2017. június 22., csütörtök

Petrezselymes újburgonya








Petrezselymes újburgonya



Talán vitathatatlan, hogy a petrezselymes krumpli apró szemű újburgonyából a legfinomabb. Ebből van szükség 4 személy esetén kb. 0,8-1 kg-ra. Vagy kevesebb személyre/vagy nagyobb mennyiség, ha nem köretként, hanem csak magában falatoznánk. ;)
A friss újburgonyát én egyszerűen langyos vízbe teszem, és a héját egy új/tiszta/erre a célra használt mosogatószivacs dörzsis felével szoktam ledörzsölni, így gyors is és nem (vagy nem nagyon) fogja össze a kezemet. Persze vannak tuti kézbarnulás elleni praktikák, amik közül a No.1 a gumikesztyű, a második az ecetes/citromleves vízbe áztatás, a harmadik pedig a tisztítás utáni kézfehérítés, kinek melyik szimpatikus, használja egészséggel. Én kis mennyiségnél, mint fentebb is írtam, nem szoktam praktikázni, most hétvégén dupla mennyiség után is elég volt egy egyszerű citromleves kézmosás, de az is lehet, hogy jóféle krumplit sikerül mindig kikapnom. ;D
Tisztítás után egy - teflon - serpenyőben vajat melegítek (olyan serpenyőre van szükség, aminek van fedele). Az olvadt vajra teszem a mérettől függően 2-4-6 (falatnyi) darabokra vágott krumplit, átforgatom és lefedem. Hagyom, hogy saját levében párolódjon meg. Amíg puhul a krumpli, megmosom, leszárítom és felaprítom a petrezselymet. 

A már majdnem teljesen megpárolódott burgonyáról leveszem a fedőt és nagy lángon hagyom, hogy az esetleg megmaradt lé elpárolódjon és a krumpli kissé lepiruljon. Közben sózom, és időnként átforgatom a burgonyát. Fontos, hogy ehhez a művelethez nem érdemes fakanalat használni, mert úgy összetörik a krumpli, ehelyett a serpenyőt rázogatva kell elérni, hogy a darabkák ne leégjenek, hanem finoman megpiruljanak. A pirítás végén rászórom a petrezselymet, amit - szintén a serpenyő rázogatásával - összeforgatok a krumplival.
Kész, tálalható. :)

Hozzávalók 4 személyre:
 80-100 dkg apró szemű újburgonya, 2-4 dkg vaj,
2 kisebb vagy 1 nagyobb csokor friss petrezselyem,
só ízlés szerint (2-3 teáskanál).







PETREZSELYMES BURGONYA

Hozzávalók:
1 kg burgonya , 1 csomag petrezselyemzöld
3 dkg vaj

A burgonyát meghámozom, kockára vágom, megmosom. Kevés, sós vízben megfőzöm (kb. 20 perc).
Serpenyőben a vajat felhevítem, az apróra vágott petrezselyemzöldet beleteszem. A megfőtt burgonyát leszűröm, és a petrezselymes vajba rakom. Finoman átforgatom, ne törjön össze! Picit megpirítom.

Az újburgonyát nem kell főzni! Tisztítás után rögtön a vajra teszem, fedő alatt párolom meg, tartalmaz annyi vizet, amennyi kell a párolódáshoz.
A petrezselyemzöldet csak a legvégén szórom rá!



PETREZSELYMES ÚJBURGONYA

Hozzávalók:
1 kg újburgonya m, 1 csomag petrezselyemzöld
1 evőkanál vaj , 2 evőkanál olaj  , Só.

A burgonyát megtisztítom (kiskéssel lekapargatom a héját, vagy kefével ledörzsölöm) Ezt a műveletet érdemes gumikesztyűben végezni, ha nincs kesztyűnk, akkor citromlével le lehet szedni a kézről a barna foltokat.
Lábosba teszem a vajat és olajat, megmelegítem, ráteszem a kockára vágott burgonyát, sózom, és fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára, párolom.
Közben ne kavargassuk, mert csak összetörjük a burgonyát, inkább rázogassuk.

Végül az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintem.

Van, aki kissé lepirítva szereti, én is:))


Hasábburgonya csőben sütve








Hozzávalók:
Burgonya, Só, valamint a kedvenc fűszerkeverékünk (grill, flekken, stb.) , Zsemlemorzsa , Olaj.



Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, hasábokra vágjuk. Sós, forró vízben félpuhára főzzük. Lecsepegtetjük, majd olajozott tepsibe tesszük. Meghintjük sóval és a kedvenc fűszerkeverékünkkel, megforgatjuk, végül zsemlemorzsával lazán behintjük. Sütőben szép pirosra sütjük.

Így elkészítve belül puha, kívül ropogós burgonyát kapunk. Frissen tálaljuk. Praktikus így készíteni a hasábburgonyát, ha nem akarjuk, hogy olajillatban ússzon a lakás, illetve ha nagyobb mennyiségre van szükségünk.
Készíthetjük úgy is, hogy héjában főzzük elő a burgonyát, hámozás után vágjuk hasábokra, és fűszerezve sütjük meg.
Hasábburgonya csőben sütve - fázis képek.







Hasábburgonya







Hozzávalók:
1,20 kg burgonya , 0,5 liter olaj , Só.




Burgonyát meghámozom, megmosom, hasábokra vágom.
Bő, forró olajban először halványsárgára sütöm, kiszedem, és lecsepegtetem.
Rövid pihenés után még egyszer átsütöm, most már szép pirosra.

Így kívül finom ropogós lesz, belül, pedig puha. Időzíteni kell, ez legyen az utolsó étel, amit elkészítünk, közvetlenül a tálalás előtt, mert frissen az igazi!
Csak tálalásnál sózzuk, már a tányéron, ízlés szerint!





Hagymás krumpli








Hozzávalók:
1,20 kg burgonya , 2 közepes fej vöröshagyma
0,5 dl olaj

A burgonyát meghámozom, apróbb kockákra vágom, és sós vízben megfőzöm, kb. 25 perc (nem szétfőzni!).
A hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom, picit megsózom, fedő alatt puhára dinsztelem. Ha a krumpli megfőtt, ráteszem a hagymára, óvatosan összekeverem, és már kész is:))

Finom sült húsokhoz, tejszínes-hagymás csirkemellhez, gombás-szaftos csirke, pulyka, kiváló körete lehet!




Burgonyakrokett






BURGONYAKROKETT

Hozzávalók:
80 dkg burgonya (lisztes, szétfövő) , 5 dkg vaj
2 db tojássárgája , Só, 2 csipet reszelt szerecsendió

Panírozáshoz:
1 egész tojás, 2 db tojásfehérje
10 dkg zsemlemorzsa , Só, olaj a sütéshez.

A burgonyát meghámozom, kockázom, és sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, kissé hagyom állni. Hozzákeverem a vajat, 2 tojássárgáját, ízesítem sóval, szerecsendióval. Lisztezett deszkán rudat formázok belőle, és 5-6 cm-es darabokra vágom. Kézzel áthömpörgetem, és bepanírozom őket. (liszt, tojás, zsemlemorzsa).
Bő forró olajban szép pirosra sütöm. Frissen az igazi!

Ha maradna, vagy ügyesek akarunk lenni, érdemes többet készíteni, mert nyersen le tudjuk fagyasztani, és legközelebb csak sütni kell!








Burgonyasaláta - grill partira










BURGONYASALÁTA – GRILL PARTIRA


Hozzávalók:
(a mennyiségek itt csak irányadók, én ennyit készítettem 20 emberre egyik köretként)
3 kg újburgonya , 2-3 db szárított paradicsom
5-6 szem kapribogyó , Olívabogyó
2 nagyobb gerezd fokhagyma , Olívaolaj
Só, frissen őrölt bors , Bazsalikomlevélkék.


Elkészítése :
A burgonyát tisztítani, sós vízben megfőzni (hamar kész van, ne legyen túl puha!). Közepes méretű kockákra vágni.
A szárított paradicsomot, olajbogyót, kapribogyót szintén felkockázni – pici darabokra, összekeverni a burgonyával. A fokhagymát ráreszelni, ízesíteni sóval, frissen őrölt borssal, meglocsolni olíva olajjal. Óvatosan összekeverni, hogy ne törjön össze a burgonya. Hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap, tálalás előtt friss bazsalikom levélkéket nagyobbakra vágva rátenni, mikróban átmelegíteni. Langyosan a legfinomabb.

Kitűnő köret grillezett húsokhoz, kerti partihoz. Előző nap elkészíthető, csak a bazsalikomot kell frissen rátenni. Miután maradt is belőle, bizton állíthatom, hogy 2 nap múlva is nagyon finom!





Fűszeres főtt burgonya






FŰSZERES FŐTT BURGONYA

Hozzávalók:
1 kg burgonya (lehet új is)
Fűszerek: rozmaring, bazsalikom, petrezselyemzöld, vagy: petrezselyemzöld, oregano, vagy borsikafű és petrezselyemzöld, stb. A lényeg, hogy mindig friss fűszernövényeket használjunk!
Olaj (hidegen sajtolt olíva olaj)
Só.

Elkészítése:
Lehetőleg egyforma, kisméretű burgonyákból készítsük. A burgonyát megmossuk, héjastól főzzük meg forró, sós vízben, de ne főzzük túl, ne essen szét! (Általában 15-20 perc alatt megfő mindenféle burgonya, hústűvel tudjuk ellenőrizni, belül is megfőtt-e.) Ha kész, meghámozzuk, daraboljuk (kockázzuk, ha kell), és az apróra vágott fűszerekkel megszórjuk, olajjal meglocsoljuk, megsózzuk.

Csak a fantáziánkon múlik, milyen fűszereket használunk – lehet akár csípős (chilis), vagy hagymás (metélőhagyma), vagy mentaleveles-citromos – ez tényleg ízlés kérdése.

Lényeges, hogy a fűszereket mindig a forró burgonyára tegyük, így veszi át legjobban a zamatot. Ha újkrumpliból készítjük, akkor se hámozzuk meg főzés előtt, csak  dörzsöljük meg egy durva kefével, szivaccsal, így rücskös lesz a felülete, jobban felveszi az ízeket. (Az újkrumpli pillanatok alatt megpuhul, inkább gőzöljük, ne áztassuk szét!)

Felhasználhatjuk köretként valamilyen hús mellé, de az így elkészített újburgonya pld. egy joghurtos öntettel akár egy könnyű egytálétel is lehet.

 Fűszeres főtt burgonya - képekben
Fűszeres főtt burgonya


Egyszerű burgonyafánk








EGYSZERŰ BURGONYAFÁNK

Hozzávalók:
80 dkg burgonya , 4-6 evőkanál liszt
1 egész tojás , Só ízlés szerint.

A burgonyát megtisztítom, apró kockára vágom, sós vízben puhára főzöm, majd összetöröm. Ha kissé kihűlt, hozzákeverem az egész tojást, a lisztet és ízlés szerint sózom. A kész masszából 2 evőkanál segítségével bő, forró olajba galuskákat szaggatok. Érdemes próbasütést végezni: kívül piros ropogós, belül puha de nem túl lágy masszának kell lennie. Ha túl lágy a massza, adjunk még lisztet hozzá.
Húsok, pörköltek mellé köret, de tejföllel, vagy tartármártással kínálva könnyű vacsora is lehet. Főzelékre feltétként is el tudom képzelni, vegetáriánusoknak.

Jó tanács:
Ha nincs türelmünk bíbelődni a 2 kanállal, és a formák nem lesznek tökéletesek, mondjuk azt, hogy „rusztikus burgonyafánk” a köret J)).

A képen "rusztikus burgonyafánk" látható!




Barna rizs






BARNA RIZS

Hozzávalók:
3 dl barna rizs , 3 evőkanál olaj
1 teáskanál vöröshagymakrém
1 teáskanál fokhagymakrém , 1 marhahúsleves kocka , 1 kávéskanál só

A rizst szűrőbe teszem, és folyóvíz alatt párszor átöblítem. 7 dl vizet vízforralóban felforralok.
Lábosba öntöm az olajat, belenyomom a hagymakrémeket, keverek egyet rajta, és ráöntöm a megmosott, lecsepegtetett rizst. Fél percig nagy lángon pirítom, majd ráöntöm a forró vizet. Megsózom, a húsleveskockát belemorzsolom, egyet keverek rajta, míg a leveskocka feloldódik.
A tűzhelyet feles állásra (legkisebbre) kapcsolom, az edényt lefedem. 25 perc alatt készre, puhára párolom a rizst. Tűzhelyről lehúzva, továbbra is fedő alatt tartom.
Ez a főzési idő az Uncle ben's rizsre vonatkozik. (a dobozra 10 perc van írva...)
Ha sima barna rizsem van, annak a párolási ideje kb. 50 perc!  Ha nem puhult meg teljesen, de a vizet már elfőtte, utána önthetek még forrásban lévő vizet, és tovább párolom pár percig.
A fehér rizs hamarabb puhul, ott elég, ha a kétszeres vízmennyiséget teszem hozzá, és 20 perc alatt általában elkészül.
A rizst párolás közben nem szabad kavargatni, hagyjuk békén. Ha letelt a főzési idő, akkor is csak villával keverem át, maradjon pörgős, nem töröm össze.






Uborkasaláta






UBORKASALÁTA 
Hozzávalók:
1 db nagyobb kígyóuborka , 1 db nagyobb gerezd fokhagyma , 2,5 evőkanál 20%-os ecet
3 evőkanál kristálycukor , Só , Őrölt pirospaprika
Őrölt feketebors

Az uborkát meghámozom, vékonyra legyalulom, besózom, és jól elkeverem.
1 dl vizet vízforralóban felforralok, majd egy csinos tálba öntöm.
Belekeverek 3 evőkanál kristálycukrot, és feloldom. Hozzáadok 2,5 evőkanál 20%-os ecetet, majd felöntöm 4 dl hidegvízzel. Belereszelek 1 nagyobb gerezd fokhagymát.
Az uborkát kb. 15 perc állás után kinyomkodom, és az ecetes vízbe teszem. Tetejét megszórom őrölt pirospaprikával, és frissen őrölt borssal.

Jól behűtöm. Tálalásnál van, aki tejfölt, tartármártást szeret rálocsolni.




Káposztás vegyes saláta joghurttal






KÁPOSZTÁS VEGYES SALÁTA JOGHURTTAL


Hozzávalók:
1 nagyobb fej fejes káposzta , 2 db kígyóuborka
2 evőkanál só , 2 gerezd fokhagyma
6 evőkanál cukor (ízlés szerint) , 3-4 evőkanál ecet (20 %-os) , 1 teáskanál őrölt köménymag
1 l víz , 2 db Tv paprika , 2 db paradicsom
2-3 kisebb fej lilahagyma.

Elkészítése:
A káposztát lereszeljük (robotgéppel daraboljuk), megsózzuk, pihenni hagyjuk. A kígyóuborkát vékony szeletekre vágva besózzuk, hagyjuk pihenni 15 percet.
1 liter vízhez keverünk (ízlés szerint) 6 evőkanál cukrot, 3 evőkanál ecetet, 1 teáskanálnyi őrölt köménymagot. Ezt az öntetet egy nagyobb tálba öntjük, beletesszük a kinyomkodott káposztát, a kinyomkodott uborkát. (Aki szereti, tehet bele préselt fokhagymát is – ez epefüggő.) Összekeverjük, majd csavaros üvegekbe töltjük. Hűtőszekrénybe téve sokáig eláll.
Ezt az alapot használjuk a vegyes káposztasalátához:1 üveg káposztasalátát csinos tálba öntünk, adunk hozzá tv paprikát, paradicsomot, lilahagymát vékonyra szeletelve, és óvatosan összekeverjük. Hagyjuk pihenni 1-2 órát hűtőszekrényben, majd tálaláskor joghurttal meglocsoljuk.


Hűsítő, kitűnő nyári saláta.

Káposztás vegyes saláta - képekben
Az alap..




Fokhagymás krumpli recept





Hozzávalók:
  • 1 kg kis méretű burgonya , 5 ek liszt
  • 1 ek pirospaprika , só , 2 fej fokhagyma (ízlés szerint) , 1 csokor petrezselyem , olaj


Elkészítése:
A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, egy szűrőben leszűrjük és hagyjuk hűlni. A nagyobb darabokat ketté vágjuk.
Lisztet összekeverjük pirospaprikával és ebben megforgatjuk a burgonyát.
Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk, beleszórjuk a lisztes burgonyát, amit rázogatva megpirítunk. Az utolsó 2 percben reszelt fokhagymát és apróra vágott petrezselymet szórunk rá. Alaposan átforgatjuk és szükség esetén még sózzuk.








Konyhai fortélyok: 


 1. Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban sós tejbe beáztatod, 1-2 gerezd fokhagyma társaságában, s a hűtőbe rakod.

 2. Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk.

 3. A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik.

 4. Mikor jó a sütőpor? Tegyél belőle késhegynyit hideg vízbe. Ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobd ki.

 5. Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-tartalmuk.

 6. Mielőtt a habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vered, tegyél hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.

 7. A nyers és főtt tojást úgy lehet megkülönböztetni egymástól, ha az asztalon megforgatod őket. A főtt rögtön megáll, a nyers pedig tovább gurul. Amikor két ujjal megpörgetjük az asztalon a tojást a tengelye körül, majd hirtelen felülről rátesszük az ujjunkat és pillanatra megállítjuk: a nyers tojás belseje lágy és független a héjától, ezért mikor a héját lefékezzük, a tojás belseje a mozgási energiája folytán dinamikusan tovább mozog, ezért elengedve a tojást az még tovább fordul párat, mert e belseje hajtja. Ellenben a főtt tojás egyben van a belsejével, egységet alkot, ezért ha megállítjuk, azonnal megáll a belseje is!

 8. A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe egy kiskanalat lógatsz bele.

 9. Ahhoz, hogy a kocsonyaié biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt 3 db csirkelábat teszek a lébe. Biztos siker és nem kell zselatint használni.

10. Alufóliába vagy Folpackba csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóban. Ha szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt tedd ki a szobahőmérsékletű konyhába.

11. A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.

12. Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltünk az edénybe.

13. Ha a rozsdamentes edény aljára ráég az étel, önts bele egy kis ecetet, forrald két percig. Súrolás nélkül eltávolíthatod a foltot.

14. Használat előtt a citromot görgesd meg egy kicsit az asztal lapján, így lédúsabb lesz. Ha csak pár cseppet akarsz felhasználni, megmosása után szúrjál bele kötőtűt, úgy nyomd ki a levét. A maradékot csavard alufóliába.

15. Lényegesen lassabban ég a gyertya, ha az első használat előtt néhány órára a fagyasztóba teszed.

16. Az élesztőt mindig langyos tejbe tegyed! Pici cukorral, amelyet a tejbe teszel, elősegíted az élesztő "felfutását".

17. Puha lesz a marhahús, ha sütés előtt két nappal bekened napraforgóolajjal, és lezárva beteszed a hűtőszekrénybe.

18. Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.

19. A palacsinta finomabb és könnyebb lesz, ha a tejet fele rész szódavízzel keverjük, és a tésztát fél órát pihentetjük.

20. A rizst föl lehet melegíteni. Miután a maradékot 3-4 napig a hűtőszekrényben, vagy akár hat hónapig a mélyhűtőben tartottuk, forró víz fölött, szűrőn átgőzölhetjük.

21. Ha eldugul a mosogató, önts éjszakára két deci ecetet a lefolyóba. Reggel engedd tele forró vízzel, majd húzd ki a dugót.

22. Pogácsához reszelt sajt készítése: Legkönnyebb akármilyen sajtot úgy lereszelni, ha a turmixkeverőbe teszel egy félcsészényi lisztet és ugyannyi sajtot kis darabokban. Ez pár pillanat alatt olyan lesz, mint a liszt és kitűnően le van reszelve!

23. A hasábburgonya úgy lesz kívül ropogós, belül puha, ha kétszer sütöd meg bő forró olajban. Először csak halvány sárgára, és szedd ki szalvétára, majd a rövid pihentetés után már szép pirosasra sütheted:))

24. A zöldborsó főzése nagy figyelmet igénylő művelet... A borsószemek egy ideig puhulnak, aztán elkezdenek keményedni! Ezt megelőzhetjük, ha lobogó sós vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket. Jól fagyasztható! Először tisztítsuk meg, 2-3 percig blansírozzuk (forrázzuk le), hagyjuk kihűlni, szárítsuk meg, és így tegyük adagolva zacskókba a mélyhűtőbe.

25. Ha vizet akarunk forralni a tészta kifőzéséhez, előbb üresen forraljuk fel, és, csak ha már forr, akkor sózzuk – a sós víz lassabban kezd el forrni.

26. A Besamelmártás biztosan nem lesz csomós, ha a hideg tejjel öntjük fel a vajon megpirított lisztet.

27. Panírozás:
Milyen egyszerű dolog, ugye? Liszt- tojás-zsemlemorzsa.. azt sütni és már kész is. Ezt nagyon sok háziasszony így csinálja. Elmondom, hogy csinálják a profik (pld. a jobb éttermek!)
Húst besóz, kiklopfol, fűszerez, ahogy tetszik, utána hagyni egy ideig állni. A hús felülete nem lehet nedves csillogó!! A só különben is felveszi a vizet rendesen róla. Szóval legyen száraz!!! Utána tojásokat beleütni kistálba, felverni villával, majd lassan hozzáadagolni lisztet. Itt lehet kis sót adni hozzá, vagy Vegetát, ki hogyan szereti. Addig keverni, míg kb. sűrűbb palacsintatésztaszerű maszlagot nem kapunk. Ezt az éttermekben "MACS"-nak hívják. Ebbe belemártani a húst, lecsöpögtetni a nagyját majd zsemlemorzsa (ZSEMLE! NEM KENYÉR, és lehetőleg átszitált!), és mehet a sütőolajba. Ettől a technológiától a prézli úgy rásimul a húsra, hogy lerobbantani se lehet róla és teljesen homogén szabályos lesz!! Nem válik le és nem lesz levegőbuborékos alatta.  (tippet küldte: Boros István).


28. Dunsztolás:
Egyszerűen megoldható, nem kell plédezni, napokig kerülgetni a befőtteket. Elegendő egy közönséges műanyag hűtőtáska, amivel a strandra is szoktak menni. Ebbe soronként 6 db  7,5 dl. üveg fér. A HŰTŐTÁSKA aljába, forgalomból kivont törölközőt teszünk, aztán az első sort is letarkajuk, szintén frotir törölközővel majd a második sort is, és mehet a kamrába. Majd 2-3 nap múlva a kamra polcaira. Ötletet küldte: Zs. Márta - köszönet érte!


29. A zsemlyegombócot úgy főzzük ki, hogy egy dupla alufóliát megkenünk olajjal, ráöntjük a masszát, becsomagoljuk. Téglalap alakúra formázzuk, hústűvel megszurkáljuk, így tesszük a forrásban lévő vízbe.
Főzés közben végezzünk tűpróbát. Ha megfőtt, a fóliát lehámozzuk, az olaj miatt könnyen lejön. Szeleteljük, mint a bagettet.

30.  A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverjük, így tesszük zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz lehet használni (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórhatunk.

31. Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival, vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.

32. A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.

33. Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék, vagy leves.

34. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.

35. Amikor olcsóbb citromhoz jutunk, vásároljunk belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszeljük, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe téve fagyasszuk le. Süteményekhez kiváló. A citromok levét kifacsarjuk, és jégkocka-készítőbe téve lefagyasztjuk. Bármikor elővehetjük tea, limonádé ízesítéséhez.  De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

36. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

37.A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

39 .A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

40. Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

41. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

42. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. tegyünk bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

43. A bablevest rántás helyett úgy is sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldséget (az egészet, vagy egy részét) összeturmixoljuk. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

44. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetörjük, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor tesszük bele. Finom az íze és az illata.

45. A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós, ráadásul biztos egyformák lesznek.

46. Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarjuk, majd előmelegített sütőbe tesszük 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

47. Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezzük az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.

48. Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.

49. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

50. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

51. A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz, vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

52. Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.

53. Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

54. Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

55. Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

56. Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is, de kiválóan fagyasztható is.

57. Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

58. Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

59. Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve már nem.)

60. Ne tároljuk, a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

61. Ne öntsük ki a befőttek, vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe tökéletes íz adó komponensek lehetnek.

62. Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet, plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.

63. Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel, vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

64. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

65. A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

66. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!







BODZA PEZSGŐ

Hozzávalók (egy adag):
12-13 tenyér nagyságú bodza virág , 12 liter víz
2 kg kristálycukor , 2-3 db citrom , 1,5 dl ecet
Külön 3 evőkanál kristálycukor.


Elkészítés:
A virágokat egy nagy edénybe tesszük attól függetlenül, hogy hány adagot akarunk egyszerre elkészíteni. A bodza virágait lehetőleg minél jobban szabadítsuk meg a száruktól. A virágokra ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot. A citromokat kettévágjuk, majd kifacsarjuk a levét, a héjját összevagdaljuk, és ezt is a keverékhez adjuk. 24 órán át hagyjuk állni, azzal, hogy időnként megkevergetjük. Egy nap elteltével a virágokat kicsavarjuk, majd tüllön, vagy tiszta pelenkán keresztül az egészet levet átszűrjük. Szűrés után hozzáöntjük az ecetes cukrot.
 Ecetes cukor: 
3 evőkanál cukrot egy kisebb edényben karamellizálunk (felolvasztjuk), majd hozzáöntjük az ecetet. Mikor a cukor az ecetben szétolvadt hagyjuk kihűlni. Az így kapott karamellizált cukros ecetet hozzáöntjük a leszűrt folyadékhoz.

Ez a folyadékot legjobb ásványvizes műanyag üvegekbe tölteni, úgy, hogy az üvegekben két-két és fél ujjnyi szabad helyet hagyjunk, mert kb. 4-5 napon belül a pezsgő elkezd magában erjedni. Az üvegeket fekvő helyzetben tartjuk addig, amíg a folyadék le nem tisztul. Időközönként az üvegekből is ki kell engedni a gázt (buborékokat), ameddig le nem tisztul (mivel magában erjed). Ha nem engedjük ki a gázt, az szétdobhatja az üvegeket. Ez kb. másfél-két hétig tart. Az így kapott bodza pezsgő nagyon jó a gyomor működésére..

Akinek erős az így kapott pezsgő, úgy is ihatja, hogy fele víz, fele pezsgő.

Ez az italt Apu szokta minden évben készíteni, de leírom, mert mi is szoktunk segíteni a kevergetésben, és végül a kóstolásban:)


A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.

 Bodza pezsgő készítése képekben






Rumos cseresznye






RUMOS CSERESZNYE


Hozzávalók:
Friss cseresznye (meggy), ahogyan érik, illetve ahányszor veszünk
Kristálycukor
Rum.


Elkészítés:
A szép, érett, egészséges friss cseresznyét (meggyet) alaposam megmosom, kimagozom.
Egy 5 literes üveg aljára elkezdem a rétegezést: egy sor kimagozott cseresznye (meggy), meghintem kristálycukorral, majd megint gyümölcs, kristálycukor, amíg tart a gyümölcsöm.
Végül felöntöm annyi rummal, amennyi ellepi. Folpackkal, kistányérral lefedem.
Ahogy érik, vagy, vásárolom a következő adag gyümölcsöt, pakolom a tetejére, cukorral megszórom, és felöntöm rummal.
A képen most már véglegesre zártam le, mert megteltek az üvegek..

Hűvösebb helyre teszem, kamrába, hogy a nap ne érje.

A cukor mennyiséget úgy állítom be, ahogy szereti a család, ha nagyon édesszájúak, többet teszek:))
2-3 hét múlva a gyümölcs már szépen átveszi a cukor és rum ízét is, lehet sütikbe használni.

Érdemes többet eltenni, kiváló díszítésekhez, pudingokba, fagylaltokhoz, tortákhoz, süteményekhez, és ami még eszünkbe jut!
Remekül eláll, a leve télen a legfinomabb likőr lesz:))
Ugyanígy készíthető más bogyós gyümölcsökkel is, lehet akár vegyesen is, ki mit szeret, nálunk a meggy a menő, és külön a cseresznye, én nem szoktam keverni.

 




Cseresznyelikőr






CSERESZNYELIKŐR


Hozzávalók:
1,5 kg cseresznye , 1 kg kristálycukor
5 dl víz , Kb. 5 cm hosszú fahéjdarab
4 db szegfűszeg , 4 dl 70 %-os alkohol.


Elkészítés:
Válogassuk ki a szép, egészséges cseresznyeszemeket szárakkal együtt. Mossuk meg gyorsan, szedjük ki óvatosan a vízből és tegyük egy konyharuhára. Takarjuk be egy másik konyharuhával, és hagyjuk megszáradni.
Öntsük a cukrot egy főzőedénybe a vízzel, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Addig melegítsük alacsony lángon állandó kevergetés mellett, míg a cukor el nem olvad. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A cseresznye száraiból ollóval vágjunk le egy keveset. Tegyük a gyümölcsöt egy nagyobb befőttes üvegbe (5 l-es), és öntsük rá a fűszeres szirupot, valamint az alkoholt.
Miután az üveget lezártuk, hagyjuk a napon 2 hónapig. Naponta egyszer rázzuk fel a likőrt.

2 hónap után szűrjük át palackokba a likőrt úgy, hogy tölcsért teszünk a palackba, amibe papír filtert helyeztünk. Zárjuk le légmentesen, és hagyjuk még 2 hónapig érlelődni.







Céklalekvár






CÉKLALEKVÁR


Hozzávalók:
50-60 dkg cékla ,1 dl vörösbor ecet , 4 dl almalé
4-5 szem szegfűszeg , 1 darabka egész fahéj
1 kiskanál őrölt köménymag , 2 db babérlevél
1 db nagy alma , 20 dkg cukor
1 csomag lekvárzselésítő 3:1


Elkészítés:
Mossuk meg a céklát és főzzük meg. Amikor megfőtt húzzuk le a héját és reszeljük le az almával együtt.
Adjuk hozzá a fűszereket és a többi hozzávalót a cukor és zselésítőn kívül.
Közepes lángon kb. 10 percig főzzük, majd tegyük hozzá cukrot és a zselésítőt.
Forraljuk még 5-6 percig, majd kis üvegekbe töltjük. Pár percre állítsuk fejre, majd mehet a polcra.
Én kis cserép köcsögbe töltöttem, és ebből rövid időn belül el is fogyott.
Sült húshoz nagyon jó, de kiskanállal szólóban is finom eleszegetni.

A receptet, fotókat küldte: Szem Lászlóné, Rózsika, Bácsbokod.

Ebből a mennyiségből két ilyen kis köcsögnyi céklalekvárt kapunk:
 Céklalekvár






Szilvalekvár kényelmesen





SZILVALEKVÁR KÉNYELMESEN 

Hozzávalók:
4 kg érett szilva (tiszta súly, mag nélkül)
70-80 dkg kristálycukor
2 evőkanál 20 %-os ecet.

Elkészítés:
A szilvák szárát eltávolítjuk, váltott vízben alaposan megmossuk. Kimagozás után robotgép késes karjával apróra vágjuk, vagy ledaráljuk.  
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, alulra egy tepsit teszünk, hogy az esetleg kifröccsenő lekvár ne a sütő aljára kerüljön. (Nekem tiszta maradt az alsó tepsi, de az ördög nem alszik.)
Az előkészített szilvát egy magasfalú tepsibe öntjük, hozzákeverjük a cukrot és az ecetet. Elkezdjük sütni úgy, hogy amikor „felforr” (bugyogni kezd kicsit) a lekvárunk, a hőmérsékletet 160-180 C fokra mérsékeljük, és így sütjük tovább kb. 4-5-6 órán át. Közben fél óránként megkevergetjük. A sütő hőmérsékletét úgy állítsuk be, hogy ne „rotyogjon” a lekvár, hanem csendesen süldögéljen, de ne csak melegen tartsuk.
A sütési idő nagyban függ a szilva minőségétől, a sütőnk kapacitásától. Ha letelt a 3,5 óra, egy kis tálkába kiveszünk egy evőkanálnyi lekvárt, hagyjuk kihűlni, ekkor tudjuk megnézni, eléggé besűrűsödött-e? Folyós-e, vagy már kellően szilárd-e? Ha nem jó, folytatjuk a sütést, persze időnként megkavargatjuk a lekvárt.  
Ha megfelelő a lekvár állaga (nekem ez 5,5 óra múlva következett be), akkor a kész lekvárt tiszta üvegekbe töltjük, a csavaros fedelükkel szorosan lezárjuk. Az üvegeket tisztára töröljük, és 5 percre mindegyiket fejtetőre állítjuk.
Ezután száraz dunsztba tesszük 2-3 napra, míg az üvegek teljesen kihűlnek.

Végül feliratozva, hűvös helyre állítjuk a lekvárunkat, pincébe, kamrába. A felbontott üveget hűtőben tároljuk.

Ha a nyers szilvánk nem elég érett, még túl zöld és túl kemény a húsa, akkor tisztítás, magtalanítás után cukorral megszórva (kb. 30 dkg), lefedve érleljük még 1 napot. Nekem a túlérett szilva nem szimpatikus, ha már belül barna, puha, nem biztos, hogy „csak” túlérett, lehet más baja is. Maradjunk a keményebb, egészséges szilvaszemeknél.

A fehér kristálycukor helyettesíthető szőlőcukorral (cukorbetegeknek), barnacukorral, vagy gyümölcscukorral, a mértéke csökkenthető, növelhető, ki mennyire édesen, és egészségesen akar szilvalekvárt fogyasztani, és természetesen függ a szilvától is, mennyire édes maga a gyümölcs. Egyszerű, meg kell kóstolni. Tartósítószert nem tartalmaz, így pláne egészséges!

Az én lekvárom nagyon- nagyon finom lett, igazi szilvaíz, szép sűrű, attól tartok, kevés lesz egy évre. Ráadásul tényleg nem rumlis az elkészítése! Jó, az előkészítést nem úszhatjuk meg, de lazán megspórolható a tűzhely mellett való órákig tartó álldogálás, folyamatos kevergetés, és a stressz: leég, vagy nem ég le.

Szilvalekvár  - elkészítése képekben.
Szilvalekvár - a kész lekvár üvegekbe töltve, 5 percre fejtetőre állítva.

Szilvalekvár - szárazdunsztolás előtt.





Sárgabarack lekvár






SÁRGABARACK LEKVÁR

Hozzávalók:
3 kg érett sárgabarack (tiszta súly, magok nélkül)
Kb. 60 dkg kristálycukor.
Esetleges:
Szalicil (vagy Natrium-benzoát).


Elkészítés:
A jó érett, édes barackokat alaposan megmossuk, a hibás részeket kivágjuk, kimagozzuk, majd a robotgép késes karjával pépesítjük.(Anyum nem szokta pépesíteni, az ő „lekvárjában” vannak gyümölcsdarabok - ezt hívjuk dzsemnek.)
Egy jókora fazékban, csendes lángon, folyamatos kevergetés közben jó sűrűre főzzük. (Nálam ez 3 óra volt, de még sűríthettem volna tovább is, csak elfáradtam.) Az utolsó fél órában hozzáadjuk a cukrot. Kóstoljuk meg, ne legyen túl édes, jól érződjön ki a barack íze!
Az üvegeket alaposan kimossuk, ecetes vízzel is kimossuk, mikróban fertőtlenítjük (ujjnyi vizet teszünk az üvegekbe, 2 percig forraljuk a mikróban), majd forró vízbe állítva beletöltjük a kész lekvárt. Egy-egy késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére, szorosan lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük 1-2 napra, míg kihűlnek az üvegek teljesen. Ekkor hideg helyre, kamrába, pincébe téve tároljuk. A felbontott üveget hűtőben tartsuk a további felhasználásig.

Ha nem akarjuk hosszú távra tartósítani, vagy nem akarunk tartósítószert, „mérget” a lekvárunkba, hagyjuk el a szalicilt. Ekkor az üvegeket lezárás után állítsuk fejtetőre 1 - 2 percre, utána dunsztoljuk a szokásos módon.

Úgy is megúszhatjuk a „közvetlen” szalicil használatot, hogy celofánnal zárjuk le az üvegeket, ekkor 2 celofánt használjunk, és a két celofán réteg KÖZÉ tegyük a szalicilt.


Száraz dunsztolás:
1.   Huzatmentes, melegebb helyre tegyünk egy plédet, arra konyharuhát, és az üvegeket. Jól bugyoláljuk be, és hagyjuk békén. 1-2 nap után, mikor kihűlt, tegyük a végleges helyükre (hűvös kamra, spájz, pince) a lekvárunkat.
2.   Egy hűtőládát béleljünk ki törölközővel, tegyünk le egy sor befőttet, a tetejére még egy törölközőt, és a következő sor üveget. Takarjuk le, és a ládát lezárva akárhova tehetjük, a hőt jól tartja, sehol nem lesz útban, és van ideje dunsztolódni a lekvárunknak is.


Megjegyzés:
Szalicil: Régen, évtizedekig, vagy századokig ezt használták, én is ezt ettem, az Anyukám is, a nagymamám is, sőt, a dédi is, akitől Anyu tanult anno főzni, mégse volt semmi bajuk, bajunk tőle. Ma azt mondják, méreg, (mégis kaphatóak az élelmiszer-áruházakban), így döntse el mindenki maga, használja-e, vagy sem. A Natrium-benzonat egy kevésbé mérgező tartósítószer állítólag, de az is tartósítószer-„méreg”.
Az igazi az lenne szerintem is, ha nem kellene használni semmilyen tartósítószert, sőt, cukrot sem, (az se egészséges, de a barnacukor használata jobb állítólag), csak a gyümölcsben lévő cukor édesítené a lekvárunkat. Ám ahhoz, hogy valóban csak a gyümölcsből kapjunk jól kenhető, jó ízű, édes, sűrű lekvárt, sok-sok óráig kellene főzni. Egyes vidékeken meg is teszik, pld. a Szatmári szilvalekvárnál, hogy napokig készítik, főzik, kevergetik – de egy mai háziasszonynak erre se ideje, se energiája.

Szerintem 10 dkg gépsonkában több E-betűs mérgező tartósítószer és ízfokozó van, mint amennyit én felhasználtam összesen (!) ehhez a 3 kg gyümölcshöz..

Marad a megalkuvás, legyen a kamrában hazai íz, még ha kicsit csaltunk is – legalábbis a mai felfogás szerint (2011. nyár).

 Sárgabarack lekvár készítése képekben






Sárgabarack lekvár





Almalekvár




ALMALEKVÁR

Hozzávalók:
1 kg alma
15-20 dkg cukor (ízlés szerint, és attól függően, mennyire édes az almánk)
1 kávéskanál őrölt fahéj.


Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kislyukú reszelőn lereszeljük, a cukorral elkeverjük. Ha szeretjük, hintsük meg őrölt fahéjjal is.
Csendes lángon, kevergetve kb. fél órát főzzük, míg kissé besűrűsödik.
Jól elmosott, tiszta befőttes üvegekbe töltjük, csavaros tetővel lezárjuk és fejtetőre fordítjuk az üvegeket. 5 percig hagyjuk így, majd a helyére (hűvös helyre, pincébe, kamrába) tehetjük.

Felbontás után hűtőszekrénybe tároljuk.


Nagyon finom lekvár vajazott kalácsra kenve, egy pohár tej kíséretében remek reggeli, vagy vacsora.



Tipp:
Az üvegeket betöltéskor állítsuk 2-3 cm-es forró vízbe, így biztosan nem fog megrepedni egyik sem.

Almalekvár




Szőlőlekvár




SZŐLŐLEKVÁR

Hozzávalók:2 kg fekete szőlő (Othello, lehet kevés fehér is benne) , 20 dkg cukor , 1 tasak Quittin 3:1 zselésítő befőzőszer , 4-5 szem szegfűszeg.
Elkészítés:
A tisztára mosott szőlőt leszemeztem, gyümölcscentrifugával kipréseltem. A maradék héjat, magokat egy szűrőn átpasszíroztam egy fakanállal, hogy a benne maradt szőlőhúst is teljesen kipréseljem.
Így kaptam 1,25 kg szőlőlét, szőlőhúst, magok és héj nélkül. Ezt felforraltam, majd csendes lángon 1 óráig főztem. Teatojásba tettem a szegfűszeget, és ezzel is főztem még háromnegyed órát.
A léből kb. 2 dl-t kimertem egy külön kis tálkába, és csomómentesre elkevertem benne a zselésítő befőzőport. Visszaöntve újra felforraltam, és hozzáadtam a cukrot. Összekevertem, és az újraforrástól számítva még 5 percig kellett főzni. Ezután tisztára mosott üvegekbe mertem.

Nem kell megijedni, hogy folyékony még a levárunk, szépen be fog zselésedni.
Különleges ízvilág, szerintem nagyon finom!








Ajvár - paprikakrém


AJVÁR 1



4 kg vastaghúsú piros paprika, 2 kg paradicsom (ezeket ledarálni) és sűrűre főzni. Hozzáadni 2 dl ecetet, 1-1,5 dl olajat (jobb kevesebb olajjal, de ízlés dolga), 4 evőkanál sót, 8 evőkanál cukrot és a végén 6 gerezd apróra vágott fokhagymát és
1 zacskó tarósítószert (5gr). Az olajat és a tarósitószert a legvégén főzzük bele. Melegen üvegekbe merjük, és szárazgőzbe rakjuk, míg ki nem hűl.

AJVÁR 2
4 kg vastaghúsú piros paprika, 1 kg paradicsom, 2 kg alma (vegyesen, édes-savanyú), 1 nagyobb fej fokhagyma. Mindent húsdarálón ledarálni és sűrűre főzni, kb. 2 órát, majd hozzáadunk 4 evőkanál sót, 8 csapott evőkanál cukrot, 2 dl ecetet,
1 dl olajat. Együtt főzzük rövid ideig. A legvégén 1 zacskó tartósítószert (5gr) keverünk bele, melegen üvegekbe tesszük, és szárazgőzbe dunsztoljuk, míg kihűl.

AJVÁR 3
5 kg vastaghúsú piros paprikát kimagozni, húsdarálón ledarálni(lehet nyers, de sült paprika is, mindenképpen ha sültpaprikából készitjük, kb, 20% legyen benne nyersen a színe végett), 2 fej fokhagymát szintén ledarálni és együtt főzzük
1-2 órahosszat (attól függ, mennyire sűrűsödik). Hozzáadni 4 evőkanál cukrot, 2 evőkanál sót, 4 evőkanál olajat, 4 evőkanál ecetet, ízlés szerint borsot. A végén 1 tartósitószert (5gr). (Az ízesítő szereket ízlés szerint lehet hozzáadni, van aki sósabban, savanyúbban szereti). Melegen üvegekbe rakni és szárazgőzbe dunsztolni.


Megjegyzésem: Az én kedvencem a 2-es számú, (lágyabb az almától). A lányomék kedvence a 3-számú (erősebb - testesebb).

Jó munkát, aki szereti az újdonságokat.


A recepteket, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka, Vajdaság.






Lecsó





LECSÓ TÉLIRE

Hozzávalók:
3,5 kg tv paprika , 1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma , 1,5 dl olaj
1 evőkanál őrölt pirospaprika , Só , Szalicil.




Elkészítés:
A paprikát alaposan megmosom, szeletelem, 2 ujjnyi csíkokra vágom. A vöröshagymát megpucolom, felkockázom. A paradicsomot pár percre forró vízbe, majd hideg vízbe mártom, így a héját könnyen le tudom húzni, és kisebb darabokra szeletelem.
Egy jó nagy fazékban az olajon megdinsztelem a hagymát, 1 evőkanál sót teszek rá, majd egy evőkanál pirospaprikát, és azonnal felöntöm 1 dl vízzel. Ráteszem a darabolt paprikát, sózom, és kb. 10 percig dinsztelem. Belerakom a paradicsomot is, és tovább főzöm. Kb. fél óra alatt elkészül. Nem szabad túl puhára párolni, hiszen felhasználásnál még melegíteni fogom!
Míg a lecsó fő, előkészítem az üvegeket: egy magasfalú tepsibe 1 liter forró vizet öntök, ebbe állítom a tisztára mosott üvegeket. Így ha beletöltöm a lecsót, nem fognak megrepedni. Megtöltöm a lecsóval az üvegeket, a lé lepje el teljesen a paprikát! Minden üveg tetejére 1 csipet szalicilt szórok, majd légmentesen lezárom az üvegeket.

Egy stabil asztalkára plédet terítek, rá konyharuhát, és az üvegeket ide sorakoztatom. Jól betakarom - ez a szárazgőz. 1-2 napig hagyom itt kihűlni, majd a helyére, lehetőleg hűvös kamrába sorakoztatom őket. Ebből a mennyiségből 10 üveg lecsót tudok készíteni. Nálam 1 évnél tovább nem áll el, mert felhasználom:))
Dunsztolás egyszerűbben:
Egyszerűen megoldható, nem kell plédezni, napokig kerülgetni a befőtteket. Elegendő egy közönséges müanyag hűtőtáska, amivel a strandra is szoktak menni. Ebbe soronként  6 db  7,5 dl. üveg fér. A HŰTŐTÁSKA aljába , forgalomból kivont törölközőt teszünk, aztán az első sor üvegeket, szintén letarkajuk frotir törölközővel majd a második sor befőtt következik, letakárás, és mehet a kamrába. Majd 2-3 nap múlva a kamra polcaira.

A lecsó felhasználásnál kockára vágott húsos füstölt szalonnát zsírjára pirítok, teszek bele karikázott füstölt kolbászt, vagy virslit, jól átmelegítem, ráteszem a lecsót, végül ráöntöm a felvert, sózott tojásokat. Sajttal meghintve tálalom. Remek reggeli, vagy könnyű vacsora:)).








Pindzsúr






PINDZSÚR
Hozzávalók:
6 kg pirospaprika (sütnivaló, vastag húsú)
2 egész fej fokhagyma , 2 csomag zellerzöld
2 csomag petrezselyemzöld , 3 l paradicsomlé
25 dkg cukor , 2 evőkanál só , 40 dkg ecet (így mérni!) , 40 dkg olaj , 1 zacskó tartósítószer.

Elkészítés:
A paprikát  meg kell sütni (legjobb sütőben), majd egy edénybe tesszük kihűlni (lefedve, a pára bent maradjon). Amikor kihűlt, lehúzni a bőrét, kiszedni a magját (minden magot) és apró kockákra feldarabolni,
2 fej fokhagymát szintén apróra feldarabolni, 2 csomó zellerzöldjét, 2 csomó zöldségzöldjét szintén apróra vágni.
Most félre tenni.

3 liter (már megfőzött) paradicsomlé, 250 gr cukor, 2 evőkanál só, 400gr ecet (így mérni!), 400gr olaj - ezeket főzni 2 – óra hosszat, majd hozzáadni az előzőleg félretett masszát és így együtt, még 15-20 percig forralni. Végül 1 zacskó tarósitószert adunk hozzá. Üvegekbe töltjük, és forrón,  szárazgőzbe kidunsztoljuk.


Ebből a mennyiségből  kb. 12 üvegünk lessz. Nagyon finom, próbáljátok ki, megéri a fáradozást.

Megjegyzés:
 A Pindzsúr is, és az Ajvár is: lehet kenyérre kenni, salátaként sültek mellé, szendvicsre, sőt a nagybátyám bevisz egy üveg Pindzsúrt és ha nem szólnak rá, képes bekanalazni egy üveggel. Az Ajvárt lehet még a gulyás ízesítéséhez, pizzaroládra ketchup helyett (jobb)!
Egy húsvéti asztalra a sonka kolbász mellé nemcsak tormát, hanem még Ajvárt, Mimóza-salátát tegyünk. Gyönyörű színes lesz a terítésünk!

A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
TARTÓSÍTÁS CUKOR, TARTÓSÍTÓSZER, ADALÉKOK NÉLKÜL:
NATÚRBEFŐTT, AVAGY NEDVES DUNSZTOLÁS


Ha kevés hely van a fagyasztónkban, ellenben a kamrában annál több, jó szívvel ajánlom a natúr befőttet, vagy más néven nedves dunsztban eltett gyümölcsöket.

Érdemes kipróbálni, elronthatatlan és isteni finom, szinte olyan, mintha az eredeti gyümölcsöt ennénk!

Ezzel a módszerrel cukor és tartósítószer nélkül tehetünk el télire szinte bármilyen gyümölcsöt, melynek állaga bontás után majdnem olyan lesz, mint az eredetié.

Az így elkészített gyümölcs évekig eláll megromlás nélkül, mi idén ettük meg a pár évvel ezelőtt eltett meggy utolsó üvegét.
Felbontás után azonban figyelni kell, hogy hamar fogyasszuk el, bár ez nem szokott gondot jelenteni.


Az így eltett gyümölcsökből készíthetünk süteményeket, gyümölcslevest, adhatjuk bébiételként, vagy csak magában, csemegeként vagy befőtt helyett is ehetjük.

Nekünk legjobban a meggy, az őszibarack, a sárgabarack és a körte ízlik, de próbáltam már szilvából és eperből is, mindegyik nagyon finom.
A képen egy üveg sárgabarack, egy üveg meggy, és egy üveg előző évről megmaradt körte látható.
A körtéből kevesebbet tettem az üvegbe, nem esik ennyivel jobban össze mint a másik kettő. A meggy és a körte alá nem tettem levet, a sárgabarack alá egy kis vizet öntöttem, de anélkül is tökéletes lehet, megromlani anélkül sem fog.
Fontos: itt, a hagyományos, cukorral eltett befőttekkel ellentétben (ahol roppanós,félérett gyümölcsöt használnak), már érett, puha, jó leves gyümölcsöt használjunk.
Így ereszt magának levet, bár nem lesz olyan sok, mint a hagyományos befőttnek, de ez nem baj.

Minél érettebb a gyümölcs, annál finomabb lesz a végeredmény.

Ha úgy érzed, hogy nem lesz elég a lé, tehetsz rá néhány evőkanál vizet / citromlét, de figyelj rá, hogy nem kell teletölteni az üveget, mert a forralás során kifolyik belőle.
Elkészítése nagyon egyszerű, csak leírni hosszú.

Így készítsd el:

Az egészséges, érett, alaposan megmosott gyümölcsöt tetszés szerint hámozzuk és daraboljuk, a meggyet magozzuk (magozás nélkül is eláll, csak úgy bontás után kényelmesebb használni, és több meggy fér az üvegbe).
Csíramentesen tiszta (én mosogatógép 70 fokos programján szoktam elmosni és egyből a gépből kivenni a töltéskor az üvegeket, de van, aki kifőzi őket és utána tiszta konyharuhán tárolja felhasználásig) befőttesüvegekbe gyömöszöljük. Igyekezzünk az üveget minél jobban megrakni, mert a dunsztolás során összeesnek a gyümölcsök.
A világos húsú (őszibarack, körte) gyümölcsöknél üvegenként egy evőkanál citromlét is szoktam rá tenni, hogy a barnulást megelőzzem.
Ezután 
jól záródó és tiszta kupakkal lezárjuk, majd nedves dunsztban kidunsztoljuk.

A nedves dunsztolás menete a következő:

Egy olyan edényre van szükség, amiben elférnek a gyümölccsel teli üvegek úgy, hogy azok nyakáig fel tudjuk tölteni kívülről vízzel. Ez nálam egy nagy befőzős lábost jelent. (Ha van befőzőautomatád, akkor az még egyszerűbb.)
Az edény aljára egy konyharuhát teszek, hogy a forráskor ne kocogjanak az üvegek.
Ha az üvegeket megtöltöttem a gyümölcsökkel, belesorakoztatom őket a lábosba, majd langyos vízzel feltöltöm a lábost, úgy, hogy az üvegek kb nyakig vízben álljanak. Nem töltöm teljesen színültig a lábost vízzel, mert a forrás során bugyogni fog, és akkor kifolyik a víz lábosból.
Kis lángon, lassan elkezdem melegíteni. Amikor a víz már forr, figyelem, hogy az üvegekben a gyümölcs levében is megjelennek-e a buborékok, azaz az üveg tartalma is eléri a forráspontját.
Onnét számítva, hogy az üvegek belsejében a lé is buborékozik, fél óráig lassú tűzön rotyogtatom, utána lezárom a lángot és a lében hagyom kihűlni. (Ha az üvegben kevés a lé, nem feltétlenül látszanak a buborékok a forráskor – egyébként is főként akkor látszanak, ha kiemeled az üveget az edényből és kicsit megmozgatod. Ne azt várd, hogy az üveg tartalma bugyogva forrjon, ez teljesen normális.)
Ha az edényre a következő turnushoz szükségem van, akkor kiveszem a léből az üvegeket, és alaposan bebugyolálva, száraz dunsztban hagyom őket kihűlni.
Kihűlés után ellenőrzöm kopogtatással, hogy rendesen zárnak-e a kupakok. Ha igen, a végső helyére teszem az üveget. Ha máshogyan kong, akkor újradunsztolom.

Sosem mulasztom el elmondani, hogy nem a cukortól vagy a tartósítószertől lesz tartós a befőtt vagy a lekvár, hanem a sterilitástól!

Tehát ha az alapanyag tiszta és egészséges, alaposan hőkezeltük, tiszta üvegbe forrón töltődik, jól záró, tiszta kupakkal van lezárva és lassan (szárazdunsztban) hűl ki, nem romlik meg!
Aki eddig kipróbálta, mindenkinek sikerült és mindenkinek nagyon ízlett.
Örülnék visszajelzéseknek, tapasztalatoknak!








ROPPANÓS ECETES UBORKA TÉLIRE, TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL!





Nyár van, itt a befőzőszezon! Érdemes télire bespájzolni, hiszen a saját készítésű termékeknél biztosan tudjuk, mi van a befőttesüvegben, szemben a boltban vásárolt termékekkel.
Aki szereti a savanyúságot, érdemes ilyenkor minél többféle friss zöldséget eltenni, milyen jól fog jönni majd télen, és nem utolsó szempont, hogy a szép spájzunknak csodájára járnak az ismerősök is ?
Uborkát télire alapvetően kétféle módon tehetünk el: vizes uborkaként (melyben az uborkát egész egyszerűen sós vízzel leöntve megsavanyítjuk), vagy ecetes felöntőlével, melynek elkészítési módját szeretném most megosztani.

Ezzel az eltevéssel finom, roppanós marad az uborka, és sokkal finomabb, mint a bolti (na és nem utolsósorban egészségesebb is).

Lássuk tehát, hogy mire kell figyelni!

Ahogyan szinte minden készítmény esetében, itt is rendkívül fontos az alapanyag minősége.
Fontos, hogy lehetőleg minél frissebb uborkát vegyünk, azaz minél közelebb legyen az eltevés és a leszedés egymáshoz. Ha a saját kertben termeljük, egyszerűbb dolgunk van, mivel akkor tudjuk, hogy mikor szedtük le az uborkát, míg ez a piacon vettről nem mondható el minden esetben. Persze azért némi tapasztalattal megállapítható, hogy mennyire friss az áru, ha fonnyadt, hibás, a szára elszáradt, inkább érdemes tovább keresni.
Az uborkánál fontos, hogy jól legyen megtisztítva, én rövid ideig szoktam áztatni, majd dörzsis szivaccsal vagy körömkefével egyenként alaposan meg szoktam őket sikálni. Ez azért fontos, mert a rücskös héjon könnyebben maradhatnak szennyeződések, melyek befolyásolják a végeredményt.
Egyik évben nem volt elég nagy üvegem, ezért kisebb üvegekben tettem el a savanyúságot, viszont a kis méretű üvegbe nem fért el sok egész uborka. Gondoltam egy merészet, és feldaraboltam néhány üvegnyit próbaképp. Jelentem, semmi különbség nem volt az ízében az egészben eltettekhez képest, és így jóval gazdaságosabb volt a befőzés, mivel több uborka fért egy üvegbe. Azóta is így készítem, ezért látszanak a fotón néha uborkabelsők.

Mutatom, hogyan készül!

A fentiek szerint megtisztított uborkák végét levágom, majd hosszában négybe vágom őket. Ha van nagy üveg, nem kell felvágni őket, mehetnek egészben is, ez esetben átvágom őket, hogy majd könnyen lehessen szeletelni, de nem vágom teljesen szét (nehéz leírni: a végük egyben marad, de a közepüknél átdöföm őket a késsel.)
A kimosott üvegek aljára kaprot teszek, majd beleteszem az uborkákat, és üvegenként kb 10-15 szem mustármagot és koriandert teszek rájuk.
Aki szereti, tehet az üvegbe néhány gerezd fokhagymát is, elrontani nem fogja, sőt, a fiaim versengenek a fokhagymákért.
Ezután felöntöm az alábbi lével, melynek mennyiségét az üvegek méretétől függően készítek elő.
Felöntőlé: 1 l vízhez adok:
A lé elkészítése: A vizet a sóval és az édesítőszerrel felforralom, majd amikor langyosra hűlt, belekeverem az ecetet. Az elkészült üvegek számától függően készítem el a levet, ha sok maradt, egy flakonban simán eláll a következő adag elkészítéséig (sőt, akár következő évig is).
Az üvegeket színültig töltöm a lével, majd (jól záró, az üvegre passzoló, sérülésmentes és tiszta) kupakkal lezárom.
Ezután befőzős lábosba teszem az üvegeket, felöntöm a lábost az üvegek nyakáig vízzel, és nedvesdunsztolom őket, a külső, lábosban lévő víz forrásától számított 15 percig (nedvesdunszt leírás itt).
Digitális hőmérővel megmértem, amikor a lábosban forr a víz, akkor az üveg belsejében kb 85 fok van, ezen a hőmérsékleten 15 perc egyszeri hőkezelés az ecetes felöntőlé miatt elegendő.
ubirka_labosban
A 15 perc forralás után a lében hagyom kihűlni, vagy ha a lábosra még szükségem van, szárazdunsztba teszem.
Ha kihűlt, a zárásukat ellenőrzöm, és ha rendben, mehetnek a kamrapolcra.
Finn xilit, európai eritrit akciós áron webáruházunkban itt: Édesítőszerek
Íme a nagyi tartósítószer nélküli, tökéletes savanyítólé receptje


Milliónyi savanyítási tippet és tartósítási technikát találunk a világhálón, a mostaniból azonban csak ez az egy van.
Ez a nagyi receptje, és az egyik legnagyobb előnye, hogy tartósítószert nem tartalmaz. Ráadásuluniverzális, mert minden savanyítani valóhoz jó,legyen az csalamádé, uborka, paprika, zöld paradicsom, cukkini, karfiol vagy éppen kis zöld dinnye.
Hogy ne aprózzuk el, egy közepesnek számító mennyiség elkészítéséhez adjuk meg a hozzávalókat. A lé ugyanis hűvös, sötét helyen hetekig eláll, így nem kell mindig újat készíteni, ameddig tart, addig tölthetjük vele a hozzávalókkal megtömött üvegeket.
savanyú1

A recept és a savanyítás

Hozzávalók: 3 liter víz, 1 liter 10 százalékos ecet, 3 púpozott teáskanál szenes fekete bors, ugyanennyi köménymag és mustármag, 2 púpozott teáskanál koriander mag, 3-4 nagy darab babérlevél, 10 deka só, 30 deka cukor.
Fazékban felforraljuk az összes hozzávalót, majd hagyjuk kihűlni.A legpraktikusabb, ha este forralunk, mert az másnapra biztosan kihűl. Ekkor leszűrjük. A levet akár PET-palackokba tölthetjük, a magokat pedig egy ki lével leöntve egy kicsi befőttes üvegbe rakjuk – és kezdődhet a savanyítás.
A sterilen előkészített, 720 ml űrtartalmú üvegek aljára kaprot teszünk – ez ízlés szerint elhagyható –, és a magokból egy teáskanálnyit az üvegbe szórunk. Jöhet rá az elrakni való uborka, paprika vagy bármi más. Ezt leöntjük lével, és fél órán át állni hagyjuk, szükség esetén pedig utána töltünk a léből.
Következik a palackozás. A csavaros tető alá tegyünk egy réteg cellofánt, mert az ecetes lé marhatja a kupakot.
Egy széles lábas aljára konyharuhát teszünk, erre annyi üveget állítunk, amennyi egymás mellett elfér. A lábast az üvegek háromnegyedének magasságáig megtöltjük vízzel, majd felforraljuk és jó 15 percen át forrásban hagyjuk. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni, majd mehetnek is a kamra polcára.
Az így készített savanyúságok egy évig minimum elállnak és ízletesek maradnak. Kellemes savanyítást kívánunk!




Uborkasaláta télire üvegben tartósítószer nélkül



Hámozzuk meg a friss, fiatal uborkákat, vágjuk vékony szeletekre (gyaluljuk meg), kissé sózzuk be. Készítsünk ízlés szerint vízzel hígított ecetes keveréket, forraljuk fel, ha kihűlt, töltsük az üvegekbe rakott uborkára. Ne tömjük szorosan az üvegbe az uborkát, hogy az ecet jól átjárhassa. Kössük le, gőzöljük 15 percig.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése