd ez a feszültség egy óriási bőgésben tört ki belőlem. Így utólag döbbenetes, de nem ültem le a homokba, nagy meló volt hozzászoktatnom magam a "koszhoz", de Eper nagy tanítóm volt ebben is, hiszen attól a nyártól fogva olyan szutykos volt minden nap, mint egy egészséges, normális gyerek, akit nem burokban nevelnek...
Az évek alatt megedződtem, és szépen apránként olyan helyek kúsztak be az életembe, amik nem éppen a higiéniájukról voltak híresek. Többek között a Börzsönyben van egy kisház, az erdő legmélyén. Amikor először megláttam, akkor azon morfondíroztam, hogy az hagyján, ha nem alszok, mert én arra a dzsuvás ágyra biztos nem fekszem le, de legalább leülnöm jó lenne, de hova???
Az egyik kedvenc helyemmé nőtte ki magát, imádom a nemes egyszerűségét, az igazi nomád feelinget, ami ott van!

A szokásainkat mi határozzuk meg, nem ők minket!

Aztán tavaly jött Zé tanyája, az Öreg-hegy tetején, ahol nem hogy fürdőszoba, de még víz sincs a házban, és igaz, hogy elsőre meglepő és mulatságos volt az egész miliő, hiszen más pár napra elvonulni ilyen nomád körülmények közé, mint a mindennapokat ott élni, de egy pillanatra sem tántorított el ez a tény attól, hogy Eperrel odaköltözzünk. Nem zavart a marhatrágya átható szaga, a milliónyi légy, ami mindenen rajta hemzsegett, a légysz@rtól foltos ablakok, mert már nem ez a fontos.
Nem baj ha egy kicsit koszos a gyerek
Ezen felül nagyon sok hasznos praktikát tanultam Zétől a tanyán, mint hogy a vágódeszkának 2 oldala van, hogy a kenyérhéjjal kitörölt tányér, akár sokszorosan újrahasználható, hogy a kés nem koszos, csak vágtunk vele egy párat...
A lényeg, hogy az elmúlt években sikerült felismernem, hogy nem én vagyok a házért, hanem az értem! Sokszor azt éreztem, hogy egész életemben arra készültem, hogy Zé tanyáján legyek, hogy élvezni tudjam azt a balkáni életformát, amit Ő 10 éve él!
Ezt a kis történetet azért meséltem el, hogy érzékeljétek, hogy bármi változhat, a szokásainkat mi határozzuk meg, nem ők minket, a fontossági sorrendet mi állítjuk fel! Nem attól leszünk egészségesek és tiszták, hogy agyon sterilizáljuk magunkat, sőt!
Rengeteg időt megspórolhatunk azzal, ha tudatosan, és egyszerű praktikák bevetésével vezetjük a háztartásunkat. Ehhez nem kellenek erős vegyszerek, csak idő és egy kis takarítási kedv!
A következő részben még megnézzük, hogy milyen anyagok vannak a hagyományos tisztítószerekben, és miért nem ajánlott az alkalmazásuk, majd ígérem, végre rátérünk a takarításra. 
Epermami


A környezettudatos háztartás 3. rész

- Hagyományos vs. bionom tisztítószerek, melyik is a drága?



2014, szeptember 11 - 10:07 — epermami
Egyre többször hallhatjuk és olvashatjuk, hogy a hagyományos tisztítószerek károsak az emberre és az élővilágra. Ennek ellenére sok ember csak legyint egyet, mivel egy múló hóbortnak tekintik ezt az állítást. Abba azért érdemes belegondolni, hogy ha egyre több emberből váltanak ki allergiás reakciókat a tisztító- és tisztálkodószerek, akkor csak van valami alapja ennek a feltevésnek… Számomra ebből az következik, hogy ha valaki egy anyagra allergiás lehet, az valószínűleg egyetlen embernek sem tesz jót! Főleg nem a csecsemőknek, fejlődésben lévő gyermekeknek, akiknek az immunrendszere még sokkal gyengébb.

Melyiket válasszam?

A pénznek hatalma van, mi döntjük el, mire költjük!

Megdöbbentő tapasztalat volt annak idején, amikor magánházakat takarítottam, hogy a háztartások nagy részében ezek a mérgező anyagok a mosogató alatt vagy a spájzban kaptak helyet, ahol az emberek az élelmiszereket tárolják, készítik el. Ez azért veszélyes, mert ezek a kemikáliák a lezárt flakonokból is párolognak, folyamatosan mérgezik a levegőt!
Amikor még személyes tanácsadónői szolgálat volt az oldalon, sok Nő azt írta, hogy azért nem vált természetes készítményekre, mert rengeteg pénzt emésztene fel. Mivel soha nem kencézgettem magam túlságosan, nem igazán értettem, hogy mi lehet az a sok minden, ami olyan drága. Majd egy kedves Olvasó megosztotta velem piperepolca és fürdőszobája tartalmát. Egy olyan listát küldött át, hogy kettéállt a fülem! Szinte minden testrészére más és más készítményt használt! Ennek fényében tényleg el kellett ismernem, hogy százezres nagyságrendű kiadás lenne, ha mindent lecserélne.
Így van ez a tisztítószerekkel is. Rengeteg fölösleges kemikáliát gyártanak, amit a reklámok hatására megvesznek az emberek. Persze a reklám költsége beépül a termék árába, így azt is ki kell fizetnie a vásárlónak. A bionom életforma egyik gyönyörűsége, hogy nagyon egyszerű, a használt termékek nagy része kompatibilis, így sokkal kevesebb flakon, tégely foglalja a helyet.

Akkor lássuk, milyen anyagokat is tartalmaznak a hagyományos tisztítószerek!
  • bakteriumÁltalános tisztítószerek: Általában tenzidet, 20-40% polifoszfátot, nátrium-karbonátot, metaszilikátot, valamint bőrvédő, korróziógátló, illatosító- és színezőszereket tartalmaznak. A polifoszfát a felszíni vizekben növeli a tápanyagkínálatot, azaz az algák és más növények gyors szaporodását okozza. A vízvirágzás oxigénhiányhoz vezet, emiatt a halak és más vízi élőlények elpusztulnak, ezt nevezzük eutrofizációnak. A folyékony tisztítószerekben ezek mellett etanol, ammónia, formaldehid is lehet. Ez utóbbi fejfájást és rosszullétet okozhat, irritálja a tüdőt és a szemet.
  • Folteltávolítók: A vegytisztító és a háztartási folteltávolító szerekben erős oldószerek vannak. Ezek egyike a triklór-metán, ami az ózonréteget is pusztítja. Meleg helyen nem szabad ilyen anyagokkal dolgozni, mert mérgező gőzök keletkeznek.
  • Fémtisztítók: Ammóniát tartalmaznak, amelynek huzamosabb belélegzése mérgezést okoz.
  • Sütőtisztítók: Gyakran nátrium-hidroxidot (marónátront) tartalmaznak, ami izgatja a bőrt, a szemet, és erősen mérgező. Nem ajánlott nátrium-hidroxidot tartani a háztartásban, mivel a lefolyóban a lerakódott zsiradékokkal szappant képez, és dugulást okoz!
  • Fertőtlenítők: A legtöbb fertőtlenítő és wc tisztító szer fehérítőket (pl. klórtartalmú anyag), fenolt, krezolt, triklór-fenolt, benzalkónium-kloridot, formaldehidet tartalmaz. Ezek mind erősen mérgezőek, és veszélyesek a környezetre és az emberre egyaránt. Soha ne keverj össze különböző wc tisztítókat, fertőtlenítőket a jobb hatásfok elérése érdekében, mert mérgező gázok keletkezhetnek!
  • Vízkőoldók: A kemény vizekből kicsapódó kálcium- és magnézium-karbonát, azaz a vízkő oldására általában erős savakat, pl. sósavat használnak, amely irritálja a bőrt és a szemet.
  • Légfrissítők: A mesterséges légfrissítők rontják a szagérzékelést, átható "illatukkal" csak elfedik a szagokat. Az acetaldehid tartalmú légfrissítők a májat károsítják, a limonén, és imidazolin vegyi anyagok az állatkisérletekben rákkeltőnek bizonyultak. Sok wc frissítőben para-diklór-benzol van, ez belélegezve erősen mérgező. Tartós belégzése rákot okoz állatokon, embereken egyaránt. Sok fertőtlenítő hatású permethez trietilén-glikolt adagolnak, amely szennyezi a levegőt.
  • Mosogatószerek: Tenzideket, foszfátokat, színezékeket, illatanyagokat és triklozánt tartalmaznak. A cseppmentesen száradó mosogatószerek tenzidje az edényen vékony réteget képez, ettől lesz az szép fényes. Az emésztőrendszerbe kerülve viszont serkenti a vegyszermaradványok felszívódását, zsírtalanítja a kéz bőrét. A triklozán nemi elváltozásokat okozhat, ezenkívül meddőséget, alacsony spermaszámot, korai pubertást, cukorbetegséget idézhet elő.
  • Szőnyeg és kárpittisztítók: Mosószereket és lúgokat tartalmaznak. Sok szőnyegtisztítóban perklór-etilén és naftalin van, ezek közismert rákkeltők. Maradékaikat ne öntsd ki, veszélyes hulladéknak számítanak, túl töményen adagolva akár a szőnyegalátét leválását is okozhatják.
  • Bútorfényezők: Rákkeltő fenolokat, és nitrobenzolt tartalmaznak, az ózonpajzsot károsító hajtógázt, és a flakont már nem is említve.
  • Vécéillatosítók: A kagylóba függeszthető vécéillatosítók fehérítőszereket, mesterséges szín- és illatanyagokat tartalmaznak.
Mosás terén sem jobb a helyzet...

Mosószerek:

  • tenzideket,
  • vázanyagokat - legtöbb esetben ez polifoszfát, ami eutrofizációt okoz,
  • oxidatív fehérítőket - ez leggyakrabban nátrium-perborát, ami csak 60 fok felett fejti ki fehérítő, és fertőtlenítő hatását, kisebb hőfokon fölöslegesen károsítjuk vele élővizeinket,
  • optikai fehérítőket - amelyek elnyelik az ibolyántúli sugárzást, kék fényt bocsájtanak ki, így kioltják a fehér anyagok sárgás színét, de ez nincs összefüggésben tisztaságukkal, ezért használatuk teljesen felesleges. A természetben nagyon lassan bomlanak le, és allergiát is okozhatnak.
  • további segédanyagokat mint habzásgátlók, szintetikus illatanyagok (amelyeket - mint a kozmetikumokban - kőolajból állítják elő), enzimek (60 fok felett elvesztik hatásukat) és töltőanyagok (ez utóbbi felesleges sóterhelést jelent a környezetnek) tartalmaznak.
Elgondolkodtató, hogy a szintetikus mosószerek 30%-a töltőanyag, amit fölöslegesen cipelünk haza, és ráadásul még fizetünk is érte! Ha folyékony mosószert választunk, akkor ezen felül még a benne lévő vízzel is ez a helyzet...
Mérgező tisztítószerek
Öblítők:

  • Polifoszfátokat, optikai fehérítőket, kationos tenzideket, kőolajból előállított mesterséges illatanyagokat tartalmaznak. Ezek az anyagok a csecsemőknek, érzékeny bőrű felnőtteknek allergiát okozhatnak. Az öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain, ettől a ruha puha és illatos lesz, de ennek ára van! 20%-kal csökken a textília - fehérneműk, törölközők, konyharuhák - nedvességfelvevő képessége.
Agresszív fehérítők - Nátrium-hipoklorit:
  • Igaz, hogy a Hypo és a Clorox hypo erős fehérítő- és fertőtlenítőszerek, de használatuk során rákkeltő szerves klórvegyületek keletkeznek a természetes vizekben. Használatuk nem ajánlott. Ha mégis alkalmaznád, akkor óvakodj a belélegzésüktől, és ne tedd meleg vízbe, mivel annak hatására mérgező gázok keletkeznek. Hypot és savat (sósav, ecet) soha ne használj együtt, mert mérgező klórgáz fejlődik!
Nagyon bízom benne, hogy többetekben felébredt a vágy a vegyszermentes háztartás kipróbálására, és rövid időn belül összeszeditek az összes kemikáliát az otthonotokban! Hogy mi legyen a sorsuk ezeknek a tisztítószereknek? Most írhatnám azt, hogy nagy ívben dobjátok a kukába, de mivel mindegyik (még az üres flakonjaik is) veszélyes hulladéknak számít, így vagy vigyétek el a megfelelő gyűjtőbe őket, vagy ajándékozzátok oda olyan ismerősötöknek, aki még ragaszkodik a hagyományos tisztítószerekhez. Úgyis megvenné őket. A legjobb, ha közben elültetitek a bogarat a fülébe, hogy ezentúl miért használtok környezet- és emberbarát tisztítószereket.
Akkor szortírozásra és bionom takarításra fel! A folytatásban megnézzük, hogy mit, mivel és hogyan csinálj minél egyszerűbben!
Epermami

A környezettudatos háztartás 4. rész

- Konyhatakarítás vegyszermentes anyagokkal



2014, October 3 - 08:55 — epermami
Mivel takarítás terén általában a konyha a legnagyobb mumus egy háziasszony életében, kezdjünk ezzel. Azért is, mert a kínaiak úgy tartják, hogy a konyha a gazdagság helye, ezért a lakás legfontosabb helyiségeinek egyike, így lényeges, hogy mindig tiszta  és rendezett legyen.
Takarításra fel!

Lényeges a sorrend!

A takarítást mindig felülről-lefelé, és belülről-kifelé kezdem, hogy a már tiszta felületeket ne koszoljam össze. Érdemes először lepókhálózni a falat, leszedni a függönyt, a fali díszeket letörölgetni, majd vagy nekiállni az ablakpucolásnak vagy a konyhaszekrény tetejének. Sok helyen nemcsak a konyhaszekrény van zsúfolásig telepakolva, hanem annak teteje is.
Tehát pakolj le mindent, és vedd sorjába, hogy az évek óta a szekrény tetején porosodó csetreszek, üres üvegek, és még ki tudja milyen kincsek közül melyik az, ami tényleg mutatós, fontos számodra, nem csak esetleg a 20 évvel ezelőtti esküvői ajándék, ami akkor felkerült oda, és már arra sem emlékszel, hogy kitől kaptad. 
Következhet a szekrények belseje, amiknek érdemes átválogatnod a tartalmát, kiselejtezned azokat az edényeket, amiket nem használsz, esetleg törött vagy csorba. Ezek további sorsáról később még lesz szó. Én ilyenkor az élelmiszereket is végignézem, és a lejártakat megröptetem, így legalább tisztában leszek azzal, hogy mi fogyott ki a családi éléskamrából, miket kell beszereznem. Akár bevásárlólistát is készíthetsz menet közben...
bakteriumEzután szoktam lesikálni a csempét, a munkapultot, a rajta lévő konyhai gépeket. Majd következik a legnagyobb kihívás, a tűzhely, végül a mosogató. Ha ki vannak akasztgatva mindenfélék a konyhádban, akkor a nagytakarításnál ezeket az eszközöket érdemes bepakolni a mosogatógépbe, (persze, ha van ) és átmosni. Lényeges, hogy bármi, amit visszapakolsz, le legyen tisztítva, ezért is fontos, hogy valóban a hasznos és szép holmikat tedd vissza, különben egy csomót csutakolsz fölöslegesen!
A sorrend megvan, nézzük, hogy mit-mivel.

Minden mosható felület a konyhában - csempe, konyhapult, ebédlő garnitúra

Természetes szerekkel is lehet takarítaniFölösleges vegyszereket bevetned az akár több éves lerakódott zsír- és olajrétegre, hiszen természetes szerekkel is hadba indulhatsz. Végy egy vödröt, tegyél bele jó forró vizet, amit a kezed még elbír, vagy vegyél gumikesztyűt, így nemcsak a hőtől véded meg a kézbőröd, hanem a több órai sikálás alatt sem ázik szét a kezed.
Nézzük a lehetőségeket:
  • Ha bírod az ecet szagát, akkor tégy ecetet a forró vízbe.
  • szódabikarbónás vagy mosószódás víz is csodákra képes, a nagyon makacs foltokat úgy távolíthatod el, hogy a vizes szivacsra szórsz szódabikarbónát vagy mosószódát, így a szemcsék dörzshatása aktívabban hat (1 liter vízhez, 1-3 evőkanál tisztítószer ajánlott). Ha kész a felületed, mosd át tiszta vagy ecetes vízzel is!
  • Ha szeretnéd, hogy illatos is legyen a művelet, akkor a narancsos tisztítót is használhatod, ezzel az egész konyhát csillogóan tisztára varázsolhatod, hiszen minden mosható felületen használható. Ha nagyon makacs a szennyeződés, akkor töményen is rákenheted a felületre. Arra ajánlott figyelni, hogy a műanyagot megmarhatja, így mindenféleképpen elővigyázatosan használd!
  • Másik nagy kedvencem a levendulás eMC. Élmény vele a takarítás, de egy fontos dolgot szem előtt kell tartani, ha ezt a készítményt használod! Mivel a benne lévő baciknak idő kell, hogy meg tudják enni a koszt, így érdemes lemosni vele a felületet, állni hagyni rajta, majd egy negyed óra múlva visszatérni, és ismét áttörölni. Számomra az első pár használatnál megdöbbentő volt, ahogy eltűnik a kosz. Szinte látni, hogy lemállik a felületről!
  • A konyhapulton éktelenkedő forró lábas hagyta nyomokat, és víz foltokat olaj + só keverékével tüntetheted el.
Mosogató és mosogatógép

  • vízkő eltávolítására kitűnő az ecet, a szódabikarbóna is, bár ez függ a lerakódás mértékétől is, de a 20%-os ecet még soha nem hagyott cserben. Max. többször kell vele belocsolni a felületet, és akár több órára is érdemes hatni hagyni.
  • citromsav is bevethető, a csaptelepről a homályos foltokat is el lehet tüntetni vele, de mindig öblítsd le!
  • Ha nem szereted az ecet tömény szagát, akkor van az eMC-nek és a Sodasannak is bionom vízkőoldója.
Vegyszermentes mosogatótakarítás
  • A mosógéphez hasonlóan a mosogatógépet is ajánlott évente 1-2 alkalommal ecettel átmosni, hogy a lerakódott ételmaradékok, baktériumok és az esetleges gombatelepek eltűnjenek. Utána, ha még nem álltál át, érdemes kipróbálnod a bionom mosogatógép tablettát. Ezt készítheted házilag is, így nagyon sok vegyszertől megóvod a családod, hiszen az edényekre rakódott hagyományos mosogatószerek maradványai bekerülnek a tápcsatornánkba, és leterhelik azt.
  • A fent leírtak miatt, a kézi mosogatásnál is érdemes a minőségre figyelni, és tiszta, kemikália mentes mosogatószert használni. Erre is van otthon elkészíthető alternatíva.
A mosogatásról külön íródik majd egy blog, amiben még sok hasznos infót megosztok Veled.


Tűzhely és sütő

  • zománcozott tűzhelyre égett ételmaradékokat szivacsra szórt mosószódával sikálhatod le, de a legideálisabb, ha főzés közben, legalább a nagyját letörlöd, így kímélve meg magad a fölösleges munkától.
  • Ha kerámialapos a tűzhelyed, akkor óvatosan a sikálással, mivel összekarcolhatod, ezért érdemes beszerezned egy kaparót hozzá, de ha a narancsos tisztítót rajta hagyod egy fél órára, akkor még akár a súrolást is megúszhatod!
  • A tűzhelyet is tisztíthatod a fenti szerekkel, de a tisztításához készíthetsz szódabikarbóna + víz keverékéből pasztát, amit a még forró sütő belsejébe kensz, majd amikor megszáradt, forró vízzel és kefével sikálod át. Ha készen vagy, tiszta vízzel mosd át a felületet. A sütőráccsal csodát tesz, ha mosószódás forró vízbe áztatod, majd átsikálod egy erős kefével.
  • Természetesen a mikroorganizmusok itt is bevethetőek!
Hűtőszekrény

  • Mindig áramtalanítsd, mielőtt a tisztításához fogsz, és hagyd hogy teljesen leolvadjon.
  • Ürítsd ki teljesen, nézd át az összes benne lévő élelmiszert, és csak azt tedd vissza, amit még biztosan el fogsz fogyasztani!
  • Vegyszermentes hűtőtakarításKívül-belül tisztíthatod szódabikarbónás vízzel, mosogatószerrel, a narancsos tisztítóval vagy akár a levendulás eMC-vel is.
  • Amikor ragyog, érdemes a "hűtőszag" kialakulásának megelőzésére egy nyitott zacsiban vagy dobozban szódabikarbónát tenni az egyik polcra. Erre a célra még kiválóan alkalmas a gyümölcsös teafilter is!
  • Igazából a legjobb szagsemlegesítő, ha csak lezárt tároló dobozokban teszel élelmiszert a hűtőbe. Az élelmiszerek és készételek optimális tárolásáról is hamarosan olvashatsz bővebben!
Ha abszolút tisztítószermentesen szeretnél takarítani, akkor érdemes kipróbálnod a Vixi kendőket, szivacsokat, amikhez maximum az eMC tisztítószerek használhatóak.
Bár a fent felsorolt szerek mindegyike fertőtlenítő hatással is bír, ha ennek ellenére pluszban szeretnéd a felületet fertőtleníteni, akkor ajánlom figyelmedbe a Dr. SterilHome bio fertőtlenítőszert.
Huh, szusszanhatunk egyet, a konyha kész, a következő részben a fürdőt és a wc-t varázsoljuk tisztává! Gyere, tarts velem! Epermami

A környezettudatos háztartás 5. rész

- A másik mumus, a fürdő



2014, november 15 - 16:05 — epermami
Ahogy a konyhában a zsíros, olajos szennyeződés okozza a kihívást, úgy a fürdőben általában a vízkő, és a penészesedés az, ami feladja a leckét egy háziasszonynak. Mégsem kell megijednünk, hiszen természetes szerekkel is hatékonyan, és alaposan ki lehet takarítani a fürdőt, és a wc-t is.

furdo-takaritas

Előkészítem a terepet, magamat meg fel...

Először egy kosárba összepakolom az összes tisztálkodószert, gyertyát, kagylót, mindenféle kütyüt, törölközőt, ami a fürdőben található. Ez azért fontos, mert általában az egyik legkisebb és legzsúfoltabb helyisége a lakásnak, elég nagy lélekjelenlétet kíván alapból, hogy ihletet kapjon hozzá az ember lánya! 
Megkönnyítem a munkámat, ha nem kell kerülgetni takarítás közben a megszámlálhatatlan apróságot, és így biztos, hogy a visszapakolás előtt mindent áttörlök, az üres flakonokat már nem teszem vissza, mehetnek a szelektív gyűjtőbe. Bár, az az igazság, hogy mióta bionom módon tisztálkodom, nagyon leredukálódott a pipere készletem, ami annak idején sem volt óriási, de most egy szappannal és fogkrémmel megoldom a nagyját...
A lepakolás után belocsolom ecettel a kádat, zuhanyzót, mosdót, wc-t. Amíg hat a cucc, nekiállok az ablaknak és a csempének. Letörlöm a lámpákat, az ajtót, a fürdőszobaszekrényt (ha nagyon alapos vagyok, akkor belül is kitörlöm, ebben az esetben mindig átszortírozom a beltartalmát ), minden mosható felületet. Elhúzom a mosógépet, körbe törlöm - a csempét is -, és alatta kiporszívózok, felmosok, mivel az ilyen eldugott helyekről bukkannak folyton elő a - "Most takarítottam, honnan van már megint itt ez a porcica?!?" -  bosszantó háziállatkák.
Zuhanyzó takarításHa már mosógép, akkor itt említeném meg, hogy általában az egyik ilyen alapos nagytakarításnál szoktam 2l 20%-os ecettel, 60 fokon a mosógépet is kimosni. Ilyenkor a szűrőjét is kitakarítom, amit sok mosógépnél hátul dugnak el, így érdemes egyszerre elvégezni az alatta való takarítással együtt, hogy ne kelljen annyit ráncigálni a masinát. Soha ne feledkezzünk meg a mosószer tartályról sem, vegyük ki, áztassuk be egy lavórba, és jó alaposan sikáljuk el, mivel az itt lerakódott mosószermaradványok (főleg az öblítő tud gusztustalan módon betrutymósodni, bepenészedni) ideális táptalajt adnak a baktériumoknak, gombáknak, amik a későbbiekben a ruhák elszagosodását okozhatják.
A másik nem igazán kedvelt házimunkán is túlesem ilyenkor, mivel nem szeretem megvárni, hogy elduguljon a lefolyó, nagyobb rációt látok a megelőzésben.
  • 2 evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntök a lefolyóba, bedugaszolom a túlfolyóval együtt, majd várok, míg sistereg az elegy, utána bő forró vízzel leöblítem.
bakteriumA bátrabbak időközönként a szifont is szétszedhetik, (mindenféleképp készítsünk alá egy vödröt) igazán elképesztő "Jézus, de büdös, mi a jó... lehet ez?" tud összegyűlni pl. egy mosdó alatt.  Ha mindehhez nem igazán érzünk affinitást, akkor érdemes rendszeresen használnunk az eMC tisztítószereket, mivel a bennük lévő mikrobák elbontják a lerakódásokat, ezzel megakadályozva a dugulást.
Amikor kész vagyok mindennel, leöblítem a szanitereket, várok kicsit, hogy a nagyja víz lecsurogjon róluk, majd a csaptelepekkel együtt szárazra törlöm őket. A zuhanyzó plexi oldalát kimondottan érdemes áttörölgetni, felfényesíteni, mivel így sokkal lassabban alakul ki rajta az új vízkőréteg. Mivel az emberi fantázia határtalan, olyan formákat, technikai megoldásokat tud kreálni egy zuhanykabin esetében is, hogy nagy segítség lehet egy leharcolt, régi fogkefe, amivel az apró mélyedésekbe, sőt a sínekbe is be tudunk hatolni, mivel ezeken a helyeken imádnak megtelepedni a penészgombák! 

Lássuk a tisztítószereket!

Igazából ugyanazok alkalmazhatóak a fürdőben is, mint a konyhában, azért vegyük sorba a különböző felületeket:

Mosdó, kád, zuhanyzó – vízkőoldás

  • A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás szerintem az ecet. Az a tapasztalatom, hogy a legmakacsabb vízkővel is elbánik. Van, hogy több ízben rá kell locsolni a felületre, akár órákat is hatni hagyni, de még soha nem hagyott cserben! Nagyon fontos, hogy használatakor vegyél fel gumikesztyűt és szellőztess, mert nem csak a vízkövet marja le, hanem a kezedről a bőrt is, és a tüdőt is intenzíven irritálja!
  • citromsav is hatékony ellenszere a vízkőnek, ha nem bírod az ecet szagát, alternatívának tökéletes.
  • A másik nagy kedvenc, és még olcsó is, a szódabikarbóna, bár szerintem több sikálást igényel, mint az ecet. Érdemes egy erősebb kefét beüzemelni a használatakor, és a forró víz is sokat dob a hatékonyságán.
    Ha most állsz át a bionom életformára, még kötnek a régi szokások, és idegenkedsz a "naturista" dolgoktól , akkor érdemes kipróbálnod az ecet és a citromsav egyvelegéből készült 
    Sodasan víkőoldót vagy a fürdőszobai tisztítóját, ami praktikus spricnis flakonban kapható. Így nem lesz nagy a változás, csak más flakont használsz a takarításhoz.
  • Ha Te is szerelmese vagy az apró baciknak, és a vízkőoldás terén is szívesen megtapasztalnád hatékonyságukat, akkor érdemes kipróbálnod az eMc vízkőoldó probiotikus tisztítószert.
Csempe, mosható felületek
  • A kád, zuhanyzó körüli, vízköves csempét is a fenti szerekkel tudod csillogóvá varázsolni. Ha nagyon alapos szeretnél lenni, akkor a félig megszáradt felületet fel tudod fényesíteni egy puha ronggyal, így olyan lesz, mint újkorában.
  • Azokat a felületeket, amiket nem ér víz, forró ecetes vízzel áttörlöm, vagy ha a gőz nem hagyott látható nyomot a csempén, akkor csinálok vödörbe levendulás eMC-s vizet, és minden mosható felületet ezzel takarítok le (szekrény kívül-belül, lámpa, ajtó, mosógép...).
Elszíneződött, penészes fuga tisztítása

  • Ha vízszintes a felület, önts rá töményen ecetet, hagyd rajta egy éjszakát, majd sikáld át kefével.
  • FugatakarításMásik alternatívaként keverj egy tálkában krémesre szódabikarbónát vízzel, majd ezt a pasztát sikáld bele a fugába fogkefével. Amikor végeztél, öblítsd le vízzel, vagy töröld át vizes ruhával.
  • Zuhany szilikon penészesedésre Nikinek bevált, hogy összekevert levendulás és citrusos eMC-t.
  • Ha a fal is penészes, 10 dekagramm háztartási szalicilhez tegyél 1 deci patikai alkoholt, és ezzel ecseteld le a penészfoltokat. (A penészesedés okát mindenféleképp ajánlott kiiktatni.)
  • Amikor tisztára sikáltuk a fugát, érdemes csíraölő szerrel kezelni, hogy gátoljuk a penész újraképződését. Tökéletes megoldást nyújt erre a Dr. SterilHomeGrape Vital csepp, Teafa- és vagy Levendulaolaj – ezeket a készítményeket a penészes fal lemosására is használhatjuk, de az Em-biot is kipróbálhatjuk erre a célra.
Fertőtlenítés

  • Fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsd le a gyerekjátékokat, amik a kád szélén sorakoznak, mivel szinte mindig vizesek, így a meleg, párás közegben könnyen megtelepszenek rajtuk a baktérium és gomba spórák. Erre tökéletes megoldást nyújtanak a penészesedés ellen is bevethető készítmények, mint a Dr.SterilHomeGrape Vital cseppTeafa- és/vagy Levendulaolaj.
  • A haj, köröm, fog és wc-keféket is érdemes időközönként lefertőtleníteni, erre ideális, ha vízbe cseppentesz 10 csepp Grape Vitalt, és ebbe az oldatba áztatod pár órát ezeket az eszközöket, természetesen külön-külön. 
  • Készíts illatos fertőtlenítőt!
  • Hozzávalók: rozmaring, fekete üröm, borókabogyó, kakukkfű, levendula, zsálya és angyalgyökér. A füveket 1:1 arányban, lassú tűzön, kevés vízzel főzd, majd szűrd le. A tömény oldat hűtőben 1 hétig eláll, amivel nemcsak a fürdőszobát, hanem az egész házat kifertőtlenítheted.
Wc tisztítás

  • A wc-deszka tisztítására és fertőtlenítésére a legegyszerűbb a Dr.SterilHome használata, de készíthetünk eMC és víz keverékéből is erre hatékony szert, melyet spricnis flakonba töltünk. Mindkét termék ideális utazáshoz is, ha biztonsággal szeretnénk használni a közvécéket.
  • A fajansz kitakarítására használhatunk ecetet vagy citromsavat, ez a vízkövet is szépen eltünteti.
  • A benedvesített kagylóba szórhatunk szódabikarbónát, amit alaposan kefével végigsikálunk.
  • 3 evőkanálnyi mosószódát oldjunk fel 1 l forró vízben (fontos, hogy a víz tényleg forró legyen, mert különben a szóda nem oldódik rendesen), ezzel mossuk ki a wc-t.
  • Használhatunk kész szereket is, mint pl a Planet Pure wc tisztítója.
  • Egy szál meggyújtott gyufa vagy gyertya szagtalanítja a wc-t.
Fuh, végeztünk, el is fáradtam , szusszanjunk egyet, aztán irány a ház többi része, a nappali és a szobák!
Epermami

A környezettudatos háztartás 6. rész

- Háló, gyerekszoba, nappali takarítás



2014, december 8 - 09:28 — epermami

A vegyipar a szobák takarítására is - annak ellenére, hogy ezekben a helyiségekben sokkal kevesebb a szennyeződés (bár a gyerekek van, hogy csodákra képesek…:) - valóságos vegyszerarzenált kínál. Ezeket a kemikáliákat már felsoroltam, a jó hír az, hogy többségüket néhány egyszerű módszerrel feleslegessé teheted, nem kell rákkeltő anyagokat belélegezned ahhoz, hogy tisztára varázsold lakásod ezen részeit!
Környezettudatos háztartás

Hogyan csinálom a takarítást?

A szobák takarítását is azzal kezdem, hogy lepókhálótalanítok, letörlöm a lámpákat, csillárokat, leszedem a függönyöket, terítőket, mindenfajta lakástextilt, alaposan kirázom, majd beteszem őket a mosógépbe. Ha van rá lehetőség, a szőnyegeket is ki szoktam ilyenkor vinni a teraszra vagy a kertbe, hogy szellőzzenek, és portalanítsam őket. Ezután elkezdem kihordani a virágokat a kádba, vagy ha jó idő van, akkor a teraszra, és egy alapos üdítő fürdővel megszabadítom a leveleiket a portól.
bakteriumUtána nekiállok az ablakpucolásnak, lemosom az ajtókat, majd föntről lefelé haladva letörlöm a polcokat, (minden könyvet, dísztárgyat portalanítok) szekrényeket, komódokat. Amiket lehet, elhúzok a faltól, hogy a mögöttük és alattuk felgyülemlett port is el tudjam takarítani.  Ezután jöhet az ülőgarnitúra, az ágy, az asztal, minden apróság, (virágtartó, nagyobb dísztárgyak, játéktároló dobozok, amik esetleg a földön vannak...) az a lényeg, hogy a megtisztított bútorokat, tárgyakat igyekszem minél inkább egymásra pakolni, hogy a porszívózásnál és felmosásnál ne legyenek útban.
Amikor mindennel kész vagyok, az egész ház csillog-villog, nekiállok a porszívózásnak és a felmosásnak, amit az egész házban egyszerre csinálok, a szobáktól kezdve kifelé, a bejárat felé haladva. A felmosásnál minden helyiségben kinyitom az ablakot, hogy a porszívó által felvert por ki tudjon szállni, nyitott ablaknál gyorsabb a száradás is, és sokkal frissebb, finomabb illat lesz a lakásban. Végezetül minden bútort a helyére pakolok, visszarakom a textíliákat, behordom a virágokat, visszarendezem az eredeti állapotot.

Milyen tisztítószereket használjunk?

Most nézzük, hogy a különböző felületeket, bútorokat milyen bionom praktikákkal tudod megtisztítani!

Ablak- és tükörtisztítás:

  • A legegyszerűbb, és legolcsóbb megoldás itt kivételesen nem az ecet, mivel a Vixi üvegtisztító törlőkendőjéhez nem szükséges semmilyen tisztítószer. Csak egyszer megveszed, és ha rendeltetésszerűen használod, akkor nagyon sokáig fényesre varázsolja az ablakaidat.
  • Használhatsz ecetet is, vödörbe engedsz meleg vizet, és löttyintesz bele egy kis ecetet, vagy spricnis flakonba teszel 1 rész ecetet és 4 rész vizet, és ezzel permetezed be a felületet. Minél forróbb a víz, (gumikesztyű használata erősen ajánlott) annál biztosabb, hogy nem marad foltos az üvegfelület. Ha nagyon koszos, elzsírosodott az ablak, akkor az ecetes lemosás előtt érdemes szappanos vízzel átmosni.
  • Ablaktisztítás bionom módonMásik alternatíva a nagy kedvencemet, a levendulás eMC-t bevetni, ami teljesen elvarázsolt az első használatkor! Igazán elkoszolódott műanyag ablakokat akartam megpucolni, amiknek a kerete igencsak el volt feketedve. Sorban áttöröltem az eMC-s vízzel őket, és amikor végeztem, visszamentem az elsőhöz. Akkor még nem látszott semmi, csak amikor másodszorra is nekiálltam áttörölni. Szó szerint el kezdett lemálni az ezer éves kosz, a műanyag keret fehéren csillogott.
  • Ha nincs otthon eMC-d, de elszürkült, foltos a műanyag ablakod kerete, akkor érdemes bevetned a narancsos tisztítót. Ez is csodát tesz vele.
  • Nagyanyáink spirituszos vízzel tisztították fényesre az ablakokat, de ha számodra kényelmet nyújt a "hagyományos" szórófejes ablaktisztító, akkor erre is van bionom megoldás.
Bútorok portalanítása, bútorfényezés:

  • A bútorok takarítására is a levendulás eMC-t szoktam általában használni, mivel utána nem kell fényesíteni, csillognak tőle a fafelületek is. Igazából, ha veszel egy levendulás eMC-t, a nagyon makacs szennyeződéseken (pl: vízkő) kívül, az egész házat ki tudod takarítani vele.
  • Én nem szeretem a száraz portörlést, mindig vizes ruhával törlöm le a port, erre ideális megoldás a Vixi univerzális törlőkendője.
  • Bútorfényt tudsz csinálni úgy, hogy olívaolajat (erre a célra talán fel tudod használni a finomított napraforgó olajat is, amit már esetleg nem használsz, mióta bionom módon étkezel. Ezzel van valakinek tapasztalata?) és citromlevet összekeversz, ezzel törlöd át a bútort.
  • Patikai lenolajba is cseppenthetsz pár csepp citromolajat, ronggyal vidd fel a felületre. Hasonló recept van a Boszikonyhában is.
  • A lakkozott, festett felületeket, a légypiszkos, zsíros ujjlenyomatokkal tarkított ajtókat, bútorfogantyúkat a narancsos, vagy univerzális tisztítókkal érdemes takarítani, vagy...
  • Tej + víz keverékével nedvesített ronggyal átmosni, de a már nem használt fekete teából készült főzet is alkalmas erre a célra.
  • Vannak foltok, amiket radírral, vagy kenyérbéllel is el lehet tüntetni a fáról.
  • A keményfa bútorokat ecettel vagy sörrel átitatott ruhával is letörölheted. A sör csodásan csillogóvá varázsolja a szobanövények leveleit is!
  • A nád- és bambuszbútort ecet és víz 1:1 arányú keverékével töröld le, vagy langyosvizes mosószappannal keféld át, majd erős vízsugárral öblítsd le. Fontos, hogy meleg, napos helyen szárítsd!
Bútor- és bőrkárpit, matrac tisztítása:

  • A bútorkárpitot a legegyszerűbben úgy védheted meg (főleg ha örökmozgó, pici gyermek van a családban), ha gyárilag nem vehető le a huzata, hogy varratsz rá egyet, vagy letakarod egy jópofa pléddel vagy egy óriási kendővel. Az ágyra is kaphatóak már különböző matracvédők.
  • Ha mégis foltos lett a kárpit, akkor frissiben szódavízzel lehet belőle kiszedni. A mosás blogban külön kitérek majd a különböző foltok eltávolítására.
  • Ha nem tudod a mosógépbe rakni a textíliát, akkor a Vixi folteltávolító szivacsát érdemes bevetned, házi kedvenced szőrét pedig a szösztelenítő kesztyűvel tudod összeszedni a kárpitról.
  • A kárpittisztítás megkönnyítésére is segítségül hívhatod az eMC bacijait!
  • A bőrkárpit foltjait forró víz és ecet keverékébe mártott ronggyal szedheted ki, majd töröld át lenolajjal. A friss zsírfoltot szódabikarbónás vízzel töröld le, majd több réteg nedvszívó papírral itasd fel a nedvességet. Száraz ronggyal vagy bőrolajjal is lehet fényezni.
Szőnyegtisztítás:

  • A gyapjú és poliészter alapú szőnyegeket, kárpitokat, savas (ecet, citrom), a viszkóz, pamut, műselyem és nejlon anyagokat lúgos (szappanpelyhes) szerrel tisztítsd.
  • A szőnyeget úgy is kitisztíthatod, hogy beszórod gabonakeményítővel, ami megköti a piszokszemcséket és a zsírt, majd 5 perc elteltével kiporszívózod.
  • Szőnyegtisztítót készen is vásárolhatsz, ami nagyon fontos, hogy ez nem tartalmaz rákkeltő anyagokat, bionom módon tudsz vele szőnyeget takarítani.
  • A szőnyeg foltjainak eltávolítására is ideális a folteltávolító szivacs.
  • A legtermészetesebb fertőtlenítő a nap, ezért időközönként érdemes jól kiporolni, és kirakni a szőnyegeket a napra.
  • A kiporolt szőnyeget télen a fagyos hóba is kifektetheted, fél óra elteltével húzogasd, és ütögesd meg a hóban, majd fordítsd meg, és ismételd meg a műveletet.
  • A gyors szagtalanításra ideális, ha beszórod szódabikarbónával, majd negyedóra múlva kiporszívózod a szőnyeget.
Padlóburkolatok porszívózása, felmosás:

  • Mivel nemcsak a söprés, hanem a porszívózás is növeli a levegőben lebegő finom por mennyiségét, így elég, ha hetente egyszer porszívózol. A porzsákot ajánlott folyamatosan figyelni, nem szabad megvárni, hogy dugig teljen. Főleg a nagytakarításba érdemes tiszta porzsákkal belekezdeni, ezzel is csökkentve az esélyét az allergén anyagok levegőbe kerülésének.
  • Padlótisztítás vegyszerek nélkülIgaz, hogy a papír porzsák kevesebb port nyom a szoba levegőjébe, de folyamatos hulladékot termelünk vele, így környezetvédelmi szempontból jobb a vászonzsákos porszívó. Legideálisabb a tartályos, mivel sokkal egyszerűbben takarítható, praktikusabb megoldás. Az a jó porszívó, amiben legalább 5-6 szűrőbetét van.
  • A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a felmosáshoz a Vixi felmosófej, mivel nem szükséges hozzá takarítószer, sőt! Maximum a levendulás eMC-t szabad hozzá használni, ha azt szeretnénk, hogy hosszú életű legyen.
  • Amennyiben csúszó-mászó kisgyermekünk vagy/és háziállatunk van, akkor elkél a fertőtlenítés, amire a legegyszerűbb és költséghatékonyabb megoldást az illóolajok nyújtják. Használhatunk citrom, teafa, levendula, grapefruit illót, de a Grape Vital is tökéletes erre a célra.
  • Felmosáshoz rengeteg alternatíva van, mint a házi készítésű enzimes-, az általános tisztítószer, de ha 3 evőkanál mosószódát teszel a felmosóvízbe - előtte forró vízben fel kell oldani - az is jó, a kőpadlókat pedig csillogóvá teszi a jól bevált ecet is.
  • A Bionomban is találsz erre a célra tisztítószert. Én a kedvenc levendulás eMC-mel végzem ezt is, valahogy jólesik a tudat, hogy az apró bacik körbe vesznek.... Bevetheted a narancsos, vagy ezt a két általános tisztítószert is, ahogy a bútorok tisztításánál. A narancsolajos tisztítószert házilag is elkészítheted!
Hát, készen vagyunk, így karácsony előtt legalább elméletben ragyog a lakás.  Azért bízom benne, hogy az ünnepek előtti nagytakarításnál hasznát veszitek az irományomnak, és még időt is megspóroltok, amit akár saját készítésű ajándékok készítésére fordíthattok, vagy szeretteitekkel tölthettek! 
következő részben a mosást, a folttisztító praktikákat vesszük górcső alá, hogy ne csak a lakóterünk, hanem a ruháink is bionom módon legyenek tiszták.
Epermami



A környezettudatos háztartás 7. rész

- Mosás: A mosógép karbantartása, hatékony mosás



2015, február 18 - 13:01 — epermami
Az előző részekben végigvettük a bionom takarítás fortélyait. Most azt nézzük meg, hogyan tudjuk a mosást is vegyszermentesen megoldani, hiszen nagyon sokmindentől függ, hogy a mosás elég hatékony és környezetkímélő-e. Az alkalmazott szerek, a mosás hőfoka, a mosógép minősége és energiafogyasztása, a szennyes összetétele, a ruhák anyagának fajtája mind befolyásoló tényező. Fontos, hogy milyen szokások kísérik a ruha viselését, mennyire tudatosan öltözködünk, mert így alakítjuk azt, hogy mennyi szennyes keletkezik egy adott idő alatt.
Tartalom:



A mosógép karbantartása, tisztítása

Amennyiben most szeretnél átállni a bionom mosásra, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy a mosógépet tisztítsd meg a lerakódott vízkőtől és mosószermaradványoktól. Ezzel megelőzheted, hogy a további mosásoknál a detergensek elsárgítsák a ruhákat. Ezt a műveletet egyébként is ajánlott évente legalább egyszer megcsinálni.
Indítsunk 60°C-os kímélő programot, s öntsünk a gépbe 2 liter 20%-os ecetet. Ha van rá lehetőségünk, az első öblítő program indulása előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes levet egy napig, így fokozhatjuk a tisztító hatást. Ennek segítségével a fémfelületekre tapadt mészszappan, és a fel nem oldódott, lerakódott mosószermaradványok eltűnnek. Vegyszermentes lesz a mosógépünk, indulhat a "tiszta" mosás.
A mosógép átmosása előtt fontos még alaposan megtisztítani a mosószer és öblítő adagolóját, mivel a mosó- és öblítőszer maradványai remek telephelyül szolgálnak a gombáknak és a fekália baktériumoknak. Semmilyen maradvány ne maradjon rajta, a penészt is távolítsuk el, mivel ezek a gombák mikotoxinokat termelnek, amik átkerülhetnek a mosott ruhára. A későbbiekben az ecetes öblítés és a fertőtlenítő hatású illóolajok (citrom, grapefruit, levendula, teafa) használata megvédi a mosógépünket az újabb telepek kialakulásától.
Lehetőség szerint mindig hagyjuk résnyire nyitva a mosógép ajtaját, (de legalább addig, míg kiszárad a belseje) hogy megelőzzük a víz berothadását, mivel ha bebüdösödik a mosógép, a ruhák is átveszik a szagát. Ha már jelen lévő a probléma, a fent említett ecetes átmosás segít a szag eltávolításában is.

A mosás menete

  • A mosás első lépésekor, a nedvesítés során vízzel telik meg a szálas anyag.
  • második lépés a mosószerek oldása, ekkor a felületaktív anyagok molekulái körbeveszik és fellazítják a szennyező anyagokat. Ha a mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul (leülepszik a dob alján, így akár 40%-os is lehet a veszteség), akkor nem tudja a szennyeződést eltávolítani, és feleslegesen terheli, azaz szennyezi a vizeket.
  • harmadik lépés az emulzióképzés és diszpergálás, amelynek lényege a vízben eredetileg nem oldható, de már oldatba vitt szennyező anyagok mosóoldatban tartása. Ez az előfeltétele annak, hogy a szennyező anyag ne csapódjon vissza a textíliára.
Az optimális mosógép, energiahatékonyság

Ha mosógép vásárlás előtt állsz, akkor ajánlott megnézned az energiahatékonysági címkéjét, amin fel vannak tüntetve a háztartási gép adatai, a termék energiafogyasztása. Az "A+" kategória a legjobb, a "G" pedig a legkevésbé hatékony terméket jelöli.
  • A nagyon régi, öreg gépeknél érdemes kalkulációt végezned, mivel négyszer annyi energiát is fogyaszthatnak ugyanahhoz a tevékenységhez, mint a modernebbek, így rövid távon behozza az árát egy új, energiatakarékos mosógép.
  • A mosógép legyen energiahatékonyAmennyiben úgy döntesz, hogy megválsz az öreg masinádtól, mindenféleképpen gondoskodj annak szakszerű elszállításáról, hogy szelektíven tudják kezelni az alkatrészeit. Erről bővebben olvashatsz majd a szelektív hulladékgyűjtésről szóló blogban.
  • A vásárlásnál azt is ajánlott figyelembe venned, hogy akkora mosógépet vegyél, amekkorát ki tudsz használni. A lakossági kínálatban 3,5-11 kg közötti mosókapacitású mosógépek közül tudsz választani. 
    • Mosókapacitás: A mosógépbe egyszerre helyezhető ruhák tömegét mutatja meg.
      Nagycsaládosok számára ideálisabb a nagyobb mosógép, amivel időt, egyedülállók számára pedig a kisebb kapacitású, amivel pénzt spórolhatnak meg.
  • Az optimális energiafogyasztást tekintve még nagyon fontos, hogy használjuk ki a mosódob teljes befogadóképességét, ne mossunk fél adag ruhát, mert az közel annyi energiát és vizet igényel, mint a teljes adag mosása és öblítése. A sürgősen szükséges ruhadarabokat inkább kézzel mosd ki, vagy válassz másik ruhát.
  • A meleg vízre kapcsolt mosógép nem használ elektromos áramot a meleg víz előállítására, ezért kevésbé terheli a környezetet. Ha a meleg vizet napkollektorból nyered, az energiamegtakarítás akár 90%-os is lehet!
A mosás hőfoka

A mosógép a mosáshoz szükséges energia 80-90%-át a víz felmelegítéséhez használja el, 10-20%-át pedig a szivattyú és a motor működtetéséhez, ezért mindig törekedjünk arra, hogy minél alacsonyabb hőfokon mossunk. Így energiát (és pénzt!) spórolunk meg, és a ruhák anyagát is kíméljük.
Az energiatakarékos programmal rendelkező mosógépeknél a mosás 60°C helyett 40°C-os mosóvízben történik, meghosszabított mosási idővel, viszont intenzívebb sulykolással. Ezáltal az energiafogyasztás kb. 90%-áért felelős vízmelegítést csökkentjük a 10%-ért felelős forgási energia növelésével, mivel a mosógép energiafelhasználása 60°C-on megközelítőleg négyszer annyi, mint 40°C-on.
Ha 60°C-fokon mosol, 30-40%-kal kevesebb energiát fogyasztasz, mintha 90°C-fokos lenne a víz, és a forró vízben az enzimes (bio) mosószerek enzime tönkremegy. A 90°C-os mosás során, amikor az első hideg öblítővíz rázúdul a forró ruhákra, kicsapódik a már oldatba vitt szennyeződés. A következmény az, hogy a mosógépben szürkésfehér lepedék rakódik le, és a fehér textíliák elszürkülnek, ezért fölösleges ilyen magas hőfokon mosni!
Tehát az átlagos szennyezettségű ruhákat elegendő 30-40°C-on mosni, a 60°C-os programot az erősen szennyezett anyagokra tartalékoljuk, mint a konyharuhák, törölközők, ágynemű, pelenkák.

A mosószer pontos adagolása, vízlágyítás

A legtöbb ember sokkal több mosószert használ, mint amennyi igazán szükséges lenne. A mosószert a víz keménységének, a mosóvíz és a ruha mennyiségének, szennyezettségének megfelelően kell adagolni. A víz keménysége a benne oldott kálcium- és magnéziumsók mennyiségétől függ. Ehhez a két ionhoz kötődnek a hidrogénkarbonátok, melyek sajátossága, hogy melegítés hatására átalakulva kicsapódnak a vízből, és vízkövet hoznak létre.
A mosógépnek káros a vízkőA létrejövő vízkő mennyisége pedig a víz hőmérsékletének függvénye. Minél magasabb hőmérsékletre történik a melegítés, annál több keletkezik. Ezért jelent állandó küzdelmet a vízkő elleni harc a vízlágyítás formájában, melynek célja ezen sók koncentrációjának csökkentése. Ezek a sók a szappannal oldhatatlan csapadékot képeznek, a mosószerek hatását csökkentik, ezért rontják a mosás hatékonyságát. A helyi vízműnél felvilágosítást tudnak adni a hálózati víz keménységéről, de lehet kapni vízkeménység-mérő tesztcsíkot is.
Tény, hogy a mosógépeknek káros a vízkő, de a reklámoknak köszönhetően a kemény víz jelentősége marketing szempontok miatt túlértékelt, hiszen a vegyipar termékeinek nélkülözhetetlenségét kell érzékeltetni. A valóságban azonban nem árt tudni, hogy napjainkban a gyártók a legtöbb háztartási gépet és mosószert olyan anyagokkal kezelik, amelyek már eleve csökkentik a vízkőképződés mértékét.
  • Vízlágyító hozzáadásával (nem Calgon hanem pl. mosószóda), akár  20-25%-kal is csökkentheted a mosószer használatot.
  • Az egyik legolcsóbb megoldás a vízlágyításra az újrafelhasználható polietilénből készült mágneses golyó, amely kedvező áron több gyártótól is beszerezhető. Kopásálló, hosszú élettartamú, külső energiaforrást és karbantartást nem igénylő termék, amely éveken keresztül a mosógépek vízkövesedését hivatott megakadályozni. Mivel szakértők a mai napig vitatkoznak a hatékonyságát illetően, és legalább ennyire megosztja a használókat is, ezért az AntalValis csapat inkább az EM mosókerámiát ajánlja. Egyszerűen a mosandó ruhával együtt a forgódobba kell helyezni. Ezáltal a mosószer mennyisége is csökkenthető, ráadásul a mosás során kíméli a ruhákat, anyagának köszönhetően pedig zajt sem kelt a dobban. A hatásmechanizmust illetően nem lehet klasszikus vízlágyításról beszélni, hiszen a víz tartalmát semmiben sem változtatja meg, viszont energetizálja, és javítja annak minőségét!
  • A mosóvíz mennyiségén is múlik, milyen töménységű lesz a mosóoldat. Érdemes megnézned a mosógép használati utasításában, hogy mennyi vizet fogyaszt a különböző programoknál a mosógép, így könnyebben kimérheted a szükséges mosószert.
  • folyékony szereket egyszerűbb pontosan adagolni, és hamarabb oldódnak, de így a vizet is megvásárolod és hazacipeled, ezért inkább a koncentrátumokat keresd, mint pl. az eMC Textiltisztító.
  • Használj mérőpoharat vagy kanalatMindig használj mérőpoharat vagy kanalat, és a gyártó által ajánlott (ez főleg a hagyományos mosószerekre igaz) mennyiség kétharmadával kezdj, mivel jóval nagyobb adagokat ajánlanak, mint ami valójában szükséges. Fordíts rá egy kis időt és kísérletezd ki, mennyi mosópor szükséges a különböző összetételű és szennyezettségű ruhaneműk mosásához!
  • mosópor betöltésekor előfordulhat, hogy a mosószer egy része nem oldódik fel, és a dob alján leülepszik. Ez akár 40%-os veszteséget is jelenthet. Annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, tegyük közvetlenül a mosódobba, vagy a mosás előtt pár órával (a legtökéletesebb oldódást 5-6 óra alatt tudod elérni) oldjuk fel a mosóport vagy mosószódát, mielőtt a gépbe helyezzük. Ha a mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket.
  • Nagyon fontos, hogy minél kevesebb tisztító- és mosószert vásároljunk. Ha van affinitásunk, akkor készítsük el ezeket a szereket természetes anyagokból magunk, és gondosan címkézzük fel a flakonokat.
  • Tisztaságigényünket az egészséghez igazítsuk, ne a reklámokhoz! Ha természetes és lebomló szereket alkalmazunk, akkor is figyeljünk oda, hogy mértékkel használjuk őket!
A következő részben betekintünk a természetes folttisztítás rejtelmeibe, és összehasonlítjuk a hagyományos és bionom öblítés közti különbséget, az áztatás fontosságát mind anyagi, mind a környezetre való hatását illetően. Ha úgy látod, hogy valami hozzáfűznivalód van a témához, akkor szeretettel várom! 
Epermami




A környezettudatos háztartás 8. rész

- Mosás: áztatás, folttisztítás, öblítés



2015, március 23 - 12:14 — epermami
A mosógép, a mosás hatékonysága kipipálva. Ebben a részben nézzük meg, hogyan tudjuk még hatékonyabbá tenni a mosást, milyen természetes lehetőségek vannak a foltok eltávolítására, és miért nem ajánlott a hagyományos öblítőszerek használata. Egyszerű, könnyen kivitelezhető praktikákat mutatok Neked, és bízom benne, hogy kedvet kapsz a kipróbálásukra! Gyere, tarts velem! 

Könnyen kivitelezhető praktikák a mosásnál

Tartalom:
Áztatás

Szerepe a szennyeződések fellazítása. A hosszú mosásnál sokkal hatékonyabb a hosszú áztatás, az idő helyettesíti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást, így nem lesz szükségünk az energiaigényes előmosásra és a főzőprogramra.
  • Langyos vízbe tégy 2 evőkanál mosószódát, áztasd a ruhákat, így a szennyeződés nagy része fellazul. Ezután kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el, az előmosó programot sem kell így elindítanunk.
  • A babapelenkát is elegendő nyújtott áztatással egybekötött 60°C-os programmal mosni. A foszfátmentes mosószeredhez adj még 1 evőkanál mosószódát, vagy alkalmazd a házi mosószert.
  • Selymet, gyapjút, bőrt soha ne áztass!
  • Áztatásra kiválóan alkalmas a mosógép utolsó öblítővize, vagy a gyermek fürdővize. Igazán jó móka lehet , hogy gyermeked fürdés közben kinyomkodhatja levetett zokniját, ruháját. Ha befejezte a pancsolást, tedd a vízbe a mosószódát és a többi áztatnivalót is.
Folttisztítás

Ahelyett, hogy enzimes mosószereket, hagyományos folttisztító szappant, vagy erős vegyszereket használnánk, a foltot természetes folttisztítóval távolítsuk el még a mosás előtt. A folteltávolítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni az eltávolításának.
Mielőtt nekiesnénk a foltnak, öblítsük át tiszta, hideg vízzel, vagy gyengéden mossuk át szappannal. Sose dörzsöljük forró vízzel (kivétel a fű- és zsírfolt), mert azzal a textíliához rögzítjük a szennyeződést.
Minden folttisztítószert próbáljunk ki a szövet kevésbé feltűnő kis darabkáján: ha valamelyiktől az anyag színe megváltozik, azt azonnal semlegesíteni kell. A savas hatású szereket (ecet, citrom) lúgossal (szódabikarbóna, ammónia), míg a lúgos hatásúakat savakkal lehet közömbösíteni. A napfény is fakítja a foltokat, ezért a kezelt textíliát érdemes a napon szárítani.
Természetes folttisztító praktikák
  • Friss gyümölcsfolt - áztasd tejbe vagy savóba, vagy a rácsöppentett citromlével tüntesd el a foltot a ruhából.
  • Fehérbor - a friss folt szódavizes átöblítéssel hamar kijön.
  • Vörösbor, sör, likőr - szórj rá azonnal sót, tejben vagy savóban is áztathatod, a boraxos áztatás is kiváló.
  • Spenót - nyers krumplival dörzsöld be, majd erőteljesen öblítsd.
  • Fűfolt - többszöri glicerines dörzsöléssel ki lehet venni, ha azonnal forró víz alá rakod.
  • Golyóstoll-tinta - friss foltját alkoholba mártott szivaccsal dörzsöld ki, majd hideg vízben öblítsd.
  • Illatszer maradványai - dörzsöld be glicerinnel, hagyd állni 3-4 órát, majd szappanos hideg vízben mosd ki.
  • Izzadságszagú ruhadarabok - áztasd langyos vízben, amelybe 2 dl ecetet, vagy egy maroknyi szódabikarbónát tettél, a verejtéked kémhatásától függ, hogy melyik lesz hatásos.
  • Kávé - tojássárgájával kevert langyos vízzel dörzsöld, vagy először hideg vízzel, aztán ecettel mosd, végül öblítsd a ruhát.
  • Mustárfolt - glicerines ronggyal dörgöld, hagyd állni, aztán mosd ki szappannal és hideg vízzel.
  • Penészfolt - önts rá erős szappanos oldatot és sót, tedd ki a napfényre a ruhát, és tartsd nedvesen, amíg szükséges. Másik lehetőség, hogy kenj a penészfoltra vajat, majd tegyél rá hamuzsírt, így a penészfolt átázik és kioldódik, ezután mosd ki az anyagot, és jól öblítsd ki.
  • Teafolt - dörzsöld át ecettel, majd öblítsd.
  • Rágógumi - dörzsöld jéggel, míg megkeményedik, majd mosószódával mosd ki.
  • Rozsda - áztasd savanyú tejben vagy citromlében, és dörzsöld be sóval, majd ki a tűző napra száradni, csak ezután mosd ki. Csempéről, fémről a rozsdafoltot kifacsart citrom héjával tüntetheted el.
  • Rúzsfolt - hideg tejszínnel dörzsöld, majd mosószódával mosd ki.
  • Vérfolt - a ruhát hideg, sós vízben áztasd 10 percig, majd mosd ki szappannal. Ha régebbi a folt, keverj össze keményítőt és hintőport, esetleg keményítőt és lisztet egy kis vízzel, a pépet hagyd rászáradni a foltra, majd keféld ki.
  • Viaszfolt - a ruhát tedd a mélyhűtőbe 2 órára, így a viaszt könnyen leszedheted.
  • Zsírfolt - önts a foltra lobogó forró vizet, aztán szórj rá száraz szódabikarbónát, és sikáld ki.
  • Bezsírosodott prém - felmelegített búza- vagy zabkorpával szórd be, majd keféld ki, a műveletet többször is megismételheted.
Fertőtlenítés

A 60°C-os mosás elegendő a fertőtlenítésre, fölösleges a 90°C-os főzőmosás. Fertőzések, járványok (candida, rüh, ótvar) esetén, még kiegészíthetjük a fertőtlenítő hatást illóolajokkal. Antiszeptikus hatású - hat a gomba, baktérium, penész ellen - a levendula, a teafaolaj, de erre a célra kitűnően alkalmas a Grape Vital csepp adagolása is az öblítőtartályba vagy az áztatóvízbe. Az ecetnek is van fertőtlenítő, csíraölő hatása, így az ezzel való öblítés is optimális.
A fertőtlenítésben segítségünkre van a természet is, mivel a nap és a fagy is elpusztítja a penészt, a baktériumokat.

Fehérítés

A szintetikus mosószerekben használt optikai fehérítők nem távolítják el ténylegesen a ruhából a szennyeződést, csak kifakítják azt, látszólagos fehérséget biztosítanak. Természetes módon fehérített ruháink lehet, hogy nem lesznek annyira hófehérek, de tisztaságuk garantált, így inkább nagyanyáink praktikáit részesítsük előnyben.
  • A napsütés és a fagy fertőtlenítő hatása mellet fehéríti is a ruhákat.
  • Kiváló fehérítő hatással bír a szódabikarbóna, a mosószóda, a borax, valamint az aktív oxigénes só is. A ruhákat áztathatjuk is bennük, de a mosáshoz is adagolhatunk belőlük. Kitűnően helyettesítik a klórtartalmú fehérítőket. 1 evőkanállal a mosószerhez adagolva a ruháink gyönyörű fehérek maradnak.
  • A sok vízkőtől korábban megkeményedett, besárgult törölközőt és egyéb ruhaneműt áztassuk ecetes vagy citromsavas vízben, így azok közül a legtöbb újra fehéren fog ragyogni.
  • A legoptimálisabb, ha a fehér ruhákat teljesen külön mossuk, így tovább megtartják fehérségüket, bár kétséges, hogy ez mennyire kivitelezhető, ezért mindig tartsuk szem előtt, hogy az eljárásnak mennyi az energiaigénye. Döntsünk környezettudatosan!
  • Nagymamáink a függönyök fehérségének megtartásához sütőport kevertek a mosóvízbe. Érdemes kipróbálni és használni ezt az egyszerű megoldást.
Öblítés

A ma használatos öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain, ettől a ruha puha és illatos lesz, és a szintetikus szálas anyagok elektromos feltöltődése csökken. Az öblítőkben polifoszfátok, optikai fehérítők, kationos tenzidek vannak. Ezek a mosószermaradványok irritálhatják a bőrt, az érzékenyebb bőrű embereknek és a csecsemőknek allergiát okozhatnak.
A babák a ruháikat és más textíliákat, plüss állatkákat is a szájukba vesznek, szopogatnak, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vegyszermaradék kerülhet be ily módon a szervezetükbe.
A "mű puhaságnak és mű illatnak" ára van, mivel ezen anyagok 20%-kal csökkentik a textília nedvességfelvevő képességét, így a konyharuhák, törölközők, fehérneműk illatos öblítése többet árt, mint használ. A kereskedelemben kapható szintetikus szerek közül az egyik legveszélyesebb, környezetromboló hatású termék, élővizeinket a leginkább károsítja.
Ecettel öblíthetünk legolcsóbban
A legolcsóbb és legegyszerűbb öblítési mód, ha ecetet (10 %-os vagy almaecetet használj, hogy az ecet szaga ne érződjön a ruhán) 1:1 arányban hígítasz vízzel, majd cseppentesz bele 10-15 csepp illóolajat. Nagyon fontos, hogy tiszta, kőolaj mentes illóolajat válassz, mivel a mesterséges illatanyagok rombolják a környezetünket, allergiát és agykárosodást is okozhatnak.
Az ecet minden textília öblítésére alkalmas, színélénkítő-puhító hatású. Megakadályozza a sötét pamutholmi csíkozódását, segít megőrizni a sztreccsszövet tartósságát.
Ha idegenkedsz az ecet szagától - bár nem érződik a száraz ruhákon, főleg, ha a friss levegőn szárítjuk őket -, és ragaszkodsz a kész öblítőszerekhez, akkor ezt érdemes kipróbálnod. Bár azt jó tudni, hogyha huzamosabb ideig nem használsz vegyszereket, nem érintkezel mű illatokkal, akkor annyira kitisztul a szaglásod, hogy a természetes mosószerek illatanyaga és pár csepp illóolaj az ecet mellé öblítőként, már elég illatossá fogja tenni a ruháidat. Ez is csak szokás kérdése.
A szintetikus detergensek maradványait sokszori vizes öblítéssel és öblítőszerekkel sem lehet tökéletesen eltávolítani. Ha a szövetben maradt detergensek a szappannal érintkeznek, a textil sárgulását, ragadóssá válását okozhatják.
Ha eddig hagyományos mosószerrel mostál, akkor megakadályozhatod a textilek sárgulását, ha mosás előtt 15 liter vízhez adsz 4-5 evőkanál mosószódát, és ezzel egyszer átöblíted.
Az átállásnál nagyon fontos, hogy a mosógépedet is kitisztítsd a mosószer maradványoktól, ezért az ecetes átmosás javasolt (a következő részben, a környezetbarát mosószereknél olvashatsz erről bővebben).

Finom kézi mosás

  • A csipkét forró, szappanos vízben mosd nyomkodva, gyúrva, majd meleg vízben öblítsd ki.
  • A gyapjút langyos vagy hideg szappanos vízben mosd, törölközőben nyomkodd ki, és kiterítve szárítsd. A modern mosógépeknek már van gyapjú programja, ezek kíméletesen mosnak, és alacsony fordulaton centrifugálnak.
  • Az indiai pamutot soha ne áztasd, azonnal mosd ki hideg vízben. Egy lavórnyi vízhez 2-3 evőkanál sót, vagy 1-1,5 dl hígított ecetet tégy, hogy a ruha ne eressze a színét. Nedves, csöpögő állapotban akaszd ki száradni.
  • A lenvásznat langyos vízben, tiszta szappanpehellyel mosd.
  • A selymet hűvös vízben, gyenge szappanos oldattal mosd, majd alaposan öblögesd ki. Ha ecetes vízben is kiöblíted, kellemes fogását is megőrizheted. Kifüggesztve hagyd megszáradni, ha vasalni kell, még nedvesen vasald, alig felmelegített vasalóval.
  • A sürgősen szükséges ruhadarabokat inkább kézzel mosd ki, vagy válassz másik ruhát.
Lassan végzünk a mosással, még egy rész van hátra, amiben górcső alá vesszük a hagyományos és a környezetbarát mosószerek közötti különbségeket, hatásukat, így szeretnék Neked segíteni abban, hogy könnyebben el tudd dönteni, hogy melyiket alkalmazd a ruháid tisztítására. 
Epermami



A környezettudatos háztartás 9. rész

- Hagyományos vs. környezetbarát mosószerek



2015, április 29 - 09:36 — epermami
Napjainkban sokkal több figyelmet fordítunk a ruháinkra és azok tisztítására, mint a középkorban. Amíg régen egy-két ruhadarabja volt egy embernek, addig most egy egész ruhásszekrénnyi. Annak idején nem voltak vegyszerek, természetes anyagokat használtak, a szabadban - folyókban - mostak, csak később került ez a tevékenység a házak falain belülre. A régi szép idők… mondhatnánk, pedig csak rajtunk áll, hogy visszatalálunk-e nagyanyáink jól bevált praktikáihoz, és ismét felfedezzük az ember- és természetbarát lehetőségeket! Persze, ez nem azt jelenti, hogy irány a patakba mosni, de az feladatunk, hogy ne szennyezzük tovább környezetünket és saját magunkat!
Mosószer nem tűnik el nyomtalanulHiszen a mosáskor használt anyagok nem tűnnek el nyomtalanul, ott maradnak a szövetek szálaiban, visszapárolognak, így belélegezzük őket, bőrünkön keresztül bejutnak szervezetünkbe. A többi pedig a mosóvízzel együtt a lefolyókon keresztül élővizeinket terheli. Nem véletlen, hogy érzékenyebb embereknél több mosó- és öblítőszer allergiás reakciót vált ki. Gondolj bele, ha egy mesterséges, "mű"anyag valakiből allergiás reakciót vált ki, akkor az valószínűleg egyetlen embernek sem tesz jót!
Egy kisbaba érkezésénél minderre fokozottabban érdemes odafigyelni! A babák szervezete még érzékenyebb, a külvilágból érkező hatásokkal szemben még védtelenebb. A baba természetszerűleg kevésbé ellenálló, könnyebben hajlamos lehet allergiára, jobban gyengítheti a még amúgy is alakuló immunrendszerét a vegyszerekkel való találkozás. Különösen igaz ez abban a nem is rövid időszakban, amikor a baba a szájával fedez fel sok mindent, azaz a szájába veszi a körülötte lévő tárgyakat, ruházatát.

Tartalom:
A hagyományos-szintetikus mosószerek összetevői és hatásai

Az első szintetikus mosószert 1907-ben állították elő kőolajból, petrolkémiai úton.
A szintetikus mosószerek (detergensek) az alábbiakat tartalmazzák:
Tenzidek:
  • Felületaktív anyagok, amelyek a mosópor legfontosabb összetevői. Ezek erősebb kapcsolatot létesítenek a szennyeződéssel, mint a textília, így elválasztják, majd szétoszlatják a szennyeződést. Csökkentik a víz felületi feszültségét, ezáltal növelik a mosóoldat nedvesítő képességét és mosóhatását. Egy mosópor általában 2-4 féle felületaktív anyagot tartalmaz. Ezek együttesen segítik elő a szennyeződés leválását és oldatban tartását.
    A nagyon lassan bomló "kemény" tenzidek használatát 1964 óta korlátozzák, de ha megnézzük a Föld lakosságának szokásait, az alkalmazott kemikáliák mennyiségét, még mindig félelmetes szennyezésről van szó.
    A lágy tenzidek legalább négyötöde biológiai úton lebomlik, de ezen anyagok túlzott alkalmazása is fölöslegesen terheli a környezetet. Csak a vízben oldódó tenzidek lebonthatóságát tudják laboratóriumban vizsgálni, ott is a lebontó mikroorganizmusok számára a természetnél kedvezőbb körülmények között.
Vázanyagok:
  • Segítik a mosópor lúgosságának megtartását, valamint a vízlágyítást, és megakadályozzák, hogy a mosópor összeálljon. A hazai mosószerek vázanyaga leginkább polifoszfát, amely a felszíni vizekben növeli a tápanyagkínálatot, azaz eutrofizációt okoz. A következmény az algák és más növények gyors szaporodása. A vízvirágzás oxigénhiányhoz vezet, emiatt a halak és más vízi élőlények elpusztulnak. Svájcban és az Amerikai Egyesült Államok néhány államában betiltották a foszfátok alkalmazását, helyettük zeolitot, citrátokat vagy polikarboxilátokat használnak, több-kevesebb sikerrel. A hazai mosószerek környezetvédelmi minősítésének alapja azok foszfáttartalma: környezetkímélő (7-12%), környezetbarát (0-7%) és foszfátmentes mosóporaink vannak.
Oxidatív fehérítők:
  • A mosóporokban leggyakrabban nátrium-perborátot használnak, amelynek fehérítő hatása 60 C° felett érvényesül a legjobban. A felszabaduló oxigén elroncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, tehát fertőtlenít is. Fehérítő hatása a színes textíliákat fakítja. 60 C°-nál hidegebb vízben fölösleges használni, mert fehérítő hatása kihasználatlan marad.
Optikai fehérítők:
  • Szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsájtanak ki, ezzel kioltják a fehérneműk sárgás színárnyalatát. A ruha ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben tisztaságával, tehát alkalmazásuk teljesen felesleges. Az optikai fehérítők a természetben nagyon lassan bomlanak le, esetenként allergiát okozhatnak.
Vízlágyítók: 
  • Megakadályozzák, hogy a mosóporok összetevői (pl. anionos tenzidek) kemény vízben oldhatatlan csapadékot képezzenek a kálcium- és magnéziumionokkal. Ugyanerre az okra vezethető vissza a vízkő kialakulása, ami a mosógép élettartamát rövidíti meg. A forgalomban lévő vízkőoldók és vízlágyítók arrogáns oldószerek, amelyek a mosógép műanyag és gumialkatrészeit roncsolják. A mosógép fűtőszálainak vízkövesedését ecetes öblítéssel akadályozhatjuk meg. Vízlágyításra leginkább foszfátot használnak, amely a vizek élővilágát teszi tönkre.
További segédanyagok:
  • Környezetbarát mosásA habzásgátlók akadályozzák a túlzott mértékű habképződést. A lúgok zsíroldó hatásuk miatt kerülnek a mosóporba. A szintetikus, kőolaj alapú  illatanyagok agykárosítóak lehetnek, a természetes illatokkal nem vetélkedhetnek. Az enzimek a fehérjéket és a szénhidrátokat bontó, biológiailag aktív anyagok. A mosószerekben ma használatos enzimeket általában géntechnikai módszerekkel állítják elő, de vannak kivételek, erről a későbbiekben még olvashatunk.  A töltőanyagok feladata a forma megtartása, a környezetnek felesleges sóterhelést jelentenek, hazacipeléskor pedig plusz terhet. Ezeket is meg kell persze fizetni. A szintetikus mosószerek 30 %-a töltőanyag!!!
    A mosóporok nevében a "bio" szócska rendszerint az enzimtartalomra utal, nem pedig arra, hogy a szer kíméli a környezetet. Az enzimekből nagy mennyiség megy veszendőbe, mert 60 C° felett elvesztik hatásukat. Az érzékenyebbek allergiás kiütéseket kaphatnak tőlük. Minden olyan vegyszer vagy biológiailag aktív vegyület, amelyet fölöslegben adagolsz a mosóvízbe, idővel a folyókba, patakokba kerül, mint szennyező anyag. Aktivitásukat ott fejtik ki, ahol a legelőször "szennyezéssel" találkoznak.
Agresszív fehérítőszerek:
  • Nátrium-hipoklorit - A jól ismert Hypo vagy a Clorox hypo erős fehérítő- és fertőtlenítőszer. A klór szétmarja a bőrt, a selyem, a gyapjú, az elasztikus anyagok, illetve a műgyantával kezelt szövetek szálait. Használata során rákkeltő szerves klór-vegyületek keletkeznek a természetes vizekben. Tilos meleg vízbe tenni, mert mérgező gáz keletkezik, savval (sósav, ecet) soha ne használd együtt, a mérgező klórgáz keletkezése miatt! A maró szag nem csupán az orrunkat bántja, elég, ha a hadipari alkalmazásra gondolunk... Legjobb, ha véglegesen eltünteted a háztartásodból ezeket az erős vegyszereket. Ha mégis ragaszkodsz hozzájuk valamilyen okból, akkor nagyon gondosan zárd el, hogy a gyermeked semmiféleképpen ne tudjon hozzájuk férni!
Környezetbarát mosószerek

Míg a hagyományos, szintetikus mosószerek a mosó-, fehérítő-, illetve folteltávolító szereket együttesen tartalmazzák - ezzel növelve a mosóporok árát, dobozainak méretét, szállítási és egyéb költségeit -, addig a környezetbarát termékeknél ezek külön kaphatóak, így a fogyasztó adagolhatja a szükség szerinti mennyiséget.
Valamennyi hatóanyag fel van tüntetve a csomagoláson, amelyek mosóaktív, illetve szappanalapú anyagok. A környezetbe kikerülve 3 nap alatt 99%-ban elbomlanak. Az előállításukhoz kókusz- vagy pálmaolajat használnak, ami nem a legmegfelelőbb megoldás, mivel ezek kitermeléséhez az értékes esőerdőket vágják ki. Az öko-előállítók ezt a problémát a helyi biotermelőkkel kialakított együttműködéssel próbálják megkerülni.
A környezetbarát mosószerek kationos tenzideket - amelyeket öblítőszerként használnak -, optikai fehérítőket és enzimeket egyáltalán nem tartalmaznak. Az egyéb tenzideket takarékosan alkalmazzák.
Mosószóda:
  • mosószóda, a nátrium-karbonát (Na2CO3) erősen lúgos kémhatású, forró vízben jól oldódó, nedvszívó fehér por. Általános vízlágyító, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Állati és növényi zsiradékokkal szappant képez, igen kis mennyiség is elegendő belőle. Környezetbarát, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékterméke. Túl nagy mennyiségben a talaj szikesedését okozza, ezért azokon a csatornázatlan területeken, ahol magas a talajvízszint, nem ajánlott. Másutt helyettesítheti a foszfátos tisztítószereket.
    • Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő, mivel lágyítja a vizet. Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért.
    • Az erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosás előtt egy éjjelre áztasd langyos, mosószódás vízbe. 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adj. Áztatás, mosás előtt mindig ellenőrizd, színtartó-e a textília.
    • A piszkos keféket, rongyokat, konyharuhákat, szivacsokat meleg, mosószódás, szappanos vízben tisztíthatod meg és szagtalaníthatod a legkönnyebben. A konyharuhát, a mosogatószivacsot egy éjszakán át áztasd mosószóda-oldatban, reggelre tiszta lesz.
    • A mosószóda nem élelmiszer! Hűvös, hideg helyen tárold. Ha érzékeny a bőröd, gumikesztyűben dolgozz vele, mert szárítja a bőrt. Gyermekektől elzárva tartsd!
Szódabikarbóna:
  • szódabikarbónaazaz a nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3) egy gyengén lúgos, meleg vízben jól oldódó anyag. Jó nedvszívó és szagtalanító, folteltávolításra kiváló. A savakat szén-dioxid felszabadulása közben semlegesíti. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok melléktermékeként keletkezik, a környezetre ártalmatlan.
    • A piszkos pelenkát azonnal öblítsük ki hideg vízben, majd áztassuk vödörben. 10 l forró vízhez 2 evőkanál szódabikarbónát vagy 3 evőkanál 10%-os ecetet adjunk.
Mosószappan:
  • Mosószappanból készíthetünk szappanpelyhet sajtreszelő segítségével, amely a mosóport helyettesíti. A zsírsavak nátriumsója folttisztító hatású, gyapjú kímélő mosására is alkalmas. Vízben lassan oldódik, lágy vízben erősen habzik, kemény vízhez lágyítószerként mosószódát is kell adni mellé. Kézi és gépi mosáshoz is jó. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő. A klasszikus szappan növényi és állati zsírok (marhafaggyú, disznózsír), valamint lúgok összefőzésével készül. Régen hamulúgból és disznóbelekről leszedett zsírból főzték a szappant.
Nátrium-perkarbonát:
  • nátrium-perkarbonát szabadon folyó fehér por, más néven szilárd hidrogén-peroxid. Nátrium-karbonátból és hidrogén-peroxidból képződött addíciós vegyület, egy aktív oxigénforrás, amiből a vízben való szétbomlása során az oxigén mellett víz és nátrium-karbonát (mosószóda) keletkezik. Kiváló fehérítő, szagtalanító és folttisztító tulajdonsággal rendelkezik, ezen felül fertőtlenítő (baktérium- és csíraölő) hatású, környezetbarát tulajdonsággal bír. A perkarbonát szinte minden folttisztító sónak az egyik alap összetevője, de fontos, hogy tiszta formájában használd, így mentes az iparilag előállított tisztítószerek adalékanyagaitól, amelyek a környezetszennyező és allergizáló hatásokért felelősek.
    • Használjunk környezetbarát mosószereketFehér és színes ruhákhoz egyaránt használható, a szerves foltokat már alacsony hőfokon (mivel használata során aktív oxigén szabadul fel, ami gáz jellege miatt hideg környezetben hosszabban képes kifejteni a hatását) is kiválóan oldja, miközben a színeket kíméli.
    • Kiváló áztatáshoz, vagy a természetes mosószered mellé adagolva. Fehérítőnek - 1 adag gépi mosáshoz - 1-2 teáskanálnyi ajánlott.
    • Makacs foltokhoz készíts belőle kevés vízzel "pépet", kend be a foltot, és áztasd 1-2 óráig, majd mosd ki a szokásos módon.
    • Meleg, párás környezetben becsomósodik, ezért vigyázni kell, hogy csak a használatakor érje víz.
    • Veszélyes anyagként jelölik, mivel nagy koncentrációban irritálhatja a szemet és a bőrt.
Bórax:
  • Más néven nátrium-borát dekahidrát, egy természetes ásványi összetevő, amelyet 4000 évvel ezelőtt fedeztek fel. A vízmolekulák hidrogén-peroxiddá alakításával tisztít és fehérít, ezek mellett még fertőtlenít és szagtalanít is. Míg a nátrium-perkarbonát inkább hideg vízben fejti ki hatását, a bórax meleg vízben tisztít hatékonyabban. PH értéke 9,5 - tehát erősen lúgos kémhatású.
    • Óvatosan használjuk, mivel belsőleg mérgező, így élelmiszerek közelébe soha ne tegyük, és gyerekek elől gondosan zárjuk el!
Ecetsav:
  • Vizes oldata közepesen erős sav. Fertőtlenítő-, lemosó- és vízkőoldó szer. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti színeit. Természetes körülmények között sokféle élettani folyamatban, jóval kisebb töménységben keletkezik. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas. Mivel az ecetet szintetikusan is elő tudják állítani (CH3COOH), ezért mindig nézd meg, hogy biológiailag erjesztett, természetes ecetet vásárolj! Tisztítja a zsíros foltokat, a színt frissíti, vízkő, tintafolt, festékfolt ellen is használhatod.
Kenőszappan:
  • A zsírsavak káliumsója, kenhető, síkos anyag. Közismert kézelő- és gallértisztító, a szobafestők falak lemosására is használják. Ez a szappanfajta is maradéktalanul lebomlik a természetben.
Citromlé:
  • A citromsav vizes oldata gyenge, természetes sav. Enyhén fehérítő hatású, eszenciaként háztartási szerekhez használható finom illata, valamint folteltávolító hatása miatt. A természetben lebomlik. Nem feltétlenül kell palackban vásárolnod, csomagolva érkezik a saját héjában.
Hamulúg:
  • A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Sokoldalú felhasználhatósága a háztartások nélkülözhetetlen részévé tette, hiszen a hamulúgot mosószerként, szappanként és falfestékként, míg magát a hamut trágyaként tudták használni. A XX. század vegyipara azonban teljesen kiszorította a fahamut, helyette szintetikus termékeket kínálva, amelyek a fahamuval ellentétben nehezen bomló, mérgező vegyületekkel terhelik a környezetet.
    • A mosáshoz használható hamulúgot a fahamu zubogó forró vízzel történő elkeverése során nyerjük, amikor is 1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk. Ez az elegy egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik. A le nem ülepedett szennyeződések kiszűrése után az enyhén zöldes színű, kissé nyúlós folyadékot azonnal felhasználhatjuk.
    • Amennyiben hamulúgot szeretnénk készíteni házilag, nagyon fontos odafigyelnünk, hogy mit égetünk a kályhában (a színes papír és a műanyag megszínezheti a hamulúgot és a ruhákat ), mivel minél tisztább a tűz, annál tisztább a lúg és így a ruhánk is. Csak száraz, festék- és pácmentes keményfa hamuja a megfelelő. Tapasztalatok szerint, a felhasznált fától is függ a szer tisztító hatása: az akácnak és a bükknek például nagyon jó a hamulúgja, viszont a nyárfáé és a fenyőé gyengébb.
    • Az erősen zsíroldó folyadék alkalmazható általános tisztítószerként, áztatószerként vagy mosószerként magában, vagy kis mennyiségű mosószódával vagy természetes mosószerrel elkeverve. Zsíroldó hatása miatt szárítja a kezet, ezért gumikesztyű használata ajánlott!
    • Mivel a mosószódához hasonlóan fakíthatja a színeket, magában inkább csak a fehér ruhákat mossuk vele, a színes textíliák mosásához készítsünk házi mosógélt belőle.
    • Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ, az enyhén szennyezett ruhák 5 kg-os mosógépi mosásához kb 4-5 dl lúg szükséges.
    • A nagyon elszennyeződött holmikat ajánlott a mosás előtt fél napra hamulúgos vízben áztatni, de ne öntsük a hamulúgot közvetlenül a ruhára, nehogy kimarja azt.
    • A hamulúg elkészítése könnyű, és felhasználása egy kis gyakorlattal szintén nem okoz nehézséget.
    • Belsőleg erős méreg, ezért a hamulúgot tartalmazó üveget gondosan címkézzük fel, és kisgyermekek elől zárjuk el!
Gall - marhaepe szappan:
  • Természetes növényi alapú szappan, amely színpróba után színes ruhákon is használható. A pálma- és kókuszzsír mellett marhaepét tartalmaz, erős hatású folttisztító. Mosás előtt nedvesítsük be a kezelendő foltot, kenjük be a szappannal, hagyjuk egy kicsit állni, majd rakjuk mosógépbe a ruhát.
Mosódió: 
Dél-Indiában és Nepálban őshonos a természetes szaponin tartalmú mosódió fa. Ennek barna bogyó termését kis pamutzsákba téve teljesen természetes, illatmentes mosást érhetünk el. Antiallergén, bőr- és környezetbarát, használható selyem és gyapjú mosásához is, bármilyen hőfokon.
  • A víz keménységétől és a ruhák szennyezettségétől függően 4-8 fél mosódióhéjat a pamutzsákba teszünk, erősen bekötözzük, hogy ne tudjanak kiszökni a darabkák, majd kicsit megtörjük a héjakat (pl. óvatosan rálépünk a zsákra).
  • MosódióAz első használat előtt ajánlott fél órára langyos vízbe áztatni a héjakat, hogy mosás közben könnyebben kioldódjon a szaponin, és a további mosásoknál is segít a pár perces áztatás. A mosódióhéj port nem kell áztatni, rögtön használhatod.
  • Az áztatóvízzel együtt helyezzük a dobba a zsákot, egy adagot a mosás hőfokától függően - 5 kilónyi ruhára számolva - 2-4 alkalommal használhatunk fel.
  • Fehér mosásnál, vagy ha a színes ruhák nagyon foltosak  1-1,5 evőkanál nátrium-perkarbonátot tegyünk mellé, a víz lágyítására pedig mosószódát használhatunk.
  • Fontos, hogy a program lejárta után minél előbb teregess ki, mivel a mosódió szerves anyag, így könnyen dohos szagúak lesznek a ruháid és a mosógéped is.
  • A mosás végeztével szárítsd meg a napon vagy a radiátoron a mosódióhéjat a zsákocskával együtt.
  • Ajánlott 2 mosózsákot használni, külön a fehérekhez és külön a nem színtartó holmikhoz, mivel ha egymás után mosunk, akkor a zsákban maradt színanyagok befoghatják a következő adag, magas hőmérsékleten mosott, világos ruhákat.
  • Ha már nem használható tovább, a komposztra is tehető a mosódióhéj.
  • Kapható filteres (ebben porított formában van) és folyékony változatban is, így könnyebben oldódik ki a szaponin alacsonyabb hőfokon is, de ha folyékony formában vesszük, akkor megvesszük a fölösleges csomagolást a benne lévő víz miatt, amit haza is cipelünk.
  • A mosódióhéj hátránya, hogy nem magyar termék, több ezer kilométerről  importálják, így a környezetkímélő mivoltáról megoszlanak a vélemények...
A jó hír, hogy kis hazánkban is vannak őshonos, szaponin tartalmú növények, mint a szappanfű (latin nevén saponaria), ami egy szegfűféle, ennek a gyógynövénynek a leveléből és vörös színű gyökeréből is készíthetünk szappant vagy mosószert, akárcsak elődeink. Megtermeszthetjük magunknak, de réteken, utak mentén, erdők szélén július-augusztusban gyűjthetünk is belőle. A másik lehetőség, hogy egy kellemes kirándulás alkalmával a vadgesztenye termését összeszedjük, majd kb. 20 percig főzzük, így a gesztenyék megszívják magukat, és félbe tudjuk őket vágni. A gesztenye darabkáit zokniba tesszük, megcsomózzuk, és indulhat a mosás. Mindkét növény főzete bármilyen mosható felület tisztítására használható.
Házi készítésű mosószer:
  • házi készítésű mosószer foszfátmentes, olcsó, környezetbarát, mivel az alapanyaga teljesen lebomlik, megspórolod vele a plusz csomagolást és szállítást, nem veszed meg és cipeled haza fölöslegesen a hígításhoz szükséges vizet. Antiallergén, a mosáson felül mosogatáshoz, és bármilyen lemosható felület tisztításához használhatod, így helytakarékos, mivel egy flakonban elfér szinte az összes háztartási munkához szükséges tisztítószered. 
    • 5 kg-os mosógépi mosáshoz 80-125 ml-t önts a dobba vagy az adagolóba.
    • Kísérletezd ki a víz keménységének legjobban megfelelő arányt, egy kis időráfordítással a későbbiekben gyorsan, hatékonyan és jelentősen olcsóbban fogsz tudni mosni!
Tudom, kicsit száraz témát érintettünk, bízom benne, hogy nem vette el a kedved attól, hogy továbbra is velem tarts!  Végeztünk a mosással, a következő részben a teregetésnek, a ruhák szárításának és tárolásának fortélyait vesszük sorra, mivel ezek segítségével sokkal tovább tudod hordani kedvenc ruhadarabjaidat.
Epermami



A környezettudatos háztartás 10. rész

- Ruhák szárítása, vasalása, tárolása



2015, június 15 - 09:23 — epermami

Igaz, hogy a mosással végeztünk, de még hátra van a ruhák szárítása, tárolása. Ezeket a tevékenyégeket is lehet környezettudatosan végezni, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk, akár vásárlás közben is. Minél több ember tartja szem előtt ezeket a dolgokat, annál többen leszünk, hiszen a kollektív tudat az apró tettek összességétől és hatásától emelkedik!
Vállfára akasztva megúszhatjuk a vasalást

Tartalom:


Teregetés, szárítás

Mielőtt megvásárolnánk az egyre divatosabbá váló szárítógépet, vagy egy szárítóval kombinált mosógépet, érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban szükségünk van-e rá. A döntésnél vegyük figyelembe az energiafogyasztási szempontokat is! A szárítóval kombinált mosóprogram ugyanis legalább háromszor annyi energiát fogyaszt, mint egy hagyományos mosóprogram. Egy önálló szárítógép pedig kb 2-3-szor annyi energiát fogyaszt, mint a mosógép. A gépi szárítás tehát még a leghatékonyabb berendezéssel is jelentős többletkiadással és energiával jár.
A ruhákat lehetőleg szellős, napos helyen teregessük ki, mivel így gyorsabban megszáradnak, friss illatuk lesz, és a nap fertőtlenítő hatása is érvényesülni tud. Ez főleg a világos, fehér pamut ruhadaraboknál fontos (pl. pelenka), mivel a napsütésnek fehérítő hatása is van. A selyem, a gyapjú és a műszálas holmikat azonban sárgítja a nap. Télen is segítségünkre van a természet, mivel a fagy is fertőtlenít és fehérít.
Én mindig dupla pálcára teregetem a ruhákat, mivel így jobban átjárja őket a levegő, gyorsabban megszáradnak. Nem szeretem a csipeszt, mivel ott marad a nyoma, és sok esetben csálén szárad meg az anyag. Akik a Vixi ruhacsipeszeit használják, esküsznek rá, érdemes kipróbálni, hiszen sokkal időtállóbak is, mint hagyományos társaik! Ha még inkább gyorsítani szeretném a folyamatot, akkor fél-egy óránként megfordítgatom a ruhákat. Ez akkor lényeges, amikor sok a teregetnivaló, és kevés a hely. A gondos teregetéssel elkerülhetjük, hogy poshadt szaga legyen a ruháknak, öblítő nélkül is finom, friss, tiszta illatuk lesz.

Vasalás

Sok esetben elhagyható a vasalás, ha odafigyelünk a szennyes ruha mosógépbe való bepakolására, időben való kiszedésére, a gondos teregetésre. Így időt takaríthatunk meg, és sok energiát spórolhatunk. Vállfára akasztva gyűrődésmentesebben száradnak  az ingek, pólók, és jól kirázva teregetés előtt, valamennyi ruhadarabunk annyira vasaltnak fog tűnni, mint bármely vasalt ruha 5 perc hordás után. 
Ha mégis vannak olyan ruhadarabjaink, amiket vasalnunk kell, akkor azokat még nyirkosan vasaljuk ki, de kerüljük a túl nedves vagy száraz ruhák vasalását, mert az több energiát igényel. Minden vasalásra váró ruhadarabot vasaljunk ki egyszerre. Csoportosítsuk őket, először az alacsonyabb hőmérsékletet igénylő ruhákat, mint a selyem, szintetikus szálakkal kevert anyagok, majd a pamut és len holmikat vasaljuk. A vasalás befejeztével rögtön húzzuk ki, mivel a legtöbb vasaló a "0" állásban is fogyaszt áramot. Tény, hogy a természetes anyagokból készült textíliákat ritkábban kell mosni, mint a szintetikus holmikat, nem igénylik annyira a vasalást, így már a vásárlásnál érdemes odafigyelnünk a ruhák anyagára.
Annak idején elképzelhetetlen volt számomra, hogy vasalatlan ruhát vegyek fel, még a párom alsógatyáit is vasaltam. Volt, hogy hegyekben állt otthon a vasalnivaló, és ha ránéztem, enyhe undor fogott el, (pedig imádok vasalni, teljesen ki tud kapcsolni. ) Beindult bennem a "Jézus, ezt is mikor csinálom meg, semmire sincs időm!" frusztrációja. Aztán az élet arra is megtanított, hogy sokkal értelmesebb dolgokkal is tölthetem az időmet, mint hogy egy forró vasat tologatok a ruhákon.  Így most már abszolút minimálisra redukáltam ezt a tevékenységet. Örülök, hogy ezt a szokásomat is sikerült elhagynom.

Ruhák tárolása, vásárlási szokások

  • A felvett ruhát nem minden esetben kell mosni, van, hogy elegendő egy vállfán kirakni a friss levegőre, majd betenni a szekrénybe. Ez főleg a nagyobb ruhadaraboknál fontos energiacsökkentő művelet, mint pl. a kabátok, amiket nem áll módunkban gyakran tisztítani. Pár órára kirakva a fagyba vagy a napra, friss illatú lesz a holmi. Lényeges, hogy a szabott ruhák az alakjuknak megfelelő vállfán legyenek, így jobban megtartják a formájukat.
  • Ha hosszabb időre teszed el a fehér pamut- és lenholmikat, sötét csomagolópapírba csomagold, így elejét veheted a sárgulásnak.
  • A selymet hűvös, száraz, sötét helyen tárold, mert az erős fény elhalványítja a színeit.
  • Bőrt soha ne tarts műanyag zacskóban, mindig levegős, hűvös helyre akaszd, mert bepenészedhet!
  • A vegytisztított ruhaneműket (kabát, kosztüm, öltöny) hosszabb ideig szellőztesd, mielőtt a többi ruha közé rakod a szekrénybe, vagy hordani kezded. A tisztítás során használt perklór-etilén máj- és vesekárosodást okozhat, a természetben savassá teszi a csapadékot. Lehetőség szerint ne vásárolj olyan ruhát, amit vegytisztítóba kell vinni! Már több szövetkabátomat kimostam a mosógépben 30 fokon, és semmi bajuk nem lett, így már semmit nem viszek a patyolatba.
  • A molyokról a későbbiekben lesz szó az "Állati társbérlők" című leckében.
  • Tarts rendet a ruhásszekrényedben, így könnyebben áttekinthető a tartalma, és a ruhák anyaga sem deformálódik, nyúlik meg a gyűrődéstől.
  • A ruhákat napos helyre teregessük kiLehetőség szerint csak az adott évszaknak megfelelő ruháidat tartsd a szekrényben, a többit az évszakváltásnál, kimosott állapotban, gondosan pakold el.
  • Ha igazán tudatos vásárló vagy, akkor használt ruha boltokban vásárolsz, így segítve a körforgást, hogy minél kevesebb termék kerüljön a szemétbe. Akik rendszeresen járnak turkálóba, azok tudják, hogy a legegyedibb darabokat itt találják potom áron.  Az ilyen helyeken vásárolt holmikat mosás előtt tedd ki levegőzni, hogy a szél és a nap semlegesíteni tudja a vegyszereket, amiket a tisztításuknál alkalmaztak.
  • A megunt, kinőtt ruháidat (amit 1 éve nem vettél elő, azt már valószínű, hogy nem is fogod) ne tartogasd, mivel lekötik az energiákat, inkább gyűjtsd össze, és ajándékozd tovább ismerőseidnek, vagy vidd el a legközelebbi önkéntes szervezetnek - ezzel teret adva az új holmiknak-, akik eljuttatják a rászorulóknak. Semmiféleképpen ne dobd ki őket, így nem termelsz hulladékot, és örömet okozol másoknak! Ha szeretnél pénzt kapni értük, akkor szervezz garázsvásárt, akár a szomszédokkal összefogva, így az összegyűlt pénzből meglepheded magad és szeretteidet valamivel, esetleg egy nyaralással.
  • A már teljesen használhatatlan, feslett anyagok géprongyként még jó szolgálatot tehetnek, pl. autószerelő vagy más műhelyekben, érdemes összegyűjteni őket. Ha kreatív vagy, akár rongyszőnyeget is készíthetsz belőlük.
  • Részesítsd előnyben a természetes alapanyagú ruhaneműket, mivel azokat ritkábban kell tisztítani. A legjobb, ha biopamut vagy bambusz holmikat vásárolsz, mivel ezek előállítása terheli legkevésbé a környezetet.
A ruhák patyolat tiszták, a ruhásszekrényben makulátlan rend van! Jöhet a konyha, az apró fortélyok és praktikák, amik segítségével bionom módon tudjuk elkészítni, tárolni az ételeinket, hogy azok minél inkább táplálóak és ízletesek legyenek. Mivel nem vagyok egy konyhatündér , szívesen fogadom az ötleteiteket, írjátok meg nekem, hogy minél színesebb és praktikusabb legyen a blog!
Epermami




A környezettudatos háztartás 11. rész

- Konyha - Energiatakarékos eszközök



2015, July 13 - 09:29 — epermami

A konyha adja a fészek melegét, teret ad a meghitt családi együttléteknek, itt készítjük el a tápláló ételeket szeretteinknek, ezért nagyon fontos, hogy az igényeinknek megfelelően, praktikusan rendezzük be. Az éves energiaigényünk 5-10 százalékát itt használjuk el, ami egy kis odafigyeléssel, az energiák tudatos használatával, a kézierő újbóli felfedezésével akár az egyharmadára is csökkenthető.
Biztos hogy mindenre szükségünk van?
Tartalom:
Hatékony energiafogyasztás a konyhában

A konyhai elektromos készülékek és berendezések száma az elmúlt évtizedekben rendkívüli mértékben megnőtt. Annak idején óriási fejlődésnek számított, hogy a sparheltot leváltotta a rezsó, majd a tűzhely, hogy a kút mélye adta hideget megoldotta a hűtő. Persze itt nem állt meg a fejlődés, jött a fagyasztó, a mosogatógép, a mikró, a kenyérpirító, a tea- és kávéfőző, de még ez sem volt elég.
Pár év leforgása alatt a kés, borstörő, zöldségaprító, kávédaráló és még a dugóhúzó is elektromos lett, nem győztük sorban vásárolni a masinákat. Persze a technika rohamosan fejlődik, így mindig újabb és újabb divathullám és technikai vívmány kerül napvilágra, ezzel azt idézve elő, hogy a régit elavultnak és haszontalannak ítéljük, majd kidobjuk a szemétbe.
Fontos, hogy ha már valamilyen elektromos készüléknek (igazából bárminek) nem veszed hasznát, akkor gondold át, hogy kinek tudsz vele örömet szerezni, és add tovább, vagy add el. Ha elromlott, akkor se a szemétbe dobd, hanem vidd el a megfelelő szelektív gyűjtőhelyre. Vagy csereprogram keretén belül - új eszköz vásárlásánál - kötelesek bevenni a régit, és gondoskodni a szakszerű megsemmisítésükről, újrahasznosításukról.
Szerencsére az emberek kezdenek feleszmélni, egyre inkább felismerik, hogy a túlzott elgépesedés nem vezet sehová, újra divatba jön a kézierő használata. Kezdünk rájönni, hogy mégis csak tudunk mi elektromosság nélkül is kenyeret szelni, de még a levesbe való hagymát is fel tudjuk aprítani! 
Elgondolkodtató, hogy a modern, úgynevezett munkakímélő gépek használatát vizsgáló amerikai szakemberek kiszámolták, hogy egy mai amerikai háziasszony több időt tölt el a háztartással, mint asszonytársai 20 évvel ezelőtt. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a gyorsétkezdék forgalma meg egyre nő... akkor hogy is van ez???

Vásárlás előtt…

  • Mielőtt megvennénk a legújabb csillogó-villogó elektromos konyhai gépet, gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e rá, kihasználjuk-e a sok tartozékot, vagy egyszerűbben is megoldható az adott konyhai feladat!
  • Sok esetben a vásárlást követően jövünk rá, hogy kézierővel is könnyen megoldható a feladat, és azt se felejtsük el, hogy a gépek eltakarítása is plusz idő, ami sok esetben pár használat után válik igazán nyűgössé. Ezek a készülékek rövid idő múlva bekerülnek a spájz legeldugodtabb sarkába vagy a konyhaszekrény tetejére. Tudatos vásárló porfogót, fölösleges lomot nem vesz!
  • Ha mégis elektromos konyhai eszközt vásárolunk, akkor mindig energiatakarékosat válasszunk, a szín, forma, dizájn csak ezt követően határozza meg, hogy melyik gép lesz az ideális.
  • Mindig tartsuk szem előtt, hogy a készülékek gyártásának energiaigénye (beépített energia), anyagigénye, és a tönkrement gép hulladéka terheli a környezetet, ezért egy környezetbarát háztartásban minél inkább arra törekedjünk, hogy ezek nélkül oldjuk meg a konyhai feladatokat.
Napjainkban a főzés-sütés és a hűtés-fagyasztás alapigény a konyhában. Az élelmiszerek tárolása és elkészítése céljából nélkülözhetetlen, hogy legyen tűzhelyünk és hűtőnk. Nézzük meg, hogy milyen karbantartást igényelnek, hogyan tudjuk a legkisebb energiaráfordítással használni őket.

Tűzhely

  • A gáztűzhely üzemeltetése olcsóbb, mint a legtöbb főző-sütő készüléké, mivel kikapcsolása után azonnal megszűnik a hőleadás. Sokkal környezetkímélőbb is, mivel a villamosenergia előállítása során jóval több mérgező gáz kerül a légkörbe, mintha földgázt használnánk.
  • Az energiatakarékosságon felül a gáztűzhely használata abból a szempontból is ideálisabb, mivel sokkal jobban hasonlít a szabad tűzön készített ételek ízére, a "nyílt láng" energetikailag feltölti az ételeket, nem úgy, mint amit elektromos lapon készítettek el.
  • A legnagyobb energiafaló a villanytűzhely, általában 8-10 ezer W teljesítményű (a legkisebb lap is 500 W), ha az összes lapot használjuk. Ezért fontos, hogy vegyük igénybe a különböző fokozatokat, és a hűlő főzőlap melegét is.
  • Igaz, hogy az indukciós villanytűzhelyek nagyobb hatásfokkal alakítják át az áramot hővé, így energiatakarékosabbak, de ferromágneses edényekkel (pl. speciális alumínium, réz) való használathoz tervezik, amikből egészségre ártalmas anyagok oldódhatnak ki.
  • Ha mégis a villanytűzhely mellett döntünk, akkor a sütője mindenféleképp legyen légkeveréses, mivel így alacsonyabb hőfok is elegendő az ételek elkészítéséhez, akár a sütési energia felét is megtakaríthatjuk így!
  • Mindig tartsuk tisztán a tűzhelyet és a sütőt is, hogy optimális legyen a hőleadásuk.
  • Fontos, hogy a sütő ajtaja jól záródjon (ezt leellenőrizhetjük egy papírlappal), és a használaton kívüli rácsokat, tepsiket, mindig vegyük ki sütés közben. Ezzel is energiát takarítunk meg.
  • A gyújtólángos gáztűzhelyek 15 százalékkal több energiát fogyasztanak, használjunk inkább gyufát.
  • Alternatív megoldásként - persze ha a körülmények lehetővé teszik -, egy modern fatüzelésű, öntöttvas vagy kerámialapos tűzhelyen az étel "lelkét" kímélő módon készíthetjük el az ennivalót, miközben megújuló energiaforrást használunk. A főzőláda is praktikus és igazán energiatakarékos eszköz, ezekről a későbbiekben még lesz szó.
Hűtő, fagyasztó

  • Válasszunk energiatakarékos eszközöketMivel mindkét készülék folyamatosan működik, így nagyon fontos, hogy hatékony, "A" osztályú, és freonmentes berendezést válasszunk, így rengeteg energiát megspórolhatunk, és a környezetet is védjük.
  • Mindig akkora hűtőszekrényt vásároljunk, amekkora családunk igényeinek megfelel. Egy átlagos, négy tagú családnak 160-200 liter űrtartalmú hűtőszekrény elegendő.
  • Ha van olyan pincénk, amelyben a hőmérséklet nem emelkedik 7°C fölé, akkor valójában nincs is szükségünk hűtőre.
  • A gépek hátoldalán lévő, hűtőfolyadékot kondenzáló csövek akkor hatékonyak, ha minél hidegebb környezetben vannak. Ezért a konyha leghidegebb falánál, vagy a spájzban van a legjobb helye. Lehetőleg a tűző nap se érje. Ha ez nem megoldható, és esetleg csak a tűzhely mellett tudod elhelyezni, akkor tegyél hőtükröt a hűtő oldalához.
  • Soha ne tegyél meleg ételt a hűtőbe, viszont a fagyasztóból kivett élelmiszert lehetőleg ott olvaszd ki. A folyadékokat fedd le, hogy csökkentsd párolgásukat, ezáltal a jégképződést is.
  • Évente legalább egyszer ajánlott a hűtőt leolvasztani, kívül belül kitisztítani. A hátoldalán lévő hűtőrácsot is portalanítsd, hogy ne akadályozza a hűtőfolyadék visszahűlését.
  • A No-Frost készülékeket nem kell leolvasztani, mert nem képződik dér a fagyasztóterükben, de drágábbak, és akár 10-30 százalékkal több áramot fogyasztanak. Meggondolandó, hogy egész évben jóval több energiát használunk-e el, vagy évente egy-két alkalommal rászánunk egy kis időt, és leolvasztjuk, hiszen időnként úgyis ki kell tisztítani a hűtőnket.
  • A hűtőszekrényben +5°C, a fagyasztó részben pedig -18°C az ideális. A hidegebbre állított készülékek nem növelik az élelmiszerbiztonságot, az áramszámlát viszont igen!
  • A fagyasztóláda takarékosabb, mint a szekrény, mivel kevésbé "folyik" ki belőle a hideg. Fontos, hogy átláthatóan pakold bele az élelmiszereket, hogy minél kevesebb ideig legyen nyitva az ajtaja.
  • Praktikus, ha felcímkézzük az összes fagyasztani valót, de ha más csomagolóanyagba rakjuk a húst, zöldséget, gyümölcsöt, akkor igazán megkönnyítjük a keresést.
  • A fagyasztásra szánt élelmiszereket megmosás után mindig szárítsuk le, mivel a vízfagyasztás igényli a legtöbb energiát.
  • A sütőnél és a hűtőnél is nagyon fontos, hogy jól zárjon az ajtaja. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy egy papírdarabra zárod az ajtaját, ami, ha leesik, vagy könnyedén ki tudod húzni, akkor szerelésre szorul, hiszen így nagyon sok energia kárba vész! A sütőnél egy alapos tisztítás is segíthet!
Igazából a tűzhely-sütő és a hűtő-fagyasztó gépek azok, amik a mai háztartásokban elengedhetetlenek. Ettől függetlenül még van pár masina és eszköz, ami megkönyíti a mindennapjainkat, bővítik a lehetőségeinket, hogy minél könnyebben tudjunk bionom életvitelt folytatni és igazán tápláló ételeket készíteni. A következő részben ezeket vesszük sorra...
Epermami


Másutt olvastuk:

A mikrohullámú sütő ártalmai



2008, április 28 - 21:59 — Hírszem

A második világháború vége felé egy amerikai hadmérnök a mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett, és megfogta a szendvicsét, hogy falatozzon belőle. Meglepődött, hogy forró, és nem értette, mitől.
A dolgot azért tartotta érthetetlennek, mert a közelben nem volt fűtőtest vagy más hőforrás. Azután rájött, hogy az árnyékolás nem védte a szendvicsét, és azt a mikrohullám melegíthette fel. Elkérte kollégája szendvicsét, azt is mikrohullámmal "kezelte", s az is felforrósodott.
Ekkor született meg bennük az ötlet, hogy ezzel a módszerrel más ételek is hőkezelhetők, süthetők, főzhetők. Megoldották, hogy az egészségre ártalmas sugárzás kifelé le legyen árnyékolva, s hogy az étel minden oldalról, egyenletesen kapjon a mikrohullámból. A sütőhöz speciális melegítő-főző edényeket is terveztek, mivel fémedény nem használható.
Innen indult a mikrohullámú sütő karrierje 1946-ban. Egyes kutatók azt állítják, hogy az élelmiszerek és az italok a mikrosütőben rövid idő alatt elérik a kész állapotot, ezáltal kevésbé károsodnak az ételek beltartalmi anyagai, a vitaminok, szénhidrátok, fehérjék stb. Azt viszont nem kutatták, vagy ha kutatták is, nem hozták nyilvánosságra, hogy a mikróba tett fehérjék másképp denaturálódnak, mint a hagyományos tűzhelyen készített ételek esetében. A fehérjék és a sejtek azért melegednek fel rövid idő alatt, mert a mikrohullámok rezegtetni kezdik a táplálékban lévő sejteket és a molekulákat. Ez a rezgés hőt termel, ezáltal melegszik fel a mikrohullámú sütőben az étel. Az mellékes, hogy a fehérjék és az enzimek denaturálódnak, mert ez történik normál főzéskor is, viszont minden elektromos sütő főző-edényben készült étel esetében megváltozik a vízmolekulák szerkezete és struktúrája; élettani, biológiai szempontból káros hatásúvá válik. Ezt támasztja alá dr. Masari Emoto japán kutató is, aki mindezt fényképekkel bizonyítva le is írta a Magyarországon is megjelent A víz üzenete és A víz rejtett bölcsessége című könyveiben. Volt szerencsém két évvel ezelőtt személyesen is meghallgatni a budapesti előadását.
Nem véletlen, hogy a vallásos zsidók nem használnak semmilyen elektromos főzőalkalmatosságot, csak lángon, lánggal főzik és sütik az ételeiket.

Nem lesz egészséges sejtépítés

A mikrohullámú sütőben a villámgyors rezgések következtében az ételek molekulái rövid időn belül degenerálódnak. A degenerált ételtől, degenerált molekuláktól nem lesz egészséges sejtépítés az ilyen ételeket fogyasztó ember szervezetében, hanem előbb-utóbb egyre jobban elhatalmasodó degeneráció indul meg a szervezetében, éppen ott, ahol a szervezetén belül a leggyengébb az immunrendszer állapota. Ez már a rák előkapuja, mert ha rendszeresen mikrohullámú sütőben főzött, melegített ételeket fogyaszt valaki, akkor előbb-utóbb daganatos beteggé "eszi" magát.
Elgondolkodtató, hogy gyermekeink, unokáink mikrohullámú sütővel készített, melegített ételeken nőnek fel. Sok helyen az egészségügyi intézményekben, idősek otthonában is mikrózott ételeket tálalnak fel a betegeknek és öregeknek, akiknek amúgy sem erős az immunrendszerük. Régebben alig volt rákos beteg gyermek, ma pedig már a kórházakban sajnos vannak gyermekrák osztályok is. A daganatos betegek száma pedig napról napra növekszik.
Ez a gondolat a készülék megjelenése óta foglalkoztat. Mérnöki és egészségügyi felsőfokú végzettségem tartott vissza attól, hogy mikrohullámú sütőt vásároljak magamnak és családomnak. Tudom, hogy a technikai civilizáció sok új dolgot talált fel, amiről azt hitték, hogy ártalmatlan, aztán később kiderült, hogy ártalmas, mégsem hozták nyilvánosságra, mivel óriási üzlet a termékek eladása, s ha megbetegszik valaki, akkor az is óriási üzlet a gyógyszergyártóknak. Tehát mindenki jól jár, csak a "megvezetett" fogyasztó nem. Végül is a Föld nevű bolygó is jól jár, mert így elkerülhető a túlnépesedés...
A természetben nincs ilyen intenzív mikrohullámú sugárzás, tehát az emberi szervezet szempontjából ez a hatás új. Tudjuk, hogy az élővilágban az ember az, aki legrosszabbul alkalmazkodik az őt érő külső-belső hatásokhoz. Sok-sok generáció kell ahhoz is, hogy megszokjon valamit a genetikai rendszere.

255 ezer nemzedékváltás kellene

Egy mikroorganizmus, mint például a tbc kórokozója, naponta többször is generációt vált, s ha antibiotikummal el akarják pusztítani, akkor először sok kórokozó elpusztul, aztán a negyedik-ötödik generációjuk már táplálékként szintetizálja az ükapjukat elpusztító mérgeket. 1938 óta hány és hány új antibiotikum lett már bevetve a tbc kórokozója ellen? 2006-ra már úgy átalakult a kórokozók szervezete, hogy mostanában megjelent az antibiotikumokkal elpusztíthatatlan, új, a jelenlegi orvostudomány által gyógyíthatatlan tbc. Ha vesszük a 70 évet és azt átszámoljuk nappá, akkor az 25.550 nap. Ha mondjuk egy vírus vagy baktérium egy nap alatt csak tízszer szaporodik (általában ennél gyorsabban populálódik), akkor 70 év alatt 255.500 nemzedékváltás történt. Ha ezt emberre átszámítjuk, 50 év átlagéletkort véve, akkor ez 12.775.000 év! Ennyi évnek kellene eltelni a 255.000 nemzedékváltáshoz, és ahhoz, hogy az ember rezisztens legyen a mikrohullámú sütő ártalmaival szemben, feltéve, ha az ember szervezete hasonlóan ellenálló, mint a tbc kórokozóié. Ám sokkal rosszabb a rezisztencia faktorunk, tehát lehet, hogy még százmillió év is kevés.
Nem tudom, hogy lesz-e Földünk ennyi idő múlva, ha ilyen ütemben teszi magát tönkre az ember. Az emberre ugyanis az a jellemző, hogy ahelyett, hogy megtartaná a természet törvényeit, mindenáron meg akarja azokat változtatni. Sajnos az ember még mindig nem tanulta meg, hogy a természet ÖRÖK, mint ahogy a törvényei is örökérvényű törvények. Úgy működött tíz, száz és egymillió évvel ezelőtt is, ahogy ma működik, és úgy fog működni tíz, száz és egymillió év múlva is. Aki nem tartja meg a természet rendjét és törvényeit, az elpusztul, a faj pedig kipusztul, még ha az ember is az a faj.
Svájcban 1992 januárjában a RAUM UND ZEIT (Tér és Idő) című lapban a svájci orvosok arról a kísérletsorozatról számoltak be, amely első alkalommal bizonyította be kétséget kizáróan, hogy a mikrohullámú sütőkben elkészített vagy melegített ételek fogyasztása után olyan változások játszódnak le a vérben, amelyek rákosodási folyamatot váltanak ki az arra érzékenyekben vagy a gyengébb immunrendszerűekben, betegekben, fejlődő szervezetekben stb.
A környezetbiológiával foglalkozó szakemberek már azt a kérdést teszik fel: Meddig árusíthatók még büntetés nélkül a mikrohullámú sütők? Svájcban, Franciaországban és több más országban is tilos reklámozni a mikrohullámú sütőket!

Kutatók döbbenetes megállapításai

Lássuk a Tér és Idő hasábjain megjelent tanulmány főbb megállapításait: "A mikrohullámra vonatkozó legelső vizsgálatok óta ismeretes a szakértők előtt, hogy ez a hullámfajta károsítja a biológiai rendszereket. Épp ezért szabtak meg bizonyos határértékeket, amelyek országonként eltérőek ugyan, ám mindenütt léteznek, a műszaki szükségletekhez és lehetőségekhez igazítva. A fenti határértékek természetesen a mikrohullámú sütőkre is vonatkoznak. Ezek a berendezések évtizedek óta forgalomban vannak, és használatuk mindjobban terjed! Ugyanakkor mindeddig kevesebb szó esett arról, hogy milyen hatást gyakorolnak a készülékek az emberi táplálékokra, mindennapi élelmünkre. A svájci orvosok nyolc önként jelentkező, makrobiotikusan táplálkozó személyen végezték el a kísérleteket (a lausanne-i Biokémiai Intézetben és a wattenwili Környezetbiológiai Tanácsadó Intézetben). A kísérlet során a résztvevők 2-5 naponként megváltoztatott táplálékot kaptak. Elsőként egy biotermelő nyers tejét, másodikként ugyanezt hagyományos módon felforralva, harmadikként a berni cégtől származó pasztőrözött tejet, negyedikként ugyanezt mikrohullámú sütőben felforralva. Ötödikként nyers biozöldséget, hatodikként ezt a zöldséget hagyományos módon megfőzve, hetedikként ugyanezt lefagyasztva, majd mikróban megfőzve.
Meghatározott idővel a táplálékfelvétel után minden esetben vért vettek, és a kapott vérmintát bizonyos kritériumok szerint elemezték. Az eredmény a következő lett:
A mikrohullámú sütőben melegített, felengedett vagy főzött ennivaló (a tej és a zöldség) a kísérleti alanyok vérében szignifikáns (döntően meghatározó) elváltozásokat okozott, csökkent valamennyi hemoglobin érték (vastartalmú fehérje, vérfesték, amely megköti az oxigént), valamint a HDL és az LDL (koleszterin) aránya. A limfociták (nyiroksejt, nyirokszövetekben termelődő fehérvérsejt) esetében pedig rövid ideig tartó, erőteljes csökkenést állapítottak meg, ha a vizsgált személy előzőleg mikrohullámban előkészített zöldséget fogyasztott. A fényérzékeny baktériumokkal pedig azt is megállapították, hogy a mikrohullámú energia a táplálék útján továbbadódik az emberi szervezetnek. Ezt a fizikai folyamatot előzőleg már több széleskörű tanulmány is megállapította. A mikrohullám hatásának kitett emberi táplálékok vizsgálata azt is igazolta, hogy fogyasztásuk az emberi szervezetben patogén (kórokozók, valamely betegség kifejlődését elősegítő) folyamatok kezdetét váltja ki. S így rákos elváltozásokat is előidézhetnek, okozhatnak."

Pacemakere van? Maradjon távol a mikrótól!

A fentieket olvasva gondolkozzanak el az olvasók, hogy megéri-e a kényelmükért feláldozni az egészségüket vagy az életüket. Időt lehet megtakarítani a mikrosütő használatával, viszont ami időt nyernek, azt elveszítik akkor, amikor betegek lesznek miatta, orvostól orvoshoz járnak, azok gyógyszeres kezeléseket adnak, a gyógyszerek pedig a mellékhatásaikkal hozzásegítenek ahhoz, hogy ne népesedjen túl a Föld a mikrohullámú sütővel készített, melegített ételek fogyasztóival. Tehát hosszú távon nagyon nagy árat kell fizetni a gyorsaságért és a kényelemért.
A második világháborúban kifejlesztett mikrohullám-technika káros sugárzásainak határértékeivel kapcsolatban még senki nem vonta kétségbe – sem hivatalosan, sem félhivatalosan – a mikrohullámú sütőből kikerült ételek minőségét. Általános vélemény: igaz ugyan, hogy van káros hatása a mikrohullámnak az élő szervezetekre, sejtekre, de ez a hatás a sütőn belül marad, s így a benne lévő étel nem jobb és nem rosszabb, mint a hagyományos módon sütött, főzött étel. Nos, hogy nem maradnak a mikro bekapcsolásakor a káros sugarak a készüléken belül, azt igazolja, hogy a pacemakert (beépített szívritmus-szabályzót) viselő emberek a mikrosütő 10 m-es körzetében rosszul lesznek, majd összesnek, ha bekapcsolják a közelükben a mikrót. A pacemaker gyártókat nagy feladat elé állította ez a tény, mert olyan szívritmus-szabályzót nehéz előállítani, amelyik érzéketlen a mikrohullámra.
Még egy kísérlet. A kikapcsolt állapotban lévő mikróba bele kell tenni egy bekapcsolt mobiltelefont. Rá kell csukni a mikró ajtaját, majd felhívni egy másik készülékről a mobiltelefont. Akkor jó a mikró burkolása, ha nem szólal meg a benne lévő mobil készülék.
Én eddig közel 100 különböző márkájú mikrosütővel végeztem már el ezt a kísérletet, és eddig minden mobil kicsengett, akkor is, ha a mikro ajtaja be volt zárva. Tudni kell azt, hogy a mobilok 900 és 1800 MHz frekvenciatartományban üzemelnek, a mikrosütők pedig 2450 MHz-en. Tehát ha a mobilkészülék mikróval közel azonos frekvencia sugárzása "kitalál" az "árnyékolt" mikróból, és megtalálja az esetleg több kilométer távolságban lévő mobiltornyot, s a mobiltorony sugárzását veszi a mikróban lévő mobiltelefon, akkor miért hiszi el sok ember, hogy a bekapcsolt mikró nem bocsát ki káros sugarakat a környezetében tartózkodókra? Közel 20 méter az a távolság, ami ilyenkor élettanilag veszélyes még a szomszédos lakásokban lévőkre is. Ennyit ér a mikrók "árnyékolása"!
Tömbházakban az alattunk, felettünk, mellettünk lakókkal meg kell beszélni, hogy adják el ők is a mikrójukat, mert csak így lehetünk bizonyosak afelől, hogy nem sugároznak át ránk a szomszédok mikrói. A Faraday-elv szerint megvédhetjük magunkat a szomszédok mikróitól, ha az egész lakást körbeárnyékoljuk, minden irányban.
A gyorsétkezdék eladói naponta akár többször is használják a mikrót a vevő kívánsága miatt. Eddig egy olyan eladóval találkoztam, aki két évet bírt ki egy ilyen helyen, de betegállományba került leukémia miatt, a többi eladó pár hónapot tud elviselni ilyen sugárözönben.
A mobil mint kis mikrosütő
A fenti kísérlet igazolja, hogy a mobilok is kis mikrosütőként hatnak ránk. Termovíziós felvételek igazolják, hogy egy rövid mobilozás is mennyire felmelegíti a mikrohatás miatt az agyat. Gondoljuk csak meg, hogy az agyat védi legjobban a természet vagy a Teremtő, mivel a koponya erős csontburokban, agyvízbe van "ágyazva". A mobilt használók a fej, illetve az agy egyik leggyengébb pontján, a füljáraton keresztül "mikrózzák" az agyukat.
A mikrohullámú sütők egyre nagyobb elterjedése indokolná, hogy a tudomány feltegye a kérdést: milyen hatással van a mikrohullámmal kezelt élelmiszer az emberi szervezetre, amelyet közvetlen besugárzás ér. A mikrohullámú spektrum részben a rádióhullámok, részben az infravörös hullámok területére nyúlik át. Átfogó irodalom, szakértői véleményezés áll rendelkezésre arról, milyen hatást gyakorol az élő szervezetre a mikrohullámmal történő közvetlen besugárzás!
Sokat köszönhetünk e témában egy magyar kutatóorvosnak, prof. dr. Varga Andrásnak, a heidelbergi orvosegyetem egyetemi tanárának, aki mellesleg villamosmérnöki diplomát is szerzett, és ezen szakmájában is doktorált. Általa és több más neves kutató által is igazolt, hogy a mikrohullám romboló hatása kiterjed a sejtmembrán (sejtfal-hártya) károsodásától az anaerob légzés (oxigén jelenléte nélküli közegben) megsérülésén át a megzavart sejtosztódásig, a leukémiáig (fehérvérűség) és a genetikai (örökléstani) változásokig! Csak csodálkozni lehet azon, hogy a mikrohullám helyébe miért nem lépett már egy új, a természettel nagyobb harmóniában lévő technika.
Jó tudni, hogy a kerámia főzőlap sem harmonizál, az elektroszmog és az elektromágneses erőtér miatt. Csak a természetes hővel való melegítés (sparhelt, gáztűzhely, napenergia, geotermikus energia, gőz stb.) jó!

Sérül a vízstruktúra és a molekulaszerkezet

A mesterségesen előállított mikrohullám a molekulákat nagyon gyors rezgésre kényszeríti – stresszhatásnak teszi ki –, ennek következtében súrlódási energia keletkezik. A hagyományos melegítési eljárásokkal ellentétben, ahol a hő kívülről hatol befelé, a mikrohullám belülről melegít, az energiát súrlódási hővé alakítva át. Mivel a természetben található anyagok közül a vízmolekula reagál a legérzékenyebben a mikrohullámra, elképzelhető, milyen hatást gyakorol rá ez a rezgés. Az, hogy a vízmolekula hogyan reagál a körülötte lévő elektroszmogra, mikrohullámra, külön fejezetet érdemelne. Ezért javasolom elolvasni dr. Masari Emoto japán kutató A víz üzenete és A víz rejtett bölcsessége című, magyarul is megjelent könyveit. Tehát nemcsak a mikrohullám, hanem az elektroszmog is tönkreteszi a táplálékok vízstruktúráját és molekulaszerkezetét. Viszont a világegyetem vízbázisú, s az élő szervezetek átlag 70%-a is vízből áll, s ugyanez igaz a táplálék-alapanyagainkra is.
A mikrohullámnak a termikus (hő hatására létrejövő) hatása mellett atermikus (hőváltozás nélküli) hatása is van, amelyre mindeddig hivatalosan kevés figyelmet fordítottak. Ám mindkét hatásmechanizmust, a közös romboló hatást kell vizsgálnunk. A mikrohullám sejtmembrán-változtató hatását a géntechnológiában használják, hogy hozzájussanak a génekhez, amelyek így mesterségesen megváltoztathatók. A folyamatos stresszhatás, így a mikrohullámok is arra kényszerítik a sejtet, hogy fokozottabb légzésre álljon át, melynek során ugyanúgy H2O2 és CO, azaz sejtmérgek keletkeznek, mint ahogy a rákos sejtekben is kimutathatóak ezek a sejtmérgek. Ezért is olyan veszélyes a mikrohullámú sütőben bent működő és az onnan kijutó sugárzás.
Bár sugár-hullámértékek minden országban léteznek, a készülékek soha nem zárnak tökéletesen (a mobiltelefonos kísérlet is igazolja!), és a használat során a szigetelésük csak romlik és nem javul.
A mikrohullámok – amelyek a mesterséges radioaktivitással együtt az elektroszmog fő, kiváltó okai – minden élő szervezet természetes funkcióit befolyásolják. Hatnak a bőrre, a szemre, a besugárzott levegő útján a tüdőre, valamint a sugárkezelt ételek, italok miatt az egész szervezetünkre. A sugárzás keltette elektromágneses rezgések a szemen keresztül megzavarják a belső elválasztású mirigyek működését. Ezek az elváltozások a vérképben is megjelennek. A vércsepp analízis is tökéletesen igazolja a leírtakat.

Ember és állat maga is degenerálódik

A mikrohullámú sütőbe helyezett ételek molekuláit ugyanúgy megváltoztatják a hullámok, mint az élő szervezetét. A degenerált molekulákat elfogyasztó ember és állat előbb-utóbb maga is degenerálódik. Ráadásul a mikrohullámok keltette rezgés nem áll le a mikrosütő kikapcsolásakor, hanem a víztartalomtól függő csillapodással még tovább rezeg, tovább súrlódik a molekula, azaz a hőképződés nem áll le. Az ilyen ételt kívülről nem érezni túl forrónak, de a kivétel után belül még percekig emelkedik a hőmérséklete, s ezáltal fekélyesedést idéz elő az emésztőcsatornában, gyomorban stb.
A készülék 1-10 GigaHz sugárzásán belül a 2.450 MHz tartományba eső sugárzása leépíti a molekulastruktúrákat, és olyan vegyületek maradandó kialakulását segíti elő, amelyeket a jelenlegi tudomány alig ismer, vagy ismer ugyan, de nem publikál, mert akkor összeomlana a mikrosütők és a mobiltelefonok piaca. Az összefüggések láncolata ma már jól áttekinthető a biológiában és az elektrotechnikában egyaránt járatos átlagembereknek is. Ez a sugárzás úgy indukálja az ételt, hogy az étel is a sugárzás hordozójává és forrásává válik! Az ételek, azaz a szerves anyagok vízstruktúrájának ártó sugárzások a fehérjéknek, zsíroknak és vitaminoknak kevésbé ártanak, de csak egy darabig, mert a vizsgálatok igazolják, hogy 4-5 perc után a táplálékok ezen összetevői is degenerálódnak, illetve elpusztulnak, azaz az egész táplálékszerkezet komoly, természetellenes elváltozáson megy át.
Érdemes lenne megvizsgálni az AM Micro híradástechnikai láncolat egészségkárosító hatásait is, mivel ezek koncentráltan irányított sugárnyalábokkal dolgoznak. A madarak elkerülik az ilyen veszélyforrásokat, mert az ő érzékelőrendszerüket nem tompította el az a sok elektrotechnikai ártalom, mint az emberekét, akik – a radiesztéziával foglalkozó személyek kivételével – nem érzik meg a veszélyzónákat.

Svájci kísérleti eredmények

Az ártó hatásokat vizsgáló mai módszerek azon alapulnak, hogy különféle, a mindennapjainkban használt tápanyagokat hagyományos és mikrohullámos módon elkészítenek, és ezek után vizsgálják a vér bizonyos paramétereit. Az önkéntes kísérleti személyektől Svájcban vett mintákban, 1989 augusztusában és szeptemberében végzett kísérlet eredményei a következők:
A mikrohullámú sütőben felforralt tej lényeges elváltozásokat mutatott, megemelkedett a savasságának foka, megváltozott a tejzsiradékok struktúrája (a sejt szövetszerkezete), csökkent a folsavtartalma, s növekedett az élettani szempontból igen kedvezőtlen, nem fehérjéhez kötött nitrogén aránya.
A vizsgálati alanyoknak a mikrohullámos étel fogyasztása utáni vérparaméter-értékei valamennyi esetben a normál tartomány alsó határán helyezkedtek el, s ha egymást követő napok során ilyen ételeket fogyasztottak, akkor már – hematológiai szakkifejezéssel élve – az eredmények anémiás (vörösvértestek számának csökkenése) diszpozíciókat (betegségre való hajlam) mutattak. Az egy hónapig így tápláltaknál már jelentős koleszterinszint-növekedést is tapasztaltak. A vércsepp analízis (vérkristály analízis) során jól igazolható volt a vértestek degenerációjának egyre nagyobb foka, valamint az agglutináció (a vérlemezkék összetapadása).

Mit (t)ehet a tudatos vásárló?

Ha Ön, Kedves Olvasó tudatos vásárló és tudatos fogyasztó, akkor nem tévesztheti meg az az óriási reklámözön, ami nap mint nap zúdul ránk a médiából és a plakátokról. Minden új dolog, ami bekerül a mindennapjainkba, óvatosságra kell hogy intsen bennünket. Mindig, mindent a természet oldaláról kell megvizsgálni, és ami élettani szempontból nem természetes, azt el kell vetni. Mi, tudatos vásárlók tudjuk csak megváltoztatni a gyártókat s a kereskedőket.
Ha a legnagyobb reklámdömping ellenére sem fogjuk vásárolni a mikrohullámú sütőket, akkor azok ott fognak porosodni a boltok és a gyártók raktáraiban, s végül le fognak állni az eladhatatlanná vált termékek gyártásával. Az utolsó daraboktól vélhetően úgy fognak megszabadulni, hogy nagyobb értékű vásárlásnál ingyen adják a vevőknek, csakhogy felszámolhassák a felhalmozódott készleteket. Addig pedig még sok neves szakember fogja nekünk áltudományos tényekkel "bizonyítani", hogy használjunk csak bátran mikrosütőt, mert az megkönnyíti a mindennapjainkat.

Nekem viszont attól könnyebbek a mindennapjaim, hogy nincs mikrosütőm.

Szerző: Weixl-Várhegyi László mérnök, radiesztéta, életmód- és táplálkozási tanácsadó és terapeuta, a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének tagja
Mi a NaturSziget oldalán olvastuk (1. rész2. rész)




A mikrohullámú sütő ártalmai (1.)

 2007. január 17. szerda, 01:00
A második világháború vége felé egy amerikai hadmérnök a mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett, és megfogta a szendvicsét, hogy falatozzon belőle. Meglepődött, hogy forró, és nem értette, mitől.



A dolgot azért tartotta érthetetlennek, mert a közelben nem volt fűtőtest vagy más hőforrás. Azután rájött, hogy az árnyékolás nem védte a szendvicsét, és azt a mikrohullám melegíthette fel. Elkérte kollégája szendvicsét, azt is mikrohullámmal „kezelte”, s az is felforrósodott.
Ekkor született meg bennük az ötlet, hogy ezzel a módszerrel más ételek is hőkezelhetők, süthetők, főzhetők. Megoldották, hogy az egészségre ártalmas sugárzás kifelé le legyen árnyékolva, s hogy az étel minden oldalról, egyenletesen kapjon a mikrohullámból. A sütőhöz speciális melegítő-főző edényeket is terveztek, mivel fémedény nem használható.
Innen indult a mikrohullámú sütő karrierje l946-ban. Egyes kutatók azt állítják, hogy az élelmiszerek és az italok a mikrosütőben rövid idő alatt elérik a kész állapotot, ezáltal kevésbé károsodnak az ételek beltartalmi anyagai, a vitaminok, szénhidrátok, fehérjék stb. Azt viszont nem kutatták, vagy ha kutatták is, nem hozták nyilvánosságra, hogy a mikróba tett fehérjék másképp denaturálódnak, mint a hagyományos tűzhelyen készített ételek esetében. A fehérjék és a sejtek azért melegednek fel rövid idő alatt, mert a mikrohullámok rezegtetni kezdik a táplálékban lévő sejteket és a molekulákat. Ez a rezgés hőt termel, ezáltal melegszik fel a mikrohullámú sütőben az étel. Az mellékes, hogy a fehérjék és az enzimek denaturálódnak, mert ez történik normál főzéskor is, viszont minden elektromos sütő főző-edényben készült étel esetében megváltozik a vízmolekulák szerkezete és struktúrája; élettani, biológiai szempontból káros hatásúvá válik. Ezt támasztja alá dr. Masari Emoto japán kutató is, aki mindezt fényképekkel bizonyítva le is írta a Magyarországon is megjelent A víz üzenete és A víz rejtett bölcsessége című könyveiben. Volt szerencsém két évvel ezelőtt személyesen is meghallgatni a budapesti előadását.
Nem véletlen, hogy a vallásos zsidók nem használnak semmilyen elektromos főzőalkalmatosságot, csak lángon, lánggal főzik és sütik az ételeiket.
Nem lesz egészséges sejtépítés
A mikrohullámú sütőben a villámgyors rezgések következtében az ételek molekulái rövid időn belül degenerálódnak. A degenerált ételtől, degenerált molekuláktól nem lesz egészséges sejtépítés az ilyen ételeket fogyasztó ember szervezetében, hanem előbb-utóbb egyre jobban elhatalmasodó degeneráció indul meg a szervezetében, éppen ott, ahol a szervezetén belül a leggyengébb az immunrendszer állapota. Ez már a rák előkapuja, mert ha rendszeresen mikrohullámú sütőben főzött, melegített ételeket fogyaszt valaki, akkor előbb-utóbb daganatos beteggé „eszi” magát.
Elgondolkodtató, hogy gyermekeink, unokáink mikrohullámú sütővel készített, melegített ételeken nőnek fel. Sok helyen az egészségügyi intézményekben, idősek otthonában is mikrózott ételeket tálalnak fel a betegeknek és öregeknek, akiknek amúgy sem erős az immunrendszerük. Régebben alig volt rákos beteg gyermek, ma pedig már a kórházakban sajnos vannak gyermekrák osztályok is. A daganatos betegek száma pedig napról napra növekszik.
Ez a gondolat a készülék megjelenése óta foglalkoztat. Mérnöki és egészségügyi felsőfokú végzettségem tartott vissza attól, hogy mikrohullámú sütőt vásároljak magamnak és családomnak. Tudom, hogy a technikai civilizáció sok új dolgot talált fel, amiről azt hitték, hogy ártalmatlan, aztán később kiderült, hogy ártalmas, mégsem hozták nyilvánosságra, mivel óriási üzlet a termékek eladása, s ha megbetegszik valaki, akkor az is óriási üzlet a gyógyszergyártóknak. Tehát mindenki jól jár, csak a „megvezetett” fogyasztó nem. Végül is a Föld nevű bolygó is jól jár, mert így elkerülhető a túlnépesedés...
A természetben nincs ilyen intenzív mikrohullámú sugárzás, tehát az emberi szervezet szempontjából ez a hatás új. Tudjuk, hogy az élővilágban az ember az, aki legrosszabbul alkalmazkodik az őt érő külső-belső hatásokhoz. Sok-sok generáció kell ahhoz is, hogy megszokjon valamit a genetikai rendszere.
255 ezer nemzedékváltás kellene
Egy mikroorganizmus, mint például a tbc kórokozója, naponta többször is generációt vált, s ha antibiotikummal el akarják pusztítani, akkor először sok kórokozó elpusztul, aztán a negyedik-ötödik generációjuk már táplálékként szintetizálja az ükapjukat elpusztító mérgeket. 1938 óta hány és hány új antibiotikum lett már bevetve a tbc kórokozója ellen? 2006-ra már úgy átalakult a kórokozók szervezete, hogy mostanában megjelent az antibiotikumokkal elpusztíthatatlan, új, a jelenlegi orvostudomány által gyógyíthatatlan tbc. Ha vesszük a 70 évet és azt átszámoljuk nappá, akkor az 25 550 nap. Ha mondjuk egy vírus vagy baktérium egy nap alatt csak tízszer szaporodik (általában ennél gyorsabban populálódik), akkor 70 év alatt 255 500 nemzedékváltás történt. Ha ezt emberre átszámítjuk, 50 év átlagéletkort véve, akkor ez 12 775 000 év! Ennyi évnek kellene eltelni a 255 000 nemzedékváltáshoz, és ahhoz, hogy az ember rezisztens legyen a mikrohullámú sütő ártalmaival szemben, feltéve, ha az ember szervezete hasonlóan ellenálló, mint a tbc kórokozóié. Ám sokkal rosszabb a rezisztencia faktorunk, tehát lehet, hogy még százmillió év is kevés.
Nem tudom, hogy lesz-e Földünk ennyi idő múlva, ha ilyen ütemben teszi magát tönkre az ember. Az emberre ugyanis az a jellemző, hogy ahelyett, hogy megtartaná a természet törvényeit, mindenáron meg akarja azokat változtatni. Sajnos az ember még mindig nem tanulta meg, hogy a természet ÖRÖK, mint ahogy a törvényei is örökérvényű törvények. Úgy működött tíz, száz és egymillió évvel ezelőtt is, ahogy ma működik, és úgy fog működni tíz, száz és egymillió év múlva is. Aki nem tartja meg a természet rendjét és törvényeit, az elpusztul, a faj pedig kipusztul, még ha az ember is az a faj.
Svájcban 1992 januárjában a RAUM UND ZEIT (Tér és Idő) című lapban a svájci orvosok arról a kísérletsorozatról számoltak be, amely első alkalommal bizonyította be kétséget kizáróan, hogy a mikrohullámú sütőkben elkészített vagy melegített ételek fogyasztása után olyan változások játszódnak le a vérben, amelyek rákosodási folyamatot váltanak ki az arra érzékenyekben vagy a gyengébb immunrendszerűekben, betegekben, fejlődő szervezetekben stb.
A környezetbiológiával foglalkozó szakemberek már azt a kérdést teszik fel: Meddig árusíthatók még büntetés nélkül a mikrohullámú sütők? Svájcban, Franciaországban és több más országban is tilos reklámozni a mikrohullámú sütőket!
Kutatók döbbenetes megállapításai
Lássuk a Tér és Idő hasábjain megjelent tanulmány főbb megállapításait: „A mikrohullámra vonatkozó legelső vizsgálatok óta ismeretes a szakértők előtt, hogy ez a hullámfajta károsítja a biológiai rendszereket. Épp ezért szabtak meg bizonyos határértékeket, amelyek országonként eltérőek ugyan, ám mindenütt léteznek, a műszaki szükségletekhez és lehetőségekhez igazítva. A fenti határértékek természetesen a mikrohullámú sütőkre is vonatkoznak. Ezek a berendezések évtizedek óta forgalomban vannak, és használatuk mindjobban terjed! Ugyanakkor mindeddig kevesebb szó esett arról, hogy milyen hatást gyakorolnak a készülékek az emberi táplálékokra, mindennapi élelmünkre. A svájci orvosok nyolc önként jelentkező, makrobiotikusan táplálkozó személyen végezték el a kísérleteket (a lausanne-i Biokémiai Intézetben és a wattenwili Környezetbiológiai Tanácsadó Intézetben). A kísérlet során a résztvevők 2-5 naponként megváltoztatott táplálékot kaptak. Elsőként egy biotermelő nyers tejét, másodikként ugyanezt hagyományos módon felforralva, harmadikként a berni cégtől származó pasztőrözött tejet, negyedikként ugyanezt mikrohullámú sütőben felforralva. Ötödikként nyers biozöldséget, hatodikként ezt a zöldséget hagyományos módon megfőzve, hetedikként ugyanezt lefagyasztva, majd mikróban megfőzve.
Meghatározott idővel a táplálékfelvétel után minden esetben vért vettek, és a kapott vérmintát bizonyos kritériumok szerint elemezték. Az eredmény a következő lett:
A mikrohullámú sütőben melegített, felengedett vagy főzött ennivaló (a tej és a zöldség) a kísérleti alanyok vérében szignifikáns (döntően meghatározó) elváltozásokat okozott, csökkent valamennyi hemoglobin érték (vastartalmú fehérje, vérfesték, amely megköti az oxigént), valamint a HDL és az LDL (koleszterin) aránya. A limfociták (nyiroksejt, nyirokszövetekben termelődő fehérvérsejt) esetében pedig rövid ideig tartó, erőteljes csökkenést állapítottak meg, ha a vizsgált személy előzőleg mikrohullámban előkészített zöldséget fogyasztott. A fényérzékeny baktériumokkal pedig azt is megállapították, hogy a mikrohullámú energia a táplálék útján továbbadódik az emberi szervezetnek. Ezt a fizikai folyamatot előzőleg már több széleskörű tanulmány is megállapította. A mikrohullám hatásának kitett emberi táplálékok vizsgálata azt is igazolta, hogy fogyasztásuk az emberi szervezetben patogén (kórokozók, valamely betegség kifejlődését elősegítő) folyamatok kezdetét váltja ki. S így rákos elváltozásokat is előidézhetnek, okozhatnak.”
Pacemakere van? Maradjon távol a mikrótól!
A fentieket olvasva gondolkozzanak el az olvasók, hogy megéri-e a kényelmükért feláldozni az egészségüket vagy az életüket. Időt lehet megtakarítani a mikrosütő használatával, viszont ami időt nyernek, azt elveszítik akkor, amikor betegek lesznek miatta, orvostól orvoshoz járnak, azok gyógyszeres kezeléseket adnak, a gyógyszerek pedig a mellékhatásaikkal hozzásegítenek ahhoz, hogy ne népesedjen túl a Föld a mikrohullámú sütővel készített, melegített ételek fogyasztóival. Tehát hosszú távon nagyon nagy árat kell fizetni a gyorsaságért és a kényelemért.
A második világháborúban kifejlesztett mikrohullám-technika káros sugárzásainak határértékeivel kapcsolatban még senki nem vonta kétségbe – sem hivatalosan, sem félhivatalosan – a mikrohullámú sütőből kikerült ételek minőségét. Általános vélemény: igaz ugyan, hogy van káros hatása a mikrohullámnak az élő szervezetekre, sejtekre, de ez a hatás a sütőn belül marad, s így a benne lévő étel nem jobb és nem rosszabb, mint a hagyományos módon sütött, főzött étel. Nos, hogy nem maradnak a mikro bekapcsolásakor a káros sugarak a készüléken belül, azt igazolja, hogy a pacemakert (beépített szívritmus-szabályzót) viselő emberek a mikrosütő 10 m-es körzetében rosszul lesznek, majd összesnek, ha bekapcsolják a közelükben a mikrót. A pacemaker gyártókat nagy feladat elé állította ez a tény, mert olyan szívritmus-szabályzót nehéz előállítani, amelyik érzéketlen a mikrohullámra.
Weixl-Várhegyi László
mérnök radiesztéta
életmód- és táplálkozási tanácsadó és terapeuta
a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének tagja
Életmód-tanácsadás
(Folytatjuk)


A mikrohullámú sütő ártalmai (2.)

 2007. január 23. kedd, 01:00
Még egy kísérlet. A kikapcsolt állapotban lévő mikróba bele kell tenni egy bekapcsolt mobiltelefont. Rá kell csukni a mikró ajtaját, majd felhívni egy másik készülékről a mobiltelefont. Akkor jó a mikró burkolása, ha nem szólal meg a benne lévő mobil készülék.



Én eddig közel 100 különböző márkájú mikrosütővel végeztem már el ezt a kísérletet, és eddig minden mobil kicsengett, akkor is, ha a mikro ajtaja be volt zárva. Tudni kell azt, hogy a mobilok 900 és 1800 MHz frekvenciatartományban üzemelnek, a mikrosütők pedig 2450 MHz-en. Tehát ha a mobilkészülék mikróval közel azonos frekvencia sugárzása „kitalál” az „árnyékolt” mikróból, és megtalálja az esetleg több kilométer távolságban lévő mobiltornyot, s a mobiltorony sugárzását veszi a mikróban lévő mobiltelefon, akkor miért hiszi el sok ember, hogy a bekapcsolt mikró nem bocsát ki káros sugarakat a környezetében tartózkodókra? Közel 20 méter az a távolság, ami ilyenkor élettanilag veszélyes még a szomszédos lakásokban lévőkre is. Ennyit ér a mikrók „árnyékolása”!
Tömbházakban az alattunk, felettünk, mellettünk lakókkal meg kell beszélni, hogy adják el ők is a mikrójukat, mert csak így lehetünk bizonyosak afelől, hogy nem sugároznak át ránk a szomszédok mikrói. A Faraday-elv szerint megvédhetjük magunkat a szomszédok mikróitól, ha az egész lakást körbeárnyékoljuk, minden irányban.
A gyorsétkezdék eladói naponta akár többször is használják a mikrót a vevő kívánsága miatt. Eddig egy olyan eladóval találkoztam, aki két évet bírt ki egy ilyen helyen, de betegállományba került leukémia miatt, a többi eladó pár hónapot tud elviselni ilyen sugárözönben.
A mobil mint kis mikrosütő
A fenti kísérlet igazolja, hogy a mobilok is kis mikrosütőként hatnak ránk. Termovíziós felvételek igazolják, hogy egy rövid mobilozás is mennyire felmelegíti a mikrohatás miatt az agyat. Gondoljuk csak meg, hogy az agyat védi legjobban a természet vagy a Teremtő, mivel a koponya erős csontburokban, agyvízbe van „ágyazva”. A mobilt használók a fej, illetve az agy egyik leggyengébb pontján, a füljáraton keresztül „mikrózzák” az agyukat.
A mikrohullámú sütők egyre nagyobb elterjedése indokolná, hogy a tudomány feltegye a kérdést: milyen hatással van a mikrohullámmal kezelt élelmiszer az emberi szervezetre, amelyet közvetlen besugárzás ér. A mikrohullámú spektrum részben a rádióhullámok, részben az infravörös hullámok területére nyúlik át. Átfogó irodalom, szakértői véleményezés áll rendelkezésre arról, milyen hatást gyakorol az élő szervezetre a mikrohullámmal történő közvetlen besugárzás!
Sokat köszönhetünk e témában egy magyar kutatóorvosnak, prof. dr. Varga Andrásnak, a heidelbergi orvosegyetem egyetemi tanárának, aki mellesleg villamosmérnöki diplomát is szerzett, és ezen szakmájában is doktorált. Általa és több más neves kutató által is igazolt, hogy a mikrohullám romboló hatása kiterjed a sejtmembrán (sejtfal-hártya) károsodásától az anaerob légzés (oxigén jelenléte nélküli közegben) megsérülésén át a megzavart sejtosztódásig, a leukémiáig (fehérvérűség) és a genetikai (örökléstani) változásokig! Csak csodálkozni lehet azon, hogy a mikrohullám helyébe miért nem lépett már egy új, a természettel nagyobb harmóniában lévő technika.
Jó tudni, hogy a kerámia főzőlap sem harmonizál, az elektroszmog és az elektromágneses erőtér miatt. Csak a természetes hővel való melegítés (sparhelt, gáztűzhely, napenergia, geotermikus energia, gőz stb.) jó!
Sérül a vízstruktúra és a molekulaszerkezet
A mesterségesen előállított mikrohullám a molekulákat nagyon gyors rezgésre kényszeríti – stresszhatásnak teszi ki –, ennek következtében súrlódási energia keletkezik. A hagyományos melegítési eljárásokkal ellentétben, ahol a hő kívülről hatol befelé, a mikrohullám belülről melegít, az energiát súrlódási hővé alakítva át. Mivel a természetben található anyagok közül a vízmolekula reagál a legérzékenyebben a mikrohullámra, elképzelhető, milyen hatást gyakorol rá ez a rezgés. Az, hogy a vízmolekula hogyan reagál a körülötte lévő elektroszmogra, mikrohullámra, külön fejezetet érdemelne. Ezért javasolom elolvasni dr. Masari Emoto japán kutató A víz üzenete és A víz rejtett bölcsessége című, magyarul is megjelent könyveit. Tehát nemcsak a mikrohullám, hanem az elektroszmog is tönkreteszi a táplálékok vízstruktúráját és molekulaszerkezetét. Viszont a világegyetem vízbázisú, s az élő szervezetek átlag 70%-a is vízből áll, s ugyanez igaz a táplálék-alapanyagainkra is.
A mikrohullámnak a termikus (hő hatására létrejövő) hatása mellett atermikus (hőváltozás nélküli) hatása is van, amelyre mindeddig hivatalosan kevés figyelmet fordítottak. Ám mindkét hatásmechanizmust, a közös romboló hatást kell vizsgálnunk. A mikrohullám sejtmembrán-változtató hatását a géntechnológiában használják, hogy hozzájussanak a génekhez, amelyek így mesterségesen megváltoztathatók. A folyamatos stresszhatás, így a mikrohullámok is arra kényszerítik a sejtet, hogy fokozottabb légzésre álljon át, melynek során ugyanúgy H2O2 és CO, azaz sejtmérgek keletkeznek, mint ahogy a rákos sejtekben is kimutathatóak ezek a sejtmérgek. Ezért is olyan veszélyes a mikrohullámú sütőben bent működő és az onnan kijutó sugárzás.
Bár sugár-hullámértékek minden országban léteznek, a készülékek soha nem zárnak tökéletesen (a mobiltelefonos kísérlet is igazolja!), és a használat során a szigetelésük csak romlik és nem javul.
A mikrohullámok – amelyek a mesterséges radioaktivitással együtt az elektroszmog fő, kiváltó okai – minden élő szervezet természetes funkcióit befolyásolják. Hatnak a bőrre, a szemre, a besugárzott levegő útján a tüdőre, valamint a sugárkezelt ételek, italok miatt az egész szervezetünkre. A sugárzás keltette elektromágneses rezgések a szemen keresztül megzavarják a belső elválasztású mirigyek működését. Ezek az elváltozások a vérképben is megjelennek. A vércsepp analízis is tökéletesen igazolja a leírtakat.
Ember és állat maga is degenerálódik
A mikrohullámú sütőbe helyezett ételek molekuláit ugyanúgy megváltoztatják a hullámok, mint az élő szervezetét. A degenerált molekulákat elfogyasztó ember és állat előbb-utóbb maga is degenerálódik. Ráadásul a mikrohullámok keltette rezgés nem áll le a mikrosütő kikapcsolásakor, hanem a víztartalomtól függő csillapodással még tovább rezeg, tovább súrlódik a molekula, azaz a hőképződés nem áll le. Az ilyen ételt kívülről nem érezni túl forrónak, de a kivétel után belül még percekig emelkedik a hőmérséklete, s ezáltal fekélyesedést idéz elő az emésztőcsatornában, gyomorban stb.
A készülék 1-10 GigaHz sugárzásán belül a 2450 MHz tartományba eső sugárzása leépíti a molekulastruktúrákat, és olyan vegyületek maradandó kialakulását segíti elő, amelyeket a jelenlegi tudomány alig ismer, vagy ismer ugyan, de nem publikál, mert akkor összeomlana a mikrosütők és a mobiltelefonok piaca. Az összefüggések láncolata ma már jól áttekinthető a biológiában és az elektrotechnikában egyaránt járatos átlagembereknek is. Ez a sugárzás úgy indukálja az ételt, hogy az étel is a sugárzás hordozójává és forrásává válik! Az ételek, azaz a szerves anyagok vízstruktúrájának ártó sugárzások a fehérjéknek, zsíroknak és vitaminoknak kevésbé ártanak, de csak egy darabig, mert a vizsgálatok igazolják, hogy 4-5 perc után a táplálékok ezen összetevői is degenerálódnak, illetve elpusztulnak, azaz az egész táplálékszerkezet komoly, természetellenes elváltozáson megy át.
Érdemes lenne megvizsgálni az AM Micro híradástechnikai láncolat egészségkárosító hatásait is, mivel ezek koncentráltan irányított sugárnyalábokkal dolgoznak. A madarak elkerülik az ilyen veszélyforrásokat, mert az ő érzékelőrendszerüket nem tompította el az a sok elektrotechnikai ártalom, mint az emberekét, akik – a radiesztéziával foglalkozó személyek kivételével – nem érzik meg a veszélyzónákat.
Svájci kísérleti eredmények
Az ártó hatásokat vizsgáló mai módszerek azon alapulnak, hogy különféle, a mindennapjainkban használt tápanyagokat hagyományos és mikrohullámos módon elkészítenek, és ezek után vizsgálják a vér bizonyos paramétereit. Az önkéntes kísérleti személyektől Svájcban vett mintákban, 1989 augusztusában és szeptemberében végzett kísérlet eredményei a következők:
A mikrohullámú sütőben felforralt tej lényeges elváltozásokat mutatott, megemelkedett a savasságának foka, megváltozott a tejzsiradékok struktúrája (a sejt szövetszerkezete), csökkent a folsavtartalma, s növekedett az élettani szempontból igen kedvezőtlen, nem fehérjéhez kötött nitrogén aránya.
A vizsgálati alanyoknak a mikrohullámos étel fogyasztása utáni vérparaméter-értékei valamennyi esetben a normál tartomány alsó határán helyezkedtek el, s ha egymást követő napok során ilyen ételeket fogyasztottak, akkor már – hematológiai szakkifejezéssel élve – az eredmények anémiás (vörösvértestek számának csökkenése) diszpozíciókat (betegségre való hajlam) mutattak. Az egy hónapig így tápláltaknál már jelentős koleszterinszint-növekedést is tapasztaltak. A vércsepp analízis (vérkristály analízis) során jól igazolható volt a vértestek degenerációjának egyre nagyobb foka, valamint az agglutináció (a vérlemezkék összetapadása).
Mit (t)ehet a tudatos vásárló?
Ha Ön, Kedves Olvasó tudatos vásárló és tudatos fogyasztó, akkor nem tévesztheti meg az az óriási reklámözön, ami nap mint nap zúdul ránk a médiából és a plakátokról. Minden új dolog, ami bekerül a mindennapjainkba, óvatosságra kell hogy intsen bennünket. Mindig, mindent a természet oldaláról kell megvizsgálni, és ami élettani szempontból nem természetes, azt el kell vetni. Mi, tudatos vásárlók tudjuk csak megváltoztatni a gyártókat s a kereskedőket.
Ha a legnagyobb reklámdömping ellenére sem fogjuk vásárolni a mikrohullámú sütőket, akkor azok ott fognak porosodni a boltok és a gyártók raktáraiban, s végül le fognak állni az eladhatatlanná vált termékek gyártásával. Az utolsó daraboktól vélhetően úgy fognak megszabadulni, hogy nagyobb értékű vásárlásnál ingyen adják a vevőknek, csakhogy felszámolhassák a felhalmozódott készleteket. Addig pedig még sok neves szakember fogja nekünk áltudományos tényekkel „bizonyítani”, hogy használjunk csak bátran mikrosütőt, mert az megkönnyíti a mindennapjainkat.
Nekem viszont attól könnyebbek a mindennapjaim, hogy nincs mikrosütőm.
Weixl-Várhegyi László
mérnök radiesztéta
életmód- és táplálkozási tanácsadó és terapeuta
a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének tagja
Életmód-tanácsadás
(Vége)



Ha nincs hűtőd... Hűts alternatív hordozható hűtővel!



2013, July 29 - 10:48 — Hírszem

A pár perces Scientific Tuesdays című műsorból megtudhatjuk, hogyan készül el a nagyon egyszerű, bárki által elkészíthető, költség- és környezetkímélő mini hűtőberendezés két (különböző méretű) virágcserép, egy kis ragasztószalag, víz és némi homok segítségével.
viragcserephuto01A két, agyagból készült virágcserép alján a lyukakat jól leragasztjuk szigetelő szalaggal, hogy a későbbiekben ne szivárogjon át rajtuk a nedvesség, majd a nagyobbik cserép aljára 3-4 cm vastagon homokot szórunk. A folyóparti homok a legjobb erre a célra, de bármilyen finomszemű homok megteszi. Ezután a kisebb cserepet a nagyobb cserépbe helyezzük, és a két cserép közti hézagot feltöltjük homokkal. Amikor ez kész van, a cserepek közti homokréteget átitatjuk vízzel.
Annyi vizet öntsünk a homokra, amennyit felszív. Ezután mártsunk vízbe egy törölközőt, csavarjuk ki egy kicsit, és fedjük be vele a dupla-cserépfalú hűtőnket. A hűtő ugyanis készen van, már csak meg kell várnunk, hogy a törölköző és a nedves homokréteg párologtatás útján lehűtse a kis kamrát a cserép belsejében. A külső meleg hatására a víz a nagyobb cserép külső felszíne felé párolog, a kisebb cserép belsejéből kiáramlik az energia, ami jelentős hőmérséklet-csökkenést idéz elő.
A műsor készítői hűtőtermométerrel megmérték, hogy pár óra alatt mennyit hűl a cserép-hűtő belseje. Délután 1 órakor 15.5 C° volt a cserépben, délután 4-kor 11 C°, 6-kor két üveg sör segítségével tovább tesztelték a hűtő teljesítményét, és egy óra múlva az eredmény magáért beszélt.
Ez a módszer bármikor könnyen használható, amikor nincs a közelben elektromos áram, kint viszont meleg van, és le szeretnénk hűteni valamit. Olyan országokban, ahol meleg van, de áram nincs, sokat segíthetne az embereknek frissen tartani az élelmiszert, nem kellene a nap végén kidobni a romlandó ételeket. Ez dominó effektust indíthatna be, hiszen, ha az étel megmarad, a pénz is megmarad, és be lehet fektetni másba, így sok ember helyzete javulhatna szerte a világon.

Flower Pot Fridge!


(A műsort a Squarespace támogatja, ami a kivételesen ötletes honlapoknak biztosít eszközöket és feltételeket a működéshez. www.squarespace.com) 

How to have a home with no house payments and no utility bills!


Alone in the Wilderness


Alone in the Wilderness part II


DICK PROENNEKE TWIN LAKES


Dick Proenneke Never seen before information


Alaska, Silence & Solitude


The Frozen North


Alone in the Wilderness


Alone in the Wilderness part II


The Frozen North


Alaska, Silence & Solitude


Ghost of the Forest


Off the Beaten Path


Alaska - Silence & Solitude


Yurt installation


Yurt


How Yurts are made


Building 2 x 40' Yurts


30 Foot Pacific Yurt Assembly


High Falls Yurt


Grand Yurt


Best luxury yurts


Majestic luxury yurt


Yurt Cribs - Colorado


Building a Mongolian Ger


How to make a yurt in 3 days?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése